30 Temmuz 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27657

YÖNETMELİK

Uludağ Üniversitesinden:

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ KREDİLİ ÖNLİSANS VE LİSANS ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uludağ Üniversitesi Kredili Önlisans ve Lisans Öğretim Yönetmeliğinin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Kurum içi-kurum dışı yatay geçiş işlemleri

             MADDE 11 – (1) Başka bir yükseköğretim kurumundan Uludağ Üniversitesine bağlı yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş ile kayıt yaptıracak öğrenci sayıları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir.

             (2) Kurum içi yatay geçiş yapabilecek öğrenci sayıları, her akademik yıl başında fakülte veya yüksekokul yönetim kurulları tarafından belirlenir ve Senatonun onayına sunularak ilan edilir.

             (3) Kurum içi-kurum dışı yatay geçiş işlemleri, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

             (4) Üniversitenin zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı uygulayan bölüm/programlarına yatay geçişlerde, öğrencilerin geldiği üniversitede zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfını okumuş ve başarmış veya 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri ve Senato tarafından belirlenen esaslarda belirtilen sınavlardan geçerli not almış olma şartı aranır.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Dikey geçiş işlemleri

             MADDE 12 – (1) Dikey geçiş işlemleri, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası ile beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Zorunlu ve Seçmeli Dersler: Dersler, zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki türdür. Bölümler veya programlar tarafından zorunlu ve seçmeli dersler belirlenir. Bunlardan;

             a) Zorunlu dersler, öğrencinin almakla yükümlü olduğu derslerdir. Zorunlu yabancı dil hazırlık programı uygulanan bölüm veya programlarda zorunlu ve seçmeli dersler kredi saatlerinin toplamının asgari % 30’luk kısmı ile bu derslerin sınavları yabancı dilde yapılır.

             b) Seçmeli dersler, öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak belirlenen derslerdir. Bu dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, genel kültür ya da değişik ilgi alanlarından dersler de olabilir. Ders planlarında seçmeli dersler, mezuniyet için alınması gereken toplam kredinin en az %20’si ve en çok %40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir. Seçmeli dersler lisans öğrencileri için herhangi bir fakültenin, meslek yüksekokulu öğrencileri için herhangi bir meslek yüksekokulunun bir başka bölümünün veya programının dersi de olabilir. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı uygulanan fakülte veya yüksekokulların bölüm veya programlarında bazı seçmeli dersler kredi saatleri toplamının % 30’unu geçmemek koşuluyla yabancı dille yapılabilir ve bu derslerin sınavları da yabancı dilde yapılır. Seçmeli derslerin en az kaç öğrenci ile açılacağı her akademik yıl başında Senato tarafından belirlenir.”

             “(5) Zorunlu/isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı uygulayan bölüm veya programa kayıtlı öğrenciler, Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunun yaptığı yabancı dil seviye tespit sınavında başarılı olmaları halinde, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca almaları gereken yabancı dil dersinden muaf olurlar ve bu notları aynen yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) hesaplamasına katılır.”

             “(6) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında başarısızlık halinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler eğitim-öğretim yılı başında yapılan ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında açılan seviye tespit sınavına katılarak geçer not aldıkları takdirde bu dersten muaf olurlar. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen yabancı dil dersinden de geçer not alamayanlar birinci sınıfta bu dersi almak zorundadır.”

             “(7) Zorunlu/isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olması halinde de kendi isteğine bağlı olmak kaydı ile öğrenci, notunu yükseltmek için 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında açılan seviye tespit sınavlarına girebilir. Bu durumda alınan en son not her iki yarıyıl için YANO ve GANO hesaplamasına katılır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(2) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ortak zorunlu dersler ile kredisiz dersler toplam ders yükü dışında tutulur.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 25 – (1) Zorunlu/isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı uygulanmasına karar verilen fakülte/yüksekokul öğrencilerine, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre işlem yapılır.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 26 – (1) Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile çift anadal lisans programına ilişkin Senato tarafından belirlenen esaslarda belirtilen koşulları yerine getiren öğrencilerden isteyenlere, danışmanlarının rehberliğinde başka bir lisans programının ilgili esaslara göre belirleyeceği ders planındaki dersleri aynı zamanda alma izni verilebilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Yan dal lisans programı

             MADDE 27 – (1) Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile yan dal lisans programına ilişkin Senato tarafından belirlenen esaslarda belirtilen koşulları yerine getiren öğrencilerden isteyenlere, danışmanlarının rehberliğinde başka bir lisans programının ilgili esaslara göre belirleyeceği ders planındaki dersleri aynı zamanda alma izni verilebilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 29 – (1) Öğrencilerin; kuramsal derslere en az % 70, uygulama, laboratuvar ve benzeri çalışmalara en az % 80 oranında devamı zorunludur. Bu şartın yerine getirilmemesi durumunda öğrenci, o ders veya öğretim çalışması için devamsız kabul edilir. Devamsız öğrenci, yarıyıl sonu sınavı/bütünleme sınavına alınmaz ve öğrencinin not çizelgesinde bu durum D (Devamsız) ile belirtilir. Bir dersin devam koşulunu yerine getiren, ancak yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenci o dersin bütünleme sınavına girebilir. Aynı yarıyılda en fazla iki dersin bir arada toplam kuramsal beş saat üzerinden olmak koşulu ile birer saatlerinin çakışmasına izin verilir. Öğrencinin derslere devamı, öğretim elemanının belirleyeceği yöntemle izlenir.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

             “c) Belirlenen ilkelere göre yarıyıl içi not ortalaması hesaplanır. Bir dersin yarıyıl içi not ortalamasının yarıyıl sonu ham başarı notuna etkisi % 50, yarıyıl sonu sınavının etkisi de % 50'dir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına mazeretsiz olarak girmeyen veya girdiği halde sınavdan yarıyıl sonu sınav limiti (YSSL) altında not alan öğrenciler başarısız kabul edilir ve dönem sonu başarı notu olarak doğrudan (FF) notu verilir.”

             “c) Yarıyıl sonu sınavına giremeyen ve mazereti kabul edilen öğrenciler için yarıyıl sonu sınavlarının bitim tarihini izleyen on iş günü içinde, yarıyıl sonu mazeret sınavları yapılır. Mazeretin bu sürede de devam etmesi durumunda bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi hükümleri uygulanabilir. Bütünleme sınavı için öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilmez.”

             “(3) Bütünleme sınavlarına ilişkin esaslar şunlardır:

             a) İlgili birimin önerisi Senatonun kararı doğrultusunda bütünleme sınavı uygulanabilir. Bu durumdaki birimlerde yaz okulu açılmaz.

             b) Bir dersin devam koşulunu yerine getiren ancak yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya girdiği halde (FF), (FD) alarak başarısız olan öğrenci bütünleme sınavına girebilir.

             c) Bir dersin yarıyıl içi not ortalamasının yarıyıl sonu ham başarı notuna etkisi %50, bütünleme sınavının etkisi de %50’dir.

             ç) Bütünleme sınavında da yarıyıl sonu sınav limiti uygulanır. Bütünleme sınavına giren öğrencinin bütünleme sınav notu yarıyıl içi not ortalamaları göz önüne alınarak o derse ait yarıyıl sonu sınav not cetvelindeki harf notu aralıkları dikkate alınarak harf notuna çevrilir.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının (5) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Her eğitim-öğretim yılı başında; bağıl değerlendirmeye katma sınırı (BDKS), ham başarı notu alt sınırı (HBAS), yarıyıl sonu sınav limiti (YSSL) ve bağıl değerlendirme sistemi ile değerlendirilemeyecek özellikteki dersler Senatoca belirlenir.”

             “5) (M): Yatay veya dikey geçiş intibak işlemini tamamlayan öğrencinin muaf olduğu derslere veya ilgili bölüme Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav ile kayıt yaptıran, fakat daha önce eşdeğer veya benzer bölümden bazı dersleri alan ve başarılı olan ve bu derslerin denkliği bölüm veya program başkanlığının önerisi üzerine fakülte veya yüksekokul yönetim kurulunca tanınan derslere verilir. Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından almış olduğu dersler muaf tutularak, Uludağ Üniversitesinde almış olduğu derslere göre genel not ortalaması belirlenir.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 32 – (1) Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının sayısal notlarındaki maddi hatanın düzeltilmesi için öğrenci, sınav sonucunun ilânını takip eden üç iş günü içinde dersin kodunun ait olduğu idari birime yazılı olarak başvurabilir. Bu başvuru öğretim elemanına iletilir. Öğretim elemanı eğer maddi hata mevcut ise bölüm veya program kuruluna sunar. Not, ancak bölüm veya program kurulunun kararı ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile düzeltilebilir.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.

             “(1) Öğrencinin başarı durumu; her yarıyıl sonunda hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu bölümün veya programın ders planındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ikinci yarıyıl sonundan itibaren hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı kayıtlı bulunduğu akademik yılın güz veya bahar yarıyılına devam etmeyen öğrencilerin devam edilen yarıyıl sonunda oluşan YANO’ları bahar yarıyılı sonunda GANO’ya dönüşür. Bu ortalamalar her yarıyılın sonunda ilgili birim tarafından hesaplanır ve ilân edilir.”

             “(5) Dikey geçiş ile lisans programlarına yerleşen öğrencilerin diploma programından mezuniyet koşullarını sağlamaları halinde, lisans not ortalamaları intibak programında alınan dersler ile lisans programından aldıkları dersler üzerinden hesaplanır.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen ek sınav hakları saklı olmak kaydıyla lisans veya önlisans programındaki tüm dersleri alan, devam koşulunu yerine getirerek yarıyıl sonu sınavlarına giren öğrenciye, aşağıdaki koşullarda ek sınav hakkı verilir:”

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(7) Diplomanın kaybedilmesi halinde, Türkiye genelinde tirajı yüksek bir gazetede yayımlanacak kayıp ilânı ile birlikte yapılacak yazılı başvuruya dayanarak “ikinci kez düzenlenmiştir” ibaresi yer alan diploma düzenlenir.”

             MADDE 15 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 16 – Bu Yönetmelik hükümlerini Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

16/7/2006

26230

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

1-

28/6/2007

26566

2-

15/6/2008

26907