29 Temmuz 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27656

YÖNETMELİK

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden:

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE

LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 26/6/2009 tarihli ve 27270 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Üniversite bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya bu programlara diğer yükseköğretim kurumlarındaki eşdeğer diploma programlarından yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senatonun belirleyeceği ilave koşullara göre yapılır.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin madde başlığı “İzinli sayılma” olarak değiştirilmiş ve birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(2) Her ders için en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavından başarısız olan öğrencilere bütünleme sınav hakkı verilir. Ara sınav, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarının hangi tarihte ve nerede yapılacağı, sınav tarihinden en az iki hafta önce ilgili birim yönetimince belirlenir ve öğrencilere duyurulur. Yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavlarına girmeyen ve 40’ın altında puan alan öğrenciler başarısız kabul edilir. Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarına girebilmek için, devam koşulunu yerine getirmek ve uygulamalardan başarılı olmak gerekir.”

             “(3) Senatonun belirleyeceği haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle, sadece ara sınavlara giremeyen öğrencilere, bu mazeretini gösterir belgeyi aldığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde bir dilekçe ile birlikte öğrenci işlerine teslim etmesi halinde, ilgili birim yönetim kurulunca yarıyıl/yıl sonu sınavından önce mazeret sınav hakkı verilir. Mazeret sınav hakları aynı yarıyıl içinde, ilgili birim yönetim kurulunca ilân edilen tarihlerde kullandırılır. Mazeret sınavları için ikinci  bir mazeret sınav hakkı verilmez.”

             “(4) Mezun olabilmek için zorunlu staj çalışması hariç, devam koşulunu yerine getirmiş olduğu bir dersten başarısız olan öğrencilere, dilekçe ile başvurmaları halinde bir defaya mahsus olmak üzere bütünleme sınavını takip eden bir ay içinde tek ders sınav hakkı verilir. Bu sınavdan E ve üzeri not alan öğrenciler başarılı sayılır.”

             “(8) Öğretim elemanı ara sınav tarihinden itibaren onbeş gün, diğer sınavlarda ise sınav tarihinden itibaren yedi gün içerisinde sınav sonuçlarını ilan etmek ve yarıyıl sonunda sınav evrakını ilgili öğretim birimine teslim etmek zorundadır. Sınavlara ilişkin belge ve tutanaklar ilgili öğretim birimince en az iki yıl saklanır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “3)  MU (muaf) notu; bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen muafiyet sınavı sonucunda başarılı olarak değerlendirilen öğrenciler ve başka bir yükseköğretim kurumunda başarılmış, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesine göre muaf kabul edilen dersler ile kurumlar arası yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programlarından aldığı derslerin başarı notunu göstermek için kullanılır. Başarı notu MU ile değerlendirilen öğrenci o dersi başarmış sayılır ve bu başarı notu genel not ortalamasına katılmaz.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(4) Diplomasını kaybeden öğrenciye bir kereye mahsus olmak üzere diplomanın ikinci nüshası düzenlenerek verilir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 27 – (1) Lisans eğitim-öğretim programlarında kayıtlı başarılı öğrencilere, belirlenen gerekli koşulları sağladıkları taktirde, bir başka lisans programındaki eğitimini birlikte yürüterek başarılı olmaları durumunda ikinci bir lisans diploması verilir. Çift ana dal programı ile ilgili, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen Yönetmelik hükümlerine göre uygulama yapılır. Ayrıca Senato kararı ile ilave yeni koşullar getirilebilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 28 – (1) Lisans eğitim-öğretim programlarında kayıtlı başarılı öğrencilere, belirlenen gerekli koşulları sağladıkları takdirde, kendi lisans programlarına ek olarak ilgi duydukları belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına imkan sağlayan, sertifikaya yönelik bir yan dal programı uygulanabilir. Ancak bu program ayrı bir lisans programı değildir. Yan dal programı ile ilgili, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen Yönetmelik hükümlerine göre uygulama yapılır. Ayrıca Senato kararı ile ilave yeni koşullar getirilebilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 30 – (1)  Ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları ile Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları, özel öğrenci olarak aynı düzeyde başka bir yükseköğretim kurumundan ders alma ve yükseköğretim kurumlarında eşzamanlı öğrenim görme işlemleri,   bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Ayrıca Senato kararı ile söz konusu Yönetmeliğe aykırı olmamak kaydıyla ilave koşullar belirlenebilir.’’

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

26/6/2009

27270