30 Temmuz 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27657

YÖNETMELİK

Pamukkale Üniversitesinden:

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

ÖN LİSANS VE LİSANS YABANCI DİL HAZIRLIK VE YABANCI DİL

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Pamukkale Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülen fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokullarına ait hazırlık programları ile yabancı dil öğretiminde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:

             a) Ara sınavlar: Yabancı dil hazırlık programı süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak, her yarıyıl içinde Yüksekokul Müdürlüğünce belirlenen sayıda dönem içinde yapılan sınavları,

             b) Birim: Pamukkale Üniversitesine bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulunu,

             c) Düzey belirleme sınavı: Yabancı dil hazırlık programına kabul edilecek öğrencilerin yabancı dil seviyelerini ve sınıflarını belirlemeye yönelik sınavı,

             ç) İleri yabancı dil dersleri: Yabancı dil hazırlık programını başarmış veya muaf tutulmuş lisans öğrencilerine lisans eğitimleri boyunca verilen dersleri,

             d) Mesleki yabancı dil dersleri: Yabancı dil hazırlık programını başarmış veya muaf tutulmuş lisans öğrencilerine lisans eğitimleri boyunca verilen mesleğe yönelik yabancı dil derslerini,

             e) Müdür: Pamukkale Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürünü,

             f) Ortak zorunlu yabancı dil dersleri: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilen ortak zorunlu yabancı dil derslerini,

             g) Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı: Ortak zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olmak için girilen sınavı,

             ğ) Rektör: Pamukkale Üniversitesi Rektörünü,

             h) Senato: Pamukkale Üniversitesi Senatosunu,

             ı) Üniversite: Pamukkale Üniversitesini,

             i) Yabancı dil destek programı: Eğitim-öğretimi kısmen veya tamamen bir yabancı dilde yapan bölüm öğrencilerine yabancı dil hazırlık programında başarısız olmaları durumunda verilen eğitim-öğretimi,

             j) Yabancı dil hazırlık programı: Yüksekokul tarafından yürütülen yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimini,

             k) Yeterlik sınavı: Zorunlu veya isteğe bağlı hazırlık programına dahil olan  öğrencilerin yabancı dil hazırlık programından muaf olmaları ve/veya hazırlık programını başarıyla tamamlamış olmaları için girmek zorunda oldukları sınavı,

             l) Yüksekokul Kurulu: Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,

             m)Yüksekokul Müdürlüğü: Pamukkale Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünü,

             n) Yüksekokul Yönetim Kurulu:  Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Ortak Zorunlu Yabancı Dil Dersleri Öğretimine İlişkin Esaslar

             Derslerin programlanması

             MADDE 4 – (1) Ortak zorunlu yabancı dil derslerinin programlanması ve uygulanması; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesi hükümlerine göre yürütülür.

             Yabancı dil seçimi ve ders kayıtları

             MADDE 5 – (1) Ortak zorunlu yabancı dil öğretimi İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde yapılır. Öğrenciler Üniversiteye kayıt yaptırırken bu dillerden birini seçer; seçtikleri dilin ortaöğretimde aldıkları dil olması koşulu aranmaz.

             (2) Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olan veya bu dersleri almış ve başarılı olmuş öğrenciler için daha sonraki yarıyıllarda seçmeli yabancı dil dersleri açılabilir.

             Ortak zorunlu yabancı dil derslerinden muafiyet

             MADDE 6 – (1) Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez.

             (2) Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte/meslek yüksekokulu/yüksekokul öğrencileri girer.

             (3) Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Bu öğrencilerin isimleri Yüksekokul Müdürlüğüne bildirilir.

             Ortak zorunlu yabancı dil dersleri sınav ve değerlendirme esasları

             MADDE 7 – (1) Ortak zorunlu yabancı dil derslerinin sınav ve değerlendirmesi, 16/7/2009 tarihli ve 27290 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile 14/8/2009 tarihli ve 27319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Öğrenciler sınavlara, Üniversite tarafından ilan edilen gün, saat ve yerde girmek zorundadır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi ve Sınavlara İlişkin Esaslar

             Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi

             MADDE 8 – (1) Birimlerde hangi dilde/dillerde isteğe bağlı ve zorunlu hazırlık eğitimi yapılacağına, birim kurulunun önerisi ile Yüksekokul Müdürlüğünün görüşü alınarak Senato tarafından karar verilir.

             (2) Hazırlık programlarına dinleyici ve/veya misafir öğrenci kabul edilmez.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 9 – (1) Yabancı dil hazırlık programlarında eğitim-öğretim süresi her bir yabancı dil hazırlık programı için iki yarıyıldır. Bu süre bir akademik yılda otuziki haftadır.

             Hazırlık programına başvuru ve kabul

             MADDE 10 – (1) Hazırlık sınıfları için başvuru takvimi ve koşulları eğitim-öğretim yılı başında duyurulur. Başvurular, Üniversiteye kesin kayıt işlemleri bittikten sonra Yüksekokul Müdürlüğüne yapılır. Başvuran öğrenciler, Yüksekokul Müdürlüğünden düzey belirleme ve yeterlik sınavına giriş belgesi alır.

             Düzey belirleme ve yeterlik sınavı

             MADDE 11 – (1) Yabancı dil hazırlık programı bulunan bölümlere ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, akademik yıl başlamadan önce düzey belirleme ve yeterlik sınavına girerler.  Öğrenciler bu sınavda aldıkları puana göre başlangıç, orta-alt düzey veya orta düzey gruplarından birine yerleştirilir veya yeterlik puanına sahip olanlar hazırlık eğitiminden muaf tutulur. Bu grupların puan aralıkları Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenir. Sınav sonuçları ilgili yerlerde ve Yabancı Diller Yüksekokulunun internet sitesinde duyurulur.

             (2) Düzey belirleme ve yeterlik sınavının tarihi Yüksekokul Müdürlüğünün önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır ve her yıl akademik takvimde belirtilir. Düzey belirleme ve yeterlik sınavına katılmayan öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez.

             (3) Zorunlu hazırlık eğitimine kabul edilen bölüm/programlara kayıt yaptıran öğrencilerden düzey belirleme ve yeterlik sınavına girmeyenler eğitim-öğretime başlangıç düzeyinden başlar.

             Yabancı dil hazırlık programı muafiyet esasları

             MADDE 12 – (1) Yabancı dil hazırlık programı bulunan birimlere ilk kez kayıt yaptıran öğrencilerden;

             a) Öğretim yılı başında yapılan yeterlik sınavında % 70 ve üstü başarı gösterenler,

             b) ÜDS veya KPDS’den 70 ve üzeri veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğer kabul edilen ulusal ve/veya uluslararası yabancı dil sınavlarının birinden geçer puanı aldığını belgeleyenler

             yabancı dil hazırlık programı eğitiminden muaf tutulur. Bu sınavlarda alınan puanın değerlendirmeye alınabilmesi için, sınavın yapıldığı tarihten itibaren üç yılın geçmemesi gerekir.

             (2) Yatay veya dikey geçiş yolu ile gelen veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Üniversiteye yeniden yerleştirilen öğrencilerin yabancı dil hazırlık programı muafiyet durumları Yüksekokul Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

             (3) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayamayan öğrenciler yabancı dil hazırlık programlarına devam eder. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrencilere başarı belgesi verilir.

             Yeterlik sınavı

             MADDE 13 – (1) Yeterlik sınavlarının tarihleri, Yüksekokul Müdürlüğünün önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır ve her yıl akademik takvimde belirtilir. Yeterlik sınavları, güz yarıyılı başında, sonunda ve bahar yarıyılı sonunda olmak üzere yılda üç kez yapılır.

             (2) Yeterlik sınavına katılma koşullarını Yüksekokul Kurulu belirler.

             (3) Bu sınavlar için mazeret sınav hakkı verilmez.

             Düzeyler arası geçiş

             MADDE 14 – (1) Yabancı dil hazırlık programına kaydolan öğrenciler, eğitim-öğretim yılı içerisinde başarı durumlarına göre alt ve üst düzey gruplarına, ilgili öğretim elemanlarının önerisi ve Yüksekokul Yönetim Kurulunun onayıyla geçebilir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler, hazırlık programındaki derslerin % 85'ine devam etmek zorundadır. Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler başarısız sayılır. Öğrencilerin durumları, Yüksekokul Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere bildirilir. Bu öğrenciler aynı eğitim-öğretim yılı içinde ve sonunda yapılacak olan yeterlik sınavına katılamaz, ancak bir sonraki eğitim-öğretim yılı başında verilen yeterlik sınavına girebilir.

             Sınavlar

             MADDE 16 – (1) Hazırlık eğitim-öğretimi süresince, ara sınavlar, bunlara ait mazeret sınavları ile kısa süreli sınavlar yapılır. Ara sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Sınavların yapılış biçimi ve sayısı Yüksekokul Müdürlüğünce belirlenir ve sınavdan en az bir hafta önce ilan edilir.

             (2) Sınav sonuçları ilgili birim yönetim kurulunca ilan edilir. Sınavlara itiraz, maddi hata yönünden sınav sonuçlarının ilan tarihini izleyen beş iş günü içinde yazılı olarak, ilgili birim yönetim kuruluna yapılır.

             Mazeret sınavı

             MADDE 17 – (1) Yüksekokul Yönetim Kurulunun uygun bulduğu haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti nedeniyle ara sınavlara katılmayan ve sınavdan sonraki on gün içerisinde durumunu belgeleyen öğrencilerin mazeretlerinin kabulü halinde, öğrencinin katılmadığı ara sınavlar için ilgili birim yönetim kurulunca yılsonu sınavından önce belirlenen tarihlerde mazeret sınavı yapılır. Yeterlik, seviye belirleme, yıl sonu bilgi yoklama sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

             Başarı puanının belirlenmesi

             MADDE 18 – (1) Hazırlık sınıfı süresince her türlü ölçme faaliyeti 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Buna göre, bir öğrencinin yılsonu itibarıyla başarı değerlendirme puanı; ara sınavların ortalamasının % 30'u, yıl içinde verilen bilgi yoklama sınavlarının ve sınıf içi çalışmalarının ödev, proje, sunu ve benzeri ortalamasının % 10'u, yılsonu sınavının % 60'ı toplanarak hesaplanır.

             Başarılı öğrenciler

             MADDE 19 – (1) Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için, başarı puanının en az 100 üzerinden 70 olması veya yeterlik sınavında en az % 70 oranında başarı göstermesi gerekir.

             Başarısız öğrenciler

             MADDE 20 – (1) Hazırlık programında başarısız olan öğrenciler hakkında; 2547 sayılı Kanun ile Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             (2) Yılsonunda başarılı olamayan hazırlık sınıfı öğrencilerinin yaz okuluna ve yaz okulu sonundaki yeterlik sınavına katılma koşulları, Yüksekokul Kurulunun teklifi üzerine Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenir. Yılsonunda ve/veya yaz okulu sonunda verilen yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yılı başında verilecek yeterlik sınavına Üniversiteye kayıt yaptıran yeni öğrencilerle birlikte girebilir.

             (3) Yabancı dille eğitim-öğretim yapan programlar ile kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapan programlarda, hazırlık programına devam ettikleri ilk yılın sonunda gereken koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrenciler bir sonraki yeterlik sınavına katılır ve/veya hazırlık programını tekrarlar. Yabancı dille eğitim-öğretim yapan program öğrencileri ile kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapan program öğrencileri yeterlik sınavında veya hazırlık programında başarılı olmadan ilgili programa başlayamaz.

             (4) Hazırlık sınıfı olan Türkçe programlarda hazırlık programına devam ettikleri ilk yılın sonunda gereken koşulları yerine getiremediği için başarısız olan öğrenciler; isterlerse bir kereye mahsus olmak üzere bir sonraki yıl yabancı dil hazırlık programını tekrarlayabilir. Bu öğrenciler hazırlık programında başarısız olsalar bile ilgili programa devam edebilir, ancak yabancı dille verilen derslere kayıt olamazlar.

             (5) Hazırlık sınıfının ikinci yarıyılı sonunda başarılı olamayan öğrenci, ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen ön lisans ve lisans programına devam edebilir.

             (6) Yabancı dille veya kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapan programlara kayıt yaptıran öğrencinin; yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda başarılı olamaması halinde, talebi üzerine, ÖSYM tarafından, başka bir üniversitede ya da kaydının bulunduğu üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.

             İleri yabancı dil dersleri

             MADDE 21 – (1) Hazırlık programı olan birimlerin bölümlerinde İngilizce dışında hangi dilde/dillerde seçmeli ikinci yabancı dil okutulacağına, ilgili birim kurulunun önerisi ve Yüksekokulun görüşü alınarak Senato tarafından karar verilir. Açılacak derslerin kapsamı, kredileri ve hangi birimlere yönelik olduğu her yıl Haziran ayında ilan edilir.

             Mesleki yabancı dil dersleri

             MADDE 22 – (1) Yabancı dil hazırlık programında başarılı olan lisans öğrencilerine mesleki yabancı dil derslerinin açılmasına, Yüksekokul Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından karar verilir. Açılacak derslerin kapsamı, kredileri ve hangi birimlere yönelik olduğu her yıl Haziran ayında ilan edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hazırlık programı yaz okulu

             MADDE 23 – (1) Hazırlık programına devam eden öğrencilerden yeterlik sınavında başarısız olanlar için hazırlık yaz okulu açılabilir. Hazırlık yaz okulunun kapsamı, süresi ve öğrencilerin kabul esasları 1/6/2010 tarihli ve 27598 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Yaz Dönemi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir ve Senatonun onayı ile yürütülür.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Pamukkale Üniversitesi Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Pamukkale Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

             Yürürlülükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 25 – (1) 28/7/2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Ön Lisans ve Lisans Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Pamukkale Üniversitesi Rektörü yürütür.