30 Haziran 2010 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27627

YÖNETMELİK

Ordu Üniversitesinden:

ORDU ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 23/8/2007 tarihli ve 26622 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların; lisans diplomasına ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavlardan en az 55 ALES puanına eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir. Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denkliklerinin Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olması gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede, ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, yazılı sınav notunun %15’i, yabancı dil puanının %15’i alınarak toplanır. Bu toplamın en az 60 puan olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Çeşitli nedenlerle kayıt yaptırmayan adayların yerine, yedek listesindeki adaylara puanlama sırasına göre ve lisansüstü akademik takvimdeki süreler içerisinde kayıt hakkı tanınır. Ayrıca;

             1) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuarlarla ilgili alanlarda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerden ALES’e girme koşulu aranmaz. Bu öğrenciler için yapılacak  değerlendirmede alan yeterliği ile ilgili olarak yapılacak yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %60’ı, lisans not ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %20’si alınarak toplanır. Bu toplamın en az 60 olması gerekir.

             2) Yüksek lisans programına öğrenci kabulünde adayların; İngiliz, Fransız veya Almanca dillerinden birinden ÜDS, KPDS veya geçerliliği Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmiş diğer ulusal ya da uluslararası sınavlardan aldığı puan esas alınır.

             b) Doktora programına başvurabilmek için adayların, lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli fakültelerin lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55, hazırlık sınıfları hariç on yarıyıldan daha kısa süreli lisans diplomasıyla başvuranların en az 75 puan almış olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavların sonuçları da sırasıyla en az 55 ve 75 ALES puanına eşdeğer olmaları halinde kabul edilir. Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede; ALES puanının %50’si, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının %30’u, yazılı sınav notunun %20’si alınarak toplanır. Bu toplamın en az 65 puan olması gerekir. Lisans diplomasıyla başvuran adaylar için bu toplamın en az 75 olması gerekir.  Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Çeşitli nedenlerle kayıt yaptırmayan adayların yerine yedek listesindeki adaylara puanlama sırasına göre ve lisansüstü akademik takvimdeki süreler içerisinde kayıt hakkı tanınır. Ayrıca;

             1) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuarlarla ilgili alanlarda doktora programına başvuracak öğrencilerden ALES’e girme koşulu aranmaz. Bu öğrenciler için yapılacak  değerlendirmede alan yeterliği ile ilgili olarak yapılacak yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %70’i, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının %30’u alınarak toplanır. Bu toplamın en az 65 olması gerekir.

             2) Doktora programına öğrenci kabulünde; ÜDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan alınması zorunludur. Bilim alanı yabancı dil olan öğrenciler alanlarıyla ilgili yabancı dil dışındaki bir yabancı dilden sınava girmek zorundadır.

             c) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diplomasına sahip olanların ALES’den sözel puan türünde en az 55, lisans diplomasıyla başvuranların en az 70 puana sahip olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavların sonuçları da sırasıyla en az 55 ve 70 ALES puanına eşdeğer olmaları halinde kabul edilir. Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede ALES puanının %60’ı, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının (100’lük sisteme göre) %20’si, mülakat notunun 100 üzerinden %20’si alınarak toplanır. Bu toplamın en az 55 puan olması gerekir. Bu taban puanın üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Ayrıca;

             1) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuarlarla ilgili alanlarda sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak öğrencilerden ALES’e girme koşulu aranmaz. Bu öğrenciler için yapılacak  değerlendirmede alan yeterliği ile ilgili olarak yapılacak yazılı ve/veya uygulamalı sınav puanının %70’i, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının %30’u alınarak toplanır. Bu toplamın en az 65 olması gerekir.

             2) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde; ÜDS’den en az 55 veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından bu puana eşdeğer bir puan alınması zorunludur.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 9 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Ancak kayıtlı lisansüstü öğrencisi bulunmayan derslere özel öğrenci kabul edilmez. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrenciler kayıt yaptırmak zorunda olup bu Yönetmeliğin derslerle ilgili hükümlerine tabidirler.

             (2) Lisansüstü eğitime özel öğrenci olarak kaydolan öğrenciler, enstitü öğrencisi olmaya hak kazandığında, aldığı derslerden anabilim dalı başkanlığı (ABD) görüşü, enstitü yönetim kurulu kararı ile ilgili anabilim dalında almakla yükümlü olunan toplam ders kredisinin en çok %50’sini saydırabilir. Özel öğrenciler kredi/saat başına, enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen ve Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanan katkı payını ödemek zorundadır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Yüksek lisans programıyla ilgili geçer notlar şunlardır:

             Puan                   Not                       Katsayı

             93-100               AA                        4.00

             86-92                 BA                        3.50

             79-85                 BB                        3.00

             72-78                 CB                        2.50

             65-71                 CC                        2.00

             -                         G                           -

             G notu kredisiz dersler içindir.

             b) Doktora programıyla ilgili geçer notlar şunlardır:

             Puan                   Not                       Katsayı

             95-100               AA                        4.00

             90-94                 BA                        3.50

             85-89                 BB                        3.00

             80-84                 CB                        2.50

             75-79                 CC                        2.00

             -                         G                           -

             G notu kredisiz dersler içindir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(4) Enstitü tarafından tez danışmanı olarak atanan öğretim üyeleri; ikinci yarıyılın başından itibaren, tüm diğer akademik ve idari yük ve görevlerine ek olarak, danışmanı olduğu öğrencilerin ihtiyacını karşılamak üzere veya tez çalışmalarına yönelik olarak seçilen konularda, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı uzmanlık alan dersi adı altında 4 (4+0) sayısal ağırlıklı, kredisiz, teorik bir ders açabilir. Bu ders, herhangi bir nedenle öğrencinin ilişiğinin kesildiği veya enstitü yönetim kurulu tarafından mezuniyetine karar verildiği tarihe kadar sürer. Güz yarıyılı için açılan uzmanlık alan dersi bahar yarıyılı başlangıcına kadar; bahar yarıyılı için açılan uzmanlık alan dersi güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam eder. Her öğrenci, açılan uzmanlık alan dersini almakla yükümlüdür. Öğretim üyesi tarafından hazırlanan uzmanlık alan dersi, ABD başkanlığı tarafından onaylanıp enstitüye sunulur, Senatoda kararlaştırıldıktan sonra enstitü yönetim kurulu tarafından uygulanır.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(2) Danışman, atandığı yarıyılı izleyen yarıyıl başından itibaren kredisiz, uzmanlık alan dersi açabilir. Uzmanlık alan dersi kuramsal bir ders olup, ilgili anabilim/anasanat dalında öğrencinin ihtiyacını karşılamak üzere veya dönem projesine yönelik olarak seçilen konularda açılır.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(4) Doktora programı; yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 28 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders, en az bir seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Dört yıllık lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için de en az 52 kredilik onbeş adet ders, en az iki seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması kredisizdir.”

             “(5) Sanatta yeterlik programı yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 28 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders ve uygulamalar ile tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalardan oluşur. Dört yıllık lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için de en az 52 kredilik onbeş adet ders ve uygulamalar ile tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalardan oluşur.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(4) Enstitü tarafından doktora tez danışmanı olarak atanan öğretim üyeleri, ikinci yarıyılın başından itibaren, tüm diğer akademik ve idari yük ve görevlerine ek olarak, danışmanı olduğu öğrencilerin  ihtiyacını karşılamak üzere veya tez çalışmalarına yönelik olarak seçilen konularda açılan, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı uzmanlık alan dersi adı altında 4 (4+0) sayısal ağırlıklı, kredisiz, teorik bir ders açabilir. Bu ders, herhangi bir nedenle öğrencinin ilişiğinin kesildiği veya enstitü yönetim kurulu tarafından mezuniyetine karar verildiği tarihe kadar sürer. Güz yarıyılı için açılan uzmanlık alan dersi bahar yarıyılı başlangıcına kadar; bahar yarıyılı için açılan uzmanlık alan dersi güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam eder. Her öğrenci, açılan uzmanlık alan dersini almakla yükümlüdür. Öğretim üyesi tarafından hazırlanan uzmanlık alan dersi, ABD başkanlığı tarafından onaylanıp enstitüye sunulur, Senatoda kararlaştırıldıktan sonra enstitü yönetim kurulu tarafından uygulanır.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Doktora yeterlik sınavının amacı; öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğine bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları, her yarıyılda bir olmak üzere, güz yarıyılı için 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında, bahar yarıyılı için 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında yılda iki kez yapılır.”

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ordu Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

23/8/2007

26622

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

1-

22/10/2008

27032

2-

2/2/2009

27129

3-

19/6/2009

27263