4 Ocak 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayý : 27805

YARGITAY KARARLARI

Yargýtay 2. Hukuk Dairesinden:

             Esas No                     : 2009/16479

             Karar No                  : 2010/18720

YARGITAY ÝLAMI

             Ýncelenen Kararýn:

             Mahkemesi                : Gökçebey Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi

             Tarihi                         : 29/1/2009

             Numarasý                  : Esas No: 2008/319  Karar No: 2009/17

             Davacý                        : Saniye Etcik

             Küçük                        : Yasemin Etcik

             Davalý                        : Hasýmsýz

             Dava Türü                               : Evlenmeye Ýzin

             Temyiz Eden             : Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý

             Davanýn yapýlan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararýna bozulmasý Adalet Bakanlýðýnýn yazýsý üzerine Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan istenilmekle evrak okunup gereði görüþülüp düþünüldü.

             Davacý Saniye Etcikin 21/10/2008 tarihinde hasýmsýz olarak açtýðý ve yargýlama aþamasýnda eþi Ali Etcikin icazetini aldýðý davada, müþterek çocuklarý Yasemin Etcikin evlenmesine izin verilmesini istediði, mahkemece davanýn kabulüne karar verildiði ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleþtiði anlaþýlmaktadýr.

             4721 sayýlý Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi ile ancak, hakim olaðanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltý yaþýný doldurmuþ olan erkek ve kadýnýn evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir hükmü getirilmiþtir.

             Evlenmesine izin verilmesi istenilen 5/8/1993 doðumlu Yasemin Etcikin dava ve hüküm tarihinde onaltý yaþýný doldurmadýðý anlaþýlmaktadýr.

             Mahkemece, yasal þartýn oluþmamasý nedeniyle davanýn reddine karar verilmesi gerekirken Medeni Kanunun 124/2. maddesi hükmüne aykýrý olarak evlenmeye izin verilmesi usul ve yasaya aykýrýdýr.

             SONUÇ: Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalý kanun yararýna bozma isteðinin açýklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliðiyle karar verildi. 8/11/2010

—— • ——

Yargýtay 2. Hukuk Dairesinden:

             Esas No                     : 2009/16488

             Karar No                  : 2010/19766

YARGITAY ÝLAMI

             Ýncelenen Kararýn:

             Mahkemesi                : Artova Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi

             Tarihi                         : 7/6/2007

             Numarasý                  : Esas No: 2007/62  Karar No: 2007/69

             Davacý                        : Hürrem Aytaç

             Davalý                        : Niyase Aytaç

             Dava Türü                : Tanýma

             Temyiz Eden             : Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý

             Taraflar arasýndaki davanýn yapýlan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararýna bozulmasý Adalet Bakanlýðýnýn yazýsý üzerine Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan istenilmekle evrak okunup gereði görüþülüp düþünüldü.

             Davacý vekili tarafýndan davalý aleyhine açýlan, mahkemece hasýmsýz olarak görülen davada, boþanmaya iliþkin Appenzell Ausserhoden Kanton Yüksek Mahkemesinin 8/2/2007 tarih ve KIZ0646 sayýlý kararýnýn tanýnmasýna karar verilmesinin istendiði, mahkemece davanýn kabulüne karar verildiði ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleþtiði anlaþýlmaktadýr.

             Dava ve hüküm tarihinde yürürlükte olan 2675 sayýlý Milletlerarasý Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkýnda Kanunun 42. maddesi hükmüne göre, tanýma talebinin incelenmesi ve karara baðlanmasý tenfiz davalarýndaki usul ve esasa tabi olup, yabancý mahkeme kararýnýn tanýnmasý, kararýn Türk Mahkemelerinde kesin delil veya kesin hüküm olarak kabulü sonucunu doðurmaktadýr.

             Bu itabarla, Milletlerarasý Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkýnda Kanunun 36. maddesi uyarýnca diðer eþe husumet yöneltilmesi, tanýma talebini içeren dilekçenin anýlan Kanunun 39/1. madddesi hükümlerine uygun olarak duruþma günü ile birlikte karþý tarafa teblið edilmesi, duruþma gününde de basit yargýlama usulü hükümlerine göre incelenerek karara baðlanmasý gerekmektedir.

             Mahkemece, anýlan hükümlere aykýrý olarak, taraf teþkili yapýlmaksýzýn duruþma açýlarak, karþý tarafa savunma imkaný saðlanmadan davanýn kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykýrý bulunmuþtur.

             Diðer taraftan, Milletlerarasý Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkýnda Kanunun 37. maddesinde tenfiz dilekçesine eklenecek belgeler belirtilmiþ olup, bu hükme göre yabancý mahkeme ilamýnýn o ülke makamlarýnca usulen onanmýþ aslý ve onanmýþ tercümesi ile, ilamýn kesinleþtiðini gösteren ve o ülke makamlarýnca usulen onanmýþ yazý veya belge ile onanmýþ tercümesinin dilekçeye eklenmesi zorunlu olduðu halde, bu hususlara uyulmamasý da doðru bulunmamýþtýr.

             SONUÇ: Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalý kanun yararýna bozma isteðinin açýklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliðiyle karar verildi. 29/11/2010

—— • ——

Yargýtay 2. Hukuk Dairesinden:

             Esas No                                    : 2009/16483

             Karar No                                  : 2010/19941

YARGITAY ÝLAMI

             Ýncelenen Kararýn:

             Mahkemesi                              : Batman 1. Asliye Hukuk Mahkemesi

             Tarihi                                       : 7/5/2008

             Numarasý                                 : Esas No: 2008/151  Karar No: 2008/227

             Davacý                                      : Hava Çanýk

             Davalý                                       : Mehmet Mehdin Çanýk

             Evlat Edinilmek Ýstenenler    :  Mustafa Çanýk ve Aysel Çanýk

             Dava Türü                               : Evlat Edinme

             Temyiz Eden                            : Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý

             Taraflar arasýndaki davanýn yapýlan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararýna bozulmasý Adalet Bakanlýðýnýn yazýsý üzerine Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan istenilmekle evrak okunup gereði görüþülüp düþünüldü.

             Davacý Hava Çanýk’ýn 27/3/2008 tarihinde Mehmet Mehdin Çanýka karþý açtýðý davada, davalýnýn 6/8/1999 doðumlu ikiz çocuklarýný evlat edinmesine karar verilmesini istediði, mahkemece davanýn kabulüne karar verildiði ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleþtiði, davaya Aile Mahkemesi Sýfatýyla bakýlmadýðý anlaþýlmýþtýr.

             4787 sayýlý Aile Mahkemelerinin Kuruluþ, Görev ve Yargýlama Usullerine Dair Kanunun 4’üncü maddesinin birinci bendinde, 4721 sayýlý Türk Medeni Kanununun üçüncü kýsým hariç olmak üzere ikinci kitabý ile 3/12/2001 tarihli ve Türk Medeni Kanununun Yürürlüðü ve Uygulama Þekli Hakkýnda Kanuna göre aile hukukundan doðan dava ve iþlerde aile mahkemelerinin görevli olduðuna iliþkin hüküm getirilmiþ bulunduðundan, 4721 sayýlý Türk Medeni Kanununun yürürlüðe girdiði 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren evlat edinme davalarýnda, görevli olan asliye hukuk mahkemesinin görevi, aile mahkemelerinin kuruluþuyla sona erdiðinden mahkemece davaya Aile Mahkemesi sýfatýyla bakýlmasý gerekirken bu hususa dikkat edilmemiþ olmasý doðru bulunmamýþtýr.

             Diðer taraftan, Medeni Kanunun 316ncý maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan evlat edinmeye, ancak esaslý sayýlan her türlü durum ve koþullarýn kapsamlý biçimde araþtýrýlmasýndan, evlat edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiðinde uzmanlarýn görüþünün alýnmasýndan sonra karar verilir,

             Ayný Kanunun 308inci maddesinin ikinci fýkrasýndaki ayýrt etme gücüne sahip olan küçük, rýzasý olmadýkça evlat edinilemez,

             Hükümleri gereðince küçüklerin mahkemece dinlenmeleri, ilköðretim çaðýnda olmalarý nedeniyle ayýrt etme gücüne sahip olup olmadýklarý gözlenerek evlat edinilmeye rýza gösterip göstermediklerinin sorulmasý gerekirken, 7/5/2008 tarihli duruþmaya da katýldýklarý halde beyanlarý alýnmadan davanýn kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykýrý bulunmuþtur.

             SONUÇ: Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalý kanun yararýna bozma isteðinin açýklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliðiyle karar verildi. 30/11/2010

—— • ——

Yargýtay 2. Hukuk Dairesinden:

             Esas No                         : 2009/16486

             Karar No                       : 2010/19985

YARGITAY ÝLAMI

             Ýncelenen Kararýn:

             Mahkemesi                   : Malatya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi

             Tarihi                            : 1/5/2007

             Numarasý                      : Esas No: 2006/204  Karar No: 2007/138

             Davacý                           : Hasan Yýldýrým

             Dahili Davalýlar            : 1 - Hüseyin Yýldýrým 2 - Türkan Þengezer 3 - Songül Þeref

                                                      4 - Cafer Yýldýrým 5 - Duriye Yýldýrým 6 - Elif Kalkan

                                                      7 - Ayten Duman

             Dava Türü                    : Gaiplik

             Temyiz Eden                 : Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý

             Taraflar arasýndaki davanýn yapýlan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararýna bozulmasý Adalet Bakanlýðýnýn yazýsý üzerine Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan istenilmekle evrak okunup gereði görüþülüp düþünüldü.

             Davacý Hasan Yýldýrým’ýn 23/5/2006 tarihinde hasýmsýz olarak açtýðý, gaibin diðer mirasçýlarýnýn da dahil edildiði davada, kardeþi Mehmet Yýldýrýmdan 6/7/1988 tarihinden beri haber alamadýðýný, araþtýrmalarýnýn sonuçsuz kaldýðýný belirterek gaipliðine karar verilmesini istediði, mahkemece davanýn kabulüne karar verildiði ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleþtiði anlaþýlmaktadýr.

             4721 sayýlý Türk Medeni Kanununun 33. maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarýnda yer alan; Mahkeme, gaipliðine karar verilecek kiþi hakkýnda bilgisi bulunan kimseleri belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapýlan ilanla çaðýrýr.

             Bu süre, ilk ilanýn yapýldýðý günden baþlayarak en az altý aydýr.

             Hükmü uyarýnca gaiplik kararýnýn verilebilmesi için, mahkemece, gaipliðine karar verilecek kiþi hakkýnda bilgisi bulunan kimselerin, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapýlan ilanla çaðrýlmasý gerekmektedir. Bu süre ilk ilanýn yapýldýðý günden baþlayarak en az altý aydýr. Mahkemece Türk Medeni Kanununun 33. maddesinde öngörülen ikinci bir ilan yapýlmadan gaipliðe karar verilmesi usul ve yasaya aykýrý bulunmuþtur.

             SONUÇ: Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalý kanun yararýna bozma isteðinin açýklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliðiyle karar verildi. 1/12/2010

—— • ——

Yargýtay 2. Hukuk Dairesinden:

             Esas No                         : 2010/5910

             Karar No                       : 2010/20102

YARGITAY ÝLAMI

Ýncelenen Kararýn:

             Mahkemesi                    : Karþýyaka 2. Aile Mahkemesi

             Tarihi                             : 14/3/2008

             Numarasý                      : Esas no: 2008/204  Karar no: 2008/282

             Davacý                            : Simona Michaela Deutscher (Yýldýrým)

             Davalý                            : Mehmet Yýldýrým

             Dava Türü                    : Tanýma-Tenfiz

             Temyiz Eden                 : Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý

             Taraflar arasýndaki davanýn yapýlan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararýna bozulmasý Adalet Bakanlýðýnýn yazýsý üzerine Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý tarafýndan istenilmekle evrak okunup gereði görüþülüp düþünüldü.

             Davacý Simona Michaela Yýldýrým vekilinin davalý Mehmet Yýldýrýma karþý açtýðý davada, taraflar hakkýnda Hamburg-Harburg Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 11/10/2007 tarih 634 FÝ 74/07 sayýlý boþanma kararýnýn tenfizine karar verilmesinin istendiði, mahkemece davanýn kabulüne karar verildiði, hükmün temyiz edilmeksizin kesinleþtiði anlaþýlmýþtýr.

             Dosya içinde bulunan Mehmet Yýldýrýma ait nüfus kaydýndan, davacý Simona Michaela Yýldýrým ile davalýnýn tenfiz davasýndan önce Karþýyaka 1. Aile Mahkemesinin 3/8/2006 tarih ve 2006/727 esas, 2006/708 karar sayýlý hükmü ile boþanmalarýna karar verildiði, hükmün ayný tarihte kesinleþtiði anlaþýlmaktadýr.

             1086 sayýlý Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 237nci maddesinde düzenlenen kesin hüküm, dava þartý olup taraflarca yargýlamanýn her aþamasýnda ileri sürülebileceði gibi, taraflarca ileri sürülmese dahi resen gözetilir.

             Anýlan maddeye göre kesin hükmün oluþabilmesi için:

             1 - Dava konusunun, yani dava ile elde edilmek istenen sonucun ayný olmasý,

             2 - Dava sebebinin, yani davanýn dayanaðý olan vakýalarýn ayný olmasý,

             3 - Davanýn taraflarýnýn ayný olmasý gereklidir.

             Mahkemece, Karþýyaka 1. Aile Mahkemesinin 2006/727 esas, 2006/708 karar sayýlý dosyasýnýn incelenerek, kesin hükmün varlýðý halinde, iþin esasýna girilmeksizin davanýn dava þartý noksanlýðý nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, bu yönde bir araþtýrma yapýlmaksýzýn davanýn kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykýrýdýr.

             SONUÇ: Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalý kanun yararýna bozma isteðinin açýklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliðiyle karar verildi. 2/12/2010

—— • ——

Yargýtay 16. Hukuk Dairesinden:

             Esas No           : 2010/7268

             Karar No         : 2010/5713

             Y.C. BAÞSAVCILIÐINO: K.Y.B.2010/186836 (Hukuk)

YARGITAY ÝLAMI

Mahkemesi       : Alaþehir Kadastro Mahkemesi

             Tarih               : 14/8/2009

             Numarasý        : 2009/160-2009/77

             Davacý             : Hazine

             Davalý              : Süleyman Damtepe

             Taraflar arasýnda kadastro tespitinden doðan dava sonucunda kesinleþen hükmün kanun yararýna bozulmasý Yargýtayca incelenmesi istenilmekle; inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREÐÝ GÖRÜÞÜLDÜ:

             Kadastro sýrasýnda 254 ada 4 parsel sayýlý 10186.88 metrekare yüzölçümündeki taþýnmaz, satýn alma ve kazandýrýcý zamanaþýmý zilyetliði nedeniyle davalý Süleyman Damtepe adýna  tespit edilmiþtir. Davacý Hazine, yasal süresi içinde taþýnmazýn devletin hüküm ve tasarrufu altýndaki yerlerden olduðu ve zilyetlikle iktisap þartlarýnýn yararýna gerçekleþmediði iddiasýna dayanarak dava açmýþtýr. Mahkemece yapýlan yargýlama sonunda 2009/160-77 sayýlý ve 14/8/2009 tarihli Karar ile davalýnýn davayý kabul etmesi nedeniyle davanýn kabulü ile çekiþme konusu 186.88 metrekare yüzölçümündeki 254 ada 4 parsel sayýlý taþýnmazýn tespitteki niteliðiyle Hazine adýna tesciline karar verilmiþ; karar, teblið ile kesinleþtirilmiþtir. Adalet Bakanlýðýnca HUMK.nun 388 ve 389. maddelerinden söz edilerek, davalýnýn davayý, taþýnmazýn 186.88 metrekare yüzölçümünde olduðunu zannederek kabul ettiði ve kabulün hataya dayalý olduðu, yetersiz ve hatalý inceleme ile þüphe ve terüddüte sebep olacak þekilde karar verilmesinin usul ve yasaya aykýrý bulunduðu ileri sürülerek kesinleþen hükmün kanun yararýna temyiz edilmesi istenmiþ, bunun üzerine Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn 23/9/2010 tarih K.Y.B.2010/186836 sayýlý tebliðnamesi ile HUMK.nun 427/6. maddesi gereðince hükmün kanun yararýna bozulmasý talep edilmiþtir.

             Dava konusu taþýnmazýn kadastro tespit tutanaðýnda yüzölçümü 10186.88 m2 olduðu halde Hazine vekilinin dava dilekçesinin açýklamalar bölümünde 186.88 m2 olarak belirtilmiþ; ancak, dilekçenin sonuç ve talep bölümünde taþýnmazýn yüzölçümüne deðinilmeksizin 254 ada 4 sayýlý parselin Hazine adýna tescili istenmiþtir. Yargýlama sýrasýnda da davalýnýn kabul beyanlarýnda parsel numarasý belirtilmiþ; ancak, yüzölçümü üzerinde durulmamýþtýr. Mahkemece verilen nihai kararda da taþýnmazýn tamamýnýn yüzölçümünün 186.88 metrekare olduðu düþünülerek davalýnýn kabul beyaný nedeniyle, Hazine adýna tescil hükmü kurulmuþtur. Açýklanan olgular karþýsýnda kabul beyanýnýn içeriði hususundaki tereddüt ortadan kaldýrýlmamýþtýr. O halde Mahkemece yapýlacak iþ kabul yönündeki davalýnýn gerçek iradesini tespit etmek, kabulün kapsamýný belirlemek, buna göre taþýnmazýn geri kalan bölümü yönünden yargýlama yapmak suretiyle delilleri toplayýp sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir. Mahkemece belirtilen þekilde deðerlendirme ve inceleme yapýlmadan karar verilmesi isabetsizdir. Açýklanan nedenlerle Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalý kanun yararýna bozma isteðinin kabulüne, hükmün sonuca etkili olunmamak üzere BOZULMASINA, gereði yapýlmak ve Resmî Gazetede yayýmlanmak üzere kararýn bir örneði ile dosyanýn Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna gönderilmesine, 4/10/2010 gününde oybirliðiyle karar verildi.

—— • ——

Yargýtay 18. Hukuk Dairesinden:

             Esas No     : 2010/11235

             Karar No  : 2010/15314

YARGITAY ÝLAMl

             Davacý Sende Dingil ile davalý Nüfus Müdürlüðü arasýndaki davada Bigadiç Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargýtay'ca incelenmeksizin kesinleþmiþ bulunan15/10/2009 günlü ve 2009/199-214 sayýlý kararýn yürürlükteki hukuka aykýrý olduðu savýyla Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn 23/9/2010 gün ve Hukuk-2010/183355 sayýlý yazýsýyla kanun yararýna temyiz edilerek bozulmasý istenilmiþ olmakla, dosyadaki tüm kaðýtlar okunup gereði düþünüldü:

YARGITAY KARARI

             Davacý vekili davalý Nüfus Müdürlüðü aleyhine açtýðý davada, davacýnýn Sende olan adýnýn Sevde olarak düzeltilmesini talep etmiþ, mahkemece davanýn kabulüne karar verilmiþtir.

             Dosyada mevcut nüfus kayýt örneðinden, Ýçiþleri Bakanlýðý Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü’nün 25/9/1997 tarih 97/10015 sayýlý yazýsýna istinaden davacýnýn Türk vatandaþlýðýndan çýkmasýna izin verilerek, kaydýnýn kapatýldýðý anlaþýlmaktadýr.

             5490 sayýlý Nüfus Hizmetleri Yasasýnýn 14. maddesinde; Nüfus kaydýnýn kapatýlmasý; ölüm, gaiplik, Türk vatandaþlýðýnýn kaybý, evlenme, boþanma, evlat edinilme, soybaðýnýn düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydýn üzerinde iþlem yapýlamaz hale getirilmesidir.

             Kaydýn kapatýlmasýna iliþkin sebep ortadan kalktýðýnda veya kaydýn yeniden açýlmasýný gerektirecek yeni bir sepep ortaya çýktýðýnda kayýt yeniden açýlýr. Kaydýn açýlmasýndan sonra kiþisel durumda meydana gelmiþ olan olaylar kiþinin kaydýna iþlenir. hükmü yer almaktadýr.

             Mahkemece davacýnýn nüfus kaydýnýn vatandaþlýktan çýkmasýna izin verilmesi nedeniyle kapalý olduðu, bu nedenle nüfus kayýtlarý üzerinde herhangi bir iþlem yapýlmayacaðý gözetilmeksizin adýnýn düzeltilmesine iliþkin davanýn reddi yerine kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykýrýdýr.

             Bu itibarla yukarýda açýklanan nedenlerle Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn temyiz itirazlarýnýn kabulü ile hükmün HUMK.'nun 427. maddesi gereðince sonuca etkili olmamak kaydýyla kanun yararýna BOZULMASINA ve gereði yapýlmak üzere kararýn bir örneði ile dosyanýn Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’na gönderilmesine, 30/11/2010 gününde oybirliðiyle karar verildi.

—— • ——

Yargýtay 18. Hukuk Dairesinden:

             Esas No     : 2010/11237

             Karar No  : 2010/15316

YARGITAY ÝLAMl

             Davacý Garip Ýlgine velayeten Mehmet Naim Ýlgin ile davalý Nüfus Müdürlüðü arasýndaki davada Ýdil Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargýtayca incelenmeksizin kesinleþmiþ bulunan 16/3/2006 günlü ve 2005/88 E-2006/42 K. sayýlý kararýn yürürlükteki hukuka aykýrý olduðu savýyla Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn 23/9/2010 gün ve Hukuk-2010/204511 sayýlý yazýsýyla kanun yararýna temyiz edilerek bozulmasý istenilmiþ olmakla, dosyadaki tüm kaðýtlar okunup gereði düþünüldü:

YARGITAY KARARI

             Davacý Mehmet Naim Ýlginin Nüfus Müdürlüðü aleyhine açtýðý davada, velayeti altýnda bulunan kýzý Garipin nüfus kayýtlarýnda erkek görünen kaydýnýn kýz olarak düzeltilmesini istediði, mahkemece saðlýk kurulu raporu alýnmadan ve küçüðün annesinin davaya katýlýmý saðlanmadan davanýn kabulüne karar verildiði ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleþtiði anlaþýlmaktadýr.

             Dava, nüfusta yanlýþ yazýlan cinsiyet kaydýnýn düzeltilmesine iliþkindir.

             1 - Mahkemece, küçüðün cinsiyetinin kýz olduðuna iliþkin saðlýk kurulu raporu alýnmadan taraf anlatýmlarý ve görünüþe itibar edilerek,

             2 - 4721 sayýlý Türk Medeni Kanununun 336. maddesinde Evlilik devam ettiði sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanýrlar hükmü mevcuttur. Bu madde hükmüne göre eþlerden herhangi birine öncelik veya üstünlük tanýnmamýþtýr. Ayný Kanunun 342. maddesinde de ayýrým yapýlmaksýzýn anne ve babanýn, çocuðu velayetleri çerçevesinde temsil edecekleri ilkesi getirilmiþtir.

             Emredici nitelikteki bu hükümler, evlilik birliði içinde velayetin kullanýlmasý kapsamýnda, ana ve baba tarafýndan çocuk adýna açýlacak tüm davalar yönünden geçerlidir. Buna göre, asýl olan eþlerin birlikte dava açmalarý ise de bunlardan birisi tarafýndan açýlacak davaya diðer eþin sonradan icazetini bildirip olumlu iradesini ortaya koymasý ile velayetin birlikte kullanýlmasý gerçekleþmiþ olacaðýndan yeterlidir. Diðer eþin katýlýmýnýn veya rýzasýnýn saðlanamadýðý davanýn reddi gerekir.

             Mahkemece davacýya eþinin davaya katýlmak ya da duruþmada hazýr bulunmak suretiyle icazetini bildirmesi veya icazetini gösteren imzasý noterden onaylý belge ibraz etmesi için süre verilip, bunun sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eþlerden birinin istemi yeterli bulunarak,

             Hüküm kurulmasý usul ve yasaya aykýrýdýr.

             Bu itibarla yukarýda açýklanan nedenlerle Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn temyiz itirazlarýnýn kabulü ile hükmün HUMK.'nun 427. maddesi gereðince sonuca etkili olmamak kaydýyla kanun yararýna BOZULMASINA ve gereði yapýlmak üzere kararýn bir örneði ile dosyanýn Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna gönderilmesine, 30/11/2010 gününde oybirliðiyle karar verildi.

—— • ——

Yargýtay 18. Hukuk Dairesinden:

             Esas No     : 2010/11242

             Karar No  : 2010/15320

YARGITAY ÝLAMl

             Davacýlar Bayram Özere velayeten Celal Özer ve Ýpek Özer ile davalý Nüfus Müdürlüðü arasýndaki davada Bayburt Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargýtayca incelenmeksizin kesinleþmiþ bulunan 31/12/2009 günlü ve 2009/409 Esas, 2009/420 Karar sayýlý kararýn yürürlükteki hukuka aykýrý olduðu savýyla Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn 23/9/2010 gün ve Hukuk-2010/204518 sayýlý yazýsýyla kanun yararýna temyiz edilerek bozulmasý istenilmiþ olmakla, dosyadaki tüm kaðýtlar okunup gereði düþünüldü:

YARGITAY KARARI

             Davacýlar dava dilekçesinde ve yargýlama sýrasýndaki beyanlarýnda, oðullarý Bayram’ýn nüfus kütüðünde 1/2/2006 olan doðum tarihinin 5/12/2002 olarak düzeltilmesini istemiþler, mahkemece davanýn kabulüne karar verilmiþ ve hüküm temyiz edilmeksizin kesinleþmiþtir.

             Doðum tarihinin düzeltilmesine iliþkin davalar diðer kayýt düzeltme davalarý gibi kamu düzeni ile yakýndan ilgili bulunduðundan, hakim istemle baðlý kalmayarak kendiliðinden de yapacaðý araþtýrma ile elde edeceði bulgulara göre ve diðer kayýtlarla çeliþki meydana getirmeyecek þekilde karar vermek durumundadýr.

             Doðum tarihinin 5/12/2002 olarak düzeltilmesine karar verilen Bayram’ýn Atilla adýndaki kardeþi de 5/12/2002 doðumlu olduðuna göre, mahkemece, yaþýnýn tashihi istenilen Bayram ile kardeþi Atillanýn birlikte bir saðlýk kuruluþuna sevk edilerek, ikiz olup olmadýklarý ve yaþlarý hususunda alýnacak raporla durumun aydýnlatýlmasý gerekirken, eksik araþtýrma ile yazýlý þekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykýrýdýr.

             Bu itibarla yukarýda açýklanan nedenlerle Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn temyiz itirazlarýnýn kabulü ile hükmün HUMK.'nun 427. maddesi gereðince sonuca etkili olmamak kaydýyla kanun yararýna BOZULMASINA ve gereði yapýlmak üzere kararýn bir örneði ile dosyanýn Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna gönderilmesine, 30/11/2010 gününde oybirliðiyle karar verildi.