Dış
Ticaret Müsteşarlığından:
TS 141 KURU FASULYE TS 142 NOHUT TS 143 MERCİMEK
(KABUKLU VE İÇ)
TS 795 PIRASA VE TS 1276 CEVİZ (JUGLANS REGİA L.) –
İÇ STANDARDLARININ
TADİLİNE İLİŞKİN DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON
TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2010/35)
MADDE 1 – 10/10/2009
tarihli ve 27372 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu
uygulamaya konulan TS 141 Kuru Fasulye Standardı, Türk Standardları
Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer
almaktadır.
“Madde
3.7 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
3.7 Ürün yılı
Kuru
fasulyenin hasat edildiği yıl.
Madde
6.3 İşaretleme bölümündeki ürün yılı ibaresi
aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
6.3 İşaretleme
–
Ürün yılı (beyana tabi),”
MADDE 2 – 30/5/2008
tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu
uygulamaya konulan TS 142 Nohut Standardı, Türk Standardları
Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer
almaktadır.
“Madde
3.10 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
3.10 Ürün yılı
Nohutun hasat edildiği yıl.
Madde
6.3 İşaretleme bölümündeki ürün yılı ibaresi
aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
6.3 İşaretleme
– Ürün yılı (beyana tabi),”
MADDE 3 – 30/5/2008
tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu
uygulamaya konulan TS 143 Mercimek (Kabuklu ve iç) Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup,
tadil metni aşağıda yer almaktadır.
“Madde
3.8 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
3.8 Ürün yılı
Mercimeklerin
hasat edildiği yıl.
Madde
6.3 İşaretleme bölümündeki ürün yılı ibaresi
aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
6.3 İşaretleme
- Ürün yılı (beyana tabi),”
MADDE 4 – 29/6/2006
tarihli ve 26213 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu
uygulamaya konulan TS 795 Pırasa Standardı, Türk Standardları
Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer
almaktadır.
“Madde
3 Tarifler bölümüne aşağıdaki tarif ilave edilmiştir.
3.3 Thrips
hasarı
Tabaci L’nin yaprakları emerek
zarar veren kanatlı veya kanatsız tiplerinin bıraktığı lekeler.
Madde
4.2.3.1 Sınıf 1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.2.3.1 Sınıf I
Bu
sınıftaki pırasaların gövde çapı en az 10 mm olmak üzere, beyaz
kısımlarının uzunluğu, tüm uzunluğunun en az üçte biri veya başından
yaprakların gövdeden açıldıkları yere kadar olan bölümün en az yarısı kadar
olmalıdır.
Ürünün
genel görünümü ve dış görünüşünde ambalâj içindeki sunumunu ve kalitesini
etkilemeyecek çok hafif yüzeysel kusurlar aşağıda verilmiştir:
-
Hafif yüzeysel kusurlar,
-
Yapraklarda tripsden kaynaklanan ve başka yerde
bulunmayan hafif hasarlar,
-
Sap üzerinde hafif toprak izleri
bulunabilir.
Madde
4.2.3.2 Sınıf II’nin sonuna aşağıdaki cümle ilave
edilmiştir.
Gövde
çapı 10 mm’den küçük pırasalar bu sınıfa girer.
4.2.4
Boylama özellikleri maddesinden aşağıdaki cümle çıkarılmıştır.
Erkenci
çeşitler için çap en az 8 mm, diğer çeşitler için 10 mm’dir.
4.3.1.1
Sınıf I Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Bu
sınıfa, başından yaprakların gövdeden açıldıkları yere kadar olan kısma
birleşik çiçek açmış yumuşak dokulu bitki sapı bulunduran pırasalardan
kütlece veya sayıca % 10 ve başka nedenlerle sınıfın özelliklerini karşılamayan ancak Sınıf II’nin özelliklerini karşılayan (Sınıf II’nin toleransı hariç) pırasalardan kütlece veya
sayıca % 10’a kadar karışma kabul edilir.
6.3
İşaretleme Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
6.3 İşaretleme
Pırasa
ambalajları üzerine aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak, silinmeyecek ve
bozulmayacak şekilde yazılmalı ve basılmalıdır:
− İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az
birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa
tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari ünvanı
veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı”
anlamına gelen bir ibarenin yazılması)
− Bu standardın işaret ve numarası (TS 795 şeklinde),
− Malın adı (Pırasa),
− Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,
− Çeşidi (erkenci olup olmadığı),
− Sınıfı,
− Boyu (boylanmış ise),
− Demet adedi (demet halinde ise),
− Kütlesi, en az (g, kg),
− Ürünün üretildiği bölge ya da yöre ismi (isteğe bağlı),
− Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,
− Büyük ambalâjlardaki küçük tüketici ambalâjlarının
sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).
Gerektiğinde
bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de
yazılabilir. Bu bilgilerin dışında reklam olarak ambalâjın içindekilere
aykırı, yanıltıcı olmamak kaydıyla başka yazı, resim ve etiketler sağlığa
zararsız maddelerle yazılmalı veya yapılmalı, yapıştırılmalıdır.”
MADDE 5 – 11/10/2008
tarihli ve 27021 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu
uygulamaya konulan TS 1276 Ceviz (Juglans regia L.) – İç Standardı, Türk Standardları
Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer
almaktadır.
“Madde
3 Tarifler sonuna aşağıdaki tarif eklenmiştir.
3.11 Sürtünmeden oluşan iz
Cevizin
işlenmesi aşamasında sürtünmeden dolayı kendi has renginde sürtünen yüzeyde
yağ birikiminden kaynaklanan koyulaşmış iz.
Madde
3.7 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3.7 Küçük (yağlık)
Küçük,
bütün ceviz içinin ¼’den küçük olan ama göz açıklığı 8 mm olan elekten
geçemeyen parçası.……….”
MADDE 6 – Bu Tebliğ yayımı tarihinden on beş (15) gün sonra
yürürlüğe girer.
MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın
bağlı olduğu Bakan yürütür.
|