13 Temmuz 2010 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27640

YÖNETMELİK

Trakya Üniversitesinden:

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 22/3/2007 tarihli ve 26470 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Her eğitim yılında öğrencinin, bir önceki dönemdeki başarı durumuna göre, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öğrenci katkı payını yatırması halinde yeniden kaydı yapılır. Dekanlığın, ilgili mevzuata uygun olarak, ilan edeceği tarihler arasında kaydını yenilemeyen öğrenci, o eğitim yılında devam etme hakkını kaybetmiş olur. Kaybedilen bu yıl eğitim süresinden sayılır.”          

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(2) Dördüncü ve beşinci sınıflarda eğitim-öğretim kurullar halinde düzenlenmiş stajlar esasına göre yürütülür.

             (3) Stajların tümünü başarıyla tamamlayan öğrenci ön hekimlik (intörn) dönemine başlar. Öğrenci, altıncı sınıfta ön-hekimlik dilimlerini belirlenen program dahilinde eksiksiz olarak tamamlamak ve her dilimden yeterlik belgesi almak zorundadır. Ancak bu belgeleri tamamlayan öğrenci mezun olabilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 17 – (1) İlk üç sınıf eğitimi, ders kurulları halinde birleştirilmiş entegre programlarla yürütülür. Ders kurullarının programları Dekanlık tarafından, kurul başlamadan önce fakülte web sayfasında ve öğrenci panolarında ilan edilir. Bu programa o sınıfta okuyan tüm öğrenciler katılır.

             (2) Dördüncü ve beşinci sınıf eğitimi, staj kurulları şeklinde düzenlenmiş entegre programlarla yürütülür. Staj kurullarının programları Dekanlık tarafından, kurul başlamadan önce fakülte web sayfasında ve öğrenci panolarında ilan edilir.

             (3) Ön hekimlik dönemi dilimler şeklinde düzenlenir ve öğrenciler gruplara bölünerek dönüşümlü olarak belirlenen tüm dilimleri tamamlar.

             (4) Her ders ve staj kurulu bir ders niteliğindedir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 19 – (1) Öğrencilere ilk üç sınıf eğitim programı içerisinde diğer program ögeleri ile ve sınıflar içinde bütünlük oluşturacak şekilde klinik beceri eğitimi verilir. Bu eğitim, beceri eğitimi ilkelerine uygun olarak ve tam öğrenme prensibiyle verilir. Klinik beceri eğitiminin kapsamı, her eğitim yılında eğitim komisyonu tarafından belirlenir ve ders kurullarına dağıtılır. Klinik beceri eğitim oturumlarının tarihleri ve yerleri, kurul yürütme kurulları tarafından kurul dersleriyle bütünlük oluşturacak şekilde belirlenir. Öğrenciler dördüncü sınıfa başlamadan önce ilk üç sınıf eğitimindeki ders kurullarında verilen bütün klinik beceri eğitimlerinden yeterlik almak zorundadır.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 20 – (1) Fakültede yürütülen standart programa ek olarak öğrencilere, mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak üzere, seçmeli özel çalışma modülleri önerilir. Bu modüllerin neler olacağı, katılma ve yeterlik esasları eğitim komisyonu tarafından belirlenir ve her eğitim yılı başında ilan edilir. Öğrencinin, ilk üç sınıfın herhangi birinde en az bir özel çalışma modülünü alması ve başarması, dördüncü sınıfa başlayabilmesi için ön koşuldur. Öğrencilerin bu modüllere katılabilmeleri için yeterli süre, ders programı içinde ayrılır. Eğitim komisyonu her eğitim yılında tüm öğrencilerin devam etmesine yetecek miktarda ve çeşitlilikte özel çalışma modülü açar. Eğitim yılı içinde yeterliklerini tamamlamamış öğrenciler için bütünleme modülleri açılabilir. Özel çalışma modülleri, Üniversitenin Fakültedeki veya diğer birimlerindeki öğretim elemanları tarafından, programları ile birlikte eğitim komisyonuna önerilir ve komisyon kararıyla açılır. Her modül için kendi doğasına uygun yeterlik koşulları, programla birlikte eğitim yılı başında öğrencilere duyurulur.”            

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 21 – (1) Fakülte eğitim programları, eğitim komisyonu tarafından hazırlanır ve yürütülür. Eğitim komisyonu: Dekan başkanlığında, eğitimden sorumlu dekan yardımcısı, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı başkanı, ders kurulu yürütme kurulu başkanları, staj kurulu yürütme kurulu başkanları, ölçme değerlendirme merkezinde görevli öğretim üyeleri ile ön hekimlik dönemi başkanından oluşur. Bir sonraki eğitim-öğretim yılının ders kurulu yürütme kurulu başkanları, staj kurulu yürütme kurulu başkanları ve ön hekimlik dönemi başkanı Fakülte Kurulu tarafından her yılın ocak ayında seçilir. Seçilenler, sorumlulukları dahilindeki hazırlıklarına hemen başlar; ancak eğitim komisyonu üyelikleri seçildikleri eğitim-öğretim yılının başlaması ile başlar.

             (2) Eğitimin sürdürüleceği ders ve staj kurullarının sayısı, süresi, hangi anabilim dallarının eğitime katılacağı eğitim komisyonu tarafından belirlenerek Fakülte Kuruluna önerilir.

             (3) Eğitim komisyonu, eğitim programıyla ilgili yürütülecek program değerlendirme faaliyetlerine karar verir ve bu işlemlerin yapılması için kurul yürütme kurulları, ölçme değerlendirme merkezi ve diğer birimlerle gerekli koordinasyonu sağlar ve sonuçları Fakülte Kurulunda görüşülmek üzere Dekana sunar.

             (4) Eğitim komisyonu, her ders ve staj kurulu için başkanla birlikte çalışmak üzere, en az iki öğretim üyesini kurul yürütme kurulunu oluşturmak üzere seçer.

             (5) Eğitim komisyonu üyelerinin süresi, seçildikleri eğitim-öğretim yılının tek kurul sınavlarının yapılıp sonuçlarının ilanı ile sona erer.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin madde başlığı “Ders kurulu yürütme kurulu ve başkanı” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

             “(2) Ders kurulu yürütme kurullarında herhangi bir üyeliğin boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye seçilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Staj kurulu yürütme kurulu ve başkanı

             MADDE 23 – (1) Staj kurulu yürütme kurulları; Fakülte Kurulu tarafından belirlenen bir başkan ve eğitim komisyonu tarafından belirlenen üyelerden bir eğitim yılı için oluşur.

             Staj kurulu yürütme kurulu başkanı, Fakülte eğitim programının prensiplerine uygun klinik staj programları oluşturulması için staj kurulu yürütme kurulu üyeleriyle birlikte çalışır. Eğitim yılı başlamadan önce staj kurulu eğitim programını ve zaman çizelgesini çıkarır. Staj kurulu eğitimine katılacak öğretim üyelerinin eğitim amaç ve öğrenim hedeflerini, rehber ve diğer eğitim araçlarını hazırlamalarını ve bunların öğrencilere ulaşmasını sağlar. Soruların teknik incelemeleri ve staj kurulu sınavlarının yapılabilmesi için ölçme değerlendirme merkezi ile birlikte çalışır. Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesini izler ve denetler, gerekli değişiklik ve düzenlemeleri yapıp duyurur. Staj ile ilgili program değerlendirme faaliyetlerini yürütür ve sonuçlarını eğitim komisyonuna sunar.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Ön hekimlik dilim sorumluları ve ön hekimlik dönem başkanı

             MADDE 24 – (1) Ön hekimlik dönem başkanı Fakülte Kurulunca; ön hekimlik dilim sorumluları, ilgili anabilim dallarının önerisi ile eğitim komisyonu tarafından bir eğitim yılı için seçilir.

             (2) Ön hekimlik dönem başkanı, ön hekimlik dilimlerinin Fakülte eğitim programının prensiplerine uygunluk içinde yürütülmesini ve koordinasyonu sağlar. Eğitim faaliyetlerinin yürütülmesini izler ve denetler. Dönemle ilgili program değerlendirme faaliyetlerini yürütür ve sonuçlarını eğitim komisyonuna sunar.

             (3) Ön hekimlik dilim sorumluları, eğitim yılı başlamadan önce ilgili anabilim dallarınca belirlenen ön hekimlik diliminin programı, zaman çizelgesi, devam ve yeterlik usullerini ön hekimlik dönem başkanı aracılığı ile eğitim komisyonuna iletirler.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (c) ve (ç)  bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.      

             “a) Kuramsal derslere devam zorunludur. Kuramsal derslerin %30’undan fazlasına katılmayan öğrenci ilgili kurulun ya da genel zorunlu dersin hiçbir sınavına alınmaz.”

             “c) Staj kurullarına devam zorunludur. Ancak, mazeretli olarak devam etmeyen ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, devamsızlık sınırını aşmamak kaydıyla, devam etmediği staj pogramı ögelerini staj kurulu başkanı tarafından belirlenen zaman ve usullerde telafi etmek zorundadır. Staj kurullarında devamsızlık sınırı, staj kurulu süresinin her bir haftası için bir gün olarak hesaplanır. Devamsızlık hesabında gün içindeki etkinliklerden herhangi birine katılmamak bir günlük devamsızlık sayılır.  Mazeretli devamsızlık sınırını aşanlar ile sınırı aşmamakla birlikte mazeret bildirmeyen, mazereti kabul edilmeyen ya da telafi çalışması yapmayan öğrenciler staj kurulu bitirme sınavına alınmaz ve ilgili staj kurulunu tekrar eder.”

             “ç) Ön hekimlik dilimlerinde belirlenmiş program öğelerinin tamamına katılmak zorunludur. Devamsızlık yapılan günler telafi edilmek zorundadır.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya  aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.              

             “a) Öğrencilerin eğitim süresinde sağlık nedeniyle mazeretli sayılabilmesi için, bu mazeretlerini sağlık kuruluşlarından alacakları raporla belgelendirmeleri gerekir. Mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, mazeretleri süresince derslere devam edemez ve sınavlara giremez.”

             “ç) Mazeretlerle ilgili her türlü başvuru, mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde Dekanlığa yapılır. Daha sonra yapılan başvurular, işleme konulmaz.”

             “f) Bireysel çalışmaları sonucu bilimsel toplantılarda sunumu kabul edilen, ulusal ve uluslararası kültürel ve sportif faaliyetlere seçilen öğrencilere, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile izin verilebilir. Bu şekilde izin verilenler ile YÖK tarafından izin verilmesi talep edilen öğrenciler, Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile giremedikleri uygulama çalışmalarını telafi eder ve katılamadıkları sınavlara, ilgili ders veya staj yürütme kurulu başkanı tarafından belirlenecek tarihlerde girer.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.

             “d) Staj kurulu bitirme sınavları,”

             “f) Tek kurul sınavları.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 31 – (1) Her ders kurulunda ikiden az olmamak üzere kurul yürütme kurulunca uygun görülecek sayıda ara sınav düzenlenir. Bu sınavlardan alınan notlar kurul kuramsal notuna %50 katkıda bulunur. Sınav tarihleri, kurul yürütme kurulu tarafından kurul başlamadan önce ders programı ile birlikte ilan edilir. Kuramsal bilgi ölçmeye yönelik yapılan yazılı sınavda, klasik veya çoktan seçmeli sorular kullanılabilir.  Sınav kapsamı kurul yürütme kurulu tarafından belirlenir. Sonuçlar, on iş günü içinde ya da ilgili kurul bitirme sınavından önce açıklanır. Kurul ara sınavlarına katılmayan öğrenciler sıfır (0) not alırlar.

             (2) Ders kurulu ara sınavlarına mazeretli olarak katılmayan ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrencilere, katılamadıkları ara sınavlar için mazeret sınav hakkı verilir. Bu durumdaki öğrenciler verilen sınav hakkını kurul başkanlarınca belirlenen ve Dekanlıkça öğrenci panolarında ve Fakültenin web sayfasında ilan edilen tarihte kullanırlar.”

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 33 – (1) İlk üç sınıftaki ders kurulları sonunda, kurulda yürütülen uygulama çalışmalarından, kurul yürütme kurulu tarafından gerekli görülenler için uygulama sınavı yapılır. Uygulama sınavına girebilmek için kayıt, devam ve ilan edilmiş diğer koşulları yerine getirmek gerekir. Sınav yöntemi ve kapsamı, kurul yürütme kurulu tarafından belirlenir ve kurul başlamadan önce ders programı ile birlikte ilan edilir. Alınacak notlar kurul bitirme notuna katkıda bulunur.”

             MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 34 – (1) Klinik beceri eğitimlerinin sonunda, yeterlik belirlemeye yönelik beceri ölçme sınavları düzenlenir. Eğitim sonunda yapılan yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrencilerin, ilgili kurulun final haftasında, ilgili kurulun bütünleme haftasında ve tek kurul sınavı haftasında yapılacak ek beceri sınavları ile yeterliklerini tamamlamaları gerekir.”

             MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Staj kurulu bitirme sınavları

             MADDE 35 – (1) Dört ve beşinci sınıflardaki staj kurulları sonunda, staj eğitim programı kapsamını yansıtacak şekilde, yapılandırılmış bilgi ve beceri ölçme sınavları uygulanır. Staj kurulu bitirme sınavına girebilmek için kayıt, devam ve ilan edilmiş diğer şartları yerine getirmek gerekir.”

             MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Bütünleme ve tek kurul sınavları

             MADDE 36 – (1) İlk üç sınıfta kurul bitirme sınavlarına mazeretli veya mazeretsiz katılmayan öğrenciler, ders kurullarının kurul bitirme sınavlarında tam notun %40’ını alamayan öğrenciler ile kurul başarı veya sınıf geçme notları %60 başarının altında olan öğrenciler için bütünleme sınavları düzenlenir. Alınan not kurul başarı ve sınıf geçme notu hesabında, kurul bitirme notu yerine kullanılır. Kuramsal sınavda, ders kurulu kuramsal kapsamının tamamını içeren, kuramsal bilgi ölçmeye yönelik sorular kullanılır. Kullanılacak soruların, sınavdan önce kurul yürütme kurulu tarafından içerik yönünden ve ölçme değerlendirme merkezi tarafından da teknik yönden incelemesinin yapılmış olması gerekir.

             (2) Öğrenciler, başarısız oldukları kurullarla ilgili olarak açılan uygulama bütünleme sınavlarına girebilir veya sınav tarihinden önce dilekçeyle Dekanlığa başvurmaları halinde, ilgili uygulama bütünleme sınavlarına girmeyip kurul bitirme sınavı sırasında yapılan uygulama sınav notlarının geçerli olmasını isteyebilirler. Sınavlar, eğitim yılı başında akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılır ve aynı gün aynı sınıf için birden fazla kuramsal sınav uygulanmaz. Bütünleme sınav tarihleri son kurul bitirme sınavından en az on beş gün sonra olacak şekilde belirlenir.

             (3) Dördüncü ve beşinci sınıflarda staj kurullarından başarısız olan öğrenciler için akademik takvimde ilan edilen tarihlerde bütünleme sınavı düzenlenir. Sınavın yöntemi, kapsamı, zamanı ve alınacak notların staj kurulu geçme notunu oluşturma usulleri staj kurulu yürütme kurulu tarafından belirlenir ve staj kurulu başında ilan edilir.

             (4) Bütünleme sınavlarına mazeretli olarak giremeyen öğrenciler için ayrıca sınav açılmaz, ancak bu öğrencilerin sınav hakları saklı kalır ve ilgili ders veya staj kurulunun bir sonraki normal sınavına alınırlar.

             (5) Tek kurul sınavları, eğitim öğretim yılı sonunda yapılan bütünleme sınavları sonucunda sadece bir ders ya da staj kurulundan başarısız olan öğrenciler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Alınan not kurul başarı ve sınıf geçme notu hesabında, kurul bitirme notu yerine kullanılır. Bu sınavlara mazeretli ya da mazeretsiz olarak katılmayan öğrencilere ayrıca tek kurul mazeret sınav hakkı verilmez.”

             MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

             “b) Sınavlara ancak ilgili sınava girme hakkını kazanmış öğrenciler katılabilir. Sınava girmeye hak kazanmayan öğrencilerin listesi sınavdan önce Dekanlıkça ilan edilir.”

             “ç) Ara sınavlar kurul yürütme kurulları sorumluluğu ve koordinasyonunda; diğer tüm sınavlar ölçme değerlendirme merkezi sorumluluğunda ve Kurul Yürütme Kurullarının koordinasyonunda, Dekanlık tarafından görevlendirilen öğretim elemanları tarafından yapılır. Ölçme değerlendirme merkezi tarafından belirlenen usullerle değerlendirilir ve sonuçlar Dekanlık tarafından öğrenci panoları ve Fakülte web sayfasında ilan edilir.”

             MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

             “MADDE 38 – (1) Öğrenciler sınav sonuçları hakkındaki itirazlarını, sınav sonuçları ilan edildikten sonra, en geç bir hafta içerisinde Dekanlığa yazılı olarak yapar. Bu itirazlar Dekan tarafından, ölçme değerlendirme merkezi ile ilgili staj kurulu başkanı ya da kurul yürütme kuruluna incelettirilir. Ancak maddi hata görülürse gerekli not düzeltmesi yapılır. Gerektiğinde Dekan, Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ile dersi okutan öğretim elemanlarından birini de kapsayacak en az üç kişilik komisyon kurarak itirazı inceletebilir. Komisyon kararı Fakülte Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.”

             MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

             “Ders kurulu başarı notu

             MADDE 40 – (1) Ders kurulu başarı notu, ilk üç sınıf programının uygulandığı ders kurullarında alınan kurul kuramsal notunun %70’i ile kurul uygulama notunun %30’unun toplamından oluşur. Başarılı sayılabilmek için tam notun %60’ının alınması zorunludur.

             (2) Ders kurulu kuramsal notu; ilk üç sınıf programının uygulandığı ders kurullarında yapılan ara sınavların ağırlıklı ortalamasının %50’si ile kurul bitirme veya bütünleme sınavı notunun %50’sinin toplamından oluşur.

             (3) Ders kurulu uygulama notu; ilk üç sınıf programının uygulandığı ders kurullarında yapılan uygulamalardan, ödevlerden ya da uygulama sınavlarından veya bütünleme sınavlarından alınan notların ağırlıklı ortalamasıyla elde edilen nottur. Bu notun her kurul için elde edilme usulleri, kurul yürütme kurulu tarafından kurul ders programı başlamadan önce ilan edilir.”

             MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Staj kurulu başarı notu

             MADDE 41 – (1) Staj kurulundan başarılı sayılabilmek için geçme notunun en az % 60 olması gerekir. Birden çok stajdan oluşan staj kurullarında başarı notu, staj notlarının ağırlıklı ortalamasından oluşur.”

             MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

             “MADDE 43 – (1) Sınıf geçme notu; ilk üç sınıfta alınan ders kurulu bitirme notlarının aritmetik ortalamasından, dördüncü ve beşinci sınıflarda ise staj kurulu bitirme notlarının ağırlıklı ortalamasından oluşur.”

             MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

             “a) Eğitimin ilk üç sınıfında öğrenci, sorumlu olduğu ders kurullarının her birinin ders kurulu bitirme notu tam notun %40 ve üzerinde olduğu, kurul başarı notlarında ve sınıf geçme notunda tam notun %60’ını aldığı takdirde bir üst sınıfa geçer. Ancak dördüncü sınıfa başlayabilmek için ilk üç sınıftaki tüm klinik becerilerden ve aldığı en az bir özel çalışma modülünden yeterlik almış olması da gerekir. Kurul bitirme sınavı notu  %40’ın veya kurul başarı notu %60’ın altında olan öğrenciler ilgili kurul için açılan bütünleme sınavlarına girer. Bu sınavdan aldıkları notla ilgili barajları geçen öğrenciler bir üst sınıfa devam edebilir.”

             “c) İlk beş sınıfın tüm eğitim programı başarı ile tamamlanmadan ön hekimlik dönemine başlanmaz, ancak ön hekimlik çalışmalarına başlamak üzere olan öğrenciler için Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile eğitim yılı içerisinde de staj kurulu bütünleme sınavları açılabilir.”

             MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 45 – (1) Eğitimin ilk üç sınıfında, bütünleme ve tek kurul hakları da dahil diğer tüm haklarını kullandıktan sonra bir ya da daha fazla kuruldan başarısız olan öğrenciler sınıfta kalır ve bir sonraki eğitim yılında başarısız oldukları kurulları bütün aşamalarıyla tekrar ederler.

             (2) Eğitimin dördüncü ve beşinci sınıflarında bütünleme sınavları sonrası staj kurulu geçme notları tam notun %60’ının altında olan öğrenciler staj kurulundan başarısız olur ve ilgili staj kurullarını açıldıkları ilk dönemden itibaren bütün aşamalarıyla tekrar eder. Sorumlu oldukları staj kurullarını eğitim yılı içinde tamamlayan öğrencilerin aynı yıl içinde ön hekimlik dilimi alabilmeleri için intibakları yapılır.”

             MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Her öğrenci, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen genel zorunlu dersleri almak ve başarmak zorundadır. Bu derslerden; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil ve Türk Dili ders geçme esasına göre okutulur ve eğitimin ilk sınıfında 60 ders saatinden az olmamak üzere programlanır. Bu derslerin ara sınavları, bitirme ve bütünleme sınavları akademik takvimde belirtilir. Genel zorunlu dersleri vermeden staj dönemine başlanmaz.”           

             MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Kredi hesabı ve not ortalamaları

             MADDE 47 – (1) Ders ve staj kurullarının kredi değerinin hesaplanmasında, o kuruldaki kuramsal derslerin toplam sayısı 1,0 ve uygulamalı derslerin toplam sayısı ise 0,5 ile çarpılarak çıkan sonuçlar toplanır. Elde edilen sayı kurulun hafta sayısına bölünerek o ders kurulunun kredi değeri elde edilir. Staj kurulu derslerinin bir haftalık süresi bir kredi olarak değerlendirilir.

             (2) Öğrencilerin başarı durumları, bitirdikleri yılda almış oldukları derslere ait yıl not ortalaması (YNO) hesaplanarak belirlenir. Yıl not ortalamasını bulmak için; o yılda öğrencinin her bir ders ya da staj kurulundan aldığı not, o ders ya da staj kurulunun kredisi ile çarpılır ve tüm derslerin kredili puanı, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünür. Genel not ortalaması (GNO), öğrencinin Fakülteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Başarılı ya da başarısız şeklinde değerlendirilen dersler, ağırlıklı not ortalamasının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Not ortalaması hesaplanmasında ortaya çıkan buçuklu puanlar tam puana yükseltilir. Mezuniyet dereceleri belirlenirken GNO esas alınır.”

             MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

             “MADDE 49 – (1) Eğitimlerinin belli bölümlerini yurtiçi ya da yurtdışındaki başka yükseköğretim kurumlarında sürdürmek isteyen öğrencilerin başvuruları, Fakülte Yönetim Kurulunda değerlendirilir ve karara bağlanır. Ulusal ve uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde yapılacak öğrenci değişim programları hariç, biri yurt içinde biri yurt dışında olmak üzere staj kurulu yürütme kurulunun görüşü ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile iki staj Fakülte dışındaki eğitim kurumlarında yapılabilir.”

             MADDE 29 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 30 – Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

22/3/2007

26470

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1

25/7/2008

26947

2

7/7/2009

27281