20 Temmuz 2010 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27647

YÖNETMELİK

İnönü Üniversitesinden:

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM

VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İnönü Üniversitesinin Tıp Fakültesi dışındaki fakülte, devlet konservatuvarı, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında önlisans ve lisans programlarında kayıt, eğitim öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İnönü Üniversitesinde Tıp Fakültesi dışındaki lisans, önlisans ve diğer programlara öğrenci kabulü, kayıt işlemleri, eğitim ve öğretim programları, geçişler, sınavlar, intibak ve diploma hazırlanmasına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Bağıl değerlendirme sistemi: Öğrencinin ara ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarının ağırlıklarına göre belirlenen başarı not ortalamasını, o dersi alan öğrencilerin başarı düzeyine göre belirleyen sistemi,

             b) Birim: Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu,

             c) Birim yöneticisi: Fakültelerde dekanı, devlet konservatuvarında, yüksekokullarda ve meslek yüksekokullarında müdürü,

             ç) İlgili Kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, konservatuvarda konservatuvar kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

             d) İlgili Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, konservatuvarda konservatuvar yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

             e) Kredi: Bir yarıyıllık öğretim süresi içinde haftada bir saatlik teorik dersi; bir ila üç saatlik semineri; iki saatlik uygula¬mayı, iki ila dört saatlik laboratuvar veya atölye çalışmasını; üç saatlik tıbbi ve cerrahi klinik uygulama dersi ile saha çalışması veya bitirme çalışmasını,

             f) Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimi,

             g) Önlisans: Ortaöğretime dayalı en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan, ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan bir yükseköğretimi,

             ğ) Rektör: İnönü Üniversitesi Rektörünü,

             h) Senato: İnönü Üniversitesi Senatosunu,

             ı) Üniversite Yönetim Kurulu: İnönü Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabul ve Kayıt İşlemleri

             Kabul ve kayıt

             MADDE 5 – (1) İnönü Üniversitesine bağlı fakültelere, konservatuvara, yüksekokullara ve meslek yüksekokullarına kabul ve kayıt için, önlisans ve lisans öğrenimi ile ilgili olarak, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yerleştirilmiş veya özel yetenek sınavını kazanmış olmak, başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamak şarttır.

             (2) Kayıt işlemleri, Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen tarihler arasında yapılır. Bu tarihler arasında kesin kayıt yaptıramayanların mazeretleri Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Öğrencinin kaydını kendisinin yaptırması zorunludur.

             Danışmanlık

             MADDE 6 – (1) Her öğrenciye, bu Yönetmeliğe uygun bir akademik program izlemesini sağlamak üzere bir öğretim elemanı danışman olarak atanır.

             (2) Danışman; bölüm başkanı ve program başkanının işbirliği ile önerilir ve birim yöneticisi tarafından görevlendirilir. Kayıt süresi içerisinde geçerli bir mazereti nedeniyle görevinde bulunamayacak olan danışman, bu durumu bir yazı ile birim yöneticisine bildirir. Mazereti kabul edilen danışman yerine, bu fıkrada öngörüldüğü şekilde ve geçici olarak bir öğretim elemanı görevlendirilir ve bu görevlendirme ilgili öğrencilere duyurulur.

             (3) Geçici değişiklikler dışında danışman veya öğrencinin değişiklik isteği, bölüm/ program başkanının görüşü alınarak ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır.

             (4) Danışman, öğrenciyi öğrenimi boyunca izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu program çerçevesinde öğrencinin her yarıyıl/yıl izleyeceği dersler ve bunlarla ilgili yapılacak değişiklikler hakkında öğrenciye önerilerde bulunur. Öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçimlik dersler; devam ettiği programdaki başarı durumu yanında derslerin program içindeki dağılımı, yapısal özellikleri ve benzeri teknik değerlendirmeler de göz önüne alınmak suretiyle danışmanı tarafından belirlenir.

             (5) Öğrenci, yarıyıl/yıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenler ve ders alma-bırakma işlemleri danışmanı tarafından onaylanmadan kesinleşmez.

             Kayıt yenileme

             MADDE 7 – (1) Kayıt yenilemeye ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihleri içinde, ilgili mevzuatla belirlenen öğrenim katkı payı veya ikinci öğretim ücretini yatırmaları ve kayıtlarını yenilemeleri gerekir. Kayıt yenileme tarihleri Senatoca uzatılabilir. Belirtilen sürede kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda veya yılda derslere ve sınavlara giremez. Kaydını yenilemeyen öğrencilere o dönem içinde öğrenci belgesi verilmez.

             b) Öğrencilerin, kayıt yenileme işlemlerini yaparken, bağlı oldukları öğretim programının derslerine de kaydolmaları gerekir. Kayıt için varsa o dersin ön koşulu durumundaki derslerden başarılı olmak şarttır. Öğrenciler, eğitim ve öğretimin başlamasından sonraki üçüncü hafta içinde kaydoldukları derslerin bazılarının kaydını sildirmek ya da yeniden bazı derslere kaydolmak için danışmanlarına başvuruda bulunabilirler.

             c) Ders kayıt işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

             Katkı payı ve ikinci öğrenim ücreti

             MADDE 8 – (1) Önlisans ve lisans öğrencilerinden her eğitim ve öğretim yılında ilgili mevzuatla belirlenen miktar ve esaslar dahilinde normal öğretim öğrencilerinden katkı payı, ikinci öğretim öğrencilerinden ikinci öğretim ücreti alınır. Öğrencinin kendi isteğiyle kaydını sildirmesi halinde ödemiş olduğu katkı payı veya ikinci öğretim ücreti iade edilmez.

             (2) Kayıt donduran, disiplin cezası ile yükseköğretim kurumundan uzaklaştırılan, ayrılan, askerlik görevi nedeniyle izinli sayılan ve eğitim-öğretim yılı içerisinde mezun olan öğrencilerden katkı payı veya öğrenim ücreti tahsilatı, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.

             Kimlik kartı

             MADDE 9 – (1) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye, üzerinde geçerlilik süresi belirtilmiş fotoğraflı bir kimlik kartı verilir.

             (2) Kimlik kartını kaybeden öğrenci, kayıp ilânı ile birlikte ilgili birimin öğrenci işleri bürosuna yazılı olarak başvurduğu takdirde; kendisine, aynı dönemde geçerli olacak yeni kimlik kartı verilir.

             (3) Kimlik kartlarının kullanılmayacak kadar yıpranması halinde, eski kimlik kartının iadesi koşuluyla öğrenciye yeni kimlik kartı düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim ve öğretim süresi ve ek sınav hakkı

             MADDE 10 – (1) Öğrenciler, normal eğitim ve öğretim süresi iki yıllık önlisans programlarını dört yılda, dört yıllık lisans programlarını yedi yılda, beş yıllık programları sekiz yılda, altı yıllık programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır.

             (2) Azami süreler sonunda mezun olabilmek için altı veya daha fazla dersten başarısız olan son sınıf öğrencilerine, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde öngörülen sınav koşullarını yerine getirdiği dersler için azami sürenin bitiminden itibaren bir yıl içinde kullanılmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Sınavlara girebilme koşullarının yerine getirilememesi nedeniyle başarısız olunan derslere, azami sürenin bitiminden itibaren bir yıl içerisinde, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen azami ders yükü sınırlarında kalmak koşuluyla devam etme ve sınavlarına girme hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısı altı veya daha fazla olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (3) Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ek sınavlar sonucunda başarısız olduğu ders sayısını beş veya daha az derse indirenlere, bu derslerin açıldığı üç yarıyıl, yıllık dersler için iki yıl içinde açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.

             (4) Azami sürenin bitiminde mezun olmak için beş veya daha az dersi kalan öğrencilere, bu derslerin açıldığı dört yarıyıl, yıllık dersler için iki yıl içinde açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.

             (5) Normal eğitim öğretim süresi sonunda veya azami sürenin bitiminde veya yukarıdaki sınav haklarının kullanılmaları sonucunda mezun olmak için üç veya daha az dersi kalanlara, bu derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır.

             (6) Bu maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları kapsamına giren durumlarda, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesindeki şartlar yerine getirilmek koşuluyla sınavlara girilir.

             (7) Bu maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarındaki durumlar için açılan sınavlarda başarılı olunması için en az CC harf notunun alınması gerekir. Başarı notunun hesaplanmasında ara sınav notu dikkate alınmaz.

             (8) Yukarıdaki sınav haklarını kullanan öğrenciler, katkı payını ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Ancak bu öğrenciler sınav hakkı dışında diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkı elde eden öğrenciler üç eğitim ve öğretim yılı kayıt yaptırmadıkları veya sınavlara girmedikleri takdirde sınırsız sınav haklarını kaybederler.

             Akademik takvim

             MADDE 11 – (1) Üniversitenin tüm birimleri tarafından uygulanacak akademik takvim Senato tarafından kararlaştırılır.

             (2) Bir eğitim ve öğretim yılı güz ve bahar yarıyılından oluşur ve her yarıyıl en az yetmiş işgünüdür. Resmi tatil günleri ile yarıyıl/yıl içi ve sonu sınavlarının yapıldığı günler bu sürenin hesaplanmasında dikkate alınmaz. Diş Hekimliği Fakültesinde yıllık, diğer birimlerde yarıyıllık düzende eğitim-öğretim verilir.

             (3) Gerekli görülen hallerde, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile Cumartesi ve/veya Pazar günleri de ders ve/veya sınav yapılabilir.

             Eğitim ve öğretimin kapsamı

             MADDE 12 – (1) Eğitim ve öğretim; ilgili akademik birimlerde, özelliklerine göre teorik dersler, uygulamalı dersler ve pratik çalışma, atölye, tıbbi ve cerrahi klinik uygulamalar, laboratuvar çalışması, bitirme ödevi, bitirme projesi, diploma projesi, staj, ödev çalışması ve seminer gibi uygulamalardan oluşur.

             (2) Lisans ve önlisans programlarında yer alacak dersler, bunların saatleri, kredileri ve derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) kredileri zorunlu veya seçimlik oldukları ilgili akademik anabilim/anasanat kurullarının ve bölüm kurullarının önerileri dikkate alınarak ilgili kurullarca belirlenir ve Senatonun onayı ile kesinleşir.

             (3) Staj, bitirme/diploma projesi ve tez gibi eğitim ve öğretim faaliyetlerinin hazırlanması, sunulması, değerlendirilmesi gibi hususlara ilişkin esaslar, ilgili birimlerce hazırlanır ve Senato tarafından onaylanır.

             Derslerin kredi değeri ve saati

             MADDE 13 – (1) Her dersin kredisi öğretim programında belirtilir. Bir yarıyıllık öğretim süresi içinde haftada bir saatlik teorik ders; bir ila üç saatlik seminer; iki saatlik uygulama, iki ila dört saatlik laboratuvar veya atölye; üç saatlik tıbbi ve cerrahi klinik uygulama dersi ile saha çalışması veya bitirme çalışması bir kredi olarak değerlendirilir.

             (2) Senato tarafından not ortalamalarına katılmayacağı kabul edilen dersler için kredi değeri tespit edilmez. Bu derslerin haftalık teorik ve uygulamalı saatlerinin miktar olarak belirtilmesi yeterlidir.

             (3) Teorik ve uygulamalı derslerin her bir ders saati süresi 45 dakikadır. Haftalık ders çizelgeleri, dersler arasında 10 dakika bırakılacak şekilde düzenlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Ders Alma ve Sınıf Geçme, Devam ve Sınavlara İlişkin Esaslar

             Dersler

             MADDE 14 – (1) Dersler; zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler ve seçimlik derslerden oluşur. Bunlardan;

             a) Zorunlu dersler; öğrencinin kaydolduğu programda almakla yükümlü olduğu derslerdir.

             b) Ortak zorunlu dersler; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Türk Dili dersleri haftalık en az iki saat, Yabancı Dil dersleri haftalık en az üç saat olacak şekilde planlanan derslerdir.

             c) Seçmeli dersler; ilgili yükseköğretim kurumunun belli programı içinde, öğrencilerin kendi tercihlerine bağlı olarak alacakları derslerdir. Bir seçmeli dersin değiştirilmesine veya bırakılmasına ilgili birimin yönetim kurulu karar verir.

             (2) Öğreniminin ilk yılındaki öğrenci, kayıtlı olduğu bölüm/programın birinci sınıfına ait derslerin tamamını almakla yükümlüdür.

             (3) Öğrenci, almakta olduğu derslerin çakışması halinde, çakışan derslerinin devamını, bu derslerin şubeli olması halinde öncelikle diğer şubelerle, şubeli olmaması halinde, normal öğretim öğrencisinin ikinci öğretimle, ikinci öğretim öğrencisinin normal öğretimle birlikte, bunun mümkün olmaması halinde kayıtlı bulunduğu fakültenin diğer bölümlerinden almasına, ilgili bölüm başkanlığının önerisi ile ilgili birimin yönetim kurulları karar verir. Derse devam yükümlülüğünü başka sınıflar ile yerine getiren öğrenciler ara sınav veya yarıyıl sonu sınavlarına kendi sınıfları ile girerler.

             (4) Kapatılmış bölüm veya programlarda öğrenim görmekte olan ve alttan dersi kalan öğrenciler bu dersleri, ilgili birimlerin yönetim kurullarının kararı ile bir başka fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulundan alabilir.

             (5) Devamı alınmış ancak başarısız olunmuş bir dersin tekrarında devam etme zorunluluğu yoktur.

             Sınıf geçme

             MADDE 15 – (1) Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim ve öğretim, sınıf geçme esasına göre yapılır ve dersler, ders kurulu, uygulama, staj programları, eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır. Öğrenci, o yıla ait derslerin birinden dahi başarısız olursa, ertesi yılda, bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz ve sadece başarısız olduğu dersi/dersleri tekrarlar. Ancak bunları başardıktan sonra bir üst sınıfa geçer.

             Sınavlar

             MADDE 16 – (1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, ek sınav ve tek ders sınavlarından oluşur. Bu sınavlar dersin niteliğine göre, bölüm kurulunun takdirine bağlı olarak, yazılı, yazılı-sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav kağıtları iki yıl süre ile saklanır.

             (2) Ara sınav; yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Bir dersin her yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Bir dersten kaç ara sınav yapılacağı eğitim ve öğretimin başladığı günü izleyen onbeş gün içinde, dersten sorumlu öğretim elemanının görüşü alınarak ilgili birimce karara bağlanır ve ilan edilir. Ara sınav tarihleri en az bir hafta önce öğrencilere duyurulur. Ara sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) İki yarıyıl devam eden dersler için en az iki ara sınav yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje, ödev, laboratuvar, bitirme çalışması, atölye ve benzerlerinin yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçer.

             b) Ara sınav sonuçları, bir sonraki sınavdan en geç bir hafta önce ilan edilir. Ara sınavların birbirine göre farklı ağırlıkta olması halinde durum ilgili öğretim elemanınca, ara sınav tarihlerinin ilanı ile birlikte öğrencilere duyurulur. Ara sınav not ortalaması öğrencinin ara sınavlarda aldığı notlar toplamının ara sınav sayısına bölünmesi ile elde edilir. Bu şekilde bulunan sayının kesir kısmı 0,5 ya da daha büyükse bu sayı tam sayıya yükseltilir.

             c) Mazeret ara sınavı haklı ve geçerli nedenlerle ara sınavlara katılamayan öğrenciler için açılan sınavdır. Haklı ve geçerli nedenlerin kabulünde bu Yönetmeliğin 27 nci maddesi hükümleri uygulanır.

             (3) Yarıyıl sonu sınavı; yarıyıl sonunda derslerin bitimini takiben yapılan sınavdır. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına katılabilmek için; derse kayıtlı olmak, teorik veya uygulaması da olan teorik ders ise en az %70’ine devam etmiş olmak, sadece uygulamalı ders ise en az % 80’ine devam etmiş olmak gerekir. Ancak, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri devamsız oldukları uygulamalı dersleri, dersten sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenen programa göre, sınavdan önce telafi etmek zorundadır. Yarıyıl sonu sınavları her yıl akademik takvimde belirtilen tarihler arasında önceden ilan edilen yer, gün ve saatte yapılır. Bu sınavlar bir yarıyılda açılan her ders için birer kez açılır ve ayrıca mazeret sınavı yapılmaz.

             (4) Ek sınav; azami süreler sonunda mezun olabilmek için altı veya daha fazla dersten başarısız olan son sınıf öğrencilerine, bu maddenin üçüncü fıkrasında öngörülen sınav koşullarını yerine getirdiği dersler için azami sürenin bitiminden itibaren bir yıl içinde kullanılmak üzere verilen iki sınav hakkını ifade eder.

             (5) Tek ders sınavı; genel not ortalaması (GNO) en az 2,00 olmak koşuluyla, mezun olmak üzere takip ettiği eğitim-öğretim programının biri hariç diğer derslerini başarılı olarak tamamlayan öğrenciler ile bu tek derse ek olarak zorunlu ortak derslerden sadece birinden başarısız olan öğrencilere, başarısız oldukları bu dersler için açılan sınavdır. Tek ders sınavı yarıyıl sonu sınavlarından sonra açılır. Tek ders sınavına girme hakkı elde eden öğrenciler, bu dersten başarılı olana kadar, dersin okutulduğu döneme bakılmadan güz ve bahar yarıyıllarının yarıyıl sonu sınavlarından sonra açılan tek ders sınavlarına sınırsız girme hakkı elde ederler. Tek ders sınavında alınan not o dersin başarı notudur.

             (6) Muafiyet sınavı; Senato tarafından belirlenen dersler için açılır. Öğrenciler bu sınavlara, dersleri ilk kez alacakları yarıyıl başında girebilir. Bu sınavlar akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

             (7) Öğrenciler tutukluluk hallerinde, tutukluluk halinin sona ermesini izleyen onbeş iş günü içerisinde ilgili birime kendi durumlarını belirten bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları halinde ilgili birimin yönetim kurulunun belirlediği tarihler arasında giremediği sınavlara girebilirler.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Değerlendirme ve Mezuniyet

             Başarı notu

             MADDE 17 – (1) Ders başarı notunun hesaplanması aşağıdaki esaslara göre yapılır:

             a) Tüm fakülte ve yüksekokullarda bağıl değerlendirme sistemi (BDS) uygulanır.

             b) Bağıl değerlendirme sistemi uygulaması ile ilgili esaslar Senato tarafından tespit edilir.

             c) Ham başarı notu, arasınav not ortalamasının %40’ı ile yarıyıl sonu sınav notunun %60’ı toplanarak bulunur.

             ç) Bağıl değerlendirme sisteminin uygulanmasında öğrenci başarısının değerlendirilmesine yönelik uygulamalar, aşağıda belirtilen esaslara uygun olarak ilgili kurullar tarafından belirlenir ve Senato tarafından karara bağlanır. Bu sistemde aşağıdaki limitler esas alınır:

             1) Bağıl değerlendirmeye katma limiti (BDKL); öğrencinin bağıl değerlendirme hesaplamalarına katılabilmesi için 100 tam puan üzerinden alması gereken en düşük ham başarı notudur. Bu not; iki yıllık meslek yüksekokulları için 15 ila 20, diğer fakülte, konservatuvar ve yüksekokullar için 15 ila 25 puandır. BDKL altında kalan öğrenci oranının sınıfın % 30’unu geçmesi durumunda, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile dersin öğretim elemanından sınav sonuçlarını tekrar değerlendirmesi istenir.

             2) Ham başarı alt limiti (HBAL); öğrencinin 100 tam puan üzerinden alması gereken başarı notunun baraj değeridir. Bu not; iki yıllık meslek yüksekokulları için 30 ila 40, diğer fakülte, konservatuvar ve yüksekokullar için 40 ila 50 puandır.

             3) Yarıyıl sonu sınav limiti (YSSL); öğrencinin ara sınav notlarının ortalamasına bakılmadan öğrencinin bir dersten, yarıyıl sonu sınavında 100 tam puan üzerinden alması gereken belli bir baraj notudur. Bu not; iki yıllık meslek yüksekokulları için 40 ila 50, diğer fakülte, konservatuvar ve yüksekokullar için 45 ila 55 puandır.

             4) Yukarıda belirtilen limitlerin herhangi birinin altında not alan öğrencilere FF notu verilir.

             Notlar ve dereceleri

             MADDE 18 – (1) Fakülte ve yüksekokullarda ders başarı notları aşağıda gösterilmiştir:

 

             a) Not              Ağırlık katsayısı         Derecesi                                  Anlamı

                AA                         4.00                    Pekiyi                                     Geçer

                 BA                         3.50                    İyi-Pekiyi                               Geçer

                 BB                         3.00                    İyi                                          Geçer

                 CB                         2.50                    Orta-İyi                                  Geçer

                 CC                         2.00                    Orta                                        Geçer

                 DC                         1.50                    Zayıf-Orta                             Şartlı geçer

                DD                         1.00                    Zayıf                                      Şartlı geçer

                 FF                          0.00                    Başarısız                                Geçmez

                 YT                          …..                    Yeterli                                    Geçer

                 YZ                          …..                    Yetersiz                                  Geçmez

                MU                         …..                    Muaf                                      Geçer

                 DZ                         0.00                    Devamsız                               Geçmez

                 GR                         0.00                    Sınava Girmedi                       Geçmez

                 UB                         0.00                    Uygulamada Başarısız           Geçmez

                 EN                          …..                    ……..                                     Eksik not

 

             b) Notlar aşağıdaki gibi tanımlanır:

             1) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             2) Bir dersten DC, DD notlarından birini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır.

             3) Bir dersten alınan FF notu bu dersin başarılamadığını belirtir.

             4) Yarıyıl/yıl içinde derslere devam etmeyen öğrencilere DZ notu verilir. Bu not öğretim elemanınca yarıyıl/yılsonu sınavından önce ilan edilir. DZ notu verilen öğrenciler yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz ve doğrudan o dersten başarısız sayılır. DZ notu genel not ortalamasına katılır.

             5) Yarıyıl/yıl sonu sınavına girmeyen öğrenciye ara sınav notlarına ve yarıyıl/yıl içi çalışmalarına bakılmadan GR notu verilir. GR notu alan öğrenci o dersten başarısız sayılır. GR notu genel not ortalamasına katılır.

             6) YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir.

             7) YZ notu, kredisiz derslerde başarısızlık notu olarak verilir.

             8) MU notu; kredisiz derslerde yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrencilere verildiğinde ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılmaz. Kredili derslerde yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrencilere verilen MU notu ise ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılır.

             9) UB notu; laboratuar, atölye, staj ve benzeri derslerde uygulamayı tamamlayamayan öğrencilere verilir. UB notu genel not ortalamasına katılır.

             10) EN notu; yarıyıl/yıl sonu sınavına girdiği halde, belgelenmiş ve geçerli bir nedenle laboratuar, proje, ödev, staj ve benzeri yükümlülüğünü yerine getiremeyen öğrenciye verilir. EN alan öğrenci, notların öğrenci işlerine teslim tarihinden itibaren onbeş gün içinde eksiklerini tamamlayarak belirli bir not almak zorundadır. Aksi halde EN notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. Ancak, uzayan hastalık ve benzeri hallerde, bölüm başkanlığının önerisi ve fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun onayı ile EN notunun süresi sonraki kayıt döneminin başına kadar uzatılabilir.

             11) Herhangi bir dersin ham başarı notu 60 ve üzerinde ise ve bağıl değerlendirme uygulandığında bu not geçmez veya şartlı geçer notlarından birini alıyorsa, 60 ve üzerindeki notlar CC olarak verilir.

             12) 100’lük not sistemi uygulanan diğer üniversitelerden, İnönü Üniversitesine yatay geçiş ile gelen öğrencilerin notları, Senato tarafından belirlenen dönüşüm çizelgesine göre harfli notlara dönüştürülür. Geçer not sınırı 50 olan üniversitelerde 50–59 arasında alınan notlar CC olarak belirlenir.

             13) YZ, DZ, GR ve UB notları, FF notu gibi değerlendirilir.

             Ders puanlar ve akademik ortalama

             MADDE 19 – (1) Fakülte, konservatuvar ve yüksekokullarda her yarıyıl sonunda, öğrencilerin başarı durumu yarıyıl not ortalaması (YNO) ve genel not ortalaması (GNO) ile belirlenir. Bu amaçla, kaydolunan ve not ortalamalarına katılan her dersin kredi değeri ile o dersten alınan notun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin toplam kredi değerine bölünmesi ile bir not ortalaması bulunur. Bu işlem bir yarıyıl içinde alınan dersler için yapılırsa YNO, o zamana kadar alınmış bütün dersler için yapılırsa GNO elde edilir. Not ortalamalarının hesabında işlem virgülden sonra iki hane yürütülerek yapılır. Başarı notları YT ile verilen beden eğitimi, güzel sanatlar gibi ortak zorunlu dersler, not ortalamalarının hesabında dikkate alınmaz.

             (2) Başarı notlarına ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Öğrenciye lisans veya önlisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin ilgili bölümün öğretim planında öngörülen ve belirlenen en az kredi alt sınırı kadar dersi başarması ve GNO değerinin en az 2.00 olması şarttır.

             b) GNO değeri üst üste iki yarıyıl 1.80’in altında olan öğrenciler başarısız kabul edilir. Başarısız öğrenciler, içinde bulundukları yarıyıldan yeni ders alamaz. Ancak daha önce başarısız veya koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları yarıyılda açılanlardan öncelikle FF, daha sonra DD ve DC aldıkları dersleri tekrarlar. Ders tekrarı ile GNO’sunu 1.80 veya üzerine çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız durumda olan öğrenciler; fakültede/yüksekokulda faaliyette bulunan öğrenci derneklerine, kulüplerine ve spor kollarına yönetici olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilmez. Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır ve bu tür öğrenciler bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen azami süre içinde öğrenimine devam eder.

             c) GNO değeri 1.80 ile 1.99 arasında olan öğrenciler öncelikle FF aldıkları dersleri tekrarlar. Ayrıca içinde bulundukları dönemde açılan derslerden de alabilir. Bu öğrenciler not yükseltmek için, isterlerse en fazla iki dönem öncesinde DD ve DC aldıkları dersleri de alabilir.

             ç) GNO değeri en az 2.00 olan öğrenciler öncelikle FF aldıkları dersleri tekrarlar. Ayrıca içinde bulundukları dönemde açılan derslerden de alabilirler. Bu öğrenciler not yükseltmek için isterlerse en fazla iki dönem öncesinde DD, DC ve CC aldıkları dersleri de alabilir.

             d) Not yükseltmek için alınan derslerde öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

             e) Danışmanın aracılığıyla tekrarlanan derslerle yeni yarıyılda alınacak olan dersler 30 kredi/saati geçemez. Mezuniyet durumundaki öğrenciler için bu limit bir ders ile aşılabilir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve seçmeli Beden Eğitimi ve Spor derslerinin kredisi bu limite dahil edilmez. Devamı alınmış bir derse tekrar devam etme zorunluluğu yoktur, ancak ara sınavlarına girmek zorunludur.

             f) GNO değeri en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir ders başarı notunun FF olmaması koşuluyla başarılı kabul edilir.

             g) Derslerde başarılı olan ve GNO değeri 3.00-3.49 arasındaki öğrenci yarıyıl onur öğrencisi listesinde, 3.50-4.00 arasındaki öğrenci ise yarıyıl yüksek onur öğrencisi listesinde yer alır. Onur öğrencilerinin listesi her yarıyıl sonunda fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğü tarafından ilân edilir. Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla bu öğrenciler ödüllendirilebilir. Disiplin cezası alan öğrenciler, onur öğrencisi ve yüksek onur öğrencisi sayılmaz ve ilan edilmez.

             Üst yarıyıldan ders alma

             MADDE 20 – (1) GNO değeri 3.00-3.49 arasında olan ve alt yarıyıllarda başarısız dersi bulunmayan onur öğrencileri üçüncü yarıyıldan itibaren, içinde bulundukları yarıyılın ders kredi limitinin 1/4’ü oranında, GNO değeri 3.50-4.00 arasında olan ve alt yarıyıllarda başarısız dersi bulunmayan yüksek onur öğrencileri üçüncü yarıyıldan itibaren, içinde bulundukları yarıyılın ders kredi limitinin 1/3’ü oranında ders alabilir. Bu durumdaki öğrenciler bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen öğrenim süresinden daha kısa sürede mezun olabilir.

             Mezuniyet başarı notu

             MADDE 21 – (1) Mezuniyet başarı notu, derslerin her birinin başarı notuyla o dersin kredisi çarpımı ile elde edilen sayılar toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi sonucu en son GNO ile elde edilir. Elde edilen bu notun en az 2.00 olması şarttır.

             Ortak zorunlu derslerin başarı değerlendirilmesi

             MADDE 22 – (1) Ortak zorunlu derslerden Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar derslerinin ara sınavları yapılmaz, ancak yarıyıl sonu sınavı yapılır. Bu derslerde öğrencilerin yarıyıl içindeki toplu veya ferdi çalışmalarındaki başarısına, derslerine devamına, derslerdeki ilerlemelerine bakılarak başarılı (YT) ya da başarısız (YZ) notlarından biri verilir. Yarıyıl sonu sınavlarında 60 ve yukarısı başarılı (YT) notu ile değerlendirilir. Bu derslerde bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaz. Programlardaki diğer kredisiz derslerin yarıyıl sonu sınavı yapılır, ancak değerlendirilmesi bu Yönetmeliğin 17 nci ve 18 inci maddesinde belirtildiği şekilde olur.

             (2) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri kredili ve zorunludur. Bu derslerde bağıl değerlendirme sistemi uygulanır.

             Uygulamalı derslerin başarı değerlendirilmesi

             MADDE 23 – (1) İlgili yönetim kurullarınca karar verildiği takdirde uygulamalı dersleri kapsamak üzere bir yarıyıl devam eden derslerden en az dört, iki yarıyıl devam eden derslerden en az sekiz ara sınav yapılır. Bu derslere mahsus olmak üzere, ara sınav not ortalaması tam notun %70’ini aşan öğrenciler istedikleri takdirde, yarıyıl sonu sınavına katılmazlar. Bu öğrencilere bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaz. Ara sınavlarının ortalaması başarı notu olarak sayılır.

             (2) Ara sınav not ortalaması tam notun %70’ini aşamayan öğrenciler yarıyıl sonu sınavına katılırlar ve bu öğrencilerin başarı notu bu Yönetmeliğin 17 nci ve 19 uncu maddesinde belirtildiği şekilde hesaplanır.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 24 – (1) Öğrenciler sınav sonuçlarına itirazlarını, sonuçların ilan tarihinden itibaren on iş günü içinde yazılı olarak dersi aldıkları yükseköğretim kurumunun dekanlık veya müdürlüğüne yaparlar. İtirazlar, maddi hata bakımından yapılır. İtiraz ilgili bölüm başkanlığı tarafından maddi hata bakımından incelenmek üzere sorumlu öğretim elemanına sevk edilir. Eğer sınav sonucunda değişme olursa bu sonuç, ilgili birim yönetim kurulunca görüşülür, fakat dersi okutan öğretim elemanının takdir ettiği not değiştirilmez. İlgili yönetim kurulu kararı onbeş iş günü içinde Rektörlüğe bildirilir. Sınav sonucuna yapılan itiraz sonrası öğrencinin notunda değişiklik olması halinde, değişiklik ilgili öğrenciyi kapsar. Diğer öğrencilerin notlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz.

ALTINCI BÖLÜM

Stajlar, Diplomalar, Mazeretler, Kayıt Silme ve Disiplin İşleri

             Stajlar

             MADDE 25 – (1) Üniversiteye bağlı fakülteler, konservatuvar, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarında yapılacak stajlar ve endüstri eğitimleri, Yükseköğretim Kurulu kararları ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             (2) Pratik dersler, uygulamalı dersler ve stajlar öğrencinin tercih edeceği ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara eşdeğer özel kuruluşlarda yapılabilir. Staj süresi içinde de öğrenci, disiplin iş ve işlemlerinde, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

             Diplomalar

             MADDE 26 – (1) Üniversitenin fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilere aşağıda belirlenen diplomalar verilir:

             a) Meslek yüksekokulu diploması: Üniversiteye bağlı bir meslek yüksekokulu ile ilgili eğitim-öğretim programında öngörülen tüm teorik ve uygulamalı dersleri, varsa staj ve bitirme çalışmalarını başarı ile tamamlayan öğrencilere ilgili dalda verilen diplomadır.

             b) Önlisans diploması: Meslek yüksekokulu dışında, herhangi bir fakülte veya yüksekokulun eğitim ve öğretim programının ilk dört yarıyılındaki derslerden başarılı olan ve sonraki yıllarda Üniversiteden ayrılan öğrencilere, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslara göre verilen diplomadır.

             c) Lisans diploması: Üniversiteye bağlı öğrenim süresi dört yıl olan fakülte ve yüksekokullardaki tüm teorik ve uygulamalı dersleri, varsa staj ve bitirme çalışmalarını başarı ile tamamlayan öğrencilere ilgili dalda verilen diplomadır.

             ç) Yüksek lisans diploması: Üniversiteye bağlı öğrenim süresi beş yıl olan Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerindeki tüm teorik ve uygulamalı dersleri, varsa staj ve bitirme çalışmalarını başarı ile tamamlayan öğrencilere ilgili dalda verilen diplomadır.

             (2) Öğrencinin kayıtlı bulunduğu birimden mezuniyetine, ilgili birimin yönetim kurulu karar verir.

             Ara sınavlarda mazeret hali

             MADDE 27 – (1) Bir dersin ara sınavına ilgili birimin yönetim kurulunun kabul edeceği haklı ve geçerli bir nedenle katılamayan öğrenciler için mazeret ara sınavı açılır.

             (2) Bu öğrenciler mazeretlerini ara sınav tarihinden sonraki beş iş günü içinde, haklı ve geçerli mazeretlerini gösteren belgelerini eklemek suretiyle, ders aldıkları dekanlık veya müdürlüğe yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

             (3) Üniversiteler arası spor karşılaşmalarında veya kültürel etkinliklerde Üniversite yönetimi tarafından görevlendirilen öğrencilerin bu etkinliklere katılmak zorunda olmaları nedeniyle bu süreler içerisinde, ara sınavlara katılamamaları halinde ilgili öğretim elemanlarının önceden tespit ve ilan ettiği yer ve zamanda ara sınavlara alınırlar.

             (4) Uluslararası seviyede yapılan milli takımların müsabakalarında görevlendirilen öğrencilerin bu etkinliklere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz; bu süreler içerisinde giremedikleri ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları, ilgili birimce belirlenecek tarihlerde yapılır.

             Kayıt dondurma

             MADDE 28 – (1) Öğrencilerin kayıtları aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde normal ve ek öğrenim süreleri işlememek üzere ilgili yönetim kurulu kararıyla dondurulabilir. Bu süre bir yıldan fazla olamaz. Ancak kanser, verem, akıl hastalıkları ve benzeri uzun süreli tedaviye ihtiyaç göstermesi nedeniyle alınan sağlık raporları değerlendirilerek yukarıda belirtilen bir yıllık süre iki yıla çıkarılabilir. Bu süre içinde öğrenciler izinli sayılır.

             (2) Haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

             a) Öğrencinin, sağlık raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretinin olması,

             b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (d) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca öğrenimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Birinci derece akrabalarının ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsesinin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi ve bunun ilgili birim yönetim kurulunca uygun görülmesi,

             d) Ekonomik nedenlerle ilgili birim yönetim kurulu kararıyla izinli olarak öğrencinin öğrenimine ara vermiş olması,

              e) Kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma veya çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             f) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             g) Öğrencinin tutuklu olması,

             ğ) Öğrencilere, öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkânların doğması,

             h) İlgili birim yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilecek diğer hallerin ortaya çıkması.

             (3) Raporlu veya mazeretli öğrenciler, raporlu veya izinli sayıldıkları tarihlerde hiçbir sınava katılamazlar, katılsalar bile sınav sonucu geçerli sayılmaz.

             Üniversiteden ilişik kesme

             MADDE 29 – (1) Aşağıdaki hallerde, ilgili birim yönetim kurulu kararıyla öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde öngörülen süreler sonunda mezun olabilmek için gerekli başarıyı sağlayamaması,

             b) Mazeretsiz olarak üst üste iki kez kayıt yenilememesi,

             c) İkinci öğretimde, öğrenim ücretinin ikinci taksitini akademik takvimde belirlenen sürelerden sonra kendisine tanınan bir aylık ek süre içinde ödememesi,

              ç) Kanser, verem, akıl hastalıkları ve benzeri uzun süreli hastalıklar nedeniyle tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden yeniden sağlık raporu alınmak ve incelenmek suretiyle, öğrenimlerine devam edemeyeceklerine ilgili birim yönetim kurulunca karar verilmesi,

             d) Kendi isteği ile kaydını sildirmesi,

             e) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası alması.

             Disiplin

             MADDE 30 – (1) Disiplin iş ve işlemleri, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

YEDİNCİ BÖLÜM

Yeniden Kayıtta Muafiyet, Yatay, Dikey Geçiş, Meslek Yüksekokullarına

Geçiş ve İntibaka İlişkin Esaslar

             Ders muafiyeti ve intibaklar

             MADDE 31 – (1) Fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokuluna ilk kez kayıt yaptıran öğrenci, ilk üç hafta içinde, daha önceden diğer yükseköğretim kurumlarından almış ve başarmış olduğu tüm dersler için mezuniyetinden veya ayrılış tarihinden itibaren, üzerinden üç yıl geçmemiş olmak koşuluyla muafiyet talebinde bulunabilir.

             (2) İlgili birimin yönetim kurulunca alınan muafiyet kararında, muafiyet talebinde bulunan öğrencinin muaf sayıldığı toplam derslerinin kredi-saatinin, o bölümün bir yarıyılda okutulan derslerinin kredi-saati kadar veya daha fazla olması halinde, öğrencinin muafiyetine karşılık gelen yarıyıl sayısı hesaplanır ve intibakı yapılır. Öğrenci, intibak ettirildiği yarıyıldan itibaren öğrenimine devam eder. Bu süre, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülür ve bu durumdaki öğrenciler aynı maddede belirtilen normal öğrenim süresinden önce fakülte, konservatuvar, yüksekokul veya meslek yüksekokulundan mezun olabilir.

             (3) Öğrencinin muaf sayıldığı derslerin kredi-saati, o bölümün bir yarıyılda okutulan derslerinin kredi-saatinden az olması halinde, bulunduğu yarıyılın toplam kredi-saatini geçmeyecek kadar bir üst yarıyıldan muaf sayıldığı derslerin kredisine eşdeğer sayıda ders alabilir.

             Dikey geçiş ve lisans tamamlama

             MADDE 32 – (1) Meslek yüksekokulu mezunlarının lisans programına giriş ve devam koşulları, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik; öğretmen yetiştiren yüksekokul mezunlarının lisans programına giriş ve devam koşulları da 16/11/1983 tarihli ve 18223 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretmen Yetiştiren Yüksekokul Mezunlarının Lisans Öğrenimi Yapmaları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi

             MADDE 33 – (1) Önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi işlemleri, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato kararlarına göre yapılır.

             (2) İkinci öğretime devam eden öğrencilerden, hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini başarmak ve ilk % 10’a girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olanlar normal öğretim programlarına yatay geçiş yapabilirler. Normal öğretimden ikinci öğretime de yatay geçiş yapılabilir; bu yatay geçişler normal öğretimde uygulanan ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.

             Yabancı dille eğitim ve öğretim

             MADDE 34 – (1) Yabancı dille eğitim ve öğretim; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılır.

             Yabancı dil hazırlık eğitim ve öğretimi

             MADDE 35 – (1) Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Hazırlık Bölümünün hazırlık eğitimi; lisans düzeyinde yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programların hazırlık sınıflarını, Türkçe eğitim-öğretim yapılan programların bir yıl süreli zorunlu hazırlık sınıflarını, isteğe bağlı ve kontenjan dahilinde Türkçe eğitim-öğretim yapılan programların bir yıl süreli hazırlık sınıflarını kapsar.

             (2) Yabancı Diller Hazırlık Bölümünce yürütülen hazırlık sınıfı düzeyinde yabancı dil eğitim-öğretiminin esasları ile devam, sınav ve ilişik kesmeye ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.

             (3) Yükseköğretim Kurulu kararı ile Üniversitenin İlahiyat Fakültesinde yapılan hazırlık eğitim-öğretiminin esasları, ilgili kurulca hazırlanıp Senatonun onayı ile düzenlenir.

             (4) Hazırlık sınıfı eğitim-öğretiminin normal süresi, önlisans ve lisans öğrencileri için bir yıldır.

             (5) Yabancı dilde veya Türkçe eğitim-öğretim yapılan programlarda başarısız olan öğrenciler, bir yıl daha hazırlık eğitimine devam ederler. İkinci yılın sonunda başarısız olan öğrencilerden, yabancı dille eğitim-öğretim yapan programlara kayıtlı olan öğrencilerin kaydı silinir. Bu öğrenciler aynı adı taşıyan ve öğretim dili Türkçe olan programlara Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslara göre ÖSYM tarafından yerleştirilebilir.

             (6) İsteğe bağlı hazırlık sınıfları bir yıl sürelidir. Bu süre sonunda öğrenciler, doğrudan birinci sınıfa geçiş yapar.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato, Üniversite Yönetim Kurulu, ilgili birimlerin kurul ve yönetim kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 37 – (1) 15/8/1999 tarihli ve 23787 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnönü Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bağıl değerlendirme sistemi uygulanan fakülte ve yüksekokullarda 2010-2011 eğitim ve öğretim yılından önce üniversiteye kayıt olan öğrencilerin daha önceki yıllara ait notları, Senato tarafında belirlenen bağıl değerlendirme sistemi dönüşüm çizelgesine göre harfli notlara çevrilir. Bu değerlendirmede başarı notu 60 ham puan ve üzeridir.

             (2) 2/8/2002 tarihinden önce başarı notu 50 olan öğrencilerin 50-59 arası notları CC olarak verilir.

             (3) 2010-2011 Eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrenciler başarısız oldukları dersler ile yeni aldıkları dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre alırlar. Ancak; bu öğrencilerin üst yarıyıllardan ders alabilmeleri ve öğrenimlerini tamamlayabilmeleri için gerekli olan 1.80 ağırlıklı genel not ortalaması şartı aranmaz. DC ve DD notlarının başarılı sayılması için GNO’nun 2.00 ve üzeri olması şarttır. Bu öğrenciler başarısız oldukları ve yeni aldıkları derslerden DD veya daha yüksek başarı notu aldıkları takdirde başarılı sayılırlar.

             Yürürlük

             MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İnönü Üniversitesi Rektörü yürütür.