19 Haziran 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27616

BAKANLAR KURULU KARARI

             Karar Sayısı : 2010/477

             Ekli “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre 2010 Yılı Yaş Çay Ürünü Fark Ödemesi Desteğine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 10/5/2010 tarihli ve 3704 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 24/5/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                          Abdullah GÜL

                                                                                                                                                       CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

           C. ÇİÇEK                                     B. ARINÇ                         A. BABACAN                            M. AYDIN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.           Devlet Bak. ve Başb. Yrd.    Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

       N. ÇUBUKÇU                              F. N. ÖZAK                  M. Z. ÇAĞLAYAN                          F. ÇELİK

     Devlet Bakanı V.                            Devlet Bakanı                      Devlet Bakanı                          Devlet Bakanı

           E. BAĞIŞ                                  S. A. KAVAF                        C. YILMAZ                               S. ERGİN

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                      Devlet Bakanı                          Adalet Bakanı

       M. V. GÖNÜL                               B. ATALAY                    A. DAVUTOĞLU                         M. ŞİMŞEK

  Milli Savunma Bakanı                        İçişleri Bakanı                     Dışişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

       N. ÇUBUKÇU                               V. EROĞLU                          R. AKDAĞ                             B. YILDIRIM

   Milli Eğitim Bakanı             Bayındırlık ve İskân Bakanı V.          Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

        M. M. EKER                                 Ö. DİNÇER                          N. ERGÜN                               T. YILDIZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı        Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı   Sanayi ve Ticaret Bakanı   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

                                                E. GÜNAY                                                            V. EROĞLU

                                      Kültür ve Turizm Bakanı                                        Çevre ve Orman Bakanı

 

TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİNE GÖRE

2010 YILI YAŞ ÇAY ÜRÜNÜ FARK ÖDEMESİ DESTEĞİNE DAİR KARAR

 

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Karar, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre, 29/6/2009 tarihli ve 2009/15173 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar’da yer alan havzalardan; Doğu Karadeniz, Çoruh ve Orta Karadeniz Havzalarında 2010 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

             (2) Bu Karar, belirlenen havzalarda ruhsatlı çay alanlarında 2010 yılı üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan ruhsatlı üreticilerin desteklenmesini kapsar.

             Destekleme uygulamaları

             MADDE 2 – (1) Ruhsatlı üreticilere 2010 yılı yaş çay ürünü için kilogram başına 11,5 Kuruş fark ödemesi desteği yapılır.

             (2) Fark ödemesi desteği, kamu ve özel sektör işletmelerine ruhsatlı üreticiler tarafından satılan yaş çay yaprağı ürünü karşılığında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile üreticilere ödenir.

             Destekleme ödemeleri

             MADDE 3 – (1) Ruhsatlı üretici olup, bundan önceki Kararnameler ile destekleme priminden faydalanmak için kamu ve özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2010 yılında da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerin belgeleri, 2010 yılı fark ödemesi desteği için de geçerlidir. Kamu ve özel sektör işletmeleri tarafından, bu üreticilere 2010 yılında sattıkları çay miktarı üzerinden, üretici başvurusu olmaksızın 2010 yılı fark ödemesi desteği düzenlenir. Ancak, kamu ve özel sektör işletmelerine sattıkları çay nedeniyle, bu fark ödemesi desteğinden ilk defa yararlanmak isteyenler ile bu yıl farklı özel sektör işletmelerine yaş çay satan ruhsatlı üreticiler, 24/12/2010 tarihine kadar, çiftçi belgesi, üzerinde T.C. kimlik numarası olan nüfus cüzdanının fotokopisi veya vukuatlı nüfus kayıt örneği fotokopisi ve müracaat dilekçesi ile birlikte çay sattıkları kamu ve özel sektör işletmelerine başvururlar.

             (2) Kamu ve özel sektör işletmeleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince müstahsil makbuzu veya fatura ile onaylı yaş çay tahakkuk bordrosu düzenlemek suretiyle ruhsatlı üreticilerden satın aldıkları yaş çay ürünü miktarını ticaret borsalarında tescil ettirirler. Tescil edilen miktar doğrultusunda kamu ve özel sektör işletmeleri, fark ödemesi desteğinden faydalanacak olan ruhsatlı üreticiler için, başvuru tarihinin bitimini müteakip 10 gün içinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan formlara göre üretici bazında icmaller düzenler. Düzenlenen bu icmaller kamu ve özel sektör işletmelerince bulundukları yerde 10 gün süreyle askıya çıkarılır.

             (3) Askıya çıkarma ve indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak herhangi bir itiraz değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.

             (4) İcmallerin askıda kalma süresi zarfında maddi hatalara ilişkin olarak yapılan yazılı itirazlar, askı süresi ve bu sürenin bitiminden itibaren 10 gün içerisinde değerlendirilir. Askı süresince itirazda bulunulmaması ya da itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılması halinde, kamu ve özel sektör işletmelerince icmaller yeniden düzenlenerek ticaret borsalarında onaylattırılır.

             (5) Özel sektör yaş çay işletmelerince ticaret borsalarına onaylattırılan icmaller; askı tutanakları ile birlikte onayı müteakip üç gün içerisinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait üretici kayıtlarının bulunduğu çay fabrikalarına teslim edilir. Çay fabrikalarınca tüm icmaller birleştirilerek üreticilerin 2010 yılında satmış olduğu toplam yaş çay miktarları belirlenir.

             (6) Ruhsatlı üreticilerin 2010 yılında üretip satmış oldukları yaş çay miktarları ruhsatlı alanları ile ilişkilendirilir. Ruhsatlı alanlardaki üretim farklılıklarından dolayı üreticilerin 2010 yılında sattıkları çay miktarının; budamaya tabi tutulan çaylıklar nedeniyle üreticilerin uğradığı gelir kaybının tazminine ilişkin gelir kaybı hesaplanmasında belirlenmiş dekar başına ortalama üretim miktarının en fazla iki katına kadar olan kısmına fark ödemesi desteği yapılır. Fazlalık olan kısım dikkate alınmaz. Buna göre destek tutarları hesaplanır ve hesaplanan destek tutarları, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ödenek tahsisi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirilir.

             Finansman

             MADDE 4 – (1) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2011 Mali Yılı Bütçesinin ilgili harcama kaleminden, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne kaynak aktarır. Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen destek tutarının binde bir oranında hizmet komisyonu Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, binde iki oranında hizmet komisyonu T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ayrıca ödenir.

             Sorumluluk

             MADDE 5 – (1) Kamu ve özel sektör yaş çay işletmeleri, satın aldıkları yaş çay yaprağı karşılığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince müstahsil makbuzu veya fatura ile onaylı yaş çay tahakkuk bordrosu düzenleyerek üreticiye vermek zorundadır. Bu belgelerin üretici tarafından beş yıl saklanması zorunludur.

             (2) Kamu ve özel sektör yaş çay işletmeleri düzenledikleri bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumludurlar. Ürün teslim edildiği halde, ürün karşılığı belge vermeyen yaş çay işletmeleri hakkında, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri uyarınca ceza kovuşturması ve diğer kanuni işlemler yapılır.

             Denetim, haksız ödemelerin geri alınması ve hak mahrumiyeti

             MADDE 6 – (1) Uygulamaya yönelik işlemlerin denetimi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından yapılır.

             (2) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

             (3) Destekleme ödemelerinden, idarî hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

             Destekleme yapılmayacak haller

             MADDE 7 – (1) Mücbir sebepler, fark ödemesi desteğinden faydalanacak kişinin ölümü, yangın, deprem ve sel gibi tabii afetler dışında, bu Kararın 3 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle müracaatta bulunmayan kişiler ile listelerde ismi bulunmayan veya askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için başvuru yapmayan kişiler, fark ödemesinden yararlanamazlar.

             Yürürlük

             MADDE 8 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 9 – (1) Bu Karar hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.