30 Temmuz 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27657

YÖNETMELİK

Kastamonu Üniversitesinden:

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ

HAZIRLIK SINIFI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Kastamonu Üniversitesi yabancı dil hazırlık sınıfında yürütülecek eğitim-öğretim ve sınavlar ile  Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarında okutulacak temel ve ileri düzey yabancı dil derslerinden muafiyete ilişkin esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar:

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) FCE: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Cambridge Advanced Exam sınavını,

             b) IELTS: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan International English Language Testing System sınavını,

             c) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

             ç) Rektör: Kastamonu Üniversitesi Rektörünü,

             d) Senato: Kastamonu Üniversitesi Senatosunu,

             e) TOEFL: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Test Of English As A Foreign Language sınavını,

             f) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

             g) Üniversite: Kastamonu Üniversitesini,

             ğ)Yabancı dil hazırlık sınıfı: Üniversitenin isteğe bağlı veya zorunlu olan yabancı dil hazırlık sınıfını,

             h) Yabancı Diller Bölüm Kurulu: Üniversitenin Yabancı Diller Bölüm Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Muafiyet ve Düzey Belirleme Sınavı

             Muafiyet 

             MADDE 4 – (1) Aşağıda durumu belirtilen öğrenciler her eğitim-öğretim yılı başında yapılacak yabancı dil muafiyet sınavına katılmak ve 70 üzeri puan almak şartı ile Üniversitede okutulan temel ve ileri düzey yabancı dil derslerinden muaf olabilirler:

             a) Üniversitenin zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan fakülte ve yüksekokullarına ilk kez kayıt yaptıranlar,

             b) İsteğe bağlı hazırlık sınıfında herhangi bir nedenle başarısız olanlar,

             c) Kayıtlı oldukları fakülte veya yüksekokulların temel ve ileri düzey yabancı dil derslerinden başarısız olan, mazereti nedeniyle bu derslerin sınavlarına katılamayan veya bu derslerden başarılı olup da üst yarıyıllardaki yabancı dil derslerinden muaf olmak isteyenler.

             (2) Aşağıdaki şartları sağlayan öğrenciler temel ve ileri düzey yabancı dil derslerinden muaf sayılırlar;

             a) Yabancı dil hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayanlar,

             b) Ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sınavlardan; KPDS’den 70, ÜDS’den 70, TOEFL’dan PBT 470, CBT 155, IBT 65, IELTS’den 65  ve FCE’den C düzeyinde puan alanlar.

             (3) Hazırlık sınıfının zorunlu olduğu  fakülte ve yüksekokul öğrencileri muafiyet sınavından 70 ve üzeri puan alarak başarılı olmak veya ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sınavlardan; KPDS’den 70, ÜDS’den 70, TOEFL’dan PBT 470, CBT 155, IBT 65, IELTS’den 65  ve FCE’den C düzeyinde puan almak şartıyla zorunlu hazırlık sınıfından muaf olabilirler.

             Düzey belirleme sınavı

             MADDE 5 – (1)Yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler yapılacak düzey belirleme sınavına girmek zorundadırlar. Sınav sonucuna göre öğrenciler orta düzey (A), ön orta düzey (B), temel düzey (C), başlangıç düzeyi (D) kurlarına ayrılır. Bu kurların puan aralıkları Üniversitenin Yabancı Diller Bölümünün değerlendirmesiyle belirlenir. İlk iki hafta içerisinde ilgili öğretim elemanının uygun görmesi halinde kurlar arası değişim yapılabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim- Öğretim,  Sınavlar ve Başarı Değerlendirme

             Eğitim süresi ve devam zorunluluğu

             MADDE 6 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfında eğitim süresine ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Hazırlık sınıfı akademik takvimi her yıl Yabancı Diller Bölüm Kurulunca belirlenir ve Senato tarafından karara bağlanır.

             b) Hazırlık sınıfı eğitim-öğretim süresi birbirini takip eden iki yarıyıldır ve tekrar edilmez. Hazırlık sınıfı eğitimi yüzkırk eğitim-öğretim gününden ve haftada yirmi saatten az olamaz. Ara sınav günleri ders yapılmaz.

             c) Öğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfında geçirdiği öğrenim süresi kayıt olduğu ön lisans ve lisans programı öğretim süresinden sayılmaz.

             (2) Yabancı dil hazırlık sınıfında derslerin % 80’ine devam zorunludur. Öğrencilerin derse devamları sorumlu öğretim elemanı tarafından yoklamalar ile imza karşılığı tespit edilir. Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfının yıl içindeki derslerine, sınavlara ve aynı öğretim yılı içinde yapılan bahar yeterlik sınavına alınmazlar.

             İsteğe bağlı hazırlık sınıfı

             MADDE 7 – (1) Fakülte ve yüksekokullarda hangi dilde/dillerde isteğe bağlı hazırlık eğitimi yapılacağı, ilgili fakülte veya yüksekokul kurulunun kararı ve Senato onayıyla belirlenir. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı açılan fakülte ve yüksekokullarda bu birimlerin yönetim kurulları, izleyen öğretim yılına ilişkin hazırlık sınıfı kontenjan önerilerini en geç Mayıs ayı içinde belirler.

             (2) Fakülte ve yüksekokullarda isteğe bağlı hazırlık sınıfları için başvuru süresi ve koşullar yeni öğrenci kayıt programı ile birlikte öğrencilere duyurulur. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı uygulayan fakülte ve yüksekokulları kazanıp yabancı dil hazırlık sınıfına katılmak isteyen öğrenciler isteklerini kayıt işlemleri sırasında bir dilekçe ile bildirir.

             (3) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler kayıt oldukları programlara devam edebilir.

              (4) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmeyen öğrenciler ile isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayıp kayıtlı oldukları programlara devam eden öğrenciler, 2547 sayılı Kanunda öngörülen zorunlu yabancı dil derslerine devam etmek ve bu derslerde başarılı olmak veya muafiyet şartlarını sağlamak zorundadır.

             Zorunlu hazırlık sınıfı

             MADDE 8 – (1) Lisans programlarında yer alan derslerin en az %30’unun yabancı dilde okutulması halinde, o program öğrencileri zorunlu olarak yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmak ya da hazırlık sınıfından muafiyet şartlarını yerine getirmek zorundadır.

             (2) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfını tekrarlamak zorundadır. İkinci kez başarılı olamayan veya hazırlık sınıfından muafiyet şartlarını sağlayamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             Sınavlar ve başarının değerlendirilmesi

             MADDE 9 – (1) Öğrencilerin bilgi ve gelişme düzeylerini belirlemek için aşağıdaki sınavlar uygulanır:

             a) Bilgi yoklama sınavı: Vize sınavlarının olmadığı haftalarda, 15 - 20 dakika süreli, gün ve saati önceden belirtilmeden tüm sınıflarda aynı ders saati içerisinde uygulanan sınavdır. Bilgi yoklama sınavının telafi sınavı yapılmaz. Sınav günü raporlu olan öğrencinin girmediği yoklama sınavı not hesaplamasına dahil edilmez, ancak geçerli raporu olmadan sınava girmeyen öğrenci sıfır (0) alır. Destek programında ise en az dört yoklama sınavı yapılır.

             b) Ara sınav: Her yarı yılda en az iki kez uygulanır. Ara sınavı günlerinde ders yapılmaz. Sınav günleri onbeş gün öncesinden duyurulur. Geçerli raporu ve mazereti olmayanlar sıfır (0) almış kabul edilir. Geçerli raporu ve mazereti olan öğrenciler için bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen hükümler uygulanır.

             c ) Bahar yeterlik sınavı: Bu sınav yılda bir kez hazırlık sınıfı bitiminde Yabancı Diller Bölümü akademik takviminde belirtilen tarihte yapılır. Bahar yeterlik sınavına girme hakkını elde edebilmek için bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen devam zorunluluğunun yerine getirilmesi gerekir.

             (2) Yabancı dil hazırlık sınıfında başarının değerlendirilmesinde;

             a) Yarıyıl başarı notu; ara sınav notunun %60’ı, bilgi yoklama sınavlarının %20’si,  sözlü anlatım sınavlarının %20’si katılarak,    

             b) Yıl içi başarı notu; birinci yarıyıl başarı notunun %50’si ve  ikinci yarıyıl başarı notunun  %50’si katılarak,

             c) Yıl sonu başarı notu; yıl içi başarı notunun  %40’ı, bahar yeterlik sınavının %60’ı katılarak              

             hesaplanır.

             (3) Yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı sayılabilmek için, öğrencinin yıl sonu başarı notunun en az 70 olması gerekir. Hazırlık sınıfını başarı ile bitirenlere Yabancı Diller Bölümünce düzenlenecek başarı belgesi verilir.

             Sınavların yapılışı

             MADDE 10 – (1) Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Sınavlarının yapılış şekli Yabancı Diller Bölümünce belirlenip, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde öğrencilere duyurulur. Duyuru yapılmaması halinde sınavlar yazılı olarak yapılır.

             Sınav tarihlerinin ilanı

             MADDE 11 – (1) Bilgi yoklama sınavları dışındaki tüm sınavların tarihleri Yabancı Diller Bölüm Başkanlığınca sınavlardan en az iki hafta önce belirlenip Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ilan edilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 12 – (1) 14/12/2006 tarihli ve 26376 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kastamonu Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen haklı ve geçerli bir mazereti nedeni ile herhangi bir ara sınava giremeyen öğrenciye; ara sınavların bitiminden itibaren en geç bir hafta içerisinde başvurması ve geçerli mazeretini sağlıkla ilgili mazeretinde sağlık raporuyla, diğer mazeretlerinde kanıtlayıcı belgelerle belgelemesi halinde Yabancı Diller Bölüm Kurulu kararı ile mazeret sınavı açılır. Bilgi yoklama sınavı için mazeret sınavı açılmaz.

             Sınav sonuçlarının ilanı

             MADDE 13 – (1) Sınav sonuçları sınavı izleyen ilk yedi gün içinde Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı onayı ile başarı yüzdesi ve tarihi yazılarak ilan edilir. Sınav evrakları iki yıl süre ile Yabancı Diller Bölüm Başkanlığında saklanır.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 14 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfında öğrenciler sınav sonuçlarına ilan tarihini izleyen günden itibaren en geç yedi gün içerisinde sadece maddi hata yönünden Yabancı Diller Bölüm Başkanlığına dilekçe ile başvurarak itiraz edebilir. İtiraz durumunda Kastamonu Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

             Öğrenime ara verme

             MADDE 15 – (1) Öğrenime ara verme yıl üzerinden değerlendirilir. Kabul edilebilir haklı ve geçerli mazereti olsa dahi hazırlık sınıfı öğrencilerine bir yarıyıl izin verilmez, ancak bu öğrencilere bağlı oldukları fakülte veya yüksekokul yönetim kurulu tarafından sadece bir defaya mahsus ancak iki yarıyıl süre ile öğrenimlerine ara vermelerine karar verilebilir. İzin talebinin, ilk ara sınavların başlangıç tarihinden önce yapılması gerekir. Bu şekilde izin alan bir öğrenci derslere ve sınavlara giremez. Öğrencinin öğrenim harcı ile ilgili yükümlülüğü ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir. Bu durumda olan öğrenciler; bir sonraki öğretim yılı başında açılacak muafiyet sınavına girerler, sınavda başarısız olan öğrenciler ise hazırlık sınıfına devam ederler.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 16 – (1) Yatay ve dikey geçişle gelen öğrenciler nakil yaptırdıkları yüksek öğretim kurumlarından, yabancı dil hazırlık sınıfından muafiyete veya yabancı dilden başarılı olduklarına ilişkin başarı belgesini sunmamaları halinde, bu Yönetmelik hükümlerine göre yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimine tabi olurlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ile Kastamonu Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kastamonu Üniversitesi Rektörü yürütür.