4 Ocak 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 27805

YÖNETMELÝK

Mevlana Üniversitesinden:

MEVLANA ÜNÝVERSÝTESÝ ÖN LÝSANS VE LÝSANS

EÐÝTÝM VE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

             Amaç

             MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Mevlana Üniversitesinde lisans ve ön lisans düzeyinde yürütülen eðitim ve öðretim ile kayýt ve sýnavlarda uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Mevlana Üniversitesinin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýna kayýtlý öðrencilerin eðitim-öðretim ve sýnav esaslarýna iliþkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

             Tanýmlar

             MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Ara sýnav: Yarýyýl içi sýnavýný,

             b) Bahar yarýyýlý: Ýkinci, dördüncü ve benzeri çiftli yarýyýllarý,

             c) Birim: Ýlgili fakülteyi, yüksekokulu, bölümü, anabilim dalýný ve programýný,

             ç) Danýþman: Öðrencilerin eðitim-öðretim ve diðer sorunlarýyla ilgilenmek için, bölüm veya birim baþkanýnýn önerisi üzerine, dekan veya müdür tarafýndan görevlendirilen öðretim elemanýný,

             d) Ders kredisi: Bir kredi, bir yarýyýl içinde haftada alýnan teorik ders, uygulama, laboratuvar, klinik, atölye ve benzeri çalýþmalarý  ifade eden ölçü birimini,

             e) Ekleme - býrakma: Öðrencilerin aldýðý/almak istediði dersi/dersleri, akademik takvimde belirlenmiþ süreler içinde son defa kontrol etme ve düzeltme iþlemini,

             f) Fakülte: Mevlana Üniversitesine baðlý fakülteleri,

             g) Genel aðýrlýklý not ortalamasý (GNO): Alýnan bütün derslerin puanlarýnýn toplamýnýn ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesinden elde edilen oraný,

             ð) Genel sýnav: Yarýyýl veya yýl sonu sýnavýný,

             h) Güz yarýyýlý: Birinci, üçüncü ve benzeri tekli yarýyýllarý,

             ý) Ýlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             i) Ýlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

             j) Normal ders yükü: Öðrencinin devam edeceði yarýyýla ait öðretim programýndaki derslerin kredi toplamýný,

             k) Ortak zorunlu ders: 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, Türk Dili, Yabancý Dil, hazýrlýk sýnýfý olmayan Yabancý Dil dersleri ile Yükseköðretim Yürütme Kurulunca öngörülen bilgisayar derslerini,

             l) Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý: Mevlana Üniversitesi Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýný,

             m) Ön þartlý ders: Alýnabilmesi için alt yarýyýl veya yýllarda yer alan derslerden bir veya birkaçýnýn baþarýlmasý þartý aranýlan dersi,

             n) Rektör: Mevlana Üniversitesi Rektörünü,

             o) Rektörlük: Mevlana Üniversitesi Rektörlüðünü,

             ö) Seçmeli ders: Zorunlu dersler dýþýnda öðrencinin alan içinden ve alan dýþýndan isteði doðrultusunda aldýðý dersi,

             p) Senato: Mevlana Üniversitesi Senatosunu,

             r) Üniversite: Mevlana Üniversitesini,

             s) Yarýyýl ders yükü: Öðrencinin yarýyýlda kayýtlý olduðu, tüm derslerin kredi toplamýný,

             þ) Yüksekokul: Üniversite bünyesinde lisans eðitimi veren yüksekokullar ile ön lisans eðitimi veren meslek yüksekokullarýný,

             t) Zorunlu ders: Bir programda öngörülen ve öðrencinin almasý gerekli olan dersi

             ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim ve Öðretime Ýliþkin Esaslar

             Eðitim - öðretim dönemleri ve akademik takvim

             MADDE 5 (1) Üniversiteye baðlý fakülte veya yüksekokullarda eðitim - öðretim yýlý, fakülte veya yüksekokul kurullarýnýn önerisi, Senatonun kararýyla belirlenen akademik takvime göre baþlar. Eðitim-öðretim dönemleri güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Bir yarýyýl ondört haftadan az olamaz.

             (2) Eðitim-öðretim, yarýyýl esasýna göre düzenlenir. Ýlgili kurullarýn kararý ve Senatonun onayý ile dersler yýllýk olarak da düzenlenebilir.

             (3) Fakülte veya yüksekokullarýn; kayýt yenileme, öðretim, sýnavlar, yarýyýl tatili ve yaz tatili dönemlerini kapsayan bir sonraki eðitim öðretim yýlýna ait akademik takvimi, en geç Mayýs ayý içinde Senatoda onaylanmak üzere Rektörlüðe sunmalarý gerekir. Yarýyýllara, ara ve yarýyýl sonu veya yýlsonu sýnav süreleri dâhil deðildir. Senato gerekli gördüðü durumlarda yarýyýl sürelerini uzatabilir veya kýsaltabilir.

             (4) Gerektiðinde Senatonun onayý ile bir eðitim-öðretim yýlý kapsamýnda yaz dönemi açýlabilir ve öðrenciler bu dönemde de ders alabilir. Yaz döneminde verilecek derslerle ilgili olarak ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

             (5) Resmi tatil günleri öðretim ve sýnav yapýlmaz. Ancak, gerektiðinde ilgili birimce önerilen öðretim faaliyetleri ve sýnavlarý Senato kararýyla Cumartesi ve Pazar günleri de yapýlabilir.

             Eðitim - öðretim süresi, þekli ve dili

             MADDE 6 (1) Üniversitedeki yükseköðretim kurumlarýnda lisans düzeyinde öðrenim yapan öðrencilere bu öðrenimlerini tamamlamalarý için verilen normal ve azami süreler; dört yýllýk programlar için yedi, beþ yýllýk programlar için sekiz, altý yýllýk programlar için ise dokuz yýldýr. Üniversitenin meslek yüksekokullarýnda öðrenim gören öðrencilere bu öðrenimlerini tamamlamalarý için verilen normal süre iki yýl, azami süre dört yýldýr.

             (2) Üniversitede öðretim dili; dil programlarýnda kendi dillerinde, yabancý dilde öðretim verilen programlarda Ýngilizce, diðer programlarda Türkçedir. Senatonun önerisi, Yükseköðretim Kurulunun (YÖK) onayý ile belirli programlarda bir kýsým dersler Türkçe veya Ýngilizce verilebilir.

             (3) Fakülte veya yüksekokullarda açýlan veya açýlacak olan yabancý dil hazýrlýk sýnýfý yukarýda belirtilen sürelere dahil deðildir.

             (4) Öðrencilerin eðitim-öðretimlerini 2547 sayýlý Kanunda belirtilen süreler içerisinde tamamlamalarý gerekir. Bu sürelerin hesaplanmasýnda, öðrencilerin fakülte veya yüksekokul yönetim kurulunca kabul edilen mazeretleri nedeniyle geçen süreler dikkate alýnmaz. Ancak, 2547 sayýlý Kanundaki öðrenim süresini tamamlamýþ öðrenciler bu Yönetmeliðin 20 nci  maddesindeki ek sýnavlara iliþkin haklardan yararlanýrlar.

             Giriþ, kabul ve kayýt þartlarý

             MADDE 7 (1) Üniversiteye baðlý birimlere öðrenci kabulü; Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan yapýlan sýnav ve ilgili birimlerde Rektörlükçe düzenlenen özel yetenek sýnavý ile yapýlýr. Üniversiteye girmeye hak kazanan ve baþka bir yükseköðretim kurumunda veya Üniversitenin baþka bir biriminde kayýtlý olmayan öðrenciler, ÖSYM tarafýndan belirlenen ve ilan edilen günlerde kayýtlarýný yaptýrýr. Zamanýnda baþvurmayan ve/veya istenilen belgeleri kayýt süresi içinde tamamlamayan öðrenciler bu hakkýný kaybeder.

             (2) Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullara kayýt için aþaðýdaki þartlar aranýr:

             a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancý ülke liselerinden alýnan diplomalarýn denkliði Milli Eðitim Bakanlýðýnca onaylanmýþ olmak ve bu belgelerin asýllarýný veya Kurumca onaylý suretini ibraz etmek,

             b) Yükseköðretim Giriþ Sýnavý (YGS) ve/veya Lisans Yerleþtirme Sýnavý (LYS) sonucunda, o öðretim yýlýnda Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarýna yerleþtirilmiþ olmak, yabancý uyruklu öðrenciler için Üniversitenin kabul ettiði giriþ þartlarýný yerine getirerek kayýt hakký kazanmýþ olmak ya da özel yetenek sýnavý ile öðrenci alýnacak birimlerde, o öðretim yýlý için geçerli olan puan ile þartlara sahip bulunmak ve Üniversitece yapýlacak özel yetenek sýnavýný baþarmýþ olmak,

             c) Kayýt için ÖSYM kýlavuzunda belirtilen belgeleri getirmek,

             ç) Açýköðretimin ikinci bir yükseköðretime izin veren bölümleri hariç baþka bir yükseköðretim kurumunda kayýtlý olmamak.

             (3) Üniversiteye kayýt hakký kazanan adaylarýn kayýt için bizzat baþvurmalarý gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat baþvuramayan adaylarýn kanuni temsilcileri veya belirledikleri bir yakýný aracýlýðý ile kayýt yaptýrabilir.

             (4) Kesin kayýtlarýný yaptýran veya bu Yönetmeliðin 10 uncu maddesine göre yarýyýl kayýtlarýný yenileyen öðrencilere Üniversitenin öðrencisi olduklarýný belirten fotoðraflý bir kimlik kartý verilir.

             Geçersiz kayýtlar

             MADDE 8 (1) Kayýt için sahte veya tahrif edilmiþ belge kullanan veya ÖSYM sýnavlarýnda sahtecilik yaptýðý belirlenenlerin kayýtlarý iptal edilir ve haklarýnda kanuni iþlem baþlatýlýr.

             Üniversite içi yatay geçiþ, yatay geçiþ ve dikey geçiþ

             MADDE 9 (1) Üniversite içi yatay geçiþ, bulunduklarý programda, hazýrlýk sýnýfý dýþýnda en az iki yarýyýl öðrenim görmüþ olan öðrenciler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý  Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre Üniversite içinde baþka bir programa yatay geçiþ için, akademik takvimde belirtilen süreler içinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna baþvuruda bulunabilir. Baþvurular, öðrencinin geçiþ yapmak istediði bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararý ile kesinleþir.

             (2) Yatay geçiþ, Üniversiteye baðlý fakülte ve yüksekokullara yatay geçiþler; Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre ilgili yönetim kurulu tarafýndan düzenlenir.

             (3) Dikey geçiþ yapmak suretiyle meslek yüksekokulu mezunlarýnýn lisans programlarýna kayýtlarý; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Önlisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre ilgili yönetim kurulu tarafýndan düzenlenir.

             Kayýt yenileme ve kayýt dondurma

             MADDE 10 (1) Üniversitenin öðretim birimleri, öðretimin normal öðretim süresi içinde tamamlanabilmesi için gerekli derslerin, yarýyýl veya yýllara göre daðýlýmýný gösteren öðretim programlarýný ilan eder.

             (2) Öðretim programýndaki herhangi bir dersin alýnabilmesi için, önceki yarýyýl veya yýllarda belirli ders veya derslerin baþarýlmasý ön þart olarak kabul edilebilir. Herhangi bir dersin alýnabilmesinde ön þart olan ders veya dersler, ilgili bölümlerin görüþleri alýnýp, ilgili kurullarca tespit edildikten ve Senato tarafýndan onaylandýktan sonra ilan edilir ve yeni kayýt yaptýran öðrencilere uygulanýr.

             (3) Öðrencinin her yarýyýl veya yýlbaþýnda akademik takvimde gösterilen süre içinde öðretim ücretini ödeyerek kaydýný yeniletmesi, ders kaydýný yaptýrmasý ve danýþmanýna onaylatmasý gerekir.

             (4) Birinci sýnýfa yeni kayýt yaptýran öðrenci, ayný zamanda birinci yarýyýl veya yýldaki programda yer alan derslere de kaydýný yaptýrmýþ sayýlýr.

             (5) Öðrenciler derslere kayýtlarýný; Senato tarafýndan belirlenen esaslar ve Rektörlükçe belirlenen usullere göre, bilgisayar ortamýnda interaktif olarak yeniler. Kayýt yenileme iþlemlerinin tümünden öðrenci sorumludur. Kaydýn son þekli, danýþman öðretim elemaný tarafýndan dönemin ilk iki haftasý içerisinde onaylanýr. Kayýt, devam, uygulama ve sýnav þartlarýndan herhangi birini Senato kararý ile belirlenen haklý ve geçerli nedenlerle yerine getiremeyen öðrencilerin haklarý ilgili yönetim kurulu kararý ile saklý tutulur ve bu öðrenciler mazeretleri nedeniyle býraktýklarý yerden öðrenimine devam ederler. Öðrenciler 2547 sayýlý Kanundaki öðrenim süresi içerisinde en çok iki yýl veya dört yarýyýl kayýt dondurma isteðinde bulunabilir.

             (6) Akademik takvimde belirtilen sürelerde ücretini yatýrmayan ve kaydýný yeniletmeyen öðrenci, o yarýyýl veya yýlda öðrencilik haklarýndan yararlanamaz, derslere devam edemez ve sýnavlara giremez. Bu süre, 2547 sayýlý Kanunda belirtilen öðretim süresinden sayýlýr. Ancak, süresi içinde kaydýný yeniletmeyenlerden haklý ve geçerli mazereti olan öðrencinin kaydýnýn yenilenmesine, yeni ders seçme veya ders býrakma süresinin bitiminden itibaren iki hafta içerisinde mazeretini belirten dilekçe ile baþvurmasý kaydýyla ilgili yönetim kurulu karar verir. Kayýt yenileme iþlemlerinin tümünden öðrenci sorumludur.

             (7) Öðrenci, kayýt sýrasýnda, kayýt olduðu yarýyýl dersleri ile tekrarlamak zorunda olduðu derslerden olmak üzere ve haftada otuziki saatlik üst sýnýrý aþmamak þartý ile programýndaki derslerden almak istediði dersleri seçer. Bu seçimde, önceki yarýyýllarda devamsýz ve baþarýsýz olunan dersler öncelikli olmak kaydýyla hiç alýnmayan derslerin seçilmesi zorunludur. Ancak, öðrencinin ilk defa aldýðý derslerle, tekrarlama durumunda olup devam zorunluluðu bulunan ve devam etmek istediði derslerin haftalýk saatlerinin çakýþmamasý gerekir. Haftada otuziki saatlik üst sýnýra, öðrencinin daha önce alýp sýnavlarda baþarýsýz olduðu ve tekrarý sýrasýnda devam zorunluluðu aranmayan dersler de dahildir.

             (8) Kayýt yenileme süresi bir hafta olup ilgili yarýyýlýn baþlangýcýndan önceki haftadýr. Bu süre içinde kaydýný yenilemeyen öðrencilerin haklý ve geçerli sebeplere dayanan mazeretlerinin kabulüne ve kayýtlarýnýn yenilenip yenilenmemesine, ilgili birim yönetim kurulu, yarýyýlýn baþlangýcýndan üçüncü haftanýn sonuna kadar geçen süre içinde karar verir. Ýlgili yönetim kurulunca kabul edilebilir mazereti bulunmayan öðrencinin kaydý yenilenmez. Kayýt yenilememe nedeniyle borcu olan öðrencinin, kanuni gecikme faizi  ile birlikte borcunu yatýrmadýkça, kaydý yenilenmez. Öðrenci, kayýt yaptýrmamýþ olduðu yarýyýlda öðrencilik haklarýndan yararlanamaz, sýnavlara giremez ve öðrencinin kayýt yaptýrmamýþ olduðu yarýyýllar öðrenim  süresinden sayýlýr.

             (9) Üst üste iki defa kaydýný yenilemeyen; öðrencilerin, ilgili birim yönetim kurulu kararý ile Üniversiteyle iliþikleri kesilir.

             (10) Kayýt iþlemlerini tamamlayan öðrencilere, istemeleri halinde, Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan en çok bir yýl süre ile geçerli öðrenim durum belgesi verilir.

             Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý

             MADDE 11 (1) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý, ilgili kurullarýn teklifi, Senatonun kararý ve YÖK’ün onayý ile açýlabilir.

             (2) Hazýrlýk sýnýfý eðitimi ön lisans ve lisans eðitim-öðretim düzeyinde zorunlu veya isteðe baðlý yabancý dil eðitimini kapsar. Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnýn eðitim ve sýnav esaslarý Senatoca belirlenecek esaslara ve ilgili mevzuat hükümlerine göre uygulanýr.

             Eðitim öðretim programlarý, uygulama ve stajlar

             MADDE 12 (1) Eðitim-öðretim programlarý, ilgili bölüm/anabilim/anasanat dalý kurulunun önerisi üzerine ilgili kurullarca karara baðlanarak en geç Nisan ayý sonuna kadar Rektörlüðe sunulur ve Senatonun onayý ile kesinleþir. Bir sonraki akademik yýla ait program deðiþiklikleri de ayný zaman ve yöntemle belirlenir.

             (2) Bir programdaki toplam kredi miktarý ortak zorunlu dersler hariç, iki yýllýk programlarda 64den az 80den fazla, dört yýllýk programlarda 130dan az 156dan fazla olamaz.

             (3) Öðretim programý, teorik dersler ve/veya seminer, atölye, laboratuvar, klinik çalýþmasý, arazi uygulamasý, staj ve benzeri uygulamalardan oluþur.

             (4) Staj zorunluluðu olan programlarda staj, uygulama ve benzeri çalýþmalarla ilgili esaslar, ilgili kurullarýn teklifi ile Senato tarafýndan belirlenir.

             (5) Eðitim programlarýnda yer alacak zorunlu teorik ve uygulamalý derslerin yarýyýllara daðýlýmý ve yapýlacak deðiþiklikler, bölümün/anabilim dalýnýn önerisiyle ilgili kurullarca düzenlenir ve Senatonun onayýna sunulur. Seçmeli dersler bölümün/anabilim dalýnýn önerisi ve ilgili kurullun onayýyla açýlýr ve/veya kaldýrýlýr. 

             (6) Fakültelerin/yüksekokullarýn eðitim programlarýnda görev alacak öðretim elemanlarý ile ders ve uygulama çizelgeleri her yarýyýlýn baþýnda ilgili kurullarca düzenlenerek ilan edilir.

             (7) Bölüm/birim/program baþkanýnýn önerisi üzerine dekan veya müdür tarafýndan öðrencilere bir danýþman belirlenir. Öðrencinin yarýyýlda/yýlda izleyeceði dersler, programýnda yapýlacak deðiþiklikler, ön koþullu dersler, üst yarýyýldan/yýldan alýnan dersler danýþmanýn onayý ile kesinleþir. Zorunlu hallerde bölüm/program/anabilim dalý baþkaný onay verebilir.

             (8) 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendine göre verilen Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, Türk Dili ve Türkçe Eðitimde Yabancý Dil bütün öðrenciler için ortak zorunlu derslerdir. Türk Dili ile Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi dersleri iki yarýyýl haftada iki saat verilir. Yabancý Dil dersi, en az dört yýl eðitim-öðretim yapýlan fakülte ve yüksekokullarda toplam yüzkýrk saatten az olmamak koþuluyla birbirini izleyen dört yarýyýl süreyle verilir; iki yýl eðitim-öðretim yapýlan yüksekokullarda, yüksekokul kurulu kararý ve Senatonun onayýyla, toplam seksendört saat verilebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Danýþman, Sýnavlar ve Not Deðerlendirmeleri

             Derslerin kredi deðerleri

             MADDE 13 (1) Bir dersin kredi deðeri; o dersin haftalýk teorik ders saatlerinin tamamý ile uygulama, laboratuar, atölye, klinik çalýþmasý ve diðer etkinliklerin haftalýk saatlerinin yarýsýndan oluþur. Haftada bir saat teorik ders, iki saat uygulama, iki saat laboratuar, iki saat atölye, iki saat klinik çalýþmasý ve iki saatlik inceleme, gezi, ödev, sýnava hazýrlanma, bireysel çalýþma, kütüphane ve alan çalýþmasý gibi diðer etkinlikler bir kredidir.

             Ön þart dersleri ve diðer koþullar

             MADDE 14 (1) Bir dersin alýnabilmesi için daha önce baþarýlmýþ olmasý gereken derslere ön þart dersleri denir. Herhangi bir dersin alýnabilmesindeki ön þartlar ve diðer koþullar, ilgili bölümlerin kurullarýnca tespit edilen, fakülte/yüksekokul kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlan ve Senato tarafýndan onaylanan öðretim programýna göre uygulanýr.

             Ders ekleme ve býrakma

             MADDE 15 (1) Ön lisans veya lisans programýndaki dersler zorunlu ve/veya seçmeli derslerden oluþur. Öðrenci yarýyýl/yýl baþýnda ders alýrken, öncelikle baþarýsýzlýk ve benzeri nedenlerle tekrarlamak durumunda olduðu programdaki dersleri almak zorundadýr.

             (2) Ders eklemeye iliþkin esaslar þunlardýr:

             a) Öðrenci, yarýyýl/yýl baþýnda öncelikle alt sýnýflarda hiç almadýðý, devamsýz kaldýðý veya baþarýsýz olduðu dersleri almak kaydýyla bulunduðu yarýyýl veya yýl derslerinden de alýr. Ancak, alt sýnýflardan baþarýsýz olduðu dersler dikkate alýnarak, bulunduðu yarýyýldan alacaðý derslerin sayýsýna üst sýnýrý aþmamak þartý ile öðrenci, danýþmaný ile birlikte karar verir.

             b) Öðrenci; danýþmanýn olumlu görüþü ile ön þartlý dersler dýþýnda, alt sýnýflardaki tüm derslerden baþarýlý olmasý ve genel aðýrlýklý not ortalamasýnýn en az 3.00 olmasý þartý ile bulunduðu yýl veya yarýyýl programýndaki derslerin toplam kredisinin %20sine kadar bir üst yarýyýldan/yýldan ders alabilir. Ön þartlý dersler ve ön þartlar, ilgili kurullarýn kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.

             c) Öðrenci, daha önce alýp baþarýlý olduðu ders veya dersleri not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alýnan son not geçerli olur.

             ç) Kayýt dondurma ve uzaklaþtýrma nedeniyle dönem kaybeden veya ders kaydý yaptýrmayan öðrenciler öðrenimlerine kaldýklarý yarýyýldan/yýldan devam ederler, bir üst yarýyýl veya yýldan ders alamazlar.

             d) Programdan kaldýrýlan bir dersten baþarýsýz olan öðrenci, ilgili kurulun kararý ile o dersin muadili olan baþka bir dersi alýr.

             e) Öðrenciler, ilgili bölüm/anabilim/ana sanat dalý kurulunun uygun gördüðü hallerde baþka fakülte ve bölümlerdeki dersleri alabilir.

             f) Daha önce alýnan bir seçimlik dersin tekrarýnda, ayný dersin alýnmasý zorunlu deðildir, bunun yerine ayný seçimlik gruptan olmak üzere baþka bir seçimlik ders alýnabilir.

             g) Öðrenci, danýþmanýnýn onayýyla her yarýyýlýn baþlangýcýndan itibaren iki hafta içerisinde bir veya daha fazla dersten çekilebilir veya baþka derslere kaydýný yaptýrabilir.

             ð) GNO hesabýna sadece öðretim programýnda bulunan dersler katýlýr. GNOsunu yükseltmek isteyen öðrenci, daha önce aldýðý dersleri tekrar alabilir. GNO hesaplanýrken bu dersler için öðrencinin aldýðý en son not geçerlidir.

             h) GNOsu 1.80in altýnda kalan öðrenci sýnamalý statüye geçirilir. Dördüncü yarýyýl sonunda sýnamalý statüde olan bir öðrenci, sýnamalý statüden çýkana kadar beþinci ve daha sonraki yarýyýllara ait ders alamaz. Sýnamalý statüden çýkmak için öncelikle CCnin altýnda not aldýðý bazý dersleri tekrar eder. Sýnamalý durumunda olan bir öðrencinin yarýyýl ders yükü normal ders yükünü geçemez.

             (3) Akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapýlan ders ekleme-býrakma iþlemleri danýþmanýn onayý olmadan kesinleþmez. Ders ekleme-býrakma iþlemleri akademik takvimde belirtilen süreler dýþýnda yapýlamaz.

             Danýþmanlýk

             MADDE 16 (1) Her öðrenci için ilgili bölümce danýþman olarak bir öðretim elemaný atanýr. Danýþman, öðrenimi boyunca öðrenciyi izler. Yarýyýl kayýtlarýnýn yapýlmasý veya yenilenmesinden öðrenci sorumludur; öðrenci, ders kayýt formunu doldurarak imzalar ve danýþmanýna onaylatýr.

             Öðrenim ücreti ve burslar

             MADDE 17 (1) Lisans öðrencilerinden her eðitim-öðretim yýlýnda ücret alýnýr. Öðrencinin zamanýnda ödemediði öðrenim ücreti, Üniversite Yönetim Kurulu tarafýndan her yýl belirlenen oranda gecikme faizi uygulanarak tahsil edilir.

             (2) ÖSYM burslarý, sýnav kýlavuzunda yer alan burslu öðrenci kontenjanlarýna yerleþtirilen öðrencilere verilen karþýlýksýz burslardýr. Bu burslar, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý dâhil 2547 sayýlý Kanunda öngörülen normal eðitim-öðretim süresini kapsar.

             (3) Öðrenim ücreti, YGS ve/veya LYS baþarý bursu, akademik baþarý bursu veya öðrencilere verilecek diðer burslarla ilgili hususlar; Senatoca kabul edilip Mütevelli Heyeti tarafýndan onaylanacak esaslar çerçevesinde her yýl yükseköðretim programlarý ve kontenjanlarý kýlavuzunun koþul ve açýklamalar kýsmýnda belirlenen þekilde düzenlenir. Tüm burslardan faydalanan bir öðrencinin, bursunun bir sonraki öðretim yýlýnda devam etmesi için gerekli þartlar Üniversite tarafýndan belirlenir.

             Ders muafiyeti

             MADDE 18 (1) Öðrenci kaydýný yaptýrdýktan sonra daha önceki yükseköðrenimi sýrasýnda baþarýlý olduðu dersleri gösteren bir belge ibraz etmek kaydýyla ders ekleme ve býrakma süresi sonuna kadar bazý derslerden muafiyet talep edebilir. Ýlgili yönetim kurulu bu talebi inceleyerek öðrenciyi yeterli gördüðü derslerden muaf tutabilir. Bu öðrencilerin; hangi yarýyýldan baþlayacaðýna ve azami öðretim süresinden kaç yarýyýl düþüleceðine, muaf tutulduðu dersler ile bunlarýn kredi toplamý göz önüne alýnarak ilgili yönetim kurulu karar verir.

             Derslere devam zorunluluðu

             MADDE 19 (1) Öðrenci derslere ve uygulamalara devam etmek zorundadýr. Teorik derslerin % 30undan, uygulamalarýn % 20sinden fazlasýna devam etmeyen ve uygulamalarda baþarýlý olamayan öðrenci o dersin genel sýnavýna alýnmaz.

             (2) Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam þartý yerine getirilmiþ ise, ara sýnavlara girmek kaydýyla bu derslerde devam þartý aranmaz. Ancak, uygulama sýnavý yapýlan dersler ile sýnýf geçme sistemi uygulanan fakülte ve yüksekokullar bu uygulamanýn dýþýndadýr.

             (3) Devamsýz öðrencilerin durumu genel sýnavlardan önce ilgili öðretim elemaný tarafýndan ilân edilir.

             Sýnavlar

             MADDE 20 (1) Sýnavlar; ara sýnav, genel sýnav, tek ders sýnavý, ek sýnav, muafiyet sýnavý ve mazeret sýnavlarýdýr. Bu sýnavlar yazýlý, sözlü, yazýlý-sözlü veya uygulamalý olarak yapýlabilir. Sýnavlarýn sözlü veya uygulamalý olarak yapýlacaðýna ve uygulama, staj, tez, proje ve benzeri çalýþmalarýn nasýl deðerlendirileceðine ilgili kurullar karar verir.

             (2) Sýnavlar ve sýnavlara iliþkin esaslar þunlardýr:

             a) Ara sýnav: Her ders için her yarýyýl en az bir ara sýnavý yapýlýr. Ara sýnavlarýn hangi tarihte ve nerede yapýlacaðý, sýnav tarihinden en az iki hafta önce dekanlýk veya müdürlüklerce tespit ve ilân edilir. Yýllýk program uygulanan fakülte ve yüksekokullarda ilgili kurul kararý ile tek ara sýnav yapýlabilir. Bir yarýyýl/yýl programýnda yer alan derslerden bir günde en fazla iki dersin ara sýnavý yapýlýr. Ara sýnav aðýrlýðýnýn % 40’ýn üzerinde belirlendiði durumlarda en az iki ara sýnav yapýlýr. Ders içerisinde yapýlan ödev, proje ve benzeri çalýþmalar bir ara sýnav yerine kullanýlabilir.

             b) Genel sýnav: Bir dersin genel sýnavý, o dersin tamamlandýðý yarýyýl veya yýlsonunda yapýlýr. Genel sýnava; kaydýný yenilemiþ olan, devam zorunluluðunu yerine getiren ve uygulamalý olan derslerin uygulamalarýndan baþarýlý olan öðrenciler girebilir. Bir ders ile uygulamasýnýn ayrý sýnavlarla deðerlendirilebileceðine veya gerektiðinde bunlarýn birbiriyle baðlantýlý olduðuna, öðrenciye mezuniyet tezi veya çalýþmasý yaptýrýlmasý halinde bunlarýn deðerlendirme esaslarýna ilgili yönetim kurulu karar verir.

             c) Tek ders sýnavý: Mezuniyetleri için tek dersi kalan öðrencilerin, dilekçe ile baþvurmalarý halinde genel sýnavý takip eden bir ay içinde fakülte ve yüksekokullar tarafýndan açýlacak tek ders sýnavýna girmeleri gerekir. Tek ders sýnavýna, dersi hiç almamýþ olan ve devamsýzlýktan kalan öðrenciler giremez. Bu sýnavlarda alýnan not, ara sýnav þartý aranmadan en az CC ise öðrenci baþarýlý sayýlýr.

             ç) Ek sýnav: Sýnava girme hakkýný kazanmýþ olup her eðitim-öðretim yýlýnýn ikinci yarýyýlý sonunda bu bendin (1), (2), (3) ve (4) numaralý alt bentlerinde tanýmlanan durumdaki öðrencilere düzenlenen sýnavdýr. Ek sýnavlara iliþkin esaslar þunlardýr:

             1) Üniversitedeki yükseköðretim kurumlarýnda, ön lisans ve lisans düzeyinde öðrenim yapan, 2547 sayýlý Kanundaki öðrenim süresini tamamlamýþ son sýnýf öðrencilerine; bu öðrenimlerini tamamlamak için tanýnan azami süreler; iki yýllýk ön lisans için dört yýl, lisans süreleri dört yýl olanlar için yedi yýl, beþ yýl olanlar için sekiz yýl, altý yýl olanlar için ise dokuz yýldýr. Ek sýnav hakký, kayýtlý olduðu programý bu süreler sonunda tamamlayamayan öðrencilere 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince tanýnýr. Kendilerine tanýnan süre sonunda, kayýtlý olduðu programdan mezun olamayan son sýnýf öðrencilerine iki ek sýnav hakký verilir. Bu sýnavlar sonunda baþarýsýz ders sayýsýný beþe indiren öðrencilere üç yarýyýl süre verilir. Ek sýnav hakkýný kullanmadan, beþ derse kadar baþarýsýz olan öðrencilere dört yarýyýl, üç ya da daha az dersten baþarýsýz olanlara ise sýnýrsýz olmak üzere, baþarýsýz olduklarý derslerden açýlacak sýnavlara girme hakký tanýnýr.

             2) Ýzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldýklarý halde bu Yönetmelik hükümlerine göre baþarýlý sayýlabilmeleri için öngörülen akademik baþarý not ortalamalarýný saðlayamamalarý nedeniyle iliþikleri kesilme durumuna gelen son yarýyýldaki öðrencilere, not ortalamalarýný yükseltmek için diledikleri son iki yarýyýl derslerinden sýnýrsýz sýnav hakký verilir. Uygulamalý, uygulamasý olan ve daha önce alýnmamýþ olan dersler dýþýndaki derslere devam koþulu aranmaz. Açýlan sýnavlara üst üste veya aralýklý olarak toplam üç eðitim-öðretim yýlý hiç girmeyen öðrenci sýnýrsýz sýnav hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr ve bu haktan yararlanamaz. Sýnýrsýz sýnav hakký kullanma durumunda olan öðrenciler, öðrenci katký payýný ödemeye devam eder, ancak sýnav hakký dýþýndaki öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

             3) Bu Yönetmeliðin 33 üncü maddesindeki gerekli bütün koþullarý yerine getirerek son yarýyýla/yýla gelmiþ öðrencilere, genel aðýrlýklý not ortalamalarýna katýlan ve (FD) veya (FF) notu alýnan en çok üç ders için en geç izleyen yarýyýlýn/yýlýn baþýna kadar ek sýnav hakký verilir. Bu öðrenciler, yarýyýl sonu sýnav sonuçlarý ilan edildikten sonra en geç bir hafta içinde, ilgili öðrenci iþleri bürosuna bir dilekçeyle baþvurur. Öðrencinin durumu incelendikten sonra, öðrenciye ve dersin öðretim elemanýna/öðretim elemanlarýna hangi derslerden ek sýnav hakký verildiði dekanlýk veya yüksekokul müdürlüðünce bildirilir.

             4) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, ara sýnav ve yarýyýl sonu/yýl sonu sýnav yükümlülüklerini 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine uygun olarak yerine getiremedikleri için yükseköðretim kurumlarýyla iliþiði kesilen, hazýrlýk sýnýfý ve birinci sýnýfta en fazla bir dersten, ara sýnýflarda ise en fazla üç dersten baþarýsýz olan öðrencilere; üç yýl içinde kullanacaklarý üç sýnav hakký, not ortalamasýný tutturamadýklarý için hazýrlýk sýnýfý dahil ara sýnýflarda da yýl kaybeden öðrencilere diledikleri üç dersten bir sýnav hakký verilir. Sýnav hakký verilenler; ara sýnavý ve yarýyýl sonu/yýl sonu sýnavý olduðuna bakýlmadan baþvurmalarý halinde, fakülte/yüksekokullarýn her öðretim yýlý baþýnda açacaklarý sýnavlara alýnýr. Sýnavlarýn sonunda sorumlu olduklarý tüm dersleri baþaranlar, öðrenimlerine kaldýklarý yerden devam eder. Bu durumda olan öðrencilerin sýnavlara girdikleri süre öðrenim süresinden sayýlmaz.

             d) Mazeret sýnavý: Mazeret sýnav hakký, mazereti nedeniyle ara sýnavlara giremeyen öðrencilere tanýnýr. Ara sýnavlara girme hakký olduðu halde bu sýnavlara giremeyen öðrencilerden haklý ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurullarýnca kabul edilenler, ara sýnav haklarýný ayný yarýyýl içinde, dekanlýk veya yüksekokul müdürlüðünce tespit ve ilân edilen gün, yer ve saatte kullanýrlar. Mazeret sýnavlarý için ikinci bir mazeret sýnav hakký verilmez.

             e) Muafiyet sýnavý: Üniversiteye yeni kayýt yaptýran öðrenciler için ortak zorunlu bilgisayar ve yabancý dil derslerinden veya yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda okumak durumunda olan öðrenciler için ilgili dil dersinden yarýyýl baþýnda bir sýnav açýlýr. Bu sýnava iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

             (3) Sýnavlarýn yapýlacaðý yer ve tarihler dekanlýklar veya yüksekokul müdürlüklerince belirlenip, ilk sýnav tarihinden bir hafta önce ilan edilir. Öðrenciler, sýnava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek ve öðrenci kimliklerini yanlarýnda bulundurmak zorundadýr. Gerekli görülen hallerde ilgili yönetim kurulu kararý ile ulusal ve dini bayramlar dýþýnda Cumartesi ve Pazar günleri de sýnav yapýlabilir.

             (4) Öðretim elemanlarý, ara sýnav sonuçlarýný genel sýnavlar baþlamadan en geç onbeþ gün önce otomasyon sistemine girmek ve sýnav evrakýný idareye teslim etmek zorundadýr.

             (5) Sýnavlarda kopya yapanlar, kopya giriþiminde bulunanlar veya kopyaya yardým edenler ile sýnav kaðýtlarýnýn incelenmesi sýrasýnda kopya yaptýðý ya da yardým ettiði belirlenen öðrenciler o sýnavlardan sýfýr (0) almýþ sayýlýr ve bu öðrenciler hakkýnda 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

             (6) Sýnavý yapýlan dersin sýnav sonuçlarý sýnav evraklarý ile birlikte sýnavýn yapýldýðý tarihten itibaren en geç iki hafta içinde ilgili bölüm veya program tarafýndan baðlý olduðu fakülte veya yüksekokulun öðrenci iþleri bürosuna teslim edilir.

             Sýnav sonucuna itiraz

             MADDE 21 (1) Öðrenciler sýnav sonuçlarýna, notlarýn ilânýndan itibaren en geç beþ iþgünü içinde dekanlýða veya yüksekokul müdürlüðüne yazýlý olarak maddi hata itirazýnda bulunabilir. Ýtiraz üzerine idarece oluþturulan komisyon tarafýndan yapýlacak inceleme sonucu maddî hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüþü alýnarak yapýlan gerekli düzeltmeler ilgili yönetim kurulu kararý ile kesinlik kazanýr ve sonuç ilgili öðrenci iþleri bürosuna yazýlý olarak iletilir. Sonuç öðrenciye bildirilir.

             Çift anadal ve yandal programý

             MADDE 22 (1) Öðrenciler, lisans programlarýna ek olarak bir yandal programýna kayýt yaptýrabilir. Yandal programý; YÖK tarafýndan onay verilen fakültelerde ilgili birimin isteði, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararý ile açýlýr ve konuyla ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

             (2) Anadal lisans programý öðrencileri, YÖK tarafýndan onay verilen fakültelerde ayný zamanda ikinci bir dalda lisans diplomasý almak üzere eðitim görebilir. Bu öðrencilerin, her iki anadalýn da ders ve diðer mezuniyet þartlarýný yerine getirmeleri gerekir. Çift anadal programý ile ilgili hususlar Senato tarafýndan belirlenir.

             (3) Öðrencilere, bu programlara ait dersleri baþardýðýnda çift anadal programý için diploma, yandal programý için sertifika verilir.

             Deðiþim programlarý

             MADDE 23 (1) Üniversite ile yurt içindeki veya yurt dýþýndaki üniversiteler arasýnda yapýlan anlaþmalar uyarýnca, öðrenci deðiþimi programý çerçevesinde Üniversite tarafýndan bir veya iki yarýyýl anlaþmalý olarak diðer üniversitelere öðrenci gönderilebilir. Bu süre içinde öðrencinin Üniversitedeki kaydý devam eder ve bu süre öðretim süresinden sayýlýr.

             (2) Ýlgili yönetim kurulunca belirlenen bir öðretim elemaný, deðiþim programý öðrencisinin alacaðý derslerin seçiminde yardýmcý olur, öðrencinin deðiþim programýyla gittiði üniversitedeki eðitimini izler ve eðitim süresince öðrenci ile irtibatta bulunur.

             (3) Öðrenciler deðiþim programýyla gittikleri yükseköðretim kurumlarýnda almýþ olduklarý derslerden baþarýlý olduklarý takdirde, kendi yükseköðretim kurumunun programlarýnda bulunan ayný içerikli derslerden ilgili yönetim kurulu kararý ile baþarýlý olmuþ sayýlýr. Bu derslerin kredi ve notlarý, transfer kredisi olarak sayýlýr ve T notu olarak kayýtlara iþlenir.

             (4) Anlaþmalý üniversitelerden Üniversiteye gelen öðrencilere ise, seçtikleri dersler ve baþarý durumlarýný gösterir bir öðrenci belgesi verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Notlar ve Baþarý Durumu

             Baþarý notunun tespiti

             MADDE 24 (1) Bir dersin genel sýnavýndan sonra öðrenciye, ara sýnavýn/sýnavlarýn not ortalamasýnýn % 40’ý ile genel sýnav notunun % 60’ýnýn toplamý dikkate alýnarak ders sorumlusu öðretim elemaný tarafýndan harf notu verilir. Laboratuvar uygulamasý olan derslerde, ara sýnavýn/sýnavlarýn %30u ve laboratuvar notu ortalamasýnýn %30u ile genel sýnav notunun %40nýn toplamý dikkate alýnarak harf notu verilir.  Öðrencinin bu dersten baþarýlý sayýlabilmesi için, aldýðý harf notunun en az CC olmasý gerekir. Ancak, öðretim elemaný bu yöntemle bulunacak puanýn aþaðýdaki tablodaki harf karþýlýðýnýn altýnda bir harfi baþarý notu olarak belirleyemez. Ayný puana sahip öðrencilere farklý harf notu verilemez. Bir öðrenciye verilen harf notu, kendisinden daha düþük puana sahip öðrencilerin harf notundan düþük olamaz.

             (2) Harf notlarý ve karþýlýklarý aþaðýda gösterilmiþtir:

             Baþarý Notu            Katsayý          100 üzerinden transkripte gösterilene eþdeðer puan

                     AA                      4.00                                                 90-100

                     BA                      3.50                                                   85-89

                     BB                      3.00                                                   75-84

                     CB                      2.50                                                   70-74

                     CC                      2.00                                                   60-69

                     DC                      1.50                                                   55-59

                     DD                      1.00                                                   50-54

                     FD                      0.50                                                   45-49

                     FF                       0.00                                                     0-44

             (3) Yukarýdaki harf notlarý aþaðýdaki þekilde tanýmlanýr:

             a) FD, FF: Baþarýsýz,

             b) F: Devamsýzlýk veya uygulamadan baþarýsýz olmasý nedeniyle genel sýnava girme hakký yok,

             c) G (Geçer): Kredisiz derslerde baþarýlý,

             ç) K (Geçmez): Kredisiz derslerde baþarýsýz,

             d) M (Muaf): Bir yükseköðretim kurumundan dikey/yatay geçiþle kabul olunan veya herhangi bir yükseköðretim programýnda okurken ÖSYM sýnavýna girerek yeniden kayýt hakký kazanan öðrencilerin ilgili programa intibaklarýnda, önceden izledikleri programda almýþ olduklarý ve ilgili yönetim kurulu kararý ile baþarýlý sayýldýklarý dersler için kaydedilen nottur. Geldiði kurumdaki notu harf ile birlikte belirtilir.

             (4) Ortalamalara katýlmayan notlar ve anlamlarý þunlardýr:

             a) I:  Eksik notu; yarýyýl içinde baþarýlý olduðu halde hastalýk veya geçerli baþka bir nedenle ders için gerekli koþullarý tamamlayamayan öðrencilere öðretim elemanýnca takdir olunur. Öðrenci, herhangi bir dersten I notu aldýðý takdirde, notun ilan tarihinden itibaren on beþ gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadýr. Aksi halde I notu kendiliðinden FF haline gelir. Ancak, uzayan bir hastalýk ve benzeri hallerde, bölüm baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayýyla I notunun süresi bir sonraki kayýt döneminin baþlangýcýna kadar uzatýlabilir.

             b) S: Yeterli notu; öðretim programlarýnda bulunan kredisiz derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilir.

             c) T: Transfer notu; Üniversiteye, yurt içi veya yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýndan veya kurum içerisinden yatay geçiþ yapan, daha önce eðitim gördüðü kurumdaki dersleri saydýrmak isteyen, lisans öðrenimine hazýrlýk programý uygulanan veya öðrenci deðiþim programlarýna katýlan öðrencilere, daha önce baþarmýþ olduklarý ve eþdeðerliði bölüm baþkanýnýn önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen dersler için verilir. T notu ortalama hesaplarýna dahil edilmez.

             ç) U: Yetersiz notu; öðretim programlarýnda bulunan kredisiz derslerden, lisans programýna hazýrlýk programýnda alýnan derslerden veya öðrenci deðiþim programý çerçevesinde alýnan derslerden baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

             d) P: Geliþmekte olan notu; bir yarýyýldan fazla süren kredili ya da kredisiz derslerde, birinci yarýyýl sonunda verilir. P notu ortalama hesaplarýna katýlmaz.

             e) EX: Muaf notu; Senatoca belirlenen derslerden ilgili bölümce uygulanan muafiyet sýnavý sonucunda baþarýlý olan öðrencilere verilir. EX notu ortalamaya katýlmaz.

             f) NI: Katýlmamýþtýr notu; öðrencinin kayýtlý olduðu öðretim programlarý dýþýndan aldýðý dersleri tanýmlamak üzere verilir. Bu not, öðrencinin ilgili dersten aldýðý harf notu ile birlikte transkriptinde gösterilir. Öðrencinin kayýtlý olduðu program veya programlarla ilgili ders saydýrma iþlemlerinde kullanýlmaz. NI notu alýnan dersler tekrarlanmaz.

             g) NA: Devamsýz notu; derse devam veya ders uygulamalarýna iliþkin yükümlülüklerini yerine getiremediði için baþarýsýz olan öðrencilere verilir. NA notu, not ortalamasý hesabýnda FF notu iþlemi görür.

             Baþarý notu ve sistemi

             MADDE 25 (1) Bir dersten S, T, EX, DD ve daha yukarý not alan öðrenci o dersten baþarýlý sayýlýr. Herhangi bir dersten FD, FF, U, NA notu alan öðrenci ise o dersten baþarýsýz olup, bu dersi tekrarlamasý gerekir, ancak FD notu alýnan ders ile önþart yerine getirilmiþ sayýlýr. GNOsu 2.00 ve daha yukarý olan ve öðretim programý dâhilinde baþarýsýz dersi bulunmayan öðrenci, baþarýlý sayýlýr. Lisans öðrenimine hazýrlýk programýný baþarýyla tamamlamak için programda bulunan derslerin tümünden baþarýlý olmak gerekir.

             (2) T ve EX notlarý hariç, bir dersin baþarý notu; o derse ait yarýyýl içi sýnavlarý, kýsa sýnavlar, arazi çalýþmasý, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, devam, laboratuvar, staj ve benzeri yarýyýl içi çalýþmalarýndan ve yarýyýl sonu sýnavýndan alýnan notlar ile o dersin baþarý deðerlendirme sistemine göre belirlenir. Açýlacak derslere ait baþarý deðerlendirme sistemi, her yarýyýlýn baþlangýcýndan itibaren bir hafta içinde ilgili öðretim elemaný tarafýndan duyurulur.

             (3) GNOsu 1.80in altýnda kalan öðrenci sýnamalý statüye geçirilir. Dördüncü yarýyýl sonunda sýnamalý statüde olan bir öðrenci, sýnamalý statüden çýkana kadar beþinci ve daha sonraki yarýyýllara ait ders alamaz. Sýnamalý statüden çýkmak için öncelikle CCnin altýnda not aldýðý bazý dersleri tekrar eder. Sýnamalý durumunda olan bir öðrencinin yarýyýl ders yükü normal ders yükünü geçemez.

             (4) Her yarýyýl sonunda, o yarýyýlýn bütün derslerini baþarmýþ olup yarýyýl not ortalamasý 3.00 3.49 arasýnda olan öðrenciler onur listesinde, 3.50 4.00 arasýnda olan öðrenciler ise yüksek onur listesinde yer alýr.

             (5) Bir dersin baþarý notu, her yarýyýl sonunda akademik takvimde gösterilen süre içerisinde ilgili idari birime teslim edilir ve sonuçlar Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðý tarafýndan ilan edilir.

             Fazladan alýnan dersler

             MADDE 26 (1) Alýnan her fazla ders transkriptte gösterilir. GNOya, seçimlik derslerden sadece öðretim programýndaki kadarý en yüksek not alýnandan baþlayarak katýlýr, artanlar katýlmaz.

             (2) Mezuniyette fazladan alýnan baþarýlmýþ derslerden; seçimlik derslerin, notu yüksek olandan baþlayarak mezuniyet koþulu için gereken miktarý öðretim programýna sayýlýr, diðerleri fazladan alýnan dersler olarak gösterilir, baþarýlmamýþ olanlar ise transkriptten silinir.

             Aðýrlýklý not ve aðýrlýklý not ortalamasý

             MADDE 27 (1) Öðrencilerin baþarý durumlarý; bu Yönetmeliðin 24 üncü maddesine göre derslerden almýþ olduklarý notlar ve derslerin kredileri ile hesaplanýr. Bu durumda;

             a) Bir dersin kredisi ile o dersten alýnan notun katsayýsýnýn çarpýmý o dersin aðýrlýklý notudur.

             b) Öðrencinin o dönem kaydolduðu tüm derslerin aðýrlýklý notlarýnýn toplamýnýn ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesi ile dönem/yýl aðýrlýklý not ortalamasý elde edilir. Bölme iþlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür. Sonuçlarda virgülden sonraki üçüncü hane beþten küçükse sýfýra (0), beþ veya daha büyükse artýrýlmýþ þekilde yuvarlanarak iki hane olarak tespit edilir.

             c) Öðrencinin bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasýndan itibaren aldýðý bütün derslerin aðýrlýklý puanlarýnýn toplamýnýn ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesi ile genel aðýrlýklý not ortalamasý elde edilir. Genel aðýrlýklý not ortalamasý hesaplamasýnda öðrencinin tekrar ettiði derslerden aldýðý son harf notu dikkate alýnýr.

             ç) Öðrencinin mezun olmaya hak kazandýðý tarih itibariyle genel aðýrlýklý not ortalamasý, mezuniyet aðýrlýklý not ortalamasýdýr.

             Derslerin kredi deðeri

             MADDE 28 (1) Bir dersin kredi deðeri; o dersin haftalýk teorik ders saatlerinin tamamý ile uygulama, laboratuar, proje ve atölye çalýþmalarýnýn haftalýk saatlerinin yarýsýnýn toplamýndan oluþur. Kesirli krediler bir üst veya alt tam sayýya yuvarlanýr.

             (2) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredisi; bir dersin hedeflenen öðrenme çýktýlarýný kazandýrmak amacýyla planlanan öðrenim aktivitelerini baþarýyla tamamlamak için gerekli zamaný temel alarak belirlenen iþ yüküne dayanan bir kredi sistemidir.

             Yarýyýl ve genel not ortalamalarý

             MADDE 29 (1) Bir yarýyýl içerisinde alýnan derslerin rakamsal baþarý notlarýnýn, o derslerin kredi deðerleri ile ayrý ayrý çarpýmlarý toplamýnýn, bu derslerin kredi deðerleri toplamýna bölünmesiyle belirlenen nota yarýyýl not ortalamasý denir. Bölme iþlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülüp yuvarlatýlarak bulunur.

             (2) Bu yöntemin, alýnan tüm derslere uygulanmasý ile hesaplanan nota genel not ortalamasý (GNO) denir. Ancak, GNO hesabýna sadece öðretim programýnda bulunan dersler katýlýr.

             Baþarý denetimi

             MADDE 30 (1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarýndan birini alan öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr. DC, DD notlarýndan birini alan öðrencinin bu dersten baþarýlý sayýlabilmesi için, dönem veya yýl aðýrlýklý not ortalamasýnýn 2.00 olmasý gerekir. Aksi takdirde bu dersleri tekrar ederler. Öðrencilerin ders tekrarladýklarý dönem veya yýl azami öðrenim süresi hesabýna katýlýr.

             Ders tekrarý

             MADDE 31 (1) Dönem veya yýl ve genel aðýrlýklý not ortalamasý 2.00’ýn altýnda olup, DC ve DD aldýðý derslerden baþarýsýz sayýlan öðrenciler, herhangi bir dersten FD ve FF notu alan veya dersi almasý gereken dönemde veya yýlda almayan öðrenciler, bu dersi tekrar verildiði ilk dönemde veya yýlda almak zorundadýr. Ders tekrarlayan öðrencilere iki dönem veya bir yýl süre verilir. Öðrenciler baþaramadýklarý veya alamadýklarý bir dersi açýldýðý ilk dönemde veya yýlda alýr. Bu dersler seçmeli veya açýlmamýþ ise, öðrenciler kayýtlý olduklarý birimce uygun görülen dersleri alýr.

             (2) Öðrenciler daha önce geçer not aldýklarý dersleri, dersin verildiði dönemde veya yýlda tekrar alarak notlarýný yükseltebilir. Bu tür dersler için alýnan en son not geçerlidir.

             Özel öðrenciler

             MADDE 32 (1) Özel öðrenciler, bilgi ve becerilerinin geliþtirilmesi amacýyla kendilerine Üniversite dýþýndan katýlma izni verilen öðrencilerdir. Özel öðrenci olmak isteyenlerin baþvurularý, özel öðrencilerin alabilecekleri dersler ve ders saati toplamý; ilgili bölüm baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak ilgili yönetim kurulunca karara baðlanýr. Özel öðrenciler, Üniversite öðrencisi sayýlmaz ve öðrenci haklarýndan yararlanamaz. Özel öðrencilere diploma ve unvan verilmez, ancak devam ve baþarý durumlarýný gösteren bir belge verilebilir.

             (2) Özel öðrenciler, katýldýklarý derslerin kredileri esas alýnarak Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen esaslara göre öðrenim ücreti öder.

             Diploma onur öðrencileri

             MADDE 33 (1) Ön lisans veya lisans öðrenimini tamamlayan ve genel aðýrlýklý not ortalamasý 3.50 ve üstü olan öðrenciler yüksek onur öðrencisi olarak, 3.00-3.49 olan öðrenciler onur öðrencisi olarak mezun olur.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim Süreleri, Öðrenimi Bitirme ve Diplomalar

             Eðitim-öðretim süresi ve ek süreler

             MADDE 34 (1) Öðrenciler, iki yýllýk ön lisans programlarýný en çok dört, dört yýllýk lisans programlarýný en çok yedi, beþ yýllýk programlarýný sekiz ve altý yýllýk programlarýný da en çok dokuz yýlda tamamlamak zorundadýr. Öðrenim süresinin hesaplanmasýnda kayýt dondurma süreleri dikkate alýnmaz; ancak Üniversiteden uzaklaþtýrma cezasý alan öðrencilerin bu süreleri öðretim süresinden ve devamsýzlýktan sayýlýr. Uzaklaþtýrma cezasý alan öðrenciler öðrenim ücretini öderler.

             (2) Birinci fýkrada belirtilen azami süreler sonunda kayýtlý olduðu öðretim kurumundan mezun olamayan son sýnýf öðrencilerine ilgili yönetim kurulu kararý ile kullandýrýlacak ek sýnav haklarýyla iliþik kesme iþlemleri aþaðýdaki esaslar doðrultusunda yürütülür:

             a) Hiç almadýðý veya alýp da devam þartýný yerine getiremediði ya da uygulamalý derslerde uygulamalardan baþarýlý olamadýðý için genel sýnava girme hakký elde edemediði ders sayýsý beþten fazla olan öðrenci ek sýnavlara alýnmaz ve bu öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir.

             b) Azami öðrenim süresi sonunda bu fýkranýn (a) bendi dýþýnda kalarak iliþiði kesilmeyen öðrenciye, devam þartýný yerine getirerek baþarýsýz olduðu tüm dersler için bir sýnav hakký daha verilir. Bu sýnav sonunda, mezun olmasý için baþarmasý gereken ders sayýsýný, hiç almadýðý veya devam þartýný yerine getirmediði dersler de dahil olmak üzere beþe indiremeyen öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir.

             c) Ek sýnavlar sonunda, mezun olmasý için baþarmasý gereken toplam ders sayýsýný dört veya beþe indiren öðrenciye üç yarýyýl, sýnýf geçme esasýna göre öðretim yapan kurumlarda iki öðretim yýlý ek süre verilir. Bu ek süre sonunda da baþarýsýz olduðu ders sayýsýný üçe indiremeyen öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir.

             ç) Azamî öðrenim süresi sonunda, ek sýnav hakkýný kullanmadan mezun olmasý için baþarmasý gereken toplam ders sayýsýný dört veya beþe indiren öðrenciye dört yarýyýl (iki öðretim yýlý) ek süre verilir. Ek süre sonunda baþarýsýz ders sayýsýný üçe indiremeyen öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir.

             d) Azamî öðrenim süresi sonunda ya da yukarýdaki (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ek süreleri kullanarak, mezun olmasý için baþarmasý gereken ders sayýsýný üçe indiren öðrencinin iliþiði kesilmez ve bu üç ders için sýnýrsýz sýnav hakký verilir. Sýnýrsýz sýnav hakký kullanma durumuna gelen öðrenci, bu haklarýný derslerin açýldýðý yarýyýl veya yýldaki genel sýnavlarda kullanýr. Öðrenci, bu sýnava üst üste ya da aralýklý olarak üç öðretim yýlý girmezse, sýnýrsýz sýnav hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr ve öðrencinin Üniversite ile iliþiði kesilir.

             (3) Ek süre veya sýnýrsýz sýnav haklarýnýn kullanýmý sýrasýnda uygulamalý dersler, uygulamasý olan dersler ile daha önce alýnmamýþ veya devam þartý yerine getirilmemiþ dersler dýþýndaki derslerde devam ve ara sýnav þartý aranmaz. Bu sýnavlarda en az CC alan öðrenci baþarýlý sayýlýr.

             (4) Sýnýrsýz sýnav hakký kullanan öðrenci, öðrenim ücreti ödemeye devam eder, ancak sýnav hakký dýþýndaki öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

             Kayýt silme ve sildirme

             MADDE 35 (1) Öðrencinin yazýlý olarak kaydýnýn silinmesini istemesi dýþýnda, aþaðýda belirtilen hallerde ilgili yönetim kurulu kararý ile Üniversite ile iliþiði kesilir:

             a) 2547 sayýlý Kanunun öngördüðü süreler içerisinde baþarý saðlayamamak,

             b) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çýkarma cezasý almýþ olmak,

             c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste öðrenim ücretini yatýrmamýþ olmak,

             ç) 2547 sayýlý Kanunla verilen sýnýrsýz sýnav hakkýný üst üste veya aralýklý olarak toplam üç eðitim-öðretim yýlý hiç kullanmamýþ olmak.

             Mazeretler

             MADDE 36 (1) YÖK tarafýndan belirlenen haklý ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öðrenciler; mazeretlerinin bitiþ tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde, dekanlýða veya yüksekokul müdürlüðüne mazeretini gösterir belge ile birlikte yazýlý olarak baþvurmak zorundadýr. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

             (2) Ýlgili yönetim kurulunca kabul edilecek geçerli mazeretlerle ilgili olarak, aþaðýdaki esaslara göre iþlem yapýlýr:

             a) Öðrencinin, geçerli mazereti sebebiyle katýlamadýðý ders saatlerindeki devamsýzlýðý, bu Yönetmeliðin 19 uncu maddesinde belirtilen sýnýrlarý aþtýðý takdirde, devamsýz olduðu derslerle ilgili haklarý öðrencinin talebi üzerine dondurulur. Öðrenciler bu dersleri, açýldýklarý ilk yarýyýlda veya yýlda alýrlar. Bu þekilde kaybedilen süre, normal eðitim-öðretim süresine eklenir.

             b) Öðrencinin mazeretli olduðu süre, bu Yönetmelikte belirtilen devam süresine dâhil edilmez.

             c) Öðrenciler, raporlu olduklarý süre içinde sýnavlara giremez. Raporlu olduðu süre içerisinde sýnava giren öðrencilerin sýnavý geçersiz sayýlýr.

             Ýlgili yönetim kurullarý ve disiplin

             MADDE 37 (1) Öðrencilerin yatay geçiþlerine, öðretim ve sýnavlara ait iþlemlerine, izinlerine ve yüksekokullardan/fakültelerden iliþiðinin kesilmesine ilgili yönetim kurulu karar verir. Öðrenci bu kararlara karþý, onbeþ gün içinde Üniversite Yönetim Kuruluna itiraz edebilir.

             (2) Öðrencilerin disiplin iþlemleri, Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür.

             Mezuniyet

             MADDE 38 (1) Bir öðrencinin kayýtlý olduðu programdan mezun olabilmesi için; o programdaki tüm dersleri almýþ ve baþarmýþ olmasý, mezuniyet aðýrlýklý not ortalamasýnýn en az 2.00 olmasý gerekir.

             (2) Öðrencinin mezuniyet tarihi, o sýnav dönemindeki sýnavýn son günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders, staj, endüstriye dayalý öðretim, bitirme ödevi/tezi, arazi çalýþmasý ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öðrenciler; tek ders sýnavýnda baþarýlý olduðu veya bu çalýþmalarýn tamamlanarak kabul edildiði tarihte mezun olur. Mezuniyetleri müteakip akademik yýla taþan öðrenciler ise, o yarýyýlýn da öðrenim ücretini öder. Ancak, tek ders sýnavýnda baþarýlý olan öðrenciden o dönemin öðrenim harcý alýnmaz.

             Diplomalar ve geçici mezuniyet belgesi

             MADDE 39 (1) Üniversitenin bir fakülte veya yüksekokulunun eðitim-öðretim programýnda mevcut olan bütün dersleri, uygulamalarý, staj ve benzeri çalýþmalarý baþarý ile tamamlayan öðrencilere; o programýn lisans veya ön lisans diplomasý verilir. Diplomalar hazýrlanýncaya kadar, öðrenciye diplomasýný alýrken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilebilir. Diploma ve mezuniyet belgeleri Rektörlükçe mühürlenir. Diplomalarýn þekli ve üzerinde yer alacak bilgiler Rektörlükçe belirlenir.

             (2) Bir lisans programýnýn en az ilk dört yarýyýlýnýn bütün derslerinden baþarýlý olanlara istemeleri halinde ön lisans diplomasý verilir. Ön lisans diplomasý almak için yapýlacak baþvurular herhangi bir süre ile sýnýrlý deðildir. Ön lisans diplomasý alanlarýn Üniversite ile iliþiði kesilmiþ sayýlýr.

             (3) Öðrencilere mezuniyet belgesi ve diploma verilmesi için, öðrencilerin birimlere imzalatacaklarý iliþik kesme belgesi getirmeleri ve öðrenci kimliklerini geri vermeleri zorunludur. Aksi halde kendilerine diploma veya mezuniyet belgesi verilmez.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 40 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin yükseköðretim kurumuna kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese taahhütlü olarak yapýlmak veya teblið ilgili birimde ilân edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

             (2) Yükseköðretim kurumuna kaydolurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bunu ilgili öðrenci iþleri bürosuna bildirmemiþ bulunan veya vermiþ olduklarý adreste eksiklik veya yanlýþlýk olan öðrencilerin yükseköðretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatýn gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

ALTINCI BÖLÜM

Ýzin ve Ayrýlmalar

             Geçici izinli ayrýlmak

             MADDE 41 (1) Ýlgili birimin yönetim kurulu kararý ile öðrenciye her defasýnda bir yarýyýl ve/veya yýl süre ile izin verilebilir. Bu izin, toplam öðrencilik süresinde iki yýlý geçemez. Bu þekilde izin alan öðrenci, derslere devam edemez ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. Ýzni biten öðrenci, ayrýldýðý yarýyýl baþýndan itibaren öðrenciliðine devam eder.

             (2) Aþaðýda belirtilen sebeplerle verilen izinler, ilgili yönetim kurulu kararýnda belirtilmek kaydýyla, bu  Yönetmeliðin 20 nci maddesinde belirtilen öðrenim sürelerine katýlmaz. Derslerin baþlamasýndan itibaren en geç otuz gün içinde müracaat edilmesi gerekir. Haklý ve geçerli mazeretleri nedeniyle bizzat baþvuramayanlarýn kayýtlarý ve kayýt yenileme ile izin iþlemleri yakýnlarý tarafýndan yaptýrýlabilir. Öðrenci izin talep ettiði her yarýyýla ait öðrenim ücretinin 1/3 ünü ödemek zorundadýr.

             (3) Haklý ve geçerli nedenler þunlardýr:

             a) Öðrencinin, herhangi bir saðlýk kurumundan alacaklarý saðlýk raporu ile belgelenmiþ bulunan saðlýkla ilgili mazeretleri,

             b) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiþ olmasý þartýyla tabii afetler nedeniyle öðrencinin öðrenimine ara vermek zorunda kalmýþ olmasý,

             c) Öðrencinin anne, baba, kardeþ, eþ veya çocuklarýnýn ölümü veya bunlarýn aðýr hastalýðý halinde, bakacak baþka kimsenin bulunmamasý nedeniyle öðrenimine ara vermek zorunda olduðunu belgelemesi ve mazeretinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi,

             ç) Belgelemek kaydýyla, ekonomik nedenlerle eðitim-öðretime ara vermek zorunda kalmasý,

             d) Genel hükümlere göre kesinleþmiþ bir mahkumiyet halinin  ya da Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan süreli uzaklaþtýrma veya çýkarma cezasý dýþýndaki hallerin bulunmasý,

             e) Öðrencinin tecil hakkýný kaybetmesi veya tecilinin kaldýrýlmasý suretiyle askere alýnmasý,

             f) Öðrencilere, öðrenim ve eðitimlerine katkýda bulunacak Üniversite dýþý burs, staj, araþtýrma gibi imkanlarýn doðmasý,

             g) Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilebilecek diðer hallerin ortaya çýkmasý.

             Öðrencinin iliþiðinin kesilmesi

             MADDE 42 (1) Öðrencilerin Üniversite ile iliþiði aþaðýdaki hallerde kesilir:

             a) Öðrenimlerini bu Yönetmeliðin 34 üncü maddesinde belirtilen sürede baþarý ile tamamlayamayanlar,

             b) Bu Yönetmeliðin 10 uncu maddesine uygun olarak kayýt yenilemeyenler,

             c) 2547 sayýlý Kanunun 54 üncü maddesi ve Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine göre Üniversiteden çýkarýlma cezasý almýþ olanlar.

             Üniversiteden ayrýlma

             MADDE 43 (1) Kendi isteði ile Üniversiteden ayrýlacak öðrencilerin, ilgili birimlere iliþik kesme belgesini imzalatmalarý gerekir. Ayrýlma isteði onaylanmýþ öðrencilere isterlerse bir defaya mahsus olmak üzere öðrenim durumunu gösteren bir belge ile kesin kayýt sýrasýnda Üniversiteye teslim ettiði tüm belgeler verilir. Öðrenci içinde bulunduðu yarýyýl öðrenim ücretinin tamamýný öder.

             Ön lisans diplomasý verilmesi

             MADDE 44 (1) Lisans öðrenimlerini tamamlamayanlarýn veya tamamlayamayanlarýn ön lisans diplomasý, ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 45 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili yönetim kurulu kararlarý uygulanýr.

             Yürürlük

             MADDE 46 (1) Bu Yönetmelik, 20102011 eðitim-öðretim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             Yürütme

             MADDE 47 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mevlana Üniversitesi Rektörü yürütür.