18 Ekim 2010 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 27733

TEBLÝÐ

Dýþ Ticaret Müsteþarlýðýndan:

DIÞ TÝCARET VERÝ SÝSTEMÝNE ÝLÝÞKÝN DIÞ TÝCARETTE

STANDARDÝZASYON TEBLÝÐÝ

TEBLÝÐ NO: (2010/41)

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Mevzuatý uyarýnca gerçekleþtirilen izin ve uygunluk iþlemlerinin Dýþ Ticaret Veri Sistemi aracýlýðýyla yerine getirilmesini saðlamak üzere, firmalarýn elektronik ortamda tanýmlanmasýna ve firmalar adýna iþlem yapmasý öngörülen kullanýcýlarýn yetkilendirilmesine dair usul ve esaslarý belirlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararý’nýn 4 üncü maddesinin (f) bendine istinaden hazýrlanmýþtýr.

             Taným ve kýsaltmalar

             MADDE 3 (1) Bu Tebliðde geçen;

             a) DTVS: Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon mevzuatý uyarýnca gerçekleþtirilen izin ve uygunluk iþlemlerinin elektronik ortamda ve risk esaslý yerine getirilmesi amacýyla oluþturulan web tabanlý Dýþ Ticaret Veri Sistemi uygulamasýný,

             b) Elektronik Ýmza: Kanunda tanýmlanan þekilde baþka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantýksal baðlantýsý bulunan ve kimlik doðrulama amacýyla kullanýlan elektronik veriyi,

             c) ESHS: Kanun uyarýnca Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumuna bildirimini yapmýþ, elektronik sertifika, zaman damgasý ve elektronik imzalarla ilgili hizmetleri saðlayan kamu kurum ve kuruluþlarý ile gerçek veya özel hukuk tüzel kiþiler olan Elektronik Sertifika Hizmet Saðlayýcýlarýný,

             ç) Firma: Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Yönetmeliðinin Ýhracatta Zorunlu Standart Denetimiyle ilgili hükümleri ile (2009/33), (2010/2), (2010/8), (2010/10), (2010/11), (2010/14), (2010/15) ve (2010/16) sayýlý Dýþ Ticarette Standardizasyon Tebliðleri uyarýnca Müsteþarlýða izin ve uygunluk iþlemi için baþvuran, kamu kurumlarý dahil, tüm gerçek ve tüzel kiþileri,

             d) Grup Baþkanlýklarý: Müsteþarlýk Bölge Müdürlüklerine baðlý Dýþ Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Baþkanlýklarýný,

             e) Kamu kurumu kullanýcýlarý: DTVS kapsamýnda firmalarýn izin ve uygunluk iþlemlerinde görev alan ve Müsteþarlýk personeli hariç olmak üzere kamu kurumlarý adýna iþlem yapan kiþi veya kiþileri,

             f) Kanun: 23/1/2004 tarihli ve 25355 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 5070 sayýlý Elektronik Ýmza Kanunu ile bu Kanuna istinaden yürürlüðe konulan tüm mevzuat düzenlemelerini,

             g) Kullanýcý: DTVS aracýlýðýyla firmalar adýna iþlem yapmak üzere yetkilendirilmiþ kiþi veya kiþileri,

             ð) Mobil Elektronik Ýmza: Müsteþarlýk ile mobil elektronik imza kullanýmýna iliþkin sözleþmesi bulunan GSM Operatörlerince verilen SIM Kartý kullanarak yaratýlan ve Kanunca tanýmlanan güvenli elektronik imza niteliðindeki elektronik sertifikayý,

             h) Müsteþarlýk: Baþbakanlýk Dýþ Ticaret Müsteþarlýðýný,

             ý) Müsteþarlýk web sayfasý: Müsteþarlýðýn internet üzerinden hizmet verdiði www.dtm.gov.tr adresinden girilen web sayfasýný,

             i) Nitelikli Elektronik Sertifika: Kanunun 9 uncu maddesinde sayýlan nitelikleri haiz elektronik sertifikayý,

             ifade eder.

             Nitelikli elektronik sertifika veya mobil elektronik imza temini

             MADDE 4 (1) Kullanýcýlar, ESHSlerden alýnan Nitelikli Elektronik Sertifikaya ya da Mobil Elektronik Ýmzaya sahip olmalýdýr.

             (2) Baþka amaçlarla daha önce temin edilen ve geçerlilik süresi dolmamýþ veya geçerlilik süresi dolmuþ olmakla birlikte yenilenen Nitelikli Elektronik Sertifika ya da Mobil Elektronik Ýmza DTVS uygulamasý için kullanýlabilir.

             Firmalarýn tanýmlanmasý

             MADDE 5 (1) Firmalar, Ýnternet üzerinden Müsteþarlýk web sayfasýndaki DTM E-Ýmza Uygulamalarý” bölümünde yer alan Firma Tanýmlama uygulamasýnda açýlan ekranda istenen bilgileri girer.

             (2) Firma tanýmlamasý, firmanýn imza sirkülerinde yer alan ve firmayý temsil ve ilzama yetkili kiþiler ya da bunlarýn noter kanalýyla düzenlenmiþ taahhütname çerçevesinde görevlendirdiði kiþiler tarafýndan yapýlýr.

             Kullanýcýlarýn yetkilendirilmesi

             MADDE 6 (1) Firma tanýmlamasý yapýlmýþ firmalar adýna DTVS vasýtasýyla iþlem yapmak isteyen kiþiler kullanýcý olarak yetkilendirilir. Bu kapsamda, söz konusu kiþiler sahip olduklarý Nitelikli Elektronik Sertifikayý ya da Mobil Elektronik Ýmzayý kullanarak, internet üzerinden Müsteþarlýk web sayfasýndaki DTM E-Ýmza Uygulamalarý” bölümünde yer alan Yetkilendirme Baþvurusu uygulamasý ile baþvuruda bulunur.

             (2) Ýnternet üzerinden bir firmaya iliþkin olarak yapýlan ilk yetkilendirme baþvurusunda; aþaðýda sýralanan belgeler dilekçe ekinde Grup Baþkanlýklarýndan yalnýz birine iletilir. Baþvuru bir veya birden fazla kiþinin yetkilendirilmesi için yapýlabilir. Söz konusu belgeler arasýnda yer alan taahhütname, baþvuru yapan her bir kiþi için ayrý ayrý olmak üzere düzenlenir. Taahhütnamenin geçerli olacaðý süre firma tarafýndan belirlenir ve taahhütname üzerinde belirtilir.

             a) Ýmza Sirküleri: Ana sözleþmede firmayý temsil ve ilzama yetkili kýlýnan kiþi/kiþiler için düzenlenmiþ imza sirkülerinin aslý veya noter tasdikli sureti,

             b) Ticaret Sicili Gazetesi: Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin aslý ya da noter veya Ticaret ve/veya Sanayi Odalarý ile Ticaret Sicil Memurluklarýndan tasdikli örneði (kuruluþ ve varsa ana sözleþme deðiþiklikleri ile son durumu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin her biri),

             c) Taahhütname: Firmayý temsil ve ilzama yetkili kiþilerce imzalanarak Müsteþarlýk web sayfasýndaki DTM E-Ýmza Uygulamalarý” bölümünde yer alan örneðe uygun olarak noterde her bir kiþi için ayrý ayrý düzenlenecek olan taahhütnamenin aslý.

             (3) Ayný firmaya yönelik olarak baþka kiþiler için sonradan yetkilendirme baþvurusu yapýlabilir. Bu durumda, geçerli olduklarý sürece Ýmza Sirküleri ve Ticaret Sicili Gazetesinin tekrar ibrazý gerekmez.

             (4) Yetkilendirme baþvurusu üzerine, firma tarafýndan sunulan belgelerin usulüne uygun olup olmadýðý kontrol edildikten sonra, Grup Baþkanlýklarýnca DTVS aracýlýðýyla onay iþlemi baþlatýlýr. Usulüne uygun hazýrlanmamýþ belgeleri içeren baþvurular iþleme alýnmaz.

             (5) Grup Baþkanlýklarýna sunulan belgelerin eksik ya da usulüne uygun þekilde hazýrlanmamýþ olmasý ya da internet üzerinden girilen bilgilerin söz konusu belgelere uygun olmamasý durumunda, firma tarafýndan eksik ve/veya usulüne uygun olmayan belgeler tamamlanýr ve/veya firma tanýmlamasýna dair bilgilerde gerekli deðiþiklikler yapýlýr.

             (6) Grup Baþkanlýklarý, dilekçe ekinde sunulan belgeler doðrultusunda ve/veya ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde firma tanýmlamasýna iliþkin bilgi ve belgelerde deðiþiklik ve güncelleme yapýlmasýný isteme, ek bilgi ve belge talep etme ya da firmanýn tanýmlama baþvurusunu reddetme hakkýna sahiptir. Söz konusu deðiþiklik ve güncelleme talepleri firmaya elektronik posta yoluyla bildirilir.

             (7) Müsteþarlýk Ekonomik Araþtýrmalar ve Deðerlendirme Genel Müdürlüðü Bilgi Ýþlem Merkezi, onaylanan yetkilendirme talebinin sonucunu baþvuru sahibinin Yetkilendirme Baþvurusu uygulamasýnda beyan ettiði elektronik posta adresine bildirir. Baþvuru sonucuna iliþkin ulaþmayan bildirimlerden Müsteþarlýk sorumlu deðildir.

             (8) Kullanýcýlarýn, geçerlilik süresi dolmuþ olan sertifikalarýný yenilemesi veya baþka bir Nitelikli Elektronik Sertifika ya da Mobil Elektronik Ýmza temin etmesi durumlarýnda yeniden yetkilendirme baþvurusu yapmasý gerekmez.

             Yetki süresinin uzatýlmasý

             MADDE 7 (1) Kullanýcýlarýn yetkileri taahhütnamede belirtilen süreyle sýnýrlýdýr. Yetki süresi dolan kullanýcýlarýn, sürenin uzatýlmasý için ilgili Grup Baþkanlýðýna taahhütname ile tekrar baþvurmasý gerekir. Söz konusu taahhütname, süre uzatýmý baþvurusu yapan her bir kiþi için yine ayrý ayrý olmak üzere verilir.

             (2) Yetki süresinin uzatýlmasý sýrasýnda, daha önce firma tarafýndan sunulan Ýmza Sirküleri ve Ticaret Sicili Gazetesi tekrar istenmez. Ancak, söz konusu belgelerin geçerlilik süresinin dolmasý, belgelerde deðiþiklik olmasý veya belgeler üzerindeki bilgilerin taahhütname ile farklý hale gelmesi durumunda belgelerin yeniden ibrazý zorunludur.

             (3) Ýflas etmiþ ya da iflas süreci devam eden firmalar adýna iþlem yapan kullanýcýlarýn, yetki süresinin uzatýlmasý ya da yeni bir kiþinin yetkilendirilmesi için gereken taahhütnameyi noter kanalýyla temin edememesi durumunda, iflas idaresinin kararýna dayanarak Ýflas Müdürlüklerince usulüne uygun olarak düzenlenen taahhütname kabul edilir.

             Yetkinin iptali

             MADDE 8 (1) Kullanýcýlarýn yetkisi, firmanýn ilgili Grup Baþkanlýðýna yazýlý olarak baþvurmasý halinde iptal edilir. Baþvuru sýrasýnda, firmayý temsil ve ilzama yetkili kiþilerce noter kanalýyla düzenlenmiþ ve Müsteþarlýk web sayfasýndaki DTM E-Ýmza Uygulamalarý” bölümünde yer alan örneðe uygun olarak düzenlenmiþ azilname aranýr.

             (2) Yetki sahibi kiþinin yetkisini kullanmaktan vazgeçmesi halinde, firmaya yapýlan bildirim ile bu bildirimin noter kanalýyla veya iadeli taahhütlü olarak firmaya gönderildiðini tevsik eden belgelerin ilgili Grup Baþkanlýðýna sunulmasý gerekir.

             (3) Firma tanýmlamasý iptal edilen veya vergi numarasý deðiþen firmanýn DTVS için verilmiþ olan tüm kullanýcý yetkileri Müsteþarlýk tarafýndan resen iptal edilir.

             Yetkinin askýya alýnmasý

             MADDE 9 (1) Firmanýn Müsteþarlýk web sayfasý DTM E-Ýmza Uygulamalarý” bölümünde yer alan telefon numaralarýný arayarak yapacaðý baþvuru ile firma adýna iþlem yapan kullanýcýlarýn DTVSyi kullanma yetkisi geçici süreyle askýya alýnabilir.

             (2) Askýya alýnan kullaným yetkisinin iptal edilebilmesi için 7 (yedi) iþ günü içinde Müsteþarlýk web sayfasýndaki DTM E-Ýmza Uygulamalarý” bölümünde yer alan örneðe uygun olarak düzenlenmiþ azilname ile birlikte ilgili Grup Baþkanlýðýna baþvurulur. Aksi durumda, yetkinin askýya alýnmasý iþlemi kaldýrýlýr ve kiþinin DTVS kullaným yetkisi tekrar açýlýr.

             Güncelleme iþlemleri

             MADDE 10 (1) Firma bilgilerinin deðiþtirilmesi, güncellenmesi ya da firma tanýmlamasýnýn tamamýyla kayýttan düþürülmesi Firma Tanýmlama uygulamasý aracýlýðýyla yapýlýr. Bu iþlemler, Nitelikli Elektronik Sertifika ya da Mobil Elektronik Ýmza ile imzalanarak gerçekleþtirilir.

             (2) Vergi numarasý ve/veya firma unvaný dýþýnda yapýlan deðiþiklikler için ayrýca belge ibrazý gerekmez.

             (3) Firma unvanýnda deðiþiklik yapýlmasý durumunda, firma kullanýcýlarýnýn yetkileri askýya alýnýr. Söz konusu deðiþikliðe dair 6 ncý maddenin ikinci fýkrasý uyarýnca aranan belgelerin, usulüne uygun þekilde firma tarafýndan dilekçe ekinde ilgili Grup Baþkanlýðýna sunulmasý sonrasýnda, askýya alýnan kullanýcý yetkilerinin tekrar kullanýma açýlmasý için onay iþlemi DTVS aracýlýðýyla baþlatýlýr.

             (4) Vergi numarasý deðiþikliði durumunda, firma tarafýndan bu durumu tevsik eden belgeler ilgili Grup Baþkanlýðýna sunulur. Firmanýn önceki vergi numarasý ile yaptýðý firma tanýmlamasýnýn kayýttan düþürülmesi ve bu firmanýn kullanýcý yetkilerinin iptali için Grup Baþkanlýðýnca onay iþlemi baþlatýlýr. Bu Tebliðin ilgili maddelerince yeni vergi numarasýna sahip firmanýn tanýmlanmasý, ayrýca kullanýcýlar için yeniden yetkilendirme baþvurusunda bulunulmasý gerekir. Vergi numarasý deðiþikliði sonrasýnda önceki vergi numarasýna sahip firmanýn faaliyetine devam etmesi halinde, Tebliðin diðer hükümleri saklý kalmak kaydýyla, firma tanýmý düþürülmez ve kullanýcý yetkileri iptal edilmez.

             (5) Firmanýn faaliyetine son vermesi durumunda, firma tarafýndan bu durumu tevsik eden belgeler ilgili Grup Baþkanlýðýna sunulur. Bu çerçevede, firmanýn kayýttan düþürülmesi ve bu firmanýn kullanýcý yetkilerinin iptali için Grup Baþkanlýðýnca onay iþlemi baþlatýlýr.

             (6) Firma tanýmlamasý ile kullanýcýlara dair bilgi ve belgelerde meydana gelecek deðiþiklikler bu Teblið hükümleri çerçevesinde firma tarafýndan en geç 5 (beþ) iþ günü içerisinde bildirilir. Bildirimin yapýlmamasý ve bu deðiþikliklerin Müsteþarlýk tarafýndan öðrenilmesi durumunda, diðer mevzuat hükümleri saklý kalmak kaydýyla, firmanýn DTVS kapsamýndaki iþlemleri ve kullanýcý yetkileri askýya alýnýr.

             Grup baþkanlýklarýna yapýlacak baþvurular

             MADDE 11 (1) Bir firmaya yönelik firma tanýmlamasý, yetki süresinin uzatýlmasý ve yetkinin iptaline iliþkin deðiþiklik ve güncelleme iþlemleri ayný Grup Baþkanlýðý tarafýndan gerçekleþtirilir. Bu kapsamda, söz konusu iþlemlere iliþkin yazýlý tüm baþvurular, kullanýcýlarýn yetkilendirilmesi için ilk kez müracaat edilen Grup Baþkanlýðýna yapýlýr.

             Yetki

             MADDE 12 (1) Müsteþarlýk bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlemleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya, özel ve zorunlu durumlarý inceleyip sonuçlandýrmaya, uygulamada ortaya çýkacak ihtilaflarý idari yoldan çözümlemeye ve DTVS ile ilgili yaþanacak teknik düzeydeki aksaklýklar nedeniyle uygulamada yaþanabilecek sorunlarý gidermeye yönelik uygulama usul ve esaslarýný belirlemeye yetkilidir.

             (2) DTVSnin uygulamaya geçmesini müteakip, Müsteþarlýktan kaynaklanmayan nedenlerle elektronik iletiþimde yaþanan aksaklýklardan Müsteþarlýk sorumlu deðildir.

             (3) Nitelikli Elektronik Sertifika ya da Mobil Elektronik Ýmza sahibinin fiil ehliyetinin sýnýrlandýðýnýn, gaipliðinin, ölümünün veya adýna iþlem yaptýðý firmanýn tüzel kiþiliðini kaybettiðinin öðrenilmesi halinde, bu kiþinin ya da firmalarýn yetkilendirdiði kiþilerin uygulamaya giriþ yetkileri Müsteþarlýkça iptal edilir.

             (4) Kamu kurumu kullanýcýlarýnýn yetkilendirilmesine iliþkin usul ve esaslar ilgili kurumlarca yapýlacak protokoller çerçevesinde Müsteþarlýkça ayrýca belirlenir.

             Yürürlük

             MADDE 13 (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             Yürütme

             MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümlerini Dýþ Ticaret Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan yürütür.