31 Aralık 2010 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27802

YÖNETMELİK

             Selçuk Üniversitesinden:

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM

VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 − (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde uygulanan kayıt, eğitim, öğretim ve sınavlarla ilgili  esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 − (1) Bu Yönetmelik, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde uygulanan kayıt, eğitim ve öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 − (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak  hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 − (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek için Dekan tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             b) Dekan: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanını,

             c) Ders kredisi: Bir kredi, VEHİP dönemi hariç, bir yarıyıl içinde haftada bir saat teorik ders, iki saat uygulama, laboratuar, klinik ve benzeri çalışmaları ifade eden ölçü birimini,

             ç) Fakülte: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesini,

             d) Fakülte Kurulu: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fakülte Kurulunu,

             e) Fakülte Yönetim Kurulu: Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu,

             f)  GANO: Genel ağırlıklı not ortalamasını, 

             g) Ortak zorunlu ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil dersleri ile Yükseköğretim Yürütme Kurulunca öngörülen bilgisayar derslerini,

             ğ) Rektörlük: Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünü,

             h) Senato: Selçuk Üniversitesi Senatosunu,

             ı) Üniversite: Selçuk Üniversitesini,

             i) VEHİP (Veteriner hekimliği intörn programı): Veteriner Fakültesi eğitim ve öğretim döneminin dokuzuncu ve onuncu yarıyıllarında uygulanan programı,

             j) YANO: Yarıyıl ağırlıklı not ortalamasını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretim ile İlgili Esaslar

             Eğitim ve öğretim süresi ve dönemleri

             MADDE 5 − (1) Fakültede eğitim ve öğretim dönemleri yarıyıl esasına göre düzenlenir ve güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Fakültede eğitim ve öğretim süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç beş yıl (on yarıyıl)’dır.

             (2) Fakültenin eğitim öğretim dönemi; her bir yarıyılı en az ondört haftadan oluşan birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci yarıyıl derslerini ve Senato tarafından belirlenen dokuzuncu ve onuncu yarıyıl VEHİP derslerini kapsar.

             Akademik takvim

             MADDE 6 − (1) Fakültenin bir sonraki eğitim ve öğretim yılına ait akademik takvimi, en geç Mayıs ayı içinde Fakülte Kurulu tarafından belirlenerek Rektörlüğe sunulur ve Senato tarafından karara bağlanır.

             Kayıt şartları ve işlemleri

             MADDE 7 −  (1) Fakülteye kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak, söz konusu belgelerin aslını veya Kurumca onaylı suretini ibraz etmek,

             b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlarda, o öğretim yılında Fakülteye merkezi yerleştirme sistemi ile kayıt hakkı kazanmış olmak,

             c) Kayıt için (ÖSYM) kılavuzunda belirtilen belgeleri getirmek,

             ç) Açık öğretim hariç başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamak.

             (2) Fakülteye kayıtlar ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Fakülteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, belirledikleri vekilleri veya kanunî temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilirler.

             Kayıt yenileme ve kayıt dondurma

             MADDE 8 − (1) Öğrenci her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süre içinde katkı payını ödeyerek kaydını yeniletmek, ders kaydını yaptırmak ve danışmanına onaylatmak zorundadır.

             (2) Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci, kayıt sırasında birinci yarıyıl programında yer alan derslere aynı zamanda ders kaydını yaptırmış olur.

             (3) Akademik takvimde belirtilen sürelerde katkı payını yatırmayan ve kaydını yeniletmeyen öğrenci, o yarıyıl öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, 2547 sayılı Kanunda belirtilen eğitim ve öğretim süresinden sayılır. Ancak, süresi içinde kaydını yeniletmeyenlerden haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin kaydının yenilenmesine, akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıt süresi içerisinde mazeretini belirten dilekçe ile başvurması kaydıyla, Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

             (4) Akademik takvimde belirtilen ders ekleme ve bırakma süresi içerisinde öğrenci danışmanın onayı ile yeni ders seçebilir veya seçtiği dersi bırakabilir.

             (5) Kaydını dondurmak isteyen öğrencinin, haklı ve geçerli mazeretini bildirmesi ve belgelemesi halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kaydı dondurulur.

             Geçersiz kayıtlar

             MADDE 9 − (1) Öğrencilerin kayıtta sundukları belgelerin sahte veya tahrif edilmiş olduğu ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsunlar, Fakülte ile ilişikleri kesilir. Söz konusu öğrenciler Fakülteden ayrılmışlarsa, kendilerine verilen tüm belgeler diploma dahil iptal edilir ve haklarında kanuni işlem yapılır.

             (2) Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavda sahtecilik yaptığı belirlenenlerin kayıtları iptal edilir ve haklarında kanuni  işlem yapılır.

             Muafiyet

             MADDE 10 − (1) Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden, muafiyet talebi ile ilgili başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.

             Yatay ve dikey geçiş işlemleri

             MADDE 11 − (1) Fakülteye yapılacak yatay geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine; dikey geçişler ise 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Yatay ve dikey geçiş ile gelen öğrencilerin intibakları Fakülte Yönetim Kurulunca yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Sınavlar ve Not Değerlendirmeleri

             Ders türleri

             MADDE 12 − (1) Fakültenin eğitim-öğretim döneminde aşağıda belirtilen dersler okutulur:

             a) Zorunlu dersler; Fakülte Kurulu tarafından belirlenen ve öğrencinin mutlaka almakla yükümlü olduğu derslerdir.

             b) Ortak zorunlu dersler; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil dersleri ile Yükseköğretim Yürütme Kurulunca öngörülen bilgisayar dersleridir. Bu dersler ile ilgili düzenlemeler ve işlemler Senato kararları doğrultusunda yapılır.

             c) Seçmeli dersler; öğrencinin alan içinden veya dışından isteği doğrultusunda seçerek aldığı derslerdir. Öğrenci bu dersleri, seçmeli ders adı altında açılmış olan dersler arasından seçer. Öğrenci seçmeli dersleri, öğretim planında yer alan sayıda ve derslerin yer aldığı yarıyıllarda almak ve başarmakla yükümlüdür.

             (2) Anabilim dalları ve ilgili bölümler tarafından önerilen seçmeli derslerden hangilerinin açılacağı Fakülte Kurulunda görüşülerek Senato tarafından kararlaştırılır. Seçmeli dersler yabancı dilde de açılabilir.

             Eğitim ve öğretim programlarının ve haftalık ders programlarının düzenlenmesi

             MADDE 13 − (1) İlk sekiz yarıyılda Fakülte eğitim ve öğretim programlarında yer alacak derslerin yarıyıllara dağılımı ve yapılacak değişiklikler, anabilim dalı/dallarının ve ilgili bölümün önerisiyle Fakülte Kurulu tarafından düzenlenerek Rektörlüğe sunulur ve Senato tarafından karara bağlanır.

             (2) Eğitim-öğretim programı, teorik dersler, derslerin uygulamaları ve klinik uygulamalardan oluşur.

             (3) Haftalık teorik ve uygulama ders saatleri ve sayıları Fakülte Kurulu tarafından düzenlenir ve Dekanlıkça haftalık program yapılarak ilan edilir. Gerekli durumlarda Fakülte Kurulu kararı ile dersler Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir. 

             Staj

             MADDE 14 − (1) Fakültenin eğitim-öğretim programında altıncı yarıyılını tamamlayan öğrenciler dokuzuncu yarıyılın başlangıcına kadar, ders ve sınav dönemlerinin dışında, Fakülte içinde, başka bir kurumda veya mesleki çalışma alanlarında toplam kırk iş günü staj yaparlar. Staj ile ilgili hususlar Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenir.

             (2) Öğrenciler staj sonunda hazırlayacakları bir raporu Dekanlığa sunarlar. Dekanlık tarafından oluşturulan staj komisyonu bu raporları inceler ve yapacakları değerlendirme sonucunda öğrenciyi başarılı (G) veya başarısız (K) olarak değerlendirir. Başarısız olan öğrenciler stajı tekrarlamak ve değerlendirmeyi başarmak zorundadır.

             Derslere devam

             MADDE 15 − (1) Öğrenci teorik derslere ve uygulamalarına devam etmek zorundadır. Teorik derslerin % 30’undan,  uygulamaların % 20’sinden fazlasına devam etmeyen veya uygulamalarda başarılı olamayan öğrenci o dersin genel sınavına alınmaz. Tekrarlanan teorik derslerde önceki dönemlerde devam şartını yerine getiren öğrenci, ara sınavlara girmek kaydıyla bu derslere devam etmeyebilir. Ancak, uygulaması olan bir dersi tekrar eden öğrenci, o dersin uygulamasına yeniden devam etmek zorundadır. Devam durumu, dersi veren öğretim üyesi tarafından, genel sınavlar öncesinde ilan edilir ve otomasyon sistemine girilir. 

             Ders alma

             MADDE 16 − (1) Ders alma ile ilgili esaslar şunlardır:

             a) Öğrenci, yarıyıl başında öncelikle alt sınıflarda hiç almadığı, devamsız kaldığı veya başarısız olduğu dersleri almak kaydıyla, ön şartlı dersler hariç, bulunduğu yarıyıl derslerinden de ders alır. Öğrenci, bulunduğu yarıyıldan alacağı derslerin sayısına, alt sınıflardan başarısız ve devam etmek zorunda olduğu dersler ve ders programını dikkate alarak, danışmanı ile birlikte karar verir.

              b) Fakültenin eğitim-öğretim döneminin ilk sekiz yarıyılında, ikinci yarıyıl sonunda GANO’su 1.00’ın altında, üçüncü, dördüncü ve beşinci yarıyıl sonunda GANO’su 1.50’nin altında; altıncı ve yedinci  yarıyıl sonunda  GANO’su 1.80’in altında; sekizinci yarıyıl sonunda 2.00’ın altında olan öğrenci bir üst yarıyıldan ders alamaz, alt yarıyıllardan başarısız olduğu dersleri tekrar eder.

             c) Öğrenci, danışmanın olumlu görüşü ile alt sınıflardaki tüm derslerden başarılı olması ve GANO’su en az 3.00 olması şartı ile bulunduğu yarıyıl programında bulunan derslerin toplam kredisinin %20’sine kadar bir üst yarıyıldan/yıldan ders alabilir.

             ç) Öğrenci daha önce alıp başarılı olduğu dersi/dersleri not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alınan son not geçerli olur.

             d) Kayıt dondurma ve uzaklaştırma nedeniyle dönem kaybeden veya ders kaydı yaptırmayan öğrenciler öğrenimlerine kaldıkları yarıyıldan devam ederler, bir üst yarıyıldan/yıldan ders alamazlar.

             e) Programdan kaldırılan ve yerine yeni bir ders konulmayan herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci, o dersten muaf sayılır.

             f) Öğrenciler Fakülte Kurulunun uygun gördüğü hallerde başka fakültelerdeki dersleri alabilir.

             g) Öğrenciler, Dekanlıktan önceden izin almak koşuluyla, yurt içi diğer yüksek öğretim kurumlarından, denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından ders alabilir. Diğer üniversitelerden alınan derslerin kredileri ve notları bu Yönetmeliğe ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre değerlendirilir.

             ğ) Bazı dersleri almak için Fakülte Kurulunca ön şart belirlenebilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Değerlendirme ve Diplomalar

             Sınav türleri, uygulanması ve değerlendirilmesi

             MADDE 17 − (1) Sınavlar; ara sınav, genel sınav, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, muafiyet sınavı ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar; yazılı, sözlü, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların hangi şekilde yapılacağına ve uygulama, proje ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceğine ilgili anabilim dalının/dallarının görüşü alınarak, Fakülte Kurulu karar verir. Bu sınavların yapılacağı yer ve tarihler Dekanlık tarafından belirlenir ve sınavlardan en az onbeş gün önce ilân edilir. Öğrenciler sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek, kimlik belgeleri ile istenebilecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile sınavlar Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.

             (2) Ara sınav sonuçlarının genel sınavlar başlamadan en az onbeş gün önce, genel sınav sonuçlarının ise o dersin bütünleme sınavından bir hafta önce ilân edilmesi ve otomasyon sistemine girilmesi gerekir. Öğretim elemanları aynı süreler içinde sınav evrakını da idareye teslim etmek zorundadır.

             (3) Sınavlara ilişkin belge ve tutanaklar Fakültenin öğrenci işleri bürosunca en az iki yıl saklanır.

             (4) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Ara sınavlar: Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ders başarı notunun belirlenmesinde, ara sınav ağırlığının % 40'ın üzerinde alındığı durumlarda ise en az iki ara sınav yapılır. Ara sınavların sayı, kapsam, biçim ve değerlendirme esasları Fakülte Kurulu kararı ile belirlenir. Aynı günde bir yarıyıl programında yer alan derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılır.

             b) Genel sınav:  Bir dersin genel sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Genel sınava, devam zorunluluğunu yerine getiren ve uygulaması olan derslerin uygulamalarından başarılı olan öğrenciler girebilir.

             c) Bütünleme sınavı: Bütünleme sınavına, genel sınava girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen veya girdiği halde yeterli başarıyı sağlayamayan öğrenciler girebilir. Bütünleme sınavı genel sınav yerine geçer ve ders başarı notunun belirlenmesinde aynı şekilde değerlendirilir. Bir dersten genel sınav sonrası başarılı olan öğrenci o dersin bütünleme sınavına giremez.  Bütünleme sınavları, genel sınavların bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bir dersin genel sınavı ile bütünleme sınavı arasındaki süre bir haftadan az olamaz.

             ç) Tek ders sınavı: Mezuniyetleri için tek dersi kalan öğrencilere dilekçe ile başvurmaları halinde bütünleme sınavlarını takiben bir ay içinde Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla tek ders sınav hakkı tanınır. Öğrenciler daha önce alınmamış ya da devam şartı yerine getirilmemiş bir dersten tek ders sınavına giremez. Tek ders sınavında ara sınav şartı aranmaz ve en az CC alan öğrenci başarılı sayılır.

             d) Ek sınav:  Azami eğitim-öğretim süresi sonunda Fakülteden mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, dilekçe ile başvurmaları halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile, bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen şartlarda, akademik takvimde belirlenen sürelerde kullanılmak koşuluyla, biri bütünleme olmak üzere verilen iki sınav hakkıdır. Ek sınavlarda ara sınav şartı aranmaz ve en az CC alan öğrenci başarılı sayılır.

             e) Mazeret sınavı:  Mazeret sınav hakkı, mazereti nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrencilere tanınır. Genel sınav, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, ek sınav ve sınırsız sınavlar için mazeret sınav hakkı verilmez. Ara sınavlara girme hakkı olduğu halde bu sınavlara giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık tarafından ilân edilen gün, yer ve saatte kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.

             f) Muafiyet sınavı: Yeni kayıt yaptıran öğrenciler için ortak zorunlu yabancı dil derslerinden, Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yarıyıl başında açılan sınavdır. Bu sınavlar hususunda, 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Selçuk Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Eğitim ve öğretim süresi, ek süre ve sınavlar

             MADDE  18 (1) Fakülte öğrencileri, eğitim ve öğretim dönemini 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi ile belirlenen azami öğrenim süresi içinde bitirmek zorundadır. Öğrenim süresinin hesaplanmasında kayıt dondurma süreleri dikkate alınmaz, ancak Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğretim süresinden ve devamsızlıktan sayılır. Uzaklaştırma cezası alan öğrenciler katkı payı öderler.

             (2) Azami eğitim ve öğretim süresi sonunda Fakülteden mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kullandırılacak ek sınav haklarıyla ilişik kesme işlemleri aşağıdaki esaslar doğrultusunda yürütülür:

             a) Hiç almadığı veya alıp da devam şartını yerine getiremediği ya da uygulaması olan derslerde uygulamalardan başarılı olamadığı için genel sınava girme hakkı elde edemediği ders sayısı beşten fazla olan öğrenci ek sınavlara alınmaz ve öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir.

             b) Azamî öğrenim süresi sonunda bu fıkranın (a) bendi dışında kalan ve ilişiği kesilmeyen öğrenciye, devam şartını yerine getirerek başarısız olduğu tüm dersler için, biri bütünleme olmak üzere, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, iki sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken ders sayısını, hiç almadığı veya devam şartını yerine getirmediği dersler de dâhil olmak üzere, beşe indiremeyen öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir.

             c) Ek sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını dört veya beşe indiren öğrenciye üç yarıyıl ek süre verilir. Bu ek süre sonunda başarısız olduğu ders sayısını üçe indiremeyen öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir.

             ç) Azamî öğrenim süresi sonunda, ek sınav hakkını kullanmadan mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını dört veya beşe indiren öğrenciye dört yarıyıl (iki öğretim yılı) ek süre verilir. Bu ek süre sonunda başarısız ders sayısını üçe indiremeyen öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir.

             d) Azamî öğrenim süresi sonunda ya da bu fıkranın (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ek süreleri kullanarak, mezun olması için başarması gereken ders sayısını üçe indiren öğrencinin ilişiği kesilmez ve bu üç ders için sınırsız sınav hakkı verilir. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenci, bu haklarını derslerin açıldığı yarıyıldaki genel ve bütünleme sınavlarında kullanır. Öğrenci, bu sınava üst üste ya da aralıklı olarak üç öğretim yılı hiç girmezse, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir.

             (3) Ek süre veya sınırsız sınav haklarının kullanımı sırasında uygulaması olan dersler ile daha önce alınmamış veya devam şartı yerine getirilmemiş dersler dışındaki derslerde devam ve ara sınav şartı aranmaz. 

             (4) Ek sınav ve sınırsız sınav haklarını kullanan öğrenciler; ders kaydı yaptıramaz, katkı payı ödemeye devam eder ve sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             (5) Bu sınavlarda en az CC alan öğrenci başarılı sayılır.

             Sınav notuna itiraz

             MADDE 19 − (1) Öğrenciler sınav sonuçları ile ilgili olarak, notların ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde Dekanlığa yazılı olarak maddi hata itirazında bulunabilir. İtiraz üzerine idarece yapılacak inceleme sonucu maddi hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak yapılan gerekli düzeltmeler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinlik kazanır ve sonuç öğrenciye bildirilir.

             Sınavlarda kopya

             MADDE 20 − (1) Sınavlarda kopya çekenler, kopyaya teşebbüs edenler veya yardım edenler ile sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya çektiği veya yardım ettiği tespit edilen öğrenciler o sınavdan sıfır (0) almış sayılır ve haklarında, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

             Ders başarı notu

             MADDE 21 − (1) Bir dersin genel/bütünleme sınavından sonra öğrencinin, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40’ı ile genel/bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamı dikkate alınarak, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından ders başarı notu belirlenir ve harf notu olarak verilir.

             (2) Uygulaması olan derslerin sınavları teorik ve/veya pratik olarak yapılabilir. Öğrenciler uygulama sınavlarında ayrıca başarılı olmak zorundadır ve bir dersin uygulamasından başarılı olabilmek için 100 puan üzerinden en az 50 alınması gerekir. Uygulaması olan bir dersin uygulamasından başarılı olanlar, aynı dersin teorik sınavına girme hakkı kazanır.  Uygulama sınavından alınan notun genel/bütünleme sınavı notuna katkı oranı ilgili anabilim dalı tarafından belirlenir ve bu oran %20 ile %60 arasında değişebilir.

             (3) Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı harf notunun en az CC olması gerekir. Ancak, öğrencinin öğrenim gördüğü yarıyıl itibarıyla YANO’su en az 2.00 ise DC ve DD notları başarılı, 2.00’ın altında ise DC ve DD notları başarısız olarak kabul edilir.

             (4) Öğretim elemanı yukarıdaki yöntemlerle bulunacak yüzlük puanın aşağıdaki tablodaki harf notu karşılığının altında bir harf notunu başarı notu olarak belirleyemez. Aynı puana sahip öğrencilere farklı harf notu verilemez. Bir öğrenciye verilen harf notu, kendisinden daha düşük puana sahip öğrencilerin harf notundan düşük olamaz.

             (a) Harf notlarının yüzlük puan aralıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

             Puanlar                Notlar                      Katsayılar

             90-100                   AA                             4.00

             85-89                     BA                             3.50

             75-84                     BB                             3.00

             70-74                     CB                             2.50

             60-69                     CC                             2.00

             55-59                     DC                             1.50

             50-54                     DD                             1.00

             40-49                     FD                             0.50

             0-39                        FF                              0,00

             ---                            F                               0,00

             b) Bunlardan;

             1) AA, BA, BB, CB, CC: Başarılı,

             2) DC, DD: Öğrencinin YANO’su 2.00 ve üzerinde ise başarılı, değilse başarısız,

             3) FD, FF: Başarısız,

             4) F: Devamsızlık veya uygulamadan başarısız olması nedeniyle genel sınava girme hakkı yok,

             5) G: Geçer (kredisiz derslerde başarılı),

             6) K: Kalır (kredisiz derslerde başarısız),

             7) M (Muaf): Bir yükseköğretim kurumundan dikey/yatay geçişle kabul olunan veya herhangi bir yükseköğretim programında okurken ÖSYM sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kaydedilen nottur. Bu not, geldiği kurumda verilen harf notu ile birlikte veya yüzlük not ise yukarıdaki tabloya göre harf notuna çevrilerek belirtilir.

             Ağırlıklı not ve ağırlıklı not ortalamaları

             MADDE 22 − (1) Bir dersin kredisi ile o dersten alınan notun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı notudur.

             (2) YANO; öğrencinin o yarıyıl kaydolduğu tüm derslerin ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi ile elde edilir. Bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Sonuçlarda virgülden sonraki üçüncü hane beşten küçükse sıfıra, beş veya daha büyükse artırılmış şekilde yuvarlanarak iki hane olarak tespit edilir. YANO her yarıyıl için o yarıyıl sonunda hesaplanır.

             (3) GANO; öğrencinin Fakültenin eğitim-öğretim döneminin başlamasından itibaren aldığı bütün derslerin ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi ile elde edilir. GANO hesaplamasında öğrencinin tekrar ettiği derslerden aldığı son harf notu dikkate alınır. GANO her yarıyıl sonunda yeniden hesaplanır.

             (4) Öğrencinin mezun olmaya hak kazandığı tarih itibariyle genel ağırlıklı not ortalaması mezuniyet ağırlıklı not ortalamasıdır.

             Başarı denetimi ve ders tekrarı

             MADDE 23 − (1) Bir dersten, AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC, DD notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için YANO’nun en az 2.00 olması gerekir.  Aksi takdirde öğrenci bu dersleri tekrar eder.

             (2) Herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci ya da dersi alması gereken yarıyılda almayan öğrenci bu dersi açıldığı ilk yarıyılda almak zorundadır.

             Kayıt silme ve sildirme

             MADDE 24 − (1) Öğrencinin yazılı olarak kaydının silinmesini istemesi dışında, aşağıda belirtilen durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla öğrencinin Fakülte ile ilişiği kesilir:

             a) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi ile belirlenen azami öğrenim süresi içinde öğrenimini tamamlayamamak,

             b) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olmak,

             c) İki defa üst üste kayıt yenilememek,

             ç) Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak.

             Mazeretler

             MADDE 25 − (1) Üniversite tarafından belirlenen, haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Dekanlığa başvurmak zorundadır. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez. Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen mazereti nedeniyle ara sınavlara girememiş öğrencilere mazeret sınavı açılır. Ara sınav haricinde diğer sınavların mazeret sınav hakkı yoktur.

             Diplomalar

             MADDE 26 − (1) Bir öğrencinin Fakülteden mezun olabilmesi için, Fakültenin eğitim- öğretim dönemindeki tüm dersleri almış ve başarmış olması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Fakültenin eğitim-öğretim döneminin ilk iki yılında (ilk dört  yarıyılında) öngörülen tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrencilerden isteyenlere ön lisans diploması verilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların Fakülte ile ilişiği kesilir.

             (2) Fakültenin eğitim-öğretim döneminde öngörülen tüm dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre alarak başarıyla tamamlayan öğrenciler yüksek lisans derecesine sahip  lisans diploması almaya hak kazanırlar.

             (3) Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler Rektörlükçe düzenlenir. Diplomalar Rektör ve Dekan tarafından imzalanır ve Rektörlükçe soğuk damga ile mühürlenir.

             (4) Diplomalar hazırlanıncaya kadar isteyen öğrencilere diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilebilir.

             Mezuniyet tarihi ve derecesi

             MADDE 27 − (1) Öğrencilerin mezuniyet tarihi, o sınav dönemindeki sınavların son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders, staj ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler; tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar. Mezuniyetleri müteakip akademik yıla taşan öğrenciler, o yarıyılın da katkı payını öderler. Ancak tek ders sınavında başarılı olan öğrenciden o yarıyılın katkı payı alınmaz.

             Yarıyıl onur öğrencileri

             MADDE 28 − (1) Bir yarıyıl sonunda, daha önce hiç disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, o yarıyıl sonuna kadar alması gereken tüm dersleri alarak başarılı olan ve YANO’su 3.50 ve üstünde olan öğrenciler, yarıyıl yüksek onur öğrencisi; 3.00 ila 3.49 arasında olan öğrenciler ise yarıyıl onur öğrencisi olarak tanımlanır. Öğrenciye o yarıyıl sonunda Dekanlıkça yarıyıl yüksek onur/onur öğrencisi olduğunu gösterir bir belge verilir.

             Diploma onur öğrencileri

             MADDE 29 − (1) Fakülteden mezun olmaya hak kazanan, hiç disiplin cezası almamış ve mezuniyet ağırlıklı not ortalaması 3.50 ve üstü olan öğrenciler diploma yüksek onur öğrencisi olarak; 3.00 ila 3.49 arasında olan öğrenciler ise, diploma onur öğrencisi olarak tanımlanır. Öğrenciye, diploması ile birlikte diploma yüksek onur/onur öğrencisi olduğunu gösterir bir belge verilir ve diploma ekinde belirtilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 30 − (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 12/8/2004 tarihli ve 25551 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Selçuk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Senato ve Fakültenin ilgili kurullarınca alınacak kararlar uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 31 − (1) 20/8/2004 tarihli ve 25559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 32 − (1) Bu Yönetmelik  yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 33 − (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.