2 Temmuz 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27629

YÖNETMELİK

Avrupa Meslek Yüksekokulundan:

AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM VE ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Avrupa Meslek Yüksekokulu programlarında yürütülen önlisans eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Avrupa Meslek Yüksekokulunda uygulanan önlisans eğitim-öğretim programlarına, sınav ve değerlendirmelerine, öğrenci kabulüne, diploma ve unvanlara, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, staj, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmaları ile akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

             b) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğrenim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere ilgili bölüm başkanı veya anabilim dalı başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             c) GNO: Genel not ortalamasını,

             ç) Kurul: Avrupa Meslek Yüksekokulu Kurulunu,

             d) Meslek Yüksekokulu: Avrupa Meslek Yüksekokulunu,

             e) Müdür/Müdürlük: Avrupa Meslek Yüksekokulu Müdürünü/Müdürlüğünü,

             f)  Mütevelli Heyet: Avrupa Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyetini,

             g) Normal ders yükü: Öğrencinin devam edeceği yarıyıla ait öğretim programındaki derslerin kredi toplamını,

             ğ) Ortak zorunlu ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil derslerini,

             h) Öğretim programı: İlgili bölümün veya programın görüşleri alınmak sureti ile Kurulca kararlaştırılan ve Yönetim Kurulunca kabul edilen öğretim programını,

             ı) Önlisans: Ortaöğretimden sonra en az dört yarıyıllık veya iki yıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi,

             i) Seçmeli ders: Öğrencinin öğretim programında belirtilen dersler arasından seçerek alabileceği dersleri,

             j) Yönetim Kurulu: Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt ve Kabul İşlemlerine İlişkin Esaslar

             Öğrenci işleri

             MADDE 5 – (1) Öğrencilerin; kayıt, kayıt yenileme, ders kaydı, kayıt sildirme, ilişik kesme, izinli sayılma/kayıt dondurma, intibak, yatay geçişler, dikey geçişler, başarı değerlendirilmesi, sınavlar ve benzeri her türlü işlemleri ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Öğrenci bu işlemlere karşı, onbeş gün içinde Yönetim Kuruluna itiraz edebilir.

             (2) Öğrenci disiplin iş ve işlemleri; 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Meslek yüksekokuluna giriş ve kesin kayıtlar

             MADDE 6 – (1) Meslek Yüksekokuluna giriş ve kesin kayıtlar; Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları ve 2547 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre sınavsız geçiş sistemi ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yerleştirilen öğrencileri kapsar. Ancak adayların başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamaları gerekir. Kesin kayıt tarihi, istenilen belgeler ve uygulanacak esaslar, ilgili mevzuat hükümlerine göre Yönetim Kurulunca belirlenerek ilân edilir. Kayıt işlemlerini süresi içinde tamamlayan aday, Meslek Yüksekokulu öğrencisi olur ve öğrencilik haklarından yararlanır.

             (2) Mazereti bulunan adaylar kesin kayıtlarını belirledikleri vekilleri aracılığıyla yaptırabilir.

             (3) Kayıt sırasında sunulan belgelerin yanlış ve eksik olduğu anlaşılan öğrencilerin bulundukları yarıyıla bakılmadan Meslek Yüksekokulu ile ilişikleri kesilir.

             Öğrenim ücreti

             MADDE 7 – (1) Öğrencilerden her öğretim yılında, Mütevelli Heyet tarafından belirlenen öğrenim ücreti alınır.

             Danışmanlık

             MADDE 8 – (1) Her öğrenci için ilgili bölümce danışman olarak bir öğretim elemanı seçilir. Danışman, öğrenimi boyunca öğrenciyi izler. Yarıyıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında öğrenci kayıt formunu doldurur ve onaylar.

             Kayıt yenileme

             MADDE 9 – (1) Öğrenciler, Kurul tarafından her yıl tespit edilerek ilân edilen akademik takvime göre her akademik yarıyıl için kayıtlarını yenilemek zorundadır.

             (2) Mütevelli Heyetin belirlediği şartlar çerçevesinde öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilerin yarıyıl kayıtları yenilenmez. Kayıtlarını yenilememe nedeniyle kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır. Üst üste iki yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencinin, Meslek Yüksekokulu ile ilişiği kesilir.

             Kimlik kartı

             MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre kesin kayıtlarını yaptıran veya kayıtlarını yenileyen öğrencilere, Meslek Yüksekokulu öğrencisi olduklarını belirten ve en çok bir yıl geçerli olan fotoğraflı bir kimlik kartı verilir.

             Yatay geçişler

             MADDE 11 – (1) Meslek Yüksekokuluna yapılacak yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Yatay geçişler, program başkanlıkları tarafından belirlenen kontenjanlarla sınırlı olup, intibak işlemleri Kurul tarafından yapılır. Birinci ve dördüncü yarıyıllarda yatay geçiş yapılmaz.

             (2) Bulundukları yükseköğretim kurumu programında, en az bir yarıyıl öğrenim görmüş olan öğrenciler Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre Meslek Yüksekokulu içinde eşdeğer bir programa yatay geçiş için, akademik takvimde belirtilen süreler içinde öğrenci işlerine başvuruda bulunabilir.

             (3) Bir başka yükseköğretim kurumundan veya Meslek Yüksekokulu programları arasından yapılan başvurular, öğrencinin geçiş yapmak istediği program başkanlığınca incelenir ve başkanlığın önerisi, Yönetim Kurulunun kararı ile kabul edilir. Yatay geçiş yapan öğrencilerin ders muafiyetleri bu Yönetmeliğin 31 inci maddesine göre yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

             Öğrenim süresi

             MADDE 12 – (1) Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenimlerini tamamlama normal süresi iki yıl, azami süresi dört yıldır. Ancak, bu süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim programından mezun olamayanlardan durumları uygun olanlar, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde tanınan ek süre ve sınav imkânlarından yararlanır.

             (2) Öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarının normal süresi ondört haftadır. Akademik takvim, Kurul tarafından her yıl belirlenir ve ilân edilir. Resmi tatil günlerinde öğretim yapılmaz. Ancak gerektiğinde dersi veren birimce önerilen ve Müdürlükçe uygun görülen derslerin sınavları Cumartesi günleri de yapılabilir.

             Öğretimin şekli ve dili

             MADDE 13 – (1) Meslek Yüksekokulunda öğretim; öğretim programında öngörülen teorik dersler, uygulamalı dersler, pratik çalışma ve laboratuar çalışması, proje, staj, ödev, seminer ve benzeri çalışmalardan oluşur.

             (2) Meslek Yüksekokulunda öğretim dili Türkçe’dir. Ancak, Kurulun önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile bazı programlar için hazırlık sınıfı açılabilir.

             Öğretim programları

             MADDE 14 – (1) Yarıyıllara göre yapılan öğretim programlarında yer alacak dersler ve uygulamalar, bunların saat sayısı, zorunlu veya seçmeli olduğu, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen ortak dersler de göz önünde tutulmak ve program başkanlarının görüşü alınmak suretiyle, Kurul kararıyla yapılır.

             (2) Yükseköğretim Kurulunun ilgili program için tespit ettiği asgari eğitim-öğretim çalışmalarının bütünü eğitim-öğretim planlarında gösterilir. Eğitim-öğretim, her yarıyılda yer alan derslerin adlarının ve haftalık kredi saatlerinin gösterildiği bu öğretim planlarına göre yapılır. Bir programın eğitim-öğretim planı ve bu planlarda yapılacak değişiklikler program kurullarında hazırlanır ve Kurulun onayı ile uygulamaya konulur.

             (3) Dersler elli dakika olarak yapılır. Her dersin kredisi öğretim planında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında teorik dersler için, haftalık ders saati sayısı kadar, teorik ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuar çalışmaları için haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir. Bir dersin kredisi, o dersin haftalık teorik saati ile uygulama ve laboratuar saatlerinin yarısının toplamından oluşur. AKTS’ye göre bir derse ait kredi değeri, ilgili programın teklifi, Kurulun kararı ile belirlenir.

             (4) Öğrenci, Yönetim Kurulunca kabul edilen geçerli bir nedenle normal olarak alması gereken yarıyılın derslerini alamamış ise, bunu takip eden yarıyıldaki dersleri alabilir ve bundan sonraki öğrenimine öncelikle alt yarıyıllardan başarısız olduğu ve daha önce alamadığı dersleri alarak devam eder.

             (5) Öğretim programına dahil olan staj ve araştırma projesi gibi pratik çalışmalar, bölümlerce her programın öğretim özelliğine göre hazırlanan esaslar çerçevesinde belirlenir ve uygulanır.

             Ders alma, bırakma ve devam

             MADDE 15 – (1) Her öğrenci; devam edeceği yarıyıla ait ders, uygulama, laboratuar, proje, seminer ve benzeri çalışmalara katılmak zorunda olup, bunları aşağıda belirtilen koşullarda alır:

             a) Önceki yarıyıllardan ders ve ders niteliğindeki laboratuar, proje ve benzeri çalışmaları tekrarlama veya ilk defa alma durumunda olan öğrencilerin, öncelikle FD ve FF aldıkları derslere kaydolmaları gerekir. FD ve FF notu alınan derslerin verilmesine alt yarıyıllardan başlanır. Bir yarıyılda 30 krediden fazla ders alınamaz, ancak ağırlıklı not ortalamasını 3,00 ve 3,00’ın üzerine çıkaran öğrenciler için 30 kredi limiti, Yönetim Kurulunun kararı ile arttırılabilir.

             b) Öğrenci, danışmanının onayıyla her yarıyılın başlangıcından itibaren iki hafta içerisinde bir veya daha fazla dersten çekilebilir, aldığı dersleri başka derslerle değiştirebilir veya başka derslere kaydını yaptırabilir.

             c) Teorik derslerin en az % 70'ine, uygulama ve laboratuarların ise en az % 80'ine devam etme zorunluluğu vardır. Devamsız durumdaki ve uygulamalarda başarısız olan öğrenciler, o dersin yarıyıl sonu sınavına alınmazlar.

             Notlar

             MADDE 16 – (1) Notlara ilişkin esaslar şunlardır;

             a) Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur:

             Başarı notu      Katsayı         Puan

             AA                      4,00          90-100

             BA                      3,50           85-89

             BB                      3,00           75-84

             CB                      2,50           65-74

             CC                      2,00           60-64

             DC                      1,50           50-59

             DD                      1,00           45-49

             FD                      0,50           40-44

             FF                       0,00           00-39

             b) DC ve DD için ders tekrarında devam zorunluluğu yoktur.

             c) Ortalamalara katılmayan notlar şunlardır:

             1) Muaf notu (M); bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde sözü edilen öğrencilere verilir. M notu ortalamaya katılmaz, ancak not belgelerinde gösterilir.

             2) Devamsız notu (D); derse devam yükümlülüklerini yerine getiremeyen veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere öğretim elemanınca verilir. D notu not ortalaması hesabında FF notu işlemi görür.

             Başarı durumu

             MADDE 17 – (1) Bir dersten CC (2,00) ve daha yukarı not alan öğrenci o dersten başarılı olur. Herhangi bir dersten DC ve DD notu alan öğrenci; o dersten genel not ortalaması 2,00’dan fazla ise başarılı, altında ise başarısız olup dersi tekrarlar, ancak devam zorunluluğu bulunmaz, FD ve FF notu alan öğrenci ise o dersten başarısız olup, devam şartı ile bu dersi tekrarlaması zorunludur. Genel not ortalaması 2,00 ve daha yukarı olan ve FD ve FF notu bulunmayan öğrenci başarılı sayılır.

             Genel not ortalamasının yükseltilmesi

             MADDE 18 – (1) Genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardaki dersleri tekrar alabilir. Genel not ortalaması hesaplanırken bu dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

             Başarı notu

             MADDE 19 – (1) Bir dersin başarı notu; yarıyıl içi sınavları, kısa sınavlar, uygulama, ödev, proje, seminer, devam, laboratuar gibi o derse ait yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavında alınan not ile belirlenir. Her yarıyılın başlangıcından itibaren, bir hafta içinde açılan derslere ait başarı değerlendirme sistemi ilgili öğretim elemanı tarafından ilân edilir.

             (2) Bir dersin başarı durumu, her yarıyıl akademik takvimde gösterilen süre içerisinde öğrenci işlerine verilir ve sonuçlar bu birim tarafından ilân edilir.

             Yarıyıl sonu sınav programları

             MADDE 20 – (1) Yarıyıl sonu sınav programları, sınav dönemi başlamadan en az iki hafta önce ilân edilir. Sınav günleri, ilân edildikten sonra, ancak Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir. Sınav dönemi içinde, Yönetim Kurulunca kabul edilecek nedenlerle yapılamayan sınavlar telafi edilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 21 – (1) Mazeretleri nedeniyle yıl içi vize sınavına giremeyen öğrenciler, mazeretlerini belgelemek kaydıyla, sınav tarihinden itibaren en geç bir hafta içerisinde bir dilekçe ile öğrenci işlerine müracaat ederler. Mazeret sınavı için mazeret kabul edilmez.

             (2) Mazeretleri Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrencilere, yarıyıl sonu sınavları başlamadan mazeret sınavı açılır. Final sınavları için mazeret kabul edilmez.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 22 – (1) Bütünleme sınavı; öğrencilerin dönem sonunda başarısız oldukları dersler için yapılır ve her iki yarıyılda da o döneme ait derslerin bütünleme sınavları yapılır. Yarıyıl içi vize ve tüm çalışmalar bütünleme sınavı sonucunda tekrar değerlendirmeye alınır. Bütünleme sınav tarihleri akademik takvimde gösterilir.

             Tek ders sınavı

             MADDE 23 – (1) Tek ders sınavı; 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde tanımlanan azami öğrenim sürelerini doldurmamış olan, mezuniyetleri için devam zorunluluklarını yerine getirmiş olan ve tek dersi kalan öğrenciler için uygulanır. Bu öğrenciler Müdürlüğe dilekçe ile başvurarak akademik takvimde belirtilen tarihte açılan tek ders sınavına girebilir. Öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için bu sınavdan en az CC notu almaları gerekir. Tek ders sınavında başarılı olamayan öğrenciler bu dersi ilgili yarıyılda yeniden almak zorundadır. Öğrenciler tek ders sınavı hakkından bir defa yararlanabilir, tek ders sınavı hakkını kazanmış olduğu dönemde kullanmayanlar bu haktan vazgeçmiş sayılır.

             Sınav şekli

             MADDE 24 – (1) Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak, dersi veren öğretim elemanı sınavın sözlü, proje veya ödev olarak yapılmasına da karar verebilir. Sınav şekline ilişkin kararın program başkanlığınca yarıyılın başlamasından itibaren en geç iki hafta içinde ilân edilmesi gerekir.

             (2) Sınavlar, o dersi vermekle görevli öğretim elemanları tarafından düzenlenir ve yönetilir. Sorumlu öğretim elemanının sınav günü okulda bulunmaması halinde, sınavın kim tarafından yapılacağı program sorumlusu tarafından belirlenir ve bölüm başkanlığına bildirilir. Sınavların düzenli bir biçimde yürütülmesi için okuldaki bütün öğretim elemanları görevlendirilebilir. Sınav evrakları sınav sonuçlarına itiraz süresi bitinceye kadar ilgili öğretim elemanında kalır, daha sonra öğrenci işlerine tutanak ile teslim edilir.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 25 – (1) Öğrenci bir dersin sınav sonucuna, dersin sınav sonuç listesinin ilân edilmesinden itibaren bir hafta içerisinde, öğrenci işlerine yazılı olarak itiraz edebilir. İtiraz, maddi hata yönünden ilgili öğretim elemanı tarafından incelenir ve başvuru, ilgili dersin verildiği program başkanının önerisi ile Müdürlük tarafından sonuçlandırılır.

             Genel not ortalaması

             MADDE 26 – (1) Genel not ortalaması; ders veya ayrı ders niteliğindeki laboratuar, proje, seminer ve benzerlerinin her birinden elde edilen rakamsal başarı notu ile o ders veya ayrı ders niteliğindeki laboratuar, proje, seminer ve benzerinin kredi saatlerinin çarpılması ile elde edilecek sayılar toplamının, kredi saatler toplamına bölünmesi yoluyla bulunacak değerdir. Bölme sonucu virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir.

             Bitirme derecesi ve diploma

             MADDE 27 – (1) Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim programını izleyerek genel not ortalamasını en az 2,00 düzeyine çıkaran ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün çalışmaları tamamlayan öğrenci, bu Yönetmeliğin 17 nci maddesine göre FD ve FF notu bulunmaması şartıyla öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Meslek Yüksekokulu diploması verilir. Mezuniyet aşamasına gelen ve en fazla iki dersten FD ve FF notu olanlar ile başarısız dersi bulunmadığı halde genel not ortalaması 2,00’ın altında kalan öğrencilere; DC ve DD notu aldıkları en çok iki dersten, sınav hakkı kazandığı yarıyıl sonunda kullanılmak üzere, bir defaya mahsus ek bir sınav hakkı verilir. Bu sınavda alınan not o dersin başarı notu yerine geçer.

             (2) Diploma almak için öğrencilerin stajlarını tamamlamaları gerekir.

             (3) Diploma almaya hak kazanmış öğrencilerin, ilgili birimlerden ilişiksiz belgesi almaları gerekir.

             (4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre öğrenimlerini başarı ile tamamlayanlara mezun olunan bölüm ve programın yer aldığı Meslek Yüksekokulu diploması verilir. Diploma hazırlanıncaya kadar öğrencilere diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi düzenlenir.

             Kayıt dondurma ve izin

             MADDE 28 – (1) Öğrenciye, haklı ve geçerli nedenlerle eğitim-öğretim yılı başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde müracaat etmesi halinde, Yönetim Kurulunun kararıyla bir defada en çok iki yarıyıl olmak üzere izin verilebilir. Öğrencinin izinli olduğu her yarıyıla ait öğretim ücretini ödemesi gerekir. Kayıt dondurduktan sonra başka bir yükseköğretim kurumuna geçen öğrencilerin de öğretim ücretini ödemeleri gerekir.

             (2) Hastalık, tabii afetler, tutukluluk hali, ekonomik nedenler, mahkûmiyet, askerlik tecilinin kaldırılması gibi mazeretler için, Yönetim Kurulu tarafından yarıyıl içinde de izin verilebilir. Ancak izinli öğrencilere ödedikleri öğretim ücreti iade edilmez.

             (3) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen nedenlerle izin istenilmesi halinde öğrencinin, olayın meydana gelmesinden itibaren en geç yirmi gün içinde gerekli belgelerle öğrenci işlerine başvurması gerekir. Söz konusu nedenlerin devamı halinde Yönetim Kurulunca izin uzatılabilir.

             (4) Bu madde hükümlerine göre izinli sayılan öğrenci, okula devam edemez ve izinli olduğu yarıyıl sınavlarına giremez.

             (5) Sınav dönemi başında veya sınav dönemi içinde izin alınması halinde, bu izin verildiği tarihten geçerlidir ve öğrencinin izin tarihini izleyen veya o tarihte devam eden sınav dönemindeki sınav hakları saklı kalır. Bu sınav hakları, iznin bitimini izleyen, o dersin sınavının açılacağı ilk sınav döneminde kullanılır.

             (6) İzin bitiminde öğrenci, izne ayrıldığı noktadan öğrenciliğine devam eder. Uzun süreli izinler Yönetim Kurulu kararında belirtilmek şartıyla öğrenim süresinden sayılmaz.

             Meslek yüksekokulundan ayrılma

             MADDE 29 – (1) Kendi isteği ile okuldan ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçe ile Müdürlüğe başvurması gerekir. İlgili birimlerden alacakları ilişiksiz belgelerini ibraz etmek şartıyla bu öğrencilerin kayıtları silinir. Başvurusu üzerine kaydı silinen öğrenciye, isterse öğrenim durumunu gösteren bir belge, kaydı sırasında okula teslim ettiği diploması ve diğer belgeleri verilir. Diplomanın bir fotokopisi dosyasında saklanır. Meslek Yüksekokulundan ayrılmalarda ödenmiş olan eğitim ücretleri iade edilmez.

             Öğrenci değişimi

             MADDE 30 – (1) Meslek Yüksekokulu ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan öğrenci değişimi anlaşmaları çerçevesinde, Meslek Yüksekokulu tarafından bir veya iki yarıyıl yurt dışındaki meslek yüksekokullarına öğrenci gönderilebilir. Bu süre içinde öğrencinin Meslek Yüksekokulundaki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır.

             Muafiyet

             MADDE 31 – (1) Meslek Yüksekokuluna kayıt yaptıran öğrenci, daha önceki yükseköğrenimi sırasında başarılı olduğu dersleri gösteren bir belge ibraz etmek kaydıyla ders alma ve bırakma süresi sonuna kadar bazı ders veya derslerden muafiyet talep edebilir, Yönetim Kurulu bu talebi inceleyerek öğrenciyi yeterli gördüğü derslerden muaf tutabilir. Muaf tutulan dersler için, M notu not döküm belgesine (transkript) işlenir.

             Burslu öğrenciler

             MADDE 32 – (1) Meslek Yüksekokulunda burslu olarak okuyan öğrencilerin, burslu durumlarının bir sonraki eğitim-öğretim yılında devam etmesi için; herhangi bir disiplin cezası almamış olmaları, normal öğrenim süresi olan iki yılı aşmamaları ve bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde yer alan devam ile ilgili şartları yerine getirmeleri gerekir. Aksi takdirde öğrencinin bursu, eğitim gördüğü yıl sonu itibarıyla kesilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Tebligat

             MADDE 33 – (1) Öğrencilere yapılacak her türlü tebligat, Meslek Yüksekokuluna kayıtları sırasında yazılı olarak beyan ettikleri adrese yapılır. Yanlış veya eksik adres bildiren veya adres değişikliklerini Meslek Yüksekokuluna bildirmeyen öğrencilerin, Meslek Yüksekokulunda bulunan adresine tebligat yapılması hâlinde kendilerine tebligat yapılmış kabul edilir.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul ve Mütevelli Heyet kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Avrupa Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.