5 Ocak 2011 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 27806

YÖNETMELÝK

Gedik Meslek Yüksekokulundan:

GEDÝK MESLEK YÜKSEKOKULU SATIN ALMA

VE ÝHALE YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

             Amaç

             MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gedik Meslek Yüksekokulu tarafýndan yapýlacak ve yaptýrýlacak her türlü mal ve hizmet alým ve satýmý ile kiralama, kiraya verme ve ihaleye iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; eðitim, teknoloji transferi, danýþmanlýk alýmý, araþtýrma projelerinin belirlenmesi ve yaptýrýlmasý ile telif haklarýnýn satýn alýnmasý dýþýnda, Gedik Meslek Yüksekokulunun ihtiyacý olan mal ve hizmetlerin alýmý-satýmý, yapýmý, kiralama, taþýma, hizmet ve benzeri iþlerin yapýlmasý ve yaptýrýlmasýna iliþkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun ek 2 nci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

             Tanýmlar

             MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Baþkan: Gedik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Baþkanýný,

             b) Baþkan Yardýmcýsý:  Gedik Yüksekokulu Mütevelli Heyet Baþkan Yardýmcýsýný,

             c) Birim: Gedik Meslek Yüksekokulunun eðitim-öðretim birimleri ile idari birimlerini,

             ç) Mal ve hizmet:  Gedik Meslek Yüksekokulu için ihtiyaç duyulan her türlü mal ve hizmeti,

             d) Müdür: Gedik Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

             e) Mütevelli Heyet: Gedik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyetini,

             f) Yüklenici: Ýþi yapmak üzere kendisiyle sözleþme imzalanan istekliyi,

             g) Yüksekokul: Gedik Meslek Yüksekokulunu

             ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Satýn Alma ve Ýhale Ýþleriyle Ýlgili Komisyonlar, Satýn Almaya

Ýliþkin Esaslar, Satýn Alma Talepleri

             Satýn alma ve ihale iþleriyle ilgili komisyonlar

             MADDE 5 (1) Yüksekokulun harcama yetkilisi Baþkandýr. Baþkan bu yetkisini, Baþkan Yardýmcýsýna devredebilir.

             (2) Satýn alma ve ihale komisyonlarýna iliþkin esaslar þunlardýr:

             a) Satýn alma komisyonu;  Müdürün önerisi ile Baþkan tarafýndan görevlendirilecek en az üç üyeden oluþur. Komisyon baþkanýný Mütevelli Heyet Baþkaný belirler. Satýn alma komisyonu, satýn alýnacak mal ve hizmetin konusu itibarýyla teknik görüþ gerektirmesi halinde, satýn alma birimine gerekli teknik bilgileri sunar.

             b) Muayene ve kabul komisyonu; ihale konusu iþlerin tamamlanmasýný müteakip, iþin istenilen vasýfta olduðunun tespitine yetkili olarak Müdürlükçe görevlendirilecek en az üç üyeden oluþur. Muayene ve kabul komisyonunca uygunluk içeren karar onaylandýktan sonra ihale bedeli ödenir.

             c) Komisyonlar üye tam sayýsý ile toplanýr ve çoðunlukla karar verir. Ayný üye her iki komisyonda birden görev alamaz.

             Akademik birimlerce yapýlan alýmlara ve yatýrýmlara iliþkin esaslar

             MADDE 6 (1) Akademik birimlerce eðitim ve/veya araþtýrma alt yapýsýnýn kurulmasý kapsamýnda; bilgisayar, yazýlým, teçhizat ve benzeri her türlü sýnýf, atölye ve laboratuar donanýmýnýn alýmý ile ilgili planlama yapýlýrken dikkate alýnacak hususlar þunlardýr:

             a) Yüksekokulun stratejisine uygunluk,

             b) Planlanan veya yapýlmýþ olan yatýrýmlarla ihtiyacýn karþýlanýp karþýlanmadýðýnýn incelenmesi,

             c) Ortak kullanýlabilecek ürünlerin belirlenmesi,

             ç) Altyapý, eðitim, destek ihtiyaçlarýnýn diðer birimlerle birlikte planlanmasý,

             d) Araþtýrma projelerinde Yüksekokul dýþýnda kaynak kullanýmýna özen gösterilmesi,

             e) Belirlenen ihtiyacýn ve temel teknik özelliklerin herhangi bir marka belirtilmeden satýn alma isteðinde yer almasý.

             Satýn alma esaslarý

             MADDE 7 (1) Satýn alma esaslarý þunlardýr:

             a) Baþkan ve Baþkan Yardýmcýsý cari yýl bütçesinde yer almayan kalemden harcama yapmaya yetkilidir.

             b) Mal ve hizmet alýmý mümkün olan en uygun þartlarda ilk elden yapýlýr.

             c) Mal ve hizmet alýmlarýnda; en düþük fiyatýn yanýnda, istenilen kaliteyi verme yeteneði, en uygun fiyat ve ödeme koþulu, istenilen zamanda teslim ve bakým þartý dikkate alýnarak tercih yapýlýr.

             ç) Yüksekokulun kýsa ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarýnýn tespitinde, eðitim hizmetlerinin aksamamasý; ancak gereksiz mal stoklarýndan kaçýnýlmasý için Yüksekokul tarafýndan gerekli tedbirler alýnýr.

             d) Þartname ve sözleþmeler kolaylýkla incelenebilir ve anlaþýlabilir þekilde hazýrlanýr, ihaleye davet edilen her firmaya mal ve hizmet alýmýna ait açýklayýcý bilgiler verilir ve rekabet için birden fazla firmanýn teklif vermesi saðlanýr.

             Satýn alma talepleri

             MADDE 8 (1) Program baþkanlýklarý ve idari birimler, satýn alýnmasýný talep ettikleri mal veya hizmetin konusunu ve ihtiyacýn bütün özelliklerini açýklayan satýn alma taleplerini, doðrudan temin usulü satýn alma dahil, yazýlý sipariþ talep formu doldurarak, Yüksekokul Sekreterine iletir.

             (2) Yüksekokul Sekreteri, talepleri Müdürün onayýna sunar. Müdür, satýn alýnacak malýn  demirbaþ niteliðinde olmasý  veya satýn alýnacak malýn teknik bilgi gerektirmesi halinde satýn alma komisyonunun da görüþünü  alarak onayýný Yüksekokul Sekreterine  iletir.

             (3) Müdürün onayýndan sonra Yüksekokul Sekreteri nihai onayý almak üzere talebi Baþkan veya Baþkan Yardýmcýsýna iletir. Nihai onayýn alýnmasýndan sonra talep, satýn alma birimine gönderilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Satýn Alma ve Ýhale Usulleri, Teslim Alma ve Ödeme

             Satýn alma ve ihale usulleri

             MADDE 9 (1) Satýn alma ve ihalelerde aþaðýdaki usullerden biri uygulanýr:

             a) Kapalý teklif usulü,

             b) Açýk teklif usulü,

             c) Doðrudan temin usulü,

             ç) Açýk eksiltme usulü.

             Kapalý teklif usulü

             MADDE 10 (1) Kapalý teklif usulünde, teklifler yazýlý olarak yapýlýr. Teklif mektubu bir zarfa konulduktan sonra, zarfýn üzerine teklif veren firma veya þahsýn ismi, teklif verdiði konu, açýkça yazýlýp zarf kapatýlýr. Zarfýn kapanan kýsmý teklif veren tarafýndan imzalanýr. Teklif mektubunun þartnameye uygun olarak hazýrlanmasý, þartnamede teklif mektubu ile beraber verilmesi istenen belge ve ek bilgiler varsa bunlarýn verilmesi zorunludur. Teklif mektuplarýnda teklif edilen fiyatlarýn rakam ve yazý ile birbirine uygun olarak açýkça yazýlmasý, teklif mektuplarýnýn teklif veren tarafýndan imzalanmasý zorunludur. En uygun teklif sahibi ile yeniden pazarlýk yapýlabilir.

             Açýk teklif usulü

             MADDE 11 (1) Açýk teklif usulü; niteliði itibariyle açýk teklif alýnmasýnda fayda görülen veya kapalý teklif istenilmesinin zaman kaybýna neden olacaðý hallerde, yazýlý tekliflerin açýk olarak veya faks, e-posta ya da internet ortamýnda alýnmasý suretiyle gerçekleþtirilen satýn alma usulüdür. En uygun teklif sahibi ile yeniden pazarlýk yapýlabilir.

             Doðrudan temin usulü

             MADDE 12 (1) Doðrudan temin usulünde; toplu alýmlar dýþýnda acil ihtiyaç duyulan kýrtasiye, temizlik malzemeleri, yazýcý ve fotokopi makineleri için toner/kartuþ ve benzeri sarf malzemesi bakým, onarým, eðitim, müfredat geliþtirme, yazýlým, araþtýrma, etüt, proje, planlama, müþavirlik, keþif, harita, reklam, fotoðraf, film, kontrollük, tercümanlýk, sigorta, vasýta, menkul ve gayrimenkul kiralanmasý gibi özel nitelikli mal ve hizmetler bir firmadan doðrudan temin edilir. Satýn alma iþlemleri bu Yönetmeliðin 7 nci ve 8 nci maddesinde belirtildiði þekilde yapýlýr.

             (2) Bir mal veya hizmet alýmý ile onarým iþinin kýsa bir sürede yerine getirilmesinin zorunlu olduðu hallerde veya fiyatýn sabit olduðu alýmlarda veya daðýtýcý eliyle satýldýðý hallerde de doðrudan temin usulü uygulanýr.

             (3) Satýn almanýn bu maddede belirtilen gerekçelerden hangisine göre yapýlacaðý konuyla ilgili onayda belirtilir. Bu maddede açýklanan hususlara uygun olmayan ve þartnamede belirtilen gün ve saatten sonra verilen tekliflerin deðerlendirmeye tabi tutulup tutulmayacaðýna satýn alma ve ihale komisyonu karar verir.

             (4) Doðrudan temin usulünde, niteliði itibarýyla pazarlýk yapýlmasýna imkan saðlanýr.

             Açýk eksiltme usulü

             MADDE 13 (1) Açýk eksiltme usulü; malýn/hizmetin fiyat, nitelik ve tamamlama süresi hakkýnda yüklenici tarafýndan teklifte bulunulmasý suretiyle eksiltme yapýlmasýdýr. Hangi hususlarda teklif istenildiði, teklifin þart veya þartlara tabi olup olmadýðý þartnamede belirtilir.

             Teslim alma ve ödeme

             MADDE 14 (1) Satýn alma iþinin tamamlanmasýný müteakip iki iþ günü içinde muayene ve kabul komisyonu toplanýr. Komisyon, iþin satýn alma komisyonunun kararý doðrultusunda tamamlandýðýna kanaat getirdiði takdirde kararýný onaya sunar. Onaylanan karar tutanaðý ödemeye esas olmak üzere satýn alma birimine iletilir. Acil durumlar veya tutarý itibarýyla satýn alma ve ihale komisyonuna sevk edilmemiþ iþlerde ödeme yapýlabilmesi için talep sahibinin, Yüksekokul Sekreteri ve Müdürün alýnan malýn/hizmetin uygunluðunu kontrol edip mal ve hizmet teslim fiþini ve faturayý onaylamasý zorunludur.

             (2) Gerekli onaylarý tamamlanmýþ olan fatura, muhasebe servisine iletilerek kaydý yapýlýr ve yüklenici ile anlaþýlmýþ ödeme þartlarý çerçevesinde ödenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Þartname ve Sözleþmeler, Teminatlar, Ýhaleye Katýlamayacaklar,

Teminatlar ve Ýhalenin Kesinleþmesi

             Þartname ve sözleþmeler

             MADDE 15 (1) Yapýlacak alýmlara iliþkin þartnameler, bu Yönetmelik ve ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre satýn alma birimi ve Yüksekokul Sekreteri tarafýndan hazýrlanýr.

             (2) Þartnamelerde, satýn alma konusu iþlerin her türlü idari ve teknik özelliði belirtilir. Þartnamelerde iþin mahiyetine göre konulacak olan özel ve teknik þartlarýn yanýnda gerekli hallerde ek þartlara da yer verilir.

             (3) Þartnameler, idari ve teknik þartname olmak üzere ikiye ayrýlýr. Bunlardan;

             a) Ýdari þartname; yapýlacak iþin idari prosedürünün isteklilere duyurulmasý amacýyla mali iþler birimince hazýrlanýr. Ýþin niteliðine göre aþaðýdaki hususlarýn tamamýna ya da bir kýsmýna veya diðer ek þartlara uygun bir sýrada yer verilir:

             1) Ýþin konusu,

             2) Teklifin þekli ve son gönderme tarihi,

             3) Teminat alýnýp alýnmayacaðý, alýnacaksa miktarý,

             4) Opsiyon müddeti,

             5) Ýþin süresi,

             6) Ödeme durumu,

             7) Teslim þekli,

             8) Vergi ve harçlar,

             9) Gümrük iþleri,

             10) Ýhaleye katýlma þartlarý ve katýlamayacak olanlar,

             11) Yüksekokulun alýmý yapýp yapmamakta ve iþi dilediðine vermekte serbest olduðu, iþin ve sipariþin durdurulmasý veya iptali,

             12) Uyuþmazlýklarýn çözümü.

             b) Teknik þartname; iþin ihtiyaca uygun olarak gerçekleþtirilmesi için gerekli teknik açýklamalarý ve þartlarý içeren þartnamedir ve istekte bulunan birim ile mali iþler birimi tarafýndan hazýrlanýr. Otomasyon sistemi üzerinden istekte bulunan birimin hazýrladýðý satýn alma talebinde aþaðýda belirtilen ayrýntýlý teknik açýklamalar da iþin aciliyeti ve niteliðine göre teknik þartname olarak kabul edilir:

             1) Ýþin konusu, niteliði ve yöntemi,

             2) Garanti,

             3) Teslim süresi, yeri ve þekli,

             4) Bakým, servis, montaj.

             (4) Þartnamelerde aksine bir hüküm bulunmadýkça fiyat ve nitelik açýsýndan en uygun teklifi veren firma ile pazarlýk yapýlabilir. Mutabakata varýlmasý halinde satýn alma komisyonu kararýnýn onaylanýp kesinleþmesini takiben onbeþ gün içinde sonuç ilgili yükleniciye bildirilir ve yüklenici sözleþmeyi imzalamaya ve sözleþmede öngörülmüþ ise kesin teminatý yatýrmaya davet edilir. Sözleþmelerde aþaðýdaki hususlar yer alýr:

             a) Alýnacak malýn/hizmetin net ve ayrýntýlý olarak açýklamasý; malýn tanýmý, hizmetin konusu, yapýlacak iþ ve þartlar,

             b) Alýnacak mal/hizmet bedeli, ödeme planý ve gerekli hallerde teminat,

             c) Süre, fesih, yenileme þartlarý,

             ç) Gerekli durumlarda damga vergisi, noter tasdiki ve benzeri mali yükümlülükler ve sigorta sorumluluklarý,

             d) Ýþin gereði gibi yapýlmamasý, süresinde bitirilmemesi gibi hallerde uygulanacak cezai þartlar ve Yüksekokul için doðacak haklar.

             (5) Süreklilik arz eden hizmet alýmlarýnda, sözleþme süresi tamamlandýðý halde iþe ayný yüklenici ile devam edilmek istendiði takdirde sözleþmede belirtilen fiyat veya devresel fiyat artýþlarý dýþýnda bir fiyat artýþý yapýlmamýþ olmasý kaydýyla, yeni bir satýn alma talebi yapýlmasýna gerek duyulmadan sözleþme yenilenebilir. Ancak mevcut sözleþme þartlarý ayný kalmak kaydýyla, ek hizmet istekleri için, yeni bir satýn alma talebi yapýlýr.

             Geçici teminat

             MADDE 16 (1) Ýhaleye gireceklerden iþin niteliðine göre ve iþin tahmini bedeli üzerinden Yüksekokul  tarafýndan belirlenen oranda geçici teminat alýnýr. Teklif alma usulü ile yapýlacak alýmlarda ise tahmini bedel bildirilmediðinden Yüksekokul  tarafýndan tespit olunan miktarda geçici teminat alýnýr.

             Kesin teminat

             MADDE 17 (1) Ýhaleye gireceklerden iþin niteliðine göre ve iþin tahmini bedeli üzerinden Yüksekokul  tarafýndan belirlenen oranda kesin teminat alýnabilir.

             Ýhaleye katýlamayacaklar

             MADDE 18 (1) Doðrudan veya dolaylý ya da alt yüklenici olarak kendileri veya baþkalarý adýna ihaleye giremeyecek olanlar þunlardýr:

             a) Daha önce kendisine iþ verildiði halde, usulüne göre sözleþme yapmak istemeyen istekliler ile sözleþme yapýldýktan sonra, taahhüdünden vazgeçen ve mücbir sebepler dýþýnda taahhütlerini, sözleþme ve þartname hükümlerine uygun olarak yerine getirmediði tespit edilenler, iki yýla kadar ihalelere alýnmazlar.

             b) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre, geçici veya devamlý olarak; 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Mali Yönetimi Kontrol Kanununda belirtilen merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idareleri ve hususi kanunlarla kurulmuþ bankalar ile iktisadi devlet teþekküllerinin ihalelerine girmekten men edilmiþ olanlar.

             Ýhalenin kesinleþmesi

             MADDE 19 (1) Ýhaleler Baþkan ve/veya Baþkan Yardýmcýsýnýn onayý ile en geç beþ iþ günü içerisinde kesinleþir. Bu durum en geç üç iþ günü içinde yükleniciye teblið edilerek sözleþme yapmaya ve kesin teminat vermeye davet edilir. Kendisine ihale yapýlmayan isteklilerin varsa geçici teminatlarý iade edilir.

             (2) Taahhüdünü yerine getiremeyen yüklenicinin teminatý irat kaydedilir. Yüklenicinin Yüksekokula maddi zarar vermesi durumunda bu zarar, kesin teminat miktarýndan az olsa da kesin teminattan artan fark iade edilmez.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 20 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Mütevelli Heyet kararlarý uygulanýr.

             Yürürlük

             MADDE 21 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             Yürütme

             MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gedik Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.