9 Eylül 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28049

YÖNETMELÝK

Maliye Bakanlýðý (Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý)ndan:

GELÝR ÝDARESÝ BAÞKANLIÐI YÖNETÝCÝ ATAMA YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasý esas alýnarak, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý personelinin atama ve yükselmesine iliþkin usul ve esaslarý belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý merkez ve taþra teþkilatýnda görev yapan personelden bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen unvanlara atanacaklarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ile 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayýlý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 28 ve 29 uncu maddesi hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlýk: Maliye Bakanlýðýný,

b) Baþkan: Gelir Ýdaresi Baþkanýný,

c) Baþkanlýk: Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýný,

ç) Fiilen çalýþmýþ olmak: Yýllýk, mazeret, hastalýk ve refakat izinlerinde geçirilen süreler dâhil iþgal edilen kadroya ait unvanda fiilen çalýþýlan süreyi,

d) Hizmet grubu: 5 inci maddede belirtilen hiyerarþi, görev, yetki ve sorumluluk açýsýndan benzer veya ayný düzeydeki unvanlardan teþekkül eden gruplarý,

e) Hizmet süresi: 8/6/1984 tarihli ve 217 sayýlý Devlet Personel Baþkanlýðý Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamýndaki kamu kurum ve kuruluþlarýnda geçen fiili hizmet süresi (iþçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen süreler, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 72 nci maddesi uyarýnca verilen izinler ve her türlü aylýksýz izin süreleri hariç) ile muvazzaf askerlikte geçen süreleri,

f) Ýþ günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç, diðer günleri,

g) Sözlü sýnav: Adayýn; bir konuyu kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücünün, liyakati, temsil kabiliyeti, bilgi düzeyi, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe veya göreve uygunluðunun, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðýnýn, genel yetenek ve genel kültürünün, bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðýnýn deðerlendirilmesi suretiyle yapýlan sýnavý,

ð) Yazýlý sýnav: Personelin mesleki bilgilerini ölçmek amacýyla Baþkanlýkça yapýlan sýnavý,

h) Yönetici atama sýnavý: Yazýlý ve sözlü bölümlerden oluþan sýnavý,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Hizmet Gruplarý

Hizmet gruplarý

MADDE 5 (1) Hizmet gruplarý aþaðýda belirtilmiþtir:

a) I. Grup: Vergi dairesi baþkaný,

b) II. Grup: Gelir idaresi grup müdürü,

c) III. Grup: Müdür, vergi dairesi müdürü,

ç) IV. Grup: Müdür yardýmcýsý, vergi dairesi müdür yardýmcýsý.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Unvanlara Atanma Þartlarý

Unvanlara atanacaklarda aranacak þartlar

MADDE 6 (1) 5 inci maddede belirtilen unvanlara atanmak için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Vergi dairesi baþkaný unvanýna atanabilmek için;

1) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin birinde en az lisans düzeyinde yüksek öðrenim görmüþ olmak,

2) Devlet memuriyetinde en az on yýl hizmeti bulunmak,

3) Gelir idaresi grup müdürü kadrosunda en az üç yýl fiilen çalýþmýþ olmak.

b) Gelir idaresi grup müdürü unvanýna atanabilmek için;

1) Dört yýl veya daha fazla süreli yüksek öðrenim mezunu olmak,

2) Devlet memuriyetinde en az on yýl hizmeti bulunmak,

3) Müdür veya vergi dairesi müdürü kadrosunda en az üç yýl, devlet gelir uzmaný veya avukat kadrosunda en az sekiz yýl fiilen çalýþmýþ olmak,

4) Yapýlacak yönetici atama sýnavýnda baþarýlý olmak.

c) Müdür, vergi dairesi müdürü unvanýna atanabilmek için;

1) Dört yýl veya daha fazla süreli yüksek öðrenim mezunu olmak,

2) Devlet memuriyetinde en az sekiz yýl hizmeti bulunmak,

3) Müdür yardýmcýsý veya vergi dairesi müdür yardýmcýsý kadrosunda en az iki yýl fiilen çalýþmýþ olmak,

4) Yapýlacak yönetici atama sýnavýnda baþarýlý olmak.

ç) Müdür yardýmcýsý, vergi dairesi müdür yardýmcýsý unvanýna atanabilmek için;

1) Dört yýl veya daha fazla süreli yüksek öðrenim mezunu olmak,

2) Devlet memuriyetinde en az altý yýl hizmeti bulunmak,

3) Þef, gelir uzmaný, çözümleyici veya vergi istihbarat uzmaný kadrosunda en az iki yýl fiilen çalýþmýþ olmak,

4) Yapýlacak yönetici atama sýnavýnda baþarýlý olmak.

(2) En az on yýl hizmeti olan vergi müfettiþleri ile gelir idaresi grup baþkaný ve daha üst görevlerde bulunanlar, birinci fýkranýn (a) bendinde belirtilen öðrenim þartýný taþýmalarý kaydýyla, talep etmeleri halinde vergi dairesi baþkaný unvanýna atanabilirler.

(3) Devlet gelir uzmanlýðýna atandýktan sonra bu unvanda en az beþ yýl hizmeti bulunanlar talep etmeleri halinde, müdür unvanýna sýnava tabi tutulmadan atanabilirler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sýnav Konularý ve Sýnavlara Ýliþkin Usul ve Esaslar

Sýnav konularý

MADDE 7 (1) Her bir unvana iliþkin yapýlacak sýnavýn konularý görev alanlarý da dikkate alýnmak suretiyle Baþkanlýk tarafýndan belirlenir.

Sýnava katýlma

MADDE 8 (1) Görevden uzaklaþtýrýlmýþ olanlar veya Baþkanlýk kadrosunda bulunmayanlar sýnava baþvuramazlar.

(2) Baþkanlýk kadrolarýnda bulunmakla birlikte baþka kurumlarda geçici görevli bulunanlar bu durumlarýný sonlandýrmalarý þartýyla sýnavlara katýlabilirler.

(3) Sýnav sonuçlarý, yalnýzca sýnav açýlan unvan için müteakip sýnav tarihine kadar geçerlidir.

Sýnav kurulunun oluþumu

MADDE 9 (1) Sýnav kurulu, Baþkanlýk onayý ile bir baþkan ve en az dört üyeden teþekkül eder. Sýnav kurulunda yeteri kadar yedek üye görevlendirilir. Asil üyenin katýlamadýðý toplantýya yedek üye katýlýr.

(2) Sýnav kurulunu teþkil eden üyeler, sýnava alýnacak personelden, ihraz ettikleri unvanlar itibarýyla daha düþük seviyede olamazlar.

(3) Sýnav kurulu baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsa dahi eþlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavda görev alamazlar. Görev aldýklarýnýn tespit edilmesi halinde, bunlarýn sýnav kurulu baþkan veya üyeliði sona erdirilir ve yerlerine yeni baþkan, üye veya üyeler görevlendirilir.

Sýnav kurulunun görevleri ve çalýþma usulü

MADDE 10 (1) Sýnav kurulu, sorularýn hazýrlanmasýndan, sýnavýn yapýlmasýndan, baþarý listesinin düzenlenmesinden, sýnav sonuçlarýnýn ilan edilmesinden, itirazlarýn sonuçlandýrýlmasýndan ve sýnavla ilgili diðer iþlemlerden sorumludur.

(2) Sýnav kurulu, en az beþ üye ile toplanýr ve çoðunlukla karar verir. Oylamada çekimser oy kullanýlamaz. Karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleri ile birlikte belirtmek zorundadýrlar.

(3) Sýnav kurulunun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnca yürütülür.

Sýnav duyurusu ve baþvuru

MADDE 11 (1) Sýnava katýlma þartlarý, sýnav açýlan görevin kadro unvaný, atama yapýlacak kadro sayýsý, atama yapýlacak yerler, sýnav konularý, sýnav tarihi ve baþvuru süresi gibi hususlar Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnca ilan edilir. Sýnavda baþarýlý olanlarýn eðitime tabi tutulacak olmasý halinde, duyuruda ayrýca belirtilir.

(2) Sýnav duyurusu, Baþkanlýk internet sitesinde ilan edilir ve sýnav tarihinden en az otuz gün önce merkez ve taþra birimlerine gönderilir.

(3) Son baþvuru tarihi ile sýnav tarihi arasýndaki süre on beþ iþ gününden az olamaz. Sýnav baþvurularý, sýnava katýlacak personelin görev yaptýðý birime yapýlýr. Baþvurular, son baþvuru tarihinden itibaren beþ iþ günü içinde elden veya postayla Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýna gönderilir. Sýnav baþvurularý, ilanda belirtilmesi þartýyla elektronik ortamda da yaptýrýlabilir.

Baþarý notu

MADDE 12 (1) Unvanlara atanabilmek için, yapýlacak yazýlý ve sözlü sýnavlardan ayrý ayrý yüz üzerinden en az yetmiþ puan alýnmasý þarttýr. Yazýlý ve sözlü sýnav puanlarýnýn aritmetik ortalamasý, adaylarýn baþarý notunu oluþturur.

Sýnavlarýn deðerlendirilmesi ve sonuçlarýnýn duyurulmasý

MADDE 13 (1) Yazýlý sýnavýn deðerlendirilmesi sonucu, bu sýnavdan yüz üzerinden yetmiþ ve üzeri puan alan adaylardan; en yüksek puan alan adaydan baþlamak üzere, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn iki katýna kadar aday, son sýradaki adayla eþit puaný alan adaylar da dahil olmak üzere, yazýlý sýnav sonucunun ilan tarihini izleyen en az yirmi iþ gününü müteakip bir tarihte sözlü sýnava çaðrýlýr. Sözlü sýnav yeri Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðýnca belirlenir ve sýnavý kazananlara teblið edilmek üzere birimlerine yazýlý olarak bildirilir.

(2) Sözlü sýnavýn deðerlendirilmesi sonucu yetmiþ ve üzeri puan alanlarýn sayýsý atama yapýlacak kadro sayýsýndan fazla ise baþarý notu esas alýnmak suretiyle yapýlacak sýralamaya göre ilanda belirtilen kadro sayýsý kadar kiþi baþarýlý sayýlýr. Ancak baþarý notuna göre yapýlan sýralama neticesinde, baþarýlý sayýlan son sýradaki adayla ayný puaný alan adaylarýn bulunmasý halinde, bu adaylar da baþarýlý olmuþ kabul edilir.

(3) Sýnav kurulu, atama yapýlacak kadro sayýsýnýn yüzde onu kadar baþarý sýrasýna göre yedek liste belirleyebilir. Yedek liste belirlenmesi durumunda asil listede yer alýp hakkýndan feragat eden veya süresinde göreve baþlamayan adaylarýn yerine bu listeden atama yapýlýr. Yedek listede yer alýp atamasý yapýlmayan adaylar için sýnav sonucu kazanýlmýþ hak sayýlmaz.

(4) Yönetici atama sýnavý sonuçlarý, Ýnsan Kaynaklarý Daire Baþkanlýðý tarafýndan sýnavýn bitim tarihini izleyen yirmi iþ günü içinde Baþkanlýk internet sitesinde yayýmlanýr ve sýnavý kazananlara teblið edilmek üzere birimlerine yazýlý olarak bildirilir.

Sýnavlarýn geçersiz sayýlmasý

MADDE 14 (1) Yapýlan yazýlý sýnavlarda hatalý sorularýn tespit edilmesi durumunda bu sorular her aday tarafýndan doðru cevaplanmýþ kabul edilir. Ancak, sorularýn yüzde beþinden fazlasýnýn hatalý olduðunun tespit edilmesi hâlinde sýnav iptal edilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 15 (1) Sýnava katýlanlar, gerekçelerini de belirtmek suretiyle sýnav sonuçlarýna yazýlý olarak itiraz edebilirler. Ýtirazlar, sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasýný müteakip beþ iþ günü içinde sýnav kuruluna yapýlýr.

(2) Ýtiraz, sýnav kurulu tarafýndan itiraz süresinin bitimini müteakip yedi iþ günü içinde deðerlendirilir ve sonuç, ilgiliye yazýlý olarak bildirilir.

Sýnav belgelerinin saklanmasý

MADDE 16 (1) Yönetici atama sýnavýnda baþarý gösterenlerin sýnavla ilgili belgeleri ilgililerin özlük dosyalarýnda, baþarýsýz olanlara iliþkin sýnav belgeleri ise sýnavý yapan birimlerce dava açma süresinden az olmamak kaydýyla ayný unvan için yapýlacak bir sonraki sýnava kadar saklanýr.

Sýnavlarda baþarýlý olanlarýn atanmasý

MADDE 17 (1) Yönetici atama sýnavý sonucuna göre atanmaya hak kazananlar, baþarý sýrasý ve tercihleri deðerlendirilerek sýnav ilanýnda belirtilen yerlere atanýrlar.

(2) Sýnavda baþarýlý olanlarýn eðitime tabi tutulmalarý halinde atamalarý, eðitimde baþarýlý olmalarý kaydýyla yapýlýr.

(3) Sýnavlarda baþarýlý olanlardan, atanma þartlarýný taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlarýn sýnavlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz, atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Sýnavlarý kazanarak atanmaya hak kazanmýþ olanlardan, görevden uzaklaþtýrýlmýþ olanlarýn, göreve iade edilinceye kadar; aylýksýz izinli olanlarýn ise, izni sona erinceye kadar atamalarý yapýlmaz.

(4) Atamasý yapýlanlardan süresinde göreve baþlamayanlar ile atama onaylarýnýn iptalini talep edenlerin atamalarý iptal edilir. Bunlar ile atanmadan önce feragat edenlerin sýnav sonuçlarý kazanýlmýþ hak teþkil etmez.

(5) Atamasý yapýlýp göreve baþlayan personelin feragat ettiði unvana tekrar atanabilmesi, atama yapýlacak yerin ilk atamanýn yapýldýðý yer olmasý kaydýyla mümkündür. Bu þekilde atananlar, atandýklarý yerde eksik kalan sürelerini tamamlamak zorundadýrlar.

(6) Atama onaylarýnýn, görev yapýlan birime intikalini takip eden günden itibaren on beþ iþ günü içinde ilgililerine teblið edilmesi ve ilgililerin de bu süre zarfýnda görevlerinden ayrýlmalarý zorunludur. Ancak atama onaylarýnýn belirtilen süre içinde ilgilisine teblið edilememesi halinde, gerekçeleri belirtilmek suretiyle durum ilgili valilik veya vergi dairesi baþkanlýðýnca Baþkanlýða bildirilir. Gerekçelerin yeterli görülmemesi halinde, Baþkanlýk tarafýndan tanzim edilecek bir yazý ile tebligat iþlemlerinin tamamlanmasý ilgili birimden istenir. Tebligatýn tamamlanmasýna iliþkin yazýnýn görev yapýlmakta olan birime intikalini takip eden on iþ günü içinde atama onayý ilgili personele teblið edilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Sýnavsýz atama

MADDE 18 (1) Sýnavsýz atamalar aþaðýdaki esaslar çerçevesinde yapýlýr:

a) Müdür ile vergi dairesi müdürü ve müdür yardýmcýsý ile vergi dairesi müdür yardýmcýsý unvanlarý arasýnda sýnav yapýlmaksýzýn geçiþ yapýlabilir.

b) Bu Yönetmeliðe tabi personel, talep etmesi halinde, daha önce bulunduðu unvana veya daha alt unvana sýnavsýz atanabilir.

Zorunlu unvan deðiþimi

MADDE 19 (1) Adli veya idari soruþturma sonucu ya da saðlýk nedenleriyle görevini yürütemeyeceði anlaþýlanlar, daha alt unvanlara kazanýlmýþ hak aylýk dereceleri ile atanýrlar.

Mesleki eðitim kursundan mezun olanlar

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin yayýmýndan önce mesleki eðitim kursundan mezun olanlar ile 2011-2012 eðitim döneminde mesleki eðitim kursundan mezun olacaklarda, 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (ç) bendinin (3) numaralý alt bendinde belirtilen unvanlarda çalýþmýþ olma þartý aranmaz.

Yürürlük

MADDE 20 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 21 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.