16 Ocak 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27817

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

TS 886 YEMEKLİK AYÇİÇEK YAĞI STANDARDI’NIN REVİZYONU İLE

TS 1133 ENGİNAR, TS 1193 HAVUÇ, TS 1130 ISPANAK, TS 542 İNCİR EZMESİ,

TS 1132 KARPUZ, TS 11306 KİVİ, TS 541 KURU İNCİR, TS 1049 MAHLEP,

TS 1222 PATATES, TS 89 SALYANGOZ, TS 1206 SAP VE KÖK KEREVİZ,

TS 1131 SARIMSAK, TS 1205 TAZE BİBER VE TS 1194 YEŞİL SALATA VE

MARUL STANDARDLARININ TADİLİNE İLİŞKİN DIŞ TİCARETTE

STANDARDİZASYON TEBLİĞİ

(TEBLİĞ NO:2011/24)

MADDE 1 – (1) 29/6/2006 tarihli ve 26213 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 886 Yemeklik Ayçiçek Yağı Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından revize edilmiş olup, ek’te (Ek–1) yer aldığı şekliyle dış ticarette zorunlu uygulamaya konulmuştur.

MADDE 2 – (1) 4/6/2007 tarihli ve 26542 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1133 Enginar Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Enginar ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası (TS 1133 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Enginar),

             -     Çeşidi,

             -     Sınıfı,

             -     Boyu (isteğe bağlı),

             -     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 3 – (1) 10/5/1993 tarihli ve 21577 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1193 Havuç Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Havuç ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

-     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1193 şeklinde),

-     Ürünün adı (Havuç),

-     Çeşidi,

-     Sınıfı,

-     Boyu (En küçük ve en büyük çap veya kütle olarak) (isteğe bağlı),

-     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

-     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

-     Demet sayısı (Demetlenmişse),

-     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

-     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

-     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 4 – (1) 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1130 Ispanak Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Ispanak ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1130 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Ispanak),

             -     Yaprak halinde veya köklü olduğu,

             -     Çeşidi,

             -     Sınıfı,

             -     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (kg veya g), (sapları koparılmış dağınık hâldekiler için),

             -     Demet sayısı (demet hâlindekiler için),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 5 – (1) 31/7/1995 tarihli ve 22360 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 542 İncir Ezmesi Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 3.2 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

3.2 İşaretleme

İncir ezmesi ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari ünvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari ünvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası (TS 542 şeklinde),

             -     Ürünün adı (İncir ezmesi),

             -     Sınıfı,

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 6 – (1) 18/4/2007 tarihli ve 26497 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1132 Karpuz Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Karpuz ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

-  İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

-     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1132 şeklinde),

-     Ürünün adı (Karpuz),

-     Çeşidi,

-     Sınıfı,

-     Boyu (Boylanmış ise en büyük ve en küçük kütlesi “kg” olarak),

-     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

-     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

-     Net kütlesi, (en az, g veya kg) ve/veya karpuz sayısı,

-     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

-     Muhafaza şartları.

Dökme partilerde bu bilgiler bir etikete yazılarak partinin görünür bir yerine konulur. Ancak bunlarda boy, kütle veya sayının yazılması zorunlu değildir.

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir. ”

MADDE 7 – (1) 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 11306 Kivi Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 3.3 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

3.3 İşaretleme

Kivi ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 11306 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Kivi),

             -     Çeşidi,

             -     Sınıfı,

             -     Boyu,

             -     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (kg veya g),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 8 – (1) 19/2/2007 tarihli ve 26439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 541 Kuru İncir Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Kuru incir ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 541 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Kuru incir),

             -     Grubu (İşlenmiş grubunda ve Endüstriyel sınıfında aranmaz),

             -     Sınıfı,

             -     Tipi (Naturel grubunda ve endüstriyel sınıfında aranmaz),

             -     Boyu (Endüstriyel sınıfında aranmaz),

             -     Ürün yılı,

             -     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

             -     Katkı maddesi (kullanıldıysa),

             -     Doğal olarak (tabiî) kurutulduğu (isteğe bağlı),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi.

Tüketici (küçük) ambalâjlarında bu bilgilerden sadece firmanın ticari unvanı veya kısa adı veya varsa tescilli markası, ürünün adı, net kütlesi ve son tüketim tarihinin bulunması yeterlidir.

Gerektiğinde bu bilgiler ithalatçı ülkenin istediği yabancı dillerde de yazılabilir.”

MADDE 9 – (1) 8/5/1972 tarihli ve 14181 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1049 Mahlep Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 2.2 İşaretleme bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

2.2 İşaretleme

Mahlep ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1049 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Mahlep),

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 10 – (1) 10/10/2009 tarihli ve 27372 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1222 Patates Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.2 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.2 İşaretleme

Patates ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1222 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Patates),

             -     Çeşidi,

             -     Boyu (mm),

             -     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (kg veya g),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 11 – (1) 15/9/1964 tarihli ve 11807 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 89 Salyangoz Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 2.2 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

2.2 İşaretleme

Salyangoz ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

             -     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 89 şeklinde),

             -     Ürünün adı (Salyangoz),

             -     Türü,

             -     Sınıfı,

             -     Boyu,

             -     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

             -     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

             -     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

             -     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 12 – (1) 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1206 Sap ve Kök Kereviz Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Kereviz (sap ve kök) ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

-     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1206 şeklinde),

-     Ürünün adı (Kereviz),

-     Tipi,

-     Sınıfı,

-     Boyu (yapılmışsa – büyük, orta, küçük şeklinde),

             -     Beyazlaştırılmış olup olmadığı veya rengi (ürünler ambalajlı hâlde dışardan görünmüyorsa),

-     Menşei,

-     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

-     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

-     Net kütlesi (kg veya g),

-     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

-     Adedi veya demet sayısı,

-     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 13 – (1) 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1131 Sarmısak Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Standardın Türkçe adı Sarımsak olarak düzeltilmiştir.

Standard metninde yer alan “sarmısak” kelimesi “sarımsak” olarak düzeltilmiştir.

Madde 6.3 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Sarımsak ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında, açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

-     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1131 şeklinde),

-     Ürünün adı (Sarımsak) ve durumu (taze, yarıçap, mm olarak),

-     Çeşidi,

-     Sınıfı,

-     Boyu (Boylanmışsa, en büyük ve en küçük çap, mm olarak),

-     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

-     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

-     Net kütlesi ( kg veya g sapları koparılmış dağınık haldekiler için),

-     Demet veya hevenk sayısı (Demet veya ahenk halindekiler için),

-     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

-     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 14 – (1) 4/6/2007 tarihli ve 26542 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1205 Taze Biber Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Taze biber ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

-  İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

-     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1205 şeklinde),

-     Ürünün adı (Taze biber),

-     Çeşidi,

-     Sınıfı,

-     Boyu,

-     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

-     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

-     Net kütlesi (kg veya g),

-     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

-     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 15 – (1) 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan TS 1194 Yeşil Salata ve Marul Standardı, Türk Standardları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.

“Madde 6.3 İşaretleme aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

6.3 İşaretleme

Yeşil salata, marul ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı açıldığında tekrar kapatılmamalı veya tekrar kapatıldığında açılıp kapatıldığı belli olmalıdır.

             -     İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresinin yazılması),

-     Bu standardın işaret ve numarası ( TS 1194 şeklinde),

-     Ürünün adı (Yeşil salata, marul),

-     Sınıfı,

-     Tipi,

-     Boyu,

-     Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe bağlı),

-     Parti, seri veya kod numaralarından en az biri,

-     Net kütlesi (en az g veya kg olarak),

-     Firmaca tavsiye edilen son tüketim tarihi,

-     Büyük ambalajlardaki küçük tüketici ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı).

Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”

MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinden on beş (15) gün sonra yürürlüğe girer.

MADDE 17 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

 

Ekleri için tıklayınız.