9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Bingöl Üniversitesinden:

BÝNGÖL ÜNÝVERSÝTESÝ YABANCI DÝLLER YÜKSEKOKULU YABANCI DÝL

ÖÐRETÝMÝ VE YABANCI DÝLLE ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1)  Bu Yönetmeliðin amacý; Bingöl Üniversitesinde zorunlu yabancý dil ve yabancý dil hazýrlýk sýnýflarýnda uygulanacak öðretim ve sýnavlarla ilgili esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Bingöl Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulu Zorunlu Yabancý Dil ve Yabancý Dil Hazýrlýk Sýnýflarýnda yabancý dil öðretiminde uygulanacak hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 49 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ara sýnav: Öðrencilerin sýnýf içi çalýþmalarla edindikleri bilgi ve becerileri ölçmek için ve yýl sonu yeterlik sýnavýna hazýrlýk amacý ile yapýlan sýnavý,

b) Kanaat notu: Derse giren öðretim elemanlarýnýn öðrenciyi derslere devam, geç kalmamasý, ders materyallerini tam olarak getirmesi, derse istekli katýlmasý, arkadaþlarý ve öðretmenine karþý tutumu, ev ödevleri gibi ölçütlere göre deðerlendirilmesi sonucu verilen notu,

c) Küçük sýnav: Sýnýf içi çalýþmalarý günü gününe takip etmeye teþvik edici nitelikte haberli ya da habersiz yapýlan sýnavlarý,

ç) Mazeret sýnavý: Ara sýnavlara giremeyen ve geçerli mazeretleri olan öðrenciler için yapýlan sýnavý,

d) Ödev: Öðrencilerin sýnýf ortamýnda edindikleri bilgi ve becerileri sýnýf ortamý dýþýnda da kullanabilme ve geliþtirebilmelerini teþvik edici nitelikteki çalýþmalardan oluþan uygulamayý,

e) Rektörlük: Bingöl Üniversitesi Rektörlüðünü,

f) Senato: Bingöl Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: Bingöl Üniversitesini,

ð) Yabancý dil seviye tespit sýnavý: Öðretim yýlý baþýnda yeni kayýt yaptýran hazýrlýk sýnýfý ve/veya zorunlu yabancý dil öðretimine tabi olan öðrencilerin öðrenim görecekleri yabancý dildeki seviyelerini ve muaf olacak öðrencileri tespit etmek amacýyla yapýlan sýnavý,

h) Yabancý Diller Yüksekokulu: Bingöl Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulunu,

ý) Yýlsonu Yeterlilik Sýnavý: Hazýrlýk sýnýfý öðretimi sonunda yapýlan sýnavý,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Seviye Tespit ve Muafiyet

Yabancý dil seviye tespit sýnavý

MADDE 5 (1) Bingöl Üniversitesine ilk defa kayýt yaptýran hazýrlýk sýnýfý ve/veya zorunlu yabancý dil öðretimine tabi olan öðrenciler, kayýt yaptýrdýðý öðretim yýlýnýn baþýnda, Rektörlükçe düzenlenen bir yabancý dil seviye tespit sýnavýna tabi tutulurlar. Bu sýnav ilgili yabancý dilde öðrencilerin dil bilgi ve beceri düzeylerini belirlemek amacýyla yapýlýr.

(2) Öðrencinin;

a) 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin (ý) fýkrasý gereðince verilmesi zorunlu olan yabancý dil dersinden muaf olmak için yapýlan seviye tespit sýnavýndan 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almasý,

b) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýndan muaf olmak için seviye tespit sýnavýndan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almasý

gerekir.

(3) Yabancý dil seviye tespit sýnavýndan;

a) Son üç yýl içinde, öðretim dili olarak belirlenen yabancý dilin anadili olarak konuþulduðu bir ülkede, o ülke  vatandaþlarýnýn devam ettiði orta öðretim kurumlarýnda eðitim görüp, orta öðrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar,

b) Söz konusu yabancý dilin anadil olarak konuþulduðu ülkelerde yabancýlarýn yükseköðrenim görebilmeleri için aranan asgari yabancý dil seviyesinin tespiti amacýna yönelik olarak yapýlan sýnavlarda ve Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi tarafýndan yapýlan yabancý dil sýnavlarýndan aþaðýdaki tabloda belirlenen puanlarý alanlar

muaftýr.

 

(4) Üçüncü fýkranýn (b) bendi kapsamýna giren sýnavlarda alýnan puanýn, geçerli sayýlabilmesi için; Sýnavýn en fazla 3 yýl önce yapýlmasý gerekir.

(5) Yabancý dil seviye tespit sýnavlarý ile hazýrlýk okuyan öðrenciler için yapýlan muafiyet sýnavlarýndaki baþarý durumlarý öðrencilerin sayýsal notlarý 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bingöl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðine göre harf notlarýna uyarlanarak belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öðretim ve Sýnavlar

Kayýt

MADDE 6 (1) Zorunlu yabancý dil ve yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna devam edecek öðrenciler, Üniversitenin düzenleyeceði esaslara ve takvime göre belirlenen katký payýný yatýrarak kayýt olmak veya kayýt yenilemek zorundadýrlar.

Akademik takvim

MADDE 7 (1) Hazýrlýk sýnýfý öðretimi, yaz öðretimi uygulamasý saklý olmak kaydýyla, akademik yýl esasýna göre yapýlýr. Yabancý Diller Yüksekokulunda yabancý dil hazýrlýk sýnýfý öðretim takvimi Yabancý Diller Yüksekokulu Kurulu önerisi üzerine Senato tarafýndan belirlenir ve ilân edilir.

Hazýrlýk sýnýfý seviye gruplarý

MADDE 8 (1) Hazýrlýk Sýnýfý öðrencilerinin yabancý dil öðrenimine hangi seviyeden baþlayacaklarý, yabancý dil seviye tespit sýnavý sonuçlarýna göre Yabancý Diller Yüksekokulu tarafýndan belirlenir.

(2) Yabancý dil seviye tespit sýnavý sonuçlarýna göre, ilgili kýstaslar da dikkate alýnarak dil öðrenimi, öðretimi ve ölçme-deðerlendirmesinin yapýlmasý için açýlmasý muhtemel seviye gruplarý aþaðýdaki gibidir:

a) Basic Speaker: Temel Seviye (A1) ve Orta Öncesi Seviye (A2)

b) Independent Speaker: Orta Seviye (B1) ve Orta Üstü Seviye (B2)

c) Proficient Speaker: Ýleri Seviye (C1) ve Yeterlik (C2)

(3) Hazýrlýk sýnýflarýnda, yukarýda açýklanan düzeylerin gerektirdiði bilgi ve becerileri öðrencilere kazandýrmak üzere Yabancý Diller Yüksekokulunca belirlenmiþ ders materyalleri kullanýlarak eðitim-öðretim yapýlýr.

(4) Öðretim baþladýktan sonra bir öðrencinin yarýyýl içindeki baþarý durumuna göre bir baþka seviye grubuna intibaký ilgili öðretim elemanýnýn önerisi ve Yabancý Diller  Yüksekokulunun onayýyla yapýlabilir.

Seviye gruplarýnýn öðretim programlarý

MADDE 9 (1) Öðrenciler öðretim yýlý baþýnda öncelikle sahip olduklarý yabancý dil bilgi ve beceri düzeylerine göre düþük düzeyden yükseðe doðru A1, A2, B1, B2, C1, C2 seviyelerine uygun sýnýflara ayrýlýr. A1 sýnýflarý haftada 28 ders, A2 sýnýflarý 26 ders,  B1 sýnýflarý 24 ders, B2 sýnýflarý 22 ders, C1 ve C2 sýnýflarý ise 20 ders dil öðrenimi görürler. Gruplarýn haftalýk dersleri, bütünleþmiþ dil becerileri öðretimi ya da dil becerilerinin dilbilgisi, okuma, yazma ve konuþma gibi ayrý ayrý öðretimi þeklinde programlanabilir. Sýnýf dýþý ödev ve proje çalýþmalarý yürütülebilir. Her grupta programlanan dersler ve bunlarýn haftalýk ders saatleri, Yabancý Diller Yüksekokulu Kurulunun önerisi ile Senato tarafýndan deðiþtirilebilir.

Devam zorunluluðu

MADDE 10 (1) Öðrencinin devam zorunluluðu akademik yýl esasýna göre belirlenir. Bir yýllýk toplam ders saati üzerinden en az %80 oranýnda devam þartý aranýr. Devamsýz öðrenciler derslere katýlabilecekleri gibi her öðretim yýlý baþýnda yapýlan yabancý dil seviye tespit sýnavýna girebilirler. Devamsýz olan öðrencilerin açýldýðý takdirde, yaz okuluna katýlma haklarý vardýr.

Ýzinli ayrýlma

MADDE 11 (1) Hazýrlýk sýnýfýnda okuyan öðrencilerin izinli ayrýlma durumlarý Bingöl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim Yönetmeliði ve 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bingöl Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliðinin ilgili hükümleri kapsamýnda deðerlendirilir.

Hazýrlýk sýnýfý sýnavlarý ve deðerlendirme

MADDE 12 (1) Bir yarýyýlda en az üç ara sýnav, konulara göre belirlenecek sayýda da küçük sýnavlar yapýlýr. Her yarýyýlýn baþarý notu, ara sýnavlarýn ortalamasýnýn %50si, küçük sýnavlarýn ortalamasýnýn %30u, ödevlerin ortalamasýnýn %15i ve kanaat notunun %5inin toplamýndan oluþur. Hazýrlýk sýnýfý genel baþarý notunun belirlenmesinde birinci yarýyýlýn baþarý notunun katkýsý %50, ikinci yarýyýlýn baþarý notunun katkýsý %50dir. Ara sýnavlarýn tarihlerini Yabancý Diller Yüksekokulu belirler.

Mazeret sýnavý

MADDE 13 (1) Yabancý Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu, tarafýndan kabul edilen haklý ve geçerli nedenlerden ya da bir saðlýk kuruluþundan alýnan saðlýk raporu ile belgelediði saðlýk sorunlarýndan dolayý sýnavlara giremeyen öðrenci, mazeretinin bitim tarihini izleyen yedi iþ günü içinde bir dilekçe ile Yabancý Diller Yüksekokuluna baþvurmak zorundadýr. Mazeretleri, Yabancý Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafýndan kabul edilen öðrenciler için, her yarýyýlýn son haftasýnda mazeret ara sýnavlarý yapýlýr. Küçük sýnavlar ve yýl sonu yeterlik sýnavý gibi sýnavlar için mazeret sýnavý hakký verilmez. Ancak yabancý dil seviye tespit sýnavýna giremeyen öðrencilerden mazereti kabul edilenlere o yarýyýlda ek kontenjandan kayýt yaptýran öðrenciler bulunmasý ve ek kontenjandan kayýt yaptýran öðrenciler için yabancý dil seviye tespit sýnavý açýlmasý halinde ek kontenjan öðrencileri için yapýlan yabancý dil seviye tespit sýnavýna girme hakký verilebilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 14 (1) Ara sýnavlarýn sayýsal notlarýndaki maddi hatanýn düzeltilmesi için öðrenci, notlarýn duyurulmasýný izleyen beþ iþ günü içinde yazýlý olarak baþvuruda bulunur. Ýtirazlar bir komisyon tarafýndan incelenir ve Yabancý Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Yýl Sonu yeterlik sýnavý

MADDE 15 (1) Hazýrlýk sýnýfý okuyan öðrencilerden iki yarýyýlýn genel baþarý not ortalamasý 50 puan ve üzerinde olanlar ikinci yarýyýlýn sonunda yapýlan yýl sonu yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýrlar. Yýl sonu yeterlik sýnavýna giren öðrencilerden iki yarýyýlýn baþarý not ortalamasýnýn %40’ý ile  bu sýnavda aldýðý notun %60’ýnýn toplamý 70 puan ve yukarýsý olanlar hazýrlýk sýnýfýný baþarmýþ kabul edilirler ve bir üst sýnýfa geçerler. Hazýrlýk sýnýfý iki yarýyýl ortalamasýnýn %40’ý ile yýl sonu yeterlik sýnavýnýn %60’ýnýn toplamý 70 puandan az olanlar ile iki yarýyýl ortalamasý 50 puandan az olanlar bir sonraki öðretim yýlý baþýnda düzenlenecek yabancý dil seviye tespit sýnavýna girmeye hak kazanýrlar.

Hazýrlýk sýnýfý öðretim süresi

MADDE 16 (1) Hazýrlýk sýnýfý öðretim süresi iki yarýyýldýr. Hazýrlýk sýnýfýnda görülen haftalýk ders yükü 20 saatten ve bir yarýyýlda görülen ders yükü 260 saatten az olamaz. Hazýrlýk sýnýfýnda geçirilen süre, öðrencinin önlisans, lisans veya lisansüstü öðrenim programlarýnda görmekle yükümlü olduðu derslere iliþkin kredi saatleri bakýmýndan dikkate alýnmaz.

(2) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna devam edip yýl sonunda baþarýlý olan öðrenciler, önlisans, lisans veya lisansüstü öðretim programlarýna devam etmeye hak kazanýrlar.

(3) Hazýrlýk sýnýfýnýn ikinci yarýyýlý sonunda yapýlan yabancý dil yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayan öðrencilere, isteðe baðlý ya da zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý öðrencisi olma durumuna göre, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(4) 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin (ý) fýkrasýna göre görmekle yükümlü olduðu yabancý dil dersinde, öðrenciye Türkiyede görmüþ bulunduðu orta öðretimde öðretilenin dýþýnda baþka bir yabancý dil, ancak isteðine baðlý olarak öðretilebilir.

(5) Bu Yönetmelik hükümleri, yabancý dille yapýlan önlisans, lisans veya lisansüstü öðretim programýna yatay veya dikey geçiþle kayýt yaptýran öðrenciler için de geçerlidir. Hazýrlýk sýnýfý derslerine dinleyici öðrenci kabul edilemez.

Yaz öðretimi

MADDE 17 (1) Yaz öðretiminin açýlmasý durumunda öðretim süreci Bingöl Üniversitesi Önlisans ve Lisans Yönetmeliði çerçevesinde yürütülür. Ancak yaz okulu sonundaki baþarý notu hazýrlýk sýnýfýnda uygulanan ölçütler çerçevesinde belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük

MADDE 18 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 Bu Yönetmelik hükümlerini Bingöl Üniversitesi Rektörü yürütür.