2 Ağustos 2010 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27660

YÖNETMELİK

Karadeniz Teknik Üniversitesinden:

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 10/8/1997 tarihli ve 23076 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “f) Lisansüstü programlara kabul edilen öğrenciler, Üniversite Senatosunun aldığı karar doğrultusunda yabancı dil seviye tespit sınavına alınırlar. Bu sınavın yapılış yöntemi ve değerlendirmesi, Üniversite Senatosunca kabul edilen esaslar çerçevesinde yürütülür. Yabancı dil seviye tespit sınavı sadece İngilizce olarak yapılır. Ancak yükseköğretim kurumlarında yabancı dil öğretimi ve yabancı dille öğretim yapılmasında uyulacak esasları düzenleyen ilgili mevzuatta belirlenen koşulları sağlayan öğrenciler, Enstitü Yönetim Kurulu kararınca yabancı dilden muaf sayılırlar. İngilizce muafiyetiyle ilgili belgelerin geçerlilik süresi ilgili mevzuatta belirtilen sürelerle sınırlıdır. Yabancı dil seviye tespit sınavından, Senato tarafından belirlenen esaslara göre başarılı olan veya Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile muaf sayılan öğrenciler, lisansüstü derslere kayıtlarını yaptırırlar. İngilizce bilgisi yeterli bulunmayan öğrenciler ise, 26/7/2009 tarihli ve 27300 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği hükümlerine göre İngilizce hazırlık eğitimine tabi tutulurlar.  İngilizce hazırlık eğitiminde geçirilen süre, lisansüstü eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Yabancı dil hazırlık programına devam eden öğrenciler lisansüstü derslere yazılamaz. Yabancı dil hazırlık programını verilen süre içinde tamamlayamayan veya başarı belgesini getiremeyen öğrencilerin ilgili enstitü ile ilişikleri kesilir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin başlığı “Yabancı Uyruklu ve Yurt Dışında İkamet Eden Türk Vatandaşı Adayların Kabulü” olarak ve aynı maddenin birinci fıkrasının altıncı cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Bu öğrenciler, ikamet ettikleri ülkede İngilizce eğitim yapan bir öğretim kurumundan mezuniyetleri veya İngilizce bilgilerini belgeleyen yeterli TOEFL veya eşdeğer sınav sonuçlarını ibraz etmeleri halinde Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından muaf sayılabilirler.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

             “Özel öğrenci statüsündeki öğrenciler, özel öğrenci olarak alacağı dersleri daha önce lisans veya lisansüstü programlarında aldığı derslerden alamaz. Yine bu programlarda özel öğrenci olarak aldığı dersleri kredi tamamlamak amacıyla saydırmışsa, kayıtlı olduğu lisansüstü programın öğrenim kredisine saydıramazlar.”

             “Özel öğrenci statüsündeki öğrenciler lisansüstü programına kayıt yaptırdığında, özel öğrenci iken aldıkları derslerden, zorunlu ders yükünün %50’sini geçmemek şartıyla kaç kredisini saydırabileceği ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir.”

             MADDE 4 –Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Karadeniz Teknik Üniversitesi içindeki başka bir enstitü anabilim yahut anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış ve başarılı olmuş, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendindeki şartları sağlamış ve Senatoca belirlenen programlardan mezun öğrenciler, giriş sınavı başarı notunun aynı yarıyılda yatay geçiş yapmak istediği anabilim dalına kabul edilen öğrencilerin  almış  oldukları  puandan  düşük olmaması  ve bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerine uygun olması koşuluyla enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile Karadeniz Teknik Üniversitesinde yürütülen lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilirler. Bu kararda öğrencinin kabul edildiği programdaki ders yükümlülüklerinin hangilerinden muaf tutulacağı ayrıca belirtilir. Yatay geçiş yolu ile kabul edilen öğrenciler, gerektiğinde enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bilimsel hazırlık programına tabi tutulurlar.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 11 – Yüksek lisans, doktora yahut sanatta yeterlik giriş sınavını kazanan adayların listesi Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir ve Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir. Lisansüstü programlara kayıt hakkı kazanan adayların kesin kayıtları Üniversitenin akademik takviminde belirtilen günlerde yapılır. Süresi içinde kaydını yaptırmayan adaylar bu haklarını kullanmamış sayılır ve herhangi bir hak iddia edemezler.

             Üniversitenin lisansüstü programlarına kabul edilen öğrenciler, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde kayıt yenilemek zorundadırlar. Bunun için öğrenciler her yarıyıl için akademik takvimde belirtilen tarihlerde öğrenci katkı paylarını ilgili bankaya yatırıp, Enstitü Kurulunca açılan derslere interaktif olarak yazılımlarını gerçekleştirirler. Bu işlemler tamamlanmadan öğrencinin kaydı yenilenmiş sayılmaz. Mazeretsiz olarak, üst üste iki veya aralıklı olarak üç yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencilerin ilgili enstitü ile ilişiği kesilir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Lisansüstü eğitim-öğretim programlarında, toplam ders saatinin % 30’undan az olmamak kaydıyla, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Kurulunun kararı ile lisansüstü derslerden bazıları İngilizce olarak okutulabilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Yarıyıl sonu sınavına girmiş bir öğrenciye verilecek yarıyıl başarı notu; ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı sonuçları göz önünde tutularak belirlenir. Yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen proje, stüdyo ve bunlara benzer dersler ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının görüşleri de alınarak Enstitü Kurulunun kararı ile belirlenir ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Bu durumda, yarıyıl ders notu öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları göz önünde tutularak verilir. Bir ders ve o dersin uygulama veya laboratuarı ayrı ayrı değerlendirilebilir. Bu takdirde bu fıkradaki hükümler, ders ve uygulama veya laboratuar için ayrı ayrı uygulanır. Yarıyıl ders notu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına verildiği anda kesinleşir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan tablo aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             Puan                             Yarıyıl  Ders Notu                  Katsayısı

             90-100                                     AA                                   4.0

             85-89                                        BA                                   3.5

             80-84                                        BB                                    3.0

             75-79                                        CB                                    2.5

             70-74                                        CC                                    2.0

             60-69                                        DC                                   1.5

             50-59                                       DD                                   1.0

             40-49                                        FD                                    0.5

             39-ve altı                                  FF                                    0.0

             G - Geçer (Başarılı)

             K - Kalır (Başarısız)

             S - Süren Çalışma

             D - Devamsız

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Öğrencilerin alacağı derslerin toplam 7 krediyi aşmayan en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden; ayrıca, danışmanın uygun görmesi halinde, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile en çok 9 kredilik ders, diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Yüksek lisans öğrencilerinin, kredili derslerin içerisinden en az iki dersi; proje, deneysel çalışma, uzmanlık alan dersi, seminer gibi öğretim çalışmaları hariç, İngilizce olarak okumaları gerekir.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Tezli yüksek lisans eğitimi kredili derslerini ve seminer dersini tamamlama süresi  en çok dört yarıyıldır. Bu süre sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinde belirtilen en az genel not ortalamasını tutturamayan öğrencinin ilgili enstitü ile ilişiği kesilir.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Tezli yüksek lisans programında, en geç birinci yarıyılın sonuna kadar, öğrenci çalışmak istediği üç danışman adayını sıralayarak ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığına bildirir.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, aynı fıkranın (c) bendinin beşinci cümlesi ve aynı fıkranın (d) bendinin birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.

             “a) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun olarak yazmak ve tezini jüri önünde savunmak zorundadır. Tez danışmanlarınca tezleri kabul edilen öğrenciler, tez yazım kılavuzuna göre hazırlanmış ilgili enstitüce belirlenen sayıda, karton kapaklı tez ile birlikte tez savunma sınavına girmek üzere enstitü müdürlüğüne yazılı olarak başvururlar.”

             “Tez savunma sınavı süresi en az 60 dakikadır.”

             “Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez savunması hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir.”

             “f) Yüksek lisans öğrencileri, aşağıda belirtilen koşulların sağlanması halinde tezlerini İngilizce dilinde de hazırlayabilirler. Bu durumda tez savunma sınavı İngilizce olarak yapılır ve bu sınavla ilgili aşağıdaki şartlar aranır:

             1) Tez danışmanının, öğrenci için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yabancı dille ders verme kriterlerini sağlaması ve öğrencinin eğitiminin bir aşamasını lisans veya lisansüstü İngilizce eğitim yapılan bir üniversitede tamamlamış olması,

             2) Öğrencinin İngilizce dilinden Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından en az 80 veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan almış olması,

             3) Tez jüri üyelerinin, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen doçentlik İngilizce dil barajını aşmış veya Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki öğretim kurumlarında görev yapmış olması ve yabancı dili İngilizce olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya anadili İngilizce olan yabancı ülke vatandaşı profesör olması,

             4) Tezin geniş bir Türkçe özet içermesi.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Doktora programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi savunması ve tez çalışmasından, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de toplam 42 krediden az olmamak koşuluyla en az ondört adet ders, bir adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi savunması ve tez çalışmasından oluşur. Doktora programına yüksek lisans ile kabul edilenlerin en az iki, lisans diploması ile kabul edilenlerin en az dört dersi; kredili dersler içerisinden proje, deneysel çalışma, uzmanlık alan dersi, seminer gibi öğretim çalışmaları hariç, İngilizce olarak okumaları gerekir.”

             “c) Lisansüstü dersler, danışmanın görüşü, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında  verilmekte olan lisansüstü derslerden de seçilebilir. Ancak bu derslerin toplam 9 krediyi geçmemesi gerekir.”

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve aynı fıkranın (d) bendinin birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Tez İzleme Komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisi savunması hakkında salt çoğunlukla kabul veya ret kararı verir. Bu karar enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.”

             “Tez önerisi kabul edilen öğrenci için Tez İzleme Komitesi, Ocak - Haziran ve Temmuz - Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır.”

             MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının  (b) bendi, (c) bendinin üçüncü cümlesi ve (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (ı) bendi eklenmiştir.

             “b) Tez danışmanınca tezi kabul edilen öğrenci, tez yazım kılavuzuna göre hazırlanmış ve ilgili enstitüce belirlenmiş sayıda tez ile birlikte tez savunma sınavına girmek üzere enstitü müdürlüğüne yazılı olarak başvurur.”

             “Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren kişisel tez değerlendirme raporlarını hazırlar ve en erken onbeş gün içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır.”

             “g) Tezi için ret kararı verilen öğrencinin ilgili enstitü ile ilişiği kesilir.”

             “ı) Bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen koşulların sağlanması durumunda doktora öğrencileri tezlerini İngilizce olarak da hazırlayabilirler.”

             MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.                                                       

             “MADDE 43 – Lisansüstü programlarının herhangi bir aşamasındaki öğrenciler, disiplin iş ve işlemlerinde, lisans öğrencilerinin tabi olduğu 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine tabidirler.”

             MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 44 – Bu Yönetmelik hükümlerine göre enstitü ile ilişiği kesilen öğrenciler, aynı enstitünün aynı anabilim dalına tekrar başvuramaz ve kayıt yaptıramazlar. Ancak kendi isteği ile kaydını sildiren öğrencilere bu hüküm uygulanmaz.”

             MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Alınan sağlık raporları, özür sınavlarına girme amacıyla kullanılabilir.”

             MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğe 45 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 46 ncı madde eklenmiş ve daha sonra gelen madde numaraları buna uygun olarak teselsül ettirilmiştir.

             “Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 46 – Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 18/8/2005 tarihli ve 25910 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim, Sınav Değerlendirme ve Öğrenci İşleri Yönetmeliği hükümleri ile Senato ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararları uygulanır.”

             MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası, 33 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi, ek 1 inci, ek 2 nci, ek 4 üncü maddeleri ile geçici 1 inci ve geçici 2 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 21 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 22 – Bu Yönetmelik hükümlerini Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.