24 Temmuz 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27651

YÖNETMELİK

Galatasaray Üniversitesinden:

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki esaslar gözetilerek, Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda yapılan eğitim-öğretim, sınavlar, başarı notunun hesaplanması, yatay geçiş, öğrenci değişim programları ve diplomalara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Müdür: Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

             b) Müdürlük: Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürlüğünü,

             c) Senato: Galatasaray Üniversitesi Senatosunu,

             ç) Üniversite : Galatasaray Üniversitesini,

             d) Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

             e) Yüksekokul: Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

             Yüksekokula giriş ve kesin kayıt

             MADDE 5 – (1) 2547 sayılı Kanunun, Yükseköğretim Kurulu ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen koşullar içinde Yüksekokulda öğrenim görme hakkı kazanan aday öğrencilerin Müdürlükçe ilan edilen süre içinde kayıtlarını yaptırmaları gerekir. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday öğrenci, bu hakkından vazgeçmiş sayılır.

             (2) Kesin kayıt tarihi, kayıt için istenen belgeler ve izlenecek usul, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca Müdürlükçe belirlenir ve ilan edilir.

             (3) 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğrenci katkı payı Bakanlar Kurulu ve Yükseköğretim Kurulunca saptanan esaslara göre ödenir. Katkı payını ödemeyen aday öğrenci kayıt yaptıramaz.

             Danışmanlık ve rehberlik

             MADDE 6 – (1) Danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinden ilgili program yürütücüleri sorumludur. Her öğrenci için ilgili program sorumlusu tarafından bir öğretim görevlisi danışman olarak görevlendirilir.

             (2) Danışman, öğrenimi boyunca öğrenciyi izler. Kayıt yenileme ve derslere yazılma sırasında öğrenci, ilgili belgelerini danışmanına onaylatmak zorundadır.

             Öğretim yılı

             MADDE 7 – (1) Öğretim yılı esas olarak güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her yarıyıl en az yetmiş öğretim günüdür.

             (2) Yaz döneminde öğretime ilişkin esaslar Senato kararları ile belirlenir.

             Öğretim süresi ve dili

             MADDE 8 – (1) Yüksekokulda yapılacak eğitim-öğretimin süresi 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi  hükümlerine göre belirlenir.

             (2) Yüksekokulda öğretim dili Türkçedir.

             Öğretim biçimi

             MADDE 9 – (1) Öğretim birinci ve ikinci öğretim olarak yapılabilir. Öğretim saatleri Müdürlükçe belirlenir.

             Öğretim planı ve ders programı

             MADDE 10 – (1) Öğretim, öğretim planında öngörülen kuramsal dersler, uygulamalar ve laboratuvar çalışmalarından oluşur. Öğretim planı Müdürlük tarafından hazırlanır ve Senato kararı ile kesinleşir.

             (2) Her dersin toplam kaç ders saatinden oluştuğu ve kredisi öğretim planında belirtilir.

             (3) Her dersin yapılacağı yer, gün ve saatler haftalık ders programında gösterilir.

             Derslere yazılma

             MADDE 11 – (1) Öğrenciler; her yarıyıl için Senato tarafından belirlenen kayıt yenileme döneminde, öğretim programında ilan edilen derslerden öğrenim durumlarına uygun olanlara yazılır. Derslere yazılma usulü Müdürlükçe tespit edilir. Öğrenciler, ilgili yarıyıl süresince yalnızca kayıt oldukları derslere devam edebilir ve sınavlarına girebilir.

             (2) Kayıt yenileme döneminde bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde sayılan haklı nedenlere ilişkin bir belge ibraz edemeyen öğrenciler derslere kayıt olma hakkını kaybeder. Belge ibraz eden öğrencilere ise, Müdürlükçe belirlenen süre içinde kayıt hakkı verilir. Üst üste veya aralıklı olarak iki yarıyıl kayıt yenilemeyen öğrencilerin Yüksekokul ile ilişiği kesilir. Kayıt yenilenmeyen yarıyıl öğretim süresinden sayılır.

             Derslerin kredisi, sayısı ve süreleri

             MADDE 12 – (1) Mezuniyet için gerekli toplam kredinin alt ve üst sınırları, her program için, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

             (2) Bir dersin kredisi, o derse ait haftalık kuramsal ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama  ve/veya  laboratuvar saatinin yarısının toplamı alınarak hesaplanır.

             (3) Öğrenim planında yer alan derslerin öğrenim süresi bir yarıyıldır. Bir ders süresi 50 dakikadır. Günlük ders, uygulama ve laboratuvar sayısı Yüksekokulca belirlenir. Gerektiğinde dersler Cumartesi günleri de yapılabilir.

             Önkoşul

             MADDE 13 – (1) Bir derse devam edebilmek için daha önce alınıp başarı sağlanması gereken dersler, bu ders için önkoşul olarak kabul edilebilir. Herhangi bir dersin önkoşulu olan ders veya dersler, öğretim planında belirtilir.

             Ek çalışmalar

             MADDE 14 – (1) Öğretim planı dışında, öğretim programlarının amaçlarına uygun konferans, seminer ve toplantılar düzenlenebilir. Düzenlenecek ek çalışmalar Müdürlükçe belirlenir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 15 – (1) Öğrencilerin, Yüksekokulda öğretimin gerektirdiği bütün ders ve çalışmalara katılmaları ve devam etmeleri zorunludur.

             (2) Bir dersten yarıyıl sonu sınavına ve bütünleme sınavına girebilmek için, derslerin öğretim planında belirtilen kuramsal ve uygulama çalışmalarına %70’ten, laboratuvar çalışmalarına  %85’ten az olmamak üzere katılmak zorunludur.

             (3) Öğrencilerin devam durumlarının denetimi ilgili öğretim elemanı tarafından yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Başarı Değerlendirme Esasları ve Diplomalar

             Sınavlar

             MADDE 16 – (1) Öğrencinin kayıtlı olduğu bir dersteki başarı durumunu belirlemek üzere ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı yapılır.

             (2) Bir dersten en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavlar sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Bir öğretim gününde en fazla iki dersten ara sınav yapılabilir.

             (3) Dersler kapsamında yer alan ve ayrıca değerlendirilebilir nitelikteki uygulama, proje, seminer, atölye gibi çalışmalara verilen not, ilgili öğretim elemanı tarafından ara sınav notu olarak değerlendirilebilir.

             (4) Ara sınavlara 26 ncı maddede belirtilen mazeret ve haklı bir nedenle giremeyen öğrenciler için, mazeretlerinden dolayı öğrenimlerine devam edemedikleri sürenin bitiminden itibaren üç gün içinde mazerete ilişkin yasal bir belge ibraz etmeleri kaydıyla, Müdürlük kararı doğrultusunda mazeret sınavı açılır. Mazeretsiz olarak girilmeyen ara sınav notu sıfır sayılır.

             (5) Tamamen veya kısmen kuramsal niteliği haiz derslerin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları yazılı olarak, uygulama, proje, atölye gibi derslerin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları yazılı veya sözlü olarak yapılır.

             (6) Öğrencinin kayıtlı olduğu bir dersin yarıyıl sonu veya bütünleme sınavına girebilmesi için bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen derse devam koşullarını yerine getirmesi zorunludur.

             Sınav dönemi ve programı

             MADDE 17 – (1) Her yarıyıl derslerinin bitiminde bir sınav dönemi programı uygulanır. Sınavlar, programda gösterilen gün, yer ve saatlerde yapılır.

             Sınav düzeni ve disiplini

             MADDE 18 – (1) Sınavları, o dersi vermekle yükümlü öğretim elemanı düzenler ve yönetir. Kendisine, Müdürlükçe görevlendirilen öğretim elemanları gözetmen olarak yardımcı olur. Sınavlar, Üniversite tarafından öğrenciye verilen öğrenci kimliklerinin kontrolü ve sınav giriş listesinin öğrenciler tarafından imzalanmasıyla başlar. Üniversite öğrenci kimliğine sahip olmayan ve/veya sınav giriş listesinde adı bulunmayan öğrenci sınava giremez.

             (2) Sınavlarda, sorular dağıtıldıktan sonra ilk 30 dakika içinde hiçbir öğrenci salonu terk edemez. Sınava devam ederken, salondan çıkan öğrencinin tekrar içeri girmesine izin verilmez.

             (3) Sınavlarda, cevaplar Müdürlükçe mühürlenen kağıtlara yazılır.

             (4) Sınavlarda, Müdürlükçe düzenlenen bir sınav tutanağı görevli öğretim elemanları tarafından doldurularak imzalanır.

             (5) Sınavda görevli öğretim elemanlarının uyarıları ve düzenlemelerine uymayan, kopyaya teşebbüs eden, kopya çeken ve/veya çekilmesine yardımcı olan öğrenciler sınav tutanağında rapor edilerek sınav salonundan çıkarılırlar. Bu öğrenciler sınavda başarısız sayılır ve disiplin kuruluna sevk edilerek haklarında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             (6) Bir dersin sınavında kopyaya teşebbüs ettiği, kopya çektiği ve/veya kopya çekilmesine yardımcı olduğu disiplin soruşturması neticesinde kesinleşen öğrenci, söz konusu dersten o yarıyılda başarısız sayılır.

             Başarı notu ve hesaplanması

             MADDE 19 – (1) Yüksekokulda öğrencinin bir dersteki başarısı bağıl değerlendirme yöntemi ile belirlenir. Bağıl değerlendirme yöntemine göre başarı notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından, öğrencinin yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında aldığı notun birlikte değerlendirilmesi ve sınıfın genel başarı düzeyinin göz önünde tutulmasıyla belirlenir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında yarıyıl sonu veya bütünleme sınavı notu sıfır (0) olarak yazılır. Başarı notları ve sayısal değerleri aşağıdaki gibidir:

             Başarı Notu            Sayısal Değer

             AA                                4.00

             BA                                 3.50

             BB                                 3.00

             CB                                 2.50

             CC                                 2.00

             DC                                 1.50

             DD                                1.00

             F                                    0.00

             (2) Bir dersten (CC) ve üstünde bir not alan öğrenci, o dersi yeterli düzeyde başarmış sayılır. Bir dersten (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış sayılır.

             (3) Bir dersten (F) alarak başarısız olan öğrencilere bütünleme sınavı açılır. Bütünleme sınavı neticesinde bir dersin başarı notu en fazla (CC) olabilir.

             Ders tekrarı

             MADDE 20 – (1) Öğrencinin, bir dersi öğrenim süresi içinde başarıncaya kadar o derse kayıt yaptırması zorunludur.

             (2) Bir veya birden çok dersten başarısız olup tekrar etmek durumunda kalan öğrenciler, haftalık ders programlarında alt yarıyılda yer alan ve başarısız oldukları derslerin saatleri ile üst yarıyılda yer alan derslerin saatlerinin çakışması durumunda, alt yarıyıldan alınması gereken derslerden devamsızlıktan kalmamış olmak koşuluyla, Müdürlük kararıyla üst yarıyılın dersine de kaydolabilir ve devam zorunluluğu aranmaksızın başarısız oldukları derslerin yarıyıl sonu sınavlarına girer. Öğrenci, aynı zamanda başarısız olduğu derse ait yarıyıl içi çalışmalarından (sözlü ve/veya  yazılı ara sınavlar, kısa konu sınavları, uygulama, ödev, proje, seminer gibi çalışmalar) sorumludur ve gereğini yerine getirmekle yükümlüdür.

             (3) Öğrenci, devamsızlıktan kaldığı derslerin ders programındaki saatlerinin üst yarıyıl dersiyle çakışması durumunda, öncelikle alt yarıyıla ait dersleri almak zorundadır.

             Ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 21 – (1) Ağırlıklı genel not ortalaması, her bir dersten elde edilen başarı notunun sayısal değerinin, ilgili dersin kredisi ile çarpılarak elde edilen sayıların toplamının, toplam kredi sayısına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Bölme sonucu virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir.

             Ağırlıklı genel not ortalamasının yükseltilmesi

             MADDE 22 – (1) Ağırlıklı genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci, daha önce şartlı başarmış olduğu dersleri tekrar alabilir. Tekrarlanan dersler için son alınan başarı notu geçerlidir ve ağırlıklı genel not ortalaması hesaplanırken son başarı notları dikkate alınır.

             Bir dersin başarı notu

             MADDE 23 – (1) Bir dersin başarı notu o derse ait yarıyıl içi çalışmaları (sözlü ve/veya yazılı ara sınavlar, kısa konu sınavları, uygulama, ödev, proje, seminer gibi çalışmalar) ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından alınan notun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Her yarıyılın başlangıcında, o yarıyıl açılacak derslerdeki yarıyıl içi çalışmalarının türleri, sayısı ve başarı notuna katkılarını gösteren başarı değerlendirme sistemi ilgili dersi verecek öğretim elemanı tarafından, başarı değerlendirme formu doldurularak önerilir ve Müdürlükçe yarıyıl başında ilan edilir.

             (2) Bir dersten 15 inci maddede belirtilen koşulları yerine getiremeyen öğrenciler, ilgili öğretim elemanı tarafından her ders alınan devam kontrol imzalarıyla hazırlanan devam cetveli temel alınarak Müdürlükçe ilan edilir. Bu öğrenciler yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez.

             (3) Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı % 40’dan az, % 60’dan fazla olamaz.

             (4) Öğrencilerin bir dersteki başarı durumunu gösteren liste, yarıyıl sonu sınavının yapıldığı tarihten itibaren en geç beş gün içinde ilgili öğretim elemanı tarafından Yüksekokulun öğrenci bürosuna iletilir.

             Yazılı sınav sonucuna ve başarı notuna itiraz

             MADDE 24 – (1) Öğrenci, bir dersin, herhangi bir yazılı sınavının sonucuna ilişkin itirazını doğrudan o dersin sorumlu öğretim elemanına iletir. Sınav kağıdını değerlendirmiş olan öğretim elemanı, kağıdı yeniden inceler ve varsa değişiklikleri tespit eder.

             (2) Öğrenci, bir dersteki başarı notuna, ilgili notun ilan edilmesinden itibaren bir hafta içinde Müdürlüğe başvurarak bir dilekçe ile itiraz edebilir. Bu itiraz üzerine Müdürlük, üç kişiden oluşan bir inceleme komisyonu kurar. Komisyon, öğretim elemanının ilan ettiği başarı değerleme sisteminde yer alan ve öğrencinin başarı notuna katkısı bulunan bütün çalışmaları yeniden inceler ve sonucu,  görevin tebliğinden itibaren on gün içinde Müdürlüğe yazılı olarak bildirir. Komisyon raporu Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

             Mezuniyet derecesi ve diploma

             MADDE 25 – (1) Kayıt olduğu bölümde açılan zorunlu dersleri ve aldığı seçimlik dersleri başarı ile tamamlayan, Senatoca ilan edilen mezuniyet için tamamlanması gerekli en düşük kredi değerindeki derslerin ağırlıklı not ortalaması en az 2.00 olan ve programlarında öngörülen staj yükümlülüklerini Müdürlükçe belirlenen süre içinde ve dönemde yerine getiren öğrencilere Yüksekokulun ilgili programının diploması verilir.

             (2) Programda öngörülen bütün dersleri almış ve F notu aldığı dersi olmayan, ancak ağırlıklı not ortalaması 2.00’ın altında olan öğrenciler için, öğrenimleri sırasında şartlı başarmış oldukları dersler arasından kendi seçecekleri dersler için, ağırlıklı not ortalamalarını en az 2.00 yapabilmek üzere not yükseltme sınavı açılır. Bu sınav sonucunda dersin başarı notu, daha önceki sınav sonucuna göre daha yüksek ise bu dikkate alınır, aksi takdirde önceki başarı notu geçerliliğini korur. Not yükseltme sınavları, her yarıyılda bir defa olmak üzere düzenlenir ve tarih, yer ve saatleri Müdürlükçe belirlenerek duyurulur.

             (3) Öğrenciler, 2547 sayılı Kanun uyarınca not yükseltme sınavına girme hakkına sahiptir.

             (4) Öğrenimlerini başarı ile bitirenlere, diplomanın yanı sıra, öğrenimleri süresince aldıkları her dersi ve bunlardan elde ettikleri başarı notları ile mezuniyet derecesi, ağırlıklı genel not ortalaması ve bölümlerini belirten bir not döküm belgesi (transkript) verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Mazeret ve haklı nedenler

             MADDE 26 – (1) Yönetim Kurulu, aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerle öğrenciye en çok iki yarıyıl izin verebilir. İzinli sayılan öğrenci öğrenimine devam edemez ve izinli sayıldığı dönemde açılan sınavlara giremez. Öğrenci izninin bitiminde, izine ayrıldığı öğrenim durumundan başlayarak devam eder.

             (2) Mazeretlere ilişkin haklı ve geçerli nedenler şunlardır;

             a) Öğrencinin, bir sağlık kuruluşundan aldığı raporla belgelemiş olduğu sağlıkla ilgili mazeretleri,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi halinde, ilgili bütün öğrenciler için kaydın dondurulmuş sayılması,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara verme zorunluluğunun bulunması,

             ç) Birinci derecede kan ve sıhri hısımlarının ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara verme zorunluluğunun bulunması,

             d) Ekonomik nedenlerle, öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunluluğunun bulunması,

             e) Öğrencinin, öğrencilik statüsünün ortadan kaldırılması sonucunu doğurmayan bir fiil nedeniyle kesinleşmiş mahkumiyet alması hali,

             f) Öğrencinin hangi sınıfta bulunursa bulunsun tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             g) Öğrencinin tutukluluk hali.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında karşılaşılacak intibakla ilgili iş ve işlemler Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

             Yürürlük

             MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.