24 Temmuz 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27651

YÖNETMELİK

Galatasaray Üniversitesinden:

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 4/1/2010 tarih ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki esaslar gözetilerek, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yapılan eğitim-öğretim, sınavlar, başarı notunun hesaplanması, yatay geçiş, öğrenci değişim programları ve diplomalara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununun ek 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Dekanlık: Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığını,

             b) Fakülte: Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesini,

             c) Fakülte Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurulunu,

             ç) Fakülte Sekreterliği: Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sekreterliğini,

             d) Fakülte Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             e) Rektör: Galatasaray Üniversitesi Rektörünü,

             f) Senato: Galatasaray Üniversitesi Senatosunu,

             g) Üniversite: Galatasaray Üniversitesini,

             ğ) Üniversite Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ve Sınavlara İlişkin Esaslar

             Kayıt

             MADDE 5 – (1) Fakülteye kayıt yaptırabilmek için, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin kayıtlara ilişkin 5 inci maddesine göre bu hakkı kazanmış ve yasal mali yükümlülükleri yerine getirmiş olmak gerekir.

             (2) Galatasaray Üniversitesinin diğer fakültelerinden veya yurtiçi ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapacak öğrencilerin durumuna ilişkin hallerde 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 18 ile 19 uncu maddeleri hükümleri saklıdır.

             Kayıt Yenileme

             MADDE 6 – (1) Öğrencilerin kayıtları her yarıyılın başında, akademik takvimde öngörülen süre içinde yenilenir. Kayıt yenileme için, öğrencinin, ilgili yarıyıla ait katkı payının yatırıldığına dair makbuzu ve ilgili yarıyılda alacağı derslerin adlarının yer aldığı beyannameyi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilmek üzere Fakülte Sekreterliğine vermesi gerekir. Bu belgelerin adı geçen Daire Başkanlığınca onaylanması ile kayıt yenileme işlemi tamamlanır.

             (2) Belirtilen süre içinde öğrenci katkı payını yatırarak kaydını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremez; bu öğrencilerin, öğrenci kimlikleri güncellenmez, indirimli kartları onaylanmaz. Kaydını yenilemeyen öğrencilere askerlik hizmetinin ertelenmesi veya başka bir amaçla öğrenciliğinin devam ettiğini bildirir öğrenci belgesi verilmez.

             Öğretim yılı

             MADDE 7 – (1) Fakültede öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her yarıyıl yetmiş öğretim gününden az olamaz.

             (2) Dekanlık, Fakülte Kurulu tarafından hazırlanan akademik takvim taslağını belirlenen süre içinde Rektörlüğe gönderir.

             Öğrenim süresi

             MADDE 8 – (1) Fakültede lisans öğretimi süresi sekiz yarıyıldır. Öğrenciler sekiz yarıyıllık lisans öğrenimlerini en fazla ondört yarıyılda tamamlamak zorundadır.

             (2) Bu süre içinde öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlama imkanı bulamayan öğrencilerin; 2547 sayılı Kanun, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında Fakülteden kayıtları silinir.

             Öğretimin düzenlenmesi

             MADDE 9 – (1) Fakültede öğretim, Fakülte Kurulunca kararlaştırılan ve Senato tarafından onaylanan öğretim planına göre yapılır.

             (2) Fakülte Kurulu bahar yarıyılı sonunda, bir sonraki öğretim yılı ile ilgili esasları ve öğretim planını belirler. Dekanlık bu plana göre dersleri, pratik çalışmaları ve bunların yapılacağı salonları, gün ve saatlerini, dersleri verecek öğretim üyelerinin adlarını gösteren program hazırlar.

             Öğretim dili ve öğretim şekli

             MADDE 10 – (1) Öğretim dili, Türk Hukukunun uygulamasına ilişkin öğretimde Türkçe, diğer bütün alanlarda Fransızcadır. Fakülte Kurulu, karşılaştırmalı hukuk dersleri ile seçimlik derslerin İngilizce ya da uygun göreceği başka bir dilde okutulmasına da karar verebilir.

             (2) Fakültede öğretim; zorunlu, seçimlik yarıyıllık dersler ve uygulamalı çalışmalarla yürütülür. Fakültede kural olarak ders geçme sistemi uygulanır.

             (3) Uygulamalı çalışmalar, dersin konusunun gerektirdiği pratik çalışmalar, laboratuvar çalışmaları ve benzeri çalışmalardan oluşur. Dersler ve uygulamalı çalışmalar öğretim üyeleri tarafından yapılır. Uygulamalı çalışmalar, ilgili öğretim üyesinin gerekli gördüğü hallerde kendi denetimi altında araştırma görevlilerince de yapılabilir.

             (4) Derslerle ilgili konferans ve seminerler düzenlenebilir, öğrencilerin staj yapması öngörülebilir. Bunların konusu, süreleri, katılımın zorunlu olup olmadığı Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.

             Dersler ve pratik çalışmaların amacı

             MADDE 11 – (1) Öğretim programındaki dersler; hukuk biliminin ve programda yer verilen diğer bilimlerin tarihi, teorik ve sistematik açıklamalarının yapılması amacıyla düzenlenir.

             (2) Pratik çalışmalar; derslerin programına giren konuları özellikle uygulama bakımından ele almak, hukuk kaynaklarını ve yargı kararlarını incelemek, öğrencilere sorular sorularak ve kompozisyonlar yazdırılarak hukuki ifade alışkanlığı kazandırmak amacıyla düzenlenir.

             (3) Dersler ve pratik çalışmalarda öğrencilerin tartışmalara aktif olarak katılması sağlanır. Öğretim elemanı, pratik çalışmalarda öğrencilere ayrıca ödev verebilir.

             (4) Pratik çalışma saati tahsis edilmiş olan dersler dışında kalan dersler ve konulara ilişkin olarak da Dekanın onayı alınmak şartıyla, serbest pratik çalışmalar yapılabilir.

             Derslere yazılma ve akademik danışmanlar

             MADDE 12 – (1) Fakülte Yönetim Kurulu, bir yarıyılda öğrencilerin en çok kaç saat karşılığı kredi kullanabileceklerini her öğretim yılı başında belirler.

             (2) Öğrenciler, her yarıyıl başında, programda yer alan o yarıyıla ait zorunlu dersleri ve seçmekle yükümlü oldukları kadar seçimlik dersleri belirleyerek kayıt yenileme süresi içinde Dekanlığa bildirirler. Bir seçimlik dersin öğrenci sayısının altı kişiden az olması halinde, bu dersin yapılmaması ve yerine başka bir ders konulmasına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

             (3) Seçimlik ders, Fakülteye bildirildikten sonra, artık o yarıyıl değiştirilemez ve zorunlu derslere ait hükümlere tabi olur. Seçimlik dersten başarısız olan öğrenci, o ders kaldırılmadıkça başarısız olduğu ders yerine başka bir seçimlik ders alamaz.

             (4) Birinci ve ikinci yarıyılların herhangi birinden başarısız olduğu dersi olan öğrenciler yedinci ve sekizinci yarıyıllardan; birinci ve ikinci yarıyılların herhangi birinden başarısız olduğu birden fazla dersi olan öğrenciler beşinci ve altıncı yarıyıllardan; üçüncü ve dördüncü yarıyılların herhangi birinden başarısız olduğu birden fazla dersi olan öğrenciler yedinci ve sekizinci yarıyıllardan ders alamazlar.

             (5) Ders seçme ve derslere yazılma işlemlerini kayıt yenileme süresi içinde tamamlamayan öğrenciler o yarıyıla kaydolmuş sayılmazlar. Bir dersten başarılı olan öğrenci, sonraki yarıyıllarda herhangi bir sebeple, o derse yazılamaz ve o dersin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavına katılamaz.

             (6) Dekanlık, kaydını yaptırmak veya yenilemek amacıyla başvuran her öğrenci için öğretim üyeleri ve diğer öğretim elemanları arasından bir akademik danışman ve bir akademik danışman yardımcısı belirleyebilir. Akademik danışmanlar ve yardımcıları; öğrencilerin kurallara uygun biçimde derslere yazılmalarında yardımcı olur ve Dekanlık tarafından talep edilmesi halinde danışmanı oldukları öğrencilerin faaliyetleri veya başarı durumu hakkında rapor verir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 13 – (1) Öğrenciler, bir yarıyıl içinde almış oldukları bütün zorunlu ve seçimlik derslerin her birine, toplam saatleri itibariyle en az % 70 oranında devam etmek zorundadır.

             (2) Devam zorunluluğuna uymayan öğrenciler, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkını elde edemez. Bu öğrencilerin yaptıkları yarıyıl içi çalışmaları ve aldıkları notlar da geçersiz sayılır.

             (3) Öğrencilerin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarında başarısız oldukları derslerden, yarıyıl içi not ortalaması yarıyıl içi tam notunun % 50’sinden fazla olan dersler için, o dersi aldıkları daha sonraki yarıyıllarda, devam zorunluluğu aranmaz.

             (4) Öğrencilerin devam durumlarının denetimi, ilgili öğretim elemanları tarafından yapılır. Devam listeleri, yarıyılın son ders gününü izleyen üç gün içerisinde Fakülte Sekreterliğine teslim edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yarıyıl içi çalışmaları, Sınavlar ve Başarı Değerlendirme

             Başarı değerlendirme yöntemi

             MADDE 14 – (1) Öğretim elemanları her yarıyıl başında ilk iki hafta içinde, verdikleri dersin konularını özetleyen ders içeriği ve bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinde belirtilen sınırlar içinde, yarıyıl içi çalışmalar ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından alınacak notların, o dersin yarıyıl sonu başarı notuna etkisini gösteren bir başarı değerlendirme yöntemi belirleyerek Fakülte Sekreterliğine yazılı olarak bildirir. Fakülte Sekreterliği bildirilen başarı değerlendirme yöntemlerini alışılmış usullerle öğrencilere duyurur.

             (2) Başarı değerlendirme yönteminde; yarıyıl içi çalışmalarının türleri, en az ve en çok olarak belirtilecek biçimde sayısı ve yarıyıl içi çalışmaları ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarının başarı notuna katkısının hangi oranda olacağı açıkça gösterilir.

             (3) Başarı değerlendirme yöntemi süresi içinde Fakülte Sekreterliğine bildirilmeyen dersler için, bu Yönetmeliğin 15 inci, 17 nci ve 22 nci maddeleri hükümleri uygulanır.

             Yarıyıl içi çalışmaları ve ara sınavlar

             MADDE 15 – (1) Yarıyıl içi çalışmaları, ara sınav, ödev, araştırma-inceleme, sunum, kısa konu sınavı ve benzeri faaliyetlerin bütünüdür.

             (2) Ara sınavlar, her ders için bir yarıyılda en az bir defa yapılır. Ara sınavların gün ve saatleri sınavdan en az yedi gün önce, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenip öğrencilere ilan yoluyla duyurulur.

             (3) Ara sınavlara yarıyıl başında o derse kaydolan ve derslere devam zorunluluğunu yerine getirmiş olan öğrenciler katılır. Mazeretsiz olarak ara sınava girmeyen öğrenci, ara sınavdan sıfır (0) almış sayılır. Ara sınav dışındaki yarıyıl içi çalışmalarını zamanında yapamayan veya bu çalışmalara katılamayan öğrencilerin mazeretlerini kabul veya reddetmek ilgili öğretim elemanının yetkisindedir.

             (4) Öğrencilerin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarında başarısız oldukları derslerden, yarıyıl içi not ortalaması yarıyıl içi tam notunun % 50’sinden fazla olan dersler için, o dersi aldıkları daha sonraki yarıyıllarda, yarıyıl içi çalışmalarına katılma zorunlulukları yoktur. Bu durumlarda, öğrencilerin bu derslere devam ettikleri yarıyıldaki yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl içi not ortalaması dikkate alınır. Ancak, öğrencilerin, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarından başarısız oldukları derslerden, yarıyıl içi not ortalaması yarıyıl içi tam notunun % 50’sinden az olan dersler için, o dersi aldıkları daha sonraki yarıyıllarda, derslere ve yarıyıl içi çalışmalarına yeniden devam ve katılma zorunlulukları vardır.

             Mazeret sınavı

             MADDE 16 – (1) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı bir nedene dayalı olarak, belirtilen tarihlerde ara sınava giremeyen öğrenciler için, sınavdan en az üç gün önceden duyurmak suretiyle, aynı yarıyıl içinde ilgili ders için mazeret sınavı açılabilir.

             (2) Haklı nedenin, en geç ara sınavı izleyen veya engelin kalktığı andan itibaren üç iş günü içerisinde Fakülte Dekanlığına yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Sağlık sorunları ile ilgili mazeretlerin sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporuyla belgelendirilmesi şarttır.

             (3) Ara sınavlar dışındaki sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.

             Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları

             MADDE 17 – (1) Yarıyıl sonu sınavları, ilgili derslerin programlandığı yarıyılın sonunda yapılır. Yarıyıl sonu sınavlarında başarısız olan veya hakları olduğu halde bu sınavlara girmeyen öğrencilere bütünleme sınavı hakkı tanınır.

             (2) Bu sınavların tarihleri Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir ve sınavların başlangıcından en az yedi gün önce idarece ilan olunur.

             Tek ders sınavı

             MADDE 18 – (1) Mezuniyet durumuna gelmekle birlikte, başarısız olduğu tek ders nedeniyle mezuniyeti bir ya da iki yarıyıl gecikme durumunda olan öğrenciye, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, ilgili yarıyıla ait olan sınav hakkını, daha önce açılacak tek ders sınavında kullanma imkanı tanınabilir.

             (2) Tek ders sınavı bu Yönetmelik hükümleri uyarınca belirlenecek ve duyurulacak gün ve saatte yapılır.

             (3) Tek ders sınavına girme hakkı tanınmış öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi çalışma notu dikkate alınmadan, sadece yarıyıl sonu sınav notuna göre belirlenir.

             Ek sınav hakkı

             MADDE 19 – (1) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, bu Yönetmelikteki süreler içinde mezun ya da başarılı olamayan öğrenciler için 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

             Sınav kurulu ve sınav şekli

             MADDE 20 – (1) Sınavlar, ilgili anabilim dalına mensup öğretim üyeleri, öğretim görevlileri veya okutmanlar tarafından yapılır. Bunların mazereti halinde Dekan sınav için başka öğretim üyeleri görevlendirir.

             (2) Ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları ve bütünleme sınavları yazılı olarak yapılır. Ancak, sınavların; yazılı, yazılı ve sözlü veya ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenecek şartlarla yazılıdan sonra sözlü olarak yapılmasına, dersin öğretim elemanının başvurusu üzerine Fakülte Yönetim Kurulu karar verir.

             (3) Sınav sonuç listeleri ilgili öğretim elemanları tarafından, sınav tarihinden itibaren en geç on gün içinde hazırlanır ve Dekanlıkça belirlenecek şekilde ilan edilir. Yazılı sınav belgeleri, sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle saklanır. Bu süre sonunda Dekanlıkça sınav belgeleri bir tutanak tutulmak suretiyle imha edilir.

             (4) Özürlü öğrencilerin sınavları sözlü olarak yapılabilir. Sözlü sınav olmak isteyen özürlü öğrenci, sınavdan en geç bir hafta önce Dekanlığa yazılı olarak başvurur. Bu başvurunun dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından uygun görülmesi halinde, ilgili öğrenci sınavın yapıldığı gün ve saatte, sorumlu öğretim elemanı tarafından sözlü sınava tabi tutulur. Bu sözlü sınav ve sonucu dersin sorumlu öğretim elemanının imzasının da bulunduğu bir tutanakla tespit edilerek diğer sınav sonuçlarıyla birlikte Dekanlığa teslim edilir; söz konusu tutanak sınav kağıtlarıyla birlikte saklanır.

             Sınav programı, sınav kuralları ve sınavlarda disiplin

             MADDE 21 – (1) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları, Dekanlık tarafından Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki esaslar gözetilerek hazırlanan ve Fakülte Yönetim Kurulunca onaylanan programa göre, öğrencilere ilan edilmiş gün ve saatlerde, bu işle görevlendirilmiş öğretim elemanlarının gözetiminde yapılır.

             (2) Öğrencilerin sınavlara, sınav programına göre hazırlanan listelerdeki gün ve saatlerde girmeleri ve öğrenci kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekir. Sınav saatinde yanında öğrenci kimlik kartını bulundurmayan öğrenciler sınava alınmaz.

             (3) Sınav süresi ara sınavlar, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarında 3 (üç) saati geçmemek üzere sınavı yapan öğretim üyesince tayin edilir. Belirlenen sürede sınavı bitirmeyen öğrencilerin cevap kağıtları gözetmenler tarafından alınır.

             (4) Sınavın başlamasından sonra, ilk 30 (otuz) dakika hiçbir öğrenci sınav salonundan çıkamaz. Sınava geç kalan öğrenciler bu süreyi geçmemek veya sınav salonundan çıkan öğrenci olmaması kaydıyla sınava alınabilirler. Bir öğrencinin, zorlayıcı nedenlerle, geçici veya tamamen sınav salonundan çıkmak durumunda kalması hallerinde, sınav güvenliği ve soruların geç kalan öğrencilere aktarılmasını önlemek için, idare ve ilgili öğretim elemanları tarafından gereken önlemler alınır.

             (5) Cevaplar, Fakültenin mühürlü kağıtlarına yazılır; kullanılacak sayfa sayısı ilgili dersin öğretim elemanlarınca sınırlandırılabilir. Aksi sınav soru kağıdında belirtilmedikçe, öğrenciler sınav sırasında hesap makinesi, bilgisayar, elektronik haberleşme araçları ile derslerle ilgili kitap, mevzuat, ders notu ve benzerlerini yanlarında bulunduramazlar.

             (6) Sınav süresi bitiminde sınav cevap kağıdını görevli gözetmenlere teslim etmeyen, sınavlarda kopya yapan, yaptıran, bunlara teşebbüs eden veya kopya yaptığı sonradan anlaşılan öğrencinin durumu bir tutanakla tespit edilir ve öğrenci hakkında ilgili disiplin mevzuatı hükümleri uygulanır.

             (7) Dekanlık, sınavlarda disiplini sağlamak amacıyla gerekli gördüğü diğer önlemleri alır.

             Sınavlarda değerlendirme ve başarı notu

             MADDE 22 – (1) Bir dersin başarı notu, ara sınav notları ile varsa diğer yarıyıl içi çalışmalarındaki notlar ve yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notların ağırlıklı ortalamasına göre hesaplanır.

             (2) Bütün değerlendirmelerde tam not 100’dür. Bir dersten başarılı sayılmak için, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavı notunun ve başarı notunun en az 50 olması şarttır.

             (3) Başarı değerlendirme yönteminde yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun başarı notuna katkısı % 40’tan az, % 60’tan fazla olamaz. Başarı değerlendirme yöntemi süresi içinde Fakülte Sekreterliğine bildirilmeyen derslerde başarı notu, ara sınav notunun veya birden fazla ara sınav yapılması halinde bunlardan alınan notların ortalamasının % 40'ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun % 60'ının toplamı esas alınarak belirlenir. Başarı notunun hesaplanmasında kesirli notlar tam nota yükseltilir.

             (4) Bu şekilde hesaplanan başarı notları öğretim elemanları tarafından, notların istatistiksel dağılımı ve başarı notu 50 (elli)’nin üzerinde olan öğrencilerin sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak, harflerle ifade edilecek biçimde, bağıl nota dönüştürülür. Bağıl notlar ve bunların sayısal değerleri aşağıdaki gibidir:

             Bağıl Not           Sayısal Değer

             AA                           4.00

             BA                            3.50

             BB                            3.00

             CB                            2.50

             CC                            2.00

             F                               0.00

             (5) Bütünleme sınavında başarılan bir dersin bağıl notu en fazla BB olabilir.

             (6) Bağıl nota dönüştürmeye ilişkin diğer esaslar, Fakülte Kurulu tarafından bir yönerge ile düzenlenir. Öğrencilerin not döküm belgelerine ve diploma eklerine bu düzenlemeler uyarınca belirlenen ortalamalar yazılır.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 23 – (1) Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç iş günü içinde bir dilekçe ile Dekanlığa başvurarak, sınav kağıtlarının maddi hata yönünden incelenmesini isteyebilir.

             (2) Dekanlık, itiraz edilen her sınav için ilgili anabilim dalının öğretim üyeleri arasından üç kişilik bir komisyon oluşturur. Anabilim dalında yeter sayıda öğretim üyesi yoksa bu komisyon, ilgili sınavı yapan öğretim üyesi ve sınavına girilen dersin yakın olduğu derslerin öğretim üyeleri arasından oluşturulur. Komisyon itiraz edilen sınav kağıtlarını yeniden inceler, sonucu on gün içinde Dekanlığa bildirir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diplomalar ve Mezuniyet Derecesi

             Diplomalar

             MADDE 24 – (1) Fakültede öğrenim gören öğrencilerden ilk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olduktan sonra kaydını sildirenlere veya daha sonraki yarıyıllarda herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diploması ve not döküm belgesi verilir.

             (2) Fakülte öğretim programında gösterilen derslere devam edip, bunların tümünden bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre başarılı olarak sekiz yarıyıl süreli lisans programını tamamlayan öğrencilere, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans diploması verilir.

             (3) Diploma hazırlanana kadar bir defaya mahsus, geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

             Not döküm belgesi ve mezuniyet derecesi

             MADDE 25 – (1) Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarına diplomanın eki olarak, öğrenimleri boyunca izleyerek başarılı oldukları dersler ile bunlara ilişkin bağıl notları gösteren not döküm belgesi verilir.

             (2) Not döküm belgesinde bağıl notların sayısal değerleri, tam not 4.00 olacak şekilde belirtilir.

             (3) Mezuniyet derecesinin hesaplanmasına ilişkin esaslar Fakülte Kurulu tarafından bir yönerge ile düzenlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yatay Geçişler ve Öğrenci Değişim Programları

             Üniversite içi yatay geçiş

             MADDE 26 – (1) Fakülte Yönetim Kurulu, Üniversitenin hangi fakülteleri ya da bölümlerinden yatay geçiş yapılabileceğini ve kontenjanları tespit eder. Üniversitenin diğer fakültelerinden Hukuk Fakültesinin sadece üçüncü yarıyılına yatay geçiş yapılabilir.

             (2) Yatay geçiş talebiyle yapılan başvurular, Dekanlık tarafından oluşturulacak komisyon tarafından, adayın fakültesinde almış olduğu hukuk dersleri, bu derslerdeki başarı durumu, genel not ortalaması ve üniversiteye girişte Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavda hukuk fakültesine giriş puan türündeki sıralaması dikkate alınmak suretiyle hazırlanan rapora dayanarak, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenip karara bağlanır. Bu kararda var ise, öğrencinin sorumlu tutulduğu önceki yarıyılların dersleri de fark dersleri olarak belirtilir.

             (3) Yatay geçiş talebi kabul edilen öğrenciler için, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen fark derslerine devam zorunluluğu yoktur. Bunlar, söz konusu derslerin ara sınavları ile yarıyıl içi çalışmalarından muaf tutulurlar ve bu Yönetmelikte düzenlenen yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına, yine bu Yönetmelikte belirtilen koşullarla katılırlar. Bu öğrencilerin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, o dersin sınav notunun en az 50 olması şarttır. Bu not, öğrencinin başarı notu olarak kabul edilir.

             Başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş

             MADDE 27 – (1) Fakülteye başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapılabilmesi için;

             a) Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kontenjan belirlenmiş ve ilan edilmiş olması,

             b) Yatay geçiş yapacak öğrencinin;

             1) Önceki yıl içerisinde Fransızcaya dayalı olarak öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunda okuduğu sınıfın bütün derslerinde başarılı olması,

             2) Ders konularının ve içeriklerinin en az % 80 oranında benzer olması,

             3) Not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması veya eşdeğer düzeyde bulunması gerekir.

             (2) Fakültenin sadece üçüncü ve beşinci yarıyıllarına, Fransızca öğretim veren hukuk fakültelerinden yatay geçiş yapılabilir.

             (3) Fakülteye başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş talebiyle gelen başvurular, uygulanabilir olduğu ölçüde, bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uyarınca incelenip değerlendirilerek karara bağlanır.

             (4) Fakülteye yatay geçiş Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 28 – (1) Fakülte Yönetim Kurulu, öğrenci değişim programları çerçevesinde, yurtdışındaki üniversiteler ile yapılan anlaşmalarla belirlenen sayıdaki hukuk fakültesi öğrencilerinin, öğrenimlerinin bir ya da en fazla iki yarıyılını, bu üniversitelerden birinde söz konusu anlaşmalar uyarınca yapmasına karar verebilir.

             (2) Bu öğrenim imkanları öğrencilere, Dekanlık tarafından, başvuru süresi belirtilerek duyurulur. Fakülte Yönetim Kurulu, süresinde yapılan başvuruları dosya üzerinden, esas olarak, öğrencinin başarı durumu ile yabancı dil düzeyini dikkate alarak inceler ve adayların yeterli olup olmadığına ve yeterli adaylardan hangilerinin öğrenci değişim programları çerçevesinde anlaşmalı üniversitelerden hangisine gönderileceğine karar verir. Fakülte Yönetim Kurulu bu seçimi yaparken gerektiğinde adaylar veya adayların bir kısmı ile mülakat yapabilir.

             (3) Bu öğrencilerin gittikleri üniversitelerde hangi dersleri alacakları ve bu derslerin Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki karşılıklarının neler olduğu Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki not ortalamasının belirlenmesinde bu dersler karşılığı gösterilen dersler ve bu derslerde alınan notlar esas alınır.

             (4) Öğrenci değişimi uygulamasında, iki program arasında bire bir denklik aranmaz ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi programı esas alındığında eksik ders kalması halinde başarılı öğrenciye ayrıca ek ders alma ya da sınava girme yükümlülüğü yüklenmez.

             (5) Öğrenci değişim anlaşmaları çerçevesinde yurtdışındaki anlaşmalı üniversitelerden birine gönderilen öğrenciler, söz konusu üniversitelerde öğrenim gördükleri yarıyıl ya da yarıyıllara karşılık geldiği Fakülte Yönetim Kurulunca kararlaştırılan yarıyıl ya da yarıyılları Fakültede de başarmış sayılır. Söz konusu üniversitelerde takip ettikleri ders ya da derslerden başarısız olmaları halinde, bu öğrencilerin durumları Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve başarı durumları hakkında karar verilir.

             (6) Öğrenci değişim programları çerçevesinde bir yabancı üniversitede geçirilen süreler öğrenim süresine dahildir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul, Üniversite Yönetim Kurulu, Senato, Fakülte Yönetim Kurulu ve Fakülte Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 30 – (1) 4/1/2002 tarihli ve 24630 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında karşılaşılacak intibak sorunları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

             Yürürlük

             MADDE 31 – (1) Bu Yönetmeliğin;

             a) 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren Fakültenin birinci sınıfına kaydolan öğrenciler için ve 2010-2011 eğitim-öğretim yılı başında,

             b) Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde

             yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.