18 Haziran 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27615

YÖNETMELİK

Hakkari Üniversitesinden:

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM VE

ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Hakkari Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen ön lisans ve lisans, eğitim ve öğretimi ile öğrenci kayıtları ve sınavlarda uyulacak esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Hakkari Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen programlara öğrenci kabulü, ön lisans ve lisans eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesi, sınavlar, diploma ve ilişik kesme işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Danışman: Öğrencilerin eğitim ve öğretimi ile ilgilenmek üzere fakülte dekanı, yüksekokul müdürü, meslek yüksekokulu müdürü veya bölüm başkanları tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             b) Ders tekrarı: Ders ve/veya uygulamalardan yeterli devamın sağlanamamış olmasını,

             c) Fakülte: Hakkari Üniversitesine bağlı fakülteleri,

             ç) Meslek Yüksekokulu: Hakkari Üniversitesine bağlı meslek yüksekokullarını,

             d) Rektör: Hakkari Üniversitesi Rektörünü,

             e) Senato: Hakkari Üniversitesi Senatosunu,

             f) Üniversite: Hakkari Üniversitesini,

             g) Yüksekokul: Hakkari Üniversitesine bağlı yüksekokulları

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim ve öğretime başlama tarihi

             MADDE 5 – (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında eğitim ve öğretime başlama tarihi, Senato tarafından belirlenir.

             Öğrenim süresi

             MADDE 6 – (1) Üniversitede eğitim ve öğretim; sınıf geçme esasına göre eğitim ve öğretim yapacağı Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen birimler dışında, yarıyıl esasına göre düzenlenir. Ancak, ilgili kurullar bir dersin iki yarıyıl okutulmasına karar verebilir. Bir eğitim ve öğretim yılı güz ve bahar yarıyılı olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Bir yarıyıl, ara sınavları da kapsamak üzere en az ondört haftadır. Bu süre, ilgili birimin teklifi ve Senatonun kararıyla arttırılabilir. Resmi tatiller ile yarıyıl ve yıl sonu sınavları bu süreye dahil değildir.

             (2) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan fakülte ve yüksekokullarda eğitim ve öğretim süresi, sekiz yarıyıl (dört yıl), meslek yüksekokullarında ise dört yarıyıl (iki yıl)’dır. Bu sürelere yabancı dil hazırlık sınıfı dahil değildir.

             (3) Öğrenimini bu maddenin ikinci fıkrasında öngörülen sürelerde tamamlayamayan öğrenciler için, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen öğretim süresine ilişkin esaslar dikkate alınarak, sekiz yarıyıl eğitim ve öğretim yapan birimlerde altı yarıyıl, dört yarıyıl eğitim ve öğretim yapan birimlerde ise iki yarıyıl ek süre verilir.

             (4) 2547 sayılı Kanundaki azami eğitim sürelerini kullandıkları halde başarılı olamayan son sınıf öğrencileri; mezun olabilmeleri için devam şartını yerine getirip de başarısız oldukları bütün derslerden iki ek sınava girme, devam şartını yerine getirmedikleri dersler için de azami ders yükü sınırı içinde kalmak koşuluyla kayıtlı olarak devam etme ve sınavlara girme hakkı kazanırlar. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indiren öğrencilere, devam şartını yerine getirdikleri derslerin açılan sınavlarına üç yarıyıl süreyle girme, devam şartını yerine getirmedikleri derslere ise devam şartını yerine getirmek koşuluyla üç yarıyıl süreyle sınavlarına girme hakkı tanınır.

             (5) Ek sınav hakkını kullanmadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere ise; devam şartını yerine getirdikleri dersler için dört yarıyıl süreyle açılacak sınavlara girme, devam şartını yerine getirmedikleri dersler için de devam ve sınavlarına girme hakkı tanınır.

             (6) Devam şartını yerine getirdikleri halde üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere, açılacak sınavlara sınırsız girme hakkı verilir. Devam şartını yerine getirmedikleri üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere ise, derslere devam şartını yerine getirmek kaydıyla açılacak sınavlara sınırsız girme hakkı verilir.

             (7) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenim katkı paylarını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Üniversiteye kayıt

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencisi olma hakkı kazanan aday, Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde istenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder. Kayıt sırasında istenen belgelerden herhangi birinin gerçeğe aykırı şekilde düzenlendiği veya sahte olduğunun anlaşılması durumunda ilgili öğrencinin kaydı silinir ve hakkında kanuni işlem başlatılır.

             (2) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran veya kaydını yenileyen öğrenciye öğrenci işleri tarafından kimlik kartı verilir. Kimlik kartının kaybedilmesi halinde yenisini almak için, gazeteye verilecek kayıp ilanı ile birlikte gerekli işlemlerin tamamlanması gerekir.

             (3)  Öğrenciler kayıt sırasında, kendileriyle her türlü haberleşmenin sağlanacağı açık adreslerini ve sonradan meydana gelebilecek değişikliklerini, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirmekle yükümlüdür. Ayrıca;

             a) Her türlü tebligat, öğrencinin beyan ettiği adrese yazılı olarak yapılmak veya ilgili yükseköğretim kurumunda ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

             b) Adresini veya adres değişikliğini bildirmeyen veya eksik ya da yanlış bildiren öğrencilere yapılan her türlü tebligat, kendilerine yapılmış sayılır.

             Kayıt yenileme

             MADDE 8 – (1) Kayıt yenileme ve ders alma işlemleri, eğitim-öğretim yılı veya yarıyılı başında, Senatonun belirleyeceği tarihler arasında yapılır. Kayıt yenilemek ve ders almak için öğrenim katkı payının yatırılmış olması gerekir. Üniversite öğrencileri, kayıtlarını yeniletebilmek için her yarıyıl ilgili mevzuatla belirlenen öğrenim katkı payını ödemek zorundadır. Kaydın silinmesi halinde, alınan öğrenim katkı payı iade edilmez. 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi uyarınca, öğrenim katkı payını ödemeyenlerin kayıtlarının yenilenmemesi veya silinmesi, öğrencilerin kayıtlı olduğu birimlerin yönetim kurullarınca karara bağlanır.

             (2) Haklı ve geçerli nedenlerle belirlenen süreler içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler Senatonun belirleyeceği sürenin sonuna kadar ilgili birime başvurmak zorundadır. Başvurular, ilgili birim yönetim kurulunca karara bağlanır.

             (3) Belirlenen süreler içinde kaydını yenilemeyen, haklı ve geçerli nedenleri olmayan öğrenciler, o yarıyıl veya yılda derslere devam edemez ve sınavlara giremez. İki yarıyıl üst üste kaydını yenilemeyen öğrencinin Üniversiteden kaydı silinir.

             (4) Kayıt yenilenmemesi nedeniyle kaybedilen süreler, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğrenim süresinden sayılır.

             Eğitim ve öğretim programları

             MADDE 9 – (1) Sınıf geçme esasına göre eğitim ve öğretim yapan birimler dışındaki fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulları, bir sonraki eğitim öğretim yılının teorik ve uygulamalı dersleri ile bitirme tezi, bitirme ödevi, proje ve stajlarını gösteren eğitim-öğretim programlarını, ilgili bölüm/anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine ilgili birim yönetim kurulunda karara bağlar ve her yılın en geç Mayıs ayı sonuna kadar Rektörlüğe sunarlar. Öğretim programlarındaki derslerin bir kısmı seçmeli ders olarak verilebilir. Ancak bir seçmeli dersin açılmasında alt sınır oniki öğrenci, üst sınır ise yirmi öğrencidir. Seçmeli dersi seçen öğrenci sayısı yirmiyi geçerse ilk yirmi kişinin kaydı gerçekleştirilir, ilk yirmi kişiden sonraki öğrenciler danışmanı tarafından başka bir seçmeli dersi seçmek üzere yönlendirilir. Seçmeli derslerin oranı, zorunlu kredili derslerin 1/3’ünü geçemez. Seçmeli ders eğitim ve öğretim programları Senatonun onayından sonra uygulamaya konulur.

             Akademik danışmanlık

             MADDE 10 – (1) Öğrencilerin; eğitim ve öğretimle, kişisel ve yönetimle ilgili sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve öğrencileri yönlendirmek üzere, öğretim yılı başlamadan önce bölüm başkanlıklarının önerisi ve birim yönetim kurullarının kararıyla öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir. Akademik danışmanlar, sorumluluklarına verilen öğrencilerin kayıt yenileme, ders seçme ve mezuniyet gibi işlemleri yanında diğer sorunlarının çözümüne de yardımcı olur. Danışmanların görev ve sorumluluklarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Ön koşul ve ön koşullu dersler

             MADDE 11 – (1) Bir derse kaydolmak için bazı ders veya derslerden başarılı olma şartı aranabilir. Bir derse kaydolunması için başarılmış olması koşulu aranan derse ön koşul dersi, kaydolunması bir önceki yarıyıl ve yıllarda yer alan ön koşul dersler ile uygulamaların başarılmasına bağlı olan derse de ön koşullu ders denir. Bu durumlarda ön koşul dersi ile buna dayanan ön koşullu dersin her yarıyıl açılması veya ön koşullu ders yıllık ise her yıl açılması zorunludur. Ön koşul ve ön koşullu derslerle ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir. Ön koşul veya ön koşullu dersler eğitim ve öğretim programlarında gösterilir. Ön koşullu ders; alınabilmesi için önceki yarıyıl ve yıllarda yer alan dersler ile uygulamaların başarılması şartı aranılan derstir.

             Yaz öğretimi

             MADDE 12 – (1) Üniversitenin eğitim ve öğretim imkanlarının yaz aylarında da değerlendirilmesine, öğrencilerin yarıyıllarda alarak başarısız oldukları ve/veya alamadıkları veya notunu yükseltmek istedikleri dersleri ve üst yarıyılların derslerini almalarına imkan sağlamak amacıyla; ilgili bölümün önerisi, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yaz öğretimi açılabilir. Yaz öğretiminde eğitim ve öğretim Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülür.

             Derslerden muafiyet

             MADDE 13 – (1) Öğretim programlarına kaydolan öğrenciler daha önce kaydoldukları yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için, eğitim ve öğretimin başlamasından itibaren onbeş gün içinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri ilgili birimlerin görüşü alınarak ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır.

             Yabancı dil

             MADDE 14 – (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına kayıt olan öğrencilerden isteyenler yabancı dil yeterlik sınavına girebilirler. Öğrencilerin yabancı dil yeterlikleri, eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen birim tarafından yapılacak yeterlik sınavı ile belirlenir. Yeterlik sınavında başarı notu 100 tam not üzerinden 70’tir. Başarılı olanlar yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutulur. Başarısız olanlar ve müracaat etmeyenler hazırlık sınıfına devam eder.

             (2) Yabancı dil hazırlık sınıfından muafiyet ile ilgili esaslar şunlardır:

             a) Üniversitenin veya başka bir üniversitenin yabancı dil hazırlık sınıfında daha önce başarılı olan öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutulur.

             b) Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmayan bir yükseköğretim programından yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bir yükseköğretim programına yatay geçişle gelen öğrenciler, öncelikle yabancı dil yeterlik sınavına girer. Dikey geçişle gelen öğrenciler ise intibak programlarını başarıyla tamamladıktan sonra yabancı dil yeterlik sınavına girer. Bu sınavlarda başarılı olanlar kayıt yaptırdıkları programa, başarılı olamayanlar ve bu sınava girmeyenler yabancı dil hazırlık sınıfına devam eder.

             c) Yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler, esas kayıtlı oldukları programa devam eder. Ancak mezun olabilmeleri için yabancı dil hazırlık sınıfından başarılı olmaları zorunludur. Bu süreçte devam zorunluluğu aranmaz.

             ç) Yabancı dil hazırlık sınıfında eğitim ve öğretim, devam, sınav ve sınıf geçme işlemleri; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yürütülür.

             d) Hazırlık sınıfı bulunmayan birimlere kaydolan öğrencilerden yabancı dil dersinden yeterlik sınavına girmek isteyenler için yabancı dil yeterlik sınavı açılır. Başarılı olanlara yabancı dil yeterlik belgesi verilir ve bu öğrenciler programlarında yer alan, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilen yabancı dil dersinden muaf tutulurlar.

             Ders yükü, kredisi ve kaydı

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler, kayıt yenileme süresi içinde öğrenim katkı payını yatırdıktan sonra danışmanlarının denetiminde ders kayıt formunu bizzat doldurarak veya internet aracılığı ile alacakları dersleri belirler. Kayıt yenileme işlemi danışmanın onayından sonra kesinleşir. Ders yükü, kredisi ve kaydına ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Kayıt yenileme süresi içinde birinci yıl öğrencileri açılan tüm dersleri, diğer öğrenciler ise öncelikle başarısız oldukları veya daha önce almaları gerekip de alamadıkları dersleri almak zorundadır.

             b) Eğitim ve öğretim planlarından kaldırılan derslerden başarısız olan öğrenciler, bu derslerin yerine konulan dersleri alır, yerine konulan ders yoksa bu derslerden sorumlu tutulmazlar, ancak mezun olabilmeleri için gerekli toplam krediyi tamamlamak üzere yerine başka ders alırlar.

             c) Öğrenciler, ilgili birimlerin yönetim kurulu kararıyla Üniversitenin diğer birimlerinden de ders alabilir.

             ç) Öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadıkları derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu geçersiz sayılır.

             d) Öğrenciler, azami ders yükü sınırı içinde kalmak koşuluyla ilk kez aldıkları dersleri, kayıt yenileme süresi sonunda, Üniversitenin akademik takviminde belirtilen tarihler arasındaki ekle-sil döneminde değiştirebilir, sildirebilir veya yeni ders alabilir.

             e) Öğrencilerin ders yükleri kredi cinsinden belirlenir. Bir öğrencinin her yarıyılda alabileceği normal ders yükü, kayıtlı olduğu yarıyılın eğitim-öğretim planında yer alan derslerin kredi cinsinden toplamıdır. Bir kredi; bir yarıyıl içinde haftada bir saatlik teorik ders, iki saatlik seminer, iki saatlik laboratuvar çalışması ve benzeri uygulamalardır. Azami ders yükü her dönem için en fazla 35 kredidir. Bir ders 35 krediyi aşıyorsa toplam krediye 1 kredi daha eklenebilir. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar dersleri ile ders niteliğinde olan yıl içi projeleri, bitirme ödevi, bitirme tezi ve benzeri haftalık ders dağıtım programında yer alan dersler, ders yüküne dahil değildir.

             f) Gerektiğinde bölümün isteği, birim kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile bazı zorunlu dersler her iki yarıyılda da açılabilir. Bulunduğu yarıyıldan farklı bir yarıyılda açılan dersler de açıldığı dönemin ders yüküne dahil edilir.

             g) Genel not ortalaması 80 ve üzeri öğrenciler; derslerin başladığı ilk hafta başvurdukları takdirde, ilgili bölüm kurulu kararı ile bir üst sınıfın derslerine kayıt yaptırabilir.

             (2) Dört yıllık lisans öğretiminde zorunlu kredisiz dersler hariç toplam kredi 128’den az, 156’dan fazla olamaz. Ancak, eğitim fakültelerinin on yarıyıllık eğitim veren bölümleri için yedi yarıyıl süreyle almış oldukları alan eğitimlerine ilişkin derslerin toplam kredi saati üzerine üç yarıyıl süreyle Yükseköğretim Kurulunun belirlediği öğretmenlik formasyonu ders kredileri toplamı eklenir ve kredi toplamı 156’dan fazla olabilir.

             (3) Meslek yüksekokullarında zorunlu kredisiz dersler hariç toplam kredi 64’den az, 78’den fazla olamaz.

             Genel not ortalamasının belirlenmesi

             MADDE 16 – (1) Öğrencilerin başarı durumu, her yarıyıl ve yıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca; yarıyıl, yıl sonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak aşağıdaki şekilde belirlenir:

             a) Öğrencinin bir dersten elde ettiği ağırlıklı puan, o dersin kredi değeri ile aldığı harf notu katsayısının çarpımından elde edilir. Bir yarıyılın/yılın not ortalaması; o yarıyılda/yılda öğrencinin aldığı derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. Elde edilen ortalama, noktadan sonra iki hane olmak üzere gösterilir.

             b) Ağırlıklı genel not ortalaması ise, öğrencinin; öğrenimi süresince bütün derslerden aldığı son notlar esas alınarak hesaplanacak olan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki haneli olarak gösterilir.

             c) Gerek yarıyıl/yıl, gerek ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanmasında, bütün notlar esas alınır. Bu aşamada, girmedi ve devamsız notları da sıfır (0) notu gibi işlem görür ve bütün notlar öğrencinin not belgesine işlenir.

             (2) Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Beden Eğitimi veya Güzel Sanatlar derslerinden elde edilen başarı puanı genel not ortalamasına katılmaz. Bu derslerin dışında, genel not ortalamasına dahil edilmeyecek dersler Senato tarafından  belirlenir.

             Derse devam ve yoklamalar

             MADDE 17 – (1) Öğrenciler; derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Devam zorunluluğunun sınırı, teorik derslerde % 70, uygulamalı derslerde ise % 80’dir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına giremez. Öğrencilerin devam durumları, ders sorumlularınca izlenir ve devamsızlıkları nedeniyle sınava girme hakkı kazanamayanların listesi, yarıyıl/yıl sonu sınavından önce ilan edilir.

             (2) Derslerden önceki dönemde devam şartı yerine getirilmişse yeniden devam şartı aranmaz, ancak uygulamalı derslerden başarısız olan öğrencilerden yeniden devam koşulu aranır. Devam şartını yerine getiren öğrenciler; başarısız oldukları bu ders veya dersler için ders kaydı yaptırırlar. Ancak, ara sınava girmek zorunda değildirler, ara sınava girmeleri halinde son ara sınav notu, aksi takdirde önceki ara sınav notu dikkate alınır.

             (3) Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.

             Sınavlar

             MADDE 18 – (1) Sınavlar; ara, yarıyıl/yıl sonu, bütünleme, mazeret, tek ders ve ek sınavlar olmak üzere altı çeşittir.

             (2) Sınavlarla ilgili esaslar şunlardır:

             a) Sınavlar test, yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı ya da yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav şekillerinden hangilerinin uygulanacağına ilgili birimin yönetim kurulu karar verir.

             b) Öğrenciler, sınav programlarında belirtilen gün, saat ve yerde öğrenci kimlikleriyle sınava girmek zorundadır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi halinde aldığı not iptal edilir.

             c) Dinî ve millî bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

             ç) Bir ders için her yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Fakültelerde fakülte kurulları, yüksekokullarda yüksekokul kurulları tarafından birden fazla ara sınav yapılmasına karar verebilir ve bu sınavlardan biri seminer, ödev ve proje şeklinde de olabilir.

             d) Öğrenciler; mezuniyet aşamasına geldiklerinde, tüm derslerin devamını almış olmaları şartıyla, sayısına bakılmadan başarısız oldukları derslerden, dersin açıldığı dönem sonunda yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavına girebilir. Bu sınavlarda ara sınav notu aranmaz ve alınan not tam notun % 60 ve üzerinde ise öğrenci başarılı sayılır.

             e) Bu Yönetmelik hükümleriyle belirlenen ve 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen azami öğrenim süresini doldurdukları halde mezun olamayan öğrencilere ek sınav hakkı verilir.

             f) Öğrenciler öğrenim sürelerini tamamladıktan sonra mezuniyetleri için tek dersi kaldığında başvurmaları halinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla o dönemin bütünleme sınavından sonraki bir ay içinde tek ders sınavına alınır. Bu hakkı her öğrenci bir kez kullanabilir. Bu sınavda ara sınav notu aranmaz ve alınan not tam notun en az % 60’ı ise öğrenci başarılı sayılır.

             g) Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin yarıyıl/yıl sonu sınavından iki hafta sonra yapılır.

             Mazeretler

             MADDE 19 – (1) Öğrencinin mazeretli sayılmasına, haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, fakülte/yüksekokul yönetim kurulu tarafından karar verilir. Mazeretin kabulü için kanıtlayıcı belgelerle beraber, mazeretin sona ermesinden itibaren bir hafta içinde dekanlığa/yüksekokul müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmez.

             (2) Öğrencinin sağlık nedeniyle mazeretli sayılabilmesi için raporun, Üniversite hastanelerinden, olmadığı takdirde diğer sağlık kuruluşlarından alınması gerekir.

             (3) Ara sınav süresinde alınan sağlık raporları, ilgili yönetim kurulunda değerlendirilir ve kurul kararı ile öğrenciye ara sınav için mazeret sınav hakkı verilebilir. Final ve bütünlemede bu hak kullanılmaz.

             Sınav düzeni

             MADDE 20 – (1) Sınavlar birim yönetimleri tarafından görevlendirilen öğretim elemanlarınca yapılır. Sınavın yürütülmesinden dersi okutan öğretim elemanı ve görevli gözetmenler birlikte sorumludur.

             (2) Sınavı yapan öğretim elemanı, sınav sonuçlarını sınav tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde ilan eder. Sınav evrakı; sınav tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde fakültelerde bölüm başkanlıklarına, yüksek okullarda varsa bölüm başkanlıklarına yoksa okul yönetimine en az iki yıl süreyle saklanmak üzere teslim edilir.

             Kayıt dondurma ve izinli sayılma

             MADDE 21 – (1) Kayıt, devam, uygulama ve sınav koşullarından herhangi birini Senato kararıyla belirlenen haklı ve geçerli nedenlerle yerine getiremeyen öğrencilerin hakları fakülte ve yüksekokul yönetim kurulu kararıyla saklı tutulur ve bu öğrenciler mazereti nedeniyle ayrıldıkları yerden öğrenimlerine devam eder.

             (2) Öğrenciler, 2547 sayılı Kanunda öngörülen öğrenim süresi içinde en çok bir yıl veya iki yarıyıl kayıt dondurma isteğinde bulunabilir.

             (3) Disiplin cezası alan öğrenciler hariç, kaydını donduran öğrencilerden kayıtlarını dondurdukları o yıl için katkı payı alınmaz. Kayıt dondurulan süre ile ilgili olarak daha önce ödenmiş olan katkı payları varsa bu miktar iade edilir.

             İlişik kesme

             MADDE 22 – (1) Aşağıdaki durumlarda fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) 2547 sayılı Kanun ile belirlenen öğrenim süresi içinde, öğrencinin öğrenimini tamamlayamaması veya tamamlayamayacağının belirlenmesi,

             b) Öğrencinin kayıt sırasında sahte ve/veya gerçeğe aykırı belge verdiğinin anlaşılması,

             c) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

             ç) Kendi yazılı isteği ile kaydını sildirmek istemesi,

             d) Öğrencinin sağlık nedeniyle öğrenimine devam edemeyeceğinin, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kuruluşlardan alınacak sağlık raporu ile belgelendirilmesi ve raporunun ilgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş olması.

             İzinler

             MADDE 23 – (1) Kayıt yenileme, derse devam ve sınavlara girme şartlarından birini, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen haklı ve geçerli bir sebeple yerine getiremeyen öğrencilerin hakları saklı tutulur ve kaybettikleri süre 2547 sayılı Kanundaki azami öğrenim süresinden sayılmaz. Ancak bu tür durumlarda izinler ile ilgili başvuruların yarıyılın başlangıcından itibaren bir ay içinde yapılması gerekir.

             (2) Türkiye’yi veya Üniversiteyi temsil amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere ve yarışmalara katılan öğrenciler, ilgili birim yönetim kurulu kararı ile derslerden ve ara sınavlardan izinli sayılır. Giremedikleri ara sınavlar için mazeret sınav hakkı verilir.

             Başarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi

             MADDE 24 – (1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, laboratuar ve diğer uygulamalı çalışmalar ile ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfır (0)’dır.

             (2) Ham başarı puanı; bu Yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirerek dönem sonu sınavına giren öğrenciler için, ara sınavın %40’ı ile final/bütünleme sınavının %60’ı toplanarak hesaplanır.

             (3) Ham başarı puanı 25.00’ın altında olan öğrenci, o dersten başarısız olur. Ham başarı puanı 25.00 ve üstünde olan öğrencinin başarı notu ise; sınıfın genel durumu, aritmetik ortalamalar ve istatistiksel dağılım da dikkate alınarak Rektörlükçe hazırlanan yöntemlerden biri kullanılmak suretiyle, aşağıda açılım ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri olarak belirlenir. Ayrıca, 25.00 ve üstünde olan ham başarı puanları da bir dersten başarısız olarak değerlendirilebilir.

             (4) Notlar ve katsayılar Senatoca belirlenen esaslar çerçevesinde değerlendirilir. Kredisiz derslerin notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.

             (5) Harf notlarından olan muaf (M) notu, Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. (M) notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.

             Not yükseltme, notlar ve dereceleri

             MADDE 25 – (1) Genel not ortalamasına bakılmadan bütün öğrenciler; not yükseltmek için, başardıkları dersleri, takip eden ders açılma döneminde bir defaya mahsus olarak tekrar alabilirler. Dersin tekrarlandığı yarıyılda alınan en son not geçerlidir.

             (2) Üniversitede başarı puanlarına karşılık olan dereceler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

             Değerlendirme tablosu

             Puan           Dereceler

             85 – 100     Pekiyi

             70 – 84       İyi

             60 – 69       Orta

             0 – 59         Başarısız

             (3) Başarısız dersi olan veya disiplin cezası alan öğrenciler Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci temsilciliklerine, kulüplere, spor kurullarına ve benzeri yerlere başkan, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi olamaz ve Üniversite burslarından yararlanamaz.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 26 – (1) Öğrenciler, sınav sonuçlarına maddi hata itirazlarını ilan tarihinden itibaren yedi gün içinde yazılı olarak dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne yapabilir. İtiraz, ilgili öğretim elemanı tarafından incelenir. İtirazın tetkik ve değerlendirilmesi, itirazın yapıldığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde sonuçlandırılır.

             Bitirme ödevi, bitirme tezi, bitirme projesi ve staj

             MADDE 27 – (1) Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencileri kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarının gerektirdiği bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi veya stajı yapmak zorundadır. Birimlerin söz konusu eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili esaslar yetkili kurullarınca belirlenir.

             Kredi hesabı

             MADDE 28 – (1) Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin kredi değerleri aşağıda belirtildiği şekilde hesaplanır:

             a) Bir yarıyıl süreyle verilen teorik derslerin programlanmış haftalık bir saati bir kredidir.

             b) Bir yarıyıl süreyle programlanmış ders uygulamaları, laboratuar, bitirme tezi, ödevi veya projesi ve atölye dersleri gibi uygulamalı derslerin iki saati bir kredi ve bir yarıyıl devam eden seminerlerin dört saate kadarı bir kredi sayılır.

             c) Öğretmenlik uygulaması ve okul deneyimi derslerinin her teorik saati bir kredi ve uygulamalı saatlerinin iki saati ise bir kredi sayılır. Öğrencinin yapacağı stajlar, kredi ve ders saati hesabında dikkate alınmaz.

             ç) Alınan derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)’ne karşılık gelen kredi değerleri, gerektiğinde bu Yönetmelikteki esaslar çerçevesinde ilgili bölüm kurullarında belirlenir ve Senatoca onaylanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yatay ve Dikey Geçişler, Mezuniyet Derecesi ve Diplomalar

             Yatay geçişler

             MADDE 29 – (1) Üniversiteye bağlı öğretim programlarına, gerek Üniversiteye bağlı öğretim programlarından, gerekse başka üniversitelerden yapılacak yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Dikey geçişler

             MADDE 30 – (1) ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olan meslek yüksekokulu mezunlarının lisans programına kabulleri ve intibakları; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Birim içi geçişler

             MADDE 31 – (1) Üniversiteye bağlı herhangi bir birimde, aynı puan türünden öğrenci alan program veya bölümler arasında geçişler yapılabilir. Bu geçişlerle ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Mezuniyet derecesi

             MADDE 32 – (1) Mezuniyet derecesi, derslerin kredi değerleri ile başarı notları çarpımları toplamının toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için kayıtlı olduğu programın bütün derslerini başarması gerekir. Bu koşul, intibak programı öğrencileri için de geçerlidir.

             (2) Öğrenimlerini en çok sekiz yarıyılda, Eğitim Fakültesinin on dönemlik bölümleri için on dönemde tamamlayan öğrencilerden genel not ortalaması 100 tam puan üzerinden 80-89 puan arasında olanlar yarıyıl onur öğrencisi, 90-100 arasında ya da bu notlara Senato tarafından belirlenen eşdeğer notu olanlar yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilan edilir. Bu durumlarını belirten özel bir belge kendilerine diplomaları ile birlikte verilir.

             (3) Yarıyıl onur listesi veya yüksek onur listesinde yer alabilmesi için öğrencinin;

             a) Disiplin cezası almamış olması,

             b) O dönem veya yıl içerisinde en az alması gereken ders kredisini tamamlamış ve aldığı tüm dersleri başarmış olması

             gerekir.

             Diplomalar

             MADDE 33 – (1) Dört yarıyıllık (iki yıllık) eğitim ve öğretim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere önlisans diploması; sekiz yarıyıllık (dört yıllık) eğitim ve öğretim programlarını başarı ile tamamlayanlara lisans diploması, Eğitim Fakültesinin on yarıyıllık (3,5+1,5 yıl) eğitim-öğretim programlarını başarıyla tamamlayanlara tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomasını alırken iade etmek üzere, geçici mezuniyet belgesi verilir.

             (2) Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi halinde diploma yerine geçecek ve kayıptan dolayı verildiğini belirten fotoğraflı bir belge düzenlenir. Bu belge ve diplomalar fakültelerde dekan ve Rektör, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında ise müdür ve Rektör tarafından imzalanır.

             (3) Diplomalara unvan yazılmaz, programın adı ve derecesi ön lisans, lisans ve tezsiz yüksek lisans olarak belirtilir. Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS-ECTS) kredilerine karşılık gelen diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Senatoca belirlenir.

             Ön lisans diploması verilmesi ve meslek yüksekokuluna intibak

             MADDE 34 – (1) Lisans öğrenimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan ve ilk iki yılın bütün derslerini başaran öğrencilere, talep etmeleri halinde ön lisans diploması verilir.

             (2) Lisans öğrenimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin başvurmaları halinde meslek yüksekokullarına intibakları; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             (3) İlk iki yılın bütün derslerini başarmış olsalar dahi, lisans öğrenimlerine devam eden öğrenciler ile ilgili mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alanlara ön lisans diploması verilmez.

             (4) Ön lisans diplomasını alarak lisans programından ilişiği kesilenler, kendilerine tanınacak kanuni bir haktan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek istedikleri takdirde, bu öğrencilerin ön lisans diplomalarını iade etmeleri gerekir.

             Sertifika programları

             MADDE 35 – (1) Fakülteler uygun gördükleri alanlarda sertifika programı önerebilir. Sertifika programlarının esasları Senato tarafından belirlenir.

             (2) Üniversite bölümlerine kayıtlı bulunan öğrencilere yönelik olarak açılan sertifika programlarına kabul şartlarının programı yürütecek olan bölüm tarafından belirlenmesi, bir öğrencinin sertifika almaya hak kazanabilmesi için en az 21 kredilik ders alması ve ağırlıklı genel not ortalamasının en az 100 puan üzerinden 60 olması gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin işleri

             MADDE 36 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanun ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             (2) Herhangi bir sebeple yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, bu süre içerisinde eğitim-öğretim ve sosyal faaliyetlere katılamaz ve Üniversitenin tesislerine giremezler.

             Çift anadal programları

             MADDE 37 – (1) Çift anadal programları; bilim alanları yakın olan ve lisans diploması verilen tüm programlar arasında açılabilir. Çift anadal programları, farklı fakültelerdeki lisans programları veya farklı dört yıllık yüksekokullardaki lisans programları arasındaki eşleştirmelerle yürütülebildiği gibi, aynı fakülte veya dört yıllık yüksekokuldaki lisans programları arasında da yürütülebilir. Ayrıca, özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlar; ancak kendi aralarında çift anadal programları yürütebilir. Hangi bilim alanlarının çift anadal programı oluşturmak üzere eşleşebileceği ve ikinci lisans programlarının ders uygulama içerikleri, programları yürüten birimlerin ve ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Çift anadal programlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir. Uluslararası ortak programlara kayıtlı öğrenciler çift anadal programlarına katılamaz.

             Yandal programları

             MADDE 38 – (1) Üniversitede; lisans öğrenimini üstün başarıyla yürütmekte olan bir öğrencinin, aynı zamanda ikinci bir lisans programında bilgilenmek üzere sınırlı öğrenim görmesini sağlayan sertifika amaçlı olarak yandal programları düzenlenebilir. Yandal programları farklı fakültelerdeki lisans programları veya farklı dört yıllık yüksekokullardaki lisans programları arasındaki eşleştirmelerle yürütülebildiği gibi, aynı fakülte veya dört yıllık yüksekokullardaki lisans programları arasında da yürütülebilir. Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlar, ancak kendi aralarında yandal programları yürütebilir. Hangi bilim alanlarının yandal programı oluşturmak üzere eşleşebileceği ve yandal programlarının ders/uygulama içerikleri, ilgili bölümlerin ve ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından kararlaştırılır. Yandal programlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir. Uluslararası ortak programlara kayıtlı öğrenciler yandal programlarına katılamaz.

             Yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimi

             MADDE 39 – (1) Öğrenciler; Üniversite ile yurt dışındaki veya yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılmış anlaşma ve protokollere uygun olarak, ilgili diğer yükseköğretim kurumlarında bir veya iki yarıyıl öğrenim görebilir. Bu öğrencilerde, geçmiş yıllardaki tüm öğrenim faaliyetlerini başarmış olma şartı aranır. Öğrenciler, normal öğrenim sürelerinin ilk iki ve son iki yarıyılında değişim programlarına katılamaz. Öğrencilerin söz konusu yükseköğretim kurumlarında devam edecekleri ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlerin; öğrencinin kendi öğretim programındaki ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlere eşdeğerliği, danışmanın ve ilgili bölüm başkanlığının/program danışmanının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla önceden belirlenir. Öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumunda geçirdiği yarıyıllarda; akademik takvime uygun olarak, Üniversitedeki kendi birimine öğrenci katkı payını ödemek ve kayıt yenilemek zorundadır. Bu öğrenciler devam ettiği üniversitenin mevzuat hükümlerine tabidirler. Öğrenci, anlaşmalı diğer yükseköğretim kurumundan aldığı, ancak başarısız olduğu faaliyetlere karşılık olan kendi öğretim programındaki eşdeğer faaliyetlerden de başarısız olmuş sayılır. Öğrencinin anlaşmalı diğer yükseköğretim kurumunda geçirdiği yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek Hakkari Üniversitesine bağlanan fakülte ve yüksekokullara devam eden öğrenciler; eğitim ve öğretimlerini, daha önce tabi oldukları Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ilgili yönetmeliklerine göre sürdürürler. Ancak bu öğrencilerin Yüzüncü Yıl Üniversitesinden almış oldukları notlar Hakkari Üniversitesinin not sistemine dönüştürülür.

             (2) Hakkari Üniversitesini kazanıp eğitim ve öğretimine başka üniversitelerde devam eden öğrenciler, eğitim ve öğretim süresince devam ettikleri üniversitelerin yönetmeliklerine tabidirler.  Ancak; başka  üniversitelerde lisans eğitim ve öğretiminin bir kısmını tamamlayıp, geri kalan eğitim ve öğretimine Hakkari Üniversitesinde devam edecek öğrencilerin, geldikleri üniversitelerden almış oldukları notlar Hakkari Üniversitesinin not sistemine dönüştürülür.

             Yürürlük

             MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 41 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hakkari Üniversitesi Rektörü yürütür.