21 Haziran 2010 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27618

YÖNETMELİK

İstanbul Şehir Üniversitesinden:

İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM VE ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Şehir Üniversitesi lisans programlarında yürütülen eğitim, öğretim ve sınavlarda uygulanacak esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, İstanbul Şehir Üniversitesi fakültelerinin tüm bölüm/programlarında yürütülen lisans eğitim, öğretim, sınavlar, diploma ve ilişik kesmeye ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 105’inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) ÇAP: Çift ana dal programını,

             b) Fakülte: Üniversiteye bağlı fakülteleri,

             c) FYK: Fakülte Yönetim Kurulunu,

             ç) GNO: Genel not ortalamasını,

             d) İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS): İstanbul Şehir Üniversitesi diller okulunda yapılan İngilizce Yeterlik Sınavını,

             e) Mütevelli Heyet: İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

             f) Rektör: İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörünü,

             g) Senato: İstanbul Şehir Üniversitesi Senatosunu,

             ğ) Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesini,

             h) YAP: Yan dal programını,

             ı) YNO: Yarıyıl not ortalamasını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Programlara Başvuru, Giriş, Kabul ve Kayıtlarla İlgili Esaslar

             Öğretim programları ve kontenjanlar

             MADDE 5 – (1) Üniversiteye bağlı fakültelerde açılacak her türlü bölüm/program ve her yıl Üniversite birimlerine alınacak öğrenci sayıları, ilgili birimlerin önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir ve Mütevelli Heyetinin onayından sonra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına teklif edilir.

             Öğrenci kabulü

             MADDE 6 – (1) Programlara öğrenci kabulü, ilgili mevzuat uyarınca yapılır.

             Üniversiteye kayıt yaptırma

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye yeni kayıtlar ilan edilen tarihler arasında, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, Rektörlük tarafından yapılır.

             (2) Disiplin cezasıyla yükseköğretim kurumlarından çıkarılmış olanlar ve belgelerinde tahrifat bulunanlar ile belgelerindeki eksikliği süresi içinde gideremeyenlerin kayıtları yapılmaz; yapılmış ise iptal edilir.

             İngilizce yeterlik

             MADDE 8 – (1) Öğretim dili İngilizce olan programlara kayıt olan öğrencilerin İngilizce düzeylerinin yeterli olup olmadığı (İYS) ile belirlenir.

             (2) İYS sonucuna göre başarılı olanlar ile Yükseköğretim Kurulu ve Senato tarafından kabul edilen uluslararası sınavların birinden belirlenen düzeyde başarılı olduklarını belgeleyenler doğrudan lisans öğrenimine başlar.

             (3) Bu sınava katılmayan veya bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler İngilizce hazırlık programına kaydedilir. İngilizce hazırlık programı öğretiminde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yatay ve dikey geçiş yolu ile kabul

             MADDE 9 – (1) Üniversite bölüm/programlarına, Üniversite içinden veya dışından yatay ve dikey geçiş yolu ile öğrenci kabulüne ilişkin esas ve usuller; 2547 sayılı Kanun, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

             Değişim programları ve özel öğrenciler

             MADDE 10 – (1) Değişim programlarına katılacak öğrenciler ile özel öğrenci olarak ders alacak öğrencilerle ilgili esas ve usuller; Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

             Çift ana dal ve yan dal programları

             MADDE 11 – (1) Çift ana dal ve yan dal programlarına ilişkin hususlar, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

             Kayıt yenileme

             MADDE 12 – (1) Öğrenciler, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde derslere yazılmak ve o yarıyılın öğretim ücretini ödemek suretiyle kayıt yenilemek zorundadır.

             (2) Mazeretleri Rektörlük tarafından kabul edilen öğrencilerin kayıtları en geç eğitim ve öğretimin başladığı tarihten itibaren ikinci hafta sonuna kadar yenilenebilir.

             (3) Mezun olabilmek için tüm derslerini tamamlamış fakat stajını tamamlayamamış öğrenciler, staj için bir kredi ücreti yatırarak kayıt yenilemek zorundadır.

             Danışman

             MADDE 13 – (1) Her öğrenci için ilgili bölüm başkanlığı tarafından tam zamanlı bir öğretim üyesi veya öğretim görevlisi danışman olarak görevlendirilir. Danışman, öğrenciyi öğrenimi süresince izler, lisans öğretimi, ilgili mevzuat ve akademik performansı hakkında bilgilendirir ve yönlendirir. Öğrencinin derslere kaydolma, ders ekleme, bırakma ve dersten çekilme işlemleri danışman onayı ile yapılır.

             (2) Öğrencinin ilgili bölüm başkanlığına yapacağı herhangi bir konuya ilişkin yazılı başvurusunda, danışman görüşü istenir. Fakülte yetkili kurullarında görüşülmek üzere bölüm başkanlığı tarafından gönderilen öğrenci dilekçelerinde de danışman ve bölüm başkanlığı görüşleri aranır.

             Ücretler ve burslar

             MADDE 14 – (1) Üniversitede öğretim ücretlidir. Öğretim ücretleri ve kredi başına düşen öğretim ücreti miktarı Mütevelli Heyeti tarafından her yıl yeniden belirlenir ve ödeme şekliyle birlikte duyurulur.

             (2) Geç kayıt yaptıran öğrenciler yarıyıl öğretim ücretini ilgili mevzuat hükümlerine göre zamlı öder.

             (3) Kaydını yenileten öğrencilerden ders ekleme, bırakma süresi içinde Üniversite ile ilişiğini kesenlerin o yarıyıl için yatırmış olduğu ücret iade edilir. Ders ekleme ve bırakma süresi bittikten sonra ayrılan öğrencilerden, ilgili mevzuat hükümlerine göre o yarıyıl ücretinden kesilerek kalan ödemesi iade edilir.

             (4) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinde belirtilen başarısız öğrenciler, normal öğrenim süresinde mezun olamayan öğrenciler ile özel öğrenciler kayıt oldukları her ders için kredi başına ücret öder.

             (5) Öğretim ücreti, yaz dönemi/yaz okulu ücretlerini kapsamaz.

             (6) Burslar ile ilgili esaslar Senato tarafından düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

             Öğretim dili

             MADDE 15 – (1) Üniversitenin eğitim-öğretim dili İngilizce’dir. Ancak, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğretim dili kısmen veya tamamen Türkçe veya İngilizce dışında olan bölüm ve program da açılabilir.

             Eğitim, öğretim yılı ve öğrenim süresi

             MADDE 16 – (1) Eğitim ve öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl, her biri ondört hafta olan iki yarıyıldan oluşur. Yarıyıl sonu sınavları bu sürelere dâhil değildir. Akademik yılın kapsadığı kayıt, ders, sınav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihlerine ilişkin hususlar, Senatonun belirleyip ilan ettiği akademik takvim ile düzenlenir.

             (2) Yaz öğretimi Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülür.

             (3) Lisans programında normal öğrenim süresi sekiz yarıyıl, azami öğrencilik süresi ise ondört yarıyıldır. Bu sürelere İngilizce hazırlık programı, dikey geçiş lisans öğrenimine hazırlık programındaki öğrenim süresi ve yaz dönemleri dahil değildir.

             (4) Azami öğrenim süresini doldurdukları halde mezun olamayan öğrenciler hakkında 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.

             Ders programları

             MADDE 17 – (1) Lisans ders programları, ilgili bölüm başkanlığının önerisi, fakülte kurullarının kararı ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Bir bölümün/programın çift ana dal/yan dal eğitimi yapabileceği bölüm veya programlara ilişkin ders programları da aynı usulle belirlenir.

             (2) Ders programlarında mezuniyet için gerekli toplam kredi yükü, ortalama kredi yükü ve her dersin teorik ders saati, uygulama ve laboratuvar saatleri ile kredisi ve varsa önkoşulu belirtilir.

             (3) Ders programlarında en az 30 kredilik dersi tamamlayanlar ikinci sınıf, en az 65 krediyi tamamlayanlar üçüncü sınıf ve en az 100 krediyi tamamlayanlar dördüncü sınıf öğrencisi olarak tanımlanır.

             Zorunlu ve seçmeli dersler ile önkoşul dersleri

             MADDE 18 – (1) Dersler, zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılır. Her öğrenci kayıtlı olduğu bölümün zorunlu derslerini ve programda gösterilen türde ve sayıda seçmeli dersi almakla yükümlüdür. Seçmeli dersler, öğrencinin ilgi alanı ve isteği göz önünde bulundurularak danışman yardımıyla belirlenir.

             (2) Bir dersin alınabilmesi için, daha önce alınarak başarılması gereken derse önkoşul dersi denir. Önkoşul dersleri, ders programlarında gösterilir.

             (3) Bir dersin önkoşulunun başarılmış sayılması için önkoşul dersinden en az D notu alınması gerekir. Önkoşul olarak belirlenen dersler kredisiz dersler ise önkoşulun sağlanabilmesi için, bu derslerden başarılı olmak gerekir. Önkoşullar ilan edildiği tarihi izleyen yarıyılda uygulanır.

             Derslerden muafiyet

             MADDE 19 – (1) Üniversitenin ikinci yılında alınması gereken temel derslerden muaf olmak isteyen öğrenciler için ilgili fakülte tarafından muafiyet sınavı düzenlenebilir. Bu sınavları başaran öğrenciler bu derslerden muaf tutulur.

             Ders ve uygulamalara devam

             MADDE 20 – (1) Her dönem başında, ders ekleme ve bırakma süresi içinde, ilgili öğretim elemanı tarafından o dersin içeriğini, uygulamalarını, kaynaklarını, ölçme ve değerlendirme şeklini ve diğer ayrıntıları içeren bir ders izleme formu öğrencilerle birlikte hazırlanır.

             (2) Öğrenciler, eğitim ve öğretimin başladığı tarihten itibaren ders, uygulama ve laboratuvarlara en az %80 oranında devam etmek ve yarıyıl içinde her türlü ölçme ve değerlendirme çalışmasına ve öğretim elemanının ders izleme formunda duyurduğu diğer çalışmalara katılmakla yükümlüdür.

             (3) Öğrencinin devam durumu ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlık oranı %15’e ulaşan öğrenciye uyarıda bulunulur. Öğretim elemanının mazeretsiz devamsızlık oranı %20'ye ulaşan bir öğrenciyi Öğrenci İşleri Birimine bildirmesi durumunda bu öğrenciye devamsız ve başarısız (IA) notu verilir.

             (4) Rektörlüğün onayı ile Üniversiteyi veya Türkiye’yi temsilen toplantı, spor, sanat ve benzeri faaliyetlere katılan öğrencilerin bu faaliyet günlerindeki devamsızlıkları dikkate alınmaz, gelmedikleri günlerde yapılan ölçme ve değerlendirme çalışmaları için mazeret çalışması yaptırılabilir.

             (5) Mazereti ne olursa olsun, bir dersin devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.

             Kredi yükü

             MADDE 21 – (1) Bir öğrencinin programa başlamasından itibaren kayıt yaptırdığı yarıyıl sayısı, o öğrencinin normal yarıyılını gösterir. Söz konusu sayı öğrencinin kayıtlı bulunduğu programın toplam yarıyıl sayısından fazla olamaz. İzinli sayılan veya kayıt dondurulan yarıyıllar hesaba katılmaz. Yatay geçiş yoluyla gelen bir öğrencinin intibakının yapıldığı yarıyıl, o öğrencinin normal yarıyılı sayılır.

             (2) Bir öğrencinin her yarıyıldaki normal kredi yükü, o öğrencinin kayıtlı bulunduğu programın ders planında yarıyıl başına düşen ortalama kredi miktarıdır. Ortalama hesabında, sonuç kesirli çıktığı takdirde, en yakın büyük tamsayı alınır. Öğrencinin ders planında normal yarıyılındaki kredi toplamı bu ortalamadan daha büyük ise, büyük olan normal kredi yükü sayılır. ÇAP ve YAP yapan öğrencilerin alabileceği ders yükü Senato tarafından belirlenir.

             (3) Üçüncü yarıyılın başından itibaren, danışman onayı almak şartıyla, GNO’su 2.00 ile 3.00 arasında olan öğrenciler en fazla 21 kredilik, GNO’su 3.00’ın üzerinde olanlar ise en fazla 24 kredilik ders alabilir. GNO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler normal kredi yükünden fazla ders alamaz.

             (4) Bu maddede öngörülen azami kredi miktarının üzerinde ders alabilmek için danışman önerisi ve FYK kararı gerekir. 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim sürelerinin sonunda bulunan öğrenciler ile kayıt yaptırdığı son iki yarıyılda, yaz öğretimi dikkate alınmadan mezun olabilecek durumda bulunan öğrenciler, GNO’larına bakılmadan danışman onayı ile bu maddede belirtilen azami kredi yükünün üzerine çıkacak şekilde ders alabilir.

             (5) Bir öğrenci danışmanın olumlu görüşü ile normal kredi yükünün altında ders alabilir.

             Derse yazılma ve sınamalı öğrenciler

             MADDE 22 – (1) Öğrenciler derslere kaydolma işlemlerini, danışmanlarının desteği ve onayı ile her yarıyıl başında yaparlar.

             (2) Öğrenciler kayıtlı bulundukları programların ders planında belirlenen sıraya göre derslerine yazılmakla yükümlüdür. Önceki yarıyıllarda başarısız olunan veya hiç alınmayan derslerin, izleyen yarıyıllarda öncelikle alınmaları gerekir. Ancak, öğrencinin haftalık ders çizelgesinde kısmen çakışan derslere birlikte kayıt olması FYK kararı ile olabilir. Derslerin tamamen çakışması durumunda öncelikle tekrar edilecek dersin alınması esastır. Bunun dışında bir dersin seçimi için danışman onayı gerekir.

             (3) Herhangi bir yarıyıl sonunda GNO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır. Sınamalı öğrenciler derse yazılırken, öncelikle daha önceki yarıyıllarda alıp da başarısız oldukları veya hiç almadıkları derslere yazılır. Sınamalı öğrencilerin ders yükü danışman önerisi ve FYK kararı ile azaltılabilir. Sınamalı öğrenciler normal ders yükünün üzerinde ders alamaz.

             (4) Lisans eğitiminin dördüncü yarıyılı sonu itibariyle GNO’su 1.80’in altında olan öğrenciler öncelikle GNO’larını yükseltmek için başarısız oldukları veya C’nin altında not aldıkları dersleri tekrarlamak veya hiç almadıkları alt dönem derslerini almak zorundadır. Bu durumdaki öğrencilerin üst yarıyıllara ait dersleri almaları, danışman önerisi ve FYK kararı ile olur. Başarısız oldukları ders seçmeli ise bunun yerine başka bir seçmeli ders alınabilir.

             (5) Ancak, sınamalı öğrencinin ders yükünün, alt sınıflardan alabileceği dersin bulunmaması, önkoşulun başarılamaması veya benzeri nedenlerle, almasına izin verilen kredi yükünün çok altında kalması durumunda, danışman önerisi ve FYK kararı ile üst yarıyıllardan uygun dersler verilebilir.

             (6) Mezun olabilmek için bütün derslerden şartlı geçer not aldığı halde GNO’su 2.00’ın altında kalan öğrenciler, GNO’ sunu yükseltebilmek için C veya daha düşük not aldıkları dersleri tekrar alır.

             (7) Başarı notu C’nin üzerinde olan bir dersi tekrarlamak isteyen öğrencinin GNO’sunun en az 3.00 olması ve danışmanın onayını alması gerekir.

             (8) YÖK tarafından denkliği kabul edilen herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenim gördükten sonra yatay geçiş, nakil veya sınava girerek Üniversiteye transfer olan öğrenciler, önceki kurumda alıp başarılı oldukları dersleri eşdeğer saydırabilmek için, kayıt yenileme haftasından en az bir hafta önce ilgili fakülte not belgesi ve ders içerikleriyle birlikte, bir dilekçe ile müracaat eder. Eşdeğer ve kredisi uygun görülen dersler için akademik danışmanın hazırlayacağı bir intibak tablosu ve kalan dersler için yapacağı dönemlik ders planı FYK tarafından onaylandıktan sonra ders kaydı yapar.

             Ekleme-bırakma ve dersten çekilme

             MADDE 23 – (1) Derslerin ekleme ve bırakma işlemleri yarıyılın ilk iki haftası içinde yapılır. Öğrenciler bu süre içinde daha önce yazıldıkları derslerin bir kısmını bırakabilir veya yenilerini ekleyebilir.

             (2) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi içinde, kayıtlı oldukları bir veya daha fazla dersten, danışmanın olumlu görüşünü alarak, FYK’ ya bir dilekçe ile başvurarak çekilebilir. Bu durumda yarıyıl öğretim ücretinden herhangi bir iade yapılmaz.

             Bitirme projesi ve stajlar

             MADDE 24 – (1) Bitirme projesi bir öğretim üyesi veya öğretim görevlisinin danışmanlığında yapılır. Bir öğrencinin bitirme projesini alabilmesi için gerekli koşullar ders programlarında gösterilir. Bitirme projesi danışmanlıklarının öğretim üyeleri ve görevlileri arasındaki dağılımı ilgili bölüm başkanlığı tarafından yapılır. Bitirme projesinin alınması, yürütülmesi, teslimi, ölçme ve değerlendirmesi hakkındaki esaslar ilgili FYK tarafından belirlenir ve Senato onayı ile uygulanır.

             (2) Staj yapılması zorunlu olan bölüm ve programlarda stajlara ilişkin esaslar ilgili FYK tarafından belirlenir ve Senato onayı ile uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Başarı Ölçme ve Değerlendirme

             Sınavlar

             MADDE 25 – (1) Bir dersin ölçme ve değerlendirmesi için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Öğretim elemanı ödev, proje, laboratuvar, sınıf içi uygulama ve benzeri çalışmaları da ölçme ve değerlendirmeye katabilir. Yarıyıl sonu sınavı yazılı olarak yapılır. Ancak ilgili FYK kararı ile sınavlar sözlü, sözlü ve yazılı veya uygulamalı olarak da yapılabilir. Yarıyıl sonu başarı notunun verilmesinde tüm sınav ve ölçme, değerlendirme sonuçları, yarıyıl içi çalışmalar, derslere devam ve katılım göz önünde tutulabilir.

             (2) Sınav ve diğer ölçme ve değerlendirme öğelerinin sonuçlarının iki haftayı geçirmeden ilan edilerek duyurulması gerekir. Puanlanan sınav kağıdı, proje raporu, ödev ve benzeri ölçme ve değerlendirme kriterlerini isteyen öğrencinin kolayca görerek geri bildirim alması öğretim elemanınca sağlanır.

             (3) Öğrencinin yarıyıl sonu başarı notunun hesaplanmasında, herhangi bir ölçme ve değerlendirme kriterlerinin ağırlığı %40’tan fazla olmaz. Ölçme ve değerlendirmeye katılacak yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının başarı notunun hesaplanmasındaki katkısı öğrencilere yarıyıl başında dağıtılan ders izleme formunda duyurulur.

             (4) Mezun olabilmek için tek dersi kalan öğrenciler, dersin devam koşulu sağlanmış ve yarıyıl içi çalışmaları yapılmış olmak kaydıyla ilgili FYK kararı ile yarıyıl sonu sınavlarının bitimini izleyen onbeş gün içinde açılacak tek ders sınavına girebilir. Tek ders sınavında başarılı olamayan öğrenci dersi yeniden almak ve tüm gereklerini yerine getirmek zorundadır.

             (5) Her dersin öğretim elemanı hazırladığı bir sayfalık ders özet raporunu, yarıyıl sonu başarı notlarını, sınav sorularını, diğer ölçme ve değerlendirme belgelerini ve ders izleme formunu ekleyerek, yarıyıl sonu sınavı tarihinden en geç onbeş gün sonra, ilgili bölüm başkanına iletir. İlgili bölüm başkanı tarafından imzalanacak ders özet raporu ve ekleri Öğrenci İşleri Birimine teslim edilir. Başarı notları Öğrenci İşleri Birimi tarafından ilan edilir. Sınav evrakları ve diğer ölçme ve değerlendirme kriterlerine ait belgeler iki yıl süreyle saklanır.

             Maddi hataların düzeltilmesi

             MADDE 26 – (1) İlan edilen sınav sonuçlarında veya yarıyıl sonu başarı notlarında maddi hata olması durumunda ilgili öğretim elemanı tarafından dekanlığa başvuru yapılabilir.

             (2) Öğrenci sınav sonuçlarında veya harf notunda maddi hata olduğunu düşünüyorsa öncelikle dersin öğretim elemanı ile görüşür. Bu şekilde sonuç alamazsa dilekçe ile dekanlığa başvurarak sonuçlara itirazda bulunabilir. Başvuruların, sınav sonuçlarının ilanını takip eden beş iş günü içinde yapılması gerekir. Başvurular, dekanlık gözetiminde ilgili bölüm başkanlığı tarafından başvuruyu takip eden yedi iş günü içinde sonuçlandırılır ve ilgililere yazılı olarak bildirilir.

             (3) Öğrenci bu itirazına verilen cevaptan memnun olmadığı takdirde beş iş günü içinde Rektörlüğe dilekçe ile başvurarak durumun gözden geçirilmesini talep edebilir. Rektörlük ilgili konuda üç kişilik bir komisyon oluşturarak dekanlıktan alınacak dosyanın yeniden incelenmesini sağlar. Komisyon beş iş günü içinde itirazı sonuçlandırarak ilgililere yazılı olarak bildirir.

             Mazeret sınavları

             MADDE 27 – (1) Herhangi bir sınava giremeyen veya bir ölçme ve değerlendirme çalışmasına katılamayan öğrenci, öncelikle ilgili öğretim elemanını bilgilendirir, sınava girememe ve çalışmaya katılmama gerekçesini açıklayan ve mazeretini bildiren bir dilekçeyi sınav tarihini izleyen en geç üç gün içinde ilgili fakülte dekanlığına iletir. Sağlıkla ilgili mazereti varsa FYK’nın onayladığı herhangi bir sağlık kuruluşundan alınan sağlık raporunu, başka bir özür nedeniyle sınava katılamadıysa bunu kanıtlayan belgeyi dilekçesine eklemek zorundadır.

             (2) Mazeretleri FYK tarafından kabul edilen öğrenciler için belirlenen ve ilan edilen tarihte mazeret sınavı yapılır. Mazereti kabul edilmeyen veya mazeret sınavına girmeyen öğrencinin notu F olarak alınır.

             Disiplin

             MADDE 28 – (1) Öğrencilerin disiplinle ilgili iş ve işlemleri; 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Başarı notları

             MADDE 29 – (1) Öğrencilerin dersteki başarı derecesini belirtmek için harfli notlandırma sistemi kullanılır. Bu amaçla kullanılan harfler, ağırlık katsayıları ve anlamları aşağıda gösterilmiştir:

             a)

                                                Harf not sistemi

  Başarı notu      Katsayısı      Açıklaması        Anlamı

  A+     4.10       Müstesna      Üstün başarılı - geçer

  A        4.00       Mükemmel   Üstün başarılı - geçer

  A-      3.70       Pekiyi           Başarılı - geçer

  B+      3.30       İyi-Pekiyi     Başarılı - geçer

  B        3.00       İyi                 Başarılı - geçer

  B-       2.70       İyi-Orta        Başarılı - geçer

  C+      2.30       Ortaüstü       Başarılı - geçer

  C        2.00       Orta              Başarılı - geçer

  C-       1.70       Ortaaltı         Şartlı - geçer

  D+     1.30       Zayıf             Şartlı - geçer

  D        1.00       Çok zayıf      Şartlı - geçer

  D-      0.50       Kalır              Başarısız - tekrarı gerekir

  F        0.00       Başarısız       Başarısız - tekrarı gerekir

  IA      0.00       Başarısız       Devamsızlık sebebiyle başarısız-tekrarı gerekiyor

             b) Harf notları dışında, not belgesinde geçici süre ile kullanılan (LA), (I), (NP) ve not belgesinde sürekli görünen (M), (R), (S), (T), (W) işaretlerinin anlamları aşağıda gösterilmiştir:

             1) LA: Öğrencinin yarıyıl içinde izinli sayıldığını veya kayıt dondurduğunu gösterir.

             2) I: Geçerli bir mazereti nedeniyle dersin bazı gereklerini zamanında yerine getirememiş öğrencilere verilir. Bu notu alan öğrenci yarıyıl sonu sınav döneminin bitiminden itibaren iki ay içerisinde eksik kalan çalışmayı tamamlar ve I notu harf nota dönüştürülür. Bu süre içinde de dersle ilgili eksiklikler tamamlanmazsa (I) notu (F)’ye dönüşür.

             3) NP: Öğrencinin yarıyıl sonu sınavına girmediğini gösterir. Telafi edilenler başarı notuna, edilmeyenler (F)’ye dönüşür.

             4) M: Muafiyet sınavıyla başarılı olunan dersleri gösterir. Not ortalamasına katılmaz.

             5) R: Tekrar edilen dersleri gösterir.

             6) S: Başarılı olunan kredisiz dersler için kullanılır. Not ortalamasına katılmaz.

             7) T: Transfer kredisi verilen dersleri gösterir. Not ortalamasına katılmaz.

             8) W: Öğrencinin dersten çekilmiş olduğunu gösterir. Not ortalamasına katılmaz.

             Not ortalamalarının hesabı

             MADDE 30 – (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl sonunda YNO ve GNO değerleri ile izlenir.

             (2) YNO; o yarıyılda kayıt olunan derslerin, her birinin kredi değeri ile o dersten alınan başarı notunun ağırlık katsayısının çarpımı ile elde edilen toplamın, o yarıyılda aldığı tüm derslerin kredi değerleri toplamına bölünmesiyle çıkan sayıdır.

             (3) GNO; tüm yarıyıllarda kayıt olunan derslerin, her birinin kredi değeri ile alınan başarı notunun ağırlık katsayısının çarpımı ile elde edilen toplamın, alınan tüm derslerin kredi değerleri toplamına bölünmesiyle çıkan sayıdır. Öğrencinin Üniversitedeki genel performans durumunu GNO gösterir.

             (4) Bölünme sonucunda virgülden sonraki iki hane hesaplanır ve virgülden sonraki üçüncü rakam beş veya daha fazla olduğunda bir üst sayıya tamamlanır.

             (5) Başarısızlık sebebiyle tekrar edilen veya not yükseltmek için alınan derslerde önceki başarı notu ne olursa olsun son başarı notu geçerlidir. Ancak önceki notları da not belgesinde gösterilir.

             Lisans ve önlisans diploması

             MADDE 31 – (1) Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, GNO’ su en az 2.00 olan, programın gerektirdiği asgari kredi sayısını sağlayan, varsa staj, bitirme projesi ve benzeri yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanır.

             (2) Fakültesindeki lisans programını tamamlayamayan, ancak dördüncü yarıyıl sonuna kadar ders programında bulunan tüm zorunlu ve seçmeli dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre en az 2.00 GNO ile başarmış olan öğrenciye istemesi durumunda ön lisans diploması verilir.

             (3) Diplomalara isim ve soy isim, T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklular için ülkelerindeki uygulamaya uygun bir kimlik bilgisi, mezuniyet tarihi ile diploma numarası yazılır. Mezuniyet tarihi, mezuniyet kararının alındığı FYK toplantısının yapıldığı tarihtir. Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye bir defaya mahsus olmak üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Diploma veya geçici mezuniyet belgesi ile birlikte diploma eki de verilir.

             (4) Öğrenimleri süresince disiplin cezası almayıp, öğrenimlerini GNO’ su en az 3.50 ile tamamlayan öğrencilere yüksek onur belgesi, 3.00-3.49 arasında tamamlayan öğrencilere ise onur belgesi verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Ek sınavlar

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmeliğin diğer hükümleri saklı kalmak kaydıyla, azami öğrenim süresinin sonunda bulunan öğrenciye, mezun olabilmesi için, daha önce alıp başarısız olduğu derslerin her biri için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız olduğu veya tamamlayamadığı ders sayısını en fazla beş derse indiren öğrenciye bu dersleri tamamlaması için üç yarıyıl ek süre verilir.

             (2) Ek sınavları almadan mezuniyet için dört veya beş dersi kalmış olan öğrenciye bu dersleri tamamlamak için dört yarıyıl ek süre; üç veya daha az dersi kalmış olan öğrenciye bu dersleri tamamlamak için sınırsız süre verilir. Bu durumdaki öğrenciler, başarısız oldukları derslerden o yarıyıl açılmış olanların sınavlarına girmek, proje ve benzeri diğer ölçme ve değerlendirme çalışmalarına katılmak zorundadır. Ancak, daha önce alıp devam ederek başarısız olduğu derslere devam şartı aranmaz. Bu durumdaki öğrenciye verilecek harf notu, yarıyıl içi değerlendirmeleri ile yarıyıl sonu sınav sonucu göz önünde tutularak takdir olunur.

             (3) Mezun olabilmek için gerekli bütün derslerden başarılı/şartlı geçer notlar aldığı halde, GNO’ su 2.00’dan az olduğu için azami öğrenim süresi sonuna kadar mezun olamayan öğrenciye, GNO’ sunu yükseltmek üzere istediği son dört yarıyıl derslerinden sınırsız ek sınav hakkı tanınır. Bu ek sınavlara, geçerli bir mazereti olmadan, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı boyunca hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan bir daha yararlanamaz.

             (4) Her bir dersin ek sınavı için Mütevelli Heyet tarafından belirlenen sınav ücreti alınır. Ek sınavlara gireceklerin, yarıyıl sonu sınav tarihinden en geç iki hafta önce, sınav ücretini ödeyerek, sınava girecekleri dersleri belirten yazılı başvurularını dekanlığa vermeleri gerekir. Söz konusu ek sınav haklarını kullananlar, diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ek sınava girmeyenler için mazeret sınavı yapılmaz. 

             Kayıt dondurma ve izinli sayılma

             MADDE 33 – (1) Kayıt dondurma ve izinli sayılmaya ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Gerekçeli dilekçesi ve mazeretini belgeleyen ekleriyle FYK’ ya yaptığı başvurusu kabul edilen bir öğrencinin bir yarıyıl için kaydı dondurulabilir. Dondurulan sürenin öğrenim süresinden sayılıp sayılmayacağı FYK’ nın verdiği gerekçeli kararda belirtilir.

             b) Normal kaydını yaptırmış bir öğrenci hastalık, doğal afetler, askerlik tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması gibi öngörülmeyen nedenlerle o yarıyıl için izinli sayılabilir. Bu durumda, ödenmiş olan öğretim ücreti iade edilir. Öğrencinin izinli sayıldığı dönemler öğrenim süresinden sayılmaz.

             c) Öğrenciye bir defada en çok iki yarıyıl süre ile izin verilir.

             ç) Öğrenciliği sırasında işlediği bir suçtan dolayı kesinleşmiş bir mahkûmiyet hali olan veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma veya çıkarılma cezası alan öğrenciye izin verilmez.

             (2) Kayıt donduran veya izinli sayılan öğrenci, sürenin bitiminde kayıt yaptırarak öğrenimine kaldığı yerden devam eder.

             (3) İki yarıyıl kayıt dondurmuş veya izin almış bir öğrenci, ilk yarıyıl sonunda öğrenimine devam etmek isterse, bir dilekçe ile ilgili dekanlığa başvurur.

             Kayıt silme

             MADDE 34 – (1) Aşağıdaki hallerde öğrencilerin ilgili FYK tarafından Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) Öğrencinin kendi isteği ile kaydını sildirmek istemesi,

             b) Öğrencinin azami öğrenim süresi ile 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen ek sürelerin sonunda öğrenimini tamamlayamaması veya tamamlayamayacağının anlaşılması,

             c) Öğrencinin Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarılma cezası alması,

             ç) Öğrencinin ruhsal hastalığı nedeniyle öğrenimine devam edemeyeceğinin sağlık raporu ile belgelenmesi,

             d) (I) notu bulunan öğrencinin, sürenin bitimi beklenmek üzere üst üste veya aralıklı olarak iki yarıyıl derse yazılma işlemini yapmayarak veya ücretini yatırmayarak, kayıt yenilememesi,

             e) Öğrencinin herhangi bir nedenle başka bir yükseköğretim kurumuna geçiş yapması.

             Yürürlük

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü yürütür.