9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Maliye Bakanlýðý (Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý)ndan:

GELÝR ÝDARESÝ BAÞKANLIÐI PERSONELÝ GÖREVDE YÜKSELME VE

UNVAN DEÐÝÞÝKLÝÐÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasý esas alýnarak, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý personelinin atama, görevde yükselme ve unvan deðiþikliklerine iliþkin usul ve esaslarý belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý merkez ve taþra teþkilatýnda görev yapan personelden 5 ve 25 inci maddelerde belirtilen unvanlara atanacaklarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ile 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayýlý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun ve 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Esaslarýna Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlýk: Maliye Bakanlýðýný,

b) Baþkan: Gelir Ýdaresi Baþkanýný,

c) Baþkanlýk: Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýný,

ç) Fiilen çalýþmýþ olmak: Yýllýk, mazeret, hastalýk ve refakat izinlerinde geçirilen süreler dâhil iþgal edilen kadroya ait unvanda fiilen çalýþýlan süreyi,

d) Görevde yükselme eðitimi: Görevde yükselme sýnavýna tabi olan unvanlar için görevin özelliklerine göre verilecek eðitimi,

e) Görevde yükselme sýnavý: Görevde yükselme eðitimini tamamlayanlar için, Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnýn koordinasyonunda, Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü veya yüksek öðretim kurumlarýndan birine yaptýrýlacak yazýlý sýnavý,

f) Hizmet grubu: 5 inci maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen ve hiyerarþi, görev, yetki ve sorumluluk açýsýndan benzer veya ayný düzeydeki unvanlardan teþekkül eden gruplarý,

g) Hizmet süresi: 8/6/1984 tarihli ve 217 sayýlý Devlet Personel Baþkanlýðý Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamýndaki kamu kurum ve kuruluþlarýnda geçen fiili hizmet süresi (iþçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen süreler, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 72 nci maddesi uyarýnca verilen izinler ve her türlü aylýksýz izin süreleri hariç) ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri,

ð) Ýþ günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diðer günleri,

h) Personel deðerlendirme formu: Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Esaslarýna Dair Genel Yönetmelik ekinde yer alan personel deðerlendirme formunu,

ý) Unvan deðiþikliði sýnavý: Asgari ortaöðretim düzeyinde mesleki veya teknik eðitim sonucu ihraz edilen unvanlara iliþkin görevlere Baþkanlýk personelinden yapýlacak atamalar için Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü veya yüksek öðretim kurumlarýndan birisine görevde yükselme eðitimine tabi tutulmaksýzýn yaptýrýlacak yazýlý sýnavý,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Hizmet Gruplarý ve Unvan Deðiþikliðine Tabi Kadrolar

Hizmet gruplarý ve unvan deðiþikliðine tabi kadrolar

MADDE 5 (1) Görevde yükselme suretiyle atama yapýlacak kadrolar hizmet gruplarý itibarýyla aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Yönetim Hizmetleri Grubu;

1) Þef.

b) Bilgi Ýþlem Hizmetleri Grubu;

1) Çözümleyici.

c) Ýdari Hizmetler Grubu;

1) Bilgisayar iþletmeni, veri hazýrlama ve kontrol iþletmeni, yoklama memuru, memur, veznedar, tahsildar, icra memuru.

2) Koruma ve güvenlik görevlisi, þoför.

ç) Yardýmcý Hizmetler Grubu;

1) Hizmetli.

(2) Unvan deðiþikliðine tabi kadrolar aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Mühendis, mimar, istatistikçi, programcý, mütercim, tekniker ve teknisyen.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Unvanlara Atanma Þartlarý

Görevde yükselme sýnavýna tabi olan unvanlara atanacaklarda aranacak þartlar

MADDE 6 (1) 5 inci maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen unvanlara görevde yükselme suretiyle yapýlacak atamalarda, Baþkanlýkta en az iki yýl çalýþmýþ olmak ve yapýlacak görevde yükselme sýnavýnda baþarýlý olmakla birlikte, unvanlar itibarýyla aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Þef unvanýna atanabilmek için;

1) Asgari dört yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak ve asgari üç yýl hizmeti bulunmak,

2) Görevde yükselme eðitimine son baþvuru tarihi itibarýyla koruma ve güvenlik görevlisi, þoför ve hizmetli unvanlarýnda bulunmamak.

b) Çözümleyici unvanýna atanabilmek için;

1) Asgari dört yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak,

2) Mühendis veya istatistikçi unvanlarýnda bulunmak veya programcý unvanýnda asgari dört yýl hizmeti bulunmak,

3) Görevde yükselme eðitimine baþvuru tarihi itibarýyla son beþ yýl içinde asgari, KPDSden elli veya TOEFLdan (IBT) altmýþ veya IELTSden beþ puan alarak Ýngilizce bildiðini belgelemek,

4) Asgari bir iþletim sisteminin uygulamasý ile bir programlama dili bildiðini belgelemek.

c) Bilgisayar iþletmeni, veri hazýrlama ve kontrol iþletmeni, yoklama memuru, memur, veznedar, tahsildar veya icra memuru unvanlarýna atanabilmek için;

1) Asgari lise veya dengi okul mezunu olmak,

2) Þoför, koruma ve güvenlik görevlisi veya hizmetli kadrolarýnda görev yapan personelin asgari beþ yýl hizmeti bulunmak.

ç) Koruma ve güvenlik görevlisi unvanýna atanabilmek için;

1) Asgari lise veya dengi okul mezunu olmak,

2) Hizmetli unvanýnda asgari üç yýl hizmeti bulunmak,

3) Erkek adaylar için askerliðini yapmýþ olmak,

4) Yirmi bir yaþýný doldurmuþ olmak,

5) 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayýlý Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile 7/10/2004 tarihli ve 25606 sayýlý Resmî Gazete(de yayýmlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasýna Ýliþkin Yönetmelikte belirtilen þartlarý taþýmak.

d) Þoför unvanýna atanabilmek için;

1) Asgari lise veya dengi okul mezunu olmak,

2) Hizmetli unvanýnda asgari iki yýl hizmeti bulunmak,

3) (B) veya (E) tipi sürücü belgelerinden birine sahip olmak.

Unvan deðiþikliði suretiyle atanacaklarda aranacak þartlar

MADDE 7 (1) Unvan deðiþikliði suretiyle atanacaklarda, yapýlacak unvan deðiþikliði sýnavý ile birlikte unvanlar itibarýyla aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Mühendis, mimar, istatistikçi, mütercim, tekniker ve teknisyen unvanlarýna atanabilmek için;

1) Atanacaðý unvaný öðrenim durumu itibarýyla kazanmýþ olmak.

b) Programcý unvanýna atanabilmek için;

1) Atanacaðý unvaný öðrenim durumu itibarýyla kazanmýþ olmak,

2) Mühendis veya istatistikçi unvanlarýnda bulunmak veya tekniker, teknisyen, bilgisayar iþletmeni ve veri hazýrlama ve kontrol iþletmeni unvanlarýndan birinde asgari iki yýl hizmeti bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Görevde Yükselme Eðitimi Esaslarý

Eðitimin duyurusu ve baþvuru

MADDE 8 (1) Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnýn yapacaðý görevde yükselme eðitimine iliþkin duyuruda, atama yapýlacak yerler, atama yapýlacak unvan, kadro sayýsý, baþvuru süresi ve eðitime katýlacak personelde aranýlacak þartlar yer alýr. Eðitime katýlmak isteyen personelin baþvurusu, görev yaptýðý birim aracýlýðýyla merkezde Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýna, Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnda Ýnsan Kaynaklarý Müdürlüðüne, Defterdarlýklarda ise Personel Müdürlüðüne gönderilir. Baþvurularýn, bu birimler tarafýndan þartlarýn saðlanýp saðlanmadýðý yönünden kontrol edilmesini müteakip, baþvurusu kabul edilen personele ait belgeler, Personel Deðerlendirme Formu da doldurulmak suretiyle hizmet belgesiyle birlikte atanmak istediði ile intikal ettirilir. Görevde yükselme eðitiminin yeri, tarihi, konularý ve diðer hususlar eðitime katýlacaklara en az 15 gün önce Baþkanlýkça duyurulur.

(2) Eðitim duyurusu, eðitimin baþlama tarihinden asgari kýrk beþ gün önce ilan edilerek merkez ve taþra birimlerine gönderilir. Baþvuru süresi beþ iþ gününden az olamaz.

Eðitime katýlma

MADDE 9 (1) Görevde yükselme eðitimine baþvurabilmek için, baþvuru süresinin son günü itibarýyla 6 ncý maddede belirtilen unvanlar için sýnav hariç aranýlan diðer þartlarý taþýmak gerekir.

(2) Aday memurlar, görevden uzaklaþtýrma hali devam edenler ve Baþkanlýk kadrosunda bulunmayanlar görevde yükselme eðitimine baþvuramazlar.

(3) Baþkanlýk kadrolarýnda yer almakla birlikte baþka kurumlarda geçici görevli bulunanlar, bu durumlarýný sonlandýrmalarý þartýyla görevde yükselme eðitimine katýlabilirler.

(4) Görevde yükselme eðitimi duyurusunda belirtilen eðitimlerden en fazla ikisine baþvurulabilir. Eðitime katýlmaya hak kazananlar, bunlardan yalnýzca birinin eðitimine katýlabilirler.

Deðerlendirme komisyonlarý

MADDE 10 (1) Deðerlendirme komisyonlarý, atama yapýlmasý planlanan yerlerde kurulur. Komisyon, görevde yükselme eðitimine yapýlacak baþvurularý deðerlendirmek üzere merkezde Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanýnýn baþkanlýðýnda en az bir Gelir Ýdaresi Grup Baþkaný ve en az bir Müdürün katýlýmýyla; Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnda Gelir Ýdaresi Grup Müdürünün baþkanlýðýnda en az iki Müdürün katýlýmýyla; Defterdarlýklarda ise Defterdar Yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda en az iki Müdürün katýlýmýyla oluþturulur.

Eðitime alýnacak personelin seçimi

MADDE 11 (1) Görevde yükselme eðitimine alýnacaklarýn sayýsý, atama yapýlacak yerler itibarýyla ilan edilen kadro sayýsýnýn üç katýný aþamaz. Bu sayýnýn ilan edilen kadro sayýsýnýn üç katýný aþmasý halinde, eðitime alýnacak personel, Personel Deðerlendirme Formunda belirtildiði þekilde puanlama yapýlmak suretiyle toplam puaný en fazla olandan baþlamak üzere tespit edilir. Eðitime katýlmaya hak kazanan personele ait liste, Deðerlendirme Komisyonu tarafýndan, duyuruda belirtilen son baþvuru tarihinden itibaren en geç on iþ günü içinde internet sitesinde yayýmlanýr veya ilan panosunda duyurulur. Ayrýca söz konusu liste, ilgilisine teblið edilmek üzere birimine yazý ekinde gönderilir.

(2) Adaylar, gerekçelerini belirtmek suretiyle Personel Deðerlendirme Formu sonucuna göre yapýlan tespite, sonuçlarýn duyurulmasýndan itibaren en geç beþ iþ günü içinde Deðerlendirme Komisyonuna yazýlý olarak itiraz edebilirler. Yapýlacak itirazlar komisyon tarafýndan itiraz süresinin bitim tarihini müteakip en geç yedi iþ günü içinde deðerlendirilir ve sonuç, ilgiliye yazýlý olarak bildirilir.

(3) Görevde yükselme eðitimine katýlacaklarý kesinleþen personele ait liste, beþ iþ günü içinde Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýna iletilir.

(4) Herhangi bir nedenle eðitime katýlmayanlarýn yerine baþka adaylar eðitime alýnmaz.

(5) Görevde yükselme sýnavýna herhangi bir sebeple katýlmayanlar ile bu sýnavda baþarýsýz olanlar veya baþarýlý olup da sýnav tarihinden itibaren iki yýllýk süreyi aþmamak üzere, ayný unvanla ilgili müteakip sýnava kadar atanmamýþ olanlar; bu unvanla ilgili düzenlenecek eðitim ve sýnava iliþkin usul ve esaslara tabidirler.

Eðitimin düzenlenme þekli ve süresi

MADDE 12 (1) Görevde yükselme eðitimine iliþkin onaylar merkezde Baþkanlýktan, taþrada ise ilgisine göre Vergi Dairesi Baþkanlýðý veya Defterdarlýktan alýnýr.

(2) Görevde yükselme eðitimi Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnca, Baþkanlýkça eðitimin bölgesel veya il düzeyinde düzenlenmesine karar verilmesi halinde ise belirlenecek Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnca yapýlýr.

(3) Görevde yükselme eðitimi; 13 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan ortak ders konularýndan asgari otuz saat, (g) bendinde yer alan konulardan asgari doksan saat olmak üzere düzenlenir. Günlük ders süresi yedi saati aþamaz. Eðitime katýlmaya hak kazananlarýn eðitim programýna devam etmeleri þarttýr.

(4) Ýlgili mevzuatý uyarýnca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eðitime katýlma þartý aranmaz. Aylýksýz izinde bulunanlar, eðitim programý ile öngörülen toplam sürenin en az yarýsý kadar eðitime katýlmalarý kaydýyla, bu eðitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sýnavýna girebilirler.

(5) Dördüncü fýkrada belirtilen izinler dýþýnda, zorunlu olduðu belgelendirilen hâllerde, eðitim süresince izin kullanmamýþ olan personele on saate kadar izin verilebilir.

Eðitimin konularý

MADDE 13 (1) Görevde yükselme eðitimi aþaðýdaki konularý kapsar:

a) T.C. Anayasasý,

1) Genel esaslar,

2) Temel hak ve ödevler,

3) Devletin temel organlarý,

b) Atatürk ilkeleri ve inkýlâp tarihi, ulusal güvenlik,

c) Devlet teþkilatý ile ilgili mevzuat,

ç) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ve ilgili mevzuat,

d) Türkçe dil bilgisi ve yazýþma kurallarý,

e) Halkla iliþkiler,

f) Etik davranýþ ilkeleri,

g) Atanýlacak unvanýn görev alaný ve görevin niteliði ile ilgili konular.

(2) Düzenlenecek eðitim programlarýnda birinci fýkranýn (g) bendinde belirtilen konulara iliþkin eðitimin aðýrlýðý yüzde yetmiþ beþtir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Sýnavlara Ýliþkin Usul ve Esaslar

Sýnav usul ve esaslarý

MADDE 14 (1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavlarý yazýlý olarak yapýlýr.

(2) Görevde yükselme sýnav sorularýnýn yüzde yirmi beþi, 13 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan konulardan, yüzde yetmiþ beþi ise ayný maddenin birinci fýkrasýnýn (g) bendindeki konulardan oluþur.

(3) Görevden uzaklaþtýrma hali devam edenler veya Baþkanlýk kadrosunda bulunmayanlar sýnava katýlamazlar.

(4) Baþkanlýk kadrolarýnda bulunmakla birlikte baþka kurumlarda geçici görevli olanlar bu durumlarýný sonlandýrmalarý þartýyla sýnavlara katýlabilirler.

(5) Ýlan edilen sýnav sonuçlarý; sýnavýn yapýldýðý tarihten itibaren iki yýllýk süreyi aþmamak üzere, ayný görev için yapýlacak müteakip sýnava kadar geçerlidir.

Sýnav kurullarýnýn oluþumu

MADDE 15 (1) Sýnav kurulu, Baþkanlýk onayý ile bir baþkan ve dört üyeden teþekkül eder. Sýnav kurulunda yeteri kadar yedek üye görevlendirilir. Asil üyenin katýlamadýðý toplantýya yedek üye katýlýr.

(2) Sýnav kurulu baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsa dahi eþlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavda görev alamazlar. Görev aldýklarýnýn tespit edilmesi halinde, bunlarýn sýnav kurulu baþkan veya üyeliði sona erdirilir ve yerlerine yeni baþkan, üye veya üyeler görevlendirilir.

Sýnav kurullarýnýn görevleri ve çalýþma usulü

MADDE 16 (1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavýna tabi olan unvanlar için oluþturulan sýnav kurullarý, sýnavlarda sorulacak sorularýn bilgi kaynaðýnýn hazýrlanmasýndan veya hazýrlattýrýlmasýndan, ilgili personele verilmesinin saðlanmasýndan, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan, yapýlacak itirazlarýn sonuçlandýrýlmasýndan ve bu konuya iliþkin diðer iþlemlerden sorumludur.

(2) Sýnav kurullarý, üye tam sayýsý ile toplanýr ve çoðunlukla karar verir. Oylamada çekimser oy kullanýlamaz. Karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleri ile birlikte belirtmek zorundadýrlar.

(3) Sýnav kurullarýnýn sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnca yürütülür.

Sýnav duyurusu ve baþvuru

MADDE 17 (1) Sýnava katýlma þartlarý, sýnav açýlan görevin kadro unvaný, atama yapýlacak kadro sayýsý, atama yapýlacak yerler ile sýnav konularý, sýnav tarihi ve son baþvuru tarihi gibi konular Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnca ilan edilir.

(2) Sýnav duyurusu, sýnav tarihinden asgari kýrk beþ gün önce Baþkanlýk internet sitesinde ilan edilir ve merkez ve taþra birimlerine de gönderilir.

(3) Son baþvuru tarihi ile sýnav tarihi arasýndaki süre on beþ iþ gününden az olamaz. Sýnav baþvurularý, Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnda Ýnsan Kaynaklarý Grup Müdürlüðü, Defterdarlýklarda ise Personel Müdürlüðü aracýlýðýyla atama yapýlacak ilin Deðerlendirme Komisyonuna intikal ettirilir. Deðerlendirme Komisyonunca baþvurusu kabul edilenlere iliþkin liste, son baþvuru tarihinden itibaren beþ iþ günü içinde elden veya postayla Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýna ulaþtýrýlýr. Sýnav baþvurularý, ilanda belirtilmesi þartýyla elektronik ortamda da yaptýrýlabilir.

Baþarý notu

MADDE 18 (1) Sýnavlarda baþarýlý sayýlabilmek için yüz üzerinden asgari yetmiþ puan alýnmasý þarttýr.

(2) Sýnavlarda yetmiþ ve üzeri puan alanlarýn sayýsý atama yapýlacak kadro sayýsýndan fazla ise yapýlacak baþarý sýralamasýna göre ilanda belirtilen kadro sayýsý kadar kiþi baþarýlý sayýlýr. Ancak baþarý puanýna göre yapýlan sýralama neticesinde, baþarýlý sayýlan son sýradaki adayla ayný puaný alan adaylarýn bulunmasý halinde, bunlardan atamasý yapýlacak personel, Personel Deðerlendirme Formunda belirtildiði þekilde puanlama yapýlmak suretiyle toplam puaný en fazla olandan baþlamak üzere tespit edilir.

Sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasý

MADDE 19 (1) Sýnav sonuçlarý, sýnavý yapan kurum tarafýndan sýnav kuruluna intikal ettirildiði tarihi takip eden beþ iþ günü içinde sýnav kurulunca deðerlendirilerek, personelin atanacaðý il de belirtilmek suretiyle internet sitesinde yayýmlanýr. Ayrýca sonuçlar yazýlý olarak ilgili yerlere gönderilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 20 (1) Sýnava katýlanlar, gerekçelerini de belirtmek suretiyle sýnav sonuçlarýna yazýlý olarak itiraz edebilirler. Ýtirazlar, sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasýný müteakip en geç beþ iþ günü içinde sýnav kuruluna yapýlýr.

(2) Ýtiraz, sýnav kurulu tarafýndan en geç itiraz süresinin bitim tarihini müteakip on beþ iþ günü içinde deðerlendirilir ve sonuç, ilgiliye yazýlý olarak bildirilir.

Sýnav belgelerinin saklanmasý

MADDE 21 (1) Sýnavlarda baþarý gösterenlerin sýnavla ilgili belgeleri ilgililerin özlük dosyalarýnda, baþarýsýz olanlara iliþkin sýnav belgeleri ise sýnavý yapan birimlerce dava açma süresinden az olmamak kaydýyla ayný unvan için yapýlacak bir sonraki sýnava kadar saklanýr.

Sýnavlarda baþarýlý olanlarýn atanmasý

MADDE 22 (1) Sýnavlarda baþarýlý olanlarýn atamalarý üç ay içerisinde sýnav ilanýnda belirtilen yerlere yapýlýr.

(2) Sýnavlarda baþarýlý olanlardan, atanma þartlarýný taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlarýn sýnavlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz, atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Sýnavlarda baþarýlý olarak atanmaya hak kazanmýþ olanlardan, görevden uzaklaþtýrma hali devam edenlerin, göreve iade edilinceye kadar atamalarý yapýlmaz.

(3) Atama onaylarýnýn, ilgili birime intikal ettiði tarihten itibaren en geç on beþ iþ günü içinde ilgililere teblið edilerek, görevlerinden ayrýlmalarý saðlanýr.

(4) Atamasý yapýlýp da süresi içinde göreve baþlamayanlar ile atama onaylarýnýn iptalini talep edenlerin atamalarý iptal edilir.

(5) Görevde yükselme sýnavý sonucu atamasý yapýlanlar atandýklarý il sýnýrlarý içerisinde fiilen iki yýl görev yapmak zorundadýrlar. Bu sürenin hesabýnda, yýllýk, mazeret, hastalýk ve refakat izinlerinde geçirilen süreler fiilen çalýþýlmýþ sayýlýr. Bu süreyi doldurmayanlarýn atamalarý, daha önce bulunduklarý unvana atanmayý kabul etmeleri halinde yapýlabilir. Ancak, bu þekilde atamasý yapýlan personelin feragat ettiði unvana tekrar atanabilmesi, atama yapýlacak yerin ilk atamanýn yapýldýðý il olmasý kaydýyla mümkündür. Bu þekilde atananlar, atandýklarý il sýnýrlarý içerisinde eksik kalan sürelerini tamamlamak zorundadýrlar. Atama yapýldýktan sonra özür halleri ortaya çýkanlar, atanmak istedikleri yerde boþ kadro bulunmasý kaydýyla, bu süreyi tamamlamadan durumlarýna uygun yerlere atanabilirler. Özür halleriyle ilgili olarak, 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Devlet Memurlarýnýn Yer Deðiþtirme Suretiyle Atanmalarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(6) Duyurulan kadro veya pozisyonlardan;

a) Atanma þartlarýný taþýmadýklarý için sýnavlarýn geçersiz sayýlmasý veya bu sebeple atamalarýn iptal edilmesi, atanýlan göreve geçerli bir mazeret olmaksýzýn süresi içinde baþlanýlmamasý ya da atanma hakkýndan vazgeçilmesi,

b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çýkarýlma, baþka unvanlý kadro veya pozisyonlara ya da baþka bir kuruma naklen atanma,

sebepleriyle boþ kalan veya boþalanlara, görevde yükselme veya unvan deðiþikliði sýnavý tarihinden itibaren iki yýllýk süreyi aþmamak üzere ayný unvanlý kadro veya pozisyonlar için yapýlacak müteakip sýnava kadar, sýnavý kazandýklarý hâlde kadro yetersizliði nedeniyle atamasý yapýlamayan personelin baþarý sýrasýna göre atamalarý yapýlabilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Sýnavsýz atama

MADDE 23 (1) Sýnavsýz atamalar aþaðýdaki esaslar çerçevesinde yapýlýr:

a) Bilgisayar iþletmeni, veri hazýrlama ve kontrol iþletmeni, yoklama memuru, memur, veznedar, tahsildar, icra memuru unvanlarý arasýnda 6 ncý maddede belirtilen þartlar aranmaksýzýn sýnavsýz geçiþ yapýlabilir.

b) Atanýlacak unvanýn gerektirdiði þartlarý taþýmalarý kaydýyla koruma ve güvenlik görevlisi ile þoför unvanlarý arasýnda sýnav yapýlmaksýzýn geçiþ yapýlabilir.

c) Personel, talepte bulunmasý durumunda, daha önce bulunduklarý unvanlara veya daha alt unvanlara sýnavsýz atanabilir.

ç) Mesleðe, özel yarýþma sýnavýna tabi tutulmak suretiyle 26/12/2009 tarihli ve 27444 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe giren Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Gelir Uzmanlýðý Yönetmeliðinin 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2) numaralý alt bendi kapsamýnda alýnan ve yeterlik sýnavýnda baþarýlý olarak gelir uzmaný kadrosuna atananlar, talepte bulunmalarý ve bu unvaný öðrenim durumlarý itibariyle kazanmýþ olmalarý þartýyla mühendis veya istatistikçi unvanlarýna atanabilirler.

Zorunlu unvan deðiþimi

MADDE 24 (1) Adli veya idari soruþturma sonucu ya da saðlýk nedenleriyle görevini yürütemeyeceði anlaþýlanlar ihraz etmiþ olduðu unvanla ayný düzeyde olan unvanlara, önceki unvanlarýna ya da daha alt unvanlara kazanýlmýþ hak aylýk dereceleri ile sýnavsýz atanýrlar.

(2) 2918 sayýlý Karayollarý Trafik Kanunu ve ilgili diðer mevzuat hükümlerine göre sürücü belgesi iptal edilen veya iki aydan fazla süreyle geçici olarak alýnan þoförler; ihraz etmiþ olduðu unvanla ayný düzeyde olan unvanlara, önceki unvanlarýna, önceki unvanýn bulunmamasý halinde daha alt unvanlara atanýrlar.

Naklen atamalar

MADDE 25 (1) Diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnda daire tabibi, hemþire, mühendis, mimar, istatistikçi, tekniker, teknisyen, bilgisayar iþletmeni, veri hazýrlama ve kontrol iþletmeni, memur, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, þoför ve hizmetli unvanlarýnda görev yapanlar, aþaðýda belirtilen genel ve özel þartlarý taþýmalarý ve Baþkanlýk tarafýndan uygun görülmesi halinde ayný unvanla veya ihraz etmiþ olduklarý unvanla ayný düzeyde olan unvanlara ya da daha alt düzeydeki unvanlara naklen atanabilirler. Bu unvanlar dýþýnda naklen atama yapýlamaz.

a) Genel þartlar;

1) Askerlik hariç Devlet memuriyetinde asgari üç, en fazla on iki yýl hizmeti bulunmak,

2) Baþvuru tarihi itibariyle daire tabibi unvanýna atanacaklar için kýrk, diðer unvanlar için otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak,

3) Adli veya idari bir ceza almamýþ olmak.

b) Özel þartlar;

1) Bilgisayar iþletmeni, veri hazýrlama ve kontrol iþletmeni, memur ve veznedar unvanlarýna atanabilmek için asgari dört yýllýk yüksek öðrenimi bitirmiþ olmak,

2) Koruma ve güvenlik görevlisi unvanýna atanabilmek için asgari lise veya dengi okul mezunu olmak ve 5188 sayýlý Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen diðer þartlarý taþýmak,

3) Hizmetli ve þoför unvanlarýna atanabilmek için, asgari lise veya dengi okul mezunu olmak.

(2) Baþkanlýk merkez ve taþra teþkilatýnda bu Yönetmeliðe tabi unvanlarda görev yapmakta iken baþka kurum kadrolarýna naklen atanan personel, adli ve idari ceza almamýþ olmak kaydýyla kadro ve hizmet ihtiyacý dikkate alýnarak, Baþkanlýkta görev yaptýklarý eski unvanlarýna veya ihraz etmiþ olduklarý unvanla ayný düzeyde ya da daha alt düzeyde olan unvanlara atanabilirler.

Özürlülerin eðitimi ve sýnavý

MADDE 26 (1) Baþkanlýk, bu Yönetmelikte yer verilen görevlere iliþkin þartlarý taþýyan ve atanýlacak görevi yapabilecek durumda bulunan özürlülerin eðitimlerinin ve sýnavlarýnýn yapýlabilmesi için gerekli tedbirleri alýr.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 27 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Esaslarýna Dair Genel Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 28 (1) 5/5/2006 tarihli ve 26159 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 29 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 30 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.