29 Temmuz 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27656

YÖNETMELİK

Gümüşhane Üniversitesinden:

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK

SINIFI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gümüşhane Üniversitesi yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi ve sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Gümüşhane Üniversitesinin ilgili birimlerince düzenlenen ve yürütülen yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik;  4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi, 14 üncü maddesi ve 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:

             a) Hazırlık eğitim-öğretimi: Gümüşhane Üniversitesinde yürütülen yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimini,

             b) Hazırlık sınıfı: Gümüşhane Üniversitesinde yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi yapan hazırlık sınıfını,

             c) Rektör: Gümüşhane Üniversitesi Rektörünü,

             ç) Rektörlük: Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğünü,

             d) TOEFL: Test of English Foreign Language sınavını,

             e) Üniversite: Gümüşhane Üniversitesini

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimine İlişkin Genel Esaslar

             Hazırlık eğitim-öğretiminin amacı

             MADDE 5 – (1) Hazırlık eğitim-öğretiminin amacı; Üniversitenin yabancı dil hazırlık sınıflarında öğrencilere, kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dillerde, öncelikle kendi konularında okuduklarını ve duyduklarını anlama, metinleri Türkçe’ye çevirebilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini ifade edebilme, akademik, kültürel ve sosyal hayatta gerekli olan dil iletişimini sağlayabilme yeterliliğini kazandırmaktır.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 6 – (1) Hazırlık sınıfının normal süresi bir akademik yıldır. Bir akademik yıl, her biri ondört haftadan oluşan güz ve bahar dönemi olmak üzere iki yarıyıldan oluşur.

             Ders kaydı

             MADDE 7 – (1) Hazırlık sınıfı öğrencilerinin ders kayıtlarını akademik yılın başında, akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ve yılda bir kez yaptırmaları gerekir.

             Sınavlar

             MADDE 8 – (1) Hazırlık eğitiminde; yabancı dil yeterlik sınavı, ara sınavlar, habersiz küçük sınavlar (pop-quiz) ve final sınavları uygulanır. Her sınav yazılı, sözlü veya hem yazılı, hem de sözlü yapılabilir.

             Yabancı dil yeterlik sınavı

             MADDE 9 – (1) Yabancı dil yeterlik sınavında 100 üzerinden en az 60 puan, TOEFL (IBT) sınavından 70, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) 60 veya daha yukarı puan ve TOEFL (PBT) 550 puan alan öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfı eğitiminden muaf tutulur. Muaf tutulan öğrenciler başarılı sayılır ve lisans veya önlisans programına kayıt yaptırabilir.

             (2) Seviye tespit sınavında 100 üzerinden en az 60 puan alan öğrenciler, kayıtlı oldukları bölüm ve programlarda 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinin tamamından muaf olur ve aldıkları puan ayrı ayrı ilgili yarıyıllarda ders başarı notu olarak işlenir. Ancak öğrenciler, istekleri halinde muaf olukları bu dersleri alabilir. Bu durumda ilgili yarıyılda aldıkları başarı notu esas alınır.

             Ara sınav

             MADDE 10 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince yapılan çalışmaların kapsamları ve amaçları göz önüne alınarak, her yarıyıl içinde en az iki ara sınav yapılır. Ara sınav tarihleri, ilgili bölüm başkanlığı tarafından yarıyıl başında ilan edilir.

             Habersiz küçük sınavlar

             MADDE 11 – (1) Ara sınavlara ek olarak, öğretim elemanları tarafından süresi bir ders saatini geçmeyen yoklamalar niteliğinde küçük sınavlar (pop-quiz) da yapılabilir.

             Yıl sonu sınavı

             MADDE 12 – (1) Yıl sonu genel sınavına devam zorunluluğunu yerine getiren ve ara sınav not ortalaması 100 üzerinden en az 40 puan olan öğrenciler, kendileri için hazırlanmış olan yıl sonu (final) sınavına girmeye hak kazanır. 100 üzerinden 40 puan altında olan öğrenciler ise final sınavına giremeyip, Temmuz ayında veya daha sonraki dönemlerde yapılacak olan yeterlik sınavına girerek 60 puan aldıkları takdirde başarılı sayılır. Final sınavından 49 ve daha düşük not alan öğrencilerin ortalaması hesaplanmaz ve bu öğrenciler başarısız sayılır. Başarılı olmak için sene içi sınavlar (quiz ve ara sınavlar) ve final sınavı ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 13 – (1) Mazeret sınavı yalnızca birinci ara sınav için kullandırılır. Ara sınav için mazeret sınavı, yarıyılın son haftasında yapılır.

             (2) Sağlıkla ilgili mazeretleri nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir.

             (3) Mazeret belgelerinin, bu belgelerin düzenlendiği tarihi izleyen bir hafta içerisinde ilgili bölüm başkanlığına verilmesi gerekir. Bu sürenin dışında yapılan başvurular işleme konulmaz. Mazeret sınavına girmeyen öğrenciler için yeni bir mazeret sınavı yapılmaz.

             Genel başarı notunun hesaplanması

             MADDE 14 – (1) Genel başarı notu; ara sınavlar, habersiz küçük sınavlar (pop, quiz) ve ödevlerden alınan puan ortalamasının % 40’ı ile final sınav puanının % 60’ının toplanması ile elde edilir. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için, final sınavından 100 puan üzerinden en az 50 puan alması ve genel başarı notunun en az 60 olması zorunludur.

             (2) Yıl sonunda başarısız olan hazırlık sınıfı öğrencileri; öğretim yılı sonunda Temmuz ayı içerisinde yapılan yeterlik sınavına devam şartını yerine getirmek kaydıyla girerler, eğer başarısız olurlarsa takip eden eğitim-öğretim yılı içinde yapılan yeterlik sınavlarına girerler. Ancak başarılı sayılabilmek için yeterlik sınavından en az 60 puan almak zorunludur.

             (3) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin ileri düzey gruplarında olan öğrencilerden hazırlık eğitim-öğretimini; bölüm kurulunun önerisi doğrultusunda, belirlenen şartları birinci yarıyıl sonunda yerine getiren öğrenciler, o dönem sonunda yapılan yeterlik sınavına girebilir. Başarılı olan öğrenciler, ikinci yarıyıl başında kazandıkları programlara kayıtlarını yaptırabilir ve ilgili dönem için açılan dersleri alabilir.

             Hazırlık eğitiminde kullanılan notlar

             MADDE 15 – (1) Hazırlık eğitiminin değerlendirilmesinde kullanılan geçer notlar ile bu notların puanları, katsayıları ve dereceleri aşağıda gösterilmiştir:

             Puanlar        Notlar         Katsayılar         Derecesi

             89-100            A                  4.00               Pekiyi

             79-88              B                  3.50                  İyi

             60-78              C                  3.00                 Orta

             0 – 59              F                    0                Başarısız

             Notlarda maddi hata

             MADDE 16 – (1) Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç yedi iş günü içerisinde ilgili bölüm başkanlığına yazılı olarak başvurmak suretiyle, maddi hata nedeniyle sınav sonucuna itiraz edebilir. Başvuru üzerine, ilgili bölüm başkanlığı tarafından yapılan incelemede maddi hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak, ilgili yönetim kurulunca gerekli düzeltme yapılır.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 17 – (1)  Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminde derslere % 90 oranında devam zorunludur. Devamsızlığı toplam ders saatinin % 10’unu geçen öğrenciler yıl sonu sınavına kabul edilmez.

             İzinli sayılma

             MADDE 18 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminde okuyan öğrencilere yarıyıl izni verilmez. Bir yıllık izin için başvuranlardan geçerli ve haklı nedenleri bulunanlara, ilgili bölüm başkanının önerisi ve Rektörlüğün onayı ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere izin verilebilir.

             (2) Bir yıl için izinli sayılan öğrenciler, bir sonraki eğitim-öğretim yılının başında yapılan yeterlik sınavına yeni öğrencilerle birlikte girebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik, 28/7/2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümüşhane Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Üniversite Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik 13/9/2010 tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümüşhane Üniversitesi Rektörü yürütür.