26 Haziran 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27623

TBMM KARARI

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GEÇİCİ GÖREV GÜCÜ BÜNYESİNDE TÜRK

SİLAHLI KUVVETLERİNİN 5 EYLÜL 2010 TARİHİNDEN İTİBAREN

BİR YIL DAHA UNIFIL HAREKÂTINA İŞTİRAK ETMESİ

HUSUSUNDA ANAYASANIN 92 NCİ MADDESİ

UYARINCA HÜKÜMETE İZİN VERİLMESİNE

DAİR KARAR

             Karar No. 969                                                                                                        Karar Tarihi: 24/6/2010

             Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 11 Ağustos 2006 tarihinde kabul ettiği 1701 (2006) sayılı Kararı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 5/9/2006 tarihli ve 880 sayılı Kararı ile bir yıl için verdiği izin çerçevesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL)’ne Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla katkı sağlamıştır. Söz konusu iznin süresi son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23/6/2009 tarihli ve 940 sayılı Kararıyla 5 Eylül 2009 tarihinden itibaren bir yıl uzatılmıştır.

             Türkiye UNIFIL kara harekâtına ve Deniz Görev Gücüne yaptığı katkılarla barışı koruma harekâtının etkin biçimde icrasında önemli bir işlev üstlenmiş, böylece gerek Birleşmiş Milletler sistemi içinde, gerek bölgesel ve küresel ölçekte görünürlüğünün artmasını ve sahip olduğu saygın konumun pekişmesini sağlamıştır. Türkiye’nin UNIFIL’e katılımı, bölgede barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine önemli katkıda bulunmuştur.

             UNIFIL’in görev süresi 31 Ağustos 2010 tarihinde sona erecek olup, görev süresinin 31 Ağustos 2010 tarihinden sonraki dönem için yenilenmesi yönünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından bir kararın kabul edilmesi beklenmektedir.

             Lübnan’daki siyasî ortam ile güvenlik ortamının ülkedeki askerî unsurlarımızın görevlerini sürdürmeleri bakımından uygun olduğu düşünülmektedir.

             Bu hususlar ışığında ve Lübnan makamlarının doğrudan talepleri ve bölgedeki güvenlik koşulları da dikkate alınarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin UNIFIL’in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda; hudut, şümul ve miktarı Hükümetçe belirlenecek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı ve 880 sayılı TBMM Kararı ile tespit edilen ilkeler kapsamında 5 Eylül 2010 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL Harekâtına iştirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından yapılması için Anayasanın 92 nci maddesi uyarınca izin verilmesi, Genel Kurulun 24/6/2010 tarihli 123 üncü Birleşiminde kabul edilmiştir.