14 Temmuz 2010 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27641

YÖNETMELİK

Maltepe Üniversitesinden:

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM

VE ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Maltepe Üniversitesinin Tıp Fakültesi dışında kalan lisans bölümleri ile yüksekokul programlarında uygulanacak eğitim ve öğretim esaslarını düzenlemektir. 

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Üniversitenin, Tıp Fakültesi dışında kalan lisans bölümleri ile yüksekokul programlarında kayıt, kabul, devam işlemleri ile eğitim, öğretim, staj, sınav ve başarı değerlendirmelerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine ve  28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun Ek 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) DGS: Dikey Geçiş Sınavını,

             b) Fakülte: Üniversitenin Tıp Fakültesi hariç diğer fakültelerini,

             c) GANO: Genel Ağırlıklı Not Ortalamasını,

             ç) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             d) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

             e) Lisans eğitim-öğretimi: En az sekiz yarıyıl süreli eğitim ve öğretimi,

             f) Mütevelli Heyeti: Maltepe Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

             g) ÖİS: Maltepe Üniversitesi Öğrenci İşleri Otomasyon Sistemini,

             ğ) Önlisans öğretimi: Dört yarıyıl süreli eğitim ve öğretimi,

             h) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

             ı) Rektör: Maltepe Üniversitesi Rektörünü,

             i) Senato: Maltepe Üniversitesi Senatosunu,

             j) Üniversite Yönetim Kurulu: Maltepe Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             k) Üniversite: Maltepe Üniversitesini,

             l) YANO: Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalamasını,

             m) Yüksekokul: Dört yıllık yüksekokulu ve iki yıllık meslek yüksekokulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

             Eğitim ve öğretim ücreti

             MADDE 5 – (1) Üniversiteye ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler ile özel öğrenciler her yıl eğitim-öğretim ücreti öder. Ancak ÖSYM tarafından kısmi burslu kontenjanla Üniversiteye yerleştirilen öğrenciler, Üniversiteye yerleştirildikleri yılda ilan edilmiş kısmi burs oranı dışında kalan tutarda eğitim ve öğretim ücreti öder.

             (2) Bu öğrencilerden başarısızlık nedeni ile bursu kesilenler; burs kesilme tarihinden sonraki eğitim-öğretim ücretini tümüyle ödemek zorundadır.

             (3) Eğitim-öğretim ücreti Mütevelli Heyeti tarafından her akademik yılın sonunda bir sonraki akademik yılda uygulanmak üzere belirlenir ve ilan edilen ödeme süresi içinde ödenmesi zorunludur.

             (4) Eğitim-öğretim ücretini süresi içinde ödemeyen öğrenciler; kayıt yaptıramaz, kayıt yenileyemez, derslere yazılamaz, sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (5) Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde belirtilen normal sürelerde mezun olamayan öğrenciler kendilerine mezun olabilmeleri için tanınan ek sürelerde yazılacakları derslere ve sınavlara ilişkin eğitim-öğretim ücretini ödemek zorundadır.

             (6) Yandal veya çift anadal programlarına kabul edilen öğrencilerin ödeyeceği eğitim ve öğretim ücreti Mütevelli Heyeti tarafından, alacakları dersin kredisi göz önünde tutularak belirlenir.

             (7) Yaz öğretiminde açılacak derslerin ücreti Mütevelli Heyeti tarafından, dersin kredisi göz önünde tutularak belirlenir. Bu ücret, belirlenmiş süre içinde ödenir.

             (8) Öğrenciler bu Yönetmeliğin 17 nci maddesine göre kayıt dondurma hakkına sahiptir. Kayıt donduran veya izinli sayılan öğrencilerin ödeyeceği eğitim ve öğretim ücreti her yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

             (9) Özel yetenek sınavlarına girmek için başvuracak adaylar, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmiş önkayıt ücretini ödemek koşulu ile bu sınavlara kabul edilir.

             Burslar

             MADDE 6 – (1) ÖSYM tarafından Üniversiteye yerleştirilmiş burslu öğrenciler dışında, Mütevelli Heyeti 27/4/2006 tarihli ve 26151 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maltepe Üniversitesi Burs Yönetmeliğine göre burs verebilir.

             Kontenjanlar

             MADDE 7 – (1) İlgili yönetim kurulu, bölüm veya programlarına kabul etmeyi planladığı öğrenci sayılarını, dikey ve yatay geçişle kabul edileceklerin kontenjanlarını her eğitim ve öğretim yılında Senatoya önerir. Yatay geçiş kontenjanı için verilmiş olan karar dışındaki Senato ve Mütevelli Heyeti kararı Yükseköğretim Kuruluna iletilir. Bu kararların Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanması veya değiştirilerek onaylanması durumunda, Üniversiteye kabul edilecek öğrenci sayısı kesinleşir.

             (2) Üniversitenin kabul edeceği öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş ve Lisans Yerleştirme Sınavlarında aldıkları puana bağlı olarak Üniversitenin lisans bölümlerinden veya yüksekokul programlarından birini tercih etmeleri sonucu ÖSYM tarafından Üniversiteye yerleştirilir.

             (3) Meslek yüksekokulu ve açık öğretim önlisans programları mezunları ÖSYM tarafından yapılan DGS’de yeterli puan almaları ve Üniversitenin lisans bölümlerinden birini tercih etmeleri durumunda ÖSYM tarafından Üniversiteye yerleştirilir.

             (4) Belli sanat dallarında üstün yeteneği olan adaylar, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslara göre Üniversite tarafından yapılan özel yetenek sınavını başarmaları durumunda Üniversiteye yerleştirilir.

             (5) Yatay geçiş kontenjanları; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belirlenir.

             (6) Yabancı dilde eğitim ve öğretim yapan üniversitelerin hazırlık sınıflarından başarısızlık nedeni ile kaydı silinmiş öğrenciler için kontenjan belirlenmez. Ancak, bunlardan yükseköğretim yerleştirme puanına sahip olan ve ÖSYM tarafından değerlendirilerek Üniversiteye kayıtlarının yapılması için bildirilenler, ilgili bölümlere kabul edilir.

             Kayıtlar

             MADDE 8 – (1) Üniversite Yönetim Kurulu, lisans bölümlerine veya yüksekokul programlarına kayıt olmaya hak kazanan öğrencilerin kayıt işlemlerini yaptırabilecekleri süreci gösteren tarih aralığını, kayıt ve kabul koşullarını ve kayıt için istenecek gerekli belgeleri belirler.

             (2) Bu konudaki duyurular Üniversitenin İnternet sitesinde yayımlanır ve Türkiye genelinde yayımlanan gazeteler aracılığı ile ilan edilir.

             (3) Eksik belgelerle kesin kayıt yapılmaz, kesin kayıt sırasında öğrenci bizzat bulunmak zorundadır. Ancak, haklı ve geçerli mazereti olan ve mazeretini belgelendirenler, vekâletname ile kayıt süresi içinde kayıtlarını yaptırabilir. Posta ile gönderilen belgeler kabul edilmez ve kesin kayıt yapılmaz, kayıt süresi içinde başvurmayan adaylar Üniversite öğrencisi olma haklarını kaybeder.

             (4) Özel yetenek sınavı sonucu öğrenci alan bölüm ve programlara belirtilen gün ve saatte kesin kaydını yaptırmayan aday öğrenciler kayıt haklarını kaybeder ve yerlerine yedek adaylar alınır. Kayıt yaptırmış olsalar bile kayıt sırasında verdikleri belgelerin yanlış veya sahte olduğunun belirlenmesi durumunda ilgili öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Yatay geçiş

             MADDE 9 – (1) Denkliği ve eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmiş diğer yükseköğretim kurumları öğrencileri yatay geçişle Üniversiteye kabul edilebilir. Ancak; Üniversitenin hazırlık sınıfına, önlisans programlarının birinci ve dördüncü yarıyıllarına, lisans bölümlerinin birinci ve sekizinci yarıyıllarına yatay geçiş yapılmaz.

             (2) Yatay geçiş başvuruları ilgili fakülte dekanlıklarına veya yüksekokul müdürlüklerine Senato tarafından belirlenen tarihte yapılır. Başvurular eşdeğer bölüm veya programlara yapılabilir.

             (3) Yatay geçişle ilgili işlemler, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             Dikey geçiş

             MADDE 10 – (1) Önlisans mezunlarının Üniversitenin lisans bölümlerine kabul edilebilmeleri için, her yıl açılan DGS’ye girmeleri ve dikey geçiş için yeterli puanı almaları zorunludur. Bu koşulları yerine getirenlerden Üniversiteyi tercih edenler ÖSYM tarafından lisans programlarına yerleştirilir; bu öğrenciler ilgili bölüm/program tarafından hazırlanan lisans öğrenimine hazırlık programlarına katılır.

             (2) Lisans öğrenimine hazırlık programı; öğrencinin lisans eğitimini tamamlaması için gerekli sayılan birinci ve ikinci sınıf derslerinden seçilerek oluşturulur. Bu programların süresi iki yarıyıldır. Bu süre en çok bir yarıyıl daha uzatılabilir.

             (3) Lisans öğrenimine hazırlık programının tüm derslerinde başarılı olan ve GANO’su iki ve üstünde olan öğrencilerin ilgili programın üçüncü sınıfına kaydı yapılır.

             (4) İki yarıyıl sonunda tüm derslerinde başarılı olan ancak GANO’su 2.00’ın altında olan öğrencilere bir yarıyıl daha süre verilir. Bu öğrenciler, GANO’larını yükseltmek için, danışmanlarının onayladıkları dersleri en düşük not aldıklarından başlayarak tekrar eder.

             (5) İki yarıyıl sonunda en fazla iki dersten başarısız olan ve GANO’su 2.00 ve üstünde olan öğrenciler başarısız oldukları dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla, üçüncü sınıfa kayıt olabilirler. Bunun dışındaki öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Bölümlerarası/programlararası yatay geçiş

             MADDE 11 – (1) Bölümlerarası ve programlararası yatay geçişte, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             (2) Yatay geçiş yapılabilecek benzer veya eşdeğer lisans bölüm ve yüksekokul programları Senato tarafından belirlenir. Ancak, ÖSS sonuçlarına göre öğrenci kabul eden bölümler ile özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci kabul eden bölüm veya programlar eşdeğer sayılmaz.

             (3) Bölümlerarası/programlararası yatay geçiş kontenjanlarının belirlenmesinde Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversitenin hazırlık sınıfı öğrencilerinin bölümlerarası/programlararası yatay geçiş başvuruları kabul edilmez. Programlardan bölümlere yatay geçiş yapılmaz. Birinci yarıyıl sonunda bölümlerarası/programlararası yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin YANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.40 olması, diğer yarıyıllarda ise GANO’sunun en az 2.40 olması gerekir.

             (4) Üniversitenin benzer veya eşdeğer eğitim ve öğretim programlarına sahip lisans bölümleri ile yüksekokul programları arasında yatay geçiş başvurusunda bulunacak Üniversite öğrencilerinin;

             a) Hazırlık sınıfı programını başarmış,

             b) Kayıtlı oldukları fakülte bölümleri ile yüksekokul programlarında en az bir yarıyıl öğrenim görmüş,

             c) Ayrılacağı bölüm veya programın ders planlarında o güne kadar almak zorunda olduğu derslere kayıt olmuş ve bu dersleri başarmış,

             ç) Bulunduğu bölüm veya programda disiplin cezası almamış,

             d) GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.40

             olması zorunludur.

             (5) Başvurular, yatay geçiş yapılacak bölüm veya programın yürütülmesinden sorumlu ilgili kurullar tarafından değerlendirilir ve oluşan görüş ilgili yönetim kurulunda karara bağlanır. Bu kararın Üniversite Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda öğrencinin bölümlerarası/programlararası yatay geçiş başvurusu kabul veya reddedilir.

             (6) Bölümlerarası/programlararası yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrenci için yeni bölümünde/programında bir danışman atanır. Danışmanın görüşü doğrultusunda sadece bu öğrenci için hazırlanan uyum programı, ilgili kurulda görüşülerek karara bağlanır.

             (7) Bölümlerarası/programlararası yatay geçişleri kesinleşen öğrencilerin önceki bölümlerine/programlarına dönme başvuruları kabul edilmez.

             Özel öğrenci kabulü

             MADDE 12 – (1) Özel öğrenciler, Üniversitenin fakülte bölüm veya yüksekokul programlarında yer alan bazı derslere dışarıdan katılmalarına izin verilen öğrencilerdir.

             (2) Özel öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurulunun konuya ilişkin kararı doğrultusunda yapılır.

             (3) Özel öğrenci olmak amacı ile Üniversiteye başvuranlar, başka bir üniversitenin kayıtlı öğrencisi olduklarını kanıtlamak zorundadır. Üniversite öğrencisi olmayanlar özel öğrenci olmak için başvuramaz.

             (4) Üniversitenin bir başka üniversitenin öğrencisini özel öğrenci olarak kabul edebilmesi için, iki üniversitenin bu konuda işbirliği anlaşması yapmış olması şarttır.

             (5) Özel öğrenciler bir yarıyılda en çok iki ders alabilir.

             (6) Özel öğrencilere aldıkları ders ya da derslere ilişkin kredileri, devam ve başarı durumlarını gösteren bir belge verilir.

             (7) Özel öğrenciler Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin yararlandığı haklardan yararlanamaz.

             Yarıyıl sistemi ve akademik takvim

             MADDE 13 – (1) Akademik takvim, fakülte ve yüksekokulların özellikleri dikkate alınarak Senato tarafından Haziran ayı sonuna kadar belirlenir. Bu takvim en geç yeni eğitim ve öğretim yılının başlama tarihinden bir ay önce ilan edilir.

             (2) Bir eğitim-öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere, her biri ondört hafta süren iki yarıyıldan oluşur. Yarıyıl sonu sınav günleri bu sürenin dışındadır. Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini uzatabilir ya da kısaltabilir. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararıyla bazı dersler ve/veya sınavlar Cumartesi günleri yapılabilir.

             (3) Senato, Yükseköğretim Kurulunun izni ile yaz öğretimi yapılmasına karar verebilir. Yaz öğretiminin esasları Senato tarafından belirlenir.

             Eğitim ve öğretim dili ve hazırlık sınıfı programı

             MADDE 14 – (1) Üniversitenin öğretim dili Türkçe’dir. Ancak bölüm altyapılarının hazır olması durumunda Yükseköğretim Kurulunun onayı ile Türkçe öğretim yapan fakülte bölümlerinin yanında veya ayrı olarak yabancı dil ile öğretim yapacak bölüm açılabilir.

             (2) Öğrencilerin yabancı dil bilgi ve yeteneklerini geliştirmek ve onların Üniversitenin bölüm ve programlarına uyum sağlamalarını kolaylaştırmak amacı ile bir hazırlık sınıfı programı uygulanır. Hazırlık sınıfı programı, yabancı dil hazırlık sınıfı programı ve uyum programı olarak tasarlanır.

             (3) Öğrenciler kayıt oldukları dönemden başlayarak ve ara vermeden güz/bahar yarıyılında ve bu yarıyılları takip eden yaz eğitim ve öğretimi döneminde, süreli hazırlık sınıfı programına devam etmek ve bu programı başarmak zorundadır.

             (4) Hazırlık sınıfında yabancı dil İngilizce’dir. Ancak, Senatonun kararı ve Mütevelli Heyeti onayı ile diğer yabancı dillerde de öğretim yapılabilir.

             (5) Yüksekokul öğrencilerinden isteyenler, başvurmaları durumunda, yabancı dil hazırlık sınıfı programına başlatılır.

             (6) Yabancı dil ile öğretim yapacak bölümlere kabul edilen öğrencilere uygulanacak yabancı dil hazırlık sınıfı programı ayrıca belirlenir. Bu öğrenciler, bu özel programa devam etmek ve programı bir bütün olarak başarmak koşulu ile lisans eğitim ve öğretimine başlayabilir. Yabancı dil hazırlık sınıfı özel programında başarısız olanlar birinci yarıyıl derslerine başlatılmaz. Başarısız öğrenciler bir sonraki akademik yılda bu programı son kez tekrar eder. Yabancı dil hazırlık sınıfı programında ikinci kez başarısız olanların kayıtları silinir ve Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (7) Hazırlık sınıfı yabancı dil öğretimi ve uyum programı, Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

             Yabancı dil derslerinden muafiyet

             MADDE 15 – (1) Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler, bu konuda belirlenen esaslara göre yabancı dil yeterlik sınavına alınır. Ancak, yabancı dil bilgileri Üniversitenin başarılı olarak kabul ettiği düzeyde olan ve bu niteliklerini aşağıdaki belgelerle kanıtlayan öğrenciler, sınav tarihi öncesinde başvurmaları koşulu ile hazırlık sınıfı yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulur ve hazırlık sınıfı yabancı dil derslerini başarmış sayılır. Muafiyet için gerekli olan belgeler şunlardır:

             a) Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavlarının herhangi birinden eşdeğer başarı puanını aldıklarını gösterir belge,

             b) Bir başka üniversitenin hazırlık sınıfı yabancı dil derslerini başarmış olduğunu gösteren belge.

             (2) Yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olanlar yerleştirildikleri lisans bölümlerinin/ önlisans programlarının birinci yarıyıl derslerine başlatılır.

             (3) Yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olamayanlar hazırlık sınıfı yabancı dil programına kayıt olurlar.

             Eğitim ve öğretim süresi

             MADDE 16 – (1) Üniversitenin Tıp Fakültesi dışında kalan lisans bölüm ve programlarında öğretim süresi dört yıldır. Lisans bölüm veya programlarının birinci yarıyılına kayıtlı öğrenciler bu yarıyıla başladıkları tarihten itibaren en çok yedinci yılın sonuna kadar ders planlarındaki dersleri almak ve başarmak zorundadır.

             (2) Meslek yüksekokullarında sürdürülen önlisans programlarında öğretim süresi iki yıldır. Meslek yüksekokulu programlarının birinci yarıyılına kayıtlı öğrenciler bu yarıyıla başladıkları tarihten itibaren en çok dördüncü yılın sonuna kadar ders planlarındaki dersleri almak ve başarmak zorundadır.

             (3) Hazırlık sınıfı öğrenimi yukarıda belirtilen sürelerin hesaplanmasında hesaba katılmaz.

             Kayıt dondurma ve izinli sayılma

             MADDE 17 – (1) Sağlık sorunları, askerlik görevi, doğal afetler gibi geçerli mazeretleri olan ve bu durumlarını kanıtlayan belgeleri ilgili kurullara sunan öğrencilerin mazeretlerinin kabul edilmesi halinde; lisans bölümlerinin öğrencileri birinci ve dördüncü yarıyılları arasında en çok iki yarıyıl, beşinci ve sekizinci yarıyılları arasında da en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurabilir.

             (2) Meslek yüksekokulu programı öğrencilerinin kayıt dondurma hakları birinci fıkrada gösterilen sürenin yarısı kadardır.

             (3) Öğrencilerin öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj ve araştırma imkânlarının doğması durumunda, ilgili kurulların kararı ve Rektörün onayı ile bir defaya mahsus olmak üzere bir yıla kadar izin verilebilir.

             (4) Kayıt dondurma ve izinli sayılmada geçen süreler, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde gösterilen azami öğrenim süresine dahil değildir. Kayıt donduran veya izinli sayılan öğrencilerin ödemek zorunda olduğu eğitim ve öğretim ücreti Mütevelli Heyeti tarafından her yıl belirlenir. Bu ödemeyi yapmayan öğrencilerin talepleri işleme konulmaz.

             Ders planları, kredili sistem ve dersler

             MADDE 18 – (1) Bir bölüm veya programın öğretim programında yer alan derslerin yarıyıllara dağıtıldığını göstermek amacı ile ders planları hazırlanır. Fakülte bölümlerine ilişkin ders planları ilgili akademik bölüm kurulu tarafından; yüksekokul programlarına ilişkin ders planları ise ilgili kurul tarafından her yıl ve en geç Mayıs ayı sonuna kadar hazırlanır. Planlar, ilgili kurul kararlarının Senato tarafından onaylanması ile gelecek ilk akademik yılda uygulanır.

             (2) Üniversitenin bütün bölüm ve programlarında kredili sistem uygulanır. Ders planlarında yer alan bir dersin kredi yükü belirlenirken, her teorik ders saati bir kredi, her uygulama veya laboratuar saati ise yarım kredi olarak hesaplanır.

             (3) Ders planları herhangi bir yarıyılın kredi toplamı 22’yi geçmeyecek şekilde hazırlanır.

             (4) Dersler, zorunlu ve seçmeli dersler olmak üzere iki grupta toplanır. Her öğrenci, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerini zorunlu dersler kapsamında almak zorundadır. Senato seçmeli dersleri niteliklerine göre üniversite seçmeli, alan seçmeli, bölüm seçmeli dersler olarak gruplandırır. Üniversite seçmeli kümesindeki dersler, ilgili bölümün/programın yer aldığı fakülte dışındaki derslerden oluşur. Alan seçmeli kümesindeki dersler, bölümle/programla ilgili olabileceği gibi, başka bölümlerin/programların ders planlarında yer alan dersleri de içerebilir. Bölüm seçmeli ders kümesi, bir bölümün/programın açtığı derslerden oluşur. Seçmeli dersler, ilgili kurullar tarafından bölümlerin ve programların özelliği göz önünde tutularak belirlenir. Bir bölümün/programın üniversite, alan, bölüm seçmeli ders kümelerinde ortak ders bulunmaz. Öğrenciler seçmeli derslerden istediğini belirleyerek kayıt olabilir. Ancak fakülte öğrencileri yüksekokul ders planlarından ders seçemez.

             (5) Ders planlarında ön koşullu dersler de belirlenebilir. Ön koşullu bir dersi alabilmek için ders planlarına göre önceki yarıyıllarda alınması gereken bir veya daha çok dersin başarılmış olması gerekir. Hangi dersin veya derslerin ön koşul olduğu ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararı ile belirlenir.

             Koordinatörlük ve öğrenci danışmanlığı

             MADDE 19 – (1) Ders planlarının hazırlanmasına, haftalık ders programlarının tasarlanmasına ve eğitim, öğretime ilişkin konularda bölümler veya programlararası ilişkilerin yürütülmesine yardımcı olmak üzere, fakülte dekanı/yüksekokul müdürleri tarafından bir öğretim üyesi eğitim ve öğretim koordinatörü olarak atanır.

             (2) Öğrencilerin akademik ve sosyal sorunlarının çözümüne eğitim ve öğretim süresi içinde yardımcı olmak; öğrencilerin devam ve başarı durumlarını izlemek; öğrencilere derslere yazılma, ders bırakma, dersten çekilme, ders ekleme işlemlerinde rehberlik yapmak üzere fakültelerde ilgili bölüm başkanlarının, yüksekokullarda yüksekokul müdürlerinin önerdiği öğretim elemanları ilgili kurullar tarafından öğrenci danışmanı olarak görevlendirilir. Her öğrenci için bir danışman atanır.

             (3) Öğrenci danışmanlığı görevinin etkin bir biçimde ve aksatılmadan yürütülmesi, öğrencinin eğitim ve öğretim süresi içinde akademik ve idari olarak izlenmesi ve kontrolünün sağlanması amacı ile her öğrencinin durumu ÖİS’de kayıt altına alınır.

             (4) Bölüm/program başkanları öğrenci danışmanlarının bu görevleri ile ilgili tutumlarını gözlemek ve denetlemek; fakülte dekanları ve yüksekokul müdürleri de, ilgili danışmanı değerlendirmek zorundadır.

             Derse yazılmak ve dersi bırakmak

             MADDE 20 – (1) Öğrenciler, bir sonraki yarıyılda almak istedikleri dersleri ÖİS’yi kullanarak akademik takvimde belirtilen tarihlerde seçer; danışmanlarının onayı ve bu Yönetmeliğin 18 inci, 22 nci ve 42 nci maddelerindeki esaslar çerçevesinde derslere yazılır.

             (2) Bir öğrenci yazıldığı bir dersi akademik takvimde belirtilen tarihlerde danışmanının onayı ile bırakabilir ve bir başka derse yazılabilir.

             (3) Öğrenciler birinci ve ikinci yarıyıllarda bütün derslere yazılmak zorundadır. Öğrenciler, bu yarıyıllarda dersleri bırakamaz.

             (4) Ders planlarında yer alan bir dersi tanımlandığı yarıyılda almayan öğrenciler, o dersi açıldığı ilk yarıyılda almak zorundadır.

             Dersten çekilmek

             MADDE 21 – (1) Öğrenciler yazıldıkları bir dersten danışmanlarının ve dersten sorumlu öğretim elemanının onayı ile çekilebilir. Öğrencilerin dersten çekilmelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

             a) Dersten çekilme başvurusu yarıyılın ilk sekiz haftası içinde yapılır.

             b) Öğrenciler ilk iki yarıyılın dersleri dışındaki derslerden çekilebilir.

             c) Öğrenciler başarısızlık nedeni ile tekrarlanan zorunlu derslerden çekilemez.

             ç) Öğrenciler daha önce başarılı oldukları ve not ortalamasını yükseltmek amacı ile tekrarladıkları ilk iki yarıyılın derslerinden çekilebilir.

             d) Öğrenciler bir yarıyılda en çok iki dersten çekilebilir.

             e) Eğitim ve öğretim süresi içinde lisans öğrencileri en çok altı, önlisans öğrencileri en çok iki dersten çekilebilir.

             f) Öğrenciler çekildikleri ders yerine, aynı yarıyılda bir başka derse yazılamaz.

             Yarıyıl kredi yükü

             MADDE 22 – (1) Yarıyıl kredi yükü; bir öğrencinin herhangi bir yarıyılda kayıt olduğu derslerin kredi toplamıdır. Öğrencinin bir yarıyılda alabileceği kredi yükü, izlediği programın ortalama kredisidir; bu sayı programın toplam kredisinin yarıyıl sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

             (2) Danışmanlar yarıyıl kredi yükünü, GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler için 2 kredi; en az 2.50 olanlar için 4  kredi; en az 3.50 olanlar için 8  kredi daha arttırabilir.

             (3) Öğrencinin yarıyıl kredi yükü 10 krediden az olamaz.

             (4) Öğrencinin devam etme zorunluluğu bulunmayan, yalnız sınavına gireceği derslerin kredileri yarıyıl kredi yükü toplamına katılmaz.

             (5) İzlenen öğretim programının son yarıyılında tanımlı tüm dersleri aldığında mezun olabilecek duruma gelen başarılı öğrenciler, ders saatlerinin örtüşmemesi koşuluyla, o yarıyılda alabilecekleri kredi yüküne ek olarak iki derse daha kayıt yaptırabilir.

             Derslere devam zorunluluğu

             MADDE 23 – (1) Üniversitede derslere devam zorunludur. Öğrencilerin teorik derslerin en az %80’ine, uygulama dersleri ve laboratuar çalışmalarının en az %80’ine devamları zorunludur.

             (2) Derslere devam durumu dersin öğretim elemanınca yapılan yoklamalarla belirlenir. Yoklama sonucu, öğretim elemanı tarafından ÖİS’ye zamanında aktarılıp öğrencilere duyurulur.

             (3) Ders ve uygulamalarda devamsızlık sınırlarını aşan öğrenciler ilgili derse devam etmemiş sayılır, bu dersin sınavlarına alınmaz ve bu dersten başarısız kabul edilir.

             (4) ÖİS ile yapılan devam takibi, denetimi farklı yöntemlerle yapılan derslerde, ilgili kurul ve Senato onayı ile kaldırılabilir.

             (5) Tekrarlanan derslere ilişkin devam koşulları, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesindeki esaslara göre uygulanır.

             Ders tekrarı

             MADDE 24 – (1) Bir dersten F, BZ, DZ notlarından birini alarak başarısız olan öğrenciler ile bir derse yazıldıktan sonra o dersten çekilen öğrenciler, o dersi açıldığı ilk yarıyılda almak ve derse devam koşullarını yerine getirmek zorundadır.

             (2) Not ortalamalarını yükseltmek isteyen başarılı öğrenciler, daha önce aldıkları dersler arasından seçtikleri derslere yeniden yazılarak bu dersleri tekrar edebilir. Öğrencilerin seçtikleri bu derslere devam zorunluluğu yoktur. Ancak öğrenciler, bu dersler için tanımlanan ara sınav ile yarıyıl sonunda yapılacak final sınavına katılmak zorundadır.

             (3) GANO’su 1.80’in altında olan sınamalı öğrenciler, tekrarladıkları derslerde devam koşullarını yerine getirmek zorundadır.

             (4) GANO’su 1.80’in ve üstünde olan sınamalı öğrenciler, tekrarladıkları en az iki derste devam koşullarını yerine getirmek zorundadır.

             (5) Mezuniyet projesi, laboratuar, proje, alan çalışması gibi başarı değerlendirmesi yarıyıl içi sürekli çalışmaya ve/veya başarı notunun ağırlığı sınavlar dışındaki değerlendirmelere dayanan derslerin, bu Yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca, tekrarında derse devam zorunluluğu aranır.

             (6) Tekrarlanan derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, alınan son not geçerli olur.

             Stajlar

             MADDE 25 – (1) Zorunlu stajlara ilişkin usul ve esaslar, ilgili kurullar tarafından belirlenir.

             (2) Diğer ders ve uygulama yükümlülüklerinin yanı sıra stajını da tamamlamamış öğrenciler, stajları tamamlanıncaya kadar mezun olamaz ve her kayıt dönemi için kayıtlarını yenilemek zorundadır.

             Ek sınav ve süreler

             MADDE 26 – (1) Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde belirtilen normal öğretim süresi içinde bölümün/programın ders planlarında gösterilmiş derslere yazılmış, derse devam koşullarını yerine getirmiş ve mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerden sadece bir tek teorik dersten başarısız olanlara, süre kayıplarını önlemek amacı ile güz ve bahar yarıyılı başında tek ders sınavı açılır.

             (2) Bir son sınıf öğrencisinin, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde gösterilen azami öğretim süresi içinde mezun olamaması durumunda, kendisine mezun olabilmesi amacı ile başarısız olduğu bütün teorik dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Ek sınavlar güz yarıyılı başında yapılır. Bu öğrenciler, yarıyıl sonlarında açılacak sınavlara dönem atlamadan, üst üste ve aralıksız olarak girer.

             (3) Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere üç yarıyıl daha ek süre verilir. Bu öğrenciler başarısız oldukları dersleri dönem atlamadan, üst üste ve aralıksız olarak tekrar edebilir. Başarısız ders sayısı beşten az olan mezuniyet aşamasındaki öğrencilerden; başarısız ders sayısı dört olanlara dört yarıyıl, başarısız ders sayıları bir, iki veya üç olanlara ise mezun olabilmeleri için sınırsız süre ve tekrar hakkı verilir.

             (4) Girmiş oldukları tüm sınavlardan geçer not aldıkları halde, bu Yönetmelikte belirlenmiş başarı ortalamalarını, herhangi bir nedenle sağlayamamış olan mezuniyet aşamasındaki öğrencilere, not ortalamalarını yükseltmek üzere seçtikleri son iki sınıf derslerini sınırsız tekrar hakkı verilir.

             (5) Sınırsız tekrar hakkına sahip olan öğrencilerden üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim ve öğretim yılı hiç kayıt yaptırmayanlar, sınırsız tekrar hakkından vazgeçmiş sayılır ve sonradan yeni hak talep edemez.

             Yandal programları

             MADDE 27 – (1) Yandal programının amacı; anadal lisans programını başarı ile sürdüren öğrencilerin ilgi duydukları bir başka bilim veya sanat dalında bilgilenmelerini sağlamaktır.

             (2) Eğitim Fakültesinin öğretmen yetiştiren bölümleri ile diğer fakültelerin bölümleri arasında yandal programı açılmaz.

             (3) Açılacak yandal programları ve programlara kabul edilecek öğrenci sayıları ilgili bölüm tarafından önerilir. İlgili kurulların bu konuda aldığı kararlar Senato tarafından onaylandıktan sonra kesinlik kazanır. Bir öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için;

             a) Hazırlık sınıfı derslerini başarmış olması,

             b) Kayıtlı olduğu bölümde, başvuru dönemine kadar almak zorunda olduğu kredili derslerin tümünü alarak başarmış olması,

             c) GANO’nun 4.00 üzerinden en az 2.50 olması

             zorunludur.

             (4) Bu nitelikleri taşıyan öğrenciler en erken üçüncü yarıyılda ve en geç altıncı yarıyılda yandal programına başvurabilir. Üniversitenin özel yetenek gerektiren bölümlerine başvuran adayların ilgili bölüm tarafından açılacak özel yetenek sınavlarını da başarmış olması gerekir.

             (5) Yandal programlarına ilişkin esaslar ilgili mevzuata uygun olarak Senato tarafından belirlenir.

             Çift anadal programları

             MADDE 28 – (1) Çift anadal programının amacı, anadal lisans programlarını üstün başarı ile sürdüren öğrencilere bu öğrenimleri sırasında ikinci bir lisans diploması alabilme imkânı yaratmaktır.

             (2) Eğitim Fakültesinin öğretmen yetiştiren bölümleri ile diğer fakültelerin bölümleri arasında çift anadal programı açılmaz.

             (3) Bölümlerin çift anadal programı açma önerileri ilgili kurullarda değerlendirilir ve bu programlara hangi fakülte bölümleri öğrencilerinin kabul edileceği kararlaştırılır. Bu kararlar Senato onayı ile kesinleşir. Bir öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için;

             a) Hazırlık sınıfı derslerini başarmış olması,

             b) Kayıtlı olduğu bölümde; başvuru dönemine kadar almak zorunda olduğu kredili derslerin tümünü alarak başarmış olması,

             c) GANO’nun 4.00 üzerinden en az 3.00 olması,

             ç) Kayıtlı olduğu sınıfın başarılı öğrenci sıralamasında ilk %20’nin içinde olması

             zorunludur.

             (4) Üçüncü fıkradaki nitelikleri taşıyan öğrenciler, en erken üçüncü yarıyılda ve en geç beşinci yarıyılda çift anadal programına başvurabilir.

             (5) Üniversitenin özel yetenek gerektiren bölümlerine başvuran adayların, ilgili bölüm tarafından açılacak özel yetenek sınavlarını da başarması gerekir.

             (6) Çift anadal programlarına ilişkin esaslar ilgili mevzuata uygun olarak Senato tarafından belirlenir.

             Yaz eğitim ve öğretimi

             MADDE 29 – (1) Yaz eğitim ve öğretimi, Yükseköğretim Kurulunun kararları doğrultusunda güz ve bahar yarıyılları dışında kalan yaz ayları içinde başlatılan ve tamamlanan ek eğitim ve öğretim dönemidir.

             (2) Hazırlık sınıfı programı dışında bölüm veya programlarda yaz öğretimi Senatonun kararı ve Mütevelli Heyetinin onayı ile başlatılır ve bu program ilgili mevzuata göre yürütülür.

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 30 – (1) Üniversite yapacağı ikili anlaşmalarla, yurtiçinde veya yurtdışında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumları ile öğrenci değişim programları uygulayabilir. Ancak yapılan işbirliği protokolleri ve sözleşme taslakları imzalanmadan önce Yükseköğretim Kurulunun onayı alınır.

             (2) Öğrenci değişim programı kapsamında bir başka üniversitede en az bir yarıyıl öğretim görecek öğrencilerin seçimi, ilgili bölüm/program başkanlığı tarafından yapılır. Öğrencinin akademik işlemlerinin takibi bölüm başkanlığı tarafından atanan bir danışmanın sorumluluğunda yapılır. Bu öğrencilerin idari işlemleri Rektörlük tarafından yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Başarı Değerlendirme

             Öğretim elemanının sorumluluğu

             MADDE 31 – (1) Öğretim elemanları derslerine yazılan öğrencileri; tutum ve davranışları, derse devamları, derse katkı ve ilgileri, yarıyıl içi çalışmaları, sınav sonuçları ile izlemek, tanımak ve değerlendirmekle yükümlüdür.

             (2) Öğretim elemanı dersin başarı notunu oluşturan bileşenleri, bunların ağrılıklarını, bu Yönetmeliğin ve ilgili kurulun tanımladığı çerçeve içinde, yarıyıl başında belirler ve öğrencilere ilk eğitim haftası içinde ÖİS aracılığıyla duyurur.

             Ara sınavlar, ara sınav yerine sayılan çalışmalar, kısa sınavlar

             MADDE 32 – (1) Ara sınavlar, sınav tarihleri ve sınanacak bilgi konularının önceden duyurulduğu sınavlardır. Ara sınavların sayısı ve zamanı, öğrencilere, bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen sürece göre tanımlanıp duyurulur. Ara sınavlar, o ders için haftalık ders programında gösterilmiş saatler içinde yapılır.

             (2) Öğretim elemanları bir yarıyılda sayı ve zamanını önceden duyurmadıkları kısa sınavları da ders saatinin bir bölümünü ayırarak yapabilirler.

             (3) Ara sınava veya benzeri çalışmaya katılmamış öğrencilerin mazeretleri, dersin öğretim elemanı tarafından değerlendirilir ve uygulanacak işlem öğretim elemanı tarafından belirlenir.

             (4) Ara sınav yerine sayılacak çalışmalar yalnız ilgili kurulun kararı ile verilebilir.

             Yarıyıl sonu sınavları

             MADDE 33 – (1) Yarıyıl sonu sınavları, öğrencinin o yarıyıldaki toplam bilgisinin ölçüldüğü ve başarısının değerlendirilmesinde önemli ağırlığı olan sınavlardır. Bu sınavın başarı notuna etkisi bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen usule göre tanımlanıp duyurulur.

             (2) Yarıyıl sonu sınavlarının başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvimde belirtilir.

             (3) Yarıyıl sonu sınavına katılmamış öğrencilerin mazereti kabul edilmez.

             Notlar ve sayısal eşdeğerleri

             MADDE 34 – (1) Öğretim elemanları, derslerine yazılan her öğrenciyi bu Yönetmeliğin 31 inci 32 nci ve 33 üncü maddeleri doğrultusunda ÖİS’nin bağıl başarı değerlendirme yöntemini kullanarak değerlendirir ve aşağıdaki başarı notlarından biri öğrencinin ders başarı notu olarak verilir:

             Başarı notu          Sayısal eşdeğeri

             AA                                4.0

             BA                                3.5

             BB                                 3.0

             CB                                 2.5

             CC                                 2.0

             DC                                1.5

             DD                                1.0

             F                                     0

             (2) AA, BA, BB, CB ve CC notları dersin başarıldığını; DC ve DD notları ise, bu Yönetmelikte belirlenmiş ağırlıklı not ortalamasına bağlı başarı koşullarının sağlanmış olması durumunda, bu dersin başarılmış olduğunu gösterir. F notu başarısız öğrenciler için takdir edilir.

             İşaretler

             MADDE 35 – (1) Öğrencilerin bir dersteki durumu aşağıdaki harflerle tanımlanır:

             a) BI (başarılı): Kredisiz veya not ortalamalarına katılmayan bir dersten başarılı.

             b) BZ (başarısız): Kredisiz veya not ortalamasına katılmayan bir dersten başarısız.

             c) EK (eksik): Bir eksiklik nedeni ile başarı değerlendirilemedi.

             ç) ÇK (çekilmiş): Öğrenci dersten çekilmiş.

             d) DZ (devamsız): Öğrenci devam koşulunu yerine getirmedi. Devamsızlık işareti not ortalamalarının hesaplanmasında F notu olarak işlem görür.

             e) MU (muaf): Bu Yönetmeliğe göre muafiyet tanınmış. 

             f) TK (tekrar): Başarısızlık nedeniyle tekrar edilen ders.

             g) YD (yandal): Üniversiteden diploma almaya yönelik olmayan yandal programlarındaki kredili veya kredisiz ders.

             ğ) İZ (izinli): Bu Yönetmeliğe göre izinli.

             h) TF (transfer): Öğrenci değişim programlarına katılan öğrencilerin diğer yükseköğretim kurumlarından, bölümler arası yatay geçişle kabul edilen öğrencilerin önceki bölümlerinden getirdikleri eşdeğer dersler.

             ı) ÖZ: Özel öğrenci.

             Eksik işaret uygulaması

             MADDE 36 – (1) Öğrenciden kaynaklanan bir eksiklik nedeni ile başarının değerlendirilememesi durumunda, öğretim elemanı öğrencinin mazeret nedenlerini göz önünde tutar ve öğrenciden eksikliklerini tamamlamasını ister. Başarı notlarının ilan edildiği tarihten en çok iki hafta içinde eksikliğin giderilerek sonucun başarıya dönüşememesi durumunda eksik (EK) işareti F notuna dönüşür.

             Muaf ve transfer işareti uygulaması

             MADDE 37 – (1) Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumuna devam etmiş veya mezun olmuş öğrencilerden, yükseköğretim geçiş sınavına yeniden girerek Üniversiteye yerleştirilenler ile Üniversiteye yatay geçiş yolu ile kabul edilen öğrencilerin önceki kurumlarından getirdikleri başarı durumlarını gösteren not döküm belgesi (transkript), ilgili bölüm başkanlığı/ yüksekokul müdürlükleri tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonunda eşdeğerlikleri ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen dersler için muafiyet hakkı tanınır.

             (2) Muafiyet hakkı tanınmış derslerden ve transfer derslerinden alınmış başarı notları not ortalamalarının hesabında işleme katılır.

             Tekrar işareti uygulaması

             MADDE 38 – (1) Derslerden (F) notu alarak başarısız olan öğrencilerle dersten çekilme izni almış (ÇK) işaretli öğrenciler ve kredisiz veya not ortalamasına katılmayan derslerden başarısız olmuş (BZ) işaretli öğrenciler, bu dersleri ilk açıldığı dönemde tekrarlamak zorundadır. Bu dersler seçmeli bir ders veya ders planlarından çıkarılmış bir ders ise, öğrenciler bu ders yerine ilgili kurullar tarafından kabul edilmiş uygun derslere yazılır. Bu uygulamada, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesi hükümleri göz önünde tutulur.

             Başarı notu dönüşüm tablosu

             MADDE 39 – (1) Yatay geçiş ve benzeri durumlarda Üniversitede uygulanacak, diğer üniversite veya kurumlara verilecek ve onlardan alınacak belgelerde başarı notlarının karşılığı olan puanlar aşağıdaki gibidir:

             Başarı notları          Puan karşılığı

             AA                               90-100

             BA                                85-89

             BB                                80-84

             CB                                75-79

             CC                                70-74

             DC                                60-69

             DD                                50-59

             F                              49 ve aşağısı

             Not ortalamaları ve hesaplanması

             MADDE 40 – (1) Öğrencilerin başarısı YANO ve GANO’ları hesaplanarak izlenir.

             (2) YANO, bir öğrencinin bir yarıyılda yazıldığı derslerdeki başarı notlarının ağırlıklı ortalamasıdır.

             (3) GANO, bir öğrencinin ortalama hesaplama tarihine kadar geçen yarıyıllarda yazıldığı tüm derslerdeki başarı notlarının ağırlıklı ortalamasıdır.

             (4) Ağırlıklı not ortalamasının hesabında önce her ders için; o dersin kredisi ile öğrencinin o dersten aldığı başarı notunun sayısal eşdeğeri çarpılır ve o dersin ağırlığı tespit edilir. Daha sonra ders ağırlıkları toplanır, YANO toplam ağırlık ve GANO toplam ağırlık kümeleri ayrı ayrı belirlenir.

             (5) Ortalamaların hesabında; öğrencinin yazılmış olduğu kredili dersler ile bu derslerden bu Yönetmeliğin 34 üncü ve 35 inci maddelerine göre alınmış başarı notları ve sayısal eşdeğerleri göz önünde tutulur. GANO hesabına tekrar edilen derslerden alınmış son başarı notu katılır.

             Başarılı öğrenciler

             MADDE 41 – (1) GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılır.

             (2) Bir yarıyılda kayıt olduğu derslerin tümünden başarılı olan öğrencilerden YANO’su 3.00-3.49 olanlar yarıyıl onur öğrencisi, 3.50-4.00 olanlar yarıyıl yüksek onur öğrencisi olur. Bu öğrencilere sertifika verilir ve başarı durumları duyurulur.

             (3) Bölüm veya programlarını GANO 3.50-4.00 ile tamamlayan öğrenciler, Üniversitenin yüksek onur öğrencisi olarak mezun olur ve Üniversitenin onur listesinde yer alır. Bu durum ayrıca öğrencinin diplomasında da belirtilir.

             Sınamalı öğrenciler

             MADDE 42 – (1) İkinci yarıyıl sonundan başlayarak herhangi bir yarıyıl sonunda GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır.

             (2) Sınamalı öğrenciler daha önce (CC) notunun altında not aldıkları dersleri, en düşük not aldıklarından başlayarak, ilk açıldıkları yarıyılda tekrar ederler. Bu öğrencilerden GANO’su 1.80’in altında olanlar, daha önce almış oldukları dersleri tekrarlar, bunların dışında yeni bir derse kayıt olamaz.

             (3) Sınamalı durumda geçen süreler Üniversitenin eğitim-öğretim süresine dahildir.

             Sınav sonuçlarının ve başarı notunun duyurulması

             MADDE 43 – (1) Kısa süreli sınav sonuçları, ara sınav sonuçları ve yarıyıl sonu sınavı sonuçları dersin öğretim elemanı tarafından ÖİS aracılığıyla duyurulur.

             (2) Öğretim elemanı yarıyıl başarı notlarını yarıyıl sonu sınavını izleyen beş iş günü içinde ÖİS’de değerlendirip kesinleştirmek ve bu sistemden aldığı ders başarı notu listesinin imzalı kopyasını Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına teslim etmek zorundadır.

             (3) Başarı notları ÖİS kullanılarak ilan edilir.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 44 – (1) Öğrenciler, bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesinde sayılan sınavların sonuçlarına, sonucun ilanını takip eden beş işgünü içinde, ilgili fakülte dekanlığı veya yüksekokul müdürlükleri aracılığı ile itiraz edebilir. Öğretim elemanı yapılan itirazı ivedilikle ve maddi hata yönüyle değerlendirir ve sonucu ilgili dekanlık veya müdürlüğe bildirir. Kesinleşen başarı notlarına tekrar itiraz edilmez.

             Mezuniyet projesi

             MADDE 45 – (1) Mezuniyet projesi, ilgili öğretim programının toplam kredisinin %70’ini tamamlamış öğrencilere verilir. Her mezuniyet projesi en az bir mezuniyet projesi danışmanının denetiminde tamamlanır.

             (2) Mezuniyet projelerine ilişkin esaslar ilgili kurullar tarafından belirlenir ve Senato tarafından onaylanır.

             Mezuniyet ve diploma

             MADDE 46 – (1) Kayıt oldukları lisans bölümleri veya yüksekokul programlarının ders planlarında yer alan derslere yazılarak bu dersleri başarmış, bu Yönetmelikte gösterilen staj ve mezuniyet projesi gibi çalışmaları başarı ile bitirmiş ve GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler Üniversite eğitim-öğretimini tamamlamış sayılır.

             (2) Lisans bölüm veya programları mezunlarına lisans diploması, önlisans programları mezunlarına önlisans diploması verilir.

             (3) Diplomada, öğrencinin hangi eğitim-öğretim bölüm veya programından mezun olduğu belirtilir.

             (4) Üniversite yüksek onur öğrencisi olanların durumu diplomalarında belirtilir. Lisans diplomasında dekan ve Rektör imzaları, önlisans diplomasında yüksekokul müdürü ve Rektör imzaları bulunur.

             (5) Gerekli durumlarda öğrencinin durumunu açıklayan uluslararası standartlarda bir diploma eki de hazırlanır.

             (6) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayan öğrencilerin önlisans diploması almaları veya yüksekokula intibak ettirilmeleri; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Önlisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yabancı uyruklu öğrenci kabulü

             MADDE 47 – (1) Yabancı uyrukluların Üniversite öğrencisi olmaları halinde bu öğrencilere ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             Kimlik kartı

             MADDE 48 – (1) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran veya kayıtlarını yenileyen öğrencilere Rektörlük tarafından bir yıl süre ile geçerli olan resimli bir öğrenci kimlik belgesi verilir.

             Disiplin

             MADDE 49 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             İlişik kesme

             MADDE 50 – (1) Aşağıdaki nedenlerle öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) Üniversiteden çıkarılma cezası alan öğrencilerin.

             b) Eğitim-öğretim ücretini zamanında ödemeyen öğrencilerin.

             c) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre katıldıkları lisans öğrenimine hazırlık programında başarısız olan dikey geçiş öğrencilerinin.

             ç) Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen yabancı dil ile öğretim görecek öğrencilerden yabancı dil hazırlık sınıfı programını ikinci kez başaramamış öğrencilerin.

             d) Bu Yönetmelikte belirtilen ek sınav haklarını da kullandığı halde, mezuniyet için gerekli bütün dersleri başarıyla tamamlayamamış öğrencilerin.

             (2) Yukarıda belirtilen nedenlerden biri ile kaydı silinen öğrenciler Üniversiteye geri dönemez.

             Giyim ve genel görünüş  

             MADDE 51 – (1) Öğrenciler giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 52 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili yönetim kurullarının kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 53 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 54 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maltepe Üniversitesi Rektörü yürütür.