31 Aralık 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27802

YÖNETMELİK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odasından:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ İÇMİMARLAR

ODASI ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 25/4/2006 tarihli ve 26149 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odası Ana Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına (h) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

“(ı) Temsilci: Oda il ve ilçe temsilcisini,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6 – (1) Odanın amaçları şunlardır:

a) Ülke ve kamu çıkarları çerçevesinde içmimarlık mesleğiyle ilgili konularda, mesleğin ve meslektaşların görevlerini düzenlemek ve her türlü bilimsel ve teknik etkinliklerde bulunarak, bunları üyelerin ve ülkenin yararına sunmak.

b) Ortak mesleki çalışmaların sürdürülmesinde Birliğe bağlı diğer mühendis ve mimar odalarıyla ve yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

c) İçmimarlık mesleğini ve meslektaşlarını ülke içinde ve dışında temsil etmek, üyelerinin meslek onurları ile hak ve yetkilerinin korunması konularında gerekli girişimlerde bulunmak.

ç) İçmimarlık alanındaki yenilik ve gelişmelerin tanıtılmasına ve yayılmasına olanak sağlamak amacıyla, gerek ülke çapında gerekse yurtdışındaki kuruluşlarla ilişki kurarak, üyelerin bilimsel, teknik ve sanatsal etkinliğini arttırmak, kongre, seminer, sempozyum, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek.

d) Yurtiçi ve yurtdışında içmimarlık mesleğiyle ilgili eğitim ve öğretim yapan kurumlarla işbirliği yaparak ülkenin gereksinimlerini karşılayacak nitelik ve nicelikte içmimarların yetişmesine yardımcı olmak, bu konularda önerilerde bulunmak, eğitimin geliştirilmesi amacıyla projeler hazırlanmasını sağlamak, öğrencileri mesleğe hazırlayacak staj ve eğitim çalışmalarında bulunmak, bu konularda üniversite ve öğrencilerle ortak etkinlikler organize etmek ve öğrencilerin Oda çalışmalarına katılımını sağlamak, öğrenci proje yarışmaları düzenlemek.

e) İçmimarlık hizmetleriyle ilgili her türlü proje ve raporların hazırlanmasının ve teknik uygulama sorumluluğunun yetkin içmimarlar tarafından yapılmasını sağlamak ve bunların teknik kurallara uygunluğunu kontrol etmek, gerekli denetim birimlerini oluşturmak.

f) Ülkemizin ve içmimarlık mesleğinin gereksinimi olan her aşamadaki teknik iş gücünün planlanması, personelin yetiştirilmesi, eğitilmesi ve belgelendirilmesi konularında ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.

g) Üyelerin iş ve sosyal güvenliklerini sağlayıcı ve geliştirici etkinlik ve girişimlerde bulunmak, resmî veya özel kuruluşlarla işbirliği yaparak meslekle ilgili normları, şartnameleri, tip sözleşmeleri ve benzeri mevzuatı incelemek ve bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi ve yeniden düzenlenmesi konusunda önerilerde bulunmak.

ğ) İçmimarlık alanında kullanılacak sanayi ürünlerinin kaliteli olarak üretilmesini sağlamak ve kalite anlayışının geliştirilmesi doğrultusunda her türlü girişimde bulunmak, bu amaçla yapılacak çalışmaları düzenlemek, yönlendirmek, kaliteli üretimi özendirmek ve kontrölünü yapmak, bu amaç doğrultusunda kalite belgesi vermek, teknik araştırmalarda içmimar personeli bulundurulması yönünde çalışmalar yapmak, hizmetten yararlananların bilinçlendirilmesine ve korunmasına yönelik çalışmalarda bulunmak.

h) İçmimarlık hizmetleriyle ilgili en az ücretleri belirlemek ve tip sözleşmeleri oluşturmak.

ı) Serbest meslek etkinliklerini yürütecek mesleki hizmet bürolarının denetlenmesini sağlamak ve bunların çalışma ilke ve yöntemlerine ait yönetmelikler hazırlamak, yürürlüğünü sağlamak, kontrol ve denetimlerini yapmak.

i) Meslek onurunu ve üye haklarını korumak. Üyelerin mesleklerini uygulamaları sırasında mesleki kurallara ve yöntemlere uymalarını sağlayarak mesleki disiplini korumak, içmimarlığın gelişmesine ve ülke çıkarlarına hizmet etmesine yönelik çalışmalarda bulunmak, ülke koşullarına aykırı hareket edenler ile meslek onurunu zedeleyici davranışta bulunanları izlemek ve gerekli önlemleri almak, mesleki dayanışmayı sağlamak ve üyeler arasında haksız rekabeti önlemek, gerektiğinde hukuki yollara başvurmak.

j) Oda üyelerinin teknik, kültürel ve sosyal gereksinimlerini karşılamak amacıyla merkezde, şubelerde ya da temsilciliklerde eğitim merkezleri, lokal, kütüphane, konukevi, yemekhane ve benzeri yerler açmak, geziler düzenlemek, sponsorluk ve destek anlaşmaları yapmak.

k) Elektronik iletişim araçları ile üyelerin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak, meslekle ilgili her türlü bilimsel, teknik, tanıtım ve bilgilendirme nitelikli bülten, dergi, kitap, şartname, mevzuat ve benzeri süreli veya süresiz yayınların basımını ve yayımını yapmak.

l) Doğal kaynakların korunmasında, işletilmesinde, pazarlanmasında ve üretimin arttırılmasında ülke ve kamu yararı doğrultusunda çalışmalar yapmak ve gerekli görülen girişim ve etkinliklerde bulunmak.

m) İçmimarlık mesleği kapsamında bölgesel ve ulusal afetlerle mücadele programları hazırlamak, bu kapsamda kamuoyunu bilgilendirmek, yerli ve yabancı kuruluşlarla işbirliği yapmak.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (ç) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Asil Üyelik: Asil Üyelik için;

1) Türkiye sınırları içerisinde mesleklerini ve sanatlarını uygulamaya yasal olarak yetkili bulunan içmimarların, mesleki faaliyette bulunabilmeleri veya meslekleriyle ilgili bir işte çalışabilmeleri veyahut meslek alanıyla ilgili eğitim faaliyetlerinde bulunabilmeleri için mezuniyetlerini izleyen bir ay içinde Odaya üye olmaları ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri zorunludur. Üye kaydında lisans diploması esastır. Odaya asil üye olabilmek için; Türkiye’deki üniversitelerin ilgili fakültelerinde yer alan bölümlerden içmimar ya da içmimar ve çevre tasarımcısı lisans unvanı ile mezun olmak veya yabancı ülkelerdeki üniversitelerden alınmış diplomaların yukarıda belirtilen unvanlara denkliğinin Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış olması gerekir.

2) Askerlik yükümlülüğünü yerine getiren üyelerin üyelikleri, bu durumlarını belgelendirmeleri halinde askerlik hizmeti süresince askıya alınır, bu süre içerisinde üyelik aidatından muaf tutulurlar. Bu süre içerisinde asil üyeliğe bağlı haklarından yararlanamazlar.

3)  Mesleğin ifası dışında bir yıldan uzun süreli yurt dışına çıkan üyelerin, çıkışlarını önceden yazılı olarak bildirmeleri koşulu ile Oda üyelikleri süreli olarak durdurulur. Bu üyeler bu süre içerisinde üyelik aidatı ödemezler, asil üyeliğe bağlı haklardan yararlanamazlar.

4) Emekli ya da maluliyet aylığı alan üyeler çalışmadıklarını her yıl belgelemeleri kaydıyla üye aidatlarından muaf tutulurlar.

5) Her üye, sürekli çalıştığı etkinlik bölgesindeki şubede kaydını bulundurmak zorundadır.”

“ç) Fahri Üyelik: Oda üyesi olmadığı hâlde, Odanın veya mesleğin yararına yapılan her türlü aktivite ve çalışmada, Odaya ve aktivitelere gönüllü destek veren kişi veya kuruluşlara, verdikleri hizmet ve destek karşılığı fahri üyelik verilebilir. Bu kişiler, Onur Kurulunun önerisi ve Yönetim Kurulunun kararıyla fahri üye olarak kayıt edilebilirler. Fahri üyeler asil üyelerin haklarını kullanamazlar ve Genel Kurulda oy kullanamazlar.”

“d)  Öğrenci Üyeliği: Üniversitelerin ilgili bölümlerinde içmimarlık eğitimini sürdüren öğrencilerin Odaya başvurmaları hâlinde Öğrenci Üye olarak kaydı yapılır. Öğrenci üyelerin aidat zorunluluğu yoktur. Öğrenci üyeliğine ilişkin ilkeler ve kurallar Birlik tarafından belirlenir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinden sonra gelmek üzere başlığı ile birlikte aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Üyelik için gerekli belgeler

MADDE 7/A – (1)Türkiye sınırları içinde içmimar ya da içmimar ve çevre tasarımcısı unvanı ile verilen diplomaların veya mezuniyet belgesi veya bunların onaylı sureti, nüfus cüzdanının Oda tarafından onaylı sureti, ikametgah belgesi ve yeteri kadar fotoğraf ve üye kayıt formu, yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanlar için bu belgelerin yanısıra, Yükseköğretim Kurulundan aldıkları denklik belgeleri veya bunların onaylı sureti istenir.

 (2) Geçici üye olacak yabancı uyruklu içmimarlar için, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yabancı Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Çalışma İznine Esas Değerlendirilmesi ve Geçici Üyelik Müracaatları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde öngörülen belgeler istenir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “ödentilerini” ibaresi “aidatlarını” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve  aynı maddenin üçüncü fıkrasına “ilan edilir” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve ilgili kuruluşlara bildirilir” ibaresi eklenmiştir. 

“(2) Herhangi bir nedenle mesleki etkinliğini sürdürmeyeceği istemini ve Oda tarafından istenecek diğer kayıtları yazılı olarak Odaya bildiren üyelerin Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten ayrılmalarına karar verilir. Bu durumda bulunanlar, Odaya olan her türlü borcunu ödemek ve Oda Kimlik Kartını iade etmek zorundadır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan “her türlü anlaşmazlık” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve alınan kararlara ilişkin her türlü itiraz” ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(1) Genel Kurul, iki yılda bir Şubat veya Mart ayı içinde, Birlik Genel Kurulundan en az bir ay önce, Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihlerde ve adreste toplanır. Toplantı tarihinin, görüşmelerin Cumartesi günü akşamına kadar tamamlanacak, Pazar günü seçimler yapılacak şekilde saptanması zorunludur.”

“(6) Oda ve şube genel kurullarında TMMOB Genel Kurul Yönetmeliği uygulanır.

(7) Genel Kurula, Genel Kurul tarihinden en az otuz gün önce Odaya kaydolmuş üyeler katılabilir ve oy kullanabilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinden sonra gelmek üzere başlığı ile birlikte aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Oda Genel kuruluna çağrı

MADDE 13/A – (1)  Oda Genel Kurulu aşağıdaki esaslar çerçevesinde toplantıya çağrılır.

a) Oda Yönetim Kurulu, Genel Kurul Toplantısından en az onbeş gün önce, Genel Kurula katılacak üyelerin listesini, toplantı gündemini, yerini, saatini, çoğunluk sağlanamaması halinde yapılacak ikinci toplantıya ilişkin hususları görevli seçim kurulu başkanlığına iletir.

b) Seçim kurulu tarafından onaylanan listeler ve toplantıya ilişkin diğer konular Odanın ve Birliğin ilan tablolarına asılmak suretiyle üç gün süre ile ilan edilir.

c) Askı süresince, Genel Kurula katılacak üyelerin, Genel Kurula katılamayacaklarına ilişkin başvuruları görevli seçim kuruluna yapılır. Genel Kurula katılacak asıl üye sayısı seçim kurulu tarafından belirlenir.

ç) Yasal sürecin tamamlanması sonrasında Genel Kurulun toplanacağı, Genel Kurula katılacak üyelere bildirilir, günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.

d) Oda Yönetim Kurulu, Genel Kurulun düzenli bir şekilde yapılamayacağının anlaşılması halinde, Oda Yönetim kurulu, toplantı başlamadan önce ancak bir kez olmak ve iki ayı geçmemek üzere erteleyebilir. Bu durumda, Yönetim Kurulu yeni Genel Kurul tarihini ve yerini görevli hâkimin onayını alarak belirler, toplantı tarihinden en az on gün önce toplantıya katılacak üyelere bildirir, günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

Vekaleten oy kullanılamaz.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Genel Kurul, kararlarını katılanların salt çoğunluğuyla alır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi yürürlülükten kaldırılmıştır.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı, en az on gün önce üyelere bildirilir,  günlük bir gazetenin Türkiye baskısında ilan edilir.

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “ücret” ibaresi “çalışan” olarak değiştirilmiş,  aynı fıkranın (e) bendinde yer alan tüzük ibaresi “yönetmelik ve şartname ” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir. 

“j) Üyelerin uymakla yükümlü oldukları mesleki ve etik kuralları belirlemek.

k) Yeni dönem bütçesi içinde, üye kayıt ücretleri ve yıllık aidat miktarını belirlemek.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “katılanların” ibaresinden sonra gelmek üzere “salt” ibaresi eklenmiştir.  

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç), (d), (e), (m), (ö) ve (ş) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

 “c) Üyelerin hak ve yetkilerini Kanuna, Ana Yönetmeliğe ve bu Yönetmeliğe uygun olarak kullanmalarını gözetmek.”

“ç) Meslekle ilgili araştırma grupları kurmak, geziler düzenlemek, kongre, konferans, sempozyum, panel, seminer gibi etkinlikler, mesleki proje yarışmaları ve fuarlar düzenlemek, üyesi bulunduğu ya da üyelik olanağı bulunan dış ülkelerdeki mesleği ilgilendiren kurum ve kuruluşlarla gereken bağ ve yakınlaşmayı sağlamak, kongrelerine katılmak, çalışma komisyonları oluşturmak, bu konularda Birlik Yönetim Kuruluna bilgi vermek, gerekirse Birliğin maddi ve manevi yardımını sağlamak.”

“d) Üyelere bilgi, uzmanlık ve deneyim kazandırmak amacıyla meslek içi eğitim programları düzenleyerek bunları belgelendirmek ve bunlar hakkında istenildiğinde referans vermek, üyelerin iş bulmalarına yardımcı olmak.”

“e) İçmimarlık çalışma sahasıyla ilgili diğer mesleki kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak üyelerin hak ve yetkilerini koruyucu önlemler almak. İçmimarlık yetki ve yeterliliklerini koruyucu önlemleri almak. İçmimarların yetki yeterlilik ve akreditasyonları ile ilgili yurtiçi ve yurt dışındaki üniversitelerin ilgili bölümleri ile yerli ve yabancı kuruluşlar ile gereken bilgi, ekip, ekipman transferini ve paylaşımını sağlamak.”

“m) Şubelere bağlı üyeleri belirlemek. Tüm şubelerin genel kurullarına ilişkin bilgileri Oda süreli yayınlarında yayımlamak.”

“ö) Üyelerin ve diğer ilgililerin faydalanmasına sunulmak üzere kütüphane ve arşiv tesis etmek, elektronik iletişim araçlarıyla üyelerin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak, meslekle ilgili konularda her türlü süreli veya süresiz bilimsel, teknik veya tanıtım ve bilgilendirme amaçlı bülten, dergi, kitap, şartname, yönetmelik ve benzeri yayınların basımını veya yayımını yapmak, bu yayınların basımı ve dağıtımıyla ilgili olarak anlaşmalar yapmak, satmak, yayınların telif haklarını korumak, bu konularda şubelere yetki vermek.”

“ş) Birlik genel sekreterliğine atanabilecek Oda adayını belirleyerek Birliğe önermek.”

“t) İstek üzerine resmî ve özel işlerde bilirkişilik, hakemlik, jüri üyeliği, danışmanlık görevlerini yapmak üzere, üyeleri içinden adaylar önermek.

u) Odanın vereceği hizmetlere ilişkin bedelleri belirlemek.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ikisinin imzaları” ibaresi “birinin imzası” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“e) Oda Yönetim Kurulunca verilen soruşturmaya yer olamadığına dair kararlara karşı yapılan itirazlar konusunda karar vermek.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin yedinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“ Bu kararlar Oda yayın organlarında yayımlanır, ilgili kuruluşlara bildirilir.”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “asil” ve “yedek” ibarelerinden önce gelen “üç” ibareleri “beş” olarak değiştirilmiştir. 

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Denetlemeler, Denetleme Kurulunun en az iki asil üyesi tarafından yapılır. Şubeler, temsilcilikler Denetleme Kurulu üyeleri tarafından yılda en az iki defa yerinde denetlenir. Denetlemelere yapılan itirazlar, şube ya da temsilciliğin onbeş gün içinde Oda Genel Merkezine yapacağı başvuru üzerine Denetleme Kurulunun üyeleri arasından seçeceği en az iki asil üye tarafından incelenir.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin başlığı “Şubeler” olarak değiştirilmiştir.           

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamaması halinde ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.”

MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin başlığı “Şube genel kurulu çalışma yöntemi” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Şube Genel Kurulunda kararlar katılanların oy çokluğu ile alınır.”

MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde  yer alan “Şube” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Oda” ibaresi eklenmiş,  aynı fıkranın (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (d) bendinde yer alan “Denetleme Kurulunun” ibaresinden önce gelmek üzere “Oda” ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“c) Oda Yönetim Kurulunun en az üçte iki oy çokluğuyla karar alması.”

“(4) Şube Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı en az on gün önce üyelere bildirilir ve günlük bir gazetenin Türkiye baskısında duyurulur.”

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“j) Oda Yönetim kurulunun onayı ile mesleki ilkeler çerçevesinde prensip anlaşmaları imzalamak, odanın onayına sunmak.”

“k) Karar defterinin ilgili aya ait sayfalarının ve saymanlık raporlarının birer örneğini her ayın son gününe kadar düzenli olarak genel merkeze göndermek.”

MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Karar defterinin o aya ait alınan kararlarını içeren sayfalarından ve saymanlık raporlarından birer örneğini o ayın son gününe kadar genel merkeze gönderir.”

MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Temsilcilik Yönetim Kurulu üyeleri, etkinlik bölgesi içindeki üyelerin en az üçte ikisinin gerekçeleri ile birlikte yazılı başvurusu üzerine ve görevlerini kötüye kullandıklarının inceleme sonucu kesinlik kazanması durumunda Yönetim Kurulu kararıyla görevden alınabilir.”

“(3) Temsilcilik Yönetim Kurulu üyelerinden yazılı mazereti olmadan  arka arkaya üç toplantıya katılmayan veya herhangi bir nedenle üç ay süre ile toplantılara katılmayan üye çekilmiş sayılır. Yerlerine sıradaki yedek üyeler geçer. Yedek üyelerin de çekilmesi ile Yönetim kurulunun oluşamadığı hâlde,  Oda Yönetim Kurulu Temsilcilik Yönetim Kurulu asil üye sayısı kadar atama yapabilir veya temsilciliğin kapatılmasına karar verebilir.”

MADDE 29 – Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “her ayın ilk haftası içinde” ibaresi “üç aylık periyotlar hâlinde” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 30 –  Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinden sonra gelmek üzere başlığı ile birlikte aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Oda temsilcisi

MADDE 60/A – (1) Odanın şube ve temsilciliğinin bulunmadığı il ya da ilçelerde mesleki faaliyetlerin izlenmesi, oda örgütlenmesinin yaygınlaştırılması amacıyla o yerdeki üye kayıt bilgileri ve üye eğilimleri dikkate alınarak, Oda Yönetim Kurulu tarafından Oda Temsilcisi atanır.

(2) Oda Temsilcisi Oda mevzuatı doğrultusunda mesleki faaliyetleri izler, bu konuda genel merkezi bilgilendirir, oda genel merkezinin verdiği görevleri yürütür.

(3) Yetki ve sorumluluğunu yerine getirmeyen Oda Temsilcisi Oda Yönetim Kurulunca  görevden alınır. Yerine temsilci atamak ya da o yerdeki temsilcilik uygulamasına son vermek Oda Yönetim Kurulunun yetkisindedir.”

MADDE 31 – Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “İl ve ilçe temsilcilikleri” ibaresi “Temsilcilikler” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 32 – Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ödentileri” ibaresi “aidatları” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 33 – Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesinin başlığı “Yıllık üyelik aidatları ve gecikme cezaları” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “ödentiyi” ibaresi “aidatı” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “ödentilerini” ibaresi “aidatlarını” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ödentilerini” ibaresi “aidatlarını” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “ödenti” ibaresi “aidat” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Aidatlar, her takvim yılı içersinde Yönetim Kurulunun vereceği karara göre peşin ya da eşit taksitler hâlinde alınabilir.”

“(8) Geçmiş yıllara ait aidat borçları borcun ödeneceği yılın aidat miktarı üzerinden alınır.”

MADDE 34 –  Aynı Yönetmeliğin 70 inci maddesinden sonra gelmek üzere başlıkları ile birlikte aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“Oda seçimlerinde uygulanacak esaslar

MADDE 70/A – (1) Oda seçimlerine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir.

a) Oda ve şube organ seçimleri Kanunda belirlenen hükümlere uygun olarak yargı gözetiminde ve gizli oyla yapılır. Başkanlık Divanı ile görevlendirilecek komisyon üyelikleri için seçimler, aksine bir karar alınmadıkça açık oyla yapılır.

b) Oda seçimlerinde TMMOB Yönetim, Yüksek Onur ve Denetleme kurulları aday adayları ile Oda Yönetim, Onur ve Denetleme kurulları en az asil ve yedek üyelerinin toplamı kadar adayın gösterilmesi zorunludur.

c) Oy pusulalarına asil ve yedek üye sayısı kadar adayların ad ve soyadları, oy pusulalarında ayrılmış bölümlerine yazılır. Oy pusulalarına yazılı isimler asil ve yedek üye sayısından fazla olamaz. Seçilebileceklerin sayısından daha az adı yazılan oy pusulaları da geçerli sayılır. Oy sayımında asil ve yedek üyeler, ayrı ayrı, aldıkları oy sayısına göre sıralanır.

Birden fazla Oda organında görev alınamaması

MADDE 70/B – (1) Oda üyeleri; Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu, Oda Denetleme Kurulu, Şube Yönetim Kurulu ve temsilciliklerin birden fazlasının üyesi olamazlar.

(2) İkinci kurulun üyesi seçilenlerin istifaları aranmaksızın ilk kuruldaki üyelikleri düşmüş kabul edilir ve ilgili kurul sıradaki yedek üyeyi göreve çağırır.

Üye adresleri

MADDE 70/C – (1) Oda, Ana Yönetmelik hükümleri uyarınca üye adreslerini hiçbir şekilde dışarıya veremez.”

MADDE 35 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 36 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İçmimarlar Odası Yönetim Kurulu yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

25/4/2006

26149

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

6/6/2008

26898