29 Temmuz 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27656

YÖNETMELİK

Orta Doğu Teknik Üniversitesinden:

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

TEMEL İNGİLİZCE BÖLÜMÜ HAZIRLIK SINIFI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Orta Doğu Teknik Üniversitesine bağlı lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin İngilizce seviyelerini Üniversitedeki dersleri takip edebilecek düzeye getirmek için yürütülen eğitim-öğretim ile ilgili esasları düzenlemektir.

             (2) Bu Yönetmelik, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Temel İngilizce Bölümünce yürütülen Hazırlık Sınıfı eğitim ve öğretimine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Akademik yıl: Güz ve bahar dönemlerinden oluşan iki yarıyılı,

             b) Düzey belirleme sınavı: Hazırlık sınıfında eğitim görecek öğrencilerin düzeylerini belirleyen sınavı,

             c) IELTS: International English Language Testing System Sınavını,

             ç) İngilizce yeterlik sınavı (İYS): Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavını,

             d) Lisans: En az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimi,

             e) Rektör: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörünü,

             f) Rektörlük: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğünü,

             g) Senato: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senatosunu,

             ğ) Temel İngilizce Bölümü: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Temel İngilizce Bölümünü,

             h) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfı: Yabancı Dil Hazırlık Sınıfını,

             ı) TOEFL: Test of English as a Foreign Language Sınavını,

             i) Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesini,

             j) Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO): Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hazırlık Sınıfında Eğitim ve Öğretimle İlgili Esaslar

             Akademik kurullar

             MADDE 4 – (1) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfıyla ilgili olarak oluşturulan akademik kurullardan;

             a) Bölüm kurulu; bölüm başkanı, bölüm başkan yardımcıları ve danışmanlarından oluşur. Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması ile ilgili kararları alır. Bu kararlar Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu ve/veya Senatonun onayına sunulur.

             b) Akademik bölüm kurulu; Temel İngilizce Bölümünde fiilen eğitim ve öğretim yapmakta olan tüm öğretim elemanlarından oluşur. Kurul başkanı Temel İngilizce Bölüm Başkanıdır. Kurul, Hazırlık Sınıfındaki eğitim programlarının düzenlenmesi ve uygulanması ile ilgili çalışmaları gözden geçirir ve öneriler oluşturur.

             İngilizce yeterlik sınavı

             MADDE 5 – (1) Üniversitede eğitim dili İngilizcedir. Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin İngilizce yeterlikleri, akademik yıl başında Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hazırlanan ve uygulanan İYS ile belirlenir. Lisans öğrencileri için İYS’de başarı notu en az 100 üzerinden 59,50’dir.

             (2) Ancak; İYS’de başarılı olanlar, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından önerilen ve Senatoca eşdeğerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan geçerli puanı elde edenler ve en az son üç yılında, İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar yerleştirildikleri programa kayıt yaptırabilirler. Bu koşulları sağlayamayan öğrencilerden bu Yönetmeliğin eğitim süresine ilişkin 7 nci maddesi kapsamına girenler Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfına kayıt olurlar.

             (3) Herhangi bir nedenle İYS’ye girmeyenlere telafi sınavı verilmez.

             Düzey belirleme sınavı

             MADDE 6 – (1) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında öğrencilerin hangi düzeydeki grupta eğitim görecekleri, İYS sonuçları ya da bölüm tarafından hazırlanarak uygulanan düzey belirleme sınavı sonuçlarına göre belirlenir. Grupların haftalık ders saatleri ve grup değiştirme kuralları her akademik yıl başında bölüm kurulu tarafından kararlaştırılır.

             Eğitim süresi

             MADDE 7 – (1) Temel İngilizce Bölümünde eğitim, Hazırlık Sınıfı adı altında uygulanır. Eğitim süreleri her yıl Senato tarafından onaylanan akademik takvimle belirlenir.

             (2) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında eğitimin süresi bir akademik yıldır.

             (3) Temel İngilizce Bölümüne kayıt yaptırıp bir akademik yıl sonunda devam koşulunu sağlayan, ancak başarısız olan ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlar veya eşdeğeri sınavlar ile yeniden yerleştirilen öğrenciler bir defaya mahsus olmak üzere, yalnızca bir akademik yıl için Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfına kabul edilir.

             (4) Temel İngilizce Bölümüne kayıt yaptırıp iki akademik yıl sonunda başarısız olan ve ÖSYM tarafından yapılan sınavlar veya eşdeğeri sınavlar ile yeniden yerleştirilen öğrenciler Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında eğitim göremez. Bu öğrenciler, bir yıl içinde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından verilen İYS veya Senatoca eşdeğerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan geçerli puanı elde etmeleri durumunda yerleştirildikleri programa kayıt yaptırabilir. Aksi halde Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (5) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, bölüm kurulunun saptadığı asgari yıl içi not ortalamasının altında kaldığından, akademik başarısızlık nedeni ile ilişiği kesilenlere Senatonun akademik takvimde belirlediği tarihlerde yapılacak İYS’lere üç yıl süresince katılma hakkı tanınır. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Sınavlara katılacak adayların Senatonun akademik takvimde belirlediği tarihe kadar Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuru yapması zorunludur.

             Devam durumu

             MADDE 8 – (1) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında derslere devam zorunludur. Öğrenciler bulundukları sınıfın derslerine %80'den az olmamak üzere bölüm kurulunca belirlenen oranda devam etmekle yükümlüdür. Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca kabul edilen bir mazereti olmadan devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler bulundukları sınıfta başarısız sayılır.

             Başarı ve değerlendirme

             MADDE 9 – (1) Başarı ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin başarı durumları İYS ile belirlenir. İYS’ye girebilmek için gerekli olan koşullar bölüm kurulu tarafından belirlenir. Söz konusu koşullar her akademik yıl başında öğrencilere duyurulur.

             b) Bir akademik yıl sonunda başarılı olamayan Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin yaz okuluna kayıt ve yaz okulu sonundaki İYS’ye giriş koşulları bölüm kurulunca belirlenir. Bir akademik yıl sonunda ve/veya yaz okulu sonunda verilen İYS’de başarılı olamayan öğrenciler bir sonraki akademik yıl başında verilecek İYS’ye girebilir.

             c) Bir akademik yıl sonunda başarısız olan Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin tekrar bir akademik yıl Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında eğitim görme koşulları bölüm kurulunca belirlenir.

             ç) Bir akademik yıl sonunda başarısız olup tekrar bir akademik yıl Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında eğitim görme hakkı olan öğrenciler, İngilizce bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek bunu izleyen akademik yıl başında verilen İYS’de başarılı oldukları takdirde, girmeye hak kazandıkları lisans öğretim programlarına devam ederler. Bu imkandan yararlanmak isteyen öğrencilerin, güz dönemi ders ekleme çıkarma süresinin son gününe kadar bir dilekçe ile Temel İngilizce Bölüm Başkanlığına başvurmaları gerekir.

             d) Bir akademik yıl sonunda akademik başarısızlık ya da devamsızlık nedeniyle başarısız olup bunu izleyen ders yılı başında verilen İYS’de başarısız olanların Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             e) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfında birinci akademik yılda başarısız olup tekrar bir akademik yıl eğitim gören, ancak başarısız olan, ya da tekrar bir yıl eğitim görmek yerine İngilizce bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirmeyi tercih eden öğrenciler bunu izleyen ders yılı başında verilen İYS’de de başarısız olurlarsa Üniversite ile ilişikleri kesilir. Bu öğrencilerin üç yıl içerisindeki sınav haklarından ilki, söz konusu akademik yılın ilk dönemi ders ekleme bırakma tarihi öncesinde verilir.

             İzinli sayılma

             MADDE 10 – (1) İzinli sayılmaya ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfı öğrencilerine Temel İngilizce Hazırlık eğitim öğretim programı bir yıl olduğundan söz konusu öğrencilere yarıyıl izni verilmez.

             b) Temel İngilizce Bölümü öğrencilerinden bir Akademik Yıl için izin başvurusu yapanlardan izin gerekçesi uygun görülenlere Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararı ve Rektörlük onayı ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere izin verilebilir.

             c) Bir akademik yıl için izinli sayılan öğrenciler, bir sonraki akademik yılın başında verilen İYS’yi alabilirler. Sınavda başarısız olan öğrencilerin Temel İngilizce Bölümü Hazırlık Sınıfına devam hakları saklıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 11 – (1) 1/5/1994 tarihli ve 21809 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Temel İngilizce Bölümü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uygulanacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ile ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.