24 Temmuz 2010 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27651

YÖNETMELİK

Galatasaray Üniversitesinden:

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 4/1/2010 tarihli ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğindeki esaslar gözetilerek, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesinde eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesinde yapılan eğitim-öğretim, sınavlar, başarı notunun hesaplanması, yatay geçiş, öğrenci değişim programları ve diplomalara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 34 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Dekanlık: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığını,

             b) Fakülte: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesini,

             c) Fakülte Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             ç) Fakülte Kurulu: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Kurulunu,

             d) Fakülte Sekreterliği: Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Sekreterliğini,

             e) Rektör: Galatasaray Üniversitesi Rektörünü,

             f) Senato: Galatasaray Üniversitesi Senatosunu,

             g) Üniversite: Galatasaray Üniversitesini,

             ğ) Üniversite Yönetim Kurulu: Galatasaray Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             h) Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği: 4/1/2010 tarih ve 27452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ve Sınavlara İlişkin Esaslar

             Kayıt

             MADDE 5 – (1) Fakülteye kayıt yaptırabilmek için Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin kayıtlara ilişkin 5 inci maddesine göre bu hakkı kazanmış ve yasal mali yükümlülükleri yerine getirmiş olmak gerekir.

             (2) Bu maddenin birinci fıkrasında anılan Yönetmeliğin, Galatasaray Üniversitesinin diğer fakültelerinden veya yurtiçi ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapacak öğrencilerin durumuna ilişkin 18 ile 19 uncu maddeleri hükümleri saklıdır.

             Kayıt yenileme

             MADDE 6 – (1) Öğrencilerin, lisans programının her yarıyılı başında, akademik takvimde öngörülen süre içinde, Fakültenin yetkili kurullarının onayıyla ilan edilen ders programında belirtilen derslerden eğitim durumlarına uyanlara, danışman öğretim üyesinin onayını alarak kayıt olmaları zorunludur.

             (2) Kayıt yenileme için öğrencinin, ilgili yarıyıla ait katkı payının yatırıldığına dair makbuz ile ilgili yarıyılda alacağı derslerin adlarının yer aldığı kayıt formu, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na gönderilmek üzere Fakülte Sekreterliğine verilir. Bu belgelerin adı geçen daire başkanlığınca onaylanması ile kayıt yenileme işlemi tamamlanır.

             (3) Belirtilen süre içinde öğrenci katkı payını yatırarak kaydını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler; bu öğrencilerin, öğrenci kimlikleri güncellenmez, indirimli kartları onaylanmaz.

             (4) Kaydını yenilemeyen öğrencilere askerlik hizmetinin ertelenmesi veya başka bir amaçla öğrenciliğinin devam ettiğini bildirir öğrenci belgesi verilmez.

             Öğretim yılı

             MADDE 7 – (1) Fakültede öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her yarıyıl yetmiş öğretim gününden az olamaz.

             (2) Dekanlık, Fakülte Kurulu tarafından hazırlanan akademik takvim taslağını belirlenen süre içinde Rektörlüğe gönderir.

             Öğrenim süresi

             MADDE 8 – (1) Fakültede lisans öğretimi süresi sekiz yarıyıldır. Öğrenciler sekiz yarıyıllık lisans öğrenimlerini en fazla on dört yarıyılda tamamlamak zorundadırlar.

             (2) Bu süre içinde öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlama olanağı bulamayan öğrencilerin, 2547 sayılı Kanun, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında Fakülteden kayıtları silinir.

             Öğretimin düzenlenmesi

             MADDE 9 – (1) Fakültede öğretim, Fakülte Kurulunca kararlaştırılan ve Senato tarafından onaylanan öğretim planına göre yapılır.

             (2) Fakülte Kurulu bahar yarıyılı sonunda, bir sonraki öğretim yılı ile ilgili esasları ve öğretim planını belirler. Dekanlık bu plana göre zorunlu ve seçimlik derslerin gün ve saatleri ile dersliklerini ve dersleri verecek öğretim üyelerinin adlarını gösteren programı hazırlar.

             (3) Öğretimi desteklemek amacıyla Fakülte Kurulunca yaz dönemi süresince kurs düzenlenmesine karar verilmesi halinde, bunun süresi, okutulacak dersler, öğretim elemanları ve derslikler Fakülte Kurulunun önerisi üzerine belirlenir.

             Öğretim şekli

             MADDE 10 – (1) Fakültede öğretim, ders geçme esasına dayanan fakülte zorunlu, uzmanlık alanı zorunlu dersler ve seçimlik dersler ile bitirme projesinden oluşur.

             (2) Öğretimin tamamlayıcı unsuru olarak öğrencilerin staj yapmalarına Fakülte Kurulunca karar verilir. Öğrencilerin staj yükümlülüğüne ilişkin esaslar, Fakülte Kurulunca düzenlenir.

             Kuramsal ve uygulamalı derslerin amacı

             MADDE 11 – (1) Kuramsal derslerin amacı, iletişim bilimlerinin ve öğretim programında yer verilen diğer bilimlerin tarihi, teorik ve sistematik açıklamalarının yapılmasıdır.

             (2) Uygulamalı ders ve çalışmaların amacı, öğrencilerin teorik alanda gördükleri derslerle ilgili uygulamaları öğrenmeleri, gerekirse bunları, o alandaki kamu kurumlarında ve özel sektör kuruluşlarında izlemeleri, teorik alanda elde ettikleri bilgilerle bu uygulamaları, ilgili öğretim üyesinin denetimi altında karşılaştırmaları ve değerlendirmeleridir.

             (3) Stajların amacı, öğrencilerin iletişim alanlarındaki akademisyenler ile mesleğin uzmanlarını, profesyonel alanda çalışanlarını bir arada izleyebilecekleri ve teorik bilginin yanı sıra uygulama ile ilgili hususları da alabilecekleri, tartışabilecekleri bir eğitim imkanı sağlamaktır.

             Derslere yazılma ve akademik danışmanlar

             MADDE 12 – (1) Fakülte Yönetim Kurulu, bir yarıyılda öğrencilerin kaç saat karşılığı kredi alabileceklerini her öğretim yılı başında belirler.

             (2) Öğrenciler, her yarıyıl başında, programda yer alan o yarıyıla ait fakülte zorunlu, seçmiş oldukları uzmanlık alanı zorunlu dersler ile seçimlik dersleri belirleyerek eğitim durumlarına uyanlara kayıt yenileme süresi içinde yazılırlar. Bu süre içerisinde, kayıtlarını yaptırmayan ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununda sayılan geçerli bir mazerete ilişkin yasal bir belge ibraz edemeyen öğrenciler derse yazılma hakkını kaybederler.

             (3) Öğrenciler yazıldıkları seçimlik dersleri, kayıt yaptırdıkları yarıyılın derslerinin başladığı tarihten iki hafta sonra değiştiremezler. Seçimlik derslerin kotaları her yarıyıl başında, ilgili öğretim üyesi tarafından belirlenir.

             (4) Öğrencilerin bir derse yazılabilmesi için bu dersin, eğer varsa, ön koşul ders veya derslerinden başarısız olmaması gerekir.

             (5) Öğrencinin öğrenim süresi içinde bir kez yazıldığı fakülte zorunlu ve uzmanlık alanı zorunlu bir derse, bu dersi başarıncaya kadar yeniden kayıt olması zorunludur. Ancak seçimlik bir dersten başarısız olan öğrenci, danışmanının uygun görüşünü de alarak, ön koşulsuz yeni bir seçimlik derse kayıt yaptırabilir.

             (6) Bir veya daha çok dersten başarısız durumda olan öğrenci, haftalık ders programında, başarısız olduğu alt sınıfta yer alan ders veya derslerin saatleri ile kayıtlı olduğu yıl derslerinin saatlerinin çakışması durumunda, alt sınıfa ait ders veya dersleri öncelikle almak zorundadır. Bir veya birden çok dersten başarısız olan öğrenci, bir sonraki yıl da bu derslerin tüm ara sınavlarına ve yarıyıl sonu sınavına girmek zorundadır.

             (7) Öğrenciler, ilgili yarıyıl süresince ders kayıt formunda yer alan ve onaylanmış derslere devam eder ve sınavlarına girerler. Öğrenciler, şartlı başarmış oldukları dersler haricinde, başarılı oldukları bir derse, sonraki yıllarda herhangi bir sebeple, yazılamaz ve o dersin yarıyıl sonu ve bütünleme sınavına katılamazlar.

             (8) Dekanlık, kaydını yaptırmak ve yenilemek amacıyla başvuran her öğrenci için öğretim üyeleri ve diğer öğretim elemanları arasından bir akademik danışman ve bir akademik danışman yardımcısı belirler. Akademik danışman ve yardımcıları öğrencilerin ders seçme ve kurallara uygun biçimde derslere yazılmalarında yardımcı olurlar. Dekanlık tarafından talep edilmesi halinde danışmanı oldukları öğrencilerle ilgili faaliyetleri veya bu öğrencilerin başarı durumları hakkında rapor verirler.

             Bitirme projesi

             MADDE 13 – (1) Öğrenciler yedinci yarıyıla kayıt olma aşamasına geldiklerinde, derslere kayıt süresi içinde, Dekanlık tarafından atanan danışmanları ile birlikte bitirme projelerinin konusunu belirlerler.

             (2) Bitirme projelerinin uygulama ve değerlendirme esasları, Fakülte Kurulu tarafından hazırlanan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Bitirme Projesi Yönergesi ile düzenlenir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 14 – (1) Öğrencilerin, Üniversitede öğretimin gerektirdiği bütün ders ve çalışmalara katılmaları ve devam etmeleri zorunludur.

             (2) Bir derse kayıtlı öğrenciler, yarıyıl sonu sınavına girebilmek için o dersin toplam saatlerinin en az %70`ine devam etmek zorundadırlar. Devam denetimi dersin öğretim üyesi tarafından yapılır. Devam zorunluluğuna uymayan öğrenciler, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkını elde edemezler.

             (3) Dekanlık, devamsızlık nedeniyle sınava girme hakkını yitiren öğrencilerin durumunu gösteren listeleri ilgili yarıyılın son ders gününü izleyen üç iş günü içinde ilan eder ve öğrenci dosyalarına işlenmek üzere Öğrenci İşleri Bürosuna gönderir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Başarı Değerlendirme

             Yarıyıl içi çalışmaları ve ara sınavlar

             MADDE 15 – (1) Dersin öğretim üyesi, yazılı ara sınav dışında, ders süresince yazılı ve sözlü sınavlar, uygulamalı çalışmalar ve ödevler yapılmasına karar verebilir. Bu çalışmaların ve ödevlerin değerlendirilmesi ve yarıyıl içi çalışma notunu ne ölçüde etkileyeceği dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir ve bu başarı değerlendirme yöntemi, öğrencilere dönem başladıktan sonra en geç iki hafta içinde duyurulur. Başarı değerlendirme yönteminde, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun başarı notuna katkısı %40`dan az, %60`dan fazla olamaz.

             (2) Her ders için bir yarıyılda en az bir ara sınav yapılır.

             (3) Dekanlık, ara sınav tarihlerini her yarıyılın en geç ilk onbeş günü içinde öğrencilere duyurur. Öğretim üyeleri belirlenen ara sınav döneminde sınav yapacakları tarihi, ara sınav tarihinden en az onbeş gün önce Dekanlığa bildirir. Mazeret sınavları hariç olmak üzere, bir günde aynı sınıfa ait derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir.

             (4) Ara sınavlara Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen bir haklı nedenle katılmayanlar için mazeret sınavı yapılır. Mazeretsiz olarak girilmeyen ara sınavın notu, not çizelgesinde sıfır olarak belirtilir ve öğrencinin yarıyıl içi not ortalaması buna göre hesaplanır.

             (5) Ara sınav dışındaki yarıyıl içi çalışmalarını zamanında yapamayan veya bu çalışmalara katılamayan öğrencilerin mazeretlerini kabul veya reddetmek ilgili öğretim elemanının yetkisindedir.

             (6) Öğretim üyesi tarafından yarıyıl içinde yapılan yazılı ve sözlü sınavlar, uygulamalı çalışma ve ödevlerin değerlendirilmesi sonucu her öğrenci için belirlenen tek bir yarıyıl içi notu, yarıyılın son haftası içinde Dekanlığa verilir. Dekanlık açılan her dersin devam koşulunu yerine getiren öğrencilerin yarıyıl içi notunu ilan eder ve yarıyıl içi notları içeren listeleri öğrencilerin dosyalarına işlenmek üzere Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 16 – (1) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı bir nedene dayalı olarak, belirtilen tarihlerde ara sınavlara giremeyen öğrencilere aynı yarıyıl içinde mazeret sınavı yapılabilir.

             (2) Haklı nedenin, en geç ara sınavı izleyen veya engelin kalktığı üç iş günü içinde Fakülte Sekreterliğine yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Sağlık sorunlarıyla ilgili mazeretlerin; Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, üniversite hastaneleri veya ilgili mevzuatta belirtilen diğer sağlık kurumlarından alınan raporlarla belgelendirilmesi şarttır. Bu Yönetmelikte belirtilen süreler içinde bildirdiği mazereti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilenler bu sınava girebilir. Bu sınavın tarihi ilgili öğretim üyesi tarafından ilan olunur.

             (3) Yarıyıl/yılsonu (final) sınavlarına giremeyen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilmez.

             Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları

             MADDE 17 – (1) Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, dersin açıldığı yarıyılın sonunda yapılır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilerin sınav notu, not çizelgesinde sıfır olarak belirtilir ve başarı notu buna göre hesaplanır.

             (2) Bir dersten başarı notu olarak F alan ve başarısız olan öğrencilere ilgili dersi başarmak için bir bütünleme sınav hakkı tanınır. Bütünleme sınav notu en fazla CC olabilir.

             (3) Derse devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenciler, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi, 2 nci ve 3 üncü fıkralarında belirtildiği üzere yarıyıl sonu sınavına giremezler. Bu şekilde bir dersten başarı notu olarak F almış ve başarısız olmuş öğrencilere bütünleme hakkı da verilmez.

             (4) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarının programı ve takvimi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve sınavların başlangıcından en az yedi gün önce ilan edilir.

             Tek ders sınavı

             MADDE 18 – (1) Mezuniyet durumuna gelmekle birlikte, bitirme ödevi dışındaki, başarısız olduğu tek ders nedeniyle mezuniyeti bir ya da iki yarıyıl gecikme durumunda olan öğrenciye, Fakülte Yönetim kurulu kararıyla, ilgili yarıyıla ait olan sınav hakkını, daha önce açılacak tek ders sınavında kullanma imkanı tanınabilir.

             (2) Tek ders sınavı bu Yönetmelik hükümleri uyarınca belirlenecek ve duyurulacak gün ve saatte yapılır.

             (3) Tek ders sınavına girme hakkı tanınmış öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu notları dikkate alınmaksızın değerlendirilir.

             Ek sınav hakkı

             MADDE 19 – (1) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, bu Yönetmelikteki süreler içinde mezun ya da başarılı olamayan öğrenciler için 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

             Sınavların yapılması ve düzeni

             MADDE 20 – (1) Sınavların, dersi veren öğretim üyesinin sorumluluğu ve Dekanlık tarafından görevlendirilen gözetmenlerin gözetimi altında yapılması esastır. Sınavların düzenini Dekanlık sağlar. Sınav süresi dersin öğretim üyesi tarafından üç saati geçmeyecek şekilde belirlenir.

             (2) Öğrencilerin sınavlara ilan edilen listelerdeki gün ve saatlerde girmeleri ve öğrenci kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.

             (3) Sınavlar, Fakülte Sekreterliği tarafından düzenlenen sınav giriş listesinin öğrenciler tarafından imzalanması ile başlar. Mühürlü cevap kağıdını ilgili öğretim üyesi veya gözetmenlere teslim ettikten sonra sınav salonundan çıkan öğrencilerin sınav bitmeden yeniden salona girmesine izin verilmez. Sınav süresi bitiminde cevap kağıdını öğretim üyesi veya gözetmene teslim etmeyen öğrenci hakkında 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

             (4) Sınavlarda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde suç sayılan fiil ve hareketler hakkında ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır. Kopya yapan, yaptıran, bunlara teşebbüs eden veya kopya yaptığı sonradan anlaşılan öğrencinin durumu bir tutanakla tespit edilir ve öğrenci hakkında ilgili disiplin mevzuatı hükümleri uygulanır.

             (5) Dekanlık, sınavlarda disiplini sağlamak amacıyla gerekli gördüğü diğer önlemleri alır.

             Sınav sonuçları      

             MADDE 21 – (1) Öğretim üyeleri, ara sınavlar ve bunlara ilişkin mazeret sınavları ile yarıyıl sonu sınavlarını değerlendirerek, sonuçları sınavı izleyen bir hafta içinde Dekanlığa verirler. Dekanlık, sınav sonuçlarını derhal ilan eder ve öğrencilerin dosyalarına işlenmek üzere Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderir.

             Sınavlarda değerlendirme ve başarı notu

             MADDE 22 – (1) Bir dersin başarı notu; ara sınav notları ile varsa diğer yarıyıl içi çalışmalarındaki notlar ve yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notlar birlikte değerlendirilerek belirlenir.

             (2) Bütün değerlendirmelerde tam not yüzdür.

             (3) Başarı notları, öğretim üyesi tarafından harflerle ifade edecek biçimde belirlenir. Bu değerlendirme dersi veren öğretim üyesi tarafından sınıfın genel başarı düzeyi ve sınıf mevcudu göz önüne alınarak yapılır.

             (4) Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki gibidir:

             Başarı Derecesi         Başarı Notu    Katsayısı

             Pekiyi                              AA               4.00

             İyi-Pekiyi                        BA               3.50

             İyi                                    BB                3.00

             İyi-orta                            CB                2.50

             Orta                                 CC                2.00

             Orta-zayıf                        DC               1.50

             Zayıf                               DD               1.00

             Başarısız                            F                 0.00

             (5) Bir dersten (AA), (BA), (CB) ve (CC) notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. (DC) ve (DD) notlarından birisini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır.

             Ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 23 – (1) Ağırlıklı genel not ortalaması, derslerin her birinden elde edilen başarı notu katsayısının, derslerin kredileri ile çarpılıp toplanması sonucu bulunacak sayının, krediler toplamına bölünmesi ile ulaşılacak değerdir. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp verilir.

             Ağırlıklı genel not ortalamasının yükseltilmesi

             MADDE 24 – (1) Öğrenciler, daha önce şartlı başarmış oldukları derslere, kayıt yaptırdıkları yarıyıldaki dersleri ile çakışmaması şartıyla, danışmanlarının görüşünü de alarak, bir kereye mahsus olmak üzere tekrar yazılabilirler. Mezuniyet derecesi hesaplanırken bu dersler tekrarlandığı zaman alınan son notlar geçerli olur.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 25 – (1) Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç iş günü içinde Dekanlığa verecekleri bir dilekçe ile sınav kağıtlarının maddi hata yönünden yeniden incelenmesini isteyebilirler.

             (2) Dekanlığın kuracağı ve dersin öğretim üyesi yanı sıra görevlendirilen aynı anabilim dalından iki öğretim üyesinden oluşan üç kişilik inceleme komisyonu, itiraz edilen sınav kağıtlarını yeniden inceler, sonucu on iş günü içinde Dekanlığa bildirir. Anabilim dalında yeter sayıda öğretim üyesi yoksa bu komisyon, itiraz edilen dersin yakın olduğu derslerin öğretim üyeleri arasından iki öğretim üyesi seçilerek oluşturulur. Komisyon raporu Fakülte Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.

             Gözetim listesi

             MADDE 26 – (1) İki yarıyıl üst üste ağırlıklı genel not ortalamaları 2.00`nin altında olan öğrenciler gözetim listesine alınırlar. Gözetim listesinde iken ağırlıklı genel not ortalamalarını 2.00 veya üzerine çıkartan öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler.

             (2) Gözetim listesine alınan öğrenciler daha önce başarısız oldukları ya da şartlı başarmış oldukları dersleri tekrar alırlar. Bu öğrencilerin, bir yarıyıldaki kredi yükü en fazla onbeş kredi olabilir.

             Başarısız olan öğrencinin durumu

             MADDE 27 – (1) Bir dersin sınavlarına girmeyen veya sınavlarında başarısız olan öğrenciler, aynı derse tekrar kayıt olarak, devam ve tüm sınav yükümlülüklerini yerine getirmek ve varsa diğer çalışma ve uygulama sonuçları bir arada değerlendirildiğinde başarılı olmak zorundadırlar. Ön koşullu derslere, bir önceki ön koşul dersini başarı ile tamamlayamayan öğrenciler kayıt yaptıramaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Geçişler ve Diplomalara İlişkin Esaslar

             Üniversite içi yatay geçiş

             MADDE 28 – (1) Kayıtlı olduğu lisans programının birinci sınıfında derslerinin tümünü başarı ile tamamlamış olan öğrenciler, İletişim Fakültesinin üçüncü yarıyılına kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler.

             (2) Kurum içi yatay geçiş öğrenci kontenjanı ve esasları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             (3) Yatay geçiş talebiyle yapılan başvurular, Dekanlık tarafından oluşturulacak komisyon tarafından, adayın fakültesinde almış olduğu dersler, bu derslerdeki başarı durumu, genel not ortalaması ve üniversiteye girişte Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavda aldığı puan türü ve sıralaması değerlendirilerek hazırlanacak rapora dayanarak, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenip karara bağlanır. Fakülte Yönetim Kurulu, kurum içi yatay geçişini onayladığı öğrencilerin Fakülte öğretimine uyumu için gerekli gördüğü önceki yarıyılların derslerini de fark dersleri olarak almasını zorunlu tutabilir.

             Başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş

             MADDE 29 – (1) Fakülteye başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapılabilmesi için:

             a) Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kontenjan belirlenmiş ve ilan edilmiş olması;

             b) Yatay geçiş yapacak öğrencinin;

             1) Önceki yıl içerisinde Fransızca’ya dayalı olarak öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunda okuduğu sınıfın bütün derslerinde başarılı olması,

             2) Ders konularının ve içeriklerinin %80 oranında benzer olması,

             3) Not ortalamasının yüz üzerinden en az altmış olması veya eşdeğer düzeyde bulunması gerekir.

             (2) Fakültenin sadece üçüncü ve beşinci yarıyıllarına yatay geçiş yapılabilir.

             (3) Fakülteye başka yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş talebiyle gelen başvurular, uygulanabilir olduğu ölçüde, bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca incelenip değerlendirilerek karara bağlanır.

             (4) Fakülteye yatay geçiş Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 30 – (1) Fakülte Yönetim Kurulu, Üniversite ile yurt içindeki ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumları arasında yapılan anlaşmalar gereğince İletişim Fakültesi öğrencilerinin, öğrenci değişim programlarından bir ya da en fazla iki yarıyıl süresince yararlanmasına karar verebilir.

             (2) Bu öğrenim imkanları öğrencilere, Dekanlık tarafından, başvuru süresi belirtilerek duyurulur. Fakülte Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan komisyon, süresinde yapılan başvuruları inceler ve adaylarla yaptığı mülakat sonucunda adayların yeterli olup olmadığına ve yeterli adaylardan hangilerinin öğrenci değişim programları çerçevesinde anlaşmalı üniversitelerden hangisine gönderileceğine karar verir. Komisyon, raporunu Fakülte Yönetim Kurulunun onayına sunar.

             (3) Öğrencilerin gittikleri üniversitelerde aldıkları ve başarılı oldukları derslerin, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesindeki kredi karşılıkları ve uyumları Fakülte Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Öğrencilerin Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesindeki not ortalamasının belirlenmesinde bu dersler karşılığı gösterilen dersler ve alınan notlar esas alınır.

             (4) Öğrenci değişimi uygulamasında, iki program arasında bire bir denklik aranmaz.

             (5) Öğrenci değişim programından faydalanan öğrenciler, anlaşmalı üniversitelerde öğrenim gördükleri yarıyıl ya da yarıyıllara karşılık geldiği Fakülte Yönetim Kurulunca kararlaştırılan yarıyıl ya da yarıyılları Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesinde de başarmış sayılırlar. Takip ettikleri ders ya da derslerden başarısız olmaları halinde, bu öğrencilerin durumları Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve başarı durumları hakkında karar verilir.

             Diplomalar

             MADDE 31 – (1) Fakültede öğrenim gören öğrencilerden, ilk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olduktan sonra kaydını sildirenlere veya daha sonraki yarıyıllarda herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diploması ve not döküm belgesi verilir.

             (2) Fakülte öğretim programında gösterilen zorunlu ve seçimlik derslere devam edip, bunların tümünden bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre başarılı olarak sekiz yarıyıl süreli lisans programını tamamlayan ve ağırlıklı genel not ortalaması en düşük 2.00 olan öğrencilere, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi diploması verilir.

             (3) Öğrencilere diplomaları hazırlanıncaya kadar bir defaya mahsus geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

             Not döküm belgesi ve mezuniyet derecesi

             MADDE 32 – (1) Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunlarına, öğrenimleri boyunca izleyerek başarılı oldukları dersler ile bunlara ilişkin kredileri, başarı notları ve ağırlıklı genel not ortalamalarını gösteren not döküm belgesi (transkript), diplomanın eki olarak verilir.

             (2) Not döküm belgesinde bağıl notların sayısal değerleri, tam not 4.00 olacak şekilde belirtilir. Öğrencinin talebi ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun kararı ile bağıl notların sayısal değerleri tam not yirmi veya yüz olacak şekilde de gösterilebilir.

             (3) Mezuniyet derecesinin hesaplanmasına ilişkin esaslar Fakülte Kurulu tarafından bir yönerge ile düzenlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Galatasaray Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri, bu hükümlerde öngörülmemiş hususlarda ise Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul, Üniversite Yönetim Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu kararları ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 34 – (1) 17/7/2001 tarihli ve 24465 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında karşılaşılacak intibak sorunları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

             Yürürlük

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.