9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Maliye Bakanlýðý (Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý)ndan:

GELÝR ÝDARESÝ BAÞKANLIÐI GELÝR UZMANLIÐI YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 26/12/2009 tarihli ve 27444 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Gelir Uzmanlýðý Yönetmeliðinin 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Yazýlý sýnavýn yapýldýðý tarihte otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Giriþ sýnavý duyurusunda atama yapýlacak birden çok il belirlenmiþse, adaylar baþvuru sýrasýnda sadece bir ili tercih edebilirler; tercih edilen bu ilin ilçelerine de atama yapýlacaðý belirlenmiþse adaylar atanmak istedikleri yerleri öncelik sýrasýna göre belirtirler ve daha sonra bu tercihlerinden vazgeçemezler.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Uzman yardýmcýlarýnýn atanacaðý yerlerin giriþ sýnavý duyurusunda belirlendiði durumlarda, bu sýnavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; bu yerler itibarýyla, 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1) ve (2) numaralý alt bentleri göz önünde bulundurulmak suretiyle ve adaylarýn baþvuru sýrasýnda tercih ettikleri il dikkate alýnarak en yüksek puan alan adaydan baþlamak üzere, o il için atama yapýlacak toplam kadro sayýsýnýn iki katýna kadar aday sözlü sýnava çaðrýlýr. Son sýradaki adayla eþit puan alan adaylar da sözlü sýnava çaðrýlýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Yedek listede yer alan adaylarýn haklarý ayný il için yapýlacak müteakip yazýlý sýnav tarihine kadar geçerli olup, daha sonraki sýnavlar için müktesep hak veya herhangi bir öncelik teþkil etmez. Ayrýca, bu süre içerisinde baþka bir il için açýlan sýnavda baþarýlý olarak atamasý yapýlan yedek adaylarýn haklarý sona erer.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Giriþ sýnavý duyurusunda atanýlacak yerlerin belirlenmiþ olmasý halinde, atanýlan yerlerde beþ yýl süreyle çalýþýlmasý zorunludur. Bu sürenin hesabýnda, fiilen çalýþýlmayan sürelerden yalnýzca yýllýk izinde geçirilen süreler fiilen çalýþýlmýþ sayýlýr. Bu süreyi doldurmayanlarýn kurum içi nakilleri yapýlmaz. Ancak, göreve baþladýktan sonra özür halleri ortaya çýkanlar ile karþýlýklý yer deðiþtirme suretiyle atanma isteminde bulunanlar, atanmak istedikleri yerlerde hizmetlerine ihtiyaç duyulmasý kaydýyla, bu süreyi tamamlamadan durumlarýna uygun yerlere atanabilirler. Özür halleriyle ilgili olarak, 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla yürürlüðe konulan Devlet Memurlarýnýn Yer Deðiþtirme Suretiyle Atanmalarýna Ýliþkin Yönetmeliðin bu husustaki hükümleri uygulanýr. Atanýlan yerde beþ yýl süreyle çalýþma zorunluluðunu doldurmamýþ uzman ve uzman yardýmcýlarý karþýlýklý yer deðiþtirme talebinde bulunabilir. Karþýlýklý yer deðiþtirme talebinde bulunan kiþilerin atamasýnýn yapýlmasý halinde sonradan vazgeçme talepleri dikkate alýnmaz.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 21 (1) Uzman yardýmcýsý kadrosuna atananlar, Baþkanlýkça uygun görülen yer veya yerlerde temel mesleki eðitim kursuna tabi tutulurlar. Uzman yardýmcýlarýnýn, temel mesleki eðitim kursunda baþarýlý olabilmeleri için görmüþ olduklarý konulara iliþkin yapýlacak sýnavlar ile kurs sonunda yapýlacak genel sýnavdan 100 üzerinden en az 60 puan almalarý zorunludur.

(2) Kursu baþarýyla tamamlayan uzman yardýmcýlarý atamalarý yapýlan yerlerde yeterlik sýnavýna kadar stajyer olarak çalýþtýrýlýrlar. Staj çalýþmalarý sonunda yanlarýnda staj yaptýklarý birim amirleri tarafýndan uzman yardýmcýlarýnýn çalýþmalarý ve genel davranýþlarý hakkýndaki görüþlerine yer verdikleri Ek-1de yer alan Staj Deðerlendirme Belgesi düzenlenir. Staj Deðerlendirme Belgesinin ilki uzman yardýmcýlarýnýn iþe baþladýklarý tarihi takip eden birinci yýlýn, ikincisi ise ikinci yýlýn sonundan itibaren otuz iþ günü içinde düzenlenerek Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýna gönderilir. Ýlk staj notu 60 puanýn altýnda olan uzman yardýmcýsý baþka bir birim amirinin emrinde görevlendirilir. Ýki staj notunun ortalamasý genel staj puanýný oluþturur ve genel staj puaný 100 üzerinden en az 60 puan olanlar baþarýlý sayýlýrlar.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 22 (1) Yapýlan temel mesleki eðitim kursu sonunda baþarýlý olamayanlar ile baþarýlý olup da staj çalýþmalarý sonunda baþarýlý olamayan uzman yardýmcýlarý yeterlik sýnavý beklenmeksizin derecelerine uygun memur kadrosuna atanýrlar.

(2) Yapýlan sýnavlarda baþarýlý olmakla birlikte, staj çalýþmalarý sonunda baþarýlý olamayanlarýn bu sýnavlara katýlmýþ olmalarý, uzman kadrosuna atanmak için kazanýlmýþ hak teþkil etmez.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve birinci fýkradan sonra gelmek üzere aþaðýdaki ikinci fýkra eklenmiþ ve mevcut ikinci fýkra üçüncü fýkra olarak teselsül edilmiþtir.

(1) Yeterlik sýnavý aþaðýda belirtilen konulardan oluþur:

a) 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1) numaralý alt bendinde belirtilen okullardan mezun olanlar için:

1) 13/12/1983 tarihli ve 178 sayýlý Maliye Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname, 5345 sayýlý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun, 7/9/2005 tarihli ve 25929 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnýn Kuruluþ ve Görev Yönetmeliði, 24/12/1994 tarihli ve 22151 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Daireleri Kuruluþ ve Görev Yönetmeliði, Vergi Daireleri Ýþlemleri hakkýndaki ilgili mevzuat,

2) Vergi Hukuku,

3) Gider Kanunlarý,

4) Muhasebe.

b) 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2) numaralý alt bendinde belirtilen mühendislik bölümü okullarýndan mezun olanlar için:

1) 13/12/1983 tarihli ve 178 sayýlý Maliye Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname, 5345 sayýlý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun, 7/9/2005 tarihli ve 25929 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnýn Kuruluþ ve Görev Yönetmeliði, 24/12/1994 tarihli ve 22151 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Daireleri Kuruluþ ve Görev Yönetmeliði,

2) Alan bilgisi; Veri tabaný ve veri ambarý yönetimi, bilgisayar aðlarý (Network), sunucu ve sistem yönetimi (Unix), yazýlým geliþtirme (Java).

c) 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2) numaralý alt bendinde belirtilen matematik ve istatistik bölümü okullarýndan mezun olanlar için:

1) 13/12/1983 tarihli ve 178 sayýlý Maliye Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname, 5345 sayýlý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun, 7/9/2005 tarihli ve 25929 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Dairesi Baþkanlýklarýnýn Kuruluþ ve Görev Yönetmeliði, 24/12/1994 tarihli ve 22151 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Daireleri Kuruluþ ve Görev Yönetmeliði,

2) 213 sayýlý Vergi Usul Kanunu, 5520 sayýlý Kurumlar Vergisi Kanunu, 193 sayýlý Gelir Vergisi Kanunu, 3065 sayýlý Katma Deðer Vergisi Kanunu, 4760 sayýlý Özel Tüketim Vergisi Kanunu,

3) Alan bilgisi; Merkezi eðilim ve deðiþkenlik ölçüleri, olasýlýk, tek örneklem güven aralýklarý, tek örneklem hipotez testleri.

(2) Birinci fýkranýn (b) bendinin (2) numaralý alt bendi ile (c) bendinin (3) numaralý alt bendinde yer alan sýnav konularýnýn aðýrlýðý yüzde seksenden az olamaz.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesinin dördüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Genel yetiþme puaný, temel mesleki eðitim kursunda alýnan puanlarýn ortalamasý ile genel staj puanýnýn ortalamasýndan oluþur.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 11 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 12 Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.