11 Eylül 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28051

YÖNETMELÝK

Mardin Artuklu Üniversitesinden:

MARDÝN ARTUKLU ÜNÝVERSÝTESÝ YABANCI DÝL HAZIRLIK

SINIFI EÐÝTÝM–ÖÐRETÝM VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Mardin Artuklu Üniversitesi Yabancý Dil Hazýrlýk Birimi tarafýndan yürütülen zorunlu yabancý dil hazýrlýk eðitimi–öðretimi ve sýnavlarýnda uygulanacak usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Mardin Artuklu Üniversitesi Yabancý Dil Hazýrlýk Birimi tarafýndan yürütülen zorunlu yabancý dil hazýrlýk eðitimi–öðretimi ve sýnavlarýnda uygulanacak hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 49 uncu maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesini,

b) Senato: Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosunu,

c) Üniversite Yönetim Kurulu: Mardin Artuklu Üniversitesi Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim–Öðretim

Hazýrlýk programýnýn amacý

MADDE 5 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýnýn amacý; Üniversitede öðrencilere kayýt olduklarý eðitim–öðretim programlarýnýn öngördüðü yabancý dilde, öncelikle kendi konularýnda okuduðunu ve iþittiðini anlayabilme, kavrayabilme, yazý ve sözle kendilerini yeterince ifade edebilme ve mesleki, kültürel ve sosyal hayatta gerekli olan yabancý dil iletiþimini saðlayabilme yeterliliðini kazandýrmaktýr.

Programa kabul

MADDE 6 (1) Üniversitenin yabancý dil hazýrlýk programý uygulayan bölümlerine kabul edilen öðrenciler için, yabancý dil yeterlik sýnavý yapýlýr. Bu sýnav öðretim yýlý baþýnda ve öðretim yýlýnýn sonunda düzenlenir.

(2) Üniversitenin yabancý dil hazýrlýk programý uygulayan programlarýna kayýt yaptýran öðrenciler katýlýr. Yabancý dil düzeyi yeterli olmayan öðrenciler yabancý dil hazýrlýk sýnýfýna alýnýrlar. Bu program sonunda, baþarýlý olamayan, ancak devam þartýný yerine getiren öðrencilerin izleyen eðitim öðretim yýlý baþýnda açýlacak yabancý dil yeterlik sýnavýna katýlma haklarý vardýr. Bu sýnavdan 100 tam puan üzerinden 60 puan alan öðrenciler baþarýlý sayýlýrlar.

(3) Üniversite tarafýndan eþdeðerliði kabul edilen ulusal ve uluslar arasý sýnavlarda Senatoca kabul edilir puanlarý almýþ olan öðrenciler, aradan iki takvim yýlý geçmemek þartýyla baþarýlarýný belgelendirmeleri durumunda, hazýrlýk öðretimi almaksýzýn doðrudan kendi bölümlerine kaydolurlar.

Programýn süresi ve devam zorunluluðu

MADDE 7 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýndaki eðitim–öðretim süresi en az yirmisekiz haftadýr. Bu süre önlisans, lisans ve lisansüstü eðitim–öðretim sürelerine dahil deðildir. Devamsýzlýk limiti her bir akademik dönem için o dönemin toplam ders saatinin %10u kadardýr. Ýlk dönem %10 olan devamsýzlýk hakkýný dolduran öðrenciler ikinci döneme devam edemezler. Bir dönem içinde devamsýzlýk limiti dolmayan öðrencinin kalan günleri ikinci döneme aktarýlamaz. Derslere devam þartýný yerine getirmeyen öðrenciler yýl sonu sýnavýna alýnmazlar. Ancak, bu öðrenciler; diðer öðrencilerle birlikte yazýlý baþvurularý halinde, takip eden öðretim yýlý baþýnda yeterlik sýnavýna girebilirler. Bu sýnavda da baþarýsýz olan öðrencilerin hazýrlýk programýný tekrarlamalarý gerekir.

Sýnavlar

MADDE 8 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýnda öðrencilerin yýl içi çalýþmalarý, ara ve yarýyýl sonu sýnavlarýnýn baþarý notuna katký oranlarý Üniversite Yönetim Kurulu kararý ile belirlenerek, her eðitim öðretim yýlýnýn ilk ayý içinde sýnav tarihleri ile birlikte ilan edilir.

Baþarý notu

MADDE 9 (1) Yýl sonu baþarý notu mutlak not sistemine göre 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Öðrencinin yabancý dil hazýrlýk programýný baþarý ile tamamlamýþ sayýlmasý için yýl sonu sýnavýndan en az 50 puan almasý ve yýl sonu baþarý notunun en az 60 puan olmasý gerekir.

Öðrencilerin mali sorumluluklarý

MADDE 10 (1) Yabancý dil hazýrlýk programýna kaydolan öðrenciler, belirlenen öðrenim harcýný belirlenen süreler içinde ödemekle yükümlüdürler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 11 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 2/8/2009 tarihli ve 27307 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eðitim–Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði ile 2/7/2010 tarihli ve 27629 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 12 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü yürütür.