6 Ocak 2011 PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 27807

YARGITAY KARARI

Yargýtay 9. Hukuk Dairesinden:

             Esas No           :   2008/36930

             Karar No         :   2010/33597

YARGITAY ÝLAMI

             Mahkemesi       :   Adana 2. Ýþ Mahkemesi

             Tarihi              :   16/7/2007

             Numarasý        :   2004/1610-2007/1145

             Davacý             :   Cevat Boroðlunu Temsilen TES Ýþ Sendikasý Genel

                                          Baþkanlýðý Adýna Avukat Kerim Þahin

             Davalý              :   DSÝ Genel Müdürlüðü Adýna Avukat Yeþim Kulaksýz

             Davacý, Cevat Boroðlu ile davalý DSÝ 6. Bölge Müdürlüðü arasýndaki alacak davasýna iliþkin Adana 2. Ýþ Mahkemesince verilen ve temyiz edilmeksizin kesinleþen 16/7/2007 tarih ve 2004/1610 esas, 2007/1145 karar sayýlý kararýnýn 6245 sayýlý harcýrah kanununa aykýrý olduðu iddiasý ile kanun yararýna bozulmasý Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn 14/7/2008 gün ve 2008/138631 sayýlý tebliðnamesi ile istenilmiþ olmakla, dosyadaki tüm belgeler okunup olmakla dava dosyasý için Tetkik Hakimi Þ. Kýrmaz tarafýndan düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereði konuþulup düþünüldü:

YARGITAY KARARI

             Davacý iþçi Tarsus, Yenicede davalýya ait iþletmede çalýþýrken Adanaya nakledildiðini, ancak harcýrahýnýn ödenmediðini ileri sürerek anýlan isteðinin hüküm altýna alýnmasýný istemiþtir.

             Davalý vekili ise davacýnýn sürekli görev yolluðunu evini taþýmadýðý halde taþýmýþ gibi göstererek gerçek dýþý beyanla aldýðýnýn tespit edilmesi üzerine haksýz aldýðý harcýrahý iade ettiðini davanýn reddi gerektiðini savunmuþtur.

             Mahkemece Harcýrah Kanununda iþçinin görev yerine taþýnmayarak eski ikametgahýndan yeni iþyerine gidiþ geliþ yapmasýnýn yasak olduðu yolunda bir hüküm bulunmadýðý, iki yer arasýnda 26 km bulunduðu, iþçinin mesai saatinde hazýr olmamasý halinde disiplin hükümleri gereði yaptýrým yetkisinin bulunduðu böylelikle ödenen harcýrahýn geri talep edilmesinin yasal dayanaðýnýn bulunmadýðý belirtilerek istek hüküm altýna alýnmýþtýr.

             10. Dönem Toplu Ýþ Sözleþmesinin 110. maddesinde geçici ve sürekli görev yolluklarýnýn Bütçe Kanunu ve Harcýrah Kanunu hükümlerine göre ödeneceði düzenlenmiþtir.

             Harcýrah Kanunu 5. maddesinde harcýrah "yol masrafý, yevmiye, aile masrafý ve yer deðiþtirme masrafýný ihtiva eder. Ýlgili, bu Kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçýna veya tamamýna müstehak olabilir." þeklinde tanýmlanmýþtýr. Söz konusu maddede harcýrahýn unsurlarý sayýlmýþ ve ilgililerin bu Kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçýna veya tamamýna müstehak olabilecekleri açýklanmýþtýr.

             Dosya içeriðine göre davacý iþçi Yenice/TARSUS'da çalýþýrken naklen Adanaya atanmýþtýr. Davacýnýn yeni görev yerine evini ve ailesini götürmediði sabit olup mahkemenin de kabulündedir.

             Danýþtay 5. Dairesinin 19/11/1998 gün 95/4056 E 98/2720 K sayýlý kararýnda özetle görev yaptýðý ile evini, eþ ve çocuklarýný götürmeyip gidiþ geliþ yapan memura aile ve yer deðiþtirme masrafý verilemeyeceði ancak yol ve yevmiye ödenmesi gerekeceði, yine Danýþtay 5. Dairenin 1987/437 E 1987/2082 K sayýlý kararýnda Harcýrah Kanunu hükümlerine göre naklen atananlarýn yol masrafý, yevmiye, aile masrafý ve yer deðiþtirme masrafýna birlikte hak kazanabilmesi için eþ ve çocuklarýnýn da kamu görevlisinin naklen atandýðý yere gitmeleri zorunludur.... eþ ve çocuklar nedeniyle yolluk ödenebilmesi için bunlarýn herhangi bir zamanda kamu görevlisinin yeni görev yerine gitmiþ olmalarý yeterlidir denilmiþtir.

             Mahkemece hükme esas alýnan bilirkiþi raporunda; davacý, eþ ve iki çocuðu için yol masrafý, yevmiye, yer deðiþtirme ve aile masrafý hesaplanmýþtýr.

             Davacý öncelikle ailesini yeni atandýðý yere götürmediðine göre onlar yönünden harcýrah hesabý yapýlmasý ve hüküm altýna alýnmasý hatalýdýr.

             Yukarýda belirtilen açýklama ve Danýþtay kararlarý karþýsýnda naklen atandýðý Adana iline evini ve ailesini götürmeden gidiþ-geliþ yapan davacý için Harcýrah Kanunu 5. maddesi uyarýnca sadece kendisine ait yol masrafý ve yevmiyesinin ödenmesi gerekmektedir.

             Mahkemece hatalý gerekçe ile yazýlý þekilde karar verilmesi hatalýdýr.

             Bu nedenlerle, Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn kanun yararýna bozma istemine atfen düzenlediði tebliðname yerinde görülmekle Adana 2. Ýþ Mahkemesi'nin 16/7/2007 tarih ve 2004/1610 esas, 2007/1145 karar sayýlý kararýnýn sonucu etkili olmamak üzere HUMK.nun 427/6. maddesi uyarýnca BOZULMASINA, dosyanýn gereði için Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna tevdiine, 11/11/2010 gününde oybirliði ile karar verildi.