9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Anadolu Üniversitesinden:

ANADOLU ÜNÝVERSÝTESÝ SÝVÝL HAVACILIK YÜKSEKOKULU PÝLOTAJ

BÖLÜMÜ ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacýlýk Yüksekokulu Pilotaj Bölümünün öðretim ve sýnavlarýnda uygulanacak ilkeleri belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayýlý Türk Sivil Havacýlýk Kanunu, ICAO ve JAR-FCL 1 hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte:

a) ICAO: Uluslararasý Sivil Havacýlýk Teþkilatýný,

b) JAR-FCL 1: Ortak Havacýlýk Otoriteleri Uçuþ Ekibi Lisanslandýrma Esaslarýný,

c) Müdürlük: Anadolu Üniversitesi Sivil Havacýlýk Yüksekokulu Müdürlüðünü,

ç) Senato: Anadolu Üniversitesi Senatosunu,

d) SHT-1: Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliðini,

e) Uçuþ Eðitim El Kitabý: JAR-FCL 1 e göre hazýrlanmýþ Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðü tarafýndan kullanýmý onaylanmýþ Eðitim El Kitabýný,

f) Uçuþ Kurulu: Uçuþ Eðitim El Kitabýnda amacý, yapýsý ve yetkileri belirtilmiþ olan Pilotaj Bölümü Uçuþ Deðerlendirme Kurulunu,

g) Üniversite: Anadolu Üniversitesini,

ð) Yönetim Kurulu: Anadolu Üniversitesi Sivil Havacýlýk Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

h) Yüksekokul: Anadolu Üniversitesi Sivil Havacýlýk Yüksekokulunu,

ý) Yüksekokul Kurulu: Anadolu Üniversitesi Sivil Havacýlýk Yüksekokulu Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Öðretim Esaslarý, Evreler, Kayýt ve Kayýt Yenileme, Ders Kaydý, ve Devam Zorunluluðu

Öðretim yýlý

MADDE 4 (1) Bir öðretim yýlý, her biri en az 70 öðretim günü olmak üzere güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Akademik takvim, Senato tarafýndan belirlenir. Yönetim Kurulunun teklifi ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararý ile Birinci Evre dersleri için yaz okulu açýlabilir. Yaz okulu en az 35 öðretim gününden oluþur ve yaz okulunda açýlan derslerin haftalýk ders saatleri güz veya bahar dönemindeki ders saatlerinin iki katýdýr. Yaz okulunda açýlabilecek dersler ve uygulama koþullarý Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.

(2) Yaz okuluna katýlýp katýlmamak öðrencinin isteðine baðlýdýr.

(3) Ýkinci ve Üçüncü Evrelerde meteorolojik, teknik vb. koþullara baðlý olarak meydana gelebilecek fiili uçuþ ders saatleri kaybýnýn telafisi için akademik takvimin baþlangýç ve bitiþ tarihleri ile eðitim yeri Yönetim Kurulu kararý ile yeniden düzenlenir.

(4) Gerektiðinde hafta sonu tatili günlerinde de teorik ve uygulamalý uçuþ dersleri yapýlabilir.

Öðretim esaslarý

MADDE 5 (1) Dersler; teorik derslerden, uygulamalardan (atölye, laboratuvar, pratik çalýþma vb.) ve uygulamalý derslerden oluþur. Birinci Evredeki dersler, yarýyýl esasýna göre düzenlenir. Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ile derslerin bir bölümü yýl esasýna göre de düzenlenebilir. Ýkinci ve üçüncü evrelerde teorik dersler yönetim kurulu kararý ile blok olarak yapýlabilir.

(2) Dersler, Eskiþehir dýþýnda da yapýlabilir. Bu derslerin planlanmasýna iliþkin ilkeler, Yönetim Kurulunca kararlaþtýrýlýr ve Senatonun onayýndan sonra Müdürlükçe yürütülür.

(3) Dersler ve bunlarýn haftalýk teorik ve uygulama saati, kredi deðeri ve varsa ön koþullarý (bir dersin alýnabilmesi için önceden alýnýp baþarýlmasý gereken dersler veya saðlanmýþ olmasý gereken belli koþullar) ile derslerin yarýyýllara veya yýllara göre daðýlýmý, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir. Derslerin kredileri, öðrencilerin ders yükü dikkate alýnarak belirlenen Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) kredileridir.

Evreler

MADDE 6 (1) Dersler, hazýrlýk sýnýfý dýþýnda, üç evre halinde düzenlenir.

a) Birinci Evre; genel kültür dersleri ve temel havacýlýk derslerinin verildiði, üç yarýyýldan oluþan Temel Eðitim Evresidir.

b) Ýkinci Evre; uçuþ öncesi yer dersleri ile görerek hava hareketleri, görerek seyrüsefer uçuþu ve simülatör derslerinin verildiði evredir. Bu evre kendi içinde;

1 Ýntibak uçuþ safhasý,

2 Görerek hava hareketleri ve yalnýz uçuþ safhasý,

3 Görerek hava hareketleri ve seyrüsefer uçuþ safhasý,

olmak üzere birbirini izleyen üç safhadan oluþur.

c) Üçüncü Evre; uçuþ öncesi yer dersleri ile alet uçuþu, IFR seyrüsefer uçuþu, gece uçuþu, çift motorlu uçaklarla uçuþ ve simülatör derslerinin verildiði evredir. Bu evre kendi içinde;

1 Ýntibak ve temel alet uçuþ safhasý,

2 Seyrüsefer sistemlerini kullanarak yapýlan alet uçuþ safhasý,

3 Gece uçuþu ve alet seyrüsefer uçuþ safhasý,

4 Çift motorlu uçuþ safhasý,

olmak üzere birbirini izleyen dört safhadan oluþur.

(2) Herhangi bir evreyi baþaramayan öðrenci bir üst evreye devam edemez. Öðrenci sayýsýnýn fazla olduðu ve meteorolojik koþullarýn uçuþa elveriþli olmadýðý dönemlerde; ikinci ve üçüncü evredeki görevlerde, safha takibi yapýlmaksýzýn kendi evrelerinin içinde karýþýk olarak uçulabilir.

Kayýt ve kayýt yenileme

MADDE 7 (1) Öðrenciler kayýtlarýný her yarýyýl baþýnda Üniversite Yönetim Kurulunun koyacaðý genel ilkeler çerçevesinde birim yönetim kurulunun belirleyeceði esas ve süreler içinde kayýtlarýný yenilemek zorundadýr.

(2) Kayýt ve kayýt yenileme sýrasýnda belirlenen esaslarýn tamamýna uymayan ve katký payý ya da öðrenim ücretini ödemeyen öðrencinin kaydý yapýlmaz veya yenilenmez.

Ders kaydý

MADDE 8 (1) Her öðrenci için Müdürlükçe bir akademik danýþman belirlenir. Öðrenciler, akademik danýþmanlarýnýn yardýmý ve onayý ile her yarýyýl, o yarýyýlda izleyeceði derslere kayýt yaptýrýr. Birinci evrede, güz ve bahar yarýyýllarýnda bir öðrenci en çok 45; yaz okulunda açýlan derslerden ise en çok 18 ECTS kredi deðerlik derse kayýt yaptýrabilir. Ancak yaz okulu sonu itibariyle mezun olma durumundaki öðrenciler, yaz okulunda 22,5 ECTS kredilik derse kayýt yaptýrabilir.

(2) Birinci evrede, bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinde belirtilen sýnýrlar içinde kalmak ve akademik danýþmanýn onayýný almak koþuluyla, öðrenciler ilgili dönemin ilk haftasý olan ekle-sil haftasý içinde ders deðiþtirebilir, ders býrakabilir veya yeni derslere kaydolabilir.

(3) Üniversite Senatosunun belirlediði uygulama esaslarýna baðlý olarak, öðrenciler birinci evrede ekle-sil haftasýndan sonraki üç hafta içinde, danýþmanlarýnýn onayý ile dersten çekilebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Devam Zorunluluðu, Sýnavlar ve Deðerlendirme, Not Ortalamasý ve Baþarý Denetimi

Devam zorunluluðu

MADDE 9 (1) Pilotaj bölümünde (2. Evreden itibaren) teorik ve uygulama derslerinde devam zorunluluðu %100dür. Uygulamalara devam esaslarý Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir. Bir dersten devam koþulunu yerine getirmeyen ve/veya uygulamalardan baþarýlý olamayan öðrenciler, o dersin dönem sonu sýnavýna giremez. Ancak, Üniversite Yönetim Kurulunca Üniversitemizi veya Ülkemizi temsilen görevlendirilen öðrenciler bu süreler içerisinde izinli sayýlýr.

Sýnavlar ve deðerlendirme

MADDE 10 (1) Birinci Evre derslerinde en az bir ara sýnavý ve dönem sonu sýnavý yapýlýr. Sýnavlar yazýlý olarak yapýlýr. Ancak Yönetim Kurulu, gerektiði hallerde sýnavýn sözlü veya pratik çalýþma olarak da yapýlmasýna karar verebilir. Sýnav tarihleri, Yönetim Kurulunca belirlenerek o dönemin sýnavlarýndan en az 15 gün önce öðrencilere duyurulur. Ýki yarýyýl süren bir dersin dönem sonu sýnavý, yýl sonunda yapýlýr. Öðrencinin baþarýsý dönem içi notlarý ile dönem sonu sýnav notunun birlikte deðerlendirilmesi ile belirlenir. Dönem içi notlarý, en az biri ara sýnav notu olmak üzere ödevlere, uygulamalara ve pratik çalýþmalara verilen notlardan oluþur.

(2) Uçuþ öncesi yer derslerinin sýnavlarý Yönetim Kurulunun kararý ile yazýlý veya sözlü olarak yapýlabilir. Fiili uçuþ derslerinin sýnavlarý fiili olarak uçakta ve simülatörde gerçekleþtirilir. Ara uçuþ kontrolleri, meteorolojik ve teknik koþullara göre uygun günlerde yapýlýr.

Not ortalamalarý ve baþarý denetimi

MADDE 11 (1) Genel kültür, temel havacýlýk ve uçuþ öncesi yer derslerinde dönem içi ve dönem sonu deðerlendirmelerin türü (sýnav, ödev, uygulama vb.) ile aðýrlýklarý, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan dönemin ilk iki haftasý içinde dersin web tanýtým sayfasýnda öðrencilere duyurulur. Dönem içi deðerlendirmelerin baþarý notuna katkýsý % 30dan az, % 60tan fazla olamaz. Son deðerlendirme, o dersi alan tüm öðrencilerin genel baþarý düzeyi de göz önüne alýnarak, dersi veren öðretim elemanýnca aþaðýdaki harf notlarýndan birisi ile belirlenir.

a) Harf notlarý ve katsayýlarý aþaðýdaki þekilde belirtilmiþtir.

Baþarý Notu       Katsayý

AA                       4,0

AB                        3,7

BA                        3,3

BB                        3,0

BC                        2,7

CB                        2,3

CC                        2,0

CD                        1,7

DC                        1,3

DD                       1,0

FF                         0,0

b) DZ (Devamsýz), katsayýsý olmayan ve not ortalamalarýna katýlmayan YT (Yeterli), YZ (Yetersiz), EK (Eksik), MU (Muaf), KL (Kaldýrýldý), DV (Devam Ediyor), SD (Sorumlu Deðil) ve ÇK (Çekildi) harf notlu deðerlendirmeler de yapýlabilir.

c) YT (yeterli) ve YZ (yetersiz) notlarý, Yüksekokul Kurulunun kararý ve Senatonun onayý ile not ortalamalarýna katýlmasý uygun görülmeyen derslerde baþarýnýn gösterilmesi için kullanýlýr. Böyle bir derste yeterli baþarý gösteren öðrenciye YT, gösteremeyen öðrenciye YZ notu verilir.

ç) EK (eksik) notu hastalýk veya baþkaca geçerli bir nedenle, dersin gereklerini zamanýnda tamamlayamayan öðrenciye verilir. Bu notu alan öðrenci, eksiklerini öðretim elemanýnca belirlenecek bir sonraki dönemin baþlamasýndan önceki bir tarihe kadar tamamlamak zorundadýr. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öðrenciye yeni bir not verilir. Öðrencinin eksiðini tamamlamamasý halinde, EK notu o ders için hangi harf notlarýnýn kullanýldýðýna baðlý olarak FF veya YZ notuna dönüþtürülür. EK notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar ders baþarý belgelerinde gösterilir, daha sonra gösterilmez.

d) MU (muaf) notu, dikey ve yatay geçiþ ile gelen öðrencilerin önceki yükseköðretim kurumunda alýp baþarmýþ olduðu ve ilgili birimin yönetim kurulunca muaf tutulmasý uygun görülen dersler için verilir.

e) KL (kaldýrýldý) notu, programdan kaldýrýlmasý ve karþýlýðý gösterilmemesi nedeniyle öðrencilerin sorumlu tutulmayacaðý dersler için verilir.

f) SD (sorumlu deðil) notu, mezuniyet için gerekli seçmeli veya mesleki seçmeli ders kredisini tamamladýktan sonra, fazladan ders alan öðrenciler, daha önce çekilmiþ olduklarý ders sayýsýna bakýlmaksýzýn bu derslerden ilgili dönemin sonuna kadar çekilebilir. Bu dersler için SD notu kullanýlýr.

g) DV (devam ediyor) notu, bir dönemden uzun süreli bir dersin henüz tamamlanmadýðý dönemin sonunda, derse devam etmekte olan öðrencilere verilir.

ð) DZ (devamsýz) notu, devam koþulunu saðlayamayan öðrencilere verilir. Bu öðrenciler dönem sonu deðerlendirilmesine alýnmazlar. DZ notu FF veya YZ notu ile eþdeðerdir.

h) Öðrencinin bir dersten baþarýlý sayýlmasý için bu dersten YT, DD veya üstünde bir not almasý gerekir.

ý) ÇK (Çekildi) notu, öðrencinin ekle-sil haftasýndan sonraki üç hafta içinde, danýþmanýn onayý ile çekilmesine izin verilen bir ders için kullanýlýr.

(2) Uçuþ öncesi ve temel havacýlýk dersi olarak belirtilen acil durum sýnavlarýnda baþarý notu YT (yeterli) veya YZ (yetersiz) olarak verilir. Günlük uçuþ hazýrlýðý esnasýnda öðrencinin acil durum uygulamalarýný bilmemesi halinde o günkü uçuþu iptal edilir. Uçuþ iptalinin bir evre boyunca 3 kez tekrarlanmasý halinde öðrencinin Uçuþ Kuruluna sevk iþlemi uygulanýr.

(3) Ýkinci ve Üçüncü Evredeki yer dersleri ve uçuþ uygulamasý derslerinin herhangi bir aþamasýnda baþarýsýz olan öðrenciler safha sonu beklenmeksizin Uçuþ Kuruluna sevk edilir. Ayrýca, uçuþ disiplinsizliði yapan ve uçuþa uyum gösteremeyen öðrenciler, bulunduðu safhanýn sonu beklenmeden Uçuþ Kuruluna sevk edilir. Uçuþ Kurulunun vereceði rapora göre Yönetim Kurulu, uçuþ uygulamasý eðitiminin tekrarý veya uçuþtan ayýrma kararý verir.

(4) Birinci Evrede her dönem sonunda, öðrencilerin baþarý durumu Dönem Not Ortalamasý” ve Genel Not Ortalamasý” ile belirlenir. Bu amaçla, kayýt olunan ve not ortalamalarýna katýlan her dersin kredi deðeri ile o dersten alýnan notun katsayýsý çarpýlarak bulunan deðerlerin toplamýnýn, bu derslerin toplam kredi deðerine bölünmesi ile bir not ortalamasý bulunur. Bu iþlem bir dönem içinde alýnan dersler için yapýlýrsa Dönem Not Ortalamasý”, o zamana kadar alýnmýþ bütün dersler için yapýlýrsa Genel Not Ortalamasý” elde edilir. Genel Not Ortalamasý hesaplanýrken, tekrar edilen ders bulunmasý halinde bu dersten alýnan en son not; seçimlik bir ders yerine baþka bir dersin tekrarlanmasý durumunda ise en son alýnan dersin notu göz önünde tutulur. Not ortalamalarý virgülden sonra iki basamaklý olarak gösterilir.

(5) Bir öðrencinin bölümü baþarýyla bitirebilmesi için Genel Not Ortalamasýnýn en az 2,00 ve aldýðý her dersin notunun da YT veya Birinci Evrede en az DD, Ýkinci ve Üçüncü Evrelerde (uçak ve simülatör ile yapýlan uçuþ uygulamasý derslerinin, PLT ve HUK kodlu yer derslerinin baþarý notu en az % 75 olmalýdýr) en az DD olmasý gerekir.

(6) Uçak ve simülatör ile yapýlan uçuþ uygulamasý derslerinin baþarý notu uçuþ fiþleri esas alýnarak bulunur.

(7) Birinci evrede, bir öðrencinin genel not ortalamasýnýn her dönemin sonunda en az 2,00 olmasý gerekir. Yaz okulundan ders almasý halinde genel not ortalamasý, yaz okulu sonuçlarý da göz önüne alýnarak hesaplanýr.

(8) Güz dönemi veya akademik yýl sonunda 2,00 Genel Not Ortalamasýný saðlayamayan öðrenciye web örgün öðrenci sisteminde Akademik Yetersizlik Uyarýsý” yapýlýr. Akademik yetersizlik uyarýsý alan öðrencinin, bir sonraki dönemin sonundaki Genel Not Ortalamasýnýn en az 2,00 olmasý gerekir. Bu koþulu yerine getiremeyen öðrenci, kayýt yenilediði ilk dönemde (açýlmasý halinde yaz okuluyla birlikte) öncelikle FF, YZ ve DZ notu olan dersleri almak koþuluyla CCnin altýnda not aldýðý derslerden istediklerini tekrar ederek Genel Not Ortalamasýný en az 2,00 ye yükseltmelidir.

(9) Ancak birinci evrede zorunlu bir dersten FF, YZ veya DZ notu olan öðrenci, bu dersi, dersin verildiði ilk dönemde tekrar almak zorundadýr. Seçimlik bir dersten FF, YZ veya DZ notlarýndan birini alan öðrenci, bu dersi tekrarlar veya danýþmanýnýn onayýyla, bu ders yerine baþka bir seçimlik dersi alabilir.

(10) Öðrencinin, tekrar etmekle zorunlu olduðu dönemlerde kayýt yenilememesi halinde, kayýt yenilediði ilk dönemde CCnin altýndaki derslerden istediklerini tekrar etmek suretiyle Genel Not Ortalamasýný en az 2,00ye yükseltmesi zorunludur. Bu öðrenciler, ders yükleri uygun olduðu takdirde akademik danýþmanlarýn onayý ile ilgili öðretim biriminin programýndaki diðer dersleri de alabilir.

(11) Programdan çýkarýlan zorunlu derslerin yerine hangi derslerin tekrarlanacaðý Yüksekokul Kurulu kararý ve Senato onayýyla belirlenir.

(12) Genel kültür, temel havacýlýk ve uçuþ öncesi yer dersleri ile ilgili olarak ara ve dönem sonu sýnavlarýndan herhangi birine Senatoca belirlenmiþ haklý ve geçerli nedenlerle katýlamayan öðrenciler için Yönetim Kurulu kararý ile mazeret sýnavý açýlýr. Fiili uçuþa ait safhalarda, Senatoca belirlenmiþ haklý ve geçerli bir nedenle uçuþa katýlamayan öðrencilerin, uçuþu býraktýklarý safhalara ait haklarý da saklý tutulur. Mazeret sýnavýna girmek isteyen öðrenciler o ders ya da dersler için ilan edilen sýnav tarihinden en az beþ iþ günü önce mazeretini gösterir belgenin ekli olduðu bir dilekçe ile Müdürlüðe baþvurmak zorundadýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sýnavlara Ýtiraz, Öðretim Süresi, Özel Disiplin Suçlarý Diplomalar ve Belgeler

Sýnavlara itiraz

MADDE 12 (1) Sýnavlara itiraz sýnav sonuçlarýnýn web sayfasýndaki ilanýný izleyen beþ iþ günü içerisinde yazýlý olarak yapýlýr. Sýnav sonuçlarýnda maddi hatalarýn düzeltilmesi dýþýnda deðiþiklik yapýlamaz. Ýtirazlar Yönetim Kurulunca yapýlacak incelemeden sonra karara baðlanýr.

Öðretim süresi

MADDE 13 (1) Lisans düzeyinde öðrenim yapan öðrencilere bu öðrenimlerini tamamlamak için tanýnan azami süreler dört yýllýk lisans programlarý için yedi yýldýr. 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince, azami süreler içerisinde öðrenimini baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam için kayýt yaptýrýr. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

(2) Kayýt yenilenmeyen dönemler azami öðrenim süresinden sayýlýr.

Özel disiplin suçlarý

MADDE 14 (1) Aþaðýdaki haller, uçuþ disiplinsizliði ve uçuþa uyumsuzluk halleri olup, Uçuþ Kuruluna sevk etme esaslarýný oluþturur;

a) Uçuþ Disiplinsizliði;

Uçuþ disiplinsizliði, oluþumuna göre Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðinde açýklanan disiplin suçlarýndan ayrý deðerlendirilir.

1- Uçuþ Eðitim El Kitabýnda belirtilmiþ görevlerle ilgili olarak uçuþ öðretmeninin söylediklerini yapmamak,

2- Yalnýz uçuþlarda, bilerek kendisine ayrýlan çalýþma bölgesi dýþýna çýkmak,

3- Yalnýz uçuþlarda uçuþ fiþinde iþaretli hareketlerin dýþýnda hareketler yapmak,

4- Alçak uçuþ ve akrobasi yapmak,

5- Alkol, uyuþturucu ve benzeri alýþkanlýðý olmak, bu þekilde uçuþa çýkmaya giriþmek,

6- Uçak performansýnýn limitleri dýþýnda hareketler denemek,

7- Hava trafik otoritelerince (Kule, TMA Kontrol, Yaklaþma ve Yol Kontrol) verilmiþ talimatlara bilerek uymamak,

8- Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenecek diðer haller.

b) Uçuþa Uyumsuzluk;

1- Fiili uçuþ derslerine ait safhalarda görevle ilgili yeterli geliþmeyi gösterememek,

2- Uçuþtan çekilme ve fobi gibi nedenlerle programý aksatýcý þekilde uçuþtan uzaklaþmak,

3- Baþ dönmesi, mide bulantýsý, kusma gibi öðrencinin uçuþ görevlerini yerine getirmesini engelleyecek fizyolojik engeller veya psikolojik davranýþ bozukluklarýnýn olmasý.

(2) Diðer disiplin suçlarý ve cezalarý ile ilgili kurallar, uygulama usul ve esaslarý Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðinde açýklandýðý gibidir.

Kayýt silme

MADDE 15 (1) Öðrencinin, aþaðýdaki hallerde Üniversiteden kaydý silinir:

a) Kayýt sildirmek üzere yazýlý istekte bulunmasý,

b) Uçuþ Kurulu tarafýndan uçuþtan ayýrma kararý verilmesi veya Uçak Pilotu Lisans Talimatý (SHT-1)nda belirtilen koþullarý saðlayamaz duruma gelmesi. Bu durumdaki öðrencinin, ilgili programýn saðlýk koþullarýný saðlamak kaydýyla Yüksekokul Yönetim Kurulunun uygun göreceði Sivil Havacýlýk Yüksekokulunun bir baþka programýna kaydý yapýlýr.

Diplomalar ve belgeler

MADDE 16 (1) Kayýtlý olduðu programda en az 240 ECTS kredilik dersi baþarýyla tamamlayan, FF, YZ ve DZ notu olmayan, Genel Not Ortalamasý en az 2,00 olan, uçak ve simülatör ile yapýlan uçuþ uygulamasý dersleri ile PLT ve HUK kodlu yer derslerinin baþarý notu en az % 75 olan ve diðer yükümlülükleri yerine getiren öðrenciye kayýtlý olduðu programýn lisans diplomasý, diploma eki ve not durum belgesi (transkript) verilir.

(2) Ýkinci Evrenin birinci safhasýný tamamlayan, en az 120 ECTS kredilik ders alarak baþarýlý olan ve 2,00 Genel Not Ortalamasýný saðlayarak diðer yükümlülükleri yerine getiren öðrenciler programdan kaydýný sildirmek koþuluyla ön lisans diplomasý alabilir.

(3) Uygulamalý derslerin ve stajlarýn hangi programlarda uygulanacaðý, yönetim kurulu kararý ve Senatonun onayý ile belirlenir.

(4) Stajlar; öðrencinin tercih edeceði ilgili kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel kuruluþlarda yapýlabilir. Stajlara iliþkin esaslar her yarýyýl baþýnda biriminin staj komisyonu tarafýndan, uygulamalý derslerle ilgili esaslar ise Yönetim Kurulu kararý ile belirlenir.

(5) Öðrenciler, daha önce öðrenim gördükleri yükseköðretim kurumlarýnda baþarý notu en az CC ve YT notu olan dersler için kredi ve not transferi talebinde bulunabilir. Bu öðrenciler Üniversiteye kesin kayýt yaptýrýlan ilk dönemin ilk haftasý sonuna kadar, bir dilekçe ile birlikte kredi ve not transferine esas oluþturabilecek belgeleri, ilgili öðretim birimine vermek zorundadýr. Kredi ve not transferi talepleri; yönetim kurulu tarafýndan incelenerek, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre öðrencinin bütün öðrenimini kapsayacak þekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara baðlanýr.

(6) Lisans programlarýna dikey geçiþle kayýt yaptýracak öðrencilerin, ön lisans eðitimleri sýrasýnda alýp baþarmýþ olduklarý eþdeðer kabul edilen derslere muafiyet verilerek bu derslerin kredilerine göre programdan alýnmasý gereken dersler belirlenir. Öðrencilerin ön lisans programýnda almýþ olduðu derslere (MU) muaf notu verilir ve Genel Not Ortalamasý, mezuniyet koþulunu saðlamasý kaydýyla lisans programýnda almýþ olduðu derslere göre belirlenir. Muaf olmadýðý ilave dersleri için geçecek süre öðrencinin azami öðrenim süresinden sayýlýr.

(7) Yabancý dille öðretim yapýlan programlarda ve zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý bulunan programlarda öðrencilerin lisans programýna baþlayabilmeleri için üniversitenin yapacaðý yabancý dil sýnavýný baþarmalarý veya yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna devam ederek baþarýlý olmalarý gerekir. Bu öðrenciler 26/8/2011 tarihli ve 28037 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yabancý Diller Yüksekokulu Yabancý Dil Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðine tabi olurlar. Öðretim dili en az % 30 yabancý dil veya tamamen yabancý dil olan programlarýn yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda baþarýsýz olan öðrenciler, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik Hükümleri çerçevesinde Türkçe eðitim yapan yükseköðretim programlarýna ÖSYMce yerleþtirilebilir. Dikey geçiþ yapan öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesindeki hükümlere göre öðrenimlerine devam ederler.

(8) Öðrencilerin Üniversitede öðrenim görürken baþka yükseköðretim kurumlarýndan ders almalarý ve bu dersler ile notlarýnýn transferi Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre ilgili birim yönetim kurulu kararý ile yapýlýr.

(9) En az 20 ECTS kredi deðerlik ders alýp Dönem Not Ortalamasý 3,50 veya üzeri olanlar Yüksek Onur Öðrencisi, Dönem Not Ortalamasý 3,00 ile 3,49 arasýnda olanlar Onur Öðrencisi sayýlýr. Ancak, disiplin cezasý alan öðrenciler belirtilen not ortalamalarýný saðlasalar bile Onur Öðrencisi veya Yüksek Onur Öðrencisi sayýlmaz.

(10) Genel Not Ortalamasý 3,50 veya üzeri olanlar Yüksek Onur Öðrencisi, Genel Not Ortalamasý 3,00 ile 3,49 arasýnda olanlar "Onur Öðrencisi" olarak mezun olur. Ancak, disiplin cezasý alan öðrenciler belirtilen Genel Not Ortalamasýný saðlasalar bile Yüksek Onur Öðrencisi veya Onur Öðrencisi olarak mezun olamaz.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 17 (1) 11/10/1998 tarihli ve 23490 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacýlýk Yüksekokulu Pilotaj Bölümü Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 öðretim yýlý baþýnda yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.