18 Haziran 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27615

YÖNETMELİK

Anadolu Üniversitesinden:

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ

BÖLÜMÜ GENEL MÜZİKOLOJİ ANABİLİM DALI HAZIRLIK

SINIFI EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Genel Müzikoloji Anabilim Dalına kabul edilen öğrencilere, meslek eğitimine hazırlayıcı çalışmaların yürütüleceği hazırlık sınıfı eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Genel Müzikoloji Anabilim Dalı Hazırlık Sınıfı programında yürütülen eğitim-öğretim ile sınavlarda uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Hazırlık Sınıfı: Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Genel Müzikoloji Anabilim Dalı Mesleki Hazırlık Sınıfını,

             b) Konservatuvar: Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

             c) Senato: Anadolu Üniversitesi Senatosunu,

             ç) Üniversite: Anadolu Üniversitesini,

             d) Yönetim Kurulu: Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ve Sınavlara İlişkin Esaslar

             Yetenek ve muafiyet sınavları

             MADDE 5 – (1) Hazırlık Sınıfına yetenek sınavıyla öğrenci alınır. Yetenek sınavının ilkeleri, koşulları, zamanı ve sınavı yapacak komisyon Yönetim Kurulunca belirlenir. Yetenek sınavını başaran öğrenciler Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde muafiyet sınavına alınır. Bu sınavda başarılı olan öğrencilerin birinci sınıfa, başarısız olan öğrencilerin ise Hazırlık Sınıfına devam etmeleri gerekir.

             Kayıt ve kayıt yenileme

             MADDE 6 – (1) Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin her yarıyıl başında, öğrenci katkı payını ödemeleri ve Üniversite tarafından belirlenen esaslara göre kayıt yaptırmaları veya kayıtlarını yenilemeleri gerekir.

             (2) Hazırlık Sınıfına misafir öğrenci kabul edilmez.

             Eğitim-öğretim süresi ve devam

             MADDE 7 – (1) Hazırlık Sınıfında yıl esasına göre eğitim-öğretim yapılır ve hazırlık sınıfının eğitim ve öğretimi en az yetmiş iş günü olan iki dönemden oluşur.

             Dersler

             MADDE 8 – (1) Hazırlık Sınıfında okutulacak dersler ve bunların haftalık ders saatleri Yönetim Kurulunca belirlenir ve Senato tarafından onaylanır.

             (2) Hazırlık Sınıfında derslere devam zorunludur. Devamsızlığı, Senato tarafından kabul edilen haklı ve geçerli nedenlerle de olsa, toplam yıllık ders saatinin % 15’ini geçen öğrenci yıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez.

             Sınavlar

             MADDE 9 – (1) Hazırlık Sınıfında, biri güz dönemi sonunda olmak üzere her yıl en az iki yazılı ve/veya sözlü ara sınav, bir yıl sonu sınavı ve bir bütünleme sınavı yapılır. Ayrıca yıl boyunca ders içi kısa sınav, ödev ve benzeri değerlendirmeler yapılır.

             Değerlendirme ve başarı

             MADDE 10 – (1) Hazırlık Sınıfında genel başarı notu 100 üzerinden belirlenir. Genel başarı notuna yıl içi ortalamasının katkısı % 40, yıl sonu veya bütünleme sınavının katkısı % 60’dır. Yıl içi kısa sınav, ödev ve diğer değerlendirmelerin hangi oranlarda yıl içi ortalamasına katılacağına Yönetim Kurulu karar verir.

             (2) Öğrencilerin Hazırlık Sınıfını başarmış sayılması için, yıl sonu veya bütünleme sınavlarında Solfeje Giriş ve Müzikal Teori derslerinin her birinden 100 tam not üzerinden en az 70 almaları gerekir. Bunların dışındaki derslerden başarı notu 100 tam not üzerinden 50’dir.

             (3) Yıl sonu sınavında başarısız olan öğrenciler için yıl sonu sınavından en az iki ay sonra bir bütünleme sınavı açılır. Bütünleme sınavında başarısız olan öğrenciler ders yılı başında yapılan muafiyet sınavına yeni öğrencilerle birlikte alınırlar ve bu sınavda başarılı olan Hazırlık Sınıfı öğrencileri birinci sınıfa devam eder.

             Kayıt silme

             MADDE 11 – (1) Yıl sonu, bütünleme ve muafiyet sınavları sonunda Solfeje Giriş ve Müzikal Teori derslerini başaramamış olan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Solfeje Giriş ve Müzikal Teori derslerinden başarılı, ancak diğer derslerden başarısız olan öğrencilerin bir kez daha başarısız oldukları dersleri tekrarlamaları gerekir. Bu öğrenciler Hazırlık Sınıfı derslerinin dışında ders alamazlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Mazeretler

             MADDE 12 – (1) Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınav ve yıl sonu sınavına katılamayan öğrenciler için Yönetim Kurulu kararıyla mazeret sınavı açılır. Kısa sınavlar için mazeret sınavı açılmaz. Mazeretler ile ilgili her başvurunun; mazeretin bitimi veya sağlık raporunun verilme tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde Konservatuvar Müdürlüğüne yapılması gerekir. Bu süre geçtikten sonra yapılan mazeret başvuruları işleme alınmaz. Mazeret sınavları akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır.

             İtirazlar

             MADDE 13 – (1) Sınav sonuçlarına ve genel başarı notlarına itirazlar, ancak maddi hata nedeniyle, notların duyurulmasını izleyen beş iş günü içinde Konservatuvar Müdürlüğüne yazılı olarak yapılabilir. İtirazlar, Yönetim Kurulunca incelenir ve karara bağlanır.

             Yürürlük

             MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.