24 Ekim 2010 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27739

YÖNETMELİK

Gümüşhane Üniversitesinden:

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SAĞLIK İŞLERİ

VE SAĞLIK RAPORLARI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, öğrencilerin, beden ve ruh sağlıklarını korumak, muayene ve tedavilerini yaptırmak, psikolojik danışmanlık hizmetlerini vermek üzere, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi ile olan ilişkilerini sağlamak ve sağlık işlemlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Üniversitenin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yararlanma imkanı bulunmayan öğrencileri kapsar.

             (2) Kendisi veya ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olan öğrenciler, bu Yönetmeliğin mali hükümleri kapsamı dışındadır.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 47 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulu: Gümüşhane Üniversitesine bağlı enstitü, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

             b) Öğrenci: Gümüşhane Üniversitesi enstitü, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına kayıtlı öğrencileri,

             c) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı: Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,

             ç) Sosyal Güvenlik Kuruluşu: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

             d) Üniversite Yönetim Kurulu: Gümüşhane Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Sağlık İşleri ve Sağlık Raporlarıyla İlgili Esaslar

             Sağlık karnesine başvuru usulü

             MADDE 5 – (1) Üniversite öğrencilerinin bedensel ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili olarak başvuracakları ilk yer Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığıdır. Öğrencilerden; kendisinin, evli ise eşinin, anne ve babasının sosyal güvencesi olmadığını belgeleyenler ve gerekli diğer belgeleri tamamlayanlar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvurarak sağlık karnesini alırlar. Üniversite tarafından sağlık karnesi verilen öğrenciler, sağlık karnelerinin vizelerini yaptırmak üzere her eğitim ve öğretim yılının başlangıcından itibaren Ekim ayının sonuna kadar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvururlar. Vizesi yaptırılmayan sağlık karneleri geçersiz sayılır. İlk defa sağlık karnesi alacaklar için bu süreler dikkate alınmaz.

             (2) Öğrenciler almış oldukları sağlık karnelerini öğrenimleri süresince muhafaza etmek, istenildiğinde veya mezun olmaları durumunda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına teslim etmek zorundadır. Sağlık karnesini teslim etmeyen öğrencilerin mezuniyet sırasında ilişikleri kesilmez.

             Sağlık kurum veya kuruluşlarına başvuru yöntemi

             MADDE 6 – (1) Üniversite tarafından kendilerine sağlık karnesi verilen öğrenciler, tedavi olmak amacıyla sağlık kurum veya kuruluşlarına başvurabilmek için sevk almak zorundadırlar. Sevk başvuruları sırasında vizeli öğrenci kimlik kartının ve sağlık karnesinin gösterilmesi zorunludur. Sevk için başvuran öğrencilerin sevkleri, birinci basamak sağlık kurum veya kuruluşlarına yapılarak tedavi olmaları sağlanır.

             (2) Yarıyıl ve yaz tatilleri, hafta sonu tatili, dini ve resmi bayram tatillerinde il dışında bulunan öğrenciler bulundukları yere en yakın sağlık kurum veya kuruluşlarına basamak sırasına uygun olarak başvurabilirler. Bunun için öğrenciler, bulundukları ildeki Üniversitelerden veya yükseköğretim birimlerinden sevk işlemlerini yaptırırlar. Tatil dönemlerinde, il dışında bulunan öğrencinin bulunduğu şehirdeki Üniversitelere başvurarak ilgili üniversiteye bağlı sağlık merkezlerinde tedavi olması halinde, öğrencilerin tedavi giderleri bütçe imkanları ölçüsünde karşılanır.

             (3) Eğitim ve öğretime açık süreler içinde, hafta sonu tatili, dini ve resmi bayram tatilleri hariç Gümüşhane dışındaki sağlık kurumlarından alınan raporların ve reçetelerin işleme konulabilmesi için, öğrencinin önceden usulüne uygun olarak Gümüşhane ilindeki sağlık kurumları tarafından şehir dışına sevk edilmiş olması gerekir. Yaz okulu dönemi, yaz okuluna katılacak öğrenciler için eğitim ve öğretime açık süre olarak değerlendirilir.

             (4) Sosyal, kültürel veya sportif amaçla görevli olarak Gümüşhane dışına gönderilen öğrenciler sağlık karnesi olsun veya olmasın bulundukları yerlerdeki sağlık kurum veya kuruluşlarına doğrudan başvurabilirler.

             (5) Öğrenciler, mesai saatleri dışında, acil durumlarda veya tatil günlerinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından sevk almadan, resmi sağlık kurum veya kuruluşlarına basamak sırasına uygun olarak başvurabilirler. Bu durumda öğrenci tedaviye başladığı günü izleyen dört iş günü içinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından; Üniversitenin bulunduğu şehrin dışında ise, varsa o yöredeki bir yükseköğretim kurumundan, yoksa yörenin hükümet tabipliğinden sevkini yaptırır. Sevk sonunda tedavi gördüğü sağlık kurum veya kuruluşundan aldığı rapor ve belgeleri öğrenim gördüğü kuruma verir.

             Raporların ve reçetelerin geçerliliği

             MADDE 7 – (1) Usulüne uygun olarak başvurulan sağlık kuruluşlarından alınmış raporlar geçerlidir. Alınan raporların, raporun başlangıcından itibaren en geç yedi iş günü içerisinde bir dilekçe ekinde ilgili bölüm başkanlığına ve bir suretinin de Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edilmesi gerekir. Aksi halde raporlar geçerliliğini kaybeder. Sadece sınav gününü kapsayan bir günlük sağlık raporları geçersiz sayılır.

             (2) Tedavi giderleri velileri tarafından karşılanan öğrencilerin sağlık kuruluşlarından usulüne uygun olarak aldıkları raporlar da aynı süreler içinde ilgili bölüm başkanlığına ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim edildikleri taktirde geçerli kabul edilir.

             (3) Reçetelerin kontrolü ve geçerliliği Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı öğrenci tahakkuk birimi tarafından yapılır ve onaylanır.

             Raporlar üzerinde yapılacak işlemler

             MADDE 8 – (1) Sağlık kuruluşlarından alınan raporların aslı, öğrenci tarafından bağlı olduğu bölüm başkanlığına ve bir örneği de Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir. Bunlardan;

             a) Geçerli raporu olan öğrencinin, raporlu olduğu süreler içindeki rahatsızlığı mazeret olarak kabul edilir. Durum ilgili bölüm başkanlığınca öğretim elemanlarına duyurulur. Ancak bu süre devamsızlıktan sayılır.

             b) Geçerli raporu olan öğrencinin, raporlu olduğu süre içinde yapılan ve bu nedenle giremediği ara sınav ve dönem sonu (yarıyıl/yıl sonu) sınavları yerine, mazeret sınavına girme hakkı vardır. Mazeret sınavı ilgili bölüm tarafından belirlenen günde yapılır. Ancak, mazeret sınav tarihleri öğrencilerin diğer sınavlarına girmelerini engellemeyecek şekilde düzenlenir.

             c) Sağlıkla ilgili uzun süreli geçerli raporu olan öğrencilerin kayıt dondurmaları veya bir veya dört yarıyıl süre ile izinli sayılmaları 28/7/2009 tarihli ve 27302 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümüşhane Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürütülür.

             (2) Raporlar, verildiği tarih ve saatten itibaren geçerli kabul edilir. Raporların niteliğinin tam olarak belli olmaması, istirahat süresinin kesin olarak belirlenmemesi ve raporun geriye dönük olması gibi hallerde ilgili bölüm başkanlığı, yüksekokul müdürlüğü veya dekanlık raporu veren sağlık kuruluşundan tıbbi görüş isteyebilir.

             İlaç ve hastane giderleri

             MADDE 9 – (1) Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesi kapsamındaki öğrencilerin sağlık giderleri, ilgili mevzuat hükümleri ve bütçe imkanları çerçevesinde Üniversite tarafından karşılanır, ancak yurt dışında yapılan tedavi giderleri karşılanmaz. Sağlık sebebi dışında kaydını donduran öğrenciler ile uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, kayıt dondurma ve cezalı olduğu süre içerisinde muayene ve tedavileri yapılmaz ve tedavi giderleri ödenmez.

             (2) Bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında olan öğrencilerin ilaç ve hastane giderleri, ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Gümüşhane Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümüşhane Üniversitesi Rektörü yürütür.