24 Haziran 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27621

YÖNETMELİK

Gedik Meslek Yüksekokulundan:

GEDİK MESLEK YÜKSEKOKULU ÖNLİSANS

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gedik Meslek Yüksekokulu önlisans programları ve hazırlık sınıfındaki eğitim, öğretim, sınav ve değerlendirme esaslarını düzenlemektir.

             (2) Bu Yönetmelik; Gedik Meslek Yüksekokuluna öğrenci kayıt ve kabulü, eğitim öğretim, önlisans eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesi, devam, staj, iş yerinde uygulama, sınav ve başarı değerlendirme, kayıt dondurma ve izin, diploma ve ayrılma işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Meslek Yüksekokulu: Gedik Meslek Yüksekokulunu,

             b) Müdür/Müdürlük: Gedik Meslek Yüksekokulu Müdürünü/Müdürlüğünü,

             c) Mütevelli Heyet: Gedik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyetini,

             ç) Yüksekokul Kurulu: Gedik Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Kurulunu,

             d) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Gedik Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 4 – (1) Meslek Yüksekokulunda normal öğretim süresi iki akademik yıldır. Yabancı dil hazırlık veya hazırlık sınıfı bulunan programlardaki bir akademik yıllık hazırlık eğitim-öğretimi bu sürenin dışındadır.

             (2) Azami öğretim süresi, iki akademik yıllık önlisans için, hazırlık sınıfı hariç dört akademik yıldır.

             (3) Meslek Yüksekokulundan uzaklaştırma cezası alan öğrencinin, ceza süresi öğretim süresinden sayılır ve ceza süresi için öğrenim ücreti ödenir.

             Öğrenim ücreti

             MADDE 5 – (1) Yıllık ücretler, her akademik yıl için Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Öğrenim ücretini her dönem başında belirlenen süreler içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yenilenmez ve bu öğrenciler, öğrencilik haklarını kaybeder.

             Eğitim-öğretim yılı ve akademik takvim

             MADDE 6 – (1) Yüksekokulda eğitim-öğretim, Yüksekokul Kurulu tarafından, Mayıs ayı içerisinde belirlenen akademik takvime göre yapılır.

             (2) Her öğretim yılının akademik takvimi, bir önceki öğretim yılının Haziran ayı içinde Yüksekokul Kurulu tarafından ilan edilir.

             (3) Bir eğitim-öğretim yılı, her biri en az ondört hafta olmak üzere güz ve bahar yarıyıllarından oluşur.

             (4) Bir programda yaz öğretimi açılmasına Yüksekokul Kurulunca karar verilir.

             Zorunlu yabancı dil dersi

             MADDE 7 – (1) Meslek Yüksekokulunun Türkçe öğretim yapılan programlarına kayıt hakkı kazanan öğrencilere Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından zorunlu yabancı dil dersi için yabancı dil seviye belirleme sınavı uygulanır. Öğrenci, seviye belirleme sınavı sonucuna göre zorunlu yabancı dilden muaf olur veya kendi seviyesine uygun olan yabancı dil kuruna devam eder.

             (2) Seviye belirleme sınavı sonucu kur sınıfının oluşturulmasında öğrencinin kayıtlı olduğu program dikkate alınmaz.

             Akademik danışmanlık

             MADDE 8 – (1) Meslek Yüksekokuluna kesin kaydını yaptıran her öğrenci için, ilgili program başkanının önerisiyle Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından, programın tam zamanlı öğretim elemanları arasından bir akademik danışman atanır.

             (2) Akademik danışman; öğretim süresi boyunca öğrencinin akademik gelişimini izler, öğrenciye yol gösterir, yardımcı olur. Öğrenciler, akademik danışmanının onayını alarak, her yarıyıl başında, alacakları derslere kayıt yaptırır.

             Burslar

             MADDE 9 – (1) Meslek Yüksekokulunun burslu önlisans programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs sadece öğretim ücretini karşılar. Karşılıksız olarak verilen bu burs, öğrencilik statüsünün devam etmesi koşuluyla öğrencinin kayıt olduğu programın normal öğretim süresini kapsar.

             (2) Normal öğretim süresi içinde mezun olamayan burslu öğrencilerin, kayıtlı oldukları programın ders planında henüz almadıkları ve/veya başarısız oldukları dersler için ders kredi ücreti ödeyerek akademik takvimde belirtilen süre içinde yarıyıl kayıtlarını yenilemeleri gerekir.

             (3) Ağırlıklı genel not ortalamalarını (AGNO) yükseltmek isteyen burslu öğrenciler ücretlerini ödemek koşuluyla yaz öğretimine devam ederek ortalamalarını yükseltebilir. Ortalamasını 2,50 ve üzerine yükselten burslu öğrencinin bunu takip eden öğrenim yılında başarı bursu devam eder.

             (4) Burslu öğrenciler, Meslek Yüksekokulunun bir başka programına, yatay geçiş koşullarını taşıdıkları takdirde burslu olarak geçebilir.

             (5) Kayıt yaptırdığı yarıyıla Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen, fakat bir mazereti olmadan devam etmeyen burslu öğrencinin yarıyıl sonunda başarı bursu kesilir.

             (6) Meslek Yüksekokulu tarafından öğrencilere verilecek destek ve onur bursları, Yüksekokul Yönetim Kurulunun önerisi ve Mütevelli Heyetin onayı ile verilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt İşlemleri, Yatay Geçişler, Öğrenci Değişim Programları

             Meslek yüksekokuluna giriş ve kayıt şartları

             MADDE 10 – (1) Öğrencilerin; kayıt, kayıt yenileme, ders kaydı, kayıt sildirme, ilişik kesme, izinli sayılma (kayıt dondurma), intibak, yükseköğretim kurumu içi ve dışı yatay geçiş, dikey geçiş, başarı değerlendirmesi, sınavlar ve benzeri her türlü işlemleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre Müdürlük ve öğrenci işleri birimi tarafından yürütülür.

             Öğrenci kayıt ve kabul işlemleri ile ilgili esaslar

             MADDE 11 – (1) Meslek Yüksekokuluna öğrenci kabulü, açık öğretim fakültesi programları hariç, başka bir yükseköğretim programında kayıtlı olmamak üzere aşağıdaki şartlarda yapılır;

             a) ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi ile Meslek Yüksekokuluna yerleştirilmiş olmak,

             b) 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri esaslarına göre, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla yatay geçiş hakkı kazanmış olmak,

             c) ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ve buna eşdeğer diğer sınavlarda belirlenen kriterleri yerine getirmiş olmak,

             ç) Sınavsız geçiş ile ÖSYM tarafından Meslek Yüksekokuluna yerleştirilmiş olmak.

             Kesin kayıt işlemleri

             MADDE 12 – (1) Meslek Yüksekokuluna ilk defa kaydolacak öğrencilerin kesin kayıtları ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Kayıt sırasında istenecek gerekli belgeler Yüksekokul Kurulunca belirlenir.

             Kimlik kartı

             MADDE 13 – (1) Kesin kayıt yaptıran öğrenciye, Meslek Yüksekokulu öğrenci kimlik kartı verilir.

             (2) Meslek Yüksekokulundan ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrenciden öğrenci kimlik kartı geri alınır. Geri alınan kimlik kartı öğrencinin dosyasında saklanır.

             (3) Kimlik kartının kaybedilmesi hâlinde; yerel bir gazetede kimlik kartının kaybolduğunun ilan edilmesi ve bu ilanın öğrenci işleri birimine teslim edilmesinden sonra bedeli karşılığında öğrenciye yeni kimlik kartı verilir.

             Kayıt yaptırma ve kayıt yenileme

             MADDE 14 – (1) Öğrencilerin, her yarıyıl başında, akademik takvimde belirtilen süreler içinde, öğretim ücretini ödeyerek kayıt yenilemeleri gerekir.

             (2) Normal eğitim-öğretim süresi içinde mezun olamayan öğrenciler ile azami öğretim süresini doldurduğu hâlde ek sınav hakkından yararlanan öğrenciler de derse devam koşuluna bağlı olmadan her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süreler içinde ders kredi esasına göre tespit edilen öğretim ücretini ödeyerek kayıt yenilemek zorundadır.

             (3) Belirlenen süre içinde haklı ve geçerli nedenleri olmadan kayıt yenilemeyen öğrenci derslere ve sınavlara giremez.

             (4) Mazereti, Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrencinin kaydı akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır.

             (5) Geç kayıt sebebiyle geçen süre devamsızlıktan sayılır. Bu süre içerisinde de mazeret sebebiyle kaydını yenilemeyen öğrenciler, ilgili yarıyılda devamsızlıktan başarısız sayılır ve kayıtlarını ertesi yarıyılın başında yaptırabilir. Bu şekilde geç kayıt yenileme sadece bir defa uygulanır.

             Yatay geçişler

             MADDE 15 – (1) Yatay geçişler, yatay geçiş yoluyla kurumlar arası öğrenci kabulü ve Meslek Yüksekokulu içinde programlar arasındaki yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre ve Yükseköğretim Kurulunun belirlediği kontenjan çerçevesinde yapılır.

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 16 – (1) Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı ve yurt içindeki yükseköğretim kurumları arasında yapılacak anlaşmalara göre, öğrenci değişimi çerçevesinde, Meslek Yüksekokulu tarafından bir veya iki yarıyıl süreyle yurtiçi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına giden öğrencinin Meslek Yüksekokulundaki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır.

             (2) Meslek Yüksekokulu ile yurt dışındaki yükseköğretim kurumları arasında yapılan anlaşma uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna gönderilen öğrenciler, yurt dışında bulundukları yarıyılda kendi programlarında almaları gereken dersler yerine, yurt dışındaki yükseköğretim kurumundan aldıkları derslerden sorumlu sayılır.

             (3) Öğrenci değişim programı ile yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına giden öğrencinin aldığı derslerin ve notların intibakı ilgili program başkanının ve öğrencinin akademik danışmanının yazılı görüşü alınarak Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

             (4) Öğrenci, yurt dışındaki yükseköğretim kurumundan aldığı, fakat başarısız olduğu derslerin yerine kendi programında almadığı dersler arasından Yüksekokul Yönetim Kurulunun uygun gördüğü dersleri alır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler

             Ders kaydı

             MADDE 17 – (1) Her yarıyıl başında, akademik takvimde belirtilen süreler içinde kayıt yenileyen öğrenci, o yarıyıl için ders seçimini yapar ve kesin ders kaydını yaptırır.

             (2) Öğrenci, daha önce aldığı fakat başarısız olduğu derslere öncelikle kaydolmak zorundadır.

             (3) Yarıyıl ders kaydını yaptırmayan öğrenci, derslere devam edemez ve sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre, öğrencinin öğretim süresinden sayılır.

             Öğretim planları ve dersler

             MADDE 18 – (1) Meslek Yüksekokulu önlisans eğitim ve öğretimi, her yarıyıldaki derslerin adlarının ve haftalık kredi saatlerinin gösterildiği öğretim planlarına göre yapılır.

             (2) Bir programın eğitim-öğretim planı ve bu planlarda yapılacak değişiklikler, ilgili program tarafından düzenlenir ve Yüksekokul Kurulu kararı ile uygulamaya konulur. Ders planları her akademik yılın sonunda; ilgili öğretim elemanları ve program başkanının önerisi üzerine Yüksekokul Kurulunda uluslararası akreditasyon, akademik ve sektörel talebi karşılama yeterliği açısından yeniden değerlendirilir ve sektörle iletişim hâlinde gerekli görülen güncelleme yapılır.

             (3) Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim; teorik dersler, seminerler, endüstride uygulamalar, projeler, stüdyo, laboratuar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, stajlar, eskizler, arazi üzerinde uygulama, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalardan oluşur. Eğitim-öğretim planında belirtilen tüm çalışmalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi ders sayılır.

             (4) Bir programda, öğretim planından ayrı olarak bitirme projesi yapılması, program başkanının önerisi üzerine Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir.

             (5) Endüstriye dayalı öğrenme kapsamında yapılacak teknik gezilerin tanımı, kapsamı ve uygulama biçimi Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenir.

             (6) Her programda, ilgili sektör uzmanları, akademisyenler, sanatçılar ve sporcuların katıldığı meslekî ve kültürel konularda seminerler düzenlenir. İlgili program öğrencileri bu seminerlere katılmakla yükümlüdür.

             (7) Her dersin kredisi eğitim-öğretim planında belirtilir. Bir dersin kredisi, o dersin haftalık teorik ders saati ile uygulama ve laboratuar saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Ancak buçuklar tam sayıya dönüştürülür. Bir dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS)’ne göre kredi değeri, dersin ait olduğu programın teklifi ve Yüksekokul Kurulunun kararı ile belirlenir.

             (8) Meslek Yüksekokulunda dersler bir yarıyıl sürelidir.

             (9) Haftalık ders programları, her yarıyıl başında Müdürlük tarafından ilan edilir.

             (10) Dönem not ortalamasına katılmayan eğitim-öğretim çalışmaları için kredi değeri tespit edilmez.

             Ders yükü

             MADDE 19 – (1) Ders yükü, bir öğrencinin herhangi bir dönemde aldığı derslerin toplam kredi değeridir.

             (2) Öğrencinin bir yarıyılda alacağı ders yükü, öğrencinin isteği ve danışman öğretim elemanının onayı ile belirlenir.

             (3) Ders yükü, haftada onbeş krediden az, yirmi sekiz krediden fazla olamaz.

             Zorunlu ve seçimlik dersler, ön şart dersleri ve sosyal sorumluluk projesi

             MADDE 20 – (1) Dersler zorunlu ve seçimlik dersler olmak üzere iki türlüdür.

             (2) Zorunlu dersler, öğrencinin mutlaka almak zorunda olduğu derslerdir.

             (3) Seçimlik dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Seçimlik dersler, her programın öğretim planında belirlenmiş ders gruplarından seçilebilir.

             (4) Yüksekokul Kurulu tarafından bazı dersler ön şart dersi olarak belirlenebilir. Bu şekilde bir üst sınıftaki koşula bağlı dersi almak için, ön şart dersi olarak belirlenen dersten en az DD başarı notu alarak geçmek gerekir.

             (5) Bütün öğrenciler mezun olabilmek için bir sosyal sorumluluk projesine katılmak zorundadır.

             Ortak zorunlu dersler

             MADDE 21 – (1) Ortak zorunlu dersler olan Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil dersleri, zorunlu ve kredili ders olarak, haftada en az ikişer ders saati olmak üzere, iki yarıyıl okutulur.

             Muafiyet

             MADDE 22 – (1) Daha önce bir yükseköğretim programında tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olan ve ÖSYM tarafından yapılan sınavla Meslek Yüksekokuluna kayıt yaptıran öğrenciler, almış oldukları derslerden muafiyet isteğinde bulunabilir. Bunun için öğrencilerin, Meslek Yüksekokuluna ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren onbeş gün içinde, transkriptleri ve bir dilekçe ile öğrenci işleri birimine başvurmaları gerekir. Söz konusu derslerin YÖK tarafından tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınmış olması gerekir. Muafiyet talebi Yüksekokul Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.

             Derse devam zorunluluğu

             MADDE 23 – (1) Öğretim planında yer alan tüm derslere, ders kapsamında olan projelere, atölyelere, laboratuar çalışmalarına, uygulamalara, seminerlere devam zorunluluğu vardır. Bir yarıyıl içinde, yabancı dil hazırlık sınıfı derslerine % 80; diğer programların teorik derslerine % 70, uygulamalı derslere % 80 devam zorunluluğu vardır. Mazeretlerle birlikte bu oran %50’nin altına düşemez. Her öğretim elemanı, derslere devam zorunluluğunu bu esaslara göre denetler.

             (2) Derslere devam zorunluluğunu yerine getirmemiş öğrencilere ait her ders için bir liste, yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen derslerin bittiği gün Yüksekokul Müdürlüğüne verilir ve sınavlardan önce ilan edilir. Derslere devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler, belirtilen dersten devamsız sayılır ve o dersin yarıyıl sonu sınavına giremez. Başarısız sayılan bu öğrencilere devamsız olduğu ders için devamsız notu verilir.

             (3) Bir dersin devam zorunluluğunu bir kere yerine getiren öğrenci, bu dersi tekrar aldığında derse devam şartı aranmaz.

             (4) Öğrenci, öğretim planında yapılan ders değişikliği sonucunda programdan çıkarılan, devam şartını yerine getirdiği derse eşdeğer olarak kabul edilen ders için de devam zorunluluğunu sağlamış sayılır.

             (5) Öğrenci, devam zorunluluğunu yerine getirmiş olsa dahi başarısız olduğu dersi yeniden aldığı yarıyılda; bu dersin proje, laboratuar, uygulama çalışmalarına devam etmek zorundadır.

             (6) Meslek Yüksekokulunu temsilen yurt içi ve yurt dışı sportif, kültürel, bilimsel ve sanatsal faaliyetlere katılan öğrenciler, bu faaliyetlerde bulunduğu günler için izinli sayılır ve bu süre devamsızlık hesabında dikkate alınmaz.

             Stajlar

             MADDE 24 – (1) Öğrenciler, 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi İçindeki Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin İşyerlerindeki Eğitim, Uygulama ve Stajlarına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işletmelerde staj uygulaması yapar. Staj uygulamasının kredi değeri yoktur. Öğrencinin mezun olması için staj uygulamasını tamamlaması ve yapılan staj çalışmasının yüksekokul staj ve eğitim uygulama kurulu tarafından kabul edilmesi gerekir.

             (2) Normal öğretim süresi sonunda, kayıtlı olduğu programın ders planında yer alan bütün dersleri başardığı halde staj çalışmasını tamamlamayan öğrencilere, her yarıyıl için öğrenim ücretinin 1/4 ünü ödemek şartıyla staj çalışmasını tamamlaması için süre verilir. Bu süre azami öğretim süresini geçemez. Bu süre sonunda staj çalışmasını tamamlamayan öğrencinin Meslek Yüksekokulu ile ilişiği Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

             Sınavlar

             MADDE 25 – (1) Sınavlar; ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, ek sınavlar ve mazeret sınavından oluşur.

             (2) Resmî tatil günlerinde eğitim-öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak, dersi veren birimlerce önerilen ve Müdürlükçe uygun görülen dersler ve sınavlar Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.

             Ara sınav

             MADDE 26 – (1) Her ders için en az bir defa ara sınav yapılır.

             (2) Bir dersin eğitim-öğretimi ile ilgili olarak yaptırılacak araştırma, inceleme ödevleri, projeler, dersin değerlendirme şekli ve ders içeriği ile ilgili konular eğitim-öğretim yarıyılı başında ilgili öğretim elemanı tarafından öğrencilere duyurulur.

             (3) Birden fazla ara sınav yapılan dersin ara sınav not ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu notların toplamının, yapılmış ara sınav sayısına bölünmesiyle belirlenir ve virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılır.

             (4) Mazeretsiz olarak girilmeyen veya Yüksekokul Yönetim Kurulunca mazeret sınavı verilmeyen dersin ara sınav notu sıfır (0) sayılır.

             (5) Ara sınavına veya mazeret sınavına girilmeyen dersin, devam zorunluluğu sağlanmışsa yarıyıl sonu sınavına girilebilir.

             (6) Yarıyıl sınavlarına ilişkin mazeret sınavları dersler devam ederken, en geç yarıyıl sonuna kadar yapılır.

             (7) Dersi tekrar alan öğrenci, ilgili dersin devamından muaf olduğu halde isterse o dersin ara sınavına girebilir, girmediği takdirde bir önceki sınavı üzerinden hesaplama yapılır. Tekrar dersi alan öğrenci için en yüksek ara sınav notu dikkate alınır.

             Yarıyıl sonu sınavı

             MADDE 27 – (1) Yarıyıl sonu sınavı; her öğretim yarıyılında, o yarıyılın öğretim planında yer alan ve açılan derslerden, yarıyıl dersleri tamamlandıktan sonra akademik takvimde belirlenen süre içinde yapılan sınavdır.

             (2) Yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, teorik derslerin en az % 70’ine ve uygulamalı derslerin en az % 80’ine devam etmek, uygulamalarda başarılı olmak ve varsa verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.

             (3) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil derslerinde en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır.

             (4) Yarıyıl sonu sınavlarında mazeret sınavı uygulaması yoktur.

             (5) Yarıyıl sonu sınavları Yüksekokul Kurulu tarafından her yıl düzenlenen akademik takvimle belirlenir.

             Tek ders sınavı

             MADDE 28 – (1) Tek ders sınavı; normal eğitim-öğretim süresi içinde mezuniyeti için tek dersi kalan ve bu ders için devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler için yapılan bir sınavdır.

             (2) Tek ders sınavı, her yarıyıl başında Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile belirlenen bir tarihte yapılır. Tek ders sınav tarihi ve sınava müracaat tarihi akademik takvimde ilan edilir.

             (3) Tek ders sınavına girmek isteyen öğrenciler, akademik takvimde belirtilen sürede yazılı olarak Müdürlüğe müracaat eder. Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girebilir.

             (4) Ders kredisi akademik yıl başlamadan önce Mütevelli Heyet tarafından belirlenir, öğrenci işleri birimi tarafından ilan edilir.

             (5) Tek ders sınavı diğer sınavlardan bağımsız bir sınavdır. Tek ders sınavının başarı değerlendirmesinde yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınmaz.

             (6) Tek ders sınavı başarı değerlendirmesi aşağıda yer alan tablo değerlerine göre yapılır:

             Puan            Harf Notu           Katsayı

             90-100              AA                    4.0

             85-89                BA                    3.5

             80-84                BB                     3.0

             75-79                CB                     2.5

             70-74                CC                     2.0

             60-69                DC                    1.5

             50-59                DD                    1.0

             30-49                FD                     0.5

             29 ve aşağısı      FF                      0

             (7) Bu harf notlarının dışında aşağıda yer alan harf sembolleri kullanılır:

             a) M: Muaf notu. Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi, Türk dili ve edebiyatı, temel bilgi teknolojisi kullanımı ve yabancı dil zorunlu derslerini diğer yükseköğretim kurumlarında daha önce alarak başarmış olan öğrenciler ile Meslek Yüksekokulunun Türkçe öğretim yapılan programlarında yabancı dil muafiyet sınavına girerek yabancı dil dersini başaran öğrencilere verilir. Muafiyet için ders döneminin ilk günü başlangıç kabul edilerek en geç yedi gün içinde öğrenci işleri birimine başvurulmalıdır, daha sonra yapılacak başvurular kabul edilmez.

             b) G: Geçer notu. Kredisiz derslerin başarılması karşılığı verilir.

             c) K: Kalır notu. Kredisiz derslerde başarısız olunması karşılığı verilir.

             ç) S: Süren çalışma notu. Yarıyıl sonunda tamamlanamayarak uzatma süresi alan bitirme projesi çalışmasına verilir. Uzatma süresi sonunda S notu, harfli başarı notuna dönüştürülür. Bitirme projesine verilen uzatma süresi, en fazla bir sonraki akademik yılın ders kayıt süresi başlangıcına kadar verilebilir. Uzatma süresi sonunda bitirme projesi tamamlanamazsa, dersin öğretim elemanı mevcut çalışmayı değerlendirir ve harfli başarı notunu verir. Bitirme projesinde başarısız olan öğrenci devam eden akademik yılda proje çalışmasını yeniden alır.

             d) NA/DZ: Devamsız notu. Öğrencinin ilgili derse devamsızlığını gösterir, bir dersten NA/DZ alan öğrenci yılsonu sınavına giremez.

             (8) Tek ders sınavından başarılı olunması için en az CC notu alınması gerekir.

             (9) Tek ders sınavı başarı notu, başarı durum belgesinde bağımsız olarak gösterilir ve genel not ortalamasının hesaplanmasında dikkate alınır.

             (10) Tek ders sınavında başarılı olunmayan ders, ilgili yarıyılda yeniden alınır.

             (11) Tek ders sınav hakkından bir defa yararlanılır. Hak edildiği yarıyıl sonunda kullanılmayan tek ders sınavına daha sonraki yarıyıllarda girilemez.

             Ek sınav

             MADDE 29 – (1) Ek sınav; azami öğretim süresini dolduran öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi kapsamında verilen sınavlardır.

             (2) Azami öğretim süresi içinde mezun olamayan devam yükümlülüğünü yerine getirmiş öğrencilere, başarısız oldukları dersler için, ek sınav hakkı verilir. Bu hak, üç derse kadar sonsuz sayıda, beş ders ve daha fazlası için üç yarıyıl sınav hakkı şeklindedir. Ek sınavlar, öğrencinin azami öğretim süresini doldurduğu yarıyıl sonunda akademik takvimde ilan edilen tarihte yapılır. Ek sınav hakkını kullanmak için öğrenciler Müdürlüğe yarıyıl sonu başarı notlarının ilanını takip eden beş iş günü içinde yazılı olarak ve öğrenci otomasyon programına elektronik ortamda müracaat eder, akademik takvimde belirtilen tarihlerde de ek sınav yapılır. İkinci ek sınavlar, birinci ek sınavların bitimini takip eden onbeşinci takvim gününden itibaren ikinci bir müracaata gerek kalmadan, birinci ek sınavlarda başarısız olunan dersler için Müdürlük tarafından ilan edilen sınav programına göre yapılır.

             (3) Ek sınav bağımsız bir sınavdır. Ek sınavın başarı değerlendirmesinde yarıyıl içi çalışmalar dikkate alınmaz.

             (4) Ek sınavdan başarılı olunması için en az CC notu alınması gerekir.

             (5) Azami öğretim süresi sonunda girilen ek sınavların başarı notları, öğrencinin başarı durum belgesinin altında ayrı bir sütunda belirtilir ve dersin en son alındığı yarıyıla işlenir. Ek sınavlarda alınan derslerin başarı notları işlenmiş olduğu yarıyılın dönem not ortalamasının hesaplanmasında dikkate alınır.

             (6) Ek sürede derse devam zorunluluğu aranmaz.

             Mazeret sınavı

             MADDE 30 – (1) Mazeret sınavı; ara sınavlara mazereti nedeniyle katılamayan öğrencilere Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla verilen sınavdır.

             (2) Ara sınava mazereti nedeniyle giremeyen öğrenci, mazeretini belirten belgeyi en geç sınavı takip eden üç iş günü içinde Müdürlüğe dilekçe ekinde verir.

             (3) Yüksekokul Yönetim Kurulu, süresi içinde mazeretini bildiren öğrencilerin, mazeretini haklı ve geçerli gördüğünde ilgili ders için mazeret sınav hakkı verebilir.

             (4) Ara sınavların mazeret sınavı, yarıyıl içinde, Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte ve yarıyıl sonu sınavlarından önce yapılır.

             (5) Sağlıkla ilgili mazeretlerin sağlık raporu ile belgelenmesi gerekir. Hastalık nedeniyle rapor alan öğrenci; raporun süresinin bitiminden itibaren yedi gün içinde ilgili öğrenci işleri birimine teslim etmek zorundadır. Zamanında teslim edilmeyen raporun süresi devamsızlıktan sayılır.

             Sınavların şekli

             MADDE 31 – (1) Sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Sınavların yapılma şekli, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

             (2) Sınav tarihleri akademik takvimde düzenlenir ve ilan edilir. Sınavların gün, saat ve sınav salonlarını belirleyen sınav programı, sınavların başlamasından en az bir hafta önce Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanır ve ilan edilir.

             (3) Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

             (4) Sınavlar, Müdürlük tarafından tespit ve ilan edilen sınav uygulama esaslarına uygun olarak dersi vermekle görevli öğretim elemanları tarafından yapılır.

             (5) Sınava girmeye hakkı olmadığı hâlde sınava giren öğrencinin sınav notu geçersiz sayılır ve Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilir.

             (6) Bir günde, yarıyıl öğretim planında her yarıyıl için öngörülen derslerden en çok iki dersin sınavı yapılır. Ders tekrarlayan öğrenciler için sınav programında bir günde iki dersten daha fazla sayıda sınav yapılabilir.

             Sınav sonuçlarının ilanı

             MADDE 32 – (1) Sınav sonuçları sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç bir hafta içinde ilgili öğretim elemanı tarafından öğrenci işleri birimine teslim edilerek ilan edilir.

             Sınav evraklarının saklanması

             MADDE 33 – (1) Not verilen her türlü ölçme-değerlendirme ve sınav evrakı ait olduğu akademik yılı takip eden iki yıl süre ile Müdürlük tarafından arşivlenir ve muhafaza edilir.

             (2) Arşivleme ve muhafaza etme süresi dolan sınav evrakları, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak imha edilir.

             Sınav notlarına itiraz

             MADDE 34 – (1) Öğrenciler, Müdürlük tarafından ilan edilen ara sınav ve yarıyıl sonu sınav notlarına itiraz edebilir.

             (2) Sınav notlarına itiraz, sınav notlarının ilanını takip eden üç takvim günü içinde  Müdürlüğe yazılı olarak yapılır.

             (3) Müdürlük, sınav evraklarını maddi hata ve/veya değerlendirme hatası açısından incelemek üzere, dersin öğretim elemanı, program başkanı ve ilgili bir öğretim elemanından oluşan üç kişilik bir komisyon kurar. Komisyon, sınav evrakını, o derse ilişkin değerlendirme ölçütleri çerçevesinde cevap anahtarı ve proje değerlendirme kriterleri ile karşılaştırarak değerlendirir ve raporunu üç iş günü içinde Müdürlüğe sunar.

             (4) Not itirazı, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Yüksekokul Yönetim Kurulu, komisyon raporunu ilk toplantısında görüşür ve karara bağlar. Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı, Müdürlük aracılığı ile gereği için ilgili öğretim elemanına öğrenci işleri birimine ve öğrenciye bildirilir.

             Kopya

             MADDE 35 – (1) Sınav, proje, ödev, laboratuar ve uygulama çalışmalarında kopya çektiği veya verdiği tespit edilen, kopya çekmeye veya vermeye teşebbüs eden öğrenciye sınav notu olarak sıfır (0) verilir ve öğrenci hakkında disiplin işlemleri uygulanır.

             Değerlendirme esasları

             MADDE 36 – (1) Bir öğrencinin bir dersten başarı notu; o derse ait yarıyıl içindeki tüm çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyi, ara sınavların not ortalaması ve yarıyıl sonunda aldığı not birlikte değerlendirilerek sınıfın başarı düzeyine göre belirlenir. İlgili öğretim elemanı uygun gördüğü takdirde; derse bağlı ödev, laboratuar ve proje çalışmaları ile haberli olarak yapılan kısa sınavları tek bir ara sınav olarak değerlendirebilir.

             (2) Bir öğrenciye verilecek başarı notu, dönem başında belirlenen en az bir ara sınavdan ve/veya sınav yerine geçebilecek proje, ödev gibi çalışmalardan alınan notların ortalamasının % 40’ı ve yarıyıl sonu sınavının % 60’ı alınarak hesaplanır.

             (3) Her dersin ölçme-değerlendirme yöntemi ve ders planı kapsamındaki çalışmaların ders başarısının ölçümünde ne oranda etkili olduğu, ders müfredatında belirtilir ve dersin öğretim elemanı tarafından akademik yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

             Başarı notunun hesaplanması

             MADDE 37 – (1) Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Ancak öğrenci sayısı onbeşin altında kalan sınıflarda bağıl değerlendirme yerine mutlak değerlendirme uygulanır.

             (2) Bağıl değerlendirmede, o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları ham başarı notlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır.

             (3) Her ders için, dersin öğretim elemanı tarafından yarıyıl içi çalışmalar, ara sınav ve yılsonu sınavı için 100 puan üzerinden not verilir ve harf karşılıkları tespit edilerek ilan edilir.

             (4) Yüksekokul Kurulu tarafından belirlenen ve ders müfredatında belirtilen ders planındaki çalışmaların ders başarısının ölçümündeki etki oranına göre dersin ham başarı notu hesaplanır.

             (5) Başarı notu, harf notu olarak tanımlanır. Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri dersin öğretim elemanı tarafından yarıyıl ders başarı notu olarak verilir.

             (6) Harf notu şeklinde verilen başarı notlarının katsayı karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

             Puan             Harf Notu         Katsayı

             90-100               AA                  4.0

             85-89                 BA                  3.5

             80-84                 BB                  3.0

             75-79                 CB                  2.5

             70-74                 CC                  2.0

             60-69                 DC                  1.5

             50-59                 DD                  1.0

             30-49                 FD                  0.5

             29 ve aşağısı       FF                    0

             (7) Bir dersten başarı notu olarak AA, BA, BB, CB ve CC alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.

             (8) Bir dersten DC veya DD notu alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır. Öğrencinin o dersten başarılı sayılması için; dersin alındığı yarıyıldaki dönem not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Dönem not ortalamasının 2.00’ın altında gerçekleşmesi hâlinde o yarıyılda DD veya DC notu alınan dersler başarısız sayılır. Bu şekilde başarısız olunan ders, açıldığı ilk yarıyılda öncelikle alınmak zorundadır.

             (9) Üst üste iki yarıyıl dönem not ortalaması 2.00’ın altında kalan öğrenciler üst yarıyıla kayıt yaptıramaz. Ancak yaz öğretimi ile herhangi bir yarıyıl dönem not ortalamasını 2.00’ın üzerine çıkardıkları takdirde üst yarıyıla ders kaydı yapılır.

             Dönem not ortalaması ve genel not ortalaması

             MADDE 38 – (1) Dönem not ortalaması, bir yarıyılda alınan derslerin başarı notu ağırlık kat sayıları ile kredilerinin çarpımlarının toplamının bu derslerin kredi değerlerinin toplamına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Bölme sonucu virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılır.

             (2) Dönem not ortalaması, yarıyıl başarı durumunu belirler. Dönem not ortalamasının en az 2.00 olarak gerçekleştiği yarıyılda DD ve DC notları alınan dersler başarılı olarak kabul edilir.

             (3) Genel not ortalaması, ilk yarıyıldan itibaren alınan tüm derslerin başarı notu ağırlık katsayıları ile kredilerinin çarpımlarının toplamının bu derslerin kredi değerlerinin toplamına bölünmesi suretiyle elde edilir. Bölme sonucu virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılır.

             (4) NA/DZ (devamsız notu), M (muaf notu), G (geçer notu), K (kalır notu), S (süren çalışma notu), dönem not ortalaması ve genel not ortalaması hesabına katılmaz.

             Başarısızlık durumu ve ders tekrarı

             MADDE 39 – (1) Yarıyıl başarı notu NA/DZ, FF ve FD olan dersler, dersin açıldığı ilk yarıyılda öncelikle alınır.

             (2) Yarıyıl dönem not ortalaması, başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler, başarı notu DD ve DC olan dersleri, dersin açıldığı ilk yarıyılda öncelikle alır.

             (3) Danışman öğretim elemanlarının, ders tekrarı yapan öğrencilerin bu Yönetmeliğe göre ders kaydı yaptırmasını sağlamaları gerekir.

             (4) Tekrar alınan derslerin başarı notu, kronolojik transkriptte ders aldığı yarıyıla işlenir ve o yarıyılın dönem not ortalaması hesabında dikkate alınır.

             Yüksek onur ve onur öğrencileri

             MADDE 40 – (1) Yarıyıl sonunda dönem not ortalaması 3.50-4.00 arasında olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi; 3.00-3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi sayılır. Onur ve yüksek onur öğrencilerine Müdürlük tarafından onur belgesi veya yüksek onur belgesi verilir.

             (2) Önlisans öğretiminin sonunda genel not ortalaması onur veya yüksek onur belgesi alabilecek durumda olan öğrencilerin diploma ekine onur veya yüksek onur öğrencisi olduğu yazılır.

ALTINCI BÖLÜM

Diplomalar, Kayıt Silme, Kayıt Dondurma ve İlişik Kesmeye İlişkin Esaslar

             Başarı durum belgesi

             MADDE 41 – (1) Öğrencinin eğitim-öğretim süresinde almış olduğu derslerin başarı durumu, öğrencinin başarı durum belgesinde (transkript) yarıyıl esasına göre işlenir.

             (2) Öğrencinin ders başarı durumunun düzenlenmesi, kayda alınması, güncellenmesi ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi öğrenci işleri birimi tarafından yapılır.

             (3) Öğrencinin eğitim-öğretim süresi boyunca almış olduğu bütün derslerin başarı durumları, tarihsel olarak ve her yarıyıl sonunda yarıyıl esasına göre kronolojik transkripte işlenir.

             (4) Mezuniyet aşamasında; her öğrenci için, öğrencinin başarmış olduğu dersler öğretim planındaki yarıyıla işlenir ve ağırlıklı not ortalaması mezuniyet notunu karşılar şekle getirilerek mezuniyet transkripti düzenlenir.

             (5) Mezun olan her öğrenciye, diplomasına ek olarak, YÖK tarafından belirlenen esaslara göre öğrencinin almış olduğu derslerin başarı durumunu ECTS karşılıkları ile birlikte belirten Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş diploma eki verilir.

             Diploma verilme şartları

             MADDE 42 – (1) Kayıtlı olduğu programın öğretim planındaki dersleri ve staj uygulama çalışmasını başarı ile tamamlayan ve genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenci diploma almaya hak kazanır.

             (2) Mezuniyet projesini tamamlayamamış veya başarısız olmuş öğrenci mezun olamaz.

             (3) Her yarıyıl sonunda, başarı notlarının ilanını takip eden üç iş günü içinde, mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin listesi, mezuniyet transkriptleri ekli olarak öğrenci işleri birimi tarafından Müdürlüğe sunulur. Bölüm başkanı, program başkanı ve öğrencinin akademik danışmanından oluşan mezuniyet komisyonu, mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin dosyalarını inceler ve mezuniyete hak kazanmış öğrenciler için komisyon kararını üç iş günü içinde Müdürlüğe iletir.

             (4) Öğrencinin mezuniyetine Yüksekokul Yönetim Kurulu karar verir. Yüksekokul Yönetim Kurulu mezuniyet komisyonundan gelen kararı en geç üç iş günü içerisinde toplanarak görüşür ve karara bağlar.

             (5) Mezuniyet tarihi, Yüksekokul Yönetim Kurulunun mezuniyete karar verdiği tarihtir.

             (6) Yüksekokul Yönetim Kurulunun mezuniyet kararının öğrenci işleri birimine bildirilmesini takiben öğrenciye diploması verilir.

             (7) Diploma tarihi, diplomanın düzenlendiği tarihtir.

             (8) Diplomalar Müdür tarafından imzalanır. Arka yüzünde Genel Sekreter ve öğrenci işleri birimi sorumlusunun parafı bulunur.

             (9) Öğrencinin talep etmesi halinde, mezuniyet kararının öğrenci işleri birimine bildirildiği gün, diploma hazırlanıncaya kadar altı ay geçerli olmak kaydıyla geçici mezuniyet belgesi hazırlanır ve öğrenciye verilir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 43 – (1) Öğrencinin, Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen geçerli bir nedeni olması durumunda kaydı dondurulabilir. Kayıt dondurmaya ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Hastalık, tabii afetler, yurt dışı öğrenim, askerlik tecilinin kaldırılarak askere alınma gibi önceden bilinmeyen nedenlerle ve öğrencinin isteği üzerine Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile öğrenciye bir defada en çok iki yarıyıl izin verilebilir. Ancak, bu süre tüm öğretim süresi içinde iki yarıyılı aşamaz.

             b) Öğrenci kayıt dondurma isteğini yazılı olarak Müdürlüğe yapar.

             c) Kayıt dondurma talebinde bulunan öğrenci, dilekçesine, kayıt dondurma nedenine göre; sağlık raporu, askerlik belgesi, mülki amirden alınacak afet belgesi, yurt dışında öğrenim göreceğine dair belgeleri ekler.

             ç) Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kayıt dondurulur. Yüksekokul Yönetim Kurulu kararında öğrencinin kesin kayıt dondurma süresi belirtilir.

             d) Kayıt donduran öğrenci, bu süre içinde öğrenim faaliyetlerine katılamaz, döneminin ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına giremez.

             e) Kayıt dondurmayı gerekli kılan zorunlu bir sebebin yarıyıl içinde meydana gelmesi hâlinde öğrenci, o yarıyılın basından itibaren kaydını dondurmuş sayılır.

             f) Kayıt dondurma isteğinde bulunan öğrenci mali yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencinin kaydı dondurulmaz. Kayıt dondurulan yarıyılda/yılda öğretim ücreti ödendiğinden öğretime tekrar başlandığında, öğrenci kayıt dondurulan süre için öğretim ücreti ödemez.

             g) Kayıt dondurulan süre öğretim süresinden sayılmaz.

             ğ) Öğrenciler eğitim-öğretimleri süresince en fazla bir kez kayıt dondurma işlemi gerçekleştirebilir.

             h) Ekonomik nedenlerle kayıt dondurma talebi ancak yarı yılın ilk haftası içerisinde yazılı müracaat ile yapılabilir.

             Kayıt silme

             MADDE 44 – (1) Kayıt silmeye ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Kayıt sildirme talebi yazılı olarak öğrenci işleri birimine yapılır.

             b) Kayıt silme kararı Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından alınır.

             c) Kayıt silen öğrenciler, geçmişe ilişkin mali yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.

             ç) Kayıt sildirme müracaatı, mali yükümlülüğün yerine getirilmiş olması koşuluyla bizzat öğrencinin kendisi veya öğrencinin belirlediği vekilleri tarafından yazılı olarak yapılır.

             d) İki yarıyıl üst üste kayıt yaptırmayan öğrenci, bu süreyi izleyen üçüncü yarıyılda da kayıt yaptırmadığı takdirde, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kaydı silinir.

             e) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası alan öğrencinin kaydı silinir.

             f) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen süreler sonunda mezun olamayan öğrencinin Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kaydı silinir.

             İlişik kesme

             MADDE 45 – (1) Meslek Yüksekokulundan kaydı silinen öğrencilerin ilişik kesme işlemine ilişkin esaslar Müdürlük tarafından belirlenen ilişik kesme işlemine uygun olarak yapılır.

             (2) Kaydı silinen öğrenci, ilişik kesme işlemini tamamladığında dosyasındaki lise diploması kendisine iade edilir.

             (3) Meslek Yüksekokulu ile ilişik kesen öğrenci, ÖSYM tarafından yeniden Meslek Yüksekokuluna yerleştirilmediği takdirde Meslek Yüksekokuluna yeniden kayıt yaptıramaz.

             (4) İlişik kesme posta yoluyla yapılmaz. Öğrencinin bizzat müracaatı gerekir. Ancak, özel hallerde, mali yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması koşuluyla kendisi tarafından belirlenen vekilleri tarafından ilişik kesilebilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin

             MADDE 46 – (1) Meslek Yüksekokulunda öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             (2) Yüksekokul Yönetim Kurulu aynı zamanda Disiplin Kurulu sıfatıyla görev yapar.

             Giyim ve genel görünüş

             MADDE 47 – (1) Öğrenciler, eğitim-öğretim ve staj süresince giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 48 – (1) Her türlü tebligat, öğrencinin Meslek Yüksekokuluna kayıt işlemi sırasında bildirdiği adrese, iadeli taahhütlü olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Meslek Yüksekokuluna kayıt esnasında adreslerini yanlış veya eksik olarak bildiren öğrenciler ile adres değişikliğini öğrenci işleri birimine yazılı olarak bildirmeyen öğrencilerin, Meslek Yüksekokulu kayıtlarındaki mevcut adreslerine yapılan tebligatlar geçerlidir.

             (3) Meslek Yüksekokulu internet sitesinden veya ilan panolarından yapılan duyuru ve ilanlar tebligat niteliği taşır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâller

             MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yüksekokul Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 50 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 51 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gedik Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.