10 Haziran 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27607

TEBLİĞ

Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:

YAPI MALZEMELERİNİN TABİ OLACAĞI KRİTERLER HAKKINDA

YÖNETMELİK KAPSAMINDA UNİVERSAL SERTİFİKASYON

VE GÖZETİM HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ.’NİN UYGUNLUK

DEĞERLENDİRME KURULUŞU OLARAK

GÖREVLENDİRİLMESİNE DAİR TEBLİĞ 

(TEBLİĞ NO: YİG/2010-08)

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, Universal Sertifikasyon ve Gözetim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin, 26/6/2009 tarih ve 27270 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğe (Yönetmelik) göre gerçekleştireceği uygunluk değerlendirme faaliyetleri için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş olduğunun Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında belirtildiği üzere duyurulması amacıyla hazırlanmıştır.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, Gardenya Plaza 1 Kat:3 No:42 B Ataşehir/İstanbul adresinde yerleşik Universal Sertifikasyon ve Gözetim Hizmetleri. Tic. Ltd. Şti.’nin Yönetmelik çerçevesinde yapacağı görevlerin kapsamı ile sınırlıdır.

             Hukuki dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ile bu Kanun uyarınca, 17/1/2002 tarih ve 24643 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmeliğe ve 26/6/2009 tarih ve 27270 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğe dayalı olarak hazırlanmıştır.

             Genel esaslar

             MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ Ek-1’de verilen görevlendirme kapsamı, uyumlaştırılmamış standartlardan ve/veya ulusal teknik onaylardan hangilerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından "003" kimlik kayıt numarası verilen Universal Sertifikasyon ve Gözetim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. tarafından yürütüldüğünü belirler. Söz konusu görevlendirme kapsamına ilişkin güncel durum, bu Tebliğ’de yapılacak değişikliklere paralel olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın internet sitelerinden de takip edilebilir.

             (2) Söz konusu kimlik kayıt numarasının Ek-1’de verilen kapsam haricindeki bir yapı malzemesine iliştirilen G işaretinde rastlanması veya aynı kimlik kayıt numarasının Universal Sertifikasyon ve Gözetim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.’nin dışında kullanılması hallerinde söz konusu G işaretinin geçerli olmadığına hükmedilir.

             Yürürlük

             MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bayındırlık ve İskân Bakanı yürütür.

 

EK-1

 

26/6/2009 tarih ve 27270 sayılı Resmî Gazete’de Yayımlanan Yapı

Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında

Yönetmelik Çerçevesinde

 

UNİVERSAL SERTİFİKASYON VE GÖZETİM HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ.’NİN

Görevlendirme Kapsamı 

 

Komisyon Karar No.

Ürün(ler)/ Kullanım Amacı

Uygunluk Teyit Sistemi

Şartnameleri

Görevler

YOK*

Beton

Sistem 1+

TS EN 206-1 :2002

TS EN 206-1/A1 :2005

TS EN 206-1/A2 :2006

Ürün Belgelendirme

Kuruluşu

 

*: Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik Madde 10-(3)’te  “Yapı malzemelerinin tabi olacağı uygunluk teyit sistemi, AB Komisyon Kararları ile öngörülmemiş ise ulusal standarda tabi ürünlerin uygunluk teyit sistemi 1+  kabul edilir” hükmü gereğince Beton’un uygunluk teyit sistemi 1+ kabul edilmektedir.

 

i   Standardın nihai versiyonu dikkate alınarak belgelendirme faaliyeti gerçekleştirilecektir. Ancak, standardın yeni bir versiyonunun Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yayımlanması halinde kuruluş bu yeni versiyonunun mevcut görevlendirme kapsamına eklenmesi için Bakanlığa başvuruda bulunur ve Bakanlık değerlendirmesinin olumlu sonuçlanması ve görevlendirme tebliğinin yayımlanmasını müteakip ilgili kapsamda faaliyetine başlar. İmalatçılar standardın yeni versiyonuna dair, uygunluk değerlendirme kuruluşu ile temasa geçerek gerekli uyum çalışmalarını yapmalıdır.