9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Nuh Naci Yazgan Üniversitesinden:

NUH NACÝ YAZGAN ÜNÝVERSÝTESÝ ÖN LÝSANS VE LÝSANS

EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Nuh Naci Yazgan Üniversitesine baðlý fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnda yürütülen eðitim-öðretim ve sýnavlarla ilgili esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde lisans ve ön lisans düzeyinde yürütülen eðitim-öðretim ve sýnavlara iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa kredi transfer sistemini,

b) AKTS koordinatörleri: Nuh Naci Yazgan Üniversitesine baðlý bölümlerin/programlarýn AKTS koordinatörlerini,

c) Ara sýnav notu: Bir ders için, yarýyýl içinde yapýlacak proje, ödev, uygulama ve ara sýnavlarýn ortalamasý dikkate alýnarak belirlenen notu,

ç) Bahar yarýyýlý: Çift sayýlý yarýyýllarý,

d) Fakülte: Nuh Naci Yazgan Üniversitesine baðlý fakülteleri,

e) GANO: Genel aðýrlýklý not ortalamasýný,

f) Güz yarýyýlý: Tek sayýlý yarýyýllarý,

g) Ýlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu kurulunu,

ð) Ýlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarýnda meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

h) Meslek Yüksekokulu: Nuh Naci Yazgan Üniversitesine baðlý meslek yüksekokullarýný,

ý) Mütevelli Heyet: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

i) Ortak zorunlu ders: 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlâp Tarihi, Türk Dili, Yabancý Dil dersleri ile Yükseköðretim Kurulu (YÖK) tarafýndan öngörülen diðer dersleri,

j) Öðrenci Ýþleri Birimi: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öðrenci Ýþleri Birimini,

k) Ön þartlý ders: Alýnabilmesi için alt yarýyýl veya yýllarda yer alan derslerden bir veya birkaçýnýn baþarýlmasý þartý aranýlan dersi,

l) Rektörlük: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörlüðünü,

m) Seçmeli ders: Zorunlu dersler dýþýnda, öðrencinin isteði doðrultusunda aldýðý dersi,

n) Senato: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Senatosunu,

o) Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesini,

ö) Üniversite Yönetim Kurulu: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

p) Yarýyýl sonu sýnav notu: Bir ders için proje, ödev, uygulama ve yarýyýl sonu sýnav notu dikkate alýnarak belirlenen notu,

r) Yüksekokul: Nuh Naci Yazgan Üniversitesine baðlý yüksekokullarý,

s) Zorunlu ders: Bir programda öngörülen ve öðrencinin almasý gereken dersi,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kayýt, Disiplin ve Yatay/Dikey Geçiþe Ýliþkin Esaslar

Öðrenci kabulü

MADDE 5 (1) Üniversitenin eðitim-öðretim programlarýna kabul edilecek öðrenci kontenjanlarýný, Senatonun önerisi üzerine Mütevelli Heyet belirler ve bu kontenjanlar Rektörlük aracýlýðý ile ilgili kurumlara bildirilir.

(2) Üniversiteye baðlý birimlere öðrenci kabulü; Ölçme Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan yapýlan sýnav ve özel yetenek sýnavý ile öðrenci alan birimlerde ise Rektörlükçe düzenlenen özel yetenek sýnavý ile yapýlýr.

Ýlk kayýt iþlemleri ve gerekli belgeler

MADDE 6 (1) Üniversiteye kesin kayýt yaptýrma esaslarý þunlardýr:

a) Üniversitede bir programa kesin kayýt hakký kazananlarýn ilk kayýt iþlemleri Öðrenci Ýþleri Birimince, ÖSYM tarafýndan ilan edilen tarihlerde ve istenilen belgelerle yapýlýr. Kayýt için istenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn yazýlý beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

b) Ýlgili mevzuat hükümlerine göre Senato tarafýndan belirlenen koþullarý taþýyan yabancý uyruklu adaylarýn kabulü, Üniversite Yönetim Kurulunun kararý ile yapýlýr.

c) Fakülteye/yüksekokula/meslek yüksekokuluna süresi içinde kesin kaydýný yaptýran ve kayýt iþlemleri tamamlanan aday öðrenci, Üniversitenin öðrencisi olur ve öðrencilik haklarýndan yararlanýr.

ç) Mazereti bulunan adaylar, mazeretlerini belgelendirmelidir. Bu adaylarýn kesin kayýtlarý; belirlenen esaslara uymak koþuluyla on sekiz yaþýndan küçük olanlarýn yasal temsilcileri, on sekiz yaþýndan büyük olanlarýn noter veya yurt dýþý temsilciliklerinden alacaklarý resimli vekâletname ile yetkili kýldýklarý kiþiler tarafýndan yaptýrýlabilir.

d) Kesin kayýtlarýný yaptýran öðrencilere, Üniversitenin öðrencisi olduklarýný belirten, üzerinde geçerlilik süresi yazýlý olan fotoðraflý bir kimlik kartý verilir. Süresi içinde kayýt yaptýrmayan veya gerekli belgeleri saðlamayan öðrenciler kayýt hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr.

e) Gerçeðe aykýrý beyanda bulunarak kayýt yaptýran adaylar hakkýnda gerekli kanuni iþlemler yapýlýr. Kayýt sýrasýnda verdikleri belgelerin ve bilgilerin yanlýþ veya eksik olduðu anlaþýlan öðrencilerin, bulunduklarý yarýyýla bakýlmadan Üniversite ile iliþikleri kesilir.

Yarýyýl kayýtlarý

MADDE 7 (1) Yarýyýl kayýtlarýna iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Öðrenci her yarýyýl baþýnda akademik takvimde gösterilen süre içinde öðrenim ücretini yatýrýp ders kayýtlarýný yaptýrarak kaydýný yenilemek zorundadýr. Kayýt yenileme, birimlerde eðitim-öðretim baþlamadan önceki hafta içinde yapýlýr. Öðrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiþ bir mazereti yoksa kaydýný kendisi yaptýrýr. Yarýyýl kayýtlarýnýn yapýlmasý veya yenilenmesinden öðrenci sorumludur. Ders deðiþtirme, ekleme veya býrakma haftasý, kayýt haftasýný takip eden ilk haftadýr.

b) Akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapýlan ders deðiþtirme, ekleme veya býrakma iþlemleri, AKTS koordinatörlerinin onayý olmadan kesinleþmez. Bu iþlemler, akademik takvimde belirtilen süreler dýþýnda yapýlamaz.

c) Kayýtlarýný yeniletmeyen öðrenciler, öðrenime devam edemez ve sýnavlara giremez.  Mazeretleri ilgili yönetim kurulunca uygun görülenler, ilgili yarýyýla ait akademik takvimde belirtilen süre içerisinde kayýt yaptýrabilir. Mazeretlerinin bu süre içinde kalkmamasý halinde kayýtlarý izleyen yarýyýla ertelenir.

ç) Kayýt yenilenmeyen yarýyýl, öðrenim süresinden sayýlýr. Mazereti kabul edilen öðrenciler, kayýt yaptýrmadýklarý yarýyýl eðitim sürelerinden sayýlmak suretiyle izinli sayýlýrlar. Kayýt yaptýrmadýðý yarýyýlda öðrenci, öðrencilik haklarýndan yararlanamaz. 

d) Kayýt olduðu programa iliþkin derslerin verildiði yarýyýldan baþlamak üzere, her yarýyýl için kayýt yaptýrýp yaptýrmadýðýna bakýlmaksýzýn ön lisans programlarýndan azami dört yýl, lisans programlarýndan azami yedi yýl içinde mezun olamayan öðrenciler, Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen ilgili yarýyýla ait öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir.

Öðrenim ücreti ve burslar

MADDE 8 (1) Üniversitede eðitim-öðretim ücretlidir. Yýllýk öðrenim ücreti ile öðrencilere verilecek burslar ve bunlara iliþkin esaslar, her yýl Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenir ve eðitim-öðretim yýlý baþýnda ilan edilir.

(2) Öðrencilerin her eðitim-öðretim yýlýnda, belirlenen miktarda ve zamanda öðrenim ücretini ödemeleri gerekir. Öðrenim ücretini, belirlenen taksitler ve süreler içerisinde ödemeyen öðrencinin kaydý yenilenmez. Mazeretleri kabul edilen öðrencilerin, süresi içerisinde ödemedikleri öðrenim ücretini, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen gecikme faizi ile birlikte ödemeleri gerekir.

Disiplin iþlemleri

MADDE 9 (1) Öðrencilerin disiplin iþlemleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine göre yürütülür.

(2) Herhangi bir sebeple yükseköðretim kurumundan uzaklaþtýrma cezasý alan öðrenciler, bu süre içerisinde eðitim-öðretime ve sosyal faaliyetlere katýlamaz ve üniversitenin tesislerine giremezler.

Yatay ve dikey geçiþler

MADDE 10 (1) Yatay geçiþlerde kabul ve kayýt, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr. Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokuluna intibaklarý yapýlanlara, en az iki yarýyýl Üniversitede öðrenim görmeleri kaydýyla diploma verilir.

(2) Dikey geçiþlerde kabul ve kayýt, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Meslek Yüksekokullarý ve Açýköðretim Ön Lisans Programlarý Mezunlarýnýn Lisans Öðrenimine Devamlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.

Üniversite içi yatay geçiþ

MADDE 11 (1) Bulunduklarý programda, en az iki yarýyýl öðrenim görmüþ olan öðrenciler, Yükseköðretim Kurumlarýnda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine göre Üniversite içinde baþka bir programa yatay geçiþ için akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili birimin öðrenci iþlerine baþvuruda bulunabilir.

(2) Üniversite içi yatay geçiþ baþvurularý, öðrencinin geçiþ yapmak istediði bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararý ile kesinleþir.

AKTS kredisi, AKTS koordinatörü ve GANO

MADDE 12 (1) AKTS kredisi, bir dersi tamamlamak için öðrenciye yüklenen ödev, sýnav, uygulama, çalýþma ve sorumluluk miktarýný tanýmlayan sayýdýr. Bir dersin hedeflenen öðrenme çýktýlarýný kazandýrmak amacýyla planlanan öðrenim aktivitelerini baþarýyla tamamlamak için gerekli zamaný temel alarak belirlenen iþ yüküne dayanan kredi sistemidir. Proje, tez, staj ve alan çalýþmasý gibi derslere de AKTS kredisi verilir.

(2) AKTS koordinatörü, ilgili yönetim kurulu tarafýndan görevlendirilen ve AKTSnin yürütülmesinden sorumlu öðretim elemanýdýr. Öðrencileri ve öðretim elemanlarýný AKTS hakkýnda bilgilendirir, eðitim-öðretim süresince öðrencinin akademik durumunu izler, kayýt ve ders deðiþtirme, ekleme veya býrakma iþlemlerine rehberlik eder.

(3) GANO, alýnan bütün derslerin aðýrlýklý puan toplamýnýn, derslerin AKTS kredileri toplamýna bölünmesiyle bulunan genel aðýrlýklý not ortalamasýdýr.

Ders muafiyeti

MADDE 13 (1) Daha önce herhangi bir yükseköðretim kurumunda okuyan ve baþarýlý olduklarý derslerden muaf olmak isteyen öðrenciler, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili birimin öðrenci iþlerine müracaat ederler.

(2) Daha önce baþka bir yükseköðretim kurumunda alýnan derslerden muafiyet talebi, ilgili AKTS koordinatörünün görüþü alýnarak, kayýt olunan birimin yönetim kurulunda karara baðlanýr. Muafiyet için derslerin denklik deðerlendirmesi yapýlýrken; dersin baþarý notu, öðrenim çýktýlarý ve AKTS kredisi dikkate alýnýr.

Deðiþim programlarý

MADDE 14 (1) Üniversite ile yurt içindeki veya yurt dýþýndaki üniversiteler arasýnda yapýlan anlaþmalar uyarýnca,  öðrenci deðiþim programý çerçevesinde Üniversite tarafýndan bir veya iki yarýyýl anlaþmalý olarak diðer üniversitelere öðrenci gönderilebilir. Bu süre içinde öðrencinin Üniversitedeki kaydý devam eder ve bu süre öðretim süresinden sayýlýr.

(2) Ýlgili yönetim kurulunca belirlenen bir öðretim elemaný, deðiþim programý öðrencisinin alacaðý derslerin seçiminde yardýmcý olur, öðrencinin deðiþim programýyla gittiði üniversitedeki eðitimini izler ve eðitimi süresince öðrenci ile irtibatta bulunur.

(3) Öðrenciler deðiþim programýyla gittikleri yükseköðretim kurumlarýnda almýþ olduklarý derslerden baþarýlý olduklarý takdirde, kendi yükseköðretim kurumunun programlarýnda bulunan ayný içerikli derslerden, AKTS koordinatörünün görüþü ve ilgili yönetim kurulu kararý ile baþarýlý olmuþ sayýlýr.

(4) Anlaþmalý üniversitelerden Üniversiteye gelen öðrencilere seçtikleri dersler ve baþarý durumlarýný gösteren bir belge verilir.

Özel ve engelli öðrenciler

MADDE 15 (1) Özel öðrenciler, bilgi ve becerilerinin geliþtirilmesi amacýyla kendilerine Üniversite dýþýndan katýlma izni verilen öðrencilerdir. Özel öðrenci olmak isteyenlerin baþvurularý, özel öðrencilerin alabilecekleri dersler ve ders saati toplamý; ilgili bölüm baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak ilgili yönetim kurulunca karara baðlanýr. Özel öðrenciler, Üniversite öðrencisi sayýlmaz ve öðrenci haklarýndan yararlanamazlar. Bu öðrencilere diploma ve unvan verilmez, ancak devam ve baþarý durumlarýný gösteren bir belge verilebilir.

(2) Özel öðrencilerden alýnacak ücret, Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenir.

(3) Engelli öðrencilerin akademik, idari, fiziki ve sosyal ihtiyaçlarýný karþýlayacak çözümler Üniversite tarafýndan üretilir. Bu hususta 14/8/2010 tarihli ve 27672 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Özürlüler Danýþma ve Koordinasyon Yönetmeliði hükümleri dikkate alýnýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretim, Sýnav ve Deðerlendirmeye Ýliþkin Esaslar

Eðitim-öðretim dili

MADDE 16 (1) Üniversitede öðretim dili, Türkçedir. Senatonun gerekçeli kararý Rektörün önerisi Yükseköðretim Kurulunun onayý ile Üniversitenin bazý birimlerinde yabancý dille eðitim-öðretim yapýlabilir.

Eðitim-öðretim yýlý

MADDE 17 (1) Lisans ve ön lisans eðitim-öðretim yýlý, her biri en az on dörder haftalýk iki yarýyýldan oluþacak þekilde, yýllýk en az 1.500, en fazla 1.800 saat iþ yükü esasýna göre düzenlenir. Senato gerekli gördüðü hallerde yarýyýl sürelerini uzatabilir veya kýsaltabilir. Gerektiðinde Senatonun onayý ile yaz dönemi açýlabilir. Yaz dönemine iliþkin hususlar hakkýnda ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

 (2) Eðitim-öðretim yýlýnýn kapsadýðý; kayýt, ders, sýnav ve benzeri faaliyetlerin süre ve tarihlerine iliþkin hususlar, Senato tarafýndan belirlenen ve ilan edilen akademik takvimle düzenlenir.

Öðrenim süresi

MADDE 18 (1) Üniversitede normal öðrenim süresi; ön lisans programlarýnda iki, lisans programlarýnda dört eðitim-öðretim yýlýdýr. Mezuniyet koþullarýnýn tümünü saðlayan öðrenciler, daha kýsa sürede de mezun olabilir.

(2) Üniversiteye baðlý yükseköðretim kurumlarýnda ön lisans ve lisans düzeyinde öðrenim gören öðrencilere, bu öðrenimlerini tamamlamak için tanýnacak azami süreler, ön lisans programlarý için dört, lisans programlarý için yedi yýldýr. Bu azami sürelerde mezun olamayan öðrenciler, Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenen ilgili yarýyýla ait öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile staj ve tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Yandal ve çift anadal programlarý

MADDE 19 (1) Öðrenciler, lisans programlarýna ek olarak bir yandal programýna kayýt yaptýrabilir. Yandal programý; YÖK tarafýndan onay verilen fakültelerde ilgili birimin isteði, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararý ile açýlýr ve konuyla ilgili esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Anadal lisans programý öðrencileri, YÖK tarafýndan onay verilen fakültelerde ayný zamanda ikinci bir dalda lisans diplomasý almak üzere eðitim görebilir. Bu öðrencilerin, her iki anadalýn da ders ve diðer mezuniyet þartlarýný yerine getirmeleri gerekir. Çift anadal programý ile ilgili hususlar, Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Öðrencilere, bu programlara ait dersleri baþardýðýnda çift anadal programý için diploma, yandal programý için sertifika verilir.

Sertifika programlarý

MADDE 20 (1) Fakülteler, yüksekokullar ve meslek yüksekokullarý uygun gördükleri alanlarda Üniversite öðrencilerine sertifika programý önerebilir. Sertifika programlarýna iliþkin esaslar Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Üniversitenin bölümlerine kayýtlý bulunan öðrencilere yönelik olarak düzenlenen sertifika programlarýna kabul þartlarý, sertifika programýný yürütecek bölüm tarafýndan belirlenir. Bir öðrencinin sertifika almaya hak kazanmasý için sertifika programýndaki derslerin tümünü baþarmasý ve GANOsunun en az 55 olmasý gerekir.

Eðitim-öðretim planý

MADDE 21 (1) Bir eðitim-öðretim planý; mezun olmak için öngörülen gerekli teorik ders, laboratuvar, uygulama, staj, derslerin AKTS kredisi deðerleri ve yarýyýllara göre daðýlýmýndan oluþur. Eðitim-öðretim planý, ilgili bölümce düzenlenir, ilgili kurul kararý ve Senatonun onayý ile kesinleþir. Ancak bu planlarda yer alan derslerin verilecekleri yarýyýla iliþkin deðiþiklikler ile açýlacak veya kaldýrýlacak seçmeli dersler hakkýnda ilgili kurulca karar verilir.

(2) Birim kurullarý, bir sonraki yýla ait eðitim-öðretim planlarý ile akademik takvim önerilerini her yýl en geç Mayýs ayý sonuna kadar Senatonun onayýna sunarlar. Senato tarafýndan karara baðlanan planlar ile akademik takvim, ilgili birimler tarafýndan yeni eðitim-öðretim yýlýnýn baþlamasýndan en geç bir ay önce duyurulur.

(3) Ortak zorunlu dersler, zorunlu dersler, seçmeli dersler ve sýnavlar, Rektörlük oluruyla çalýþma saatleri dýþýnda (resmi ve dini bayram günleri hariç) Cumartesi ve Pazar günleri de yapýlabilir.

(4) Eðitim-öðretim planý hazýrlanýrken, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ve Ulusal Yeterlilik Çerçevesi, alan yeterlilikleri, program yeterlilikleri, öðrenme kazanýmlarý, ders amaç ve hedefleri, mesleki yeterlilik kurumlarý dikkate alýnýr.

Zorunlu, seçmeli, ön þartlý dersler

MADDE 22 (1) Eðitim-öðretim planlarýnda verilen dersler, zorunlu ve seçmeli olarak iki gruba ayrýlýr. Öðrenciler, kayýtlý olduklarý diploma programýnýn zorunlu derslerini almakla yükümlüdür. Seçmeli dersler; öðrencinin isteði doðrultusunda aldýðý derslerdir.

(2) Ön þartlý dersler ve ön þartlarý, bölümce ilgili kurula önerilir ve ilgili kurulun onayýndan sonra kesinleþir.

(3) Kendi öðretim programýndaki derslere kayýt kurallarýný öncelikli olarak saðlamak koþuluyla GANOsu 55 ve üzerinde olan öðrenci, kendi eðitim-öðretim planýnda bulunmayan ve GANO hesabýna dahil edilmeyecek derslere yýllýk öðrenci iþ yükü toplamý 1.800 saatten fazla olmayacak þekilde kayýt olabilir. GANO hesabýna dahil edilmeyen dersler diploma ekinde ayrýca belirtilir.

Ders ve uygulamalara devam zorunluluðu

MADDE 23 (1) Öðrenciler; ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarýnýn belirlediði esaslar doðrultusunda derslere, laboratuvar ve uygulamalara devam etmek, yarýyýl içinde her türlü sýnava ve öðretim elemanlarýnýn uygun gördüðü diðer çalýþmalara katýlmakla yükümlüdür. Öðrencilerin devam durumlarý, ilgili öðretim elemaný tarafýndan izlenir.

(2) Teorik derslerin en az % 70ine, uygulama ve laboratuvarlarýn ise en az % 80ine devam etmeyen öðrenciler o dersin yarýyýl sonu sýnavýna alýnmaz.

(3) Daha önce devam koþulu bir kere saðlanmýþ derslerde devam koþulu aranmaz. Devam koþulu bir kere saðlanmýþ dersler için verilecek proje, ödev ve uygulamalara öðrencinin devam edip etmeyeceði öðretim elemanýnýn önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararý ile ön kayýt haftasýnda öðrencilere duyurulur.

(4) Ulusal veya uluslararasý sosyal, sportif, bilimsel, kültürel ve öðretim amaçlý etkinliklere katýlan öðrencilerin ulusal takým veya Üniversite adýna görevli olduklarý süreler ilgili yönetim kurulu kararý ile devamsýzlýktan sayýlmaz.

(5) Raporlu olan, yükseköðretim kurumundan uzaklaþtýrma cezasý alan öðrenciler dâhil bir dersin devam yükümlülüðünü yerine getirmeyen öðrenci baþarýsýz sayýlýr.

Ders alma

MADDE 24 (1) Ders almaya iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Devam koþulu yerine getirilmiþ olan ve/veya not yükseltme amacýyla yeniden alýnan dersler de dahil olmak üzere öðrenci, haftalýk ders programýna uygun olarak yýllýk en az 1.500, en fazla 1.800 saat iþ yükü esasýna göre ders alabilir.

b) Öðrenciler, öncelikle alt yarýyýllardan baþarýsýz olduklarý ve daha önce almadýklarý derslere kaydolmak zorundadýr. Derslerin alýnmasýna alt yarýyýllardan baþlanýr. Eðitim-öðretim planýndan çýkarýlan ve açýlmayan derslerin yerine belirlenen dersler alýnýr.

c) GANOsunu yükseltmek isteyen öðrenci, daha önce aldýðý dersleri tekrar alabilir. GANO hesaplanýrken bu dersler için öðrencinin aldýðý en son not geçerlidir.

ç) Alýnan ve baþarýsýz olunan seçmeli dersin yerine, baþka bir seçmeli ders alýnabilir.

d) Üçüncü yarýyýldan itibaren alt yarýyýllardaki bütün derslerini baþaran ve GANOsu en az 55 ve üzerinde olan öðrenciler, ilgili AKTS koordinatörünün onayý ile üst yarýyýllardan ders alabilir.

e) Öðretim programýndaki bazý derslerden muaf olmak, ön þart derslerini baþaramamýþ olmak, yarýyýl izni kullanmýþ olmak veya üniversitelerarasý deðiþim programlarýna katýlacak olmak gibi nedenlerle normal iþ yükünü tamamlayamayan öðrencilere ilgili yönetim kurulu kararý ile üst yarýyýllardan ders verilebilir. Ancak bu öðrencilerin iþ yükü, yýllýk 1.800 saatten fazla olmayacak þekilde belirlenir.

f) Öðrencinin diðer birimlerde ve yüksek öðretim kurumlarýnda verilen dersleri almasý, ilgili koordinatörün gerekçeli açýklamasýna dayanarak, ilgili yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Notlar

MADDE 25 (1) Notlara iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Baþarý notlarý; ham baþarý puanlarý kullanýlarak esaslarý Senato tarafýndan belirlenen deðerlendirme yöntemiyle ve aþaðýdaki þekilde tespit edilir:

          NOT DEÐERLENDÝRME TABLOSU

       Baþarý Notu          100 üzerinden eþdeðer puan

               A                                90-100

               B                                 80-89

               C                                 70-79

               D                                 60-69

               E                                 55-59

              FX                                40-54

               F                                  0-39

Buna göre bir dersten bir öðrenci;

1) (A), (B), (C), (D) veya (E) notlarýndan birini almýþ ise o dersi baþarmýþ sayýlýr.

2) (FX) notunu almýþ ise o dersi “þartlý” baþarmýþ sayýlýr. Bir öðrencinin FX notu aldýðý bir dersten baþarýlý olmasý için GANOsunun en az 55 olmasý gerekir.

3) (F) notunu almýþ ise o dersten baþarýsýz sayýlýr.

4) Girmeyi hak etmediði bir sýnava girmesi sonucunda aldýðý not iptal edilir.

b) Ortalamalara katýlmayan notlar ve anlamlarý þunlardýr:

1) I notu (Eksik notu); yarýyýl içinde baþarýlý olduðu halde hastalýk veya geçerli baþka bir nedenle ders için gerekli koþullarý tamamlayamayan öðrencilere öðretim elemanýnca takdir olunur. Öðrenci, herhangi bir dersten I notu aldýðý takdirde, notun ilan tarihinden itibaren 15 (on beþ) gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadýr. Aksi halde I notu kendiliðinden F haline gelir. Ancak, uzayan bir hastalýk ve benzeri hallerde, ilgili Bölüm Baþkanlýðýnýn önerisi ve yönetim kurulunun onayýyla I notunun süresi bir sonraki kayýt döneminin baþlangýcýna kadar uzatýlabilir.

2) S notu (Yeterli notu); GANOya katýlmayan derslerden baþarýlý olan öðrencilere verilir.

3) T notu (Transfer notu); Üniversiteye, yurt içi veya yurt dýþý yükseköðretim kurumlarýndan veya kurum içerisinden yatay geçiþ yapan, daha önce eðitim gördüðü kurumdaki dersleri saydýrmak isteyen, lisans öðrenimine hazýrlýk programý uygulanan veya öðrenci deðiþim programlarýna katýlan öðrencilere, daha önce baþarmýþ olduklarý ve eþdeðerliði ilgili AKTS koordinatörünün görüþü üzerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen dersler için verilir.

4) U notu (Yetersiz notu); GANOya katýlmayan ve lisans programýna hazýrlýk programýnda alýnan derslerden baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

5) EX notu (Muaf notu); Senatoca belirlenen derslerden ilgili bölümce uygulanan muafiyet sýnavý sonucunda baþarýlý olan öðrencilere verilir.

6) NI notu (Katýlmamýþtýr notu); öðrencinin kayýtlý olduðu öðretim programlarý dýþýndan aldýðý dersleri tanýmlamak üzere verilir. Bu not, öðrencinin ilgili dersten aldýðý harf notu ile birlikte transkriptinde gösterilir. Öðrencinin kayýtlý olduðu program veya programlarla ilgili ders saydýrma iþlemlerinde kullanýlmaz. NI notu alýnan dersler tekrarlanmaz.

7) NA notu (Devamsýz notu); derse devam veya ders uygulamalarýna iliþkin yükümlülüklerini yerine getiremediði için baþarýsýz olan öðrencilere verilir. NA notu, not ortalamasý hesabýnda F notu iþlemi görür.

8) Bir dersten S, T ve EX alan öðrenci o dersten baþarýlý sayýlýr. Herhangi bir dersten U ve NA notu alan öðrenci ise o dersten baþarýsýz sayýlýr.

9) Öðrencinin diploma notunun 4 lük sisteme dönüþtürülmesinde Yüksek Öðretim Kurulunun 4lük Sistemdeki Notlarýn 100lük sistemdeki karþýlýklarý tablosu kullanýlýr.

Sýnavlar

MADDE 26 (1) Derslerin her birinden en az bir ara sýnav yapýlýr. Ara sýnavlarýn sayýsý, hangi tarihlerde ve nerede yapýlacaðý sýnavlardan en az 15 (on beþ) gün önce ilgili birim tarafýndan duyurulur. Bir günde her bir sýnýf için en çok iki dersin ara sýnavý yapýlýr.

(2) Sýnava girme koþullarýný yerine getiren öðrencilerin baþarý durumlarýný belirlemek üzere yarýyýl sonunda o yarýyýla ait derslerin yarýyýl sonu sýnavlarý yapýlýr. Yarýyýl sonu sýnavlarýnýn, hangi tarihlerde ve nerede yapýlacaðý sýnavlardan en az 15 (on beþ) gün önce ilgili birim tarafýndan duyurulur. Bir günde her bir sýnýf için, en çok iki dersin yarýyýl sonu sýnavý yapýlýr.

(3) Mazeretleri nedeniyle yarýyýl sonu veya ara sýnavýna/sýnavlarýna giremeyen öðrenciler, mazeretlerini belgelemek kaydýyla sýnav tarihinden itibaren en geç bir hafta içerisinde bir dilekçe ile ilgili birimin öðrenci iþleri birimine müracaat ederler. Mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öðrencilere mazeret sýnavý açýlýr.

(4) Sýnavý yapan öðretim elemaný, sýnava iliþkin belgeleri ve sýnav sonuçlarýný sýnav yapýldýktan sonra en geç 15 (on beþ) gün içinde ilgili öðrenci iþleri birimine ilan edilmek üzere teslim eder.

(5) Sýnav evraklarý, sýnavýn veriliþ tarihinden itibaren üç yýl süreyle ilgili birimde saklanýr ve üçüncü yýlýn sonunda imha edilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 27 (1) Öðrenciler sýnav sonuçlarýna, ilanýndan itibaren bir hafta içerisinde, yazýlý olarak ilgili birimin öðrenci iþlerine itirazda bulunabilir. Ýtirazlar, maddi hata yönünden ilgili öðretim elemaný tarafýndan incelenir ve itiraz baþvurularý itirazýn yapýldýðý tarihten itibaren en geç 10 (on) gün içinde ilgili yönetim kurulu tarafýndan sonuçlandýrýlýr.

Baþarý notunun belirlenmesi ve genel aðýrlýklý not ortalamasý

MADDE 28 (1) Sýnavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sýnav ve yarýyýl sonu sýnav sonuçlarý sayýsal puan ile gösterilir. Öðrencinin girmediði sýnavlarýn puaný sýfýrdýr. Ara sýnav puan ortalamasý, öðrencinin ara sýnavlarda almýþ olduðu puanlarýn toplamýnýn yapýlmýþ olan ara sýnav sayýsýna bölünmesi ile belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayý tam sayýya yükseltilir. Ham baþarý puaný, yarýyýl sonu sýnav puanýnýn % 60’ýna, ara sýnavlar puan ortalamasýnýn % 40’ýnýn eklenmesi ile hesaplanýr. Bu oranlarýn hesabýnda kesirler aynen korunur, ancak ham baþarý puanýnýn hesabýnda buçuklu sayýlar tam sayýya tamamlanýr. Proje, ödev ve uygulamalarýn yaptýrýlmasý halinde, bunlarýn sýnavlardaki aðýrlýklarý ilgili öðretim elemaný tarafýndan tespit edilir ve ilgili yönetim kurulunun kararý ile yarýyýlýn ilk iki haftasý içinde öðrencilere duyurulur.

(2) Bir öðrencinin bir dersten aldýðý aðýrlýklý puaný, o dersin AKTS kredisi ile o dersin baþarý notu eþdeðer puanýnýn çarpýmýdýr. GANO, alýnan derslerin aðýrlýklý puan toplamýnýn, derslerin AKTS kredileri toplamýna bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki haneli olarak gösterilir. GANOda Adan Fye kadar olan notlar esas alýnýr.

(3) Öðrencinin tekrar ettiði dersler olmasý halinde, o derslerden alýnan en son not GANOya dahil edilir.

(4) Türk Dili, Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlap Tarihi, Yabancý Dil, Beden Eðitimi veya Güzel Sanatlar derslerinin GANOya katýlýp katýlmayacaðý birimlerin yönergelerinde belirtilir. GANOya katýlmadýðý durumlarda bu derslerden baþarýlý olmak için en az E notunu almak gerekir. Bu derslerin dýþýnda, GANOya dahil edilmeyecek dersler ilgili birimlerin yönergelerinde belirtilir.

 (5) GANOsu en az 55 olan ve öðretim programý dahilinde baþarýsýz dersi bulunmayan öðrenci, baþarýlý sayýlýr.

 (6) Her yarýyýl sonunda, o yarýyýlýn bütün derslerini baþarmýþ olup baþarý notu B olan öðrenciler onur listesinde, baþarý notu A olan öðrenciler ise yüksek onur listesinde yer alýr.

Fazladan alýnan dersler

MADDE 29 (1) Diðer bölümlerden fazladan alýnan ve baþarýlý olunan her ders transkript ve diploma ekinde gösterilir, ancak GANOya dahil edilmez.

(2) Öðrencinin kendi bölümünden fazladan aldýðý ve baþarýlý olduðu seçmeli dersler transkript ve diploma ekinde gösterilir ve GANOya dahil edilmez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mezuniyet, Diploma, Ýzin, Okuldan Ayrýlma

Mezuniyet için ek sýnavlar

MADDE 30 (1) Bu Yönetmeliðin 18 inci maddesi ile 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri saklý kalmak kaydýyla; staj hariç, öðretim programýndaki derslerden U ve NA notu bulunmayan, en fazla iki dersi F olan veya baþarýsýz dersi bulunmadýðý halde GANOlarý 55in altýnda kalan öðrencilerden, en çok iki dersten ek sýnava girerek mezuniyet koþulunu saðlayabilecek olanlara ek sýnav hakký verilir.

 (2) Ek sýnavlar, sýnav hakkýnýn kazanýldýðý yarýyýlýn sonunda sadece FX ve F notu alýnmýþ derslerden verilir.

(3) Bir öðrenci mezuniyet koþulunu saðlamak için öðrenimi boyunca bir defa ek sýnav hakký kullanabilir.

Mezuniyet, diploma ve diploma eki

MADDE 31 (1) Ön lisans için en az 120 AKTS kredisi, lisans için en az 240 AKTS kredisi eþdeðeri dersi alarak öðretim programýndaki derslerden baþarýlý olan ve GANOsunu en az 55 düzeyine çýkaran, ilgili kurulun kararý ile mezuniyet koþulunu saðlayan öðrencilere, kayýtlý olduðu programa göre, ön lisans ya da lisans diplomasý verilir. Diplomada fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu ve bölüm adý açýklanýr, gerekiyorsa öðrenim görülen program da belirtilir. Baþarý notu B olan öðrenciler onur, baþarý notu A olan öðrenciler yüksek onur öðrencisi olarak mezun olur.

 (2) Baþka bir yükseköðretim kurumundan dikey veya yatay geçiþ yoluyla gelen öðrencinin onur ve yüksek onur listelerine alýnabilmeleri için disiplin cezasý almamýþ olmasý ve üniversitemizden en az 120 AKTS kredisi eþdeðeri ders almýþ olmasý gerekir.

(3) Diploma almaya hak kazanmýþ öðrencilerin diplomalarý, ilgili birimden alacaklarý iliþik kesme belgesini ibraz etmeleri karþýlýðý teslim edilir.

(4) Diplomalar hazýrlanýncaya kadar öðrencilere, diplomasýný alýrken iade etmek üzere, geçici mezuniyet belgesi verilir. Diplomalar Fakültelerde Dekan ve Rektör, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarýnda Müdür ve Rektör, Dekanlýða baðlý Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarýnda Müdür, Dekan ve Rektör tarafýndan imzalanýr.

 (5) Diploma eki, üniversite tarafýndan verilen diplomaya ek olarak, alýnan eðitim sonucunda uluslararasý geçerliliði olan bir þekilde hazýrlanarak, edinilen niteliklerin akademik ve mesleki tanýnýrlýðýný geliþtirmek amacýyla verilir. Diploma eki, diploma yerine geçmez.

Ön lisans diplomasý

MADDE 32 (1) Kayýtlý olduðu öðretim programýndaki ilk dört yarýyýlýn bütün dersleri ile Yükseköðretim Kurulu tarafýndan belirlenen ortak zorunlu dersleri baþarmýþ olup, GANOsunu en az 55e çýkarmýþ olan bir öðrenciye müracaatý halinde, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre, ilgili yönetim kurulunun kararý ile ön lisans diplomasý verilir.

(2) Ön lisans diplomasý alacak öðrenciler, bu Yönetmeliðin 30uncu maddesindeki ek sýnav haklarýndan yararlanabilir.

(3) Ýlk iki yýlýn bütün derslerini baþarmýþ olsalar dahi, lisans öðrenimlerine devam eden öðrenciler ile ilgili yasa ve yönetmelikler gereðince yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý alanlara ön lisans diplomasý verilmez. Ön lisans diplomasýný alarak lisans programýndan iliþkisi kesilenler, kendilerine tanýnacak yasal bir haktan yararlanarak öðrenimlerine devam etmek istedikleri takdirde ön lisans diplomalarýný iade etmek zorundadýrlar.

Ýzin

MADDE 33 (1) Öðrencilere; haklý ve geçerli nedenlerle eðitim–öðretim yarýyýlý baþlangýcýndan itibaren en geç 30 (otuz) gün içerisinde müracaatlarý halinde ilgili yönetim kurulu kararýyla bir defada en çok iki yarýyýl olmak üzere azami dört yarýyýl izin verilebilir. Öðrencilerin izin talep ettikleri her yarýyýla ait öðrenim ücretinin 1/2sini ödemeleri gerekir.

(2) Öðrencilere; hastalýk, tabii afet, tutukluluk, ekonomik nedenler, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldýrýlmasý gibi daha önceden öngörülemeyen mazeretleri nedeniyle, ilgili yönetim kurulunca uygun görülmesi halinde yarýyýl içinde de izin verilebilir. Ancak bu durumdaki öðrencilere ödedikleri öðrenim ücreti iade edilmez.

(3) Ýkinci fýkrada belirtilen mazeretler nedeniyle izin almak isteyen öðrencinin, mazeretin meydana gelmesinden itibaren en geç yirmi gün içinde gerekli belgelerle ilgili birimin öðrenci iþlerine baþvurmasý gerekir. Ýstenen belgelerin aslý veya Üniversite tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn yazýlý beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Mazeretin devamý halinde ilgili yönetim kurulunca izin süresi uzatýlabilir.

(4) Ýzinli sayýlan öðrenci derslere devam edemez ve izinli olduðu yarýyýlda yarýyýl sonu sýnavlarýna giremez.

(5) Ýzinli sayýlan süreler, öðrenim süresinden sayýlmaz.

Üniversiteden ayrýlma

MADDE 34 (1) Üniversiteden ayrýlmak isteyen öðrencilerin, ilgili birimin öðrenci iþlerine yazýlý olarak baþvurmalarý gerekir. Bu öðrencilerin ilgili birimden alacaklarý iliþik kesme belgelerini ibraz etmeleri þartýyla kayýtlarý silinir. Ancak bu öðrencilerin içinde bulunduklarý yarýyýl ücretinin tamamýný ödemiþ olmalarý gerekir. Baþvuru üzerine kaydý silinen öðrencilere, istemeleri halinde öðrenim durumunu gösteren bir belge, üniversiteye kayýt sýrasýnda teslim ettiði belgeler verilir. Kendi isteði ile kaydýný sildirenlerin kaydý tekrar açýlmaz.

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 35 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin yükseköðretim kurumuna kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese taahhütlü olarak yapýlmak veya teblið ilgili birimde ilân edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr.

(2) Yükseköðretim kurumuna kaydolurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bunu ilgili birimin öðrenci iþlerine bildirmemiþ bulunan veya vermiþ olduklarý adreste eksiklik veya yanlýþlýk olan öðrencilerin Üniversitedeki mevcut adreslerine tebligatýn gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 36 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Yükseköðretim Kurulu, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili yönetim kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 37 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 38 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü yürütür.