11 Eylül 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28051

YÖNETMELÝK

Ýçiþleri Bakanlýðýndan:

ÖZEL GÜVENLÝK HÝZMETLERÝNE DAÝR KANUNUN UYGULANMASINA

ÝLÝÞKÝN YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 7/10/2004 tarihli ve 25606 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasýna Ýliþkin Yönetmeliðin 4 üncü maddesinde yer alan Alarm merkezi  ibaresi Alarm izleme merkezi olarak deðiþtirilmiþ, Yönetici tanýmýndaki “özel güvenlik þirketlerinde ibaresinden sonra gelmek üzere  ve alarm izleme merkezlerinde ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan Karar Defterine kaydedilir. ibaresi muhafaza edilir. olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin beþinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Özel güvenlik izni verilen kiþilerde veya yerlerde istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesi ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortasý poliçelerinin birer sureti, personelin göreve baþladýðý tarihten itibaren on beþ gün içinde, geçici veya acil özel güvenlik izinlerinde ise müracaat sýrasýnda valiliðe verilir.

“Ýlk defa iþe baþlama veya ayrýlma, özel güvenlik þirketlerinin hizmet verdiði yerlerde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin yer deðiþimleri, kurum ve kuruluþlar arasýndaki personel deðiþiklikleri ile ayrý izin belgesine sahip birimleri arasýndaki deðiþikliklerde göreve baþlama ve görevden ayrýlma bildirimleri onbeþ gün içinde Valiliðe bildirilir.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin beþinci ve yedinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ,  altýncý fýkrasýnda yer alan alarm ibaresinden sonra gelmek üzere izleme ibaresi eklenmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

 Soruþturma sonucu, faaliyet izni almaya hak kazanan þirketlere ruhsat harcýný yatýrmalarýný müteakiben Ek-2de örneði belirlenen Özel Güvenlik Þirketi Faaliyet Ýzin Belgesi düzenlenir. Faaliyet izin belgesi özel güvenlik þirketinin kurucusuna, yöneticisine, kanuni vekiline veya özel güvenlik þirketlerince yetkilendirilen kiþiye elden teslim edilir.

“Özel güvenlik þirketlerinin kiþi ve kuruluþlara saðlayacaklarý koruma ve güvenlik hizmetleri için yazýlý sözleþme düzenlenir. Bu sözleþmelerde hizmeti alacak kiþi veya kuruluþun adý, adresi, hizmetin kapsamý, personel sayýsý, hizmetin süresi ve diðer hususlar belirtilir. Hizmet sözleþmesinin bir sureti koruma ve güvenlik hizmetinin baþladýðý gün mesai saati bitimine kadar ilgili þirket tarafýndan valiliðe verilir. Bildirimler sorumluluk esasýna göre Ýl Emniyet Müdürlüðüne/Ýl Jandarma Komutanlýðýna bizzat yapýlabilir. Bildirimin yapýlacaðý günün tatil gününe rastlamasý halinde bildirim, takip eden ilk mesai gününün mesai saati bitimine kadar yapýlýr. Ayrýca, istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesi ve bunlarýn özel güvenlik mali sorumluluk sigortasý poliçelerinin birer sureti personel göreve baþladýðý tarihten itibaren on beþ gün içinde ilgili þirket tarafýndan valiliðe verilir.

“Özel güvenlik izin belgesinde belirtilen adreste faaliyetlerine son verdiði tespit edilenlerin özel güvenlik uygulamasý, Komisyonun kararý ve Valinin onayý ile sona erdirilir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Kamuya açýk alanlarda üst aramasý, 1/6/2005 tarihli ve 25832 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Adli ve Önleme Aramalarý Yönetmeliði hükümlerine göre yapýlýr. Bu alanlarda özel güvenlik görevlilerince yapýlacak üst aramasý genel kolluðun gözetim ve denetiminde yapýlýr. Arama sýrasýnda yakalanan kiþiler veya el konulan madde ve cisimler, yasal iþlemi yapýlmak üzere bir tutanakla genel kolluða teslim edilir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin ikinci, beþinci, altýncý ve sekizinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, yedinci fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Baþvuru sahiplerinden, haklarýnda yapýlacak güvenlik soruþturmasý olumlu olanlara, ruhsat harcýný yatýrdýklarý takdirde, kendilerine Ek-3/A ve Ek-3/B deki örneðe uygun olarak Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartý verilir.

Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli Ýstihbarat Teþkilatýndan emekli olanlar ile en az beþ yýl fiilen bu görevlerde çalýþtýktan sonra kendi istekleri ile görevlerinden ayrýlmýþ olanlarda, özel güvenlik temel eðitim þartý ve Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinde belirtilen eðitim þartý aranmaz.

Yükseköðretim kurumlarýnýn güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarýndan mezun olanlar ile fakülte veya meslek yüksek okullarýnýn güvenlikle ilgili bölümlerinden mezun olanlarda silah eðitimi dýþýnda özel güvenlik temel eðitimi þartý aranmaz.

“Özel güvenlik þirketleri, eðitim kurumlarý ve alarm izleme merkezlerinde çalýþacak olan yöneticilerin güvenlik soruþturmalarý yaptýrýlýr. Soruþturma sonucu olumlu olan yöneticilere Ek-3/C de bir örneði gösterilen kimlik kartý verilir.

“Özel güvenlik görevlisi ve yönetici olacaklar hakkýnda yapýlan güvenlik soruþturmasý ve arþiv araþtýrmasý temel eðitim sertifikasýnýn düzenlendiði tarihten, beþinci ve altýncý fýkralarda belirtilen kiþiler için ise baþvuru tarihinden itibaren her beþ yýlda bir yenilenir. Özel güvenlik görevlilerinde ve yöneticilerde aranan þartlardan herhangi birisinin kaybedildiðinin tespiti halinde kimlik kartý ve çalýþma izni Bakanlýkça/valiliklerce iptal edilir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve (e) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

c) Göz: Körlük veya gece körlüðü olmamak.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Kimlik Kartlarý

MADDE 21 Özel güvenlik yöneticisine/görevlilerine Bakanlýkça/valiliklerce verilen kimlik kartýnda yöneticinin/görevlinin adý ve soyadý ile yönetici veya silahlý ya da silahsýz olduðu belirtilir. Özel güvenlik görevlileri kimlik kartýný görev alaný ve süresi içerisinde herkes tarafýndan görülebilecek þekilde yakasýnda taþýr. Kimliðin kaybedilmesi halinde iþveren durumu derhal Bakanlýða/valiliklere bildirir.

Kimlik kartlarý, Kanunun 11 inci maddesi gereðince her beþ yýlda bir yenilenecek güvenlik soruþturmasý ve arþiv araþtýrmasý sonucunun olumlu olmasý ve özel güvenlik yenileme eðitim sertifikasýnýn ibrazý halinde ruhsat harcý alýnmaksýzýn temel eðitim sertifikasý alanlar için sertifikanýn düzenlendiði tarih, 17 nci maddenin beþinci ve altýncý fýkralarýnda belirtilen kiþiler için ise baþvuru tarihi esas alýnarak her beþ yýlda bir yeniden düzenlenir.

Özel güvenlik kimlik kartlarý, valiliklerce elektronik sistemle gönderilen bilgiler esas alýnarak Emniyet Genel Müdürlüðünce düzenlenebileceði gibi Bakanlýkça uygun görülecek kamu kurum veya kuruluþlarý ile kanunla kurulan tüzel kiþilere de yaptýrýlabilir. Kimlik kartlarýnýn bedeli ve basýmýna iliþkin esaslar Bakanlýkça belirlenir.

Kartlar, kimlik kartý sahibinin Nüfus Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü Adres Kayýt Sisteminde kayýtlý adresine veya þahsýn beyan edeceði adrese posta aracýlýðý ile gönderilir ve kendisine, belirlediði bir kiþiye veya kanuni vekiline teslim edilir.

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 23 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 23   Alarm izleme merkezi kurma ve iþletme için yeterlilik belgesi valiliklerce verilir. Yeterlilik belgesi için valiliðe yapýlacak baþvuruya aþaðýdaki belgelerden birer suret eklenir.

a) Kurucu ve yöneticilerin T.C. Kimlik Numarasý,

b) Yöneticilerin dört yýllýk yüksek okul mezunu olduðunu belgeleyen diploma veya dengi belgenin aslý veya Bakanlýkça/valiliklerce onaylý sureti.

c) Alarm izleme merkezini temsil edecek yöneticiler için yetki belgesi,

d) Yöneticilerin özel güvenlik temel eðitim sertifikasý (genel kolluk birimlerinde daha önce çalýþmýþ olanlardan buna iliþkin belge),

e) Alarm izleme merkezinde kullanýlacak teknik teçhizatýn amaca elveriþliliðine iliþkin taahhütname.

Bilgi ve belgelerin incelenmesinden sonra gerekli þartlarý taþýdýðý anlaþýlan alarm izleme merkezlerinin kurucu ve yöneticileri hakkýnda güvenlik soruþturmasý yaptýrýlýr.

Soruþturma sonuçlarýnýn olumlu olmasý halinde, Ek-5te örneði belirlenen Alarm Ýzleme Merkezi Kurma ve Ýþletme Yeterlilik Belgesi düzenlenir. Kanunun yürürlüðe girmesinden önce yetkili merciler tarafýndan verilen Alarm Ýzleme Merkezi Kurma ve Ýþletme Ýzinleri verildikleri süre için geçerlidir.

Alarm izleme merkezleri, alarm sistemleri aracýlýðýyla sürekli olarak yapýlan izleme sýrasýnda gelen ihbarlarý deðerlendirir ve teknik bakýmdan doðrulanan ihbarlarý sorumluluk bölgesindeki genel kolluða en kýsa zamanda bildirir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 28 Her ateþli silah için Ek-9da belirtilen Özel Güvenlik Silah Taþýma/Bulundurma Belgesi düzenlenir. Silahla görev yapacak özel güvenlik görevlisi, kimlik kartý ile beraber bu belgeyi taþýr. Kiþi koruma ile para ve deðerli eþya nakli yapacak özel güvenlik görevlisi ise görev belgesini de beraberinde bulundurur.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Özel güvenlik görevlilerinin silah eðitimleri için eðitime baþlamadan önce ilgili kiþi, kurum ve kuruluþun talebi doðrultusunda eðitim kurumunun yöneticisi/yöneticileri de müteselsilen sorumlu olacak þekilde silah taþýma yetkisini haiz, kurum tarafýndan görevlendirilecek ve valiliðin uygun gördüðü kiþiye kursiyer sayýsý oranýnda silahlarýn ve mermilerin nakline izin verilebilir.  Özel güvenlik hizmetlerinde kullanýlan ve nakli gereken silah ve fiþeklerin de silah taþýma yetkisini haiz valiliðin uygun gördüðü kiþi tarafýndan nakledilmesine izin verilebilir.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 32 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýnceleme ve soruþturma sonucu olumlu olan özel güvenlik eðitim kurumlarý hakkýnda, ruhsat harcýný yatýrmalarýný müteakiben, Ek-10da örneði belirlenen Özel Güvenlik Eðitim Kurumu Faaliyet Ýzin Belgesi düzenlenir. Faaliyet izin belgesi eðitim kurumunun kurucusuna, yöneticisine, kanuni vekiline veya eðitim kurumlarýnca yetkilendirilen kiþiye elden teslim edilir.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin onbirinci fýkrasýnda yer alan Bakanlýða ibaresi Valiliðe olarak deðiþtirilmiþtir.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Özel güvenlik görevlileri ile yöneticiler kimlik kartlarýnýn yenilenebilmesi için beþ yýlda bir yenileme eðitimi alýr.

Yenileme eðitimine katýlan özel güvenlik görevlileri ile yöneticilerin hizmet ve iþ akitleri devam eder, eðitim süresince özlük haklarýndan yoksun býrakýlamaz.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 43 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “özel güvenlik þirketlerini, ibaresinden sonra gelmek üzere alarm izleme merkezlerini, ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan kuruluþ” ibaresinden sonra gelmek üzere , eðitim kurumu, alarm izleme merkezi ibaresi, üçüncü fýkrasýnda yer alan Bakanlýkça ibaresinden sonra gelmek üzere , alarm izleme merkezlerinin yeterlilik belgesi valilikçe ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðe ekteki Ek-3/C eklenmiþtir.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin ekinde yer alan Ek-5 ekteki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 20 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 21 Bu Yönetmelik hükümlerini Ýçiþleri Bakaný yürütür.

 

EK-3C Özel Güvenlik Yöneticisi Kimlik Kartý

EK-5 Alarm Ýzleme Merkezi Kurma ve Ýþletme Yeterlik Belgesi