4 Ocak 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 27805

TEBLÝÐ

Dýþ Ticaret Müsteþarlýðýndan:

ÝTHALATTA HAKSIZ REKABETÝN ÖNLENMESÝNE ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

(TEBLÝÐ NO: 2011/3)

BÝRÝNCÝ KISIM

Genel Bilgi ve Ýþlemler

             Soruþturma

             MADDE 1 (1) 26/7/2006 tarih ve 26240 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren "Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesine Ýliþkin 2006/20 sayýlý Teblið" ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menþeli, 8415.10.90 gümrük tarife pozisyonlu (GTP) "Yalnýz duvar tipi split klimalar", 8415.81 GTPli "Yalnýz duvar tipi split klimalarýn dýþ ünitesi (deðiþken soðutucu debili split klima sistemleri dýþ ünitesi hariç)" ile 8415.821  ve 8415.90  GTPli "Yalnýz duvar tipi split klimalarýn iç ünitesi" madde tanýmlý eþya için CIF bedelinin % 25i oranýnda dampinge karþý vergi þeklinde kesin önlem yürürlüðe konulmuþtur.

             (2) Bilahare söz konusu önlemin Malezya üzerinden etkisiz kýlýndýðý yönünde Arçelik - LG Klima San. ve Tic. A.Þ. tarafýndan yapýlan ve Vestel Beyaz Eþya Sanayi ve Ticaret A.Þ. tarafýndan desteklenen þikayet üzerine yapýlan soruþturma sonucunda, önlemi etkisiz kýlmadýðý tespit edilen 3 firma haricinde diðer firmalar tarafýndan önlemlerin etkisiz kýlýndýðý yönündeki tespit çerçevesinde CIF bedelinin % 25i oranýnda dampinge karþý vergi þeklinde kesin önlem Malezya menþeli ve/veya çýkýþlý ürünleri kapsayacak þekilde geniþletilmiþtir. 

             (3) Ýstanbul Maden ve Metaller Ýhracatçý Birlikleri Genel Sekreterliði, ÇHC menþeli klimalarýn söz konusu ticaret politikasý önlemini etkisiz kýlacak þekilde menþe yanýltmasý yapýlarak Vietnam üzerinden ülkemize ihraç edildiði iddiasý ile Müsteþarlýðýmýza baþvuruda bulunmuþtur.

             (4) Bunun yanýnda, 28/2/2009 tarihli ve 27155 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesine Ýliþkin 2009/6 sayýlý Teblið ile tamamlanan Malezyaya yönelik önlemlerin etkisiz kýlýnmasýna karþý soruþturma kapsamýnda yapýlan incelemelerde ÇHCye yönelik yürürlükte olan mezkur önlemin Vietnam, Endonezya, Filipinler, Pakistan ve Mýsýr üzerinden etkisiz kýlýndýðýna yönelik bulgulara ulaþýlmýþtýr.

             (5) Mevcut damping önleminin etkisiz kýlýndýðýna yönelik yeterli delillerin bulunmasý üzerine 25/7/2009 tarihli ve 27299 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesine Ýliþkin 2009/26 sayýlý Teblið ile baþlatýlan önlemlerin etkisiz kýlýnmasýna iliþkin soruþturma tamamlanmýþtýr.

             Kapsam

             MADDE 2 (1) Bu Teblið, 4412 sayýlý Kanunla Deðiþik 3577 sayýlý Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesi Hakkýnda Kanun (Kanun), 20/10/1999 tarihli ve 13462 sayýlý Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesi Hakkýnda Karar (Karar) ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesi Hakkýnda Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yürütülen önlemlerin etkisiz kýlýnmasýna karþý soruþturmanýn sonuçlarýný içermektedir.

             Bilgilerin toplanmasý ve deðerlendirilmesi

             MADDE 3 (1) Soruþturma için gerekli bilgilerin temini amacýyla, soruþturma konusu ülkelerin temsilciliklerine, söz konusu maddenin bilinen yerli üreticilerine (Arçelik - LG Klima San. ve Tic. A.Þ.; Vestel Beyaz Eþya Sanayi ve Ticaret A.Þ.); bilinen ithalatçýlarýna ve bilinen yabancý üretici/ihracatçýlarýna soru formlarý gönderilmiþtir.

             (2) Ýlk aþamada taraflarýn soru formlarýný cevaplandýrmalarý için posta süresi dâhil 37 günlük süre verilmiþtir. Sonraki aþamada Müsteþarlýðýmýza vaki makul süre uzatýmý talepleri deðerlendirilerek olumlu karþýlanmýþ olup, ilgili taraflara normal süreye ilaveten ek süre verilmiþtir.

             (3) Bu süre içerisinde ilk etapta 5 ihracatçý firma, 23 ithalatçý firma ile yerli üreticilerden Arçelik - LG Klima San. ve Tic. A.Þ. soru formuna cevap vermiþtir.

             (4) Ýhracatçý/üretici firmalardan gelen cevaplarýn ilk incelemesi neticesinde tespit edilen, soruþturmanýn gidiþatýný etkileyecek mahiyetteki ciddi eksiklikler ilgili taraflara bildirilmiþ ve kendilerine söz konusu eksikliklerin tamamlanmasý için ek süre verilmiþtir.

             (5) Endonezyada mukim PT Changhong Elektrindo Utama unvanlý firma, soru formunun büyük bir kýsmýný Endonezya dilinde cevaplamýþ olup firmaya soru formunu Türkçe veya Ýngilizce dillerinden biriyle cevaplamasý için ek süre verilmiþtir. Fakat firma bu eksiklikleri tamamlamamýþtýr. Bu baðlamda, Yönetmelikin 26 ncý maddesi çerçevesinde söz konusu firmanýn iþbirliðinde bulunmadýðý addedilmiþtir.

             (6) Soruþturma kapsamýnda sunulan bilgi ve belgelerin doðrulanmasý amacýyla Vietnamda yerleþik iþbirliðine gelen üretici/ihracatçý - Midea Air Conditioning Equipment (Vietnam) Co. Ltd.-, Mýsýrda yerleþik iþbirliðine gelen üretici/ihracatçý - International Company For Manufacturing Air Conditioning and Electrical Equipment (Unionaire Group) ve Misr Refrigeration and Air Conditioning Mfg. Co.- firmalarýnýn idari merkezleri ve üretim tesislerinde yerinde doðrulama soruþturmalarý gerçekleþtirilmiþtir.

             (7) Soruþturma sürecinde, ihracatçý firmasý önlemleri etkisiz kýlmadýðý tespit edilen ithalatçý firmalar hariç tutularak, soru formuna cevap veren 8 ithalatçý firmanýn idari merkezleri ve depolarýnda yerinde doðrulama soruþturmalarý gerçekleþtirilmiþtir.

             Ýlgili taraflarýn bilgilendirilmesi

             MADDE 4 (1) Soruþturma açýlmasýný müteakip, söz konusu ürünün yerli üreticilerine, Müsteþarlýkça tespit edilen ithalatçýlarýna, ilgili ülkelerde yerleþik ürünün bilinen ihracatçýlarýna ve diðer bütün ihracatçýlarýn da bilgilendirilmesi için ilgili ülkelerin Ankaradaki temsilciliklerine ilgili soru formlarýna, inceleme raporunun gizli olmayan özetine ve soruþturma açýlýþ Tebliðine ulaþmalarýný temin etmek için soruþturma açýlýþýna iliþkin bildirimde bulunulmuþtur.

             (2) Yerinde doðrulama soruþturmasý gerçekleþtirilen ithalatçý ve ihracatçý firmalara, karara esas teþkil edecek bilgi ve bulgularý içeren firma özel nihai bildirimleri ile söz konusu ülkelerin Ankaradaki temsilciliklerine nihai bildirimler iletilmiþ olup, talep edenlere ek süre verilmiþ ve nihai bildirimdeki hususlara iliþkin görüþlerini sunma imkâný tanýnmýþtýr.

             (3) Ayrýca, soruþturma sürecinin her aþamasýnda soruþturma ile ilgili bilgi ve belge sunma talebinde bulunan ilgili taraflar ile de muhtelif görüþmeler yapýlmýþ olup, kendileri tarafýndan sunulan nesnel bilgiler de soruþturma sürecinde dikkate alýnmýþtýr.

             Soruþturma dönemi

             MADDE 5 (1) Soruþturma dönemi olarak, dampinge karþý önlemin öncesi ve sonrasýný kapsayan ticaretin gerçekleþtirilme þeklindeki deðiþikliði incelemeye olanak verecek þekilde, 1/1/2005-31/7/2009 dönemi esas alýnmýþtýr.  

ÝKÝNCÝ KISIM

Önlemlerin Etkisiz Kýlýnmasýna Ýliþkin Belirlemeler

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

             Genel

             MADDE 6 (1) ÇHC menþeli eþya ithalatýnda önlemin etkisiz kýlýndýðýna iliþkin 2009/6 sayýlý Teblið ile tamamlanan soruþturmada Malezya haricindeki ülkeler menþeli beyan edilen eþya için yapýlan tespitler ve Ýstanbul Maden ve Metal Ýhracatçýlarý Birliðinin Vietnamdan yapýlmakta olan klima ithalatýnýn artýþýna dair iddiasý Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesi Hakkýnda Mevzuat hükümleri çerçevesinde soruþturulmuþtur.

             (2) Yapýlan incelemede; alýnan dampinge karþý önlem sonrasýnda bahse konu ürünün genel ithalatýnda deðer bazýnda hýzlý bir artýþýn olduðu, bununla birlikte anýlan dampinge karþý önlem sonrasýnda ÇHCden yapýlan ithalatta bir düþüþ eðilimi ile birlikte üçüncü ülkelerden (özellikle Vietnam ve Mýsýrdan) ithalatta ciddi bir artýþ olduðu belirlenmiþtir.

             (3) Ayrýca, orijinal dampinge karþý soruþturmada adý geçen ÇHCde mukim üretici/ihracatçý firmalarýn ürettiði soruþturma konusu klimalar ile Endonezya, Filipinler, Pakistan ve Vietnamda yerleþik firmalar tarafýndan üretilerek ihraç edildiði beyan edilen soruþturma konusu klimalar karþýlaþtýrýlmýþ olup, soruþturma konusu ülkede mukim iþbirliðinde bulunmayan firmalarýn üretmiþ olduklarýný beyan ettikleri klimalarla aralarýnda önemli ölçüde özdeþlikler tespit edilmiþtir.

             (4) Soruþturma kapsamýnda esaslý bilgi veya belgeleri saðlamayan firmalarýn iþbirliðinde bulunmadýðý kabul edilmiþtir.

             Soruþturma konusu ürün ithalatýnýn geliþimi

             MADDE 7 (1) Soruþturma konusu eþyada dampinge karþý önlemin ilgili G.T.Ý.P.larýnda yer alan yalnýz duvar tipi split klimalar, bunlarýn iç ve dýþ ünitelerine uygulanýyor olmasý sebebiyle ithalat rakamlarýnda ve gümrük beyannamesi bazýnda rakamlarda kesinlikten uzak bir durum bulunmaktadýr. Bu sebeple bu bölümde 8415.10.90 G.T.Ý.P. ve kg ölçü birimi bazýnda yapýlmýþ deðerlendirmeler yer almaktadýr.

             (2) 8415.10.90 G.T.Ý.P.lu eþyanýn genel ithalatý 2008de 2007ye (186,7 milyon ABD Dolarý) göre % 12 düþüþle 164,3 milyon ABD Dolarý seviyesinde gerçekleþmiþtir.

             (3) Temmuz 2006 tarihinden itibaren önleme konu ÇHCden yapýlan ithalat azalýþ eðilimindedir. 2006da 113.024.259 ABD Dolarý olan ÇHC ithalatý, 2007de % 61 azalma ile 44,7 milyon ABD Dolarý düzeyinde gerçekleþmiþ, bu rakam 2008de % 47 artarak 66 milyon ABD Dolarý seviyesini bulmuþtur.

             (4) Soruþturma konusu ülkeler arasýnda yer alan Endonezyadan 2004 2007 döneminde hiç ithalat yokken, 2008de 81.143 Kg ve 346.816 ABD Dolarý seviyesinde ithalat gerçekleþtirilmiþtir.

             (5) Keza, Filipinlerden 2004 2007 döneminde hiç ithalat yokken, 2008de 61.300 Kg ve 317.318 ABD Dolarý tutarýnda ithalat gerçekleþtirilmiþtir. Soruþturmanýn açýlmasý ile birlikte 2009 yýlýnda Filipinlerden ithalat gerçekleþmemiþtir. 

             (6) Önlem konusu klimalar ithalatýnda ayný þekilde göze çarpan ülkelerden birisi de Pakistandýr. Bu ülkeden de 2004 2007 döneminde hiç ithalat yapýlmamýþken, 2008de 235.069 Kg ve 1.590.036 ABD Dolarý düzeyinde ithalat yapýlmýþtýr.

             (7) Soruþturma konusu diðer ülke olan Vietnama ait ithalat kaydý da Mýsýr harici soruþturma konusu ülkelerin kaydýna benzer seyir arz etmektedir. Vietnamdan Türkiyeye 2004 2007 yýllarýnda hiç ithalat bulunmazken, 2008 senesinde 7,5 milyon ABD Dolarý kýymetinde ithalat gerçekleþmiþtir.

             (8) Mýsýrdan yapýlan klima ithalatý ise 2004te 3,6 milyon ABD Dolarý, 2005te 2,5 milyon ABD Dolarý, 2006da 6,1 milyon ABD Dolarý, 2007de 10,9 milyon ABD Dolarý ve 2008de 15,6 milyon ABD Dolarý düzeyinde gerçekleþmiþtir.

             (9) Diðer taraftan, inceleme konusu mamul eþyada, bunun iç ve dýþ üniteleri ile yedek parça ve aksamýnýn yer aldýðý G.T.Ý.P.larýnda ÇHCnin soruþturma konusu ülkelere yaptýðý ihracat 2005 2008 döneminde artýþ göstermektedir. Bu husus, orijinal önlem konusu ÇHC menþeli eþyanýn soruþturma konusu ülkelerde yerleþik imalat derinliði olmayan veya olsa bile yeterli kapasitesi bulunmayan firmalar üzerinden aktarýldýðýna dair firma bazlý tespitleri desteklemektedir.

             Önlemin etkisiz kýlýnmasýna iliþkin belirlemeler

             MADDE 8 (1) Soruþturma çerçevesinde yapýlan incelemeler sonucunda, Mýsýrda mukim üretici/ihracatçý firmalardan Unionaire Group ve Misr Refrigeration and Air Conditioning Mfg. Co. unvanlý üretici/ihracatçý firmalarýn üretici niteliðini haiz olduðu, soruþturma konusu eþyanýn üretim sürecinde esaslý iþlem yaptýðý ve ÇHC menþeli ürünleri menþe yanýltmasý yapmak suretiyle Türkiyeye ihraç etmediði, gerek sunulan bilgi ve belgelerden gerekse yerinde doðrulama soruþturmasý sýrasýnda elde edilen bilgi ve belgelerden tespit edilmiþ ve bu baðlamda mevcut önlemi etkisiz kýlmadýðý deðerlendirilmiþtir.

             (2) Vietnam, Endonezya, Filipinler ve Pakistanda mukim üretici/ihracatçý firmalar ile bu firmalarca üretilmiþ olduðu beyan edilen soruþturma konusu klimalarý Türkiyeye ihraç eden firmalarýn, soruþturma sürecinde tespit edilen bilgi, belge ve bulgular ýþýðýnda mevcut önlemi etkisiz kýldýðý tespit edilmiþtir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

Sonuç ve Karar

             Sonuç

             MADDE 9 (1) Önlemlerin etkisiz kýlýnmasýna karþý yürütülen soruþturma sürecinde, Mýsýr menþeli/çýkýþlý olduðu beyan edilen soruþturma konusu eþyayý ülkemize ihraç eden Unionaire Group ve Misr Refrigeration and Air Conditioning Mfg. Co. firmalarýnýn üretici niteliðini haiz olduðuna ve ÇHCye yönelik yürürlükte olan CIF bedelin %25i oranýndaki önlemi etkisiz kýlmadýðý sonucuna ulaþýlmýþtýr. Bu iki firma dýþýnda Mýsýrdan Türkiyeye soruþturma konusu ürün ihracatý yapan baþka firma olmamasý nedeniyle Mýsýra önlemin teþmil edilmemesi gerektiði deðerlendirilmiþtir.

             (2) Vietnam, Endonezya, Filipinler ve Pakistanda mukim üretici/ihracatçý firmalar ile bu firmalarca üretilmiþ olduðu beyan edilen soruþturma konusu klimalarý Türkiyeye ihraç eden firmalarýn, yürürlükteki dampinge karþý vergiden kaçýnma dýþýnda yeterli bir haklý nedeni veya ekonomik gerekçesi bulunmayan bir uygulama, iþlem veya iþ sonucunda, Türkiye ile mezkur ülkeler arasýndaki soruþturmaya konu ürün ticaretinin gerçekleþtirilme þeklinde bir deðiþiklik meydana getirilmek suretiyle Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesine Ýliþkin 2006/20 sayýlý Teblið ile yürürlüðe konulan dampinge karþý önlemi etkisiz kýldýklarý tespit edilmiþtir.

             Karar

             MADDE 10 (1) Soruþturma çerçevesinde elde edilen bilgiler doðrultusunda, aþaðýda yer alan tabloda gösterildiði üzere Vietnam, Endonezya, Filipinler ve Pakistan menþeli olarak beyan edilen ve/veya bu ülkeler çýkýþlý soruþturma konusu ürün ithalatýnda, 26/7/2006 tarih ve 26240 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren Ýthalatta Haksýz Rekabetin Önlenmesine Ýliþkin 2006/20 sayýlý Teblið kapsamý eþya için uygulamaya konulan dampinge karþý önlem ile ayný oranda dampinge karþý kesin önlemin yürürlüðe konulmasýna karar verilmiþtir.

 

G.T.P

Madde Ýsmi

Menþe/Çýkýþ

Ülkesi

Dampinge Karþý

Önlem

(CIF % )

8415.10.90

 

 

8415.81

 

 

 

 

8415.90

Yalnýz duvar tipi split klimalar

 

 

Yalnýz duvar tipi split klimalarýn dýþ ünitesi (Deðiþken soðutucu debili split klima sistemleri dýþ ünitesi hariç)

 

 

Yalnýz duvar tipi split klimalarýn iç ünitesi

Vietnam

% 25

Endonezya

Filipinler

Pakistan

 

             Uygulama

             MADDE 11 (1) Gümrük Ýdareleri, iþ bu Tebliðin Karar matlaplý 10 uncu  maddesinde yer alan tabloda gümrük tarife pozisyonlarý, tanýmý ve menþe/çýkýþ ülkesi belirtilen eþyanýn serbest dolaþýma giriþ rejimi kapsamýnda ithalatýnda  karþýsýnda gösterilen oranda dampinge karþý önlemi uygular.

             Yürürlük

             MADDE 12 (1) Bu Teblið yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             Yürütme

             MADDE 13 (1) Bu Teblið hükümlerini Dýþ Ticaret Müsteþarlýðýnýn baðlý olduðu Bakan yürütür.

 

————————————

1        Söz konusu ürünlere ait ilgili Tebliðlerde (2006/20 ve 2009/6) duvar tipi split klimalara ait iç ünitelerin 8415.82 AS Pozisyonunda sýnýflandýrýldýðý belirtilmektedir. Ancak, Dünya Gümrük Örgütü Armonize Sistem Komitesi 38 inci Dönem Toplantýlarýnda alýnan Karar doðrultusunda söz konusu iç ünitelerin 8415.90 alt pozisyonunda sýnýflandýrýlmasýna dair uygulama deðiþikliði 11/7/2007 tarih ve 26579 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe girmiþtir