21 Ekim 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27736

YÖNETMELİK

Bozok Üniversitesinden:

BOZOK ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA

HASTANESİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin organlarına, bu organların görevlerine ve çalışma şekline ilişkin esasları düzenlemek; çağdaş sağlık ve hastane yönetimi ilkeleri doğrultusunda, sağlıkla ilgili tüm birimlerin koordinasyon içinde hizmet üretmesini sağlamak, eğitim ve sağlık hizmetlerinin verimliliğini, niteliğini arttırmak, tıbbi uygulamaların en üst düzeyde ve etik kurallar içerisinde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin organlarına, bu organların görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Başhekim: Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimini,

             b) Başhemşire: Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi başhemşiresini,

             c) Başmüdür: Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başmüdürünü,

             ç) Hastane: Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesini,

             d) Hastane Müdürü: Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Müdürünü,

             e) Rektör: Bozok Üniversitesi Rektörünü,

             f) Tıp Fakültesi: Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesini,

             g) Üniversite: Bozok Üniversitesini,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Hastane Organları ve Görevleri

             Başhekim

             MADDE 5 – (1) Başhekim; Tıp Fakültesinde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile atanır ve Rektöre karşı sorumludur. Süresi biten Başhekim yeniden atanabilir. Rektör gerekli gördüğü hallerde Başhekimi süresinden önce görevden alabilir.

             (2) Tıp Fakültesinde çalışan öğretim üyeleri arasından Başhekim tarafından seçilen iki öğretim üyesi Rektör tarafından Başhekim yardımcısı olarak atanır. Başhekim yardımcılarının süresi, kendilerini öneren Başhekimin süresi ile beraber sona erer.

             (3) Başhekim yardımcıları, Başhekim tarafından yapılan görev dağılımına göre, Başhekimlik hizmetlerinin yürütülmesinde Başhekime yardımcı olur.

             (4) Başhekimin görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılardan biri, Başhekimin teklifi ve Rektörün onayı ile Başhekime vekâlet eder.

             Başhekimin görevleri

             MADDE 6 – (1) Başhekimin görevleri şunlardır:

             a) Hastanenin stratejik plan ve hedefleri doğrultusunda gelişmesi için gerekli tedbirleri almak, gerekli düzenleme ve çalışmaları yapmak,

             b) Hastaneye bağlı birimlerdeki idari, sağlık ve teknik tüm personelin istihdam, yönetim, denetim ve gözetim görevini yürütmek, Tıp Fakültesi Dekanlığı, ilgili bölümler ve anabilim dalları ile koordinasyon ve işbirliği içinde çalışma düzenlerini planlamak ve söz konusu personelin görevlendirilmesi, başarılarının değerlendirilmesi ve terfilerine ilişkin esasları ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulamak,

             c) Çalışma kurulları oluşturulmasını önermek ve bu kurulların çalışmalarına imkân sağlamak,

             ç) İlgili diğer mevzuat hükümleriyle Rektör tarafından kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

             Başmüdür ve görevleri

             MADDE 7 – (1) Başmüdür; sağlık idaresi veya sağlık kurumları işletmeciliği bölümü lisans mezunu ya da temel eğitimi idare ve işletmecilik olan fakültelerden/yüksekokullardan mezun olup sağlık yönetimi ve işletmeciliği alanında lisansüstü eğitim yapmış ve/veya hastane yönetim hizmetlerinde hastane müdürü, işletme müdürü, hastane müdür yardımcısı olarak en az on yıl görev yapmış veya hastane yönetim hizmetlerinde en az beş yıl deneyimli olmak şartıyla toplam on yıl hizmeti olan adaylar arasından, Rektör tarafından atanır.

             (2) Başmüdür, Başhekime karşı sorumlu olup ilgili mevzuat hükümleri ile Başhekim tarafından kendisine verilen görevleri yapar.

             Hastane müdürü ve görevleri

             MADDE 8 – (1) Hastane Müdürü; ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen adaylar arasından, Rektör tarafından atanır.

             (2) Hastane Müdürü, Başmüdüre bağlı olarak görev yapar ve ilgili mevzuat hükümleri ile Başmüdür tarafından kendisine verilen görevleri yapar.

             Hastane müdür yardımcısı ve görevleri

             MADDE 9 – (1) Hastane Müdür Yardımcısı; ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen adaylar arasından Rektör tarafından atanır.

             (2) Hastane Müdür Yardımcısı, Hastane Müdürüne bağlı olarak görev yapar ve Hastane Müdürünce yürütülen görevlerden Başmüdürlükçe kendisine verilenleri yerine getirir.

             Başhemşire ve görevleri

             MADDE 10 – (1) Başhemşire; ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen adaylar arasından Rektör tarafından atanır.

             (2) Başhemşire tarafından; lisans mezunu olan en az iki hemşire Başhemşire yardımcısı ve lisans mezunu olan bir hemşire de eğitim hemşiresi olmak üzere Başhekimliğe teklif edilir. Başhemşire yardımcısı ve eğitim hemşiresi önerilerinin, Başhekim tarafından, görüşüyle birlikte Rektörün onayına sunulması gerekir.

             (3) Başhemşire, Başhekime karşı sorumludur ve ilgili mevzuat hükümlerine göre kendisine verilen görevleri yapar. Başhemşire, görevlerini Başmüdürlük ile koordinasyon halinde yürütür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hastane ünitelerinin ve birimlerinin çalışma şekli

             MADDE 11 – (1) Bölüm başkanları, anabilim dalı başkanları ve bilim dalı başkanları, sorumluluk alanlarına giren servis, poliklinik ve/veya laboratuvar bölgelerinde hastane hizmetlerinin en verimli ve en iyi şekilde gerçekleştirilmesi açısından hastane yönetimi ile işbirliği ve koordinasyon içinde bulunur ve bu açılardan Başhekime karşı sorumludur.

             Çalışma kurulları

             MADDE 12 – (1) Hastane bünyesinde ilgili mevzuat hükümlerine göre ve Başhekimin önerisi ile çalışma kurulları oluşturulabilir.

             (2) Kurullarda görevlendirilecek öğretim üyeleri Başhekimin önerisi ile Rektör tarafından, diğer personel ise Başhekim tarafından görevlendirilir.

             (3) Çalışma kurullarının çalışma esasları Başhekimlik tarafından belirlenir.

             Personel ihtiyacı

             MADDE 13 – (1) Hastanenin akademik, sağlık, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uyarınca, Rektör tarafından atanacak veya görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

             Harcama yetkilisi

             MADDE 14 – (1) Hastanenin harcama yetkilisi Başhekimdir.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bozok Üniversitesi Rektörü yürütür.