9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Kafkas Üniversitesinden:

KAFKAS ÜNÝVERSÝTESÝ ÖNLÝSANS VE LÝSANS EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 20/5/2008 tarihli ve 26881 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Kafkas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliðinin 1 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Bu Yönetmelik; Kafkas Üniversitesine baðlý fakülte/konservatuar/yüksekokul/ meslek yüksekokullarýnda yürütülen önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeyindeki bütünleþik programlar seviyesindeki eðitim-öðretime iliþkin hükümleri kapsar.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi ibaresi “Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci, üçüncü ve altýncý fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve dokuzuncu fýkra eklenmiþtir.

(1) Öðrenciler, her yarýyýl/yýl baþlangýcýnda, birimlerden gelen öneriler de dikkate alýnarak Senato tarafýndan belirlenen ve duyurulan akademik takvimde belirtilen süre içerisinde katký paylarýný yatýrýp ders kayýtlarýný yapmak veya yenilemek zorundadýr. Bu süre içerisinde kaydýný yapmayan veya yenilemeyen öðrenci, o yarýyýl/yýl devam etme hakkýný kaybetmiþ olur, kaybedilen yarýyýl/yýl öðrenim süresinden sayýlýr. Süresi içinde kayýtlarýný yapmayan veya yenilemeyen öðrencilerin, devamsýzlýk sýnýrýný aþmamak kaydýyla, mazeretlerinin haklý ve geçerli olduðu ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde kayýtlarý yenilenir. Kaydýný yaptýrmayan veya yeniletmeyen öðrencilere o yarýyýl/yýl için herhangi bir öðrenci belgesi verilmez ve bu öðrenciler öðrencilik haklarýndan faydalanamaz.

(3) Bir öðrencinin kayýtlý olduðu eðitim-öðretim programýnda bir yarýyýlda alacaðý ders ve uygulamalarýn toplam saati, alt sýnýftaki dersler ve bu Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendindeki dersler dâhil, haftalýk en fazla kýrk ders saatidir. Ancak, öðrenciler dersin devamýný almýþ olmak þartýyla bu sýnýrý aþabilirler. Fakülte/konservatuar/yüksekokul/meslek yüksekokullarý ders programlarýnýn özellik ve koþullarýna göre öðrencinin alacaðý haftalýk ders saati senato kararýyla sýnýrlandýrýlabilir. Ders kayýtlarýnda öncelikli olarak, tekrar edecekleri dersler yazýlýr.

(6) Kayýt yenileme sýrasýnda öðrenci katký payý veya öðrenim ücretini öder. Katký payý veya öðrenim ücretini zamanýnda ödemeyen öðrencilerin kayýtlý olduklarý programdan iliþkileri kesilmez. Ancak ödemekle mükellef olduklarý katký payý veya öðrenim ücretini kanuni faiziyle öderler. Katký payý veya öðrenim ücretini ödemeyen öðrenciye mezuniyet belgesi veya diploma verilmez.

(9) Üniversite senatosunun öðrencinin öðrenim gördüðü programýn özelliðine göre belirlediði ders saati sýnýrlamalarý dikkate alýnarak ders kaydý yaptýrdýðý yarýyýl itibariyle genel aðýrlýklý not ortalamasý (GANO) en az 2.80 olan FF ve FD notu bulunmayan öðrenciler, haftalýk kýrk ders saati limitini aþmamak koþuluyla üst dönemlerden de ders alabilirler.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 9 (1) Bu Yönetmelikte yer alan esas ve kurallar; önlisans, lisans ve yüksek lisans düzeyindeki bütünleþik programlar için uygulanýr. Bunlardan önlisans; orta öðretime dayalý en az dört yarýyýllýk (iki yýllýk) bir eðitim-öðretim programýdýr. Lisans, orta öðretime dayalý en az sekiz yarýyýllýk (dört yýllýk) eðitim-öðretim programýdýr. Beþ ve daha fazla süreli eðitim-öðretim programý uygulayan fakültelerden olan Týp, Veteriner, Diþ Hekimliði ve diðerlerinden mezun olanlara, ilgili mevzuat hükümlerine göre diploma verilir. Zorunlu veya isteðe baðlý olarak yabancý dil hazýrlýk sýnýfý açýlan programlarda, hazýrlýk sýnýfý bu sürelerin dýþýndadýr.

(2) Türkiye Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan 5. düzey (önlisans) için 120 kredi, 6. düzey (lisans) için 240 kredi esas alýnýr. Týp doktorluðu programý 360 kredi, diþ hekimliði, eczacýlýk ve veteriner hekimlik ile orta öðretim alan öðretmenliði programlarý 300 kredi olup, bu programlar yüksek lisans düzeyindeki bütünleþik programlardýr.

(3) Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenen paket programlarýn kredi toplamý, yine YÖK’ün tespit ettiði sayýlardýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Bir eðitim-öðretim yýlý güz ve bahar dönemleri olmak üzere iki yarýyýldan oluþur. Üniversite senatosu bir yýlda üç dönem eðitim-öðretim yapma kararý verebilir. Resmi tatil günleri, ara sýnav, yarýyýl/yýlsonu ve varsa bütünleme sýnavlarý ile staj/yaz okulu süreleri hariç, bir yarýyýl 14 hafta veya 70 iþ günüdür. Gerekli hallerde bu sürenin uzatýlmasý Senatonun yetkisindedir.

(2) Dersler haftanýn çalýþma günlerinde yapýlýr. Ýkinci öðretim dersleri yasal çalýþma saati bitiminden sonra baþlar. Ýlgili birimin kurul kararý ile gerektiðinde Cumartesi ve Pazar günlerinde de ders yapýlabilir.

(4) Akademik takvim, ilgili birimlerin önerisi ve Senatonun kararý ile belirlenir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Öðrenci haklarýndan yararlanma süreleri

MADDE 13 (1) Üniversite birimlerinde, önlisans ve lisans düzeyinde öðrenim yapan öðrencilere bu öðrenimlerini tamamlamak için tanýnan azami süreler; iki yýllýk önlisans programlarý için dört, dört yýllýk lisans programlarý için yedi, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlarda dokuz yýldýr. Azami süresi içinde öðrenimini baþarýyla tamamlayarak mezun olamayanlar ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek þartý ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Dersler ve ders kredilerinin hesaplanmasý

MADDE 14 (1) Ders birimi kredidir. Ders kredilerinin hesaplanmasýnda, Türkiye Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazýnda öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandýrýlmasýna dayalý öðrenci iþ yükü esas alýnýr. Öðrenci iþ yükü, ders saatleri, laboratuar, atölye, klinik çalýþmasý, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sýnav, staj, iþ yeri eðitimi gibi eðitim-öðretim etkinliklerinde harcanan bütün zamaný ifade eder.

(2) Bir kredi, 25-30 saat arasý öðrenci iþ yüküne karþýlýk gelecek þekilde Senato tarafýndan tespit edilir. Bir kredi; bir yarýyýl içinde haftada bir ders saatlik teorik dersi ve/veya semineri, iki ders saatlik laboratuar, atölye, klinik çalýþmasý, uygulama gibi çalýþmalarý ve inceleme, gezi, ödev, bireysel çalýþma, sýnava hazýrlanma, alan ve kütüphane çalýþmalarý, mezuniyet tezi, proje ve benzeri diðer etkinlikleri ifade eden ölçü birimidir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin ikinci, üçüncü ve yedinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Öðrencilerin bir üst sýnýfa devam edebilmeleri için; kayýtlý bulunduklarý eðitim-öðretim yýlý itibariyle, GANOnun bu Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendinde belirtilen dersler hariç, en az 1.80 olmasý gerekir. Lisans öðrenimi veren birimlerde 1. sýnýftan 2. sýnýfa geçiþlerde bu koþul aranmaz. 2. sýnýf 1. yarýyýlýn sonunda GANOsu 1.80den düþük olan öðrenciler, 2. sýnýf, 2. yarýyýldan ders alamazlar bu öðrenciler daha önceki döneme ait devamsýz (NA) ve baþarýsýz (FD), (FF) olan derslerini tekrarlamak kaydýyla, GANOsunu 1.80e çýkarmak için ihtiyaç duyduðu kadar dersi alýr, yýl/yarýyýl sonunda GANOsu en az 1.80 olan öðrenci bir üst yýl/yarýyýldan ders almaya devam eder. Bu iþlem sonraki yýl/yarýyýllarda da uygulanýr. Öðrenciler kayýtlý olduðu program için belirlenen kanuni süre içerisinde bu koþulu saðlayamadýklarý takdirde bir üst yýl/yarýyýldan ders alamazlar.

(3) Öðrenciler; ilgili programlarda belirtilen tüm dersleri almýþ ve baþarmýþ, mezuniyet aþamasýna gelmiþ ancak GANOsu mezuniyet için gerekli olan 2.00’ýn altýnda ise, en son yarýyýl/yýl sonu varsa bütünleme sýnavlarýný izleyen onbeþ gün içerisinde dönemine bakýlmadan (DD), (DC) veya (CC) aldýðý en çok üç dersten GANO yükseltme sýnavýna girebilir. Bu haktan faydalanmak isteyen öðrenciler, öðrenim gördükleri birime yazýlý baþvuruda bulunur. Ýlgili yönetim kurullarý öðrencinin durumunu deðerlendirir ve sýnav takvimini belirler.

(7) GANO yükseltme sýnavlarýnda baþarýlý olamayan öðrenci, en yakýn dönemden itibaren kanunun öngördüðü öðrenci katký payý veya öðrenim ücretini ödemek þartýyla, (GANO)yu 2.00ye yükseltmek için öncelikle son iki yýldaki dersler olmak üzere, dilediði kadar ders alýr, bu derslerin ara sýnav ve yarýyýl/yýlsonu sýnavlarýna girer. Aldýðý derslerin baþarý durumlarýnýn tespitinde bu maddenin birinci fýkrasý hükümleri uygulanýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesinin birinci ve sekizinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Sýnavlar; ara sýnavlar, yarýyýl/yýlsonu sýnavlarý ile varsa bütünleme sýnavlarý, mazeret sýnavý, muafiyet sýnavý, yeterlilik ve düzey belirleme sýnavý, tek ders mezuniyet sýnavý ve genel not ortalamasý yükseltme sýnavý olarak düzenlenir.

(8) Tüm sýnavlarýn sonuçlarý, sýnavýn yapýldýðý tarihi izleyen en geç on iþ günü içerisinde dekanlýk/müdürlük tarafýndan ilan edilir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesinin dördüncü ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(4) Mazeret sýnavý; bütünleme sýnavý uygulamayan birimlerde yarýyýl/yýlsonu, bütünleme sýnavý uygulayan birimlerde ise bütünleme sýnavlarýný izleyen 1 (bir) hafta içerisinde ilgili Yönetim Kurulunun belirlediði tarihlerde yapýlýr.

(5) Mazeret, tek ders, GANO yükseltme, muafiyet, yeterlilik ve düzey belirleme sýnavlarýnýn mazeret sýnavý yoktur.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Muafiyet, yeterlik ve düzey belirleme sýnavý

MADDE 26 (1) Yabancý dille eðitim veren hazýrlýk sýnýflarý ve ortak zorunlu yabancý dil dersleri ile Senatoca belirlenen diðer derslerden, her eðitim-öðretim yýlý baþýnda Üniversite tarafýndan bir muafiyet sýnavý açýlýr. Bu sýnavda baþarý için, öðrencinin hazýrlýk sýnýfý muafiyet sýnavýndan CB, ortak zorunlu yabancý dil dersi ve muafiyet sýnavý yapýlan diðer derslerden ise CC almasý zorunludur.

(2) Yabancý dil hazýrlýk programý bulunan bölümlere ilk kez kayýt yaptýran öðrenciler, akademik yýl baþlamadan önce yeterlik ve düzey belirleme sýnavý”na girerler. Bu sýnavda 70 (CB) ve üstü baþarý gösterenler yabancý dil hazýrlýk programý eðitiminden muaf tutulur. Bu puanýn altýnda not alanlardan puan aralýðý 0-30 olanlar baþlangýç, 31-49 olanlar orta-alt, 50-69 aralýðýnda olanlar ise orta düzey gruba yerleþtirilir.

(3) ÜDS veya KPDSden 70 ve üzeri veya Üniversitelerarasý ulusal ve/veya uluslararasý yabancý dil sýnavlarýnýn birinden geçer puaný aldýðýný belgeleyenler yabancý dil hazýrlýk programý eðitiminden ve ortak zorunlu yabancý dil derslerinden muaf tutulur.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Bir öðrencinin baðýl deðerlendirme sistemine dâhil olabilmesi için, ilgili dersten almýþ olduðu ara sýnav ve yarýyýl/yýlsonu varsa bütünleme sýnavlarýndan elde ettiði ham notun en az 40 olmasý gerekir. Bununla beraber öðrencinin ilgili dersin yarýyýl/yýlsonu veya varsa bütünleme sýnavýndan da en az 40 puan almasý gerekir. 40’ýn altýnda puan alanlar baðýl deðerlendirmeye girmez, 40’ýn altýndaki notlar mutlak deðerlendirme yöntemine göre, 40’ýn üzerindeki notlar ise baðýl deðerlendirme sistemine göre hesaplanýr.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Bir öðrencinin izlemekte olduðu programdan mezun olabilmesi için; mezuniyet için gerekli tüm dersleri almasý ve bu derslerden baþarýlý olmak koþuluyla devam etmekte olduðu programý en az 2.00 GANOsu ile tamamlamasý zorunludur. Bu Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendinde belirtilen dersler hariç, GANO ayný zamanda mezuniyet not ortalamasýdýr.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 39 uncu maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Kafkas Üniversitesi de dâhil olmak üzere, herhangi bir yükseköðretim kurumundan daha önce kendi isteði ile ayrýlanlar, baþarýsýzlýk nedeniyle iliþiði kesilmiþ veya mezun olmuþ öðrenciler ile yatay/dikey geçiþ yoluyla kayýt yaptýran öðrencilerin ders muafiyetlerine, aldýklarý derslerin müfredat programlarý ve not durum belgesine dayanarak dersi veren öðretim elamanýnýn ve intibak komisyonunun da görüþü alýnarak ilgili yönetim kurulu karar verir. Muafiyet Baþvurularý, öðrencinin fakülte/konservatuar/yüksekokul/meslek yüksekokuluna ders kaydýný yaptýrdýðý ilk yarýyýlýn ikinci haftasýnýn sonuna kadar yapýlýr. Sonraki yarýyýllarda yapýlacak muafiyet talepleri ya da yapýlan muafiyet/intibak iþlemlerinin iptaline yönelik istekler kabul edilmez.

(2) Muafiyet isteðinin fakülte/konservatuar/yüksekokul/meslek yüksekokul Yönetim Kurulunca uygun görülmesi için;

(a) Daha önce diðer yükseköðretim kurumlarýnda öðrenim gören öðrencinin muafiyet isteðinde bulunduðu dersin kredi ve içerik bakýmýndan uygun dersten almýþ olduðu harf notunun CC ve üzeri veya karþýlýðý olmasý gerekir, Muaf sayýlan dersler not döküm belgesine M olarak iþlenir. Baþarý notu M ile takdir edilen dersler GANO hesaplanmasýnda deðerlendirmeye katýlmaz.

(b) Daha önce Kafkas Üniversitesinde öðrenim gören öðrencilerden fakülte/konservatuar/yüksekokul/meslek yüksekokul Yönetim Kurulunca muafiyetleri kabul edilenlerin bu derslerden daha önce aldýklarý harf notlarý not döküm belgelerine aynen iþlenir.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 40 ýncý maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Aþaðýdaki durumlarda ilgili fakülte/konservatuar/yüksekokul/meslek yüksekokulu Yönetim Kurulu kararý ile öðrencinin kaydý silinir;

a) Açýköðretim sistemi ile yürütülmekte olan ve kontenjan sýnýrlamasý olmayan bölümlerin, öðrencinin öðrenim gördüðü programdan farklý olan programlarý hariç, öðrencinin ayný yarýyýlda baþka bir yükseköðretim kurumunda kayýtlý bulunmasý,

b) Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükmü gereðince Üniversiteden çýkarma cezasý almýþ olmasý,

c) Basit þizofreni, paranoid þizofreni, dissosiyatif sendrom, borderline gibi ruhsal bozukluk nedeniyle tüm öðrenim süresi içinde devamsýzlýðý iki yýlý aþan öðrencilerden yeniden saðlýk raporu almak ve incelenmek suretiyle, öðrenimlerine devam edemeyeceklerine ilgili birimlerin Yönetim Kurulunca karar verilmiþ olmasý.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 41 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Kurumlar arasý ve kurum içi yatay geçiþler

MADDE 41 (1) Türkiye ve yabancý ülkelerdeki yükseköðretim kurumlarýndan Kafkas Üniversitesine veya Kafkas Üniversitesi içerisindeki eþdeðer diploma programlarý arasýndaki kurum içi yatay geçiþler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine ve senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

(2) Yatay geçiþe ayrýlacak kontenjanlar ile eðitim-öðretim programlarýna intibak esaslarý ilgili yönetim kurullarýnca kararlaþtýrýlýr. Kurumlar arasý ve kurum içi yatay geçiþ yapan, ancak tekrar geri dönmek isteyen ve dosyalarý gönderilmemiþ öðrenciler, yarýyýllarýn baþlamasýný izleyen iki hafta içerisinde baþvurmalarý durumunda ilgili yönetim kurullarýnýn verecekleri kararla geri dönebilir. Bu durumda olan öðrencilerin derslere devam durumlarý, baþladýðý günden itibaren hesaplanýr. Dosyalarý gönderilen öðrencilerin geri dönüþü olmaz.

(3) Vakýf yükseköðretim kurumlarý ve özel statülü üniversitelerden ancak ikinci öðretime geçiþ yapýlýr. Ýkinci öðretim olmayan birimlerde örgün eðitime geçiþ yapýlýr. Ancak örgün eðitime yatay geçiþ yapan öðrenci, ikinci öðretim öðrenim ücreti öder. Öðrenim gördüðü yýlýn sonunda sýnýfýnda baþarý sýralamasýnda ilk yüzde ona girmesi halinde örgün eðitim ücreti öder.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 49 uncu maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Çift anadal programýna ait iþlemler; Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre Senato tarafýndan belirlenir.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin 50 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(3) Yan dal programýna ait iþlemler; Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre Senato tarafýndan belirlenir.

MADDE 20 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 21 Bu Yönetmelik hükümlerini Kafkas Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

20/5/2008

26881

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

31/5/2011

27950