21 Ocak 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27822

YÖNETMELİK

İstanbul Kültür Üniversitesinden:

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 10/6/2005 tarihli ve 25841 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İstanbul Kültür Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 4 – Lisansüstü programlara başvuru koşulları şunlardır:

             a) Yükseklisans programına başvurabilmek için adayların; her program için özel olarak belirlenmiş lisans programlarına ilişkin bir lisans diplomasına sahip olmaları, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den başvurduğu programın puan türünde belli programlar için ilan edilen özel koşullar dışında en az 55 standart puan almış olmaları ve daha önce disiplin suçu nedeniyle herhangi bir yüksek lisans programından ilişiklerinin kesilmemiş olması gerekir. Lisans programına kayıtlı öğrenciler, lisans derecesi almak için gerekli olan ders yüküne ek olmaması ve zorunlu olan kredi hesabında yer almaması kaydıyla lisans öğrenimlerinin son yılında, Senato kararı ile bir yüksek lisans programına kaydolarak en fazla üç ders alabilir ve başarılı olmaları durumunda bu dersleri yüksek lisans ders yüküne saydırabilirler.

             b) Doktora programına başvurabilmek için adayların; her program için özel olarak belirlenmiş lisans veya yüksek lisans programlarına ilişkin bir lisans veya yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakülteleri lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları, ALES’den başvurduğu programın puan türünde belli programlar için ilan edilen özel koşullar dışında en az 55, lisans diplomasıyla başvuranların 70 standart puan almış olmaları ve daha önce disiplinsizlik suçu nedeniyle herhangi bir yüksek lisans veya doktora programından ilişiklerinin kesilmemiş olması gerekir.

             c) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların; her program için özel olarak belirlenmiş lisans veya yüksek lisans programlarına ilişkin bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, ALES’in sözel kısmından belli programlar için ilan edilen özel koşullar dışında en az 55, lisans diplomasıyla başvuranların 70 standart puan almış olmaları ve daha önce disiplin suçu nedeniyle herhangi bir yüksek lisans veya doktora programından ilişiklerinin kesilmemiş olması gerekir.

             ç) Yabancı uyruklu adayların ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabul koşulları, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü alınarak ilgili Enstitü Kurulunun önerisi ve Senato kararıyla belirlenir. Söz konusu adaylar için lisansüstü programlara başvurularda ALES şartı aranmaz.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 5 – Adaylar, kayıt yaptırmak istedikleri programı belirten dilekçeye, öğrenim durumlarını gösteren belgeyi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca istenen diğer belgeleri ekleyerek, süresi içinde ilgili Enstitü Müdürlüğüne başvururlar. Başvuru için gerekli diploma yurtdışından alınmış ise, bunun YÖK tarafından denkliğinin kabul edildiğine dair belgenin aslının veya Kurumca onaylı suretinin de verilmesi gerekir. Yabancı dil sınavına tabi olanlar, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından sınav açılması kabul edilmiş dillerin hangisinden sınava gireceklerini de belirtirler.

             Yabancı uyruklu adayların başvurdukları lisansüstü programı izleyebilecekleri kadar Türk dili ve yabancı dil yeterliliğine sahip olup olmadıklarının tespitine ilişkin esaslar, ilgili anabilim dalının önerisi, ilgili Enstitü Kurulu kararı ve Senato onayıyla belirlenir.”

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü yürütür.