5 Ocak 2011 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 27806

YÖNETMELÝK

Batman Üniversitesinden:

BATMAN ÜNÝVERSÝTESÝ SÜREKLÝ EÐÝTÝM, UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

             Amaç

             MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Batman Üniversitesi Sürekli Eðitim, Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Batman Üniversitesi Sürekli Eðitim, Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

             Tanýmlar

             MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Merkez (BTÜSEM): Batman Üniversitesi Sürekli Eðitim, Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

             b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

             c) Rektör: Batman Üniversitesi Rektörünü,

             ç) Senato: Batman Üniversitesi Senatosunu,

             d) Üniversite: Batman Üniversitesini,

             e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

             Merkezin amacý

             MADDE 5 (1) Merkezin amacý; Üniversitenin öðrencilerine ve personeline, kiþilere, kamu ve özel sektöre, yerel, ulusal ve uluslararasý kuruluþlara ihtiyaç duyduklarý ve bizzat talep ettikleri alanlarda eðitim programlarý, kurslar, seminerler, çalýþtaylar ve konferanslar düzenlemek, danýþmanlýk hizmetleri sunmak ve bu faaliyetlerin koordinasyonunu saðlamaktýr.

             Faaliyet alanlarý

             MADDE 6 (1) Merkez, amaçlarý doðrultusunda aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

             a) Yerel, ulusal ve uluslararasý düzeyde eðitim programlarý; mesleki eðitim programlarý, hizmet içi eðitim programlarý, bilgisayar-biliþim programlarý, dil eðitimi programlarý, saðlýk eðitimi programlarý gibi programlar ile bu konularda kurslar, seminerler, çalýþtaylar, konferanslar ve fuarlar düzenlemek,

             b) Sosyal, ekonomik, kültürel faaliyetler ve geliþimi kapsamýnda güncel önceliði olan alanlara meslek elemaný kazandýrmak; meslekle ilgili bilgi ve beceri düzeyini yükseltmek, yeni mesleki beceriler edinmek ve kiþisel geliþim ihtiyacýný karþýlamak isteyen toplumun her kesiminden bireylere bu konularda hizmet sunmak ya da çalýþanlarýný ve/veya üyelerini bu eðitimlerden yararlandýrmak isteyen kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel sektör ve uluslararasý kuruluþlara ihtiyaç duyduklarý alanlarda danýþmanlýk hizmeti vermek,

             c) Halka açýk dersler vermek, bu derslerin nasýl yürütüleceðini belirlemek ve bu konuda yürütülecek hizmetleri düzenlemek,

             ç) Üniversitenin imkanlarýndan yararlanýlarak yapýlacak faaliyetlerin koordinasyonunu saðlamak, tanýtýmýný yapmak,

             d) Yayýn yapmak ve yaptýrmak, gerektiðinde kitaplýk ve arþiv oluþturmak,

             e) Kurs, konferans, seminer ve diðer eðitim programlarý sonunda katýlýmcýlara sertifika, katýlým belgesi, baþarý belgesi ve benzeri belgeler vermek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

             Merkezin organlarý

             MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

             a) Müdür,

             b) Yönetim Kurulu.

             Müdür

             MADDE 8 (1) Müdür; Rektör tarafýndan Üniversitedeki öðretim üyeleri arasýndan üç yýl süre ile görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altý aydan fazla görevi baþýnda bulunmamasý durumunda görevi sona erer.

             (2) Müdür, çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere, Merkezi oluþturan birimlerde görevli öðretim elemanlarý arasýndan iki yardýmcý seçer. Müdür gerektiðinde yardýmcýlarýný deðiþtirebilir. Müdür yardýmcýlarý, Müdürün verdiði görevleri yapar. Müdür, bulunmadýðý durumlarda, yardýmcýlarýndan birini vekil tayin eder. Müdürün görevi sona erdiðinde müdür yardýmcýlarýnýn görevi de sona erer.

             Müdürün görevleri

             MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

             a) Merkezi temsil etmek, amaçlarý doðrultusunda yönetmek,

             b) Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrmak, gündemi hazýrlamak, toplantýya baþkanlýk etmek,

             c) Çalýþma programýný hazýrlamak ve Yönetim Kuruluna önermek, Yönetim Kurulunca karara baðlanan çalýþma programýný yürütmek,

             ç) Yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak,

             d) Merkezin amaçlarý doðrultusunda, faaliyet alanlarý ile ilgili olarak taraflarla görüþmeler yapmak, projeler hazýrlamak ya da hazýrlatmak, sözleþme ve benzeri iþlemleri yapmak,

             e) Üniversite bünyesindeki fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, meslek yüksekokullarý, uygulama ve araþtýrma merkezleri ile Rektörlüðe baðlý bölümlerde uygulanan programlar ve etkinliklerle ilgili koordinasyonu saðlamak,

             f) Eðitim ve sosyal etkinlik programlarýnýn baþarýlý olmasý ve amacýna uygun olarak gerçekleþmesi konularýnda gerekli önlemleri almak,

             g) Merkezin akademik, idari, mali ve teknik yönden iþleyiþini saðlamak.

             Yönetim kurulu

             MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve yardýmcýlarý ile Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarýnýn önereceði birer öðretim üyesi arasýndan Senatonun belirlediði ve Rektör tarafýndan görevlendirilen dört öðretim elemanýndan oluþur.

             (2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrýlan üyelerin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yenileri görevlendirilir.

             (3) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine toplanýr ve Müdür tarafýndan hazýrlanan gündem maddelerini görüþerek karar alýr. Yönetim Kurulu üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðu ile toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

             (4) Üst üste üç kez izinsiz ve mazeretsiz Yönetim Kurulu toplantýsýna katýlmayan üyenin üyeliði, Senatonun kararý ile sona erer.

             Yönetim kurulunun görevleri

             MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

             a) Teklif edilen eðitim programlarýnýn ve faaliyetlerin düzenlenmesine karar vermek,

             b) Müdürün her faaliyet dönemi sonunda hazýrlayacaðý faaliyet raporunun düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek ve sunulan raporu deðerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalýþma programýný düzenlemek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

             Personel ihtiyacý

             MADDE 12 (1) Merkezin personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

             Harcama yetkilisi

             MADDE 13 (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 14 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

             Yürürlük

             MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             Yürütme

             MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Batman Üniversitesi Rektörü yürütür.