9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Çukurova Üniversitesinden:

ÇUKUROVA ÜNÝVERSÝTESÝ ÖN LÝSANS VE LÝSANS EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Çukurova Üniversitesine baðlý fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarý ile devlet konservatuvarýnda yürütülen eðitim-öðretim, sýnavlar ve kayýt iþlemleri ile ilgili esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik Çukurova Üniversitesine baðlý fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarý ile devlet konservatuvarýnda yürütülen eðitim-öðretim, sýnavlar ve kayýt iþlemlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü ve 46 ncý maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Birim: Ýlgili Fakülte, Yüksekokul, Devlet Konservatuvarý ve Meslek Yüksekokulunu,

b) DNO: Dönem not ortalamasýný,

c) GNO: Genel not ortalamasýný,

ç) Öðrenci: Çukurova Üniversitesi öðrencisini,

d) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezini,

e) ÖSYS: Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Sistemini,

f) Üniversite: Çukurova Üniversitesini,

g) Senato: Çukurova Üniversitesi Senatosunu,

ð) YADYO: Çukurova Üniversitesi Yabancý Diller Yüksekokulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim Esaslarý

Eðitim-öðretim süresi

MADDE 5 (1) Üniversiteye baðlý meslek yüksekokullarýnda eðitim-öðretim süresi iki yýldýr. Meslek yüksekokullarýnda, programlarýný baþarý ile tamamlayan öðrencilere ön lisans diplomasý verilir.

(2) Týp fakültesi ile diþ hekimliði fakültesi hariç, diðer fakülteler, yüksekokullar ve devlet konservatuvarýnda eðitim-öðretim süresi dört yýldýr. Bu birimlerin programlarýný baþarý ile tamamlayan öðrencilere lisans diplomasý verilir.

(3) Diþ hekimliði fakültesinde eðitim-öðretim süresi beþ yýldýr. Bu fakülteyi baþarýyla tamamlayan öðrencilere diþ hekimliði diplomasý verilir.

(4) Týp Fakültesinde eðitim-öðretim süresi altý yýldýr. Bu fakülteyi baþarý ile tamamlayan öðrencilere týp doktoru diplomasý verilir.

(5) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý bulunan programlardaki bir yýllýk yabancý dil hazýrlýk eðitim-öðretimi yukarýda belirtilen sürelerin dýþýndadýr.

(6) Bir yýl süreli yabancý dil hazýrlýk sýnýfý hariç, kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði dönemden baþlamak üzere, her dönem için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmadan ön lisans programlarýný azami dört yýl, lisans programlarýný azami yedi yýl, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlarý azami dokuz yýl içinde baþarý ile tamamlayarak mezun olamayanlar, bu Yönetmeliðin 37 nci maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmadan öðrencilik statüleri devam eder.

Ýntibak

MADDE 6 (1) Lisans öðrenimlerini tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna intibaklarý, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.

Eðitim-öðretim dönemleri ve programlarý

MADDE 7 (1) Üniversiteye baðlý birimlerde örgün olarak birinci ve ikinci öðretim yapýlýr. Ancak ilgili kurullarýn gerekçeli önerileri, Senatonun kararý ve Yükseköðretim Kurulunun onayý ile açýk, dýþarýdan (ekstern), uzaktan ve yaygýn eðitim de yapýlabilir.

(2) Bir örgün eðitim-öðretim yýlý, her biri ondört hafta veya yetmiþ eðitim-öðretim gününden oluþan Güz ve Bahar yarýyýllarýndan oluþur. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri eðitim-öðretim günlerinden sayýlmaz. Yarýyýl veya yýl sonu sýnav günleri, bu sürenin dýþýndadýr. Sýnavlar ve ortak zorunlu dersler, Cumartesi günleri de yapýlabilir.

(3) Týp ve diþ hekimliði fakülteleri ile devlet konservatuvarýndaki eðitim-öðretim dönemlerinin süreleri ilgili kurulun önerisi üzerine Senato tarafýndan düzenlenir.

(4) Birim kurullarý, bir sonraki yýla ait eðitim-öðretim programlarý ile akademik takvim önerilerini, her yýl en geç Mayýs ayý sonuna kadar, Senatonun onayýna sunarlar. Senato tarafýndan karara baðlanan programlar ve akademik takvim, dekanlýklar ve yüksekokul/devlet konservatuvarý/meslek yüksekokulu müdürlüklerince her eðitim-öðretim yýlýnýn baþlamasýndan en geç bir ay önce ilan edilir.

Yaz öðretimi

MADDE 8 (1) Üniversitenin eðitim–öðretim olanaklarýnýn, yaz aylarýnda da deðerlendirilmesi ve öðrencilerin yarýyýllarda alarak baþarýsýz olduklarý ve/veya alamadýklarý veya notunu yükseltmek istedikleri dersler ile üst yarýyýllardan ders almalarýna olanak saðlamak amacýyla ilgili bölümün önerisi, birim kurulunun kararý ve Senatonun onayý ile yaz öðretimi açýlabilir. Yaz öðretiminde eðitim-öðretim, Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

Çift anadal programý

MADDE 9 (1) Çift Anadal Programý; ilgili bölüm/anabilim dalýnýn isteði, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararý ile herhangi bir lisans programýna kayýtlý olan ve gerekli koþullarý saðlayan öðrencilere, konu bakýmýndan kendi lisans programlarýna yakýn olan bir baþka lisans programýný birlikte yürüterek, ikinci bir lisans diplomasý almalarýný saðlayan bir programdýr.

(2) Çift Anadal ile ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Yan dal programý

MADDE 10 (1) Yan Dal Programý; ilgili bölüm/anabilim dalýnýn isteði, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senatonun kararý ile belirlenir ve bölüm/anabilim dallarýnýn iþbirliðiyle yürütülür. Herhangi bir lisans programýna kayýtlý öðrencilerden gerekli koþullarý saðlayanlara, kendi lisans programlarýna ek olarak sertifikaya yönelik bir yan dal programýný izlemelerine olanak verilir. Yan dal programý ayrý bir lisans programý anlamýný taþýmaz.

(2) Yan dal ile ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Uzaktan eðitim

MADDE 11 (1) Uzaktan Eðitim; eðitim-öðretimin her düzeyinde basýlý malzeme, radyotelevizyon ve bilgi teknolojileri kullanýlarak yapýlan, öðrenci ile öðretim elemanýnýn ayný mekanda bulunmasýný gerektirmeyen eðitim türüdür.

(2) Senato tarafýndan uygun görülmesi halinde birinci ve ikinci öðretim programýndaki bazý dersler sadece uzaktan öðretim yoluyla verilebilir. Ancak bu þekilde verilen dersler için öðrencilerden ilave bir ödeme talep edilmez.

(3) Senato, birinci ve ikinci öðretim programlarýndaki bir dersin ilgili birim kurulunun önerisiyle hem örgün öðretim hem de uzaktan eðitim yoluyla verilmesine karar verebilir.

(4) Uzaktan eðitim ile ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

Öðretim dili

MADDE 12 (1) Üniversitede öðretim dili Türkçedir. Ancak, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre yabancý dilde öðretim yapýlmasý uygun görülen programlarda eðitim-öðretim, ilgili yabancý dilde yapýlýr.

(2) Yabancý dille eðitim-öðretim yapýlmayan fakat zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý bulunan programlarda, eðitim-öðretimin sürdürüldüðü yýllar içerisinde bazý dersler yabancý dilde okutulur. Ayrýca, isteðe baðlý yabancý dil hazýrlýk sýnýfý bulunan programlarýn bazý dersleri yabancý dilde okutulabilir.

Yabancý dil

MADDE 13 (1) Her eðitim-öðretim yýlý baþýnda bir yabancý dil seviye tespit sýnavý yapýlýr. Seviye tespit sýnavýna, hazýrlýk eðitimi öngörülmeyen programlara ilk defa kayýt yaptýran tüm öðrenciler ile, hazýrlýk eðitimi isteðe baðlý ve eðitimlerini Türkçe olarak yürüten programlara yeni kaydolan öðrenciler katýlýr. Bu sýnavlar Çukurova Üniversitesi Yabancý Diller Bölümü tarafýndan eðitim-öðretimin baþlamasýndan itibaren iki hafta içinde yapýlýr. Bu sýnavda en az CC baþarý notu alan öðrenci yabancý dilden muaf sayýlýr.

(2) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfý öngörülen programlara kayýt olan öðrenciler için bir yýllýk hazýrlýk sýnýfý açýlýr. Zorunlu ve seçmeli derslerin en az %30u yabancý dille verilen programlara kayýtlý olan öðrenciler ilgili yabancý dilde bir yeterlik sýnavýna alýnýrlar. Bu sýnavda baþarý gösteren veya YADYO yabancý dil hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getiren öðrenciler esas programlarýna baþlarlar. Yeterlik sýnavýna girmeyen veya girdiði halde baþaramayan öðrenciler, iki yarýyýl süreli yabancý dil hazýrlýk öðretimi programýna katýlýrlar.

(3) Yabancý dille eðitim yapan programlar ile zorunlu ve seçmeli derslerin en az %30u yabancý dille verilen programlara kayýtlý olup, iki yarýyýl süreli hazýrlýk sýnýfýný baþaramayan veya bu süre sonunda YADYO yabancý dil hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getiremeyen öðrenci, en fazla iki yarýyýl daha hazýrlýk sýnýfýna devam edebilir. Bu süre sonunda baþarýlý olamayan öðrenciler baþarýlý oluncaya dek kendi imkanlarýyla yabancý dil bilgilerini geliþtirerek hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getirmeleri ya da YADYO tarafýndan açýlan muafiyet sýnavýnda baþarýlý olmalarý durumunda esas programa baþlarlar. Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda baþarýlý olamayan öðrencilere hazýrlýk sýnýfýný baþarmalarý için kullandýklarý ek süre, azami eðitim öðretim süresinden sayýlýr.

(4) Zorunlu yabancý dil hazýrlýk sýnýfý öngörülen programlara kayýtlý öðrencilerden, esas programlarýnda öðretim dili Türkçe olanlar, iki yarýyýllýk hazýrlýk eðitimi sonunda baþarýsýz olmalarý halinde eðitim-öðretimlerine Türkçe devam ederler.

(5) Ýkinci bir yabancý dili isteðe baðlý okumayý tercih eden öðrenciler için, en az on öðrencinin istemesi koþuluyla, bir hazýrlýk sýnýfý açýlýr. Bu öðrenciler ilgili yabancý dilde bir yeterlik sýnavýna alýnýrlar. Bu sýnavda baþarý gösteren veya YADYO yabancý dil hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getiren öðrenciler esas programlarýna baþlarlar. Yeterlik sýnavýna girmeyen veya girip de baþaramayan öðrenciler isterlerse iki yarýyýl süreli ikinci yabancý dilde hazýrlýk öðretimi programýna katýlýrlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Üniversiteye Giriþ ve Kayýt Þartlarý

Üniversiteye giriþ þartlarý

MADDE 14 (1) Üniversiteye baðlý birimlere kayýt için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak (Yabancý ülkelerin liselerinden alýnan diplomalarýn Milli Eðitim Bakanlýðýnca denkliðinin onaylanmýþ olmasý gerekir.)

b) ÖSYS veya Özel yetenek sýnavý sonucu birimlerine kayýt hakký kazanmýþ olmak veya ön kayýt sistemi ile öðrenci alýndýðýnda o öðretim yýlý için geçerli olan puana ve þartlara sahip olmak.

Kayýt þartlarý

MADDE 15 (1) Üniversiteye kayýt hakký kazanan adaylarýn kayýtlarýný bizzat yaptýrmalarý gerekir. Ancak, adaylar verecekleri dilekçede belirttikleri kiþiler aracýlýðý ile de kayýt yaptýrabilirler.

(2) Üniversiteye kesin kayýt yaptýran öðrenciye bir kimlik kartý verilir.

(3) Kayýt için aþaðýdaki belgeler istenir:

a) T.C. uyruklu öðrenciler için;

1) Lise veya dengi okul diploma veya mezuniyet belgesinin aslý veya Üniversitece onaylý örneði,

2) ÖSYS sonuç belgesinin aslý veya bilgisayar çýktýsý,

3) T.C. kimlik numarasý yazýlý beyaný,

4) Öðrenci katký payý veya öðretim ücreti makbuzu,

5) Dört adet vesikalýk fotoðraf,

6) Erkek adaylarýn askerlikle iliþiði olmadýðýna dair yazýlý beyaný,

7) Özel yetenek sýnavý ile öðrenci alan birimlerce istenen diðer belgeler.

b) Yabancý uyruklu öðrenciler için;

1) Milli Eðitim Bakanlýðýnca denkliði onaylanmýþ lise diplomasýnýn aslý veya noter onaylý örneði,

2) Öðretim vizesi iþlenmiþ pasaportun noterlikçe onaylý sureti; Türkiye dýþýndan gelen adaylar için Türkiyenin dýþ temsilciliklerinden, Türkiyede bulunan adaylar için Ýçiþleri Bakanlýðý Emniyet Genel Müdürlüðünden alýnan öðrenim vizesi,

3) Ýl emniyet müdürlüðünden alýnan oturma izin belgesinin aslý veya noter onaylý örneði,

4) Öðrenci katký payý veya öðretim ücreti makbuzu,

5) Dört adet vesikalýk fotoðraf,

6) Özel yetenek sýnavý ile öðrenci alan birimlerce istenilen diðer belgeler.

(4) Kayýtlarý yapýlan yabancý uyruklu öðrenciler, Türkçe bilgi düzeyi bakýmýndan TÖMER Baþkanlýðýnýn belirleyeceði esaslara tabidirler.

Yatay geçiþler

MADDE 16 (1) Üniversiteye baþka üniversitelerden yapýlacak yatay geçiþler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir.

(2) Yatay geçiþ kontenjanlarý; birim yönetim kurullarýnca belirlenerek, mayýs ayý sonuna kadar ilan edilmek üzere Rektörlüðe bildirilir.

(3) Yabancý dilde eðitim-öðretim yapýlan programlara yatay geçiþ yapýlabilmesi için öðrencinin yabancý dilde eðitim-öðretim yapan bir yüksek öðretim kurumunda öðrenim görüyor olmasý ya da YADYO yabancý dil muafiyet koþullarýný yerine getirmiþ olduðunu belgelendirmesi gerekir.

(4) Üniversiteye baðlý birim ve bölümler arasý yatay geçiþ esaslarý Senato tarafýndan ayrýca düzenlenir.

Dikey geçiþler

MADDE 17 (1) 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan, Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Ön Lisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde lisans öðrenimine baþlama hakký elde eden öðrencilere, ön lisans eðitimi sýrasýnda almýþ olduklarý derslerden eþ deðer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alýnarak, programdan almasý gereken dersler belirlenir. Öðrencinin almasý gereken derslere göre programa kaydý yapýlarak, eðitime devam hakký verilir.

(2) Eðitim-öðretim dili Türkçe olmakla birlikte, yabancý dil hazýrlýk sýnýfý zorunlu olan programlara dikey geçiþi kabul edilen öðrenciler, YADYO tarafýndan yapýlacak yabancý dil yeterlik sýnavýný baþarmak veya YADYO yabancý dil hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getirmek zorundadýr. Yabancý dil yeterlik sýnavýna girmeyen veya girip de baþaramayan öðrenciler, iki yarýyýl süreli yabancý dil hazýrlýk öðretimi programýna katýlýrlar. Hazýrlýk eðitimi sonunda yabancý dil yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayan öðrenciler lisans programýna devam ederler.

(3) Yabancý dilde eðitim-öðretim yapýlan programlara dikey geçiþi kabul edilen öðrencilerden yabancý dil yeterlik sýnavýna girmeyen veya girip de baþaramayan öðrenciler, iki yarýyýl süreli yabancý dil hazýrlýk öðretimi programýna katýlýrlar. Ýki yarýyýllýk hazýrlýk eðitimi sonunda yabancý dil yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayan veya YADYO yabancý dil hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getiremeyen öðrenciler en fazla iki yarýyýl daha hazýrlýk sýnýfýna devam edebilir. Bu süre sonunda baþarýlý olamayan öðrenciler baþarýlý oluncaya dek kendi imkanlarýyla yabancý dil bilgilerini geliþtirerek hazýrlýk sýnýfý muafiyet koþullarýný yerine getirmeleri ya da YADYO tarafýndan açýlan muafiyet sýnavýnda baþarýlý olmalarý durumunda esas programa baþlarlar. Ýki yarýyýllýk hazýrlýk eðitimi sonunda yabancý dil yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayan veya YADYO muafiyet koþullarýný yerine getiremeyen öðrenciler, eðer isterlerse 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Türkçe eðitim yapan yükseköðretim programlarýna ÖSYMce yerleþtirilebilir.

(4) Yabancý dil hazýrlýk sýnýfýnda baþarýlý olamayan öðrencilere hazýrlýk sýnýfýný baþarmalarý için kullandýklarý ek süre, azami eðitim öðretim süresinden sayýlýr.

Ders muafiyeti

MADDE 18 (1) Herhangi bir yükseköðretim kurumuna kayýtlý iken, ÖSYS sonucu Üniversite birimlerine kaydýný yaptýran öðrenciler, daha önce kayýtlý bulunduklarý yükseköðretim kurumunda baþarmýþ olduklarý dersler için eðitim-öðretimin baþlamasýndan itibaren en geç bir ay içinde muafiyet talebinde bulunabilirler. Öðrencinin yeni kayýt olduðu birimin yönetim kurulu, muafiyet talebinde bulunan öðrencinin daha önce almýþ olduðu dersleri ilgili bölümün görüþünü de alarak deðerlendirir ve hangi derslerden denklik nedeniyle baþarýlý olacaðýný belirler. Bu derslerden her yýlda 30 kredi/saat ders geçeceði varsayýlarak muaf sayýlan derslerin tekabül ettiði yarýyýl/yýl sayýsý hesaplanýr ve öðrencinin intibak ettirileceði yarýyýl/yýl belirlenir. Bu süre azami süreden düþülür ve öðrenci programýn kalan derslerini kalan zaman içerisinde tamamlar.

(2) Öðrenci, ilgili yönetim kurulunca muaf tutulan dersler nedeniyle, bulunduðu yarýyýl/yýlýn toplam kredi saat miktarýný geçmeyecek ölçüde, bir üst yarýyýl/yýldan ders alabilir.

(3) Ýntibak ettirilen bir öðrenci, intibak ettirildiði yarýyýldan önceki yarýyýllara ait olan muaf olamadýðý dersleri tamamlamak zorundadýr.

Kayýt yenileme

MADDE 19 (1) Öðrenciler her yarýyýlýn baþlangýcýndan önceki bir hafta içinde öðrenci katký payýný veya öðretim ücretini ödediklerini belgeleyerek kayýtlarýný yenilemek zorundadýr. Kayýt yenileme iþlemlerinin sorumluluðu öðrenciye aittir. Belirtilen sürede, haklý ve geçerli nedenleri olmadan kayýtlarýný yenilemeyenler, o dönemin derslerini alamaz ve bu derslerin sýnavlarýna giremez. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydýný yaptýramayan öðrenciler, haklý ve geçerli sayýlabilecek mazeretleri olmasý durumunda yarýyýlýn ilk dört haftasý içinde baþvurmalarý ve mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde, beþ iþ günü içinde kayýt yaptýrmak zorundadýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler ve Ders Ýþlemleri ve Akademik Danýþmanlýk

Dersler

MADDE 20 (1) Üniversiteye baðlý týp fakültesi ve Diþ hekimliði fakültesi ile devlet konservatuvarý dýþýndaki fakültelerde, yüksekokullarda ve meslek yüksekokullarýnda ders geçme sistemi esastýr. Tüm dersler yarýyýl esasýna göre düzenlenir. Entegre eðitim-öðretim sistemi uygulanan týp fakültesi, diþ hekimliði fakültesi ve devlet konservatuvarýndaki eðitim-öðretim ile ilgili esaslar, ilgili fakülte kurulu veya konservatuvar kurulu ve Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Ders geçme sistemi uygulanan bir programýn birinci sýnýfýnda öðrenime baþlayan öðrenciler, kayýt olduklarý yarýyýla ait tüm dersleri almakla yükümlüdürler.

(3) Öðrenciler, baþarýlý olamadýklarý derslerle birlikte, alt yarýyýllardan alamadýklarý tüm dersleri almak koþuluyla bulunduklarý yarýyýldan ders alabilirler. Ders kaydýnda alýnabilecek derslerin toplamý, ortak zorunlu dersler ve teorik ve uygulamalý dersler dahil, her yarýyýl için haftada 30 ders saatini geçemez.

Ders türleri

MADDE 21 (1) Birim kurullarý, öðrencilere kültürel ve sosyal faaliyetler için yeterli zaman ayrýlmak þartý ile programlarýna seçmeli, zorunlu, ön koþullu dersler ve/veya uygulamalar (laboratuvar dahil) koyabilirler; haftalýk teorik derslere, uygulama ve stajlara iliþkin düzenlemeler yapabilirler. Bu þekilde programa alýnan dersler ve yapýlan düzenlemeler Rektörlüðün bilgisine sunulur. Seçmeli dersler, diðer fakülte, yüksekokul ve devlet konservatuvarý programlarýndan da alýnabilir. Seçmeli derslerin okutulacaðý yarýyýllar ile bu yarýyýllarda en az alýnmasý gereken seçmeli ders sayýsý ve/veya kredisi, ilgili birim kurullarýnca eðitim-öðretim programlarýnda belirtilir. Bir seçmeli dersin açýlabilmesi için gerekli öðrenci sayýsýný, beþ öðrenciden az olmamak üzere birim kurullarý belirler. Yýl esasýna göre eðitim-öðretim yapan programlarda seçmeli derslerdeki öðrenci sayýsý ilgili birimin yetkili kurullarýnca belirlenir.

(2) Bir derse kaydolmak için bazý ders veya derslerden baþarýlý olma koþulu aranabilir. Bir derse kayýt olunabilmesi için baþarýlmýþ olmasý koþulu aranan ders ön koþul dersi, kayýt olunabilmesi bir ön koþul dersin baþarýlmasýna baðlý olan ders, ön koþullu ders olarak tanýmlanýr. Bu dersler için aþaðýdaki esaslara uyulur;

a) Ön koþul ve ön koþullu ders/dersler eðitim-öðretim programlarýnda gösterilir,

b) Birbirini izleyen, biri diðerinin ön koþulu olan ve gruplar halinde yürütülen proje dersleri her iki yarýyýlda da açýlabilir.

(3) Laboratuvar, proje ve uygulamalý dersler gruplar halinde yürütülebilir. Bu derslerin, gruplara ayrýlma nedenleri ilgili bölümün önerisi ile birim yönetim kurullarý tarafýndan karara baðlanýr.

(4) Birim kurullarýnýn kararýyla öðrencilere, mezun olabilmeleri için zorunlu tez, bitirme ödevi veya mezuniyet çalýþmasý yaptýrýlabilir. Bu çalýþmalarýn nasýl yapýlacaðý ile ilgili esaslar ilgili birim kurullarýnca düzenlenir.

Akademik danýþmanlýk

MADDE 22 (1) Öðrencilere, eðitim-öðretim konularýnda karþýlaþacaklarý sorunlarýn çözümünde yardýmcý olmak üzere, ders yýlý baþlamadan önce, bölüm baþkanlýklarýnýn önerisi dikkate alýnarak birim yönetim kurullarýnca, ilgili bölümün öðretim üyeleri arasýndan; öðretim üyesi bulunmayan veya yeterli olmayan birimlerde tercihen öðretim görevlileri veya okutmanlar olmak üzere mevcut öðretim elemanlarý arasýndan akademik danýþmanlar görevlendirilir.

(2) Akademik danýþmanlarýn görevlerine iliþkin ilkeler Senato tarafýndan belirlenir.

Ders alma

MADDE 23 (1) Öðrenciler her eðitim-öðretim yarýyýlýnýn baþlangýcýnda akademik takvimde belirtilen süre içerisinde, akademik danýþmanýnýn olumlu görüþünü de alarak ders kaydý yaptýrýrlar. Ancak mazereti birim yönetim kurullarýnca kabul edilmeyen öðrencilerin ders kaydý yapýlmaz.

(2) Öðrenciler tekrarlamak zorunda olduklarý dersler hariç, yarýyýlýn ilk haftasý içinde ve akademik danýþmanýn olumlu görüþünü almak þartýyla kaydolduklarý en üst yarýyýla ait dersleri deðiþtirebilir veya býrakabilirler.

(3) Öðrenciler süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadýklarý derslere devam edemez ve bu derslerin sýnavlarýna giremezler. Kaydolmadýðý dersin sýnavýna giren öðrencinin sýnav notu iptal edilir.

(4) Eðitimin entegre sistemle yapýldýðý týp ve diþ hekimliði fakültelerinde ders, ders kurulu veya staj programlarý, eðitim yýlýnýn baþýnda bütün olarak verilir. Kaydýný yenileyen öðrenci o yýl programýnýn bütün derslerine kaydolmuþ sayýlýr. Bu öðrenciler bir üst yarýyýldan/yýldan ders alamaz. Ancak, entegre sistemin uygulanmadýðý fakülte/yüksekokullarda akademik danýþmanýn olumlu görüþüyle, önceki yarýyýl derslerinden baþarýsýz olmamasý ve 29 uncu maddede tanýmlanan GNOsunun 2.50 ve üzerinde olmasý durumunda, öðrenci bulunduðu yarýyýlda toplam 30 saati aþmayacak þekilde üst yarýyýldan ders veya dersler alabilir.

Devam mecburiyeti

MADDE 24 (1) Öðrencilerin teorik derslere en az % 70, uygulamalara en az % 80 oranýnda devamlarý zorunludur. Ancak, bir dersin devam ve varsa uygulamalarýnda baþarýlý olma þartlarýný bir kez yerine getiren öðrencilerin bu dersi tekrar almalarý durumunda derse devam koþulu aranmaz. Bu durumdaki öðrencilerin tekrar aldýklarý bir dersin yapýlacak ara sýnavlarýna katýlmalarý gerekir. Tekrar edilen dersin baþarý notu hesaplanýrken o yarýyýldaki ara sýnav notlarý dikkate alýnýr.

(2) Týp ve diþ hekimliði fakülteleri ile devlet konservatuvarýnda devam mecburiyeti ile ilgili olarak ilgili birimlerin belirleyeceði esaslar uygulanýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Sýnavlar, Sýnav Dönemleri ve Not Deðerlendirmeleri

Sýnav ve sýnav dönemleri

MADDE 25 (1) Sýnavlar; ara sýnav, yarýyýl/yýl sonu sýnavý, mazeret sýnavý ve üç ders sýnavlarýdýr;

a) Ara sýnav: Derslerin verildiði yarýyýl/yýl içinde yapýlan sýnav veya sýnavlardýr.

b) Yarýyýl/yýl sonu sýnavý: Derslerin verildiði yarýyýl/yýl sonunda yapýlan sýnavdýr.

c) Mazeret sýnavý: Ýlgili yönetim kurulunca kabul edilen ve bu Yönetmeliðin 35 inci maddesinde belirtilen haklý geçerli bir nedenle sýnavlara giremeyen öðrencilere açýlan sýnavdýr.

ç) Üç ders sýnavý: Bu Yönetmeliðin 28 inci maddesindeki koþullarý daha önce yerine getirmiþ olmak kaydýyla, mezun olmak için en fazla üç dersten baþarýsýz olan öðrencilere açýlan sýnavdýr. Üç ders sýnavý, mezun olmak için üç ders durumuna düþülen yarýyýlý/yýlý takip eden yarýyýl/yýl baþlamadan önce akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapýlýr. Bu dersin baþarý notunun belirlenmesinde ara sýnav notu dikkate alýnmaz.

(2) Yarýyýl/yýl sonu sýnavý ve üç ders sýnavý takvimleri Senato tarafýndan düzenlenir.

(3) Staj ve uygulama sonunda sýnav yapma zorunluluðu olan birimlerde staj ve uygulama sýnavlarýnýn nasýl yapýlacaðý, ilgili kurullar tarafýndan belirlenir.

(4) Sýnavlar yazýlý, sözlü veya hem yazýlý hem sözlü olarak yapýlabilir. Sýnavlarýn nasýl yapýlacaðý, dersi veren öðretim elemanýnýn önerisi üzerine, bölüm baþkanlýklarýnca yarýyýl baþýnda öðrencilere duyurulur.

(5) Yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnav programlarý, dekanlýklar yüksekokul/devlet konservatuvarý/meslek yüksekokulu müdürlükleri tarafýndan hazýrlanýr ve sýnavlardan en az iki hafta önce ilan edilir.

(6) Sýnavlar, o dersi vermekle görevli öðretim elemanlarý tarafýndan yapýlýr. Görevli öðretim elemanýnýn sýnav döneminde Üniversitede bulunmamasý halinde sýnavýn kimin tarafýndan yapýlacaðý ve deðerlendirileceði, ilgili bölüm baþkanýnýn önerisi üzerine birim yönetim kurullarýnca kararlaþtýrýlýr.

(7) Týp ve diþ hekimliði fakülteleri ile devlet konservatuvarýnda sýnavlar, ilgili birimlerin belirlediði esaslara göre düzenlenir.

Ara sýnavlarýn düzenlenmesi

MADDE 26 (1) Her ders için en az bir ara sýnavý yapýlýr. Ara sýnavlarýn, hangi tarihlerde ve nerede yapýlacaðý, her yarýyýlýn ilk onbeþ günü içinde, o dersten sorumlu öðretim elemanýnýn görüþü de alýnarak, bölüm/anabilim dalý baþkanlýklarýnýn teklifi üzerine dekanlýkça/müdürlüklerce ilan edilir.

(2) Bir dersin eðitim-öðretimi ile ilgili yaptýrýlacak olan araþtýrma, inceleme ödevleri, projeler, dersin deðerlendirme þekli ve ders içeriði ile ilgili konular eðitim-öðretim yarýyýlý baþýnda ilgili öðretim elemaný tarafýndan öðrencilere duyurulur.

(3) Bir günde, eðitim-öðretim programlarýnýn ayný yarýyýl veya yýl için öngörülen derslerden en çok ikisinin ara sýnavý yapýlabilir. Tekrara kalýnan derslerin ara sýnavlarý ayný güne rastladýðý takdirde ilgili öðrencinin bu hükme göre yapacaðý itiraz dikkate alýnmaz.

Ara sýnav sonuçlarýnýn ilaný

MADDE 27 (1) Ara sýnav sonuçlarý, en geç bir sonraki sýnav tarihinden bir hafta öncesine kadar ilan edilir.

Yarýyýl veya yýl sonu sýnavýna katýlma þartlarý

MADDE 28 (1) Öðrenci yarýyýl veya yýl sonu sýnavýna girmek zorundadýr. Bir dersin yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnavýna girebilmek için;

a) O derse kaydýný yaptýrmýþ olmak,

b) Teorik derslerin % 70ine katýlmak,

c) Uygulamalý derslerde uygulamalarýn % 80ine katýlmak,

ç) Uygulamalarda baþarýlý olmak, varsa verilen projeleri tamamlamýþ olmak

gerekir.

(2) Bir dersin teorik ve uygulamasýnýn ayrý sýnavlarla deðerlendirilmesine ve gerektiðinde bunlarýn birbirleriyle baðlantýlý olup olmadýðýna ilgili birim kurullarý karar verir.

Sýnavlarýn deðerlendirilmesi ve baþarý notlarý

MADDE 29 (1) Ara sýnav ve yarýyýl/yýl sonu sýnav sonuçlarý 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Ham baþarý notu, ara sýnav not ortalamasýnýn % 40’ý ile yarýyýl veya yýl sonu sýnav notunun % 60’ýnýn toplanmasý sonucu elde edilir. Baþarý notu deðerlendirilmesi, öðrencinin yarýyýl içi çalýþmalarýnda gösterdiði baþarý düzeyi, ham baþarý notu ile birlikte sýnýfýn genel baþarý düzeyi de göz önünde bulundurularak, notlarýn daðýlýmý ve sýnýf ortalamasý dikkate alýnarak, yapýlýr. Bu deðerlendirme sonunda, her öðrenciye dersi veren öðretim elemaný tarafýndan aþaðýda açýlýmý ve kat sayýlarý belirtilen harf notlarýndan biri, yarýyýl sonu veya yýl sonu baþarý notu olarak takdir olunur. Yarýyýl/yýl sonu sýnavýna mazeretsiz olarak girmeyen öðrencilere FF notu verilir.

Baþarý Notu      Katsayý

AA                      4.00

BA                      3.50

BB                      3.00

CB                      2.50

CC                      2.00

DC                      1.50

DD                      1.00

FD                      0.50

FF                       0.00

(2) Bu deðerlendirmeler sonucunda;

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarýndan birini almýþ olan bir öðrenci o dersi baþarmýþ sayýlýr.

b) Bir dersten DC veya DD alan bir öðrenci mezun olma aþamasýnda 2.00 GNO ya eriþmiþ olmak koþulu ile o dersi baþarmýþ sayýlýr.

c) Bir dersten FD veya FF alan bir öðrenci o dersi baþaramamýþ sayýlýr.

ç) Kredisiz derslerin ve stajlarýn deðerlendirmesi, devamsýzlýk ve mazeretli durumlarda aþaðýdaki notlardan birisi verilir:

1) (S) yeterli notu: Kredisiz derslerden geçen veya staj çalýþmasýný baþarý ile tamamlayan öðrencilere verilir. Ayrýca, yatay geçiþ yolu ile veya ÖSYS ile Üniversiteye kaydolan öðrencilere, daha önce almýþ olduklarý ve denkliði, bölüm baþkanlýðýnýn önerisi üzerine birim yönetim kurullarýnca kabul edilen dersler için de (S) notu verilir.

2) (U) yetersiz notu: Kredisiz derslerde veya staj çalýþmasýnda baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

3) (NA) devamsýzlýk nedeni ile baþarýsýz notu: Derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öðrencilere verilir.

4) (E) eksik notu: Yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnavýna girmeye hak kazandýðý halde, hastalýk veya geçerli baþka bir nedenle yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnavýna giremeyen ve mazereti ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen öðrenciye verilir. (E) notu verilen her dersin eksik sýnavý bu dersin verildiði yarýyýlý izleyen ilk yarýyýl kayýt dönemi baþlamadan önce yapýlýr. Öðrencinin bu sýnavda aldýðý not yarýyýl sonu sýnavýnýn notu olarak deðerlendirilir. Bu sýnava girmeyen öðrencinin notu kendiliðinden (FF) veya (U) notuna dönüþür. Ancak uzayan bir hastalýk ve diðer geçerli mazeret hallerinde, bölüm baþkanýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayý ile eksik sýnavýnýn süresi bir sonraki sýnav döneminin sonuna kadar uzatýlabilir. Bu durumda (E) notu not ortalama hesabýnda dikkate alýnmaz.

5) (UB) uygulamada baþarýsýz notu: Bir dersin uygulamasýnda baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

(3) (S) ve (U) notu not ortalamasý hesabýnda dikkate alýnmaz. (NA) notu, not ortalamasý hesabýnda (FF) notu gibi iþlem görür.

(4) Mazeretsiz olarak girmediði bir sýnav için öðrenciye 0 (sýfýr) notu verilir.

(5) Sýnavlarda kopya yapan, kopya giriþiminde bulunan, sýnava hile karýþtýran, kopya çektiði ilgili öðretim elemanýnca sýnav evrakýnýn incelenmesi sonucunda anlaþýlan öðrenciye, o sýnav için sýfýr verilir ve hakkýnda disiplin soruþturmasý açýlýr.

(6) Entegre eðitim sistemi uygulayan týp fakültesi ve diþ hekimliði fakülteleri ile devlet konservatuvarýnda sýnavlarýn deðerlendirilmesi ve öðrenci baþarýsý ile ilgili hususlar, ilgili kurumlar için bu Yönetmeliðin 18 inci maddesine belirlenecek esaslar düzenlenir.

Not ortalamalarý

MADDE 30 (1) Öðrencilerin baþarý durumlarý, bitirdikleri yarýyýlda almýþ olduklarý derslere ait DNO ve almýþ olduklarý tüm dersler için GNO ile izlenir.

(2) Bu ortalamalar, ilgili derslerden 29 uncu maddeye göre alýnan notlardan her birinin katsayýsý ile o dersin Senato tarafýndan belirlenen kredisi ile çarpýlarak bulunan sayýlarýn toplamýnýn, ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle elde edilir. Bir dersin kredisi 1 saat teorik ders için l kredi ve l saat uygulama ve/veya laboratuvar için 0.5 kredi olarak hesaplanýr. Ortalamalarýn kayda geçmesinde, virgülden sonraki 3 üncü hane 5ten küçükse sýfýra; 5 veya 5ten büyükse, ikinci haneyi l arttýracak þekilde yuvarlanarak, iki hane esas alýnýr.

Baþarýlý ve baþarýsýz öðrenciler

MADDE 31 (1) Bulunulan yarýyýl sonu veya yýl sonu itibariyle GNO'su en az 2.00 olan öðrenci baþarýlý sayýlýr.

(2) Normal öðrenim süresine göre bulunduðu yarýyýl/yýldan baþarýsýz notu ve altyarýyýllardan/yýllardan baþarýsýz dersi olmayan, disiplin cezasý almamýþ baþarýlý öðrencilerden yarýyýl/yýl sonunda en az normal ders yükü ile o yarýyýl not ortalamasý; 3.00 3.49 arasýnda olanlar onur öðrencisi, 3.50 4.00 arasýnda olanlar yüksek onur öðrencisi olarak kabul edilir. Týp ve diþ hekimliði fakülteleri ile devlet konservatuvarýnda o yýlsonu not ortalamasý 80 89 arasýnda olan öðrenciler onur öðrencisi, 90 100 arasýnda olanlar yüksek onur öðrencisi olarak kabul edilir. Bu öðrencilerin listesi her yarýyýl/yýl sonunda ilan edilir ve kendilerine belge verilir. Bu baþarý, öðrencinin not belgesinde belirtilir.

(3) Baþarýsýz durumda olan öðrenci, alt yarýyýllardan daha önce alamadýðý dersler ile önceden alýp (FD), (FF), (NA), (U) ve (UB) notu aldýðý dersleri tekrarlar.

Baþarýsýz olunan yarýyýl veya yýl sonu sýnavýnýn tekrarý

MADDE 32 (1) Bir dersten (FF), (FD), (U) veya (NA) alan veya dersi normal döneminde alamayan öðrenciler, bu dersi verildiði ilk dönemde almak zorundadýrlar. Bu dersler seçmeli veya sonradan programdan çýkarýlan dersler ise, öðrenciler, bunlarýn yerine akademik danýþmanýn önerisi üzerine kayýtlý olduklarý bölümce, uygun görülen dersleri alabilirler.

Genel not ortalamasýnýn yükseltilmesi

MADDE 33 (1) GNOsunu yükseltmek isteyen öðrenciler daha önce aldýklarý ve baþarýlý olduklarý dersleri o derslerin verildiði yarýyýlda tekrarlayabilirler. Ancak bu durumda, öðrencilerin derse kayýt yaptýrmalarý þarttýr. Baþarýlý dersin tekrarýnda devam þartý aranmaz. GNO hesabýnda, tekrarlanan derste alýnan en son not geçerlidir. Not yükseltmek için yeniden alýnan bu derslerde öðrenciler dersi ikinci kez alýyormuþ gibi iþlem görür.

Sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve itiraz

MADDE 34 (1) Yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnav sonuçlarý, sýnavlarýn bitiþ tarihinden en geç bir hafta sonra elektronik ortamda ilan edilir.

(2) Sýnav sonuçlarý, maddi hata durumunun belirlenmesi dýþýnda deðiþtirilemez. Öðrenciler veya öðretim elemanlarý maddi hata konusunda, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren en geç beþ iþ günü içerisinde dekanlýða ve yüksekokul/devlet konservatuvarý/meslek yüksekokulu müdürlüðüne veya bölüm/program baþkanlýðýna yazýlý olarak baþvurabilirler. Ýlgili öðretim elemanýnca sýnav evrakýnýn incelenmesi sonucunda maddi hata tespit edilirse, bu hata ilgili bölüm/program baþkanlýðýnýn da görüþü alýnarak ilgili yönetim kurulunca alýnan karar doðrultusunda düzeltilir ve sonuç ilan edilir. Maddi hata olmadýðý anlaþýlýrsa, durum ilgilinin dilekçesine iþlenir ve kendisine bildirilir.

ALTINCI BÖLÜM

Mazeretler ve Ýzinli Sayýlma

Haklý ve geçerli nedenler

MADDE 35 (1) Kayýt, devam, uygulama, ara sýnav ve yarýyýl/yýl sonu sýnav þartlarýndan birini, aþaðýda belirtilen ve ilgili yönetim kurulunun kabul edeceði haklý ve geçerli bir nedenle yerine getiremeyen öðrencilerin haklarý saklý tutulur;

a) Öðrencinin, saðlýk kuruluþlarýnca verilen saðlýk raporuyla belgelenmiþ saðlýkla ilgili mazeretinin olmasý,

b) 2547 sayýlý Kanun hükümlerine göre öðretimin aksamasý sonucunu doðuracak olaylar dolayýsýyla öðrenime Yükseköðretim Kurulu kararý ile ara verilmesi,

c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiþ olmasý þartýyla, doðal afetler nedeniyle öðrencinin öðrenime ara vermek zorunda kalmýþ olmasý,

ç) Birinci derecede kan ve kayýn hýsýmlarýn aðýr hastalýðý halinde, bakacak baþka kimsenin bulunmamasý nedeniyle, öðrencinin öðrenime ara vermek zorunda olduðunu belgelemesi,

d) Öðrencinin ekonomik nedenlerle eðitim ve öðretimine ara vermek zorunda olduðunu belgelemesi,

e) Hüküm muhtevasý ve sonuçlarý bakýmýndan, tabi olduðu ilgili mevzuat hükümlerine göre öðrencinin, öðrencilik sýfatýný kaldýrmayan veya ihracýný gerektirmeyen mahkumiyet hali,

f) Öðrencinin hangi sýfatta bulunursa bulunsun, tecil hakkýný kaybetmesi veya tecilinin kaldýrýlmasý nedeniyle askere alýnmasý,

g) Öðrencinin tutukluluk hali,

ð) Öðrencinin, eðitim ve öðretimine katkýda bulunacak, en çok bir yýl süreli ve belgelenmiþ üniversite dýþý burs, staj veya araþtýrma imkanýna sahip olmasý,

h) Ýlgili yönetim kurulunun haklý ve geçerli kabul edeceði diðer nedenlerin olmasý.

(2) Haklý ve geçerli nedenlere dayalý mazereti dolayýsýyla, bir sýnava katýlamayan ve mazeretinin bitiminden en geç beþ iþ günü içerisinde durumunu belgeleyerek baþvuruda bulunan öðrencilere, mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi durumunda sadece bir defaya mahsus mazeret sýnavý hakký verilir. Mazeret sýnavlarý; ara sýnavlar için dekanlýklar veya yüksekokullar/devlet konservatuvarý/meslek yüksekokulu müdürlüklerince tespit edilecek tarihlerde, yarýyýl sonu veya yýl sonu sýnavlarý için ise, bu Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin 2 nci fýkrasýnýn (ç) bendinin dördüncü alt bendinde belirtildiði þekilde yapýlýr.

(3) Haklý ve geçerli nedenleri ilgili yönetim kurullarýnca kabul edilen öðrenciler, bu Yönetmeliðin 28 inci maddesindeki devam koþullarýný saðlamak zorundadýrlar.

Ýzinli sayýlma

MADDE 36 (1) Bu Yönetmeliðin 35 inci maddesinde belirtilen haklý ve geçerli nedenlerle öðrenimine ara vermek durumunda olan öðrenci, mazereti sebebiyle kullanamadýðý süre için, Bu Yönetmeliðin 28 inci maddesinde belirtilen devam koþullarýný saðlamamasý halinde, o yarýyýl veya yýl izinli sayýlýr. Bu tür uzun süreli izinlerde kullanýlamayan süre azami öðrenim süresine eklenir.

(2) Üniversitenin bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif etkinlikleri ile ülkemizi ulusal ve uluslararasý seviyede yurt içi ve yurt dýþýnda temsil eden öðrenciler için bu Yönetmeliðin 28 inci maddesinde belirtilen devam koþullarý aranmaz. Bu durumdaki öðrencilerin ara sýnav ve/veya yarýyýl/yýl sonu sýnav haklarý saklýdýr.

(3) Saðlýk sebepleri, tutukluluk hali, askerlik gibi sebepler hariç, ilgili yönetim kurulunun uygun göreceði haklý ve geçerli nedenlerle izinli sayýlma süresi en çok bir yýldýr.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenci Katký Paylarý ve Öðrenim Ücretleri

Öðrenci katký paylarý ve öðrenim ücretleri

MADDE 37 (1) Her bir ders için kredi baþýna ödenecek katký payý veya öðrenim ücreti tutarlarý, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alýnmasý gereken toplam ders kredisine oranlanmasý sonucu bulunacak katsayýnýn ilgili dönem için belirlenen öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti ile çarpýlarak, dönem baþlarýnda hesaplanýr.

(2) Bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen süreler içinde bir derse üçüncü defa kayýt yaptýrýlmasý halinde ilgili dönem için öngörülen katký payý ya da öðrenim ücretinin yaný sýra kredi baþýna ödenecek katký payý veya öðrenim ücretinin % 50, dördüncü defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 100, beþinci veya daha fazla defa kayýt yaptýrýlmasý halinde ise % 300 fazlasýyla hesaplanýr.

(3) Bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen süreler içinde öðrenimin tamamlanamamasý halinde, her bir ders için kredi baþýna ödenecek öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti; dersin alýnacaðý dönem için bu maddenin birinci fýkrasýna göre belirlenecek olan kredi baþýna katký payý veya öðrenim ücretinin %100’ü, ikinci defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 200’ü, üçüncü defa kayýt yaptýrýlmasý halinde % 300’ü, dördüncü ve daha fazla defa kayýt yaptýrýlmasý halinde ise % 400’ü olarak hesaplanýr.

(4) Hazýrlýk sýnýfý hariç, bulunduklarý bölümde her bir dönem için belirlenen asgari dersleri alarak baþarýlý olan ve önceki dönemlerden baþarýsýz dersi olmayan öðrencilerin, DNO suna göre yapýlacak sýralamada ilk yüzde ona giren;

a) Birinci öðretim öðrencileri, bir sonraki dönemde ödeyecekleri katký payýnýn yarýsýný,

b) Ýkinci öðretim öðrencileri, bir sonraki dönemde birinci öðretim öðrencilerinin ödeyecekleri katký payý kadar öðrenim ücreti

öder.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Öðrenimi Bitirme ve Diplomalar

Mezuniyet

MADDE 38 (1)Bir öðrencinin mezun olabilmesi için izlemekte olduðu programý en az 2.00 GNO ile tamamlamasý zorunludur. GNO ayný zamanda mezuniyet not ortalamasýdýr.

Diplomalar

MADDE 39 (1) Öðrenim programlarýný baþarý ile tamamlayan öðrencilere, programýn tamamlanmasýný takip eden sýnav dönemi sonunda diplomalarý verilir.

(2) Ayrýca mezun olan öðrencilere, eðitim-öðretim programlarýnda almýþ olduklarý bütün dersleri, uygulamalarý ve bunlarýn ders saatlerini; aldýklarý proje, laboratuvar, bitirme ödevi, seminer, bitirme tezi ve zorunlu staj gibi çalýþmalarý, baþarý notlarý ve varsa yarýyýl/yýl onur derecelerini de birlikte belirten bir not belgesi verilir.

(3) Fakülteler, yüksekokullar, devlet konservatuvarý ve meslek yüksekokullarý tarafýndan verilecek diplomalar; ön lisans ve lisans düzeylerinde her düzey için farklý þekilde düzenlenir ve Senato tarafýndan kabul edilen bir örneðe göre bastýrýlýr. Yabancý dilde eðitim-öðretim yapan birimlerde diplomalar hem Türkçe hem de ilgili yabancý dilde hazýrlanýr.

(4) Diplomalar hazýrlanýncaya kadar, gerektiðinde öðrencilere geçici bir mezuniyet belgesi verilebilir. Mezuniyet tarihi, son sýnav döneminin bitim tarihidir.

(5) Diplomalarýn ön yüzünde:

a) Öðrencinin adý ve soyadý,

b) Diploma numarasý,

c) Lisans ve ön lisans düzeyinde baþardýðý programýn adý, bölümü/anabilim dalý, varsa programýn kazandýrdýðý mesleki unvan,

ç) Mezuniyet tarihi,

d) Fakültelerde Rektörün ve dekanýn; yüksekokullarda Rektör ve yüksekokul müdürünün, devlet konservatuvarýnda Rektör ve devlet konservatuvarý müdürünün, meslek yüksekokullarýnda Rektör ve meslek yüksekokulu müdürünün imzalarý

bulunur.

(6) Diplomanýn Arka Yüzünde:

a) T.C. kimlik numarasý,

b) Doðum yeri ve tarihi,

c) Babasýnýn ve annesinin adý,

ç) Üniversitedeki kayýt numarasý,

d) Diploma tarihi

bilgileri yer alýr.

(7) Diplomalara mezuniyet derecesi yazýlmaz ve fotoðraf yapýþtýrýlmaz. Diplomalar Rektörlükçe soðuk damga ile mühürlenir.

Diplomanýn kaybý halinde verilecek belge

MADDE 40 (1) Diploma bir defa verilir. Diplomanýn kaybý halinde, diplomanýn kaçýncý defa verildiði belirtilmek kaydýyla, ikinci nüsha diploma düzenlenir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Kayýt Silme ve Sildirme

Kayýt silme ve sildirme

MADDE 41 (1) Öðrencinin, ilgili mevzuat hükümlerine göre Yükseköðretim Kurumundan çýkarma cezasý almýþ olmasý veya kendi isteði ile kaydýnýn silinmesini yazýlý olarak istemesi durumunda Üniversite ile iliþiði kesilir.

ONUNCU BÖLÜM

Deðiþim Programlarý

Deðiþim programlarý

MADDE 42 (1) Üniversite ile yurt içinden ve yurt dýþýndan yükseköðretim kurumlarý arasýnda yapýlacak anlaþmalarla öðrenci deðiþim programlarý uygulanabilir. Bu programlar çerçevesinde öðrenciler, bir veya iki yarýyýl süreyle yurt içi ve yurt dýþýndaki üniversitelere gönderilebilir. Öðrencinin gideceði üniversitede alacaðý derslerin belirlenmesine ve geri dönüþte aldýðý derslerin baþarý notlarýnýn nasýl deðerlendirileceðine, deðiþim koordinatörünün önerisi ve ilgili birimin görüþü üzerine ilgili yönetim kurulu karar verir. Öðrencinin durumu deðiþim koordinatörleri tarafýndan izlenir.

(2) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredilerine karþýlýk gelen diploma ekinin düzenlenmesine iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Deðiþim programlarý çerçevesinde katký paylarýnýn nasýl ödeneceði, ikili anlaþmalara göre yürütülür.

ONBÝRÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 43 (1) Her türlü bildirim, öðrencinin Üniversiteye kayýt anýnda bildirdiði adrese ilgili mevzuat hükümlerine göre veya Üniversitede ilan edilmek suretiyle yapýlýr.

(2) Üniversiteye kayýt olurken bildirdikleri adresleri deðiþtirdikleri halde, bunu Üniversiteye bildirmemiþ, yanlýþ ya da eksik bildirmiþ olan öðrencilerin, kayýtlý adreslerine bildirimin yapýlmasý halinde, kendilerine bildirim yapýlmýþ sayýlýr.

Disiplin iþleri

MADDE 44 (1) Öðrencilerin disiplin iþleri 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yürütülür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 45 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Senato, Üniversite Yönetim Kurulu, fakülte, yüksekokul, devlet konservatuvarý ve meslek yüksekokulu kurullarý ve ilgili birim yönetim kurullarý kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 46 (1) 14/6/2004 tarihli ve 25492 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Çukurova Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Öðrencilerin Bu Yönetmeliðin 36 ncý maddesi uyarýnca yapacaklarý katký payý/öðrenim ücreti ödemelerinde, tekrar edilen veya yeniden alýnan dersler nedeniyle tahakkuk edecek olan ek ücretler için, bu dersler 2011-2012 eðitim-öðretim yýlýnda ilk defa alýnýyormuþ gibi deðerlendirilir.

Yürürlük

MADDE 47 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 48 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.