9 Haziran 2010 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27606

YÖNETMELİK

Ankara Üniversitesinden:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI OPERA-KORO

BÖLÜMÜ ŞAN ANASANAT DALI MESLEKİ HAZIRLIK SINIFI

ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Koro Bölümü Şan Anasanat Dalına kabul edilen öğrencileri meslek eğitimine hazırlamak amacıyla oluşturulan hazırlık sınıfındaki öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Hazırlık Sınıfı: Opera-Koro Bölümü Şan Anasanat Dalı Hazırlık Sınıfını,

             b) Konservatuvar: Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

             c) Konservatuvar Kurulu: Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kurulunu,

             ç) Rektörlük: Ankara Üniversitesi Rektörlüğünü,

             d) Senato: Ankara Üniversitesi Senatosunu,

             e) Üniversite: Ankara Üniversitesini,

             f) Yönetim Kurulu: Konservatuvarın Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü, Kayıt ve Öğretim Esasları

             Öğrenci kabulü, yetenek ve muafiyet sınavları

             MADDE 4 – (1) Hazırlık Sınıfına yetenek sınavıyla öğrenci alınır. Yetenek sınavlarının ilkeleri, koşulları, zamanı ve sınavı yapacak komisyon Yönetim Kurulunca belirlenir. Yetenek sınavını başaran öğrenciler Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar dahilinde muafiyet sınavına alınır.  Bu sınavda başarılı olan öğrenciler birinci sınıfa, başarısız olanlar Hazırlık Sınıfına devam eder.

             Kayıt ve kayıt yenileme

             MADDE 5 – (1) Hazırlık Sınıfı öğrencileri Senatonun her eğitim-öğretim yılı için belirleyeceği esaslar ve süreler dahilinde kaydolmak veya kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kayıt veya kayıt yenileme sırasında katkı payını ödemeyen öğrencilerin kaydı yapılmaz veya yenilenmez.

             Kayıt silme

             MADDE 6 – (1) Yıl sonu ve bütünleme sınavları sonunda Şan H ve Solfej H derslerinden birini ya da ikisini birden başaramamış öğrencilerin Üniversiteyle ilişikleri kesilir. Şan H ve Solfej H derslerinin ikisini de başarıp diğer derslerden başarısız olan öğrenciler bir yıl daha başarısız oldukları dersleri tekrarlar. Belirtilen süre sonunda bu derslerin herhangi birinden başarısız olmaları durumunda Üniversite ile ilişikleri kesilir. Bu öğrenciler Hazırlık Sınıfı derslerinin dışında ders alamaz.

             Öğretim esasları

             MADDE 7 – (1) Hazırlık Sınıfında eğitim-öğretim aşağıdaki esaslara göre yapılır:

             a) Yıl esasına dayanarak öğretim yapan Hazırlık Sınıfında eğitim ve öğretim, en az 70’er iş gününü kapsayan iki yarıyıldan oluşur.

             b) Hazırlık Sınıfında okutulacak dersler ve bunların haftalık ders saatleri Konservatuvar Kurulunca belirlenir ve Senatoca onaylanır. Programda alınan dersler lisans programına eklenmez.

             c) Hazırlık Sınıfında derslere devam zorunludur. Bir öğrencinin devamsızlığı, Senatoca kabul edilen haklı ve geçerli nedenlerle de olsa, toplam yıllık ders saatinin % 15’ini geçtiği takdirde, bu öğrenci yıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez.                              

             ç) Biri güz yarıyılı sonunda olmak üzere her yıl en az iki yazılı ve/veya sözlü ara sınav, bir yıl sonu sınavı ve bir bütünleme sınavı yapılır. Ayrıca yıl boyunca ders içi kısa sınav, ödev ve benzeri değerlendirmeler yapılır.

             d) Ders başarı notu 100 üzerinden belirlenir. Ders başarı notuna yıl içi ortalamasının katkısı % 40, yıl sonu veya bütünleme sınavının katkısı %60’tır. Yıl içi kısa sınav, ödev ve diğer değerlendirmelerin hangi oranlarda yıl içi ortalamasına katılacağına Konservatuvar Kurulu karar verir.

             e) Öğrencilerin Hazırlık Sınıfını başarmış sayılabilmesi için, her bir ders için ders başarı notunun 100 tam not üzerinden en az 70 olması gerekir.

             f) Yıl sonu sınavında başarısız olan öğrenciler için en az iki ay sonra bir bütünleme sınavı açılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Mazeretler

             MADDE 8 – (1) Senatoca belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınava katılamayan öğrenciler için Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınavı açılır. Yıl sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz, ancak öğrencinin sınav hakkı saklı kalır. Kısa sınavlar için mazeret sınavı açılmaz. Mazeretler ile ilgili başvurular, varsa raporun veriliş tarihinden, diğer hallerde mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde Konservatuvar Müdürlüğüne yapılır. Bu süre geçtikten sonra yapılan mazeret başvuruları veya sunulan sağlık raporları işleme konulmaz.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun, 1/6/2010 tarihli ve 27598 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Üniversitesi Rektörü yürütür.