24 Temmuz 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27651

YÖNETMELİK

Galatasaray Üniversitesinden:

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki esaslar gözetilerek, Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde yapılan eğitim-öğretim, sınavlar, başarı notunun hesaplanması, yatay geçiş, öğrenci değişim programları ve diplomalara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Bölüm: Fakültenin amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim dallarından oluşan birimini,

             b) Dekanlık: Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığını,

             c) Fakülte: Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesini,

             ç) Fakülte Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kurulunu,

             d) Fakülte Sekreterliği: Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sekreterliğini,

             e) Fakülte Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             f) Rektör: Galatasaray Üniversitesi Rektörünü,

             g) Senato: Galatasaray Üniversitesi Senatosunu,

             ğ) Üniversite: Galatasaray Üniversitesini,

             h) Üniversite Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

             Fakülteye kayıt

             MADDE 5 – (1) Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde lisans birinci sınıf öğrencisi olma hakkını kazanan adaylar, akademik takvimde belirlenen süreler içinde, Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına idari kayıtlarını yaptırdıktan sonra gerekli belgeleri Fakülte Sekreterliği’ne teslim ederek ve danışmanlarının onayı ile aldıkları dersleri belirleyerek Fakülteye kayıtlarını yaptırır.

             (2) Belirlenen tarihte kayıt yaptırmamış öğrenciler, mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği takdirde, mazeretli kayıtlarını akademik takvimde belirlenen süre içinde yaptırabilir. Süresi içinde kayıtlarını yaptırmayan adaylar haklarını kaybeder.

             Kayıt yenileme

             MADDE 6 – (1) Öğrencilerin kayıtları her yarıyılın başında, akademik takvimde öngörülen süre içinde yenilenir. Belirtilen süre içinde öğrenci katkı payını yatırarak kaydını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremez; bu öğrencilerin, öğrenci kimlikleri güncellenmez, indirim kartları onaylanmaz.

             (2) Kaydını belirlenen tarihte yenilememiş öğrenciler mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği takdirde, mazeretli kayıt yenileme işlemlerini akademik takvimde belirlenen süre içinde yaptırabilirler.

             (3) Mazeretli kayıt yenileyen öğrenciler, 7 nci maddede yer alan ders ekleme ve bırakma işleminden yararlanamaz.

             Ders ekleme ve bırakma

             MADDE 7 – (1) İlgili yarıyılda derslerin başladığı haftayı takip eden iki hafta içinde öğrenciler zorunlu dersler dışında, kayıt yaptırdıkları derslerde değişiklik yapabilirler. Ders ekleme ve bırakma olarak adlandırılan bu süreçte öğrenciler, danışmanlarının onayını alarak istedikleri ders değişikliklerini bizzat yapmak zorundadır. Ders ekleme-bırakma işlemleri bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan ders yükü kuralları çerçevesinde yapılır.

             Danışmanlık

             MADDE 8 – (1) Her öğrencinin kayıtlı bulunduğu bölümün önerisiyle, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen bir danışmanı bulunur. Danışmanın görevi, öğrencinin ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkartmak, akademik durumunu izlemek, kayıt, ders ekleme ve bırakma işlemlerine rehberlik etmektir.

             (2) Öğrencinin her yarıyılda izleyeceği dersler ve bunlarda yapılabilecek değişiklikler, programlardaki sıra esas alınmak üzere başarı durumu, ön şartlar ve bu Yönetmelik hükümleri göz önünde tutularak danışmanın onayı olmadan kesinleşmez. Gerekli hallerde Fakülte Yönetim Kurulunun kararına başvurulur.

             Öğretim yılı

             MADDE 9 – (1) Öğretim yılı, güz ve bahar olmak üzere, iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyıl yetmiş öğretim gününden az olamaz.

             (2) Güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak yaz yarıyılı dersleri açılabilir. Bunların süresi ve şekli, ilgili bölümün önerisi ve Fakülte Kurulu’nun kararı üzerine Senatonun onayı ile belirlenir.

             Öğrenim süresi

             MADDE 10 – (1) Fakültede ön lisans ve lisans öğrenimi süresi Yükseköğretim Kanununun ilgili hükümlerine göre belirlenir.

             Öğretim programları

             MADDE 11 – (1) Öğretim programları, bölümlerin ihtiyaçları doğrultusunda teorik derslerden,  uygulamalardan, stajlardan, bitirme tezlerinden veya projelerinden oluşur.

             (2) Hangi dersler için uygulama veya staj yapılacağı ilgili bölümün önerisiyle Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.

             (3) Staj zorunluluğu olan programlarda öğrenciler, stajlarını bölüm kurulunun onaylayacağı bir kurumda yaparlar.

             Zorunlu, seçmeli ve ön koşullu dersler

             MADDE 12 – (1) Öğretim programlarında verilen dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur.

             (2) Öğrenciler, kayıtlı oldukları öğretim programının zorunlu derslerini almakla yükümlüdürler. Yükseköğretim Kurulu veya Senato tarafından belirlenen ve tüm öğrencilerin alması zorunlu olan dersler ortak zorunlu dersleri oluşturur.

             (3) Seçmeli dersler, bölüm kurulunun belirlediği şekillerde zorunlu derslerin dışında öğrencinin danışmanının onayı ile alabileceği derslerden oluşur.

             (4) Ön şartlı ders, alınabilmesi için alt yarıyıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan zorunlu veya seçmeli derstir. Ön şartlı dersler ve ön şartlar, ilgili bölümün önerisi, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

             Derslerin kredi değeri

             MADDE 13 – (1) Bir dersin kredi değeri, haftalık teorik ders saatinin 1.0 katı ile haftalık uygulama saatinin 0.5 katının toplamıdır. Zorunlu ve seçmeli derslerin kredi değerleri, hangi derslerin kredisiz verileceği, ilgili bölümün önerisi ile Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.

             Ders yükü

             MADDE 14 – (1) Dört yıllık öğretim programının, en az 128 kredilik dersi kapsaması zorunludur. Ortak zorunlu dersler bu kredi toplamının dışındadır.

             (2) Öğrencilerin bir yarıyıl içindeki ders yükü, öğrencinin isteği ve danışmanın onayı ile, en fazla 28 kredi olabilir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler ilk kez kayıt oldukları veya tekrarladıkları derslere ve uygulamalara toplam saatlerinin %70’i oranında devam etmek zorundadır. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrenciler, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına giremez. Devamı, ilgili öğretim üyesi denetler; devamsızlıkları sınavdan bir hafta önce Fakülte Sekreterliğine bildirir.

  ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Başarı Değerlendirmesi

             Sınavlar

             MADDE 16 – (1) Her derste öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların sayısı, bu çalışmaların ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı ve yarıyıl sonu sınavına katılma gerekleri dönem başında dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir ve öğrencilere açıklanır.

             (2) Sınavlar, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı,  mazeret sınavı veya ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre düzenlenen diğer sınavlardan oluşur.

             (3) Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Yarıyıl içi değerlendirmelerden alınan not ara sınav yerine geçebilir. Ara sınavların tarihleri dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Ara sınav sonuçları yarıyıl sonu sınavlarından önce ilan edilir.

             (4) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından  kabul edilen geçerli bir nedenle ara sınava  katılamayan öğrenciler için en az üç gün önceden duyurulmak suretiyle aynı yarıyıl içerisinde mazeret sınavı hakkı verilebilir. Geçerli nedenin, en geç ara sınavı izleyen veya engelin kalktığı üç iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Sağlık sorunlarıyla ilgili mazeretlerin sağlık kurumlarından alınan sağlık raporlarıyla belgelendirilmesi şarttır. Ara sınavlar dışındaki sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.

             (5) Bir dersin yarıyıl sonu sınavı akademik takvimde belirtilen sürelerde yapılır. Yarıyıl sonu sınav sonuçları, bütünleme sınavlarından önce ilan edilir.

             (6) Bir dersten başarı notu F olan öğrencilere, bu notu şartlı başarı notu olan DC’ye yükseltebilmeleri için bütünleme sınav hakkı tanınır. Bütünleme sınavları final sınavını izleyen onbeş gün içinde yapılır.

             (7)  Gerekli hallerde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile cumartesi ve pazar günleri ders ve sınav yapılabilir.

             Başarı notu

             MADDE 17 – (1) Bir dersteki başarı durumu, başarı notu ile belirlenir. Başarı notu ara sınav, laboratuar ve diğer uygulamalı çalışmalar ile yarıyıl sonu sınav sonucunun birlikte değerlendirilmesinden elde edilir. Başarı notunu oluşturan ara sınav veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları; en az %40, en fazla %60 olmak kaydıyla öğretim üyesi tarafından belirlenir. Öğretim üyesi söz konusu sınavların ağırlıklarını her yarıyıl başında öğrencilere ilan eder ve Fakülte Sekreterliğine bildirir.

             (2) Öğrencilere aldıkları her ders için gerekli sınav ve benzeri değerlendirmeleri sonunda o dersin öğretim elemanı tarafından aşağıdaki notlardan birisi verilir:

             Başarı Derecesi           Başarı Notu            Katsayısı

             Pekiyi                                AA                       4,00

             İyi-Pekiyi                          BA                       3,50

             İyi                                      BB                       3,00

             İyi-Orta                             CB                       2,50

             Orta                                   CC                       2,00

             Orta-Zayıf                         DC                       1,50

             Zayıf                                 DD                       1,00

             Başarısız                             F                         0,00

             (3) Bir dersten alınan (F) notu, o dersten başarısız olunduğu anlamına gelir ve dersin ilk açıldığı yarıyılda tekrarını zorunlu kılar. (CC) notu, dersin “yeterli başarı” ile, (DC) ve (DD) ise “şartlı” tamamlandığını gösterir.

             Not ortalamaları

             MADDE 18 – (1) Öğrencilerin başarı durumları, bitirdikleri yarıyılda almış oldukları derslere ait ağırlıklı yarıyıllık not ortalaması ile o ana kadar almış oldukları tüm dersler için hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması ile izlenir.

             (2) Bir öğrencinin bir dersten aldığı kredi tutarı, o dersin kredi değeri ile yarıyıl sonu başarı notu katsayısının çarpımı ile elde edilir. Herhangi bir yarıyılın ağırlıklı not ortalamasını bulmak için, o yarıyılda öğrencinin bütün derslerden aldığı toplam kredi tutarı, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünür. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir.

             (3) Ağırlıklı genel not ortalaması, öğrencinin Fakülteye girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu bölümde geçerli olan derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır.

             (4) Gerek ağırlıklı yarıyıllık gerekse ağırlıklı genel not ortalamasında (AA)`dan (F) harfine kadar verilen notlar esas tutulur. Ağırlıklı genel not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin yarıyıl karnesine geçirilir.

             Notların açıklanması ve not belgeleri

             MADDE 19 – (1) Notlar öğretim üyeleri tarafından sınav dönemlerinin bitiminden sonraki yedi gün içinde ilan edilir.

             (2) Fakültede öğrenim gören tüm öğrencilerin fakülteye ilk kayıt yaptırdıkları tarihten başlayarak, öğrenimleri süresince aldıkları dersler, notları ve akademik durumları not döküm belgesi (transkript)  üzerinde gösterilir ve bu belge öğrencinin talebi üzerine Fakülte Sekreterliği tarafından düzenlenir.

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 20 – (1) Üniversitenin bir anlaşma ile taraf olduğu öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim sürelerinin bir bölümünü yurt içinde veya yurt dışında başka bir akademik kurumda geçiren öğrencilerin aldıkları dersler akademik kayıtlara aynen geçirilir.

             (2) İlgili akademik kurumdan aldıkları başarı notları Fakültenin başarı değerlendirme sistemine uyarlanır. Öğrencilerin değişim programları çerçevesinde aldıkları derslerin kayıtlı oldukları programlardaki derslerle denkliği ilgili bölüm kurulunca belirlenir.

             Not değişikliği

             MADDE 21 – (1) İlan edilmiş olan bir ders notunda yer alabilecek maddi hatanın düzeltilmesi, ilgili öğretim üyesinin başvurusu üzerine Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

             (2) Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç üç iş günü içinde, yazılı olarak Dekanlığa başvurarak, sınav kağıdının maddi hata açısından tekrar incelenmesini isteyebilir. Fakülte Yönetim Kurulu itiraz edilen her sınav için üç kişilik bir komisyon oluşturur. İlgili komisyon,  Dekanlık tarafından dilekçenin kendisine iletilmesinden itibaren en geç on iş günü içinde, sınav kağıdını inceleyerek sonucu Dekanlığa bildirir.

             (3) Belli bir yarıyılda yapılan tüm not değişikliklerinin, en geç bir sonraki yarıyılın kayıt süresine kadar sonuçlandırılmış olması gerekir.

             Başarı durumunun takibi

             MADDE 22 – (1) Her hangi bir yarıyıl sonunda en az 12 kredilik ders yükü ile ağırlıklı genel not ortalaması en az 2,00 olan öğrencilerden ağırlıklı yarıyıllık not ortalaması 3,00-3,49 olanlar şeref öğrencisi, 3,50 ve bundan daha fazla olanlar yüksek şeref öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda Dekanlık tarafından ilan edilir.

             Başarı değerlendirmesi

             MADDE 23 – (1) Ağırlıklı genel not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler başarısız sayılır. Başarısız öğrencilerden dördüncü ve daha üst yarıyıl öğrencisi olanların  öğrenimlerine normal statüde devam edebilmeleri için sağlamaları gereken en az ağırlıklı genel not ortalamaları aşağıdaki gibidir:

             (a) Dördüncü yarıyılın sonunda 1,60,

             (b) Beşinci yarıyılın sonunda 1,70,

             (c) Altıncı yarıyılın sonunda 1,80,

             (ç) Yedinci yarıyılın sonunda 1,90,

             (d) Sekizinci yarıyılın sonunda 2,00.

             (2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen ağırlıklı genel not ortalamalarını sağlayamayan öğrencilere ilgili yarıyılların sonunda "akademik uyarı" verilir. Akademik uyarı alan öğrenciler, (F), (DD) ve (DC) aldıkları dersleri danışmanlarının onayıyla tekrar ederler. Bu öğrencilerin bir üst yarıyıldaki ders yükünü danışmanları belirler. İki yarıyıl üst üste akademik uyarı alan öğrenciler bir üst yarıyıldan ders alamaz. Ders tekrarı ile ağırlıklı genel not ortalamalarını gereken düzeye getiren öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam eder.

             Ders tekrarlama

             MADDE 24 – (1) Birinci sınıfta öğrenimlerine başlayan öğrenciler, kayıtlı oldukları yarıyıla ait bütün dersleri almakla yükümlüdür.

             (2) Bir dersten (F) notu alan öğrencilerin, bu dersi, verildiği ilk yarıyılda tekrarlamaları gerekir.

             (3) Seçmeli derslerden (F) notu alan öğrenci bu dersi ilk açıldığında tekrarlar veya yerine geçecek bir başka dersi tekrar (R) işareti ile alır. Bu durumda yeni dersten alınan not (F)’nin yerine geçer, (F) notu akademik kayıtlarda belirtilir.

             (4) Öğrenciler şartlı geçtikleri dersleri yarıyılı izleyen en çok üç yarıyıl içerisinde tekrarlamak durumundadır. Tekrarlanan derslerde, daha önce alınmış olan dersin toplam kredi tutarı, ağırlıklı genel not ortalaması hesaplarından düşülür ve en son dersin toplam kredi tutarı, ağırlıklı genel not ortalaması hesaplamalarına katılır, ancak, öğrencinin kayıt yaptırdığı tüm dersler akademik kayıtlarda ve not döküm belgesinde gösterilir.

             Tek ders sınavı

             MADDE 25 – (1)  Mezuniyet durumuna gelmekle birlikte, başarısız olduğu tek ders nedeniyle mezuniyeti bir ya da iki yarıyıl gecikme durumunda olan öğrenciye, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, o yarıyıla ait olan sınav hakkını, daha önce açılacak tek ders sınavında kullanma imkanı tanınabilir.

             (2) Tek ders sınavı bu Yönetmelik hükümleri uyarınca belirlenecek ve duyurulacak gün ve saatte yapılır.

             (3) Tek ders sınavına girme hakkı tanınmış öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi çalışma notu dikkate alınmadan, sadece yarıyıl sonu sınav notuna göre belirlenir

             Ek sınav hakkı

             MADDE 26 – (1) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, bu Yönetmelikteki süreler içinde mezun ya da başarılı olamayan öğrenciler için 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diplomalar ve Mezuniyet Derecesi

             Ön lisans diploması

             MADDE 27– (1) Öğrenim süresi sekiz yarıyıl olan akademik birimlerde ilk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olduktan sonra kaydını sildirenlere veya daha sonraki yarıyıllarda herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diploması ve not döküm belgesi verilir.

             Lisans diploması

             MADDE 28 – (1) Fakültenin öğretim programlarının lisans diploması için öngördüğü bütün şartları sağlayan ve ağırlıklı genel not ortalamaları en az 2.00 olan öğrenciler Fakültenin kayıtlı oldukları bölümünün  lisans diplomasını almaya hak kazanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Kayıt dondurma

             MADDE 29 – (1) Kayıt dondurma, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 22 nci maddesindeki esaslara göre belirlenir.

             Yatay geçişler

             MADDE 30 – (1) Başka yükseköğretim kurumlarından ve Üniversite içinden Fakültenin bölümlerine yatay geçişler, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 18 ve 19 uncu maddelerindeki esaslara göre belirlenir.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 31 – (1) Her türlü tebligat, öğrencilerin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdikleri adrese taahhütlü olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul, Üniversite Yönetim Kurulu, Senato, Fakülte Yönetim Kurulu ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 33 – (1) 6/1/2002 tarihli ve 24632 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.