11 Eylül 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28051

YÖNETMELÝK

Ýçiþleri Bakanlýðýndan:

MAHALLÝ ÝDARELER BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELÝÐÝNDE

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 10/3/2006 tarihli ve 26104 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Mahalli Ýdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliðinin 17 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn birinci cümlesinde yer alan bütçeye ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesinde yer alan bütçe gelirleri toplamýnýn %10undan fazla olmamak kaydýyla ibaresinden sonra gelmek üzere en az % 5 ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan 126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabý”ndan sonra gelmek üzere 127 Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabý”, 222 Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabý”ndan sonra gelmek üzere 227 Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabý”, 921 Gider Taahhütleri Karþýlýðý Hesabý”ndan sonra gelmek üzere ise aþaðýdaki hesaplar eklenmiþtir.

99 Diðer Nazým Hesaplar

990 Kiraya Verilen Duran Varlýklar Hesabý

999 Diðer Nazým Hesaplar Karþýlýðý Hesabý”

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 81 inci maddesinin ikinci fýkrasýna 126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabý”ndan sonra gelmek üzere 127 Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabý” eklenmiþtir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 84 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (2) numaralý alt bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 92 nci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki maddeler eklenmiþtir.

127 Diðer faaliyet alacaklarý hesabý

Hesabýn niteliði

MADDE 92/A (1) Diðer faaliyet alacaklarý hesabý, mahalli idarelere ait maddi duran varlýklarýn taksitli satýlmasý durumunda ortaya çýkan alacaklar ile yukarýdaki hesaplarýn kapsamýna girmeyen diðer çeþitli faaliyet alacaklarýnýn izlenmesi için kullanýlýr.

Hesaba iliþkin iþlemler

MADDE 92/B (1) Maddi duran varlýklarýn taksitli satýlmasý durumunda ortaya çýkan alacaklar ile diðer faaliyet alacaklarýndan faaliyet dönemi içinde tahsili gereken tutarlar bu hesaba, içinde bulunulan dönemi takip eden dönemlerde tahsili gereken tutarlar ise duran varlýklar ana hesap grubunda yer alan diðer faaliyet alacaklarý hesabýna kaydedilerek izlenir.

(2) Duran varlýklar ana hesap grubunda yer alan diðer faaliyet alacaklarý hesabýnda kayýtlý tutarlardan, dönem sonlarýnda vadesi bir yýlýn altýna inenler bu hesaba aktarýlýr.

Hesabýn iþleyiþi

MADDE 92/C (1) Diðer faaliyet alacaklarý hesabýna iliþkin borç ve alacak kayýtlarý aþaðýda gösterilmiþtir:

a) Borç

1 Maddi duran varlýklarýn taksitli satýlmasý durumunda; satýþ bedelinden tahsilinde bütçeye gelir kaydedilmesi gereken tutarlardan faaliyet dönemi içinde tahsili gerekenler bu hesaba (faaliyet dönemini takip eden dönemlerde tahsili gerekenler 227-Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabýna), varsa birikmiþ amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, ortaya çýkmýþ yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna borç; maddi duran varlýðýn kayýtlý deðeri ilgili maddi duran varlýk hesabýna alacak kaydedilir.

2 Diðer faaliyet alacaklarý bu hesaba borç, 600-Gelirler Hesabý veya ilgili diðer hesaplara alacak kaydedilir.

3 Duran varlýklar ana hesap grubu içerisindeki diðer faaliyet alacaklarý hesabýnda kayýtlý tutarlardan faaliyet dönemi sonunda vadesi bir yýlýn altýna inenler bu hesaba borç, 227-Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabýna alacak kaydedilir.

4 Diðer faaliyet alacaklarý hesabýnda kayýtlý alacaklar için tahakkuk ettirilen faiz tutarý bu hesaba borç, 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

b) Alacak

1 Bu hesapta kayýtlý alacaklardan, nakden veya mahsuben yapýlan tahsilat bir taraftan bu hesaba alacak, 100-Kasa Hesabý veya 102-Banka Hesabý ya da ilgili diðer hesaplara borç; diðer taraftan 800-Bütçe Gelirleri Hesabýna alacak, 805-Gelir Yansýtma Hesabýna borç kaydedilir.

2 Tahakkuktan yapýlan terkin ve indirimler bu hesaba alacak, yýlý içinde 600-Gelirler Hesabýna (yýlý geçtikten sonra 630-Giderler Hesabýna) borç kaydedilir.

3 Tahakkuk eden diðer faaliyet alacaklarýndan, tecil ve tehir edilenler bu hesaba alacak, vadesine göre 122-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabý veya 222-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabýna borç kaydedilir.

4 Ýlgili servislerden yýl içerisinde takibat servisine devredilen diðer faaliyet alacaklarý bu hesaba alacak, 121-Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabýna borç kaydedilir.

5 Bu hesapta kayýtlý tutarlardan mali yýl sonuna kadar tahsili gerekenlerden tahsil edilmeyen tutarlar, mali yýl sonunda takibat servisine devredilerek bu hesaba alacak, 121-Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 101 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3 Ayniyatýn çalýnmasýndan, kaybedilmesinden, kanunsuz veya yersiz harcanmasýndan doðan zararlara ait olmak üzere dairelerce bildirilen miktarlarla, Sayýþtay ve mahkemelerce hüküm altýna alýnan tutarlar, tahsilinde bütçeye gelir kaydedilmek üzere bu hesaba borç, 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 105 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (2) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

2 Baðýþ ve yardým þeklinde bedelsiz olarak edinilen stoklar tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 109 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (2) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

2 Baðýþ ve yardým þeklinde bedelsiz olarak edinilen diðer stoklar tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 147 nci maddesinin ikinci fýkrasýna 222 Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabý”ndan sonra gelmek üzere 227 Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabý” eklenmiþtir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðe 151 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki maddeler eklenmiþtir.

227 Diðer faaliyet alacaklarý hesabý

Hesabýn niteliði

MADDE 151/A (1) Diðer faaliyet alacaklarý hesabý, mahalli idarelere ait maddi duran varlýklarýn taksitle satýlmasý durumunda ortaya çýkan alacaklardan içinde bulunulan faaliyet dönemini takip eden dönemlerde tahsili gerekenler ile diðer çeþitli faaliyet alacaklarýnýn izlenmesi için kullanýlýr.

Hesabýn iþleyiþi

MADDE 151/B Diðer faaliyet alacaklarý hesabýna iliþkin borç ve alacak kayýtlarý aþaðýda gösterilmiþtir:

a) Borç

1 Maddi duran varlýklarýn bir yýldan fazla süreli taksitli satýlmasý durumunda; kayýtlý deðeri ilgili duran varlýk hesabýna alacak, satýþ bedelinden doðan alacaklardan; faaliyet dönemi içinde tahsil edilecek olan tutarlar 127-Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabýna, faaliyet dönemini takip eden dönemlerde tahsil edilecek olan tutarlar bu hesaba, varlýðýn ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna borç kaydedilir.

2 Diðer faaliyet alacaklarý bu hesaba borç, 600-Gelirler Hesabý veya ilgili diðer hesaplara alacak kaydedilir.

3 Diðer faaliyet alacaklarý hesabýnda kayýtlý alacaklar için tahakkuk ettirilen faiz tutarý bu hesaba borç, 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

b) Alacak

1 Bu hesapta kayýtlý tutarlardan dönem sonunda vadesi bir yýlýn altýna inenler bu hesaba alacak, 127-Diðer Faaliyet Alacaklarý Hesabýna borç kaydedilir.

2 Tahakkuktan yapýlan terkin ve indirimler bu hesaba alacak, yýlý içinde 600-Gelirler Hesabýna (yýlý geçtikten sonra 630-Giderler Hesabýna) borç kaydedilir.

3 Tahakkuk eden diðer faaliyet alacaklarýndan, tecil ve tehir edilenler bu hesaba alacak, 222-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 163 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a) bendinin son cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 165 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (5) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3 Bedelsiz olarak kuruma intikal eden arsa ve araziler tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

5 Kurumca diðer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredilen arsa ve araziler kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak ve 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 167 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (3) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3 Bedelsiz olarak kuruma intikal eden deðerler tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

3 Kurumca diðer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredilen varlýklar kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna, kalaný da 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 169 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (4) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (3) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

4 Bedelsiz olarak kuruma intikal eden binalar tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

3 Kurumca diðer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredilen binalarýn kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna, kalaný da 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 171 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (4) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (8) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

4 Bedelsiz olarak kuruma intikal eden tesis, makine ve cihazlar tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

8 Kurumca diðer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredilen tesis, makine ve cihazlarýn kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna, kalaný da 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 173 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (7) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3 Bedelsiz olarak kurumlara intikal eden taþýtlar tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

7 Kurumca diðer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredilen taþýtlarýn kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna, kalaný da 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 175 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (3) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3 Bedelsiz olarak intikal eden demirbaþlar tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

3 Diðer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredilen demirbaþlarýn kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna, kalaný da 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin 177 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (3) numaralý alt bendi ile (b) bendinin (2) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

3 Bedelsiz olarak kuruma intikal eden diðer maddi duran varlýklar, tespit edilen deðerleri üzerinden bu hesaba borç ve 600-Gelirler Hesabýna alacak kaydedilir.

2 Baþka idare veya kuruluþlara bedelsiz olarak devredilen varlýklar, kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, ayrýlmýþ olan amortisman tutarý 257-Birikmiþ Amortismanlar Hesabýna, yeniden deðerleme farklarý 522-Yeniden Deðerleme Farklarý Hesabýna, kalaný da 630-Giderler Hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 20 Ayný Yönetmeliðin 225 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin son cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

5/1/2002 tarihli ve 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununun 13 üncü maddesine göre mahsup iþlemi yapýlmasýna gerek bulunmayan hallerde; yapým iþlerinde kesin hesap ve kesin kabul tutanaðýnýn onaylanmasýndan, diðer iþlerde ise iþin kabul tarihinden veya varsa garanti süresinin bitim tarihinden itibaren iki yýl içinde idarenin yazýlý uyarýsýna raðmen talep edilmemesi nedeniyle ilgilisine iade edilemeyen teminatlar, Hazineye gelir kaydedilmek üzere sürenin bitiminde illerde muhasebe müdürlüklerinin, ilçelerde ise malmüdürlüklerinin hesaplarýna aktarýlýr. Bu iþlemlere iliþkin muhasebeleþtirme belgeleri beþ iþ günü içerisinde ilgili muhasebe birimine ayrýca gönderilir.  

MADDE 21 Ayný Yönetmeliðin 226 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendine aþaðýdaki alt bent eklenmiþtir.

3 Bu hesapta kayýtlý nakdi teminatlardan 4735 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesine göre Hazineye gelir kaydedilecek olanlar bu hesaba borç, 360-Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabýna alacak kaydedilir.

MADDE 22 Ayný Yönetmeliðin 239 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 239 (1) Ýlgili mevzuatý gereðince Sosyal Güvenlik Kurumu Baþkanlýðý adýna prim olarak nakden veya mahsuben tahsil edilen tutarlar bu hesaba kaydedilir.

(2) Tahsil edilen prim tutarlarýnýn Kuruma gönderilmesi, düzenlenecek belgeler ile yapýlacak diðer iþlemler hakkýnda, ilgili mevzuatý çerçevesinde iþlem yapýlýr.

MADDE 23 Ayný Yönetmeliðin 344 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (6) numaralý alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir:

6 Bedelsiz olarak kiþilerden intikal eden ayni baðýþ ve yardýmlar, tespit edilen deðerleri üzerinden 600-Gelirler Hesabýna alacak, ilgili varlýk hesabýna borç kaydedilir.

MADDE 24 Ayný Yönetmeliðe 410 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki maddeler eklenmiþtir.

99 Diðer nazým hesaplar

990 Kiraya verilen duran varlýklar hesabý

MADDE 410/A (1) Bu hesap kurumun, bilançolarýnda kayýtlý duran varlýklardan kiraya verilenlerin izlenmesi için kullanýlýr.

Hesabýn iþleyiþi

MADDE 410/B (1) Kiraya verilen duran varlýklar hesabýna iliþkin borç ve alacak kayýtlarý aþaðýda gösterilmiþtir:

a) Borç

1 Kiraya verilen duran varlýklar, kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba borç, 999-Diðer Nazým Hesaplar Karþýlýðý Hesabýna alacak kaydedilir.

b) Alacak

1 Kiraya verilen duran varlýklardan kira süresi sona erenler kayýtlý deðerleri üzerinden bu hesaba alacak, 999-Diðer Nazým Hesaplar Karþýlýðý hesabýna borç kaydedilir.

999 Diðer nazým hesaplar karþýlýðý hesabý

MADDE 410/C (1) Bu hesaba diðer nazým hesaplar hesap grubunda yer alan hesaplara yazýlan tutarlar kaydedilir.

Hesabýn iþleyiþi

MADDE 410/D (1) Diðer nazým hesaplar karþýlýðý hesabýna iliþkin borç ve alacak kayýtlarý aþaðýda gösterilmiþtir:

a) Alacak

1 Diðer Nazým Hesaplar Hesap grubunda yer alan hesaplara borç kaydedilen tutarlar bu hesaba alacak kaydedilir.

b) Borç

1 Diðer Nazým Hesaplar hesap grubunda yer alan hesaplara alacak kaydedilen tutarlar bu hesaba borç kaydedilir.

MADDE 25 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

Bütçe hazýrlama rehberi

EK MADDE 1 (1) Bakanlýkça, bütçe uygulamalarýný yönlendirmek üzere Maliye Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak Bütçe Hazýrlama Rehberi hazýrlanýr ve mahalli idare birimlerine duyurulur.      

MADDE 26 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 27 Bu Yönetmelik hükümlerini Ýçiþleri Bakaný yürütür.