24 Temmuz 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27651

YÖNETMELİK

Galatasaray Üniversitesinden:

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki esaslar gözetilerek, Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yapılan eğitim-öğretim, sınavlar, başarı notunun hesaplanması, yatay geçiş, öğrenci değişim programları ve diplomalara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Bölüm: Fakültenin, amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim dallarından oluşan birimini,

             b) Dekanlık: Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığını,

             c) Fakülte: Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini,

             ç) Fakülte Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             d) Fakülte Kurulu: Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kurulunu,

             e) Fakülte Sekreterliği: Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sekreterliğini,

             f) Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği: 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini,

             g) Rektör: Galatasaray Üniversitesi Rektörünü,

             ğ) Senato: Galatasaray Üniversitesi Senatosunu,

             h) Üniversite: Galatasaray Üniversitesini,

             ı) Üniversite Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt ve Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

             Fakülteye kayıt

             MADDE 5 – (1) Öğrencilerin Fakülte’nin bölümlerinin öğretim programlarında yer alan derslere kayıt olmaları ve devam etmeleri için, Galatasaray Üniversitesi Fransızca Dil Hazırlık Sınıfının bütün derslerini başarı ile tamamlamış veya bu sınıftan muaf tutulmuş olmaları zorunludur.

             Öğrenci katkı payı

             MADDE 6 – (1) Öğrencilerin, derslere kayıt olabilmeleri için katkı payı ile ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları zorunludur.

             Öğretim biçimi

             MADDE 7 – (1) Lisans öğretimi; ders geçme esasına dayanan, en az yüz altmış kredi-saat karşılığı ders ile altı kredi-saat karşılığı bitirme ödevinden oluşur. Bitirme ödevine ilişkin yazım, sunum ve sınav ilkeleri Fakülte Kurulunca belirlenir.

             (2) Öğretim programları, Fakülte Kurulunca düzenlenir. Bölümler, öğretim programları içinde açtıkları zorunlu derslerin yanı sıra, seçmeli derslere de yer verebilirler.

             (3) Fakülte Kurulu, bahar yarıyılının son toplantısında ve ilgili bölümün önerisi üzerine; bir sonraki ders yılında açılacak seçmeli dersleri ve seçmeli derslerin açılabilmesi için gereken asgari öğrenci sayılarını, herhangi bir dersin açılabilmesi için başarılmış olması gereken ve önkoşul oluşturan ders veya dersleri ve öğretim programında yer alan dersleri verecek öğretim üyeleri veya öğretim görevlileri ile uygulamalı çalışmaları yürütecek araştırma görevlilerini belirler.

             (4) Öğretimin tamamlayıcı unsuru olarak öğrencilerin staj yapmalarına; ilgili bölümün önerisi üzerine Fakülte Kurulu karar verir. Staj yapmaları öngörülen bölüm öğrencilerinin mezuniyet durumuna gelebilmeleri için staj yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir. Staja ilişkin esaslarla, bu yükümlülüğü yerine getirmeye yönelik belge sistemi Fakülte Kurulunca düzenlenir ve staj sonucu öğrencinin dosyasına işlenir.

             (5) Öğretimi desteklemek amacı ile derslerle ilgili seminer ve konferanslar düzenlenebilir. Seminer ve konferansların konuları ile tarihlerine, ilgili öğretim elemanının teklifi üzerine, ilgili bölüm başkanlığınca karar verilir.

             Öğretimin düzenlenmesi

             MADDE 8 – (1) Öğretim, güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyıl, en az yetmiş öğretim günüdür.

             (2) Bölümlerde açılan derslerin saatlerini ve dersliklerini gösteren haftalık ders programı, ilgili bölümün teklifi üzerine, Fakülte Kurulu tarafından yarıyıl başlamadan en geç on beş gün önce belirlenir ve öğrencilere duyurulur.

             Öğretim süresi

             MADDE 9 – (1) Fakülte bölümlerinden lisans diploması almaya hak kazanabilmek için gerekli öğretim süresi sekiz yarıyıldır. Öğrenciler sekiz yarıyıllık lisans öğrenimlerini en fazla ondört yarıyılda tamamlamak zorundadır.

             (2) Bu süre içinde öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlama olanağı bulamayan öğrencilerin, 2547 sayılı Kanun, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında Fakülteden kayıtları silinir.

             Derslere kayıt

             MADDE 10 – (1) Öğrenciler her yarıyılda, akademik takvimde belirtilen derslere kayıt süresi içinde, öğretim programında ilan edilen dersler arasından eğitim durumlarına uygun olanlara kayıt yaptırırlar. Öğrenciler, derslere kayıt süresi içinde, Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından aldıkları not dökümü ve açıklanan ders programından yararlanarak ve öğrenim gördükleri bölüm tarafından görevlendirilmiş olan danışman öğretim üyesinin onayı ile ders kayıt formunu doldururlar, bölüm başkanı tarafından onaylanmış ders kayıt formunu öğrenim harcı makbuzu ile birlikte dekanlığa teslim ederler. Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ek kayıt süresinin sonuna kadar, kayıt olunan derslerde değişiklik yapılabilir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı gerekli incelemeyi yaparak bu değişikliği onaylar ve öğrencilerin dosyalarına işler.

             (2) Öğrenciler yarıyıl süresince, ders kayıt formunda yer alan ve onaylanmış derslere devam eder ve sınavlarına girerler.

             (3) Dekanlık, kayıtların tamamlanmasından sonra derslerin başladığı hafta, her derse kayıt olan öğrencilerin listesini ilgili öğretim elemanına iletir.

             (4) Öğrencilerin bir derse kayıt yaptırabilmeleri için, varsa o dersin önkoşulunu başarmış olmaları zorunludur.

             (5) Öğrencilerin beşinci ve takip eden yarıyıllara kayıt olmaları için birinci ve ikinci yarıyıl derslerinin en fazla biri dışında tamamını başarmış olmaları gerekir.

             (6) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde sayılan haklı nedenlere ilişkin bir belge ibraz etmeksizin derslere kayıt süresi içinde kayıt işlemlerini tamamlamayan öğrenciler, ilgili yarıyıl boyunca bu haklarını kaybederler. Mazeret bildirerek belge ibraz eden öğrencilerin durumu Fakülte Yönetim Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanır; mazeretleri geçerli bulunan öğrencilere kayıt hakkı verilir ve bu öğrenciler belirlenen süre içinde kayıt işlemlerini tamamlarlar.

             Ders tekrarı

             MADDE 11 – (1) Öğrenci, öğretim süresi içinde, zorunlu bir derse başarıncaya kadar yeniden kaydolur ve gereklerini yerine getirir. Seçmeli bir dersten başarısız olunması halinde, bu ders yerine başka bir seçmeli ders alınabilir.

              (2) Ders veya derslerde başarısız olup tekrar etmek durumunda kalan öğrencilerin, haftalık ders programlarında alt yarıyılda yer alan ve başarısız oldukları ders veya derslerin saatleri ile üst yarıyılda yer alan ders veya derslerin saatlerinin çakışması durumunda öncelikle alt yarıyıla ait ders veya dersleri almaları zorunludur.

             Seçmeli dersler

             MADDE 12 – (1) İlk dört yarıyılda öğrenciler, yarıyıl başına en fazla bir seçmeli ders alabilirler. Diğer yarıyıllarda ise, derslere kayıt süresi içinde, öğrenim gördükleri bölümün uygun bulduğu seçmeli dersler arasından almak istediklerine kayıt olurlar.

             Bitirme ödevi

             MADDE 13 – (1) Öğrenciler yedinci yarıyılda zorunlu derslere kayıt olma aşamasına geldiklerinde, derslere kayıt süresi içinde, ilgili bölüm tarafından danışman olarak belirlenen bir öğretim üyesi veya öğretim görevlisi ile birlikte bir bitirme ödevi konusu belirler ve bölüm başkanlığının onayına sunarlar.

             (2) Mezuniyet durumuna gelmek için gerekli olan ve bölümler tarafından belirlenmiş seçmeli ve zorunlu derslerden en fazla biri dışındakileri başarıyla tamamlayan öğrenciler için, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından bir Bitirme Ödevi Sınav Jürisi belirlenir. Bitirme ödevi sınav jürisi, öğrencinin bitirme ödevi danışmanı ile konuyla ilgili öğretim üye veya öğretim görevlileri arasından seçilecek iki üye olmak üzere, üç kişiden oluşur. Bitirme ödevi sınavı, ilgili bölümün belirlediği tarihte sözlü olarak yapılır ve sonuç bir tutanakla dekanlığa bildirilir. Dekanlık, sonucu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına iletir.

             Tek ders sınavı

             MADDE 14 – (1) Mezuniyet durumuna gelmekle birlikte, başarısız olduğu tek ders nedeniyle mezuniyeti bir ya da iki yarıyıl gecikme durumunda olan öğrenciye, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla, ilgili yarıyıla ait olan sınav hakkını, daha önce açılacak tek ders sınavında kullanma imkânı tanınabilir.

             (2) Tek ders sınavı bu Yönetmelik hükümleri uyarınca belirlenecek ve duyurulacak gün ve saatte yapılır.

             (3) Tek ders sınavına girme hakkı tanınmış öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi çalışma notu dikkate alınmaksızın, sadece yarıyıl sonu sınav notuna göre belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Derslerin Değerlendirilmesi, Sınavlar ve Başarı Durumu

             Derslerin değerlendirilmesi

             MADDE 15 – (1) Öğrencinin bir dersteki başarı durumu Bağıl Değerlendirme Yöntemi ile belirlenir. Bu değerlendirme, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından, öğrencinin yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı ile yarıyıl sonu sınavında aldığı not birlikte değerlendirilerek ve sınıfın genel başarı düzeyi göz önünde bulundurularak yapılır.

             (2) Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında yarıyıl sonu sınavı notu sıfır olarak yazılır.

             (3) Bağıl notlar ile bunlara denk gelen başarı dereceleri ve katsayılar aşağıdaki gibidir:

             Başarı

             Derecesi                       Bağıl not            Sayısal değer

             Pekiyi                              AA                        4,00

             İyi-Pekiyi                         BA                        3,50

             İyi                                    BB                        3,00

             İyi-Orta                            CB                        2,50

             Orta                                  CC                        2,00

             Orta-Zayıf                       DC                        1,50

             Zayıf                                DD                        1,00

             Başarısız                            F                         0,00

             (4) Bir dersten, (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış, (DC) ve (DD) notlarından birini alan öğrenci ise o dersi koşullu olarak başarmış sayılır.

             (5) Bir dersten (F) alarak başarısız olan öğrencilere, bu notu koşullu başarı notuna yükseltebilmeleri için bütünleme sınavı açılır. Bütünleme sınavları, yarıyıl sonu sınavlarını izleyen hafta içinde yapılır.

             Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO)

             MADDE 16 – (1) Ağırlıklı genel not ortalaması, derslerin her birinden ve bitirme ödevinden alınan başarı notları katsayılarının, kredileri ile çarpılıp toplanması sonucu bulunacak sayının, krediler toplamına bölünmesi ile elde edilen değerdir. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir.

             Ağırlıklı genel not ortalamasının yükseltilmesi

             MADDE 17 – (1) Ağırlıklı genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler, daha önce koşullu olarak başardıkları dersleri tekrar alabilirler. Ağırlıklı genel not ortalaması hesabına, bu dersler tekrar alındıklarında elde edilen son notlar katılır.

             Gözetim listesi

             MADDE 18 – (1) İki yarıyıl üst üste ağırlıklı genel not ortalaması 2,00’nin altında olan öğrenci gözetim listesine alınır. Gözetim listesinde iken ağırlıklı genel not ortalamasını 2,00 veya üzerine çıkartan öğrenci adı geçen listeden çıkartılarak öğrenimine normal statüde devam eder.

             (2) Gözetim listesine alınan öğrencilerin yarıyıl kredi yükü, en fazla yirmibir olabilir. Bu öğrenciler üst yarıyıldan ders almadan önce başarısız oldukları derslere ek olarak koşullu başarmış oldukları dersler arasından seçtiklerini tekrar alabilirler.

             Başarı notu

             MADDE 19 – (1) Bir dersin başarı notu; o derse ait yarıyıl içi çalışmaları (yarıyıl içi sınavları, kısa sınavlar, uygulama, ödev, proje, seminer, devam durumu gibi) ve yarıyıl sonu sınavının katkıları ile belirlenir. Her yarıyılın başlangıcında, o yarıyılda açılacak derslere ait başarı değerlendirme sistemi (yarıyıl içi çalışmalarının türleri, sayısı ve başarı notuna katkıları) dersten sorumlu öğretim elemanları tarafından başarı değerlendirme formu doldurularak önerilir ve ilgili bölüm başkanlığının olumlu görüşü üzerine Fakülte Kurulu kararı ile kesinleştirilerek dekanlıkça ilan edilir.

             (2) Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkısı % 40 tan az, % 60 tan fazla olamaz.

             (3) Derslere %70 oranında devam zorunluluğu vardır. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilme koşulunu devamsızlık nedeni ile yerine getiremeyen öğrenci bu dersten (F) almış sayılır.

             (4) Öğrencilerin bir dersteki başarı durumunu gösteren liste, yarıyıl sonu sınavının yapıldığı tarihten itibaren en geç üç gün içerisinde dersten sorumlu öğretim elemanları tarafından ilan edilmek üzere, sınav kağıtları ile birlikte dekanlığa teslim edilir. Fakülte Yönetim Kurulu gerekirse, dersten sorumlu öğretim elemanından, o dersle ilgili başarı durumunu yeniden değerlendirmesini isteyebilir.

             Sınav dönemi ve programları

             MADDE 20 – (1) Ara sınavlar, her ders için bir yarıyılda en az bir defa yapılır. Ara sınavların yapılacağı gün ve saatler dersin sorumlusu öğretim elemanları tarafından belirlenerek, sınav tarihinden en az yedi gün önce öğrencilere duyurulur.

             (2) Yarıyıl sonu sınav programları ve sınav gözetmen listesi dekanlıkça hazırlanır. Fakülte Yönetim Kurulu’nun onayından sonra sınav dönemi başlamadan en az iki hafta önce ilan edilir.

             Sınav düzeni

             MADDE 21 – (1) Sınavlar, dersi veren öğretim elemanı ve bölüm tarafından dersle ilgili olarak görevlendirilen araştırma görevlisi ile dekanlıkça görevlendirilen gözetmen öğretim elemanlarının gözetiminde yapılır.

             (2) Bitirme ödevi dışındaki derslerin yarıyıl sonu sınavları yazılı olarak yapılır. Sınav süresi dersten sorumlu öğretim elemanı tarafından, üç saati geçmeyecek şekilde belirlenir.

             Sınav disiplini

             MADDE 22 – (1) Sınavlar, üniversite tarafından öğrenciye verilen kimliklerin kontrolü ve Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen sınav giriş listesinin öğrenciler tarafından imzalanması ile başlar. Galatasaray Üniversitesi öğrenci kimliğine sahip olmayan ve sınav listesinde adı yer almayan öğrenciler sınava giremezler. Sınav listesinde yer almayan öğrencileri sınav salonuna alan, sınav kağıdı ve sınav sorusu veren sorumlu öğretim elemanı ve gözetmenler hakkında Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             (2) Sınavlarda sorular öğrencilere dağıtıldıktan sonra, sınav salonuna öğrenci alınmasına veya salondan çıkan öğrencilerin sınav bitmeden tekrar salona girmelerine izin verilmez. Sınav süresi bitiminde sınav kağıdını teslim etmeyen öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             (3) Öğrenciler sınav salonuna, sınav görevlilerinin sınavda yararlanılmasına izin vermediği kitap, ders notu ve benzeri belgeleri getiremez ve bunları yanlarında bulunduramaz. Sınav salonunda izin verilmeyen belgeleri bulunduran, kopya çeken, kopya çekmeye teşebbüs eden veya kopya çektiği daha sonra anlaşılan öğrenci ile bunlara yardımcı olan öğrenciler hakkında 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             (4) Sınavlarda, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde suç sayılan diğer fiil ve hareketleri yapanlar hakkında da, adı geçen Yönetmelik hükümleri çerçevesinde dekanlık tarafından soruşturma açılır.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 23 – (1) Öğrenciler bir dersteki başarı durumu sonucuna, dersin başarı durumu listesinin ilan edilmesinden itibaren üç iş günü içerisinde, itiraz edebilirler.

             (2) Dekanlık, dersten sorumlu öğretim elemanının yanı sıra dersin ilgili olduğu bölümün iki öğretim üyesi ile birlikte, üç kişiden oluşan bir inceleme komisyonu kurar. İnceleme komisyonu, dersten sorumlu öğretim elemanının ilan ettiği başarı değerlendirme sisteminde yer alan ve öğrencinin başarı notuna katkısı bulunan bütün çalışmaları tekrar inceler. Komisyonun hazırladığı rapor Fakülte Yönetim Kurulunda görüşülür ve karara bağlanır.

             Mezuniyet derecesi ve diploma

             MADDE 24 – (1) Kayıt olduğu bölümde açılan zorunlu dersleri, aldığı seçmeli dersleri ve yazılı olarak hazırladığı bitirme ödevine ilişkin sınavları başarı ile tamamlayan, bölümün zorunlu staj yükümlülüğünü yerine getiren ve mezuniyet için öngörülen toplam kredi sayısındaki derslerin ağırlıklı not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkaran öğrenciye Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin ilgili bölümünün lisans diploması verilir.

             (2) Mezuniyet için gerekli koşulları sağlayan öğrencilere Fakülte’deki öğrenimleri süresince aldıkları dersler ile bunlara ilişkin kredileri, başarı notunu, ağırlıklı genel not ortalamasını gösteren not dökümü belgesi (transkript) ve diploma eki de verilir.

             (3) Yatay ve dikey geçiş yoluyla Fakülte’ye kayıt olan öğrencilerin ilgili bölümden mezun olabilmeleri için gerekli kredi toplamı, Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile muaf tutuldukları derslerin kredileri, bölümün mezuniyet için belirlediği toplam kredi sayısından düşülerek hesaplanır. Bu öğrencilerin muaf tutuldukları derslere ilişkin açıklama not döküm belgesi dipnotunda belirtilir.

             Mazeret ve haklı nedenler

             MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında öğrencilerin mazeretlerine ilişkin haklı nedenler aşağıda sayılmıştır.

             a) Öğrencinin üniversite hastaneleri, devlet hastanesi veya diğer sağlık kuruluşlarının raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,

             b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi halinde, ilgili bütün öğrenciler için kaydın dondurulmuş sayılması,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilen bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Birinci derecede kan ve sıhrî hısımlarının ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrencinin öğrenimine ara verme zorunluluğunun bulunması,

             d) Ekonomik nedenlerle, öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunluluğunun bulunması,

             e) Bir ceza mahkemesi tarafından verilen ve kesinleşen hüküm sonucu öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddelerine göre öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkûmiyet hali,

             f) Öğrencinin hangi sınıfta bulunursa bulunsun tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             g) Öğrencinin tutukluluk hali.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Değişimi ve Yatay Geçiş

             Uluslararası öğrenci değişimi

             MADDE 26 – (1) Beşinci, altıncı, yedinci veya sekizinci yarıyıl öğrencileri Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile Yükseköğretim Kurumu tarafından tanınan yurt dışındaki üniversitelerde Yurtdışı Üniversitelerle Öğrenci Değişim Yönergesine uygun olarak en fazla iki yarıyıl süre ile eğitim görebilir. Öğrencinin bu eğitimi süresince alınan ve başarılı olunan derslerin kredileri ile başarı notları öğrencinin not dökümü belgesinde (transkript) açıklamalı olarak ayrı bir bölümde gösterilir.

             Üniversite içi yatay geçiş

             MADDE 27 – (1) Fakülte Yönetim Kurulu, Üniversitenin hangi fakülteleri ya da bölümlerinden yatay geçiş yapılabileceğini ve kontenjanları tespit eder. Üniversitenin diğer fakültelerinden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin üçüncü veya beşinci yarıyılına yatay geçiş yapılabilir.

              (2) Fakülte Yönetim Kurulu, Üniversitenin Fakültenin her bölümü için, kurum içi yatay geçiş kontenjanı yılda bir öğrencidir. Fakülteye yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin, kayıtlı olduğu lisans programının birinci sınıfındaki derslerin tümünü tekrarlamadan ve başarı ile tamamlamış ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.50 olması zorunludur.

             (3) Kurum içi yatay geçiş talebiyle yapılan başvurular, Dekanlık tarafından oluşturulacak komisyon tarafından, adayın fakültesinde almış olduğu dersler, bu derslerdeki başarı durumu, genel not ortalaması ve üniversiteye girişte Yükseköğretim Kurumu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavda, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin yatay geçiş için başvurduğu bölümünün giriş puan türündeki sıralaması dikkate alınmak suretiyle hazırlanan rapora dayanarak, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenip karara bağlanır. Bu kararda var ise, öğrencinin sorumlu tutulduğu önceki yarıyılların dersleri de fark dersleri olarak belirtilir.

             Başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş

             MADDE 28 – (1) Fakülteye başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş hususunda 2547 sayılı Kanun ve buna ilişkin mevzuat hükümleri, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Galatasaray Üniversitesi Yükseköğretime Hazırlık Sınıfları Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 29 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri, bu hükümlerde öngörülmemiş hususlarda ise Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul, Üniversite Yönetim Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik

             MADDE 30 – (1) 17/7/2001 tarihli ve 24465 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Fakültedeki lisans öğrenimlerine 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılından önce başlamış olan öğrencilerin durumlarının bu Yönetmelik hükümlerine uyumu Fakülte Kurulu kararları çerçevesinde sağlanır. Mezun olan öğrencilerin bu Yönetmeliğe uygun not döküm belgeleri (transkript) Fakülte Kurulunun kuracağı Uyum Komisyonu denetiminde Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanır.

             Yürürlük

             MADDE 31 – (1) Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.